понеделник, 21 юли 2008 г.

Брюксел натиска и за евтин интернет

Телеграф - 15 стр.
Брюксел натиска и за евтин интернет



Еврокомисар критикува България заради монопола
След като принуди мобилните оператори да свалят цените на роуминга и замисля същото по отношение на SMS-ите, еврокомисарят по комуникации Вивиан Рединг готви подобно предложение и за тарифите за широколентов интернет. През септември Рединг ще обяви своето решение дали да сложи лимит на тарифите за широколентова интернет връзка на мобилните оператори. Това става ясно от нейно интервю за Dow Jones Newswires.
Според еврокомисаря развитието на мрежите за широколентов безжичен достъп до интернет е похвално, но окуражавайки дългосрочните планове за инвестиции в сектора, властите трябва да направят необходимото, за да не допуснат създаването на монополи на пазара на този тип услуги, които са не само вредни за развитието, но поддържат изкуствено завишени цени.
Лош пример Рединг посочва като страни със сериозни проблеми в това отношение България, Гърция, Словакия, Полша и Румъния, които според нея са най-изоставащите по отношение на широколентовия достъп именно заради наличието на монополи в сектора. Европейските мобилни оператори трябва да продължат да намаляват тарифите си за роуминг и да са сигурни, че потребителите са акуратно информирани за тях, посочва още тя. Според нея, при роуминг тарифите, цените са тръгнали надолу и когато през септември тя излезе с решение, то ще се основава и на станалото през лятото и на това, дали намаляването на цените е продължило или не. Освен това тя смята, че има още какво да се направи по отношение на информираността на клиентите за структурата на цените и наличието на някакви форми на безплатни мрежи, така че потребителите да получават необходимата им информация за услугите, без да се товарят със сметки. През октомври Рединг ще предложи на Европейската комисия правила, каращи мобилните оператори да намалят цените на текстовите съобщения, изпращани от чужбина с около 70%.
***
Текст под снимка
Вивиан Редингсе прицели и срещу високите цени на интернет.

понеделник, 21 юли 2008 02:10:52

Няма коментари: