неделя, 20 юли 2008 г.

Сливането "Кейбълтел" и "Евроком" под въпрос

24 Часа - 9 стр.
Сливането "Кейбълтел" и "Евроком" под въпрос



Антимонополната комисия прави нов анализ на сделката
Обединяването на двата най-големи кабелни оператора - "Кейбълтел" и " Евроком кабел", е под въпрос. Това стана ясно вчера, след като от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съобщиха, че засега не разрешават придобиването на първата компания от собственика на "Евроком" - FN Cable.
Проучването на антимонополната комисия показало, че "планираната сделка поражда сериозни съмнения за установяване на господстващо положение". Рискът бил основно за пазара на платената телевизия. Сливането можело да доведе до ограничаване или нарушаване на конкуренцията. Според неофициална информация пазарният им дял при платената телевизия щял да мине 35 на сто.
От КЗК уточниха, че окончателно решение ще бъде взето след задълбочен анализ. Крайният срок за обявяване на решение е 2 месеца.
„Убеден съм, че пазарният ни дял не е доминиращ. Той е 24-25%. Комисията събира по различен начин данните", каза шефът на „Евроком" Петьо Стайков.
Производството в КЗК е образувано на 18 юни 204)8 г. Намерението за обединяване бе оповестено от "Евроком кабел" и "Кейбълтел" в края на май. Компаниите развиват кабелна и цифрова телевизия, интернет и телефония. Новосъздадената телекомуникационна компания ще бъде част от холдинга FN Cable, регистриран в Амстердам, Холандия. Той е контролиран от инвестиционния фонд WarburgPincus и притежава „Евроком кабел Мениджмънт България".
„Кейбълтел" съществува от 1999 г., а от 2003 г. е собственост на международен стратегически инвеститор.
петък, 18 юли 2008 00:01:00

Няма коментари: