неделя, 20 юли 2008 г.

Уеб-комиксите набират сила

Политика - 28 стр.
Уеб-комиксите набират сила

Виктория ВИКТОРОВА

Над 18 000 сайта за он-лайн новели са създадени към момента
Познатите хартиени комикси вече не са никак актуални и главна роля за това изиграват все по-разрастващите се по посещаемост уеб-комикси. Обикновено всяка седмица излизат по една или две страници от онлайн новелите, а феновете винаги ги чакат с нетърпение. Уеб-комиксите, познати още като Интернет комикси и онлайн комикси, се публикуват в сайт, обикновено създаден специално за конкретната история, който осигурява лесен достъп на аудиторията. Въпреки че някои от комиксите са публикувани в книги и вестници, те все пак поддържат уеб-архив. Уеб - комиксите дават свобода и възможност на всеки ентусиаст да се изяви чрез тях. Понастоящем в Мрежата съществуват над 18 хиляди уеб-комикса, като те варират от традиционните анимационни ленти до графически новели, покриващи много жанрове и теми. Много малко от тях обаче са финансово самоиздържащи се. Разлики Има няколко основни разлики между уеб-комиксите и обикновените хартиени комикси. С уеб-комиксите официалните ограничения на традиционните формати на вестници или списания могат да бъдат премахнати, позволявайки на авторите да се възползват от уникалните възможности, които Мрежата предлага. Скот МакКлауд, един от първите поддръжници на уеб-комиксите, е пионерът по отношение на идеята за безкрайно платно за рисуване, където, вместо да бъдат ограничавани в нормалните измерения за принтиране, авторите са свободни да се разпростират във всяка посока и без граници със своите комикси. Това е направено от Интернет потребителя deMian5, който пуска своят разгъващ се комикс "Когато съм Цар". Други създатели на комикси, като Марк Фиоре с неговите базирани на флаш-анимация редакторски илюстрации, са експериментирали, вплитайки интерактивност и анимация. И все пак много, ако не и повечето, уеб-комикси имат традиционната форма. Някои, като т.нар. "PvP" на Скот Куртз и "Фестивал на греха" на Татсуя Ишида, се появяват стилистически, подобни на черно-белите вестникарски комикс издания. Други Интернет комикси излизат с формата на традиционни книги - комикси, манга и графични новели. Няколко самопубликуващи се книги комикси, като "Откривател" на Карла Спийд МакНийл и "Момичето гений" на Фил и Кайа Фолио, спират да излизат като отделни изпринтирани книги и вместо това съдържанието им започва да се пуска на серии като уеб-комикси, с цел да съберат по-голяма аудитория.
Прехрана
Някои автори са способни да работят върху своите уеб-комикси по цял ден и без да имат нужда от друга работа, за да се издържат. Тази група от " професионални автори на уеб-комикси" включва Майк Краулик и Джери Холкинс, които създават " Пени пасаж", Джеймс Кочалка - създател на "Американски елф", Рандал Мънро -автор на "xkcd", Брайън Клевинджър от "8-бвтов театър",ЕрикМиликинсъс "Зародишът - X", Тим Бъкли с" Ctrl+Alt+Del" и много други. Повечето от тези автори започват своите комикси като хоби, но успяват да стигнат до точката, в която се издържат, благодарение на дарения и рекламни материали със символи и образи от техните творения. Има различни начини за създателите на уеб-комикси да печелят пари. Такива са дарения, реклами и продажба на рекламни материали (мърчандайз). Някои продават рекламните си материали чрез произведенията си, а други продават творбите си директно, често срещу комисиона. Ако един уеб-комикс има достатъчно трафик, рекламите и/или абонаментни приходи също се появяват. Някои успешни уеб-комикси в последствие се ориентират и като книжни компилации, обикновено публикувани от самия автор. Примери за уеб-комикси в хартиен вариант са "PvP", "Пени Пасаж", "Мегатокио" и много други. Някои уеб-комикси като "Хелън", "Сладурчето от Интернет", "Ван Вон Хънтър" и "Дизелови сладки" са одобрени и публикувани на страниците за комикси на ежедневни вестници.Други, като "Задругата на Библията на Пери" и "Пристрастяващи клипчета" са публикувани в по-малки алтернативни вестници или се отпечатват в списания, както "Заръката на пръчката" се пуска в списание "Дракон", а "Започвай войната си" - в списание "Ролинг стоун".
Награди
Голям брой награждавания за комикси са добавили категории за комикси, публикувани в Мрежата. Наградите "Орел" създават категория "Любим уеб-базиран комикс"
през 2000 г., а наградите "Игнатз" следват примера им на следващата година, представяйки категорията "Изтъкнат онлайн комикс". След като започват да номинират уеб-комикси в няколкото от своите категории за традиционни печатни комикси, наградите "Айснер" започват да награждават комикси в категория "Най-добър дигитален комикс" през 2005 г. През 2006 г. наградите "Харви" пускат категория "Най-добра онлайн комикс-творба", а през 2007 наградите "Шастър" стартират награждаване в категория " Изтъкнат канадски създател на уебкомикс".
У нас
Българските опити за уеб-комикс също са налице. Такива са peshoMan.coM, kostatheturtle.coM и coMic.sen-works.net. За съжаление, у нас все още няма развита широка практика за сериозно създаване на такива истории. В първия споменат български уеб-комикс, главният герой е съвсем обикновен човек, без никакви възможности, който обаче изведнъж решава да стане супергерой и се кръщава Пешо-мен. Следват множество забавни случки и голяма доза "простащини", като страниците на интригуващата новела излизат през неопределено време, най-вероятно тогава, когато авторите имат възможност да пуснат нов епизод.
***
Текст под снимка
"Кадър" от българския уеб-комикс, разказващ за Пешо-мен.
петък, 18 юли 2008 04:44:05

Няма коментари: