четвъртък, 25 декември 2008 г.

Търговците са най-търсени кадри за декември, фокусът пада и върху рекламата

Инвестор - Имената на бизнеса
Търговците са най-търсени кадри за декември, фокусът пада и върху рекламата



Най-търсените кадри през месец декември са търговците, сочи проучване на Инвестор сред компаниите за подбор на персонал. Търговци се търсят най-вече в сектора на бързооборотните стоки, където има складирана стока, която трябва да бъде пласирана, както и в логистиката (мениджъри, асистенти). През месеца има непопълнени позиции за мениджъри отдел “Международни продажби”.
ИТ специалистите отново остават сред най-желаните за попълване от работодателя позиции за месеца. Търсенето в тази сфера е насочено предимно към Java - програмистите (най-вече J2EE), разработчиците на софтуерни продукти от различен вид, консултантите в областта на SAP ситемите и специалистите по контрол на качеството (QA).
През декември продължава засиленото търсене на строителни инженери, както и на финансисти. Сред свободните позиции за строителни инженери се нареждат такива за конструктори и главни инженери. Сред финансистите най-търсени са финансовите контрольори и счетоводителите.
Сред най-желаните за попълване позиции този месец попадат застрахователните агенти, технически и административни асистенти, машинните оператори в производството, работниците в текстилната промишленост и общите работници в производството. Продължава търсенето на работна ръка в областта на: ел.техници, стругари, топлоенергетици, шлосери, сервитьори, кроячи. През месеца силно внимание се обърна и на рекламата.
От Manpower прогнозират че през януари ситуацията на пазара на труда ще е малко по-премерена. От компанията посочиха, че всеки ще може да си намери работа, но това ще става много бавно.

Няма коментари: