събота, 5 април 2008 г.

Майкрософт осъден да плати 367 млн. долара на Алкател-Лусент


дата : 5 април 2008 г. 11:58 ч.







Съд в Сан Диего, Калифорния осъди компютърния гигант "Майкрософт" да плати 367,4 милиона долара на производителя на телекомуникационна техника "Алкател-Лусент" в дело за нарушаване на патентни права, предаде АФП.

"Алкател-Лусент" настояваше за обезщетение от 1,75 милиарда долара, но съдът прецени, че "Майкрософ" не е нарушил всичките четири патента, за които бе предявен искът срещу него.

Строят най-големият индустриален парк на Балканите в Божурище


дата : 5 април 2008 г. 11:45 ч.
Инвеститор е








Най-големият индустриален парк на Балканите ще бъде изграден в Божурище, близо до София на повече от 1 милион кв.м площ. Това ще бъде един от най-големите проекти на балканското изложение за недвижими имоти BalPEx, което се провежда между 18 и 20 април в Интер Експо център в София.

Инвеститор е "ИЕС КФТ пропъртис девелопмънт", италиански строителен предприемач с проекти за офис и жилищни сгради в София. Теренът му се намира в един от стратегическите като налична инфраструктура райони на България, в непосредствена близост до паневропейските транспортни коридори IV и X., пише в. "Дневник".

Усилията на инвеститора са насочени към създаването на комплекс, който предлага условия и технологии за бъдещи купувачи и наематели. В парка ще бъдат обособени имоти с площи между 13 000 и 200 000 кв.м. По план изграждането му трябва да започне тази година. Инвестицията в проекта не се уточнява.

България все още липсват специализирани индустриални зони, по-специално складови и логистични центрове с цел отдаване под наем. С въвеждането на стандартите на Европейския съюз за съхранение на стоки и материали търсенето на подобен тип сгради и съоръжения постепенно ще нараства. Особен интерес към подобен тип зони се очаква от вносители на лекарства, хранителни продукти, напитки, електроника и др.", казват инвеститорите.

Те смятат, че това налага реализацията на редица мащабни проекти в страната. Според тях най-благоприятните и бързоразвиващи се територии за изграждане индустриални паркове са покрайнините на София - около летището, територията на общините Божурище и Казичене.

"ИЕС КФТ пропъртис девелопмънт" е създадена от мениджърите на водещи италиански строителни компании и три инженерингови фирми. Компанията има офиси в Косово, Словакия, Румъния и Индия според интернет сайта й. Тя има проекти за строителството на офиси и жилища в София.

Италиански гигант инвестира 150 млн. евро в отглеждане на рози у нас


дата : 4 април 2008 г. 18:01 ч.
Компанията планира да произвежда по 15 млн. рози годишно








Италианската фирма "Ciccolella group" ще инвестира 150 млн. евро в отглеждането на декоративни рози в България, съобщи Ройтерс като цитира официално съобщение на компанията.

Компанията планира да произвежда по 15 млн. рози годишно.

"Ciccolella group" ще построи оранжерии на площ 70 хектара в юго-източна България за рози, които ще изнася в съседните балкански страни, бившите съветски републики и Турция, заяви говорител на компанията.

"Имаме интерес в източните пазари. България е между балканските и руските пазари и има добри традиции в отглеждането на цветя", заяви още говорителят.

Оранжериите, чиито строеж ще почне до края на годината, ще се отопляват от ТЕЦ "Марица Изток" 3, собственост на ЕНЕЛ.

Идеята е оранжериите да пестят до 30% електроенергия като използват за отопление отпадни води. През 2007 г. италианският гигант е произвел 118 млн. рози, съобщава още Ройтерс.

Кристиано Роналдо трупа имидж и пари

Кристиано Роналдо трупа имидж и пари
в. Капитал

Португалецът Кристиано Роналдо може да има вече 36 гола през сезона за "Манчестър юнайтед" и да е основен кандидат за наградата "Златната топка", но на финансовия фронт развитието му не е толкова бързо. С изключение на феновете на "червените дяволи" отношението на футболните запалянковци към личността му не е еднозначно. Той все още няма харизмата на знаменития си предшественик Дейвид Бекъм, която да го изстреля в орбитата на най-желаните рекламни лица, но това вероятно ще се промени.
Според класацията за 2007 г. на сайта AskMen.com за топмъж на годината първото място все още е за Бекъм с рейтинг 88.65. В момента Роналдо има читателски рейтинг 79 и 83 от редакторите на сайта, което означава, че със сигурност трябва да попадне в топ 30 за следващото издание. По отношение на това какво харесват жените Роналдо събира най-високата оценка - 86, а това вече значи много.
Въпреки че притежава рекламни договори от около три години, той все още не е в листата на най-добре платените звезди. За разлика от използваните от "Пепси" Бекъм, Роналдиньо и Тиери Анри полузащитникът на "Юнайтед" е лице на "Кока-Кола". Той има персонален контракт с компанията за производство на спортни артикули "Найки", като през 2005 г. беше нает да лансира линията Nike Pro, в която са включени още Анри, Фабио Канаваро, Златан Ибрахимович и др. По същото време рекламира "Сузуки Суифт", а през 2006 г. стана лице на играта FIFA Street и "Фуджи ксерокс". Образът му беше използван за налагането на новата концепция Intelligent Field Apeos, а заради най-новия телевизионен клип на компанията за копирни машини си навлече гнева на организациите за защита на животните. Причината е, че в ролята на "футболен тореадор" той финтира истински бик с топка в крака.
По този повод вестник "Индипендът" коментира, че досегашната кариера на Роналдо е свързана с много скандали, единият от които от 2005 г., когато е обвинен за изнасилване на проститутка, след като е правил секс с нея. Миналата година беше въвлечен в участие в друга сексоргия. Оттук идва и основната разлика с Бекъм - англичанинът не се е замесвал в подобни скандали.
стр. 53

Нов бегач на кабелни разстояния

Нов бегач на кабелни разстояния
в. Капитал
Весислава АНТОНОВА

Спортните канали залагат основно на футбола, за да привличат зрители и рекламодатели
Проучване на международната медийна агенция Initiative - Viewer Track Sport Events 2007 откроява като най-гледани спортни събития: Световното първенство по футбол на ФИФА и Европейското футболно първенство на УЕФА, Летните и Зимните Олимпийски игри.
Ако заложим на подобна класация, то изминалата година от гледна точка на спортните фенове е била относително спокойна, защото в календара нямаше нито едно от изброените състезания. Същото обаче не може да се каже за 2008 г. Предстои европейско първенство по футбол и летните олимпийски игри в Пекин. За тези, които не се влияят от статистиките, вероятно има достатъчно интересни спортни състезания и извън класацията на Initiative. По данни на агенция Market test TGI - България, например от гледалите през последния един месец телевизия 4.100 млн. българи 30% са предпочели футбола, 25% мотоциклетизъм и 22% волейбол. При това атрактивните спортни събития отдавна не са приоритет само на големите ефирни телевизии. За вниманието на зрителите се борят кабелни и сателитни канали, като "Евроспорт" - България, "Ринг", "Диема 2", спортни фенове има и "Канал 3". "Хората, които специално избират да гледат спорт, на първо място избират телевизиите "Евроспорт" (18.7% от българите), на второ "Ринг" (13% от аудиторията) заради специалната им спортна насоченост", коментира изпълнителният директор на Market Test Ивайло Богомилов. През последните два месеца в сегмента на спортните тв канали настъпи раздвижване - появи се нов конкурентен играч, друг смени логото и визията си.
Испанско и руско по кабела
В края на март започна тестовото излъчване на новия телевизионен канал "Кейбъл спорт 7". Каналът е резултат на партньорството между една от големите национални кабелени мрежи - "Кейбълтел" и кабелния канал ТВ7. Спортната телевизия е първата стъпка в реализирането на по-голям проект - създаването на многоканална спортна платформа, която да се разпространява само по мрежата на "Кейбълтел", а след това и от сателитни оператори. Каналът започна с излъчването на цялото испанско и италианско футболни първенства, към които ще се прибавят и срещите от NBA и др. спортни събития. Излъчването на мачовете в мрежата на "Кейбълтел" в момента е само пробно, докато се чака регистрация от СЕМ на новата програма. Правата за испанското първенството са на ТВ7. "Кейбъл спорт 7" е включен и в цифровия, и в аналоговия пакет на "Кейбълтел" и достъпът до него е безплатен. По спортния канал ще се пускат и срещи от италианската Серия А, чиито права също са собственост на ТВ7. В останалото време програмата ще се запълва с американския спортен канал NASN, който акцентира на баскетбол, хокей, бейзбол и др. "Кейбълтел" има покритие в повече от 20 града в страната и по данни на компанията потенциалът й е 1 млн. домакинства.
Правата за Примера дивисион доскоро държеше "Диема вижън", но компанията се отказа да излъчва мачовете от Испания по финансови причини. "Преди да инвестираме в права, винаги правим финансова оценка и проучване. На този етап такава инвестиция е неоправдана", коментира изпълнителният директор на "Диема вижън" (компанията, която развива трите тв канала - "Диема", "Диема 2" и "Диема фемили") Джейкъб Андерсън. В медийните среди се говори, че правата за испанското първенство са достигнали сумата от 1.200 млн. евро. Също неофициално бе съобщена и сумата, за която "Диема" придоби правото да излъчва Европейското футболно първенство - над 2 млн. евро. ТВ7 е получила правата за испанското първенство за следващите 2 години, но от медиата не потвърдиха цената на сделката. Испанският шампионат беше една от основните цели на собственика на "Литекс" Гриша Ганчев, който наскоро придоби контрола върху пловдивската телевизия "Евроком България". Той планира да развие спортен канал с различни футболни продукти, като засега гарантирано е само присъствието на германската Бундеслига. Освен мачовете от испанската Примера дивисион в програмата на новия спортен канал "Кейбъл спорт 7" са включени още срещи от италианската Серия А.
До два месеца пък се очаква под шапката на "Ринг" да започне излъчване нов спортен кабелен канал, обясни изпълнителният директор на "Ринг" Ивайло Гюров. По думите му причината за това са многото спортни събития, за които не стига време да бъдат предавани само на честотите на един тв канал. Скоро "Ринг" промени освен логото си и програмната си схема и инвестира в нови спортни права. В момента телевизионните студия се ремонтират, а декорите се сменят с по-стилни. За подобряване качеството на картината и звука е в ход процедура по закупуването на модерна техника. Зрителите на "Ринг" ще гледат руското футболно първенство, което започна на 15 март. "Ринг" е купила и правата за всички срещи от холандския футболен шампионат. "Горди сме от факта, че се споразумяхме с bTV за излъчването на някои от дербитата в Шампионската лига", обясни Гюров. Скоро "Ринг" сключи сублицензионен договор с БНТ, който й дава право в сайта на медиата да се излъчва олимпиадата в Пекин през август 2008 г. "Освен това телевизията ще излъчва футбол (мъже, жени) и тенис (мъже, жени), тъй като БНТ няма да има възможност да излъчва тези състезания", каза Гюров. "Ринг" вече има и сключен договор с БНТ за отразяването на част от събитията по време на олимпийските игри от журналист на кабелния канал.
"Диема" пък за първи път проби статуквото на пазара и вместо по традиция Европейското първенство да се излъчва по БНТ ще върви по кабелния канал. "Предвиждаме много различни програмни форми около мачовете. В това число, разбира се, са студиата преди и след всеки мач, специални гости, кратки обзорни предавания за всеки ден. Искаме да дадем на зрителите и нещо допълнително към пакета мачове и по тази причина сме разработили различни игри и събития. Така феновете ще участват, няма да бъдат само зрители. Ключов момент е специалната секция за европейското първенство euro.ontheweb.bg, където ще има не само анализи и коментари, но и форум, информация за отборите и групите в първенството, футболистите и това какво се случва на мястото на събитието", каза новият изпълнителен директор на "Диема вижън". Съвсем скоро "Диема" подписа договор за ATP Master Series (най-престижния тенис турнир) за следващите три години. В момента медиата излъчва втория турнир, част от същата сделка, а притежава и правата за "Уимбълдън". "Колкото до NBA - засега нямаме намерение да закупуваме правата, тъй като цената е необосновано висока", коментира Андерсън.
Особености на спортния канал
Телевизионните права за рейтинговите спортни събития са най-скъпата инвестиция за една медиа. Ако ги има в пакета си обаче, тя може да разчита на лоялна аудитория, висок рейтинг и силни рекламодатели. За да си подсигуриш престижни спортни събития, трябва да си готов да платиш сериозна сума, защото спортните права всяка година увеличават цената си почти двойно, според спортните редактори. Това означава, че развитието на тв канал със специален спортен профил е скъпо и в много случаи рисковано начинание."В момента се наблюдава повишен интерес към спортните права. Но всеки трябва да е наясно, че не става въпрос само за закупуването им. Нужна е висока компетентност и добро техническо оборудване, за да излъчваш качествено спортно събитие", коментира пред "Капитал" новият изпълнителния директор на "Диема вижън" Джейкъб Андерсън.
***
Спортни права
"Кейбъл спорт 7" - Испанската Примера дивисион, Италианско футболно първенство (Серия А), NBA
"Диема 2" - Английската висша лига, Европейското футболно първенство, ATP Master Series (най-престижният тенис турнир), "Уимбълдън"
"Ринг" - Руското футболно първенство, всички срещи от холандския футболен шампионат
***
Текст под снимка
Футболните мачове по традиция събират най-много зрители пред екрана
стр. 44-45

Тъщата продава най-добре

Тъщата продава най-добре
в. 24 часа
Мила ВАЧЕВА

Маминка рекламира евтини мобилни услуги, изгодни кредити, марка бои
Прочутата фраза на световноизвестния рекламен спец Жак Сегела "Холивуд пере най-добре" за нашия пазар би звучала така: "Тъщата продава най-добре".
Доказателствата са налице - двама мобилни оператори, две банки, фирма за производство на бои и може би дори пропускаме някого, залагат на любимия от вицовете персонаж - майката на съпругата.
В един-единствен случай тя е идеалът за зетя - едва ли не да има само един зъб, с който да му отваря бирата.
При всички други варианти е заложено на скандалджийската й досадна същност.
А защо не свекърва, би запитал някой. Може би защото авторите на повечето от рекламите с тъщи са мъже... Както признава актьорът Николай Урумов - бояджията, на който се пада удоволствието да затвори устата на тъща си със зелена боя, този акт въплъщава нереализираните намерения на всички мъже спрямо "маминка" и е отдушник на напреженията вкъщи. Достатъчно е само да видим доволната му физиономия на финала на рекламата, когато окончателно е "запечатал" устата на "змията".
Рекламните спецове не крият, че с образа на тъщата успяват да насочат посланията си към хората от третата възраст, но и с чувство за хумор се стремят да ги включат в активния живот на младите. Нацелването в таргет групата не е случайно, а резултат от социологически проучвания за семейния начин на живот на българина. А в него тъщата неизменно присъства. Добра или лоша...
стр. 32

***

***
в. Банкер

Десетгодишен рекламен договор на стойност 70 млн. евро сключиха холандският футболен клуб „Аякс" и компанията за спортни стоки „Адидас". Това е петият основен спонсор на най-титулувания холандски клуб.
стр. 47

Brigada BBM за Heineken

Brigada BBM за Heineken
в. Капитал

Brigada BBM спечели конкурс за две btl (немедийни, под чертата) активности на марката бира, част от портфолиото на "Heineken Загорка". И двата проекта ще се проведат през летните месеци. В конкурса са участвали още две агенции.
стр. 45

Идват, израстват и си отиват

Идват, израстват и си отиват
в. Капитал
Борислав КАНДОВ

Двама директори в Lowe Swing Communications вече не са част от агенцията
Текучеството в рекламния бизнес не е от вчера. И няма да изчезне утре
Но също като във всяка друга индустрия то се случва основно на по-ниските нива в агенциите - копирайтъри (хората, които пишат текстовете за рекламите), дизайнери, акаунти (посредниците между клиентите и екипа на агенцията). Разместванията по управленските върхове се случват рядко, а още по-рядко се случва наведнъж една агенция да се раздели с двама свои директори.
Точно това обаче се случи с една от добре развиващите се през последните две-три години агенции на пазара - Lowe Swing Communications. Директорът "Обслужване на клиенти" Гергана Иванова и криейтив директорът Радослав Бимбалов дойдоха в агенцията по различно време (съответно преди 10 и седем години), но се разделиха с нея заедно. За външния наблюдател решението им изглежда странно. През годините към портфолиото на агенцията бяха добавени клиенти като Unilever, Johnson&Johnson, Electrolux, British Airways, веригата магазини 2be, "Белла България", ING Life, Ford, Hild, "Каменица" АД.
Но се оказва, че основната причина за напускането им е разминаване във вижданията за бъдещето на агенцията с основният й собственик и управител - Яна Сарандева. "Хората идват, израстват и си отиват", казва Сарандева и допълва: "Те бяха част от екипа, но в един момент установих, че не се спазват принципите, които са заложени в основите на агенцията и които тя следва през всичките 16 години, през които тя е на пазара. Поради което се наложи да взема решение да се разделим."
"Решението да напуснем Lowe Swing не бе никак лесно и за двамата", коментира Гергана Иванова. "То дойде след месеци на обсъждане на различни варианти със собствениците на агенцията. В крайна сметка плановете ни за бъдещето се разминават, което ни накара да излезем от екипа и да потърсим за себе си нови възможности за развитие", обяснява тя и допълва, че напускането им е било планирано отдавна, но се е случило "по-бързо, отколкото самите ние искахме. Имахме желание излизането ни да стане плавно, с нужната подготовка на екипа и клиентите, за съжаление това не се получи. Бързото ни оттегляне беше решение на собствениците".
Засега няма нови хора, назначени на мястото на Иванова и Бимбалов. Яна Сарандева отново лично ще управлява агенцията на оперативно ниво. "Думата връщане не е много точна, защото аз на практика не съм се оттегляла напълно през това време. Бях прехвърлила определени правомощия по оперативното управление на Гергана и Радослав. Като управител на агенцията съм била отговорна за стратегическите решения на агенцията, както и за обслужването на основните клиенти", казва тя.
Относно ангажирането на нови хора Сарандева казва, че "това ще го покаже бъдещето. В екипа на агенцията има достатъчно подготвени и опитни професионалисти, които са в състояние да поемат отговорностите и на двамата", убедена е Сарандева и допълва: "Всяка успешна бизнес единица има подготвен план за приемственост. Това не е първият и последен случай в нашия бранш, като тази тенденция е особено изразена в последните две години."
Иванова и Бимбалов казват, че вече се подготвя новото им начинание, което (естествено) е нова рекламна агенция, но не са готови да разкрият повече подробности. Иванова смята, че липсата на качествени хора е един от най-сериозните проблеми на индустрията. Но през последните години те успяха да изградят силен екип в Lowe Swing, което им дава "основание да вярваме, че можем да станем притегателна сила за млади, талантливи хора, които искат да имат интересна работа и да се доказват".
***
„Всяка успешна бизнес единица има подготвен план за приемственост."
ЯНА САРАНДЕВА, съсобственик на Lowe Swing Communications
***
„Надяваме се съвсем скоро да оповестим старта на новата ни рекламна агенция."
Гергана ИВАНОВА, бивш управляващ директор на Lowe Swing
стр. 43

Заповядай, зетко

Заповядай, зетко
в. 24 часа

Рекламата на ипотечен кредит "Чудо” е стъпила на изопачаването на клишета. Би било чудо тийнейджърът да е добро момче, тъщата да е по-грижовна, съпругата - по-любяща, и да не я боли глава всяка вечер, а новият дом -факт.
И все пак, благодарение на един добър финансов продукт, както и на правилното и навременно решение на главния герой, "чудото" е малко по-възможно", разкрива замисъла с добрата тъща пиар експертът на банка "Пиреос" Мая Хайрабедян.
Рекламата е заснета от перспективата на таткото, когото на галено екипът на рекламата нарича Чудомир. Тъщата е такава, каквато всички бихме искали тя да бъде - очарователна, загрижена, дори модерна по свой собствен начин. Ролята й се изпълнява от Валентина Василева - жената е далеч от професионалните актриси. "Избрана е чрез кастинг заради благото си излъчване", каза крийети директорът на клип Ирина Бъчварова
Приятната, почти виртуална тъща, както заподозряха много зрители, в момента е в чужбина.
Зад историята стои голямата международна рекламна агенция ДДВ София - носител на много награди "Златен лъв" от Кан. Продуцент и режисьор е
Стоян Радев. Музиката е рефренът "Чудо ли е станало, кажи..." от песен на Васил Найденов. Неговите хитове явно будят особена носталгия, защото ги слуша и тъщата на БТК и дори играе фитнес в техния ритъм.
стр. 33

Как звездите се превръщат в амортизирани активи

Как звездите се превръщат в амортизирани активи
в. Капитал
Георги ФИЛИПОВ, Божидар КЪРТУНОВ

Перспективите пред Бекъм намаляват, а Роналдиньо вече не е марка в световен мащаб
Дейвид Бекъм е облечен с кожено манто с номер 23 на гърба и носи кафява кожена шапка, заети директно от гардероба на филмовата продукция "Индиана Джоунс". Самият той се опитва да заприлича досущ на героя на Харисън Форд в най-новата реклама на производителя на безалкохолни напитки "Пепси". Компания му правят петима от актуалните футболни звезди в световен мащаб - Тиери Анри, Роналдиньо, Сеск Фабрегас, Лионел Меси и Франк Лампард.
В новия клип Роналдиньо е в ролята на плажен футболист, който си подритва топката на райско кътче. В предишни издания в рекламите на "Пепси" участваше и Роберто Карлош, но вече не. Бекъм и Роналдиньо още са в групата на продаваемите герои, но докога? Кариерата на английския футболист в Америка не върви по план, а бразилската звезда все по-често остава извън групата в закъсалия отбор на "Барселона". Доскоро изглеждаше, че Роналдиньо ще наследи Бекъм на трона, принадлежащ на най-продаваемия футболист в световен мащаб. Спадът в играта му подлага на съмнение тази възможност и отваря вратата за нови герои.
Роналдиньо залязва
Роналдиньо вече не е марка в световен мащаб. Бразилецът постепенно губи блясъка, който натрупа с добрите си игри за "Барселона" през 2005 и 2006 г. Във футбола той се беше превърнал в човека институция. Името му предизвикваше уважението на съперниците и възхищението на привържениците. Сега обаче кризата, в която се намира, ден след ден се разраства, коментира испанският вестник "Спорт" ситуацията около бившия носител на Златната топка.
Слабата форма на нападателя на "Барселона" тревожи не само запалянковците и ръководството на клуба. В графата "притеснени" вече спадат и рекламодателите. Всъщност преди всичко рекламодателите. Най-големи опасения хранят шефовете на американския спортен гигант "Найки", който има спонсорски договор с футболиста.
"Сам по себе си Роналдиньо е мултинационална фирма. Той има куп договори с различни компании. Рекламодателите бяха привлечени от образа му и от лекотата, с която звездата на "Барселона" привличаше запалянковците. Истината обаче е, че поради една или друга причина Роналдиньо изчезна. Не играе, не говори, не дава признаци на активен живот, макар доскоро да беше част от медиите по целия свят. Това притесни най-много "Найки", допълва изданието.
Преди две години компанията създаде самостоятелна модна линията на бразилеца - "10R", с която футболистът се доближи до величия като Майкъл Джордън и Тайгър Уудс. В момента има голям спад на продажбите на продукти от тази серия. Същото се случва и с фланелките на "Барселона" с името на футболиста.
Миналото лято бразилското издание "Фоля ду Сао Пауло" написа, че Роналдиньо ще продължи спонсорския си договор с "Найки" до 2016 г. Само няколко дни по-късно обаче от компанията отрекоха новината. Страхът на американците е толкова голям, че вече цяла година бразилецът не е включван в рекламните кампании на фирмата. Звездата получава много сериозна сума от договора си със спортния концерн, въпреки че тя не може да се сравнява с трите милиона евро, които Тиери Анри печели годишно от "Рийбок". Всъщност снимките за "Пепси" са едни от редките актьорски ангажименти на Роналдиньо, който вече не вдъхновява с играта си.
Всеобщото мнение е, че той трябва да смени отбора, за да намери отново мотивацията. Заради кризата и близките отношения, които поне доскоро имаха с Роналдиньо, от "Найки" обещаха в средата на януари, че ще съдействат за преминаването му в "Интер". Италианският отбор също е свързан с американската компания чрез спонсорски договор. Десетгодишният контракт беше сключен преди няколко месеца и според него италианците ще получат 140 млн. евро.
Докато звездата на Роналдиньо постепенно залязва, от "Найки" насочват погледите си към друг футболист на "Барселона". Става дума за 17-годишния Боян Къркич. Вторият най-млад състезател, вкарвал гол в Шампионската лига, продължи договора си с "Найки" за четири години. Спортната фирма ще се рекламира чрез него до 2014 г.
Бекъм си отива
Завръщането на Бекъм на европейската сцена за контролната среща на английския национален отбор срещу Франция изглеждаше като жест към бившия капитан, който от октомври очакваше шанс да запише своя мач №100. Цяла зима това беше основната тема в английската преса и най-накрая селекционерът Фабио Капело намери повод да задоволи амбициите на полузащитника. В много отношения обаче двубоят в парижкия "Стад дьо Франс" изглеждаше като сбогом с феновете на Англия, а може би и с тези в Европа.Полузащитникът на "ЛА Галакси" изглеждаше като леко овехтял през 63-те минути и някои от вестниците на Острова не пропуснаха да изкажат на глас присъдата си. "Франция показа края на кариерата на Дейвид Бекъм", написа английският в. "Таймс".
"Французите са имали традиция да погребват кралете си в некропола "Сен Дени" и аналогията, че кариерата на Дейвид Бекъм трябва да бъде оставена да почива в мир не можеше да бъде избегнато", написа авторът на изданието Хенри Уинтър. - Бекъм помаха на семейството си на трибуните и на останалата част от публиката, когато напускаше терена. Една индикация, че може би е усетил, че това е последната му възможност да носи фланелката на "трите лъва". За момента решението му да загърби европейския футбол, за да подпише комерсиалния договор с американския "Лос Анджелис галакси" остава спорно.
Първият му сезон в "Мейджър лиг сокър" се оказа напълно неуспешен, той пропусна по-голямата част от първенството заради контузии, а отборът му не успя да запише значими постижения. Резултатът е, че при продажбата на сезонни билети е регистриран спад от 15% в сравнение с миналата година, което е най-големият срив в цялата лига. Други отбори, като "Рапидс", се гордеят с напълно продадени места на стадиона. В същото време за мачовете на "Галакси" все още могат да се намерят билети и за някои двубои. Когато миналата пролет Бекъм подписа договор за 250 милиона долара за пет години, ситуацията изглеждаше много по-обещаваща. По това време той все още беше най-продаваемата футболна звезда с редовно участие за националния отбор и изпълнена с проблеми кариера в "Реал" (Мадрид). Генералният мениджър на "Галакси" Алекси Лалас не изглежда обезпокоен от формата на Бекъм.
"Доларите и центовете са спечелени преди много време", заяви бившият американски национал, с което намекна, че повечето договори със спонсори са подписани още преди пристигането на англичанина. "Все още продължаваме да виждаме сериозна възвращаемост на инвестицията ни, а брандът на "Галакси" е много силен. Влиянието му трудно може да се оцени", допълни Лалас.
Все пак нямаше ли нотка на носталгия при финалния поздрав към феновете на "Стад дьо Франс"? Бекъм уточни, че в никакъв случай това не е сигнал за отказване от националния отбор. "Това не беше сбогом. Със сигурност не. Това беше просто едно благодаря", заяви халфът, който стана едва петият английски национал със 100 мача.
Поздрав за сбогом
Цялостното му присъствие на "Стад дьо Франс" остави усещането за нещо специално. Той се появи на терена със златни футболни обувки, които са изработени специално за юбилея. Светкавиците на фотоапаратите от всички краища на стадиона започнаха да мигат в момента, в който бившият футболист на "Манчестър юнайтед" и "Реал" (Мадрид) се насочи към изпълнението на първия корнер в шестата минута.
"Всички ме приеха страхотно. Обикновено го очакваш от собствените си фенове и им благодаря за това. Но благодаря също и на французите. Бяха удивителни овации със ставане на крака. Горд съм, защото освен на "Уембли" това е другото място, където се чувствам така добре приет. Париж е един от любимите ми градове", заяви Бекъм. Страничните наблюдатели усетиха момента като сигнал за сбогом. Бившият треньор на германския национален отбор Франц Бенекбауер заяви: "Застаряващата суперзвезда имаше малко влияние върху играта при загубата с 0:1 в Париж.
Перспективите пред Бекъм намаляват, нещо, което не може да се каже за френския полузащитник Франк Рибери. Той е играч с голям потенциал. Когато двамата с Бекъм се поздравиха след мача, това изглеждаше като среща на поколенията. Бъдещето принадлежи на Рибери."
Рибери обаче не може да бъде толкова комерсиален по много причини - не е играл никога в Англия (фактор, който помага на Тиери Анри) и няма приветлив външен вид. Той обаче е млад и работлив. Второто не е без значение, когато става въпрос за кариерата на Роналдиньо. Бразилецът е играл само 13 мача от началото на сезона. Ако той освободи мястото си като комерсиална звезда, кой може да се намеси? Ако се съди по рекламата на "Пепси" - бъдещето принадлежи на Сеск Фабрегас и Лионел Меси. Със сигурност към списъка може да се присъедини и Кристиано Роналдо, който обаче не е приеман еднозначно навсякъде. Или пък Кака - човекът, който вече държи първото място с най-голям договор от девет милиона евро? Вратата изглежда отворена.
***
ЗРИТЕЛИ
15% е спадът в продажбите на сезонни билети за мачовете на „Лос Анджелис галакси", където играе Дейвид Бекъм. Това е най-големият срив в цялата Мейджър лиг сокър.
***
КОНТУЗИЯ
13 мача е изиграл от началото на сезона в Испания Роналдиньо за „Барселона". Лекарският щаб на тима го остави сам да определи кога е възстановен от травмата.
***
Текст под снимка
Дейвид Бекъм все още е основно рекламно лице на футбола в САЩ въпреки слабия първи сезон
стр. 52-53

Две бири и маркетингът да свири

Две бири и маркетингът да свири
в. Капитал
Зорница СТОИЛОВА

Бирените производители заложиха на формата, а не на съдържанието за да комуникират новите си послания
За бирените компании лятото е малко като 8 март за продавачите на цветя - най-силния сезон. С наближаването му големите производители вече загряват за него с нови продукти, визия и стратегии за лансирането им.
"Шуменско пиво" от групата на Carlsberg България започна активно редизайн на бутилката още през миналата година, но преди две седмици стартира рекламна кампания, промотираща обновената опаковка на марката. Марката "Загорка" от концерна "Heineken Загоркa" също смени дизайна си през март. Tuborg от портфолиото на Carlsberg България пък се появиха с нов лимонов вкус в прозрачна бутилка.
Нов сезон, нов дизайн
"Бутилката и опаковката за бирата са това, което са дрехите за човека. За определен период от време на мода е един стил на обличане, след това модата се сменя", обяснява Дончо Хаджиев, маркетинг директор на "Heineken Загорка". Той споделя, че решението за обновлението е естествен резултат от желанията на потребителите за нов, по-модерен стил на марката.
Елена Будинова от Supernova brand, една от малкото специализирани агенции в България, която се занимава с дизайн на опаковки, разказва защо визията е от значение за продукт като бирата: "Опаковката предава съобщения - тя трябва да каже всичко на потребителя, преди той да е опитал продукта." Според нея дизайнът трябва да дава яснота не само за същността на артикула, но и да посочва ценовия му сегмент. Именно Supernova brand са автори на реновираното "Шуменско". Елена Будинова обяснява, че задачата им е била външният вид на бутилката да говори за класна бира с традиции.
За "Carlsberg България" опаковката е основен елемент на маркетинг микса и промените в него са отражение на еволюцията в развитието на дадена марка. Маркетинг екипът на компанията го определя и като "мощен инструмент за диференциране на продукта и изпъкването му на рафта сред морето от конкурентно предлагане".
Няма нищо по-хубаво от хубавото време
Лятото е традиционно силен сезон за бирените компании. Продажбите растат, а те търсят нови възможности за комуникация със своите потребители. И тази година българските производители са оптимисти за растежа на пазара. Симеон Горанов от "Каменица" счита, че ръст на продажбите от около 5% е напълно реалистичен и твърди, че се наблюдава растеж при марките от високия клас и средния ценови сегмент и свиване на обема на ниския сегмент, цитирайки проучванията на AC Nielsen за пазара на дребно.
Топлите месеци са богати и откъм спортни и музикални събития, а това са любимите платформи за изява на бирените марки. "Разчитаме на горещо и весело лято, което да стимулира всички любители на пивото да пият повече - с мярка, разбира се", усмихва се маркетинг директорът на "Каменица" Симеон Горанов. Компанията, която е част от световният бирен холдинг InBev, залага на музиката, за да комуникира брандовете си това лято. "Каменица" е основен спонсор на предстоящия концерт на Metallica, а Beck's (друга марка от тяхното портфолио) - на Лени Кравиц.
Приоритетните за "Carlsberg България" комуникационни канали за предстоящия сезон пък са радиото и билбордовете. Те предвиждат още промоционални програми по заведенията. Идеята е "да приспособим комуникациите си към променения начин на живот на консуматорите ни, които прекарват повече времe вън от дома, на път", обясняват от компанията.
Слаб интерес към Евро 2008
Бирата и футболът са като двете половини на едно и също нещо. Голямото събитие на лято 2008 - Европейското първенство по футбол в Австрия и Швейцария - обаче не се оказва толкова апетитна хапка за българските производители на бира. "До голяма степен стойността на Евро 2008 като маркетингова платформа е ограничена от големия брой марки, които използват това събитие в плановете си за комуникация и промоция", обяснява каква е причината Симеон Горанов от "Каменица".
"Heineken Загорка" са избрали да подкрепят българския футбол през цялата година, а не да съсредоточават дейностите си около първенството, обяснява Дончо Хаджиев. "Това, че в рамките на месец има едно футболно събитие, не е конкретен повод да концентрираме някакви специфични активности", допълва той.
Самo "Carlsberg България заявяват", че ще се асоциират с първенството през юни и ще предложат на своите клиенти, партньори и служители шанс да посетят футболното събитие.
***
Текст под снимка
Опаковката трябва да каже всичко на потребителя, преди той да е опитал продукта.
стр. 46

Старши консултантът в Nielsen Online Мануел Монтанари: Българският пазар на онлайн реклама ми напомня на Дивия Запад

Старши консултантът в Nielsen Online Мануел Монтанари: Българският пазар на онлайн реклама ми напомня на Дивия Запад
в. Капитал
Андриан ГЕОРГИЕВ

Nielsen Online, агенция за уеб-пийпълметрия, ще анализира интернет-пазара у нас в партньорство с осем български компании
Български компании държат най-големия договор, сключен с Nielsen Online в региона
Мануел Монтанари е в Nielsen Online от 2001 г. Тогава работи за налагането на метричната система в Италия. Четири години по-късно се присъединява към екипа, занимаващ се с пазара на Европа, Близкия изток и Африка. Монтанеро завършва висшето си образование по компютърно инженерство в Политехническия университет в Милано. В Nielsen Online той отговаря за всички специални проекти и техническото развитие на онлайн метриката за региона.
Какво е мнението на Nielsen Online за българския пазар на интернет реклама?
- При първото ми посещение тук [краят на 2007 г.] забелязах, че той все още не е достигнал своята зрялост. Състоянието много ми напомня на това в Италия или Испания през 2001 г. Нещо като Дивия запад в уеб пространството, където не се споделят никакви данни и липсва прозрачност. От Nielsen Online осъзнахме, че сега вече е дошъл правилният момент да създадем "единна валута" за измерване [на посещаемостта на сайтовете]. Трябва да отбележа по-отворения подход от страна на доставчиците на съдържание. Българският пазар на онлайн реклама се развива с много бързи темпове, по-бързо от други държави. Технологията също напредва, увеличава се и достъпът до високоскоростен интернет.
Защо Nielsen Online избра фирмата НОЕМА за свой партньор в България, а не местното представителство на компанията майка?
- От агенцията ни потърсиха първи преди около десет месеца. Мотивът беше желанието на няколко доставчика на съдържание да въведат единна валута за измерване на онлайн рекламния пазар. Преди да подпишем договор, за нас беше важно да проучим дали НОЕМА е подходящ партньор за нас и какви са местните условия. Така осъзнахме, че сега е правилният момент да стъпим в България. Какъвто и друг път да бяхме избрали, процесът щеше да продължи по-дълго, а ние не искахме да губим време. Смятаме, че сме взели вярното решение. В бъдеще вероятно ще си сътрудничим и с българското представителство на Nielsen в областта на офлайн проучванията.
Защо именно България в първата страна от Централна и Източна Европа, където стъпвате?
- Всъщност вашата страна е една от първите. Nielsen Online работи с няколко клиенти в Русия, както и с пет големи уеб издателя в Полша. След като се срещнахме за първи път с местните ни партньори преди няколко месеца, процесът се задвижи много бързо и така на българска земя подписахме най-големия си договор за региона. Услугите, които предлагаме, са близки и са в сферата на маркетинговите проучвания [market intelligence].
Бихте ли коментирали услугите на своите конкуренти от Gemius?
- Не съм запознат с тяхната методология и подхода им към пазара, така че не мога да отговоря.
Как работят услугите на Nielsen Online?
- Партньорите ни вграждат в кода на собствените си уебстраници специални тагове. Всеки път, когато сърфирате в такъв маркиран сайт, вашият браузър изпраща подробна информация на нашите сървъри. Избрахме обработващите машини за България да се намират в Италия, тъй като връзката дотам е по-надеждна за местните доставчици на интернет [другите варианти са Великобритания и Дания]. Изграждането на център за данни тук е проблем, тъй като искаме услугата да се извършва при неутрални условия, така че процесът да е възможно най-независим. Получените резултати са собственост на уеб издателите, които могат да правят каквото си поискат с тях.
Доколко вашата методология е защитена срещу злоупотреби?
- Смятаме, че измерваме само трафик, реализиран от истински човешки същества, а не от автоматизирани програми. Тук включвам и софтуер, чиято цел е да създаде фалшиви импресии на даден уебсайт - практика, добила особена популярност през последните няколко години. За тази цел разчитаме на алгоритми, които не мога да разглася.
Така например, ако от едно и също куки [проследяващ файл, който дава данни за уеб навиците на потребителите] регистрираме 600 импресии за десет минути, това означава, че техният източник не е реален човек. Не взимаме предвид тези данни. Също така искаме да сме сигурни, че издателите на съдържание са маркирали правилно своите сайтове с тагове. В нашия случай държим те да са поставени в дъното на страницата, така че да отчетем една импресия само когато е заредена напълно.
Как ще отвърнете на обвиненията на някои местни онлайн играчи, че нямате опит в пазарни условия, близки до тези в България?
- Проблемите, които възникнаха по време на разговорите с местните доставчици на съдържание, са ако не същите, то поне много близки до тези в Италия отпреди няколко години. Един от тях беше възможността за мамене на системата. По-специално нашите партньори се интересуваха от предотвратяване на фалшификации тип iframe forgery. С промяна по кода на една страница тя може да дава данни за трафика на съвсем друг сайт. Така, без да осъзнавате, докато браузвате в една страница, всъщност пращате данни за друга. Мисля, че за първи път в България бяхме помолени да намерим решение за този проблем.
Бихте ли дали пример за iframe forgery?
- Да речем, че сте вградили код на Google Analytics в своя блог, който измерва неговата аудитория. Средно той отчита, че привличате 100 импресии и 10 уникални посещения всеки ден. Ваш приятел, който също поддържа блог, въвежда код, който копира вашата страница върху неговата, без това да се вижда. Когато някой браузва, той вижда оригиналния сайт, но Google Analytics го отчита като посетител на другата страница. Като демократична система, интернет позволява много подобни измами. Специално за България разработихме специални тагове, които проверяват дали URL адресът на всяка една импресия принадлежи на същия домейн, изписан в лентата на браузъра. Вероятно ще използваме натрупаната тук практика, която да приложим и в други държави.
Можете ли да гарантирате, че показвате точния брой на уникалните посетители?
- Ние не следим уникални потребители, проследяваме броя на уникалните браузъри. Искаме това да е ясно за доставчиците на съдържание и рекламодателите. Категорични сме, че критерият уникален браузър не означава уникален потребител. Друго предизвикателство е и дублирането на кукитата. Това се получава, когато сърфирате с два различни браузъра, например Mozilla Firefox и Internet Explorer. По този начин ще привлечете повече от един проследяващ файл на месец, вероятно и на ден. Има и потребители, които сърфират, без да приемат cookie-файлове. В България техният брой е по-мaлък от 2%, цифрата в световен мащаб е около 3.5%.
Какви други услуги смятате да предложите на клиентите си в България?
- През следващите седмици ще започнем да задаваме анкети на онлайн аудиторията. В началото на май вече ще имаме резултати, които да представим на агенциите и вероятно да бъдат публикувани. В най-скоро време ще въведем панелни изследвания, където ще можем да коригираме фактори като cookie deletion и cookie duplication.
Ще въведете ли критерия exit page в системата на Nielsen Online?
- Вече проведохме разговори на тази тема с българските доставчици на съдържание. Знаем, че има няколко сайта, които използват exit page. От наша страна това е напълно постижимо технически, така че при единодушие от страна на нашите клиенти това ще бъде направено. [По-рано Виктор Пенев, управител на Нет Инфо.БГ, чиито сайтове се измерват от Nielsen Online, заяви за "Капитал", че exit page вече е въведен в проучванията.
В уебпространството имаше слухове, че Nielsen Online ще замести измерването на импресии с времето, прекарано от потребителите в браузване. Така ли е?
- Преди няколко месеца добавихме инструмент, който отчита точно това. Смятаме, че този критерий ще става все по-важен в бъдеще. Но всъщност няма да премахваме нищо, предлагаме и двете функции. Импресиите са необходими за оценяване на една рекламна кампания, примерно за излъчването на банери.
Смятате ли да предложите тази метрика и в България?
- Напълно е възможно. Зависи изцяло от нуждите на доставчиците на съдържание и рекламните агенции.
Как ще коментирате сътрудничеството на Nielsen Online с Google в областта на отчитането на телевизионна реклама?
- Не съм запознат подробно с този проект.
Измервате ли гледаемостта на видео от персоналните компютри?
- В края на август ще пуснем нов продукт на пазара, който е изцяло съсредоточен в тази област. Той няма да отчита броя импресии, а консумацията на видеоклипове. Чрез Java скрипт ще събираме информация колко пъти средно е гледано видеото, колко време е гледано и т.н.
Виждате ли проблем във факта, че vbox7.com е включен в измерванията на Nielsen Online?
- Ние не проучваме съдържанието, а аудиторията. За нас няма значение дали става въпрос за YouTube, порносайт или електронна поща. Без значение за какво съдържание става въпрос, според нас е важно да се знае къде сърфират хората. Не искаме да бъдем рефери и да решаваме кое е лошо и кое добро.
Какво следва за българските клиенти на Nielsen Online?
- Ще започнем с публикуването на демографския профил на онлайн аудиторията в началото на май. Бихме желали и да променим използвания в момента интерфейс, така че да задоволи и нуждите на рекламните агенции. Например един доставчик на съдържание се интересува най-вече от общия трафик към своя домейн, докато някои рекламодатели искат да планират кампании само в някои секции на сайта. Също така до края на годината системата ще може да дава данни не само на месечна, седмична или дневна база, но и на всеки час. Доста необичайно Nielsen стартира социалната мрежа Hey!Nielsen? Каква е нейната цел?
- От септември 2007 г. досега имаме около 75 хил. регистрирани потребители. Там хората могат съвсем доброволно да споделят своята оценка за продуктите на Nielsen.
***
Жаргонът на онлайн-метриката
exit page - уебстраница, от която посетителите се прехвърлят към друга. Така например, ако имате електронна поща в abv.bg, сигурно сте забелязали, че като излезете от нея, автоматично се озовавате в портала с новинарско съдържание gbg.bg.
cookie deletion - cookies са опознавателни файлове, които се използват, за да следят вашата онлайн активност. Тази тяхна способност дразни все повече хора, които просто ги изтриват от компютъра си. Всеки път, когато даден сайт ви изпрати нов cookie файл, онлайн метриката ви отчита като чисто нов посетител. Така в рамките на месец може да бъдете измерени като няколко души.
cookie duplication - тъй като най-вероятно ползвате различни интернет браузъри вкъщи и на работа, измервателната система ви маркира неколкократно всеки път като уникален потребител.
стр. 60 – 61

Новият ред в БГ интернета

Новият ред в БГ интернета
в. Капитал
Андриан ГЕОРГИЕВ

Nielsen Online, агенция за уеб-пийпълметрия, ще анализира интернет-пазара у нас в партньорство с осем български компании
Две нови уебкомпании се присъединиха към системата за измерване на онлайн аудиторията в България, създадена от глобалната анализаторска фирма Nielsen Online. Инициативата стартира официално преди около месец и включва сайтове на "Нет инфо.БГ", "Инвестор.БГ", "Икономедиа", "Мейл.БГ", "Санома Блясък", "Уеб медия груп", "Дарик уеб" и "Атол медиа". Новите попълнения са Digital Media Group и Rezon Media. Те държат съответно страниците kaldata.com, uroci.net и imot.bg, mobile.bg и др. Благодарение на информацията, подадена от Nielsen Online, издателите на съдържание се надяват да привлекат повече средства в сферата на онлайн рекламата.
Nielsen Online заедно доставчиците на съдържание започва панелно изследване през следващата седмица. Неговата цел е да покаже средният демографски профил на тяхната онлайн аудитория. Досега системата на Nielsen Online не предоставяше подобни данни. Това беше и най-силният аргумент в арсенала на Веселин Ангелов, управител на конкурентния онлайн измерител Gemius. Сред неговите клиенти е българският онлайн портал "Дир.БГ", а от април тестове започва и сайтът на bTV. Епицентър на напрежение се оказа включването на vbox7.com (като собственост на "Нет инфо.БГ") в метриката на Nielsen Online, което се счита за недопустимо от Владимир Жеглов, изпълнителен директор на "Дир.БГ". В това той вижда опит за легализиране на страница с неуредени авторски права на видеосъдържанието, привличаща колосален трафик.
От лагера на Nielsen Online обаче смятат, че избраната метрика ще донесе на местния пазар на онлайн реклама това, от което той най-много се нуждае - прозрачност и адекватни данни. Първите официални рейтинги се очакват в края на месеца.
стр. 60

Недостатъчно добри за Google

Недостатъчно добри за Google
Investor.bg

Ако си мислите, че ще започнете работа в Google, ако интернет гигантът придобие компанията, в която работите, ще останете разочаровани, пише Forbes.
Световният лидер при търсенето в интернет ще съкрати около 300 служители от рекламната технологична компания DoubleClick, която е в процес на поглъщане. Съкращенията са около една четвърт от служителите на DoubleClick в САЩ (общо 1200). В целия свят за компанията работят около 1500 души. Главният изпълнителен директор на Google Ерик Шмит е намекнал пред New York Times, че съкращенията на работните места на по-късен етап ще засегнат и дейността на DoubleClick в чужбина.
Но за разлика от други някога бързо развиващи се интернет компании в Силициевата долина, които също планират съкращения, Google не освобождава служителите, за да пести от разходи.
Причината за настъпващите уволнения е решението на създателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин всички служители, които идват в компанията чрез придобиване, да преминат през стандартната за Google нелека процедура за кандидатстване, казва Джон Съливан, консултант по човешки ресурси, който познава много от хората, свързани с процеса по наемане на персонал в Google.
Така Google са решили да приложат процеса спрямо служителите от най-голямото придобиване на компанията досега. Преди около две седмици служителите на DoubleClick са имали четири дни да попълнят стандартния формуляр за кандидатстване за работа в Google, който изисква подробности като точки от SAT и среден резултат от изпитите в колежа, твърди бивш служител на DoubleClick.
„Тези хора на отговаряха на стандарта, затова бяха освободени. Никой друг не прави така“, казва Съливан.
Google е известен с щедрото си отношение към служителите, като сред екстрите например е кафетерия, пълна с безплатни специалитети.
По-малко известно е обаче, че процесът по наемане на служители в компанията е сред най-взискателните в сферата на технологиите и отдава голямо значение на академичните постижения и умението да се впишеш в съществуващия екип на Google.
От Google не са реагирали веднага за коментар.
Новината за съкращенията на компанията идва на фона на други съкращения в сектора. През януари Yahoo! обяви, че ще съкрати 1000 работни места. Миналия месец сайтът за онлайн търгове eBay съобщи, че ще освободи 125 служители.
04.04.2008

Втората среща между мениджъри на Microsoft и Yahoo отново без резулта

Втората среща между мениджъри на Microsoft и Yahoo отново без резултат
Investor.bg

Топ мениджъри на Microsoft и Yahoo са се срещнали отново тази седмица да обсъдят евентуална сделка между двете компании, но разговорите не са довели до конкретен резултат, съобщава Wall Street Journal, цитирайки запознати източници.
От Microsoft не са били склонни да повишат цената на офертата, а Yahoo продължава да отказва официални преговори без цената да бъде ревизирана, посочва изданието.
Срещата е втората по рода си между топ директорите на двете компании и без присъствието на банкери. Тя се е състояла близо до главния офис на Yahoo в Сънвил, Калифорния.
По-рано тази седмица Ройтерс предаде, че от Microsoft са коментирали, че не виждат причина да повишават цената на офертата, защото „няма смисъл да се конкурират със себе си“.
В средата на март двете компании проведоха първата си среща, след като Microsoft отправи офертата за закупуване в началото на февруари на цена от 31 долара за акция.
Впоследствие от Yahoo официално отказаха офертата, в момента на стойност 42 млрд. долара, с аргумента, че тя значително подценява компанията.
04.04.2008

Си Би Ес: “МайСпейс” възнамерява да създаде нов музикален портал

Си Би Ес: “МайСпейс” възнамерява да създаде нов музикален портал

Си Би Ес
Вашингтон. . Информационната агенция на интернет страницата “МайСпейс” обяви, че на сайта ще бъде стартирана нов онлайн музикален магазин, чиято основна задача ще бъде да за кратко време да се превърне в мащабен портал за продажбата на всичко от музика до билети за концерти, предаде днес телевизионният канал Си Би Ес. В проекта ще се включат гиганти в музикалната индустрия като “Вивенди СА’с Юнивърсал Мюзик Груп”, “Сони БМГ Мюзик ентъртеймънт” и “Уорнър мюзик”. Все още не ясно какви са финансовите параметри на споразумението, но най вероятно всяка от изброените компании ще получи равен дял от начинанието. Единствената голяма музикална компания, която не се е включила е “ЕМИ Груп ПЛЦ”.

Какво търсят жените

Какво търсят жените
в. Капитал
Калина КАЛЧЕВА

Онлайн-компаниите Yahoo и Ask.com профилират съдържанието си, загърбвайки "силния" пол
"Провери в интернет кой е по-изгодният ламиниран паркет." "Храня детето със зеленчукови пюрета, както пише във форума."
Това са реплики, които ще чувате все по-често. Вероятно те вече са част от фоновите разговори на колежките ви над 30 години. Все повече семейни жени се включват активно в онлайн пространството и търсят отговори на ежедневните битови въпроси в него. Тази тенденция явно не е убягнала и на маркетинговите специалисти в две от големите онлайн търсачки - Ask.com и Yahoo. Почти едновременно и двете компании обявиха, че ще се насочат приоритетно към женската демографска група.
Сухите цифри
също говорят в полза на твърдението, че глобалната мрежа става все по-интересна за "нежния" пол. Според прогнозите на анализаторската компания eMarketer през 2011 г. над 109.7 милиона американски жени ще влизат редовно в интернет. Това са 51.9% от всички щатски потребители. Подобни са и изводите на маркетинговата компания Experian. Нейно проучване от 2007 г. сочи, че 86% от жените с поне едно дете и 94% от бременните активно използват интернет. Като се добави и фактът, че жените прекарват повече време в разглеждане на даден сайт от мъжете, съвсем резонно е дамите да бъдат активно ухажвани от големите онлайн компании. Освен всичко друго жените са любима таргет група на рекламодателите - все пак като фактическа "глава на семейството" обикновено те са тези, които по-често инициират покупките за дома, решават избора на дестинация за ваканцията и т.н. Доскоро се считаше, че точно жените на средна възраст са пренебрегвани от сайтовете, които предоставят съдържание. След активизирането на Ask.com и Yahoo обаче може да се очаква, че тази пазарна ниша ще става все по-гъсто населена.
Попитай Джийвс
Името Ask.com вероятно не е първата асоциация в съзнанието ви, когато стане въпрос за търсене в интернет. Най-вероятно не е и втората.
Създадената през 1996 г. търсачка първоначално беше позиционирана като сърч енджин, който отговаря на граматически цели въпроси - така, както бихте ги задали в разговор с жив човек. Идеята за скъсяване на дистанцията до потребителите беше подплатена и с човешки образ - легендарният анимиран иконом Джийвс, основен герой от романите на Удхаус.
Амбициозните планове на онлайн компанията обаче не се увенчаха с успех. При търсенето с цели въпроси често се стигаше до грешни дори абсурдни резултати. Освен всичко друго AskJeeves не успя да се справи с бързото разрастване на Google. В резултат на всичко това компанията бе закупена от медийния конгломерат InterActiveCorp (IAC) през 2005 г. Новите собственици инвестираха в по-прецизен сърч-енджин и изтриха симпатичния иконом от името в желанието за по-сериозен имидж. И въпреки че по данни на comScore Media Metrix компанията Ask държи четвърто място в сферата на интернет търсенето за януари 2008 г. с дял от 4.5%, "Големият брат" Google е далеч напред с 58.5% пазарен дял.
Решението, с което Ask се опитва да излязат от незавидната ситуация, дойде неочаквано, но изглежда правилно - фокусиране върху по-малка, но лоялна, демографска група - тази на жените онлайн потребители. По данни на компанията ядрото на клиентите им - около 65% от посетителите на Ask.com, са семейни жени, преобладаващо над 35 години, съсредоточени в централните и южните щати на САЩ. Новата маркетингова стратегия на онлайн търсачката е да отговори именно на техните нужди от информация, фокусирайки се върху теми като красота, здраве, семейство и възпитание на деца. Според маркетинговите специалисти това е услуга, която досега е била силно пренебрегвана.
Yahoo става по-бляскав
Вторият по-големина играч при търсачките в момента - Yahoo, също се впусна в надпреварата за онлайн жените. На 31 март заплашената от враждебно изкупуване търсачка номер две в света представи нова услуга в портфолиото си, наречена Shine ("Блясък"). Съдържанието на сайта също е насочено към лайфстайл проблематика и е подредено в девет категории - мода, кариера, деца и семейство, здраве, красота, астрология и т.н. Освен собствени авторски материали, редакторите на Shine ще подреждат и микс от най-доброто от утвърдени женски списания като Cosmopolitan, Harpers Bazaar и InStyle. Самите потребители също могат да участват в генерирането на съдържанието чрез блог платформата, която Shine поддържа. Скот Мур, вицепрезидент на Yahoo Media, представя новия проект като опит да се даде по-актуална и подредена информация на жените, които започват деня си с Yahoo. По неговите думи те вече са над 40 милиона.
Новите хоризонти, към които са се насочили Ask и Yahoo, не са необитаеми и в момента - най-големите сайтове, посветени на женската аудитория, се радват на сериозна аудитория: NBC iVillage.com е имал над 17.8 милиона посетители през януари, а EverydayHealth.com - съответно 14.4 милиона. Друга подобна интернет страница - Cafemom.com, e на осмо място в класацията за най-бързо разрастващите се места в мрежата по данни на компанията за маркетингови консултации Compete. Посещаемостта на сайта се е увеличила с 2320% за 2007 г. и в момента е над 5 милиона потребители за месец.
На фона на непосилната надпревара с Google решението за фокусиране върху женската демографска група, което Ask и Yahoo ни предлагат, изглежда по-скоро логично. Най-вероятно обаче то е просто началото на още по-кървава битка, този път на по-малък, но ключов пазар.
стр. 49

Виж кой те гледа

Виж кой те гледа
в. Капитал
Момчил МИЛЕВ

В търсене на успешен бизнес модел YouTube започва детайлно да следи аудиторията на онлайн видеото си
Какво е за вас YouTube? Повечето хора възприемат тази марка като синоним на безброй часове, пропилени в гледане на понякога забавни, понякога откровено тъпи потребителски филмчета на екрана на някой компютър. За интернет гиганта Google обаче YouTube е не просто най-популярната услуга за онлайн видео в света, но и 1.65 милиарда долара, инвестирани в нещо, за което все още не се знае дали ще изкарва пари. Въпреки че има повече от 63 милиона щатски зрители всеки месец, които непрестанно се увеличават, въпреки че има повече потребители от конкурентните интернет приложения на MySpace, AOL и Yahoo!, взети заедно, бизнес логиката на YouTube е все още недоизбистрена. За момента сайтът може да се похвали с огромна лоялна аудитория, оттук нататък трябва да намери начин да продаде вниманието й на своите рекламодатели, без да я разгневи. Или поне не твърде много...
В стремежа си да станат по-атрактивни за бизнеса и по-прозрачни за маркетинговите специалисти ръководителите на YouTube пуснаха през седмицата нов уебинструмент, който ще може да дава подробни данни за зрителите на всяко онлайн видео. Програмата се казва
YouTube Insight
и ще позволи на всеки, качил свой клип в интернет, да си отговори на въпроси от типа на кой ме гледа, откъде идват зрителите или пък как потребителите са намерили моя филм. Софтуерът позволява да се види колко често даденият клип е гледан от различните географски региони, колко често е бил гледан в сравнение с останалите видеоматериали за даден период от време, колко време е отнело на въпросния клип да привлече аудиторията си или пък кои са връхните точки в неговата популярност. "Използвайки тези данни, може да увеличите гледаемостта на своите видеоматериали и да повишите популярността на своя сайт. Например може да научите, че вашите филми са най-популярни в сряда, че имате много зрители от Испания или пък че нови клипове, които възпроизвеждат старо съдържание, привличат интерес по-бързо", споделят авторите на програмата в официалния блог на YouTube. Според тях уебинструментът ще позволи на потребителите да създават видеоматериали, които в по-голяма степен са насочени към нуждите на целевата им аудитория. А за партньорските сайтове на YouTube и неговия собственик Google това означава и по-добре таргетирани интернет реклами.
Премиерата на YouTube Insight предизвиква
Еуфория в маркетинговите среди
За повечето от специалистите в тази сфера уебприложението е първата сериозна стъпка, която може да убеди клиентите им по-активно да популяризират своите продукти чрез онлайн видео. "Без съмнение сме наистина развълнувани от всичко това", коментира пред DMNews Джош Уорнър, президент на Feed Company - фирма, която разпространява брендирани клипове в различни блогове, страници за потребителско видео и социални мрежи. Според него клиенти като General Motors и Ray-Ban се интересуват от колкото се може повече достоверни данни за интернет аудиторията им. По подобен начин реагира и Уейкит Лоу, изпълнителен директор и съосновател на компанията за онлайн реклама ScanScout. "В краткосрочен план това е много полезен инструмент за хората, които качват клипове, и агенциите. В дългосрочен план Google наистина може да промени начина, по който телевизията се възприема и по който работи рекламата", смята той. Разбира се, има и скептици. Според Марги Чиу, вицепрезидент по стратегическото планиране в Avenue A/Razorfish, функционалността на YouTube Insight е доста ограничена. "За мен, както и за повечето маркетингови специалисти, вероятно няма да е кой знае колко полезно да знам колко пъти дадено видео е гледано от Аризона", разочаровано отбелязва тя.
Според създателите на YouTube Insight обаче функционалността на продукта
Тепърва ще търпи развитие
В близките седмици уебинструментът ще бъде обогатен с възможността авторът на дадено видео да може да разбере как зрителите достигат до неговото съдържание - чрез търсачката на YouTube или Google, чрез браузване в опцията за намиране на подобни клипове, чрез линк, изпратен по пощата, или пък чрез някоя друга интернет страница. "Ще бъде интересно да проследим как ще еволюират функциите на този продукт... надяваме се с допълнителна информация от YouTube, като например как потребителите приемат дадено видео", коментира Сюзън Дейвидсън, директор по стратегическите анализи в AtmosphereBBDO, пред пред DMNews.
***
YouTube и рекламите
Най-популярният сайт за видеосъдържание в света вече направи първи стъпки към вкарването на реклами в своите клипове. Първоначалният експеримент включваше около 200 заглавия, създадени от компании, които са медийни партньори на Google. Рекламите работят по следния начин: 15 секунди след началото на даден клип върху 20% от него се появява полупрозрачен банер, който изчезва сам, ако потребителят не го активира.
стр. 50

петък, 4 април 2008 г.

В Германия купуват все повече коли на лизинг


В Германия купуват все повече коли на лизинг


дата : 4 април 2008 г. 8:48 ч.



През 2007 г. в Германия са сключени 823 хиляди договора за лизинг на автомобили, което е с 11% повече в сравнение с предходната година, съобщи Работната група на банките и лизинговите компании в автомобилната промишленост.
От тях 124 хиляди договора се падат на частни клиенти. В тази група увеличението е достигнало даже 25%.
Едновременно с това се отбелязва намаляването на броя на кредитите за покупка на кола с 12% до 1,17 милиона.

81% от американците смятат, че страната им е на грешен път


81% от американците смятат, че страната им е на грешен път


дата : 4 април 2008 г. 7:30 ч.


Четирима от петима американци смятат, че нещата в САЩ са на грешен път, което е най-песимистичната нагласа от 20 години насам, показва проучване на "Ню Йорк Пост".
В допитването се установява, че 81% от отговорилите смятат, че нещата са поели сериозно в грешен път. За сравнение техният брой миналата година е бил 69%, а в началото на 2003 - 25%.
Само 4% смятат, че страната им е по-добре от преди 5 години, докато 78% казват, че положението й се е влошило. Според изданието американците са по-нещастни от посоката на развитие на страната им от началото на 90-те досега.

Тютюневите компании в САЩ няма да бъдат съдени за леките цигари


Тютюневите компании в САЩ няма да бъдат съдени за леките цигари


дата : 4 април 2008 г. 10:10 ч.

Тютюневата индустрия в САЩ постигна поредната си значителна победа за последните години, след като федерален апелативен съд реши на 3 април да отхвърли групов иск на стойност 800 млн. долара в полза на пушачи, които твърдяха, че са били подведени от производителите, че по-леките цигари са по-сигурни за здравето от нормалните.
В публикация в "Ню Йорк Таймс" се казва, че адвокатите на ищците са искали да докажат че представляват милиони хора, употребяващи т.нар. "лайт" цигари.
Съдът обаче е сметнал, че не е възможно да се генерализира причината за решението на пушачите да изберат по-леките цигари, т.е. че ищците не могат да представляват такава огромна група хора. Ако желае да постигне нещо в съда, всеки пушач ще трябва индивидуално да заведе дело срещу производителите.
В съдебното становище се казва, че "вярата, че леките са по-здравословните цигари" не може да бъде приета за единствен мотив при избора на продукти. Като други движещи сили зад един такъв избор, съдебният състав е дефинирал "предпочитание към вкуса на леките цигари, личен стил" и т.н.
Въпреки че съдебното решение бе очаквано, според анализатори то е доста позитивно за тютюневата индустрия. Някои експерти смятат, че победата, която е поредна в серия от дела, свързани с цигарите "лайт", е дала глътка въздух на производителите, които бяха заплашени от санкции за милиарди долари.
"Това дело може да даде и сигнал на всички съдии в страната, които вече ще внимавата взимайки становища по подобни дела", казва Карл Тобайъс, професор по право в Университета на Ричмънд.

91% от рекламите за деца са нездравословни


91% от рекламите за деца са нездравословни


дата : 3 април 2008 г. 10:36 ч.


Девет от десет реклами за храни, насочени към децата, промоцират продукти, които са с високо съдържание на мазнини, захар, сол и съдържат малки количества полезни хранителни вещества.Това е заключението на американско изследване, базирано на реклами, излъчвани както в САЩ, така и в Европа.
Амена Батада от Центъра за използване на науката в обществен интерес (Center for Science in the Public Interest) и нейните колеги са анализирали състава на всички храни, рекламирани за определен период по различни телевизии.
Резултатите показват, че висок процент от рекламните послания се отнасят са храни, които:• в 59% от случаите съдържат твърде много захар;• в 19% от случаите имат прекалено много мазнини;• в 18% съдържат твърде много натрий;• в 17% от тях се състоят от вещества, съдържащи предимно наситени и трансмазнини.
"Очевидно е налице твърде голямо разминаване между това, което специалистите съветват децата да ядат и това, което се рекламира като пожелателно да влезе във всекидневната диета", заключават американските учени в своята публикация в новия брой на Journal of the American Dietetic Association.

Софийската филхармония избира печатница за рекламни материали

Софийската филхармония избира печатница за рекламни материали
в. Дневник

Софийската филхармония обяви обществена поръчка за периодичното отпечатване и доставката на рекламни материали с логото й. Тя включва отпечатване на година на 6000 афиша, дипляни за абонаментни цикли -18 хил., и програми за концерти по предварителна заявка - 9000. Договорът с избраната компания ще бъде за две години. Гаранцията за участие е 6о лева, като според законовите норми тази сума може да бъде до 1% от стойността на поръчката. Тази за изпълнение е зоо лева. Кандидатите трябва да докажат икономически, финансово и технически, че могат да изпълнят задачата. За целта те трябва да представят на Софийската .филхармония определен набор от документи. В случай че някой от тях липсва, фирмите ще бъдат отстранени от процедурата. Участието им ще бъде прекратено и в случаите, когато са представили оферта, неотговаряща на изискванията, посочени от филхармонията. Подробности за условията и изискванията за участие се съдържат в тръжната документация. Основен критерий при избора на изпълнител ще бъде икономически най-изгодната оферта, която отговаря на посочените в документите технически изисквания. Крайният срок за подаването на офертите е го май, а разглеждането им ще стане на 21 май. През 2005 г. сходна поръчка е била изпълнявана от компанията „Суперпринт". Стойността на услугите е била над 86 хил. лв. без ДДС. Договорът е бил подписан на 1 февруари 2005 г. за три години. стр. IV

Губещ

Губещ
в. Пари

Индра Нуи Главният изпълнителен директор на Пепси Индра Нуи ще трябва вече да обръща повече внимание на рекламите на компанията в Турция. Пепси ще трябва да плати глоба от 30.6 хил. EUR заради конкурс за снимка, от който изключили фотографиите на жени със забрадки. В условията за участване в конкурса на тема Разкрий чувствата си било включено изричното условие снимките да не са на забрадени жени. Турският Съвет за реклама обаче сметнал условието за дискриминационно и наложил глоба на компанията. стр. 2

Кой праща sms-и

Кой праща sms-и
в. Телеграф
Радослав КИРОВ

За пореден път доказваме, че в България се успява с простотия, а не с талант, но за сметка на това продължаваме да живеем със самочувствието, че сме талантлив и интелигентен народ (виж стр. 11). "Мюзик айдъл", "Биг брадър", "Сървайвър" и т.н. Отдавна всички говорят, че телевизионните предавания, в които се гласува с есемеси са доста по-добро социологическо проучване от хилядите анкети на безбройните платени социологически агенции у нас. Всяко поредно риалити ни навира в носа обществените нагласи. И определено не сме доволни от тях. От малкия екран или от вестниците постоянно се наддава вой колко деградирала е българската култура. Как хората предпочитат да гледат идиоти с просташко поведение вместо интелигентни и талантливи хора. Добре, всички сме съгласни, че това е вярно. Няма спор, че толерираме простотията. Защо обаче продължаваме да си втълпяваме колко надарен и умен народ сме. Звезди Найден, Гроши, Радо Прашката, Тризначките, Светльо от "Файв старс", а сега и Иван Ангелов. Това са българските риалити звезди. Такива хора иска да гледа българинът по телевизията. Няма лошо, всеки нормален човек е наясно, че медиите се интересуват от рейтинга, а не от естетическите качества на своите продукти. Въпреки това продължават да се водят бурни спорове за този или онзи дали заслужава да е в ТВ ефира, еди кой си какъв глупак бил, зрителите как не оценявали тази. Във форумите на "Мюзик айдъл" наред с хвалебствията, посветени на "артистичния олигофрен" Иван, се забелязват и обвинения. И то не какви да е, а обвинения, че заради този простак видиш ли зрителите изгонили фаворитката Пламена. Виновен бил той, защото хората се асоциирали с неговата простотия и гласували за него, а пък такива симпатични и талантливи проектозвезди като Пламена оставали на заден план. Всички се втурнаха да се възмущават, как може номинирани за изгонване да са двете най-талантливи момичета, а "онзи ненормалник" е на първо място по вот. Ами, тези есемеси кой ги пуска, да не ги пускат от Юпитер? Зелник Има една много хубава поговорка, която май е актуална не само за този случай, ами и за всичко, което се случва в България напоследък. "Не е луд, който яде зелника, а този който му го дава." Защо се възмущаваме какъв кретен е Иван или пък колко неприятен педал е Азис. Нали ние, зрителите, сме тези, които не сменят канала, когато те са в ефир, а напротив, гледаме предаването от начало до край, като лицемерно цъкаме с език колко е зле поредният "айдъл". После медиите били виновни, че насаждат простотия. Дали рейтингът на предаването щеше да е същият, ако вместо брилянтния мислител Валери Божинов, от "Мюзик айдъл" бяха поискали мнението на "оня с папийонката" - проф. Георги Лозанов. И в крайна сметка, пита ли се някой, защо се палим всички толкова около тези прословути риалити формати. Ами, нормално - хлябът стана 1,20 лв. Като не можем да си позволим хляб, да наблягаме повече на зрелищата. стр. 12

Престижна награда за Венелин Петков

Престижна награда за Венелин Петков
Netinfo.bg

Наградата носи името на известния банкер и инвеститор Джордж Пийбоди Филмът на журналиста от Би Ти Ви Венелин Петков "Пътуване в Афганистан: "Опиум и рози" спечели една от най-престижните награди за телевизионни и радио предавания в САЩ - "Пийбоди". Те се връчват всяка година от 1941 г. насам за изключителни постижения в областта на електронните медии. Носят името на известния банкер и инвеститор Джордж Фостър Пийбоди (1938-1938 г.), починал още преди появата на телевизията. "Опиум и рози" получава статуетка "Пийбоди" редом с документални и разследващи материали на Си Ен ЕН, Би Би Си и "Дискавари", както и водещи телевизионни станции в САЩ. Поредицата "Пътуване в Афганистан" беше излъчена през октомври в рубриката Би Ти Ви документите. Филмът разказва за нарастващото производство на опиум в Афганистан и опитите макът в далечна планинска долина да бъде заменен с български маслодайни рози. "Изненадващо и визуално впечатляващо, това пътешествие на българския новинарски екип показва рядко отразявана гледна точка на местните хора за битките между талибаните и западните войници и разкрива усилията маковите насаждения да бъдат заменени с маслодайни рози", е коментарът за филма в сайта на наградите. Призът ще бъде връчен на Венелин Петков на 16 юни в Ню Йорк. Венелин Петков завършва езикова гимназия през 1991 г., английска филология в СУ "Св. Климент Охридски" през 1996 г., телевизионна и радио журналистика в САЩ през 1998 г. Започва работа в медиите през 1994 г. като редактор в отдел "Международна информация" в БТА. Близо година е репортер и водещ в радио Ен Пи Ер в Колумбия. След това, отново като репортер, работи в телевизия Ко Му (Ен Би Си) в същия град. От януари 1998 г. до август 1999 г. е продуцент в Си Ен Ен Интернешънал в Атланта, САЩ. Постъпва в БНТ през октомври 1999 г. като репортер в "По света и у нас" и води сутрешния блок в същатa телевизия от май до септември 2000 г. В Би Ти Ви, като репортер и водещ в новините, работи от създаването на медиата. Продуцент е на рубриката Би Ти Ви Документите, която се появи в ефир в началото на 2007 г 03.04.2008

БНТ започна екоинициативата "Живей на чисто"

БНТ започна екоинициативата "Живей на чисто"
БНТ интернет новини
Галя КРАЙЧОВСКА

Българската национална телевизия започна екоинициатива “Живей на чисто”. Това няма да бъде кампания с начало и край, а непрекъсната акция с отворен финал. Екологичните проблеми, които все повече нахлуват в ежедневието ни, са в центъра на инициативата. “Живей на чисто” става кауза за всеки, който е съпричастен към екологичните тревоги. Да се вгледаме в собственото си поведение и това, което се случва около нас призовава националната акция “Живей на чисто”. Уляна Пръмова – генерален директор на БНТ: "И ако ние не се вгледаме в себе си и не променим поведението си, нищо няма да се оправи от това колко фирми за чистота ще има в тази страна. Ние сме убедени в това, както сме убедени, че добрият пример, положителното в страната може да бъде така заразително, както и лошото, което ни залива". БНТ ще търси и показва опитите да живеем на чисто. Специална рубрика в новините през уикенда ще представя видео информацията, изпратена от зрителите. "Зелените новини" са отворени са всякакви еко инициативи. БНТ и партньорите в акцията ще помагат тези идеи да бъдат приложени в действие. Магдалена Малеева – проект "Горичка": "Наистина не е трудно да живееш малко по-ненаранявайки планетата". Валери Запрянов – главен редактор на сп. "Тема": "Смятам, че със скромните сили на сп. "Тема" ще подкрепим тази акция, защото иначе е страшно нелогично – Господ ни е дал всичко и толкова много, а ние се мъчим как да го унищожим". Замяна на еднократните найлонови торбички, намаляване на вредните емисии на автомобилите, разделно събиране на отпадъците са в прицела на акцията. За 22 април - Деня на Земята стартира ученически конкурс за екопроекти. Всички ще бъдат публикувани в сайта на БНТ, а най-добрите ще бъдат реализирани. Симпатична зелена мравка е символът на акцията. Очакваме предложения за името на героя. “Живей на чисто” вече започна – националната екоакция, отворена към всички. 03.04.2008

Мъжете - по-добрите клиенти в интернет

Мъжете - по-добрите клиенти в интернет
в. Дневник

Онлайн търговците с нова стратегия за силния пол Тази група от потребители е мечтата на всеки търговец: когато те пазаруват онлайн, харчат повече, решават на момента и след това рядко връщат стоката. Ще попитате кои ли са тези клиенти? Мъжете. Разликите в шопинг поведението на мъжете и жените в обикновените магазини отдавна са анализирани и категоризирани, но когато стане дума за интернет, дълго време се смяташе, че уебпространството предлага еднаква бързина и удобство и на двата пола, коментира вестник „Уолстрийт джърнъл". Данни от най-новите проучвания на анализатори и търговци обаче показват големи разлики в поведението при пазаруване онлайн. Най-интересното заключение на анализаторите е, че мъжете много държат на бързината при пазаруването онлайн. В същото време те харчат по-солидни суми за луксозни стоки в интернет. Тези данни в комбинация с устойчивостта на пазара за мъжка мода -продажбите се повишиха 44 процента до 57-2 млрд. долара миналата година, доста по-добре от 1.1 процентовия растеж на сегмента за дамско облекло, са окуражителни за търговците взели на прицел силния пол, коментира изданието. Някои онлайн търговци като италианския сайт за дизайнерски стоки Yoox. com създават специализирани уеб магазини за мъже, а други като американските вериги „Нийман Маркъс" и „Сакс" увеличават размера на мъжките секции на сайтовете си и правят технически модификации, за да осигурят бързина при пазаруването. „Брукс брадърс" например намалиха наполовина времето необходимо за зареждане на графиките. За търговците, заели се сериозно с адаптиране на модела си за онлайн шопинг, ползите могат да са значителни. Изследване на компанията за маркетинг проучвания Unity Marketing of Stevens, проведено през есента на 2007, показва, че мъжете са похарчили през предишните три месеца средно 2401 долара за модни покупки, което е почти двойно над средната сметка на дамите, участвали в проучването -1527 долара. Анализаторите коментират, че дамите за разлика от силния пол обръщат доста по-голямо внимание на изгодните намаления при пазаруването в интернет. Друго преимущество за търговците с голяма мъжка клиентела е фактът, че те правят рекламации на купени стоки доста по-рядко от жените. Според анализатори на маркетинговата компания „Форестър" мъжете връщат по-малко от ю процента от покупките си на дрехи, докато процентът при другия пол е над го. Мъжете също така не искат да пилеят прекалено много време в онлайн покупки. Според проучвания на Yoox на тях им е необходимо само една трета от времето, което обикновено трябва на дамите, за да се решат на покупка. Цифри като тази стоят зад решението на компанията да създаде онлайн магазин за луксозни модни стоки само за мъже. Порталът thecorner.com е онлайн от началото на март 20о8 и предлага марки като „Етро", „Марк Джейкъбс" и „Виктор&Ролф". Инициативата беше мотивирана и от други данни, събрани от компанията. Излиза, че на нейния сайт yoox.com, който уж обслужва предимно дамска клиентела, половината посетители са мъже. Освен това те по-често правят покупки с цена над 500 долара. Сайтовете на повечето търговци като „Бергдорф Гудман" все още се доминират от оферти за дамите, но повечето онлайн магазини правят усилие да привличат и мъжка клиентела. „Даваме на мъжете възможност за гледане на много продукти за минимално кратък срок", коментира за изданието Джералд Барнс, вицепрезидент на отдела за онлайн търговия на „Нийман Маркъс". Компанията признава че в миналото мъжките стоки на сайта й са били подбрани най-вече с цел да бъдат харесани от дамите като подарък за половинката им. Проучванията на „Сакс" показват, че мъжете за разлика от дамите не правят предварително обширно онлайн обследване на стоката, която възнамеряват да придобият. Нищо чудно, че на дамската секция на сайта има триминутни видеоклипове с фешън реклами, нещо, което липсва в мъжката част на виртуалния магазин. стр. 13

Google се интересува от Skype

Google се интересува от Skype
в. Монитор

Онлайн аукционната къща eBay преговаря с интернет гиганта Google за продажбата на дъщерната си компания Skype, съобщи германският вестник Handelsblatt. Подобни слухове се появиха още преди няколко месеца. eBay купи услугата през 2005 г., като плати за нея 3,1 млрд. USD. Skype e една от популярните онлайн услуги с над 270 млн. потребители. Въпреки това през 2007 г. компанията е успяла да постигне едва 375 млн. USD оборот. Голяма част от експертите се съмняваха в смисъла на покупката на Skype от eBay още от самото начало. Причина за мнението им беше фактът, че дотогава аукционната къща не е била активна в областта на телекомуникациите. Компанията Google обаче може значително да спечели от придобиването на услугата, която позволява телефонните разговори през интернет. Гигантът вече дори предлага подобна услуга - Google Talk, но тя е по-малко популярна в сравнение с дъщерната фирма на eBay. В средносрочен план Skype може да осигури и голям подем на плановете за развитие на Google в областта на мобилните разговори. Световната търсачка вече разработва система, която ще подържа онлайн телефонията. стр. 21

MySpace отваря нова музикална услуга

MySpace отваря нова музикална услуга
Avtora.bg

Социалният сайт MySpace ще стартира онлайн услуга за продажба и наемане на музика, подобна на предлаганата от Apple - iTunes. Собствениците на MySpyce - News Corp, сключиха сделка с три от най-големите звукозаписни лейбъла за разпространение на музика. По този начин, MySpace се прицелва в пазара за продажба на музика онлайн, доминиран от iTunes - услугата на Apple. Според договора, в новата секция на сайта всеки ще може легално да сваля парчетата на любимите си групи. В момента MySpace е най-големият социален сайт, с над 110 000 000 (сто и десет милиона) посетители всеки месец. Освен сваляне на песни, MySpace Music ще предложи стрийминг на музика, незащитени с дигитални сигнатури МР3-ки и различен мърчандайз. В същото време вторият най-голям социален сайт – Facebook, също планира да пусне музикална услуга. Но MySpace Music вече държат ексклузивни права за песните на изпълнителите на : Universal Music Group, Warner Music Group и Sony BMG Music Entertainment. 03.04.2008

$30 трилиона са печалбите на 2000-те най-силни компании

$30 трилиона са печалбите на 2000-те най-силни компании
в. Класа

В класираните от "Форбс" корпорации работят 72 милиона души по целия свят Един свят - един огромен пазар. Тази година корпорации от 60 страни влизат 6 списъка на американското списание "Форбс" за най-големи в световен мащаб. При първото издание на класацията през 2004 г. държавите са били 51. Всички отличени са публични компании с най-добри резултати според нивото на продажби, на реализирани приходи, активи и пазарна капитализация. Мотивацията на американските специалисти за съвместно оценяване на тези показатели е проста: при оценка само на една характеристика се създава грешна и едностранчива представа, затова трябва да се имат предвид няколко фактора накуп. Оценени общо всички 2000 компании са на стойност 30 трилиона като общи приходи, 2,4 трилиона - като чиста печалба, 119 трилиона под формата на активи и 39 трилиона -като пазарна стойност. По света 72 милиона души работят за тези огромни корпорации. С най-много представители е САЩ Лидер сред страните с най-много представители е САЩ с 61 компании. Но този факт е тревожен, защото през 2004 г. Щатите са представлявани от 153 гиганта. На обратната страна е Китай, Индия и Бразилия. Индия например е увеличила своите корпорации в списъка от 27 преди 4 години на 48 в тазгодишната класация. Според индустрията, най-много са финансовите институции и банките -315. Банковият сектор доминира и в сегмента на активите, с обща стойност 58,3 трилиона и печалби от 398 милиарда долара. 123 петролни и газови компании оглавяват списъка от гледна точка на общите приходи с 3,76 трилиона и заемат второ място от гледна точка на чистата печалба - с 386 милиарда. Друга тенденция, която се откроява през последните години, са големите компании, които бележат забележителен растеж. За да се позиционират като световни лидери, корпорациите трябва да се откроят в своята индустрия, да осигурят възвращаемост на инвеститорите си и перспективи за бъдещо развитие. Повече от 130 компании в списъка "Форбс" 2000 са увеличили своите доходи с 25 на сто за годината, или по-друг начин казано - лесно е да започнеш, трудно е да се задържиш на върха. Една от най-добре представилите се компании е HSBC Holdings, която не само е начело на класацията според размера, задминавайки Citigroup (номер 24 в тазгодишния списък), но е и една от петте корпорации с най-добро представяне през годината в банковия сектор. HSBC е постигнала среден растеж от 26% в общите доходи и 31% в нетните приходи през последните 5 години. Подобни финансови резултати са уникално постижение за банка, която не оперира на местно ниво, а има клонове в 83 страни по целия свят, над 10 000 офиси и 2,3 трилиона долара в активи. Проучването на компаниите с най-добро представяне през годината включват марки, като McDonald's, Nestle, Toyota Motor и Walt Disney, на икономическия хоризонт изгряват и звезди като най-големия безжичен турски телеком Turkcell и технологичната фирма със седалище в Индия Infosys Technologies. Турският телеком Turkcell също намери място в престижния списък За да бъдат откроени тези забележителни компании, американските специалисти са анализирали 26 индустрии и са оценили всичките 2000 компании като постигнати резултати в растежа на продажбите в краткосрочен и дългосрочен период, възвращаемост на капитала, нарастване на приходите и т.н. Общият резултат на всяка фирма е свързан и с прогнози от страна на Thomson IBES относно бъдещите доходи на икономическите субекти. Друго изискване за влизане в класацията са акциите, търгувани в САЩ да не са по-евтини от 5 долара, а продажбите да са поне за 1 млрд. долара. *** Текст под снимка Концептуалният модел на "Тойота" - Pod, е съвместна разработка със "Сони" и показва как дизайнът на един автомобил може да комуникира с устройствата, вградени в него. стр. 25