събота, 26 април 2008 г.

Навършват се 22 години от катастрофата в Чернобил

Навършват се 22 години от катастрофата в Чернобил

дата : 26 април 2008 г. 9:19 ч.
По официални данни от взрива са пострадали 2,5 млн. украинци. Снимка: ЕРА/БГНЕС




Хиляди свещи бяха запалени тази нощ точно в 01.24 ч. московско време в православните храмове в Източна Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. Така по традиция вече години наред точно в часа на взрива на Чернобилската АЕЦ жителите на индустриалните райони отдават почит на земляците си, участвали в ликвидирането на последиците от катастрофата.

С молебени в църковните храмове днес цяла Украйна ще почете паметта на жертвите от аварията през 1986 г. В самия Чернобил ще се състои митинг-реквием, а президентът Виктор Юшченко ще присъства на полагането на венци пред мемориалната могила "На героите от Чернобил" в Киев и във възпоменателен молебен в украинската столица.

По официални данни от взрива са пострадали 2,5 млн. украинци, сред тях около 300 000 т. нар. ликвидатори - пожарникари и други, участвали в първоначалното ликвидиране на последиците. След катастрофата 230 000 души бяха изселени от заразената територия.

Днес в 30-километровата забранена зона около централата ще бъде разрешено влизането на бившите жители, съобщиха украинските власти. В навечерието на 22-рата годишнина руската компания "Атомстройекспорт" обяви, че е изпълнила задълженията си по договора за стабилизационни мероприятия на "саркофага", с което гаранционният му срок е удължен с 15 години, през които трябва да бъде построено новото укритие от типа "Арка".

Вчера бе пуснато в експлоатация и първото хранилище за радиоактивни отпадъци от заразените територии, открито от украинския министър на извънредните ситуации Владимир Шандра.

В Русия отбелязват Ден на паметта на загиналите при радиационни аварии и катастрофи. В Москва на Митинското гробище митингът в памет на загиналите "ликвидатори" ще започне пред храма, който бе построен само за пет месеца специално в памет на жертвите от Чернобил и загиналите при извънредни ситуации.

Той отвори врати през септември 1999 г. и бе осветен от патриарх Алексий. На това гробище са погребани 28 пожарникари, станали първите жертви на катастрофата.

Представители на руското министерство на извънредните ситуации, представители на посолствата от Украйна и Беларус, роднини от двете страни ще положат венци пред паметника, изобразяващ пожарникар, закрил с гърдите си ядрената гъба, и трите камбани на скръбта.

В Беларус също са предвидени църковни служби и траурни митинги. Президентът Александър Лукашенко и министри ще посетят най-тежко пострадалите райони на Гомелска област, за да се срещнат с местните жители, а опозицията планира в столицата Минск протестна акция, която бе разрешена от властите.

Участниците ще протестират срещу отменянето на социалните помощи за пострадалите и срещу строителството на АЕЦ в републиката. Беларус пострада повече от всички страни от Чернобилската катастрофа - на нейна територия паднаха около 70 процента от изхвърлените радиоактивни вещества.

По международни оценки понесените от нея щети възлизат на 235 млрд. долара, отбелязва ИТАР-ТАСС.

В изявление по повод траурния ден генералният секретар на ООН Бан Ки-мун обеща, че световната организация ще помага за възстановяването на опустошения район на атомната електроцентрала в Чернобил.

Той припомня, че Общото събрание на ООН обяви годините между 2006 и 2016 за десетилетие за възстановяване и устойчиво развитие на Чернобилска област.

Световната организация ще направи през този период всичко възможно, за да подкрепи усилията за пълно обновяване на района, обеща нейният генерал секретар. Той призова международната общност да продължи да оказва щедра помощ за постигането на тази цел.

Европейският парламент учредява награди за журналистика за 2008 г.


дата : 25 април 2008 г. 17:13 ч.
Самостоятелни кандидати или екипи до пет човека могат да участват със статии или репортажи, които могат да са както еднократни, така и поредици. Снимка: sxc.hu



Европейският парламент ще присъди през тази години първите си награди за журналистика.

С наградите в четири категории ще бъдат удостоени журналисти, които са работили по важни въпроси на европейско ниво или са допринесли за по-доброто разбиране на европейските институции и/или политиките на ЕС.

Категориите са: печатни медии, радио, телевизия и Интернет. Победителят от всяка от тя ще получи по 5 000 евро.

Самостоятелни кандидати или екипи до пет човека могат да участват със статии или репортажи, които могат да са както еднократни, така и поредици.

Материалите трябва да са публикувани или излъчени между 1 май 2007 г. и 30 април 2008 г. на един от официалните езици на ЕС.

Всички кандидати трябва да са граждани или жители на страна ЕС и да са регистрирани журналисти. Срокът за кандидатстване е от 15 март 2008 г. до 15 май 2008 г., включително. Наградите ще бъде връчени през октомври 2008 г.

Реклама с лице на шампион

Реклама с лице на шампион

Корпорациите вярват, че си струва да поемат рискове със звездите в спортa







Има ли друг футболист, който да е по-подходящ за рекламно лице на залепващи материали от Димитър Бербатов? Въпросът задава немски журналист, още когато капитанът на националния отбор по футбол играеше в Бундеслигата. Аргументът е, че когато българинът си проправя път към противниковото наказателно поле, сигурно и на изключително малко пространство, топката просто залепвала като с магическо лепило на крака му. Бербатов засега не е засечен да лепи плочки от телевизионния екран, нито пък да виси от тавана с главата надолу. Лицето му е ангажирано от къде по-светска дейност като представянето на модната марка Ermenеgildo Zegna. Той вече е получил предложение от "LZ Yachting" да представя в България яхтите на Джеймс Бонд.

Използването на известни лица от спорта в рекламните кампании е световна тенденция, която в последните години се наблюдава все по-засилено и в България, казва за "Капитал" Сребрина Бобева, изпълнителен директор на Euro RSCG Sofia - агенция, която има специално звено за спортен маркетинг. "Това се счита за печеливша формула за изграждане на продуктови марки или корпоративен имидж. Този феномен се доказва от маркетингови проучвания, които сочат, че 8 от 10 най-запомнени реклами са такива с известни личности", коментира тя.

През април няколко именити спортисти дадoха лицето си под наем за рекламна кампания на банки и мобилен оператор. Капитанът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов и бившият световен шампион по шахмат Веселин Топалов преминаха в отбора на "Сосиете женерал Експресбанк" и заедно с певицата Мария Илиева участват в имиджовата кампания "Успяваме заедно". Олимпийската вицешампионка от Сидни'2000 на скиф и носителката на европейската титла Румяна Нейкова подписа договор с ОББ (виж интервюто), а "Глобул" замени топ спринтьорката Ивет Лалова със Стефка Костадинова като лице на "Ученическа спортна олимпиада Глобул 2008". За последните десет години дузина звезди бяха ангажирани в различни сектори - от такива опериращи в хранителната промишленост до финансови институции и застрахователни компании.

За ползите...

Въпросът е какви са ползите и рисковете за двете страни? За всички спортисти по света влизането в рекламния пазар е възможност за допълнителни доходи и популярност. Емблематичен пример за това е Анна Курникова, която няма нито един спечелен турнир в своята кариера, но натрупа състояние от участие в десетки рекламни кампании. В България никой спортист не отказва покана за реклама... с изключение на Христо Стоичков и Димитър Бербатов приемат без претенции сумите по договора, твърди агент опериращ на пазара. Хонорарите на двамата се движат от 300 000 евро нагоре. Останалата група лица от спорта могат да бъдат наети за суми между 10 000 и 50 000 лева.

Всъщност Стоичков е рекордьор по рекламни договори между спортните личности в България. Той успя да направи осем кампании в рамките на една година, като се зае с лансирането на модни марки, застрахователни дружества, мобилни оператори и др. Рекламодателите знаят, че каквото и да направи и да каже бившият национален селекционер, то ще се чуе, ще се повтори и накрая дори ще се интерпретира.

"Спортистите са с ореол на герои и много хора се идентифицират на подсъзнателно ниво с тях. Затова този комуникативен подход е много печеливш навсякъде по света. Но рекламодателите трябва да внимават. - предупреждава Христо Кафтанджиев, професор по реклама и интегрирани маркетингови комуникации във факултета по журналистика на Софийски университет. - Имиджът на спортиста може да помогне на съответна стока или услуга, но може и да й навреди поради неподходящи действия на субекта. Много компании използваха активно Стоичков. Това съвпадна с периода му на треньор на националите. След незадоволителните резултати на тима и няколко непремерени изказвания на бившия футболист пред медиите рекламодателите се отдръпнаха."

Според професора не е достатъчно спортистът да е известен и успяващ в момента. Имиджът му трябва да подхожда на психологическите характеристики на продукта или услугата. "Скандалните фигури са подходящи, когато става въпрос за реклама на водка. Личност с характеристиките на скандалния бивш национал на Уелс Вини Джоунс едва ли би била подходяща за банка или мобилен оператор", твърди той.

...и рисковете

Маркетинговите специалисти на мобилния оператор "Вивател" вече усетиха "ефекта" на неподходящия избор заради непредсказуеми събития, макар и да не си го признават официално. Преди няколко години компанията беше наела лицата на световните шампиони по фигурно пързаляне Албена Денкова и Максим Стависки за реклама на всички свои продукти и събития. След катастрофата на 5 август 2007 г. с участието на почерпения Стависки, при която загина един човек, а момиче е в тежко състояние, "Вивател" свали всички улични реклами с тях. Официално обаче компанията твърди, че не е прекратила отношенията си с фигуристите и е възможно те да бъдат продължени в бъдеще. Няколко месеца по-рано "Вивател" свалиха всички свои реклами с дует "Каризма" заради поведението на Галя в предаването "ВИП брадър".

"В случай като тези средствата за рекламната кампания могат са се окажат пари, хвърлени на вятъра. И това не е всичко. Ако конкуренцията пожелае, може да ги удари със сравнителна реклама. В нея могат да насочат вниманието на клиентите върху това с какви хора се асоциира конкуренцията. "Пепси" например непрекъснато процедират така с конкурента "Кока Кола", допълва Христо Кафтанджиев.

Мария Гергова, управител на United Partners Ltd, обяснява минусите при ангажиране на български спортисти като рекламни лица по следния начин: "Някои от тях не са подготвени да са постоянно пред светлините на прожекторите и нямат адекватно поведение в публичното пространство. Друг рисков фактор се явява употребата на допинг в спорта. Понякога прекалената популярност на една личност било спортист, артист или бизнесмен, може да ни изиграе лоша шега, като поеме цялото внимание върху своята персона и отклони вниманието от продукта, услугата или компанията, която популяризира. В резултат на това се получава т.нар. ефект "енергиен вампир", популярен израз в сферата на рекламата."

Макар да е рисковано да се използват известни личности от спорта в рекламата, корпорациите вярват, че си струва да се поемат рисковете, сочат световните проучвания. През есента Ивет Лалова стана рекламно лице на застрахователна компания "Уника" за кампанията за "Гражданска отговорност". Любопитно е, че тази реклама води в една неофициална класация във форума на тема "Коя е най-любимата реклама на децата ви". Тя е предпочетена пред "Мюзик айдъл 2" с чичкото в банята и рибката на "2be." Преди време за лицето на Димитър Пенев дори се противопоставиха конкурентните пивоварни "Загорка" и "Каменица". Двете компании имаха претенции към правата за ексклузивност с популярния специалист. Преди да приеме предложението да води националния отбор по футбол, Пенев участваше в рекламeн клип на "Каменица". "Загорка" обясни, че като генерален спонсор на БФС търпи загуби от участието му в промоции на конкурентна марка бира. След края на квалификациите и неговия договор с футболния съюз нещата си дойдоха на мястото и Стратега отново вкарва голове с пръсти в бара.

Георги Лозанов е роден на този ден през 1958 г.

Информационна агенция “Фокус” - Новини
Георги Лозанов е роден на този ден през 1958 г.

На 26 април 1958 година е роден Георги Лозанов - български философ, медиен експерт, журналист, педагог. През 1982 г. завършва специалност "Философия" в СУ “ Св. Климент Охридкси” . От 1983 до 1989 г. завежда отдел "Теория и критика на фотографията" в сп. "Българско фото" . През 1989 г. е редактор във вестник “ Култура”, през 1989 г. става заместник –главен редактор. От 1994 г. е доцент във Факултета по журналистика и масова комуникация; преподава по "Визуални комуникации", "Пресфотография", "Интеркултурни комуникации" във Факултета по журналистика на СУ “ Св. Климент Охридски”и по "Културология" в НАТФИЗ. От 1999 г. до 2000 г. ръководител на катедра "Печат и книгоиздаване".От 2001 г. е член на Съвета за електронни медии . Член е на Съюза на българските журналисти.От 1998 г. е член на Националния съвет за радио и телевизия , а през 2001 г. става негов председател.
На 9 март 2004 е номиниран от Българския хелзинкски комитет и избран за председател на Управителния съвет на Българската медийна коалиция.
Написал е над 100 научни студии и статии по проблемите на електронните и печатните медии, културологията, философията и естетиката и на повече от 200 статии в областта на критиката на медиите, литературната критика и изкуствознанието. Автор е на осем телевизионни филма. Има над 100 участия в български и международни конференции, посветени на медиите и философията, участва в над 30 проекта в областта на медиите.
събота, 26 април 2008 03:59:27

Измами на промоция

Поглед - 17 стр.
Измами на промоция

Целта на рекламата е да представи един продукт във възможно най-привлекателната му светлина и да го продаде на възможно най-много хора. Затова често рекламните кампании са твърде агресивни или подвеждащи. Понякога обаче става дума за откровени измами. Тогава говорим за фалшива реклама.
В Словакия те са често срещано явление. Често са си наше изобретение, но немалко идват и от чужбина. Този тип реклами не могат да бъдат предотвратени, но могат да бъдат спрени.
И тук е мястото на саморегулаторните органи. Те са тези, които могат да съобщят на хората, че една реклама е невярна или подвеждаща. А и потребителите знаят къде да се оплачат. Всъщност основната дейност на саморегулиращата се организация, по отношение на потребителите е непрекъснато да просвещава и да предупреждава за измамни кампании. От друга страна, рекламните агенции също са членове на организацията. Като такива са подписали договор, по силата на който са длъжни да следват етичните принципи. Ако има някакви съмнения относно дадена рекламна кампания, тези, които се чувстват ощетени, винаги могат да се обърнат към регулатора за компетентно мнение. В тези случаи рекламата минава няколко пъти през проверка, преди да бъде излъчена.
За съжаление обаче хората вярват на измамниците. Те са внимателни, вежливи и изключително големи професионалисти. Знаят точно как да докоснат тънката струна на всяка потребителска група, към която са насочили вниманието си. Повечето пъти жертвите са възрастни хора, които чрез персоналния подход започват да се чувстват значими: „Скъпа г-жа Коркошкова, имаме много добра новина за вас! Спечелили сте голямата награда на нашата лотария", фалшивите специалисти се обръщат към всеки един „клиент" по име и гали егото му. А и самото съобщение, че печелиш нещо, те кара да се чувстваш важен. Това означава само едно - измамниците са страшно добри търговци.
Най-пресният пример, който мога да дам с фалшива рекламна кампания, е с една компания от Швейцария - интернет доставчик, която реши да разбива бизнеса си в Словакия. Те спечелиха страшно много клиенти с драстично ниски цени, обявени в рекламната брошура. Едва след подписването на договор истината излиза наяве. В крайна сметка се оказа, че клиентите им трябва да платят 600 евро допълнителна такса.
По принцип на нашия уебсайт имаме едно светешо прозорче, чрез което постоянно алармираме за фалшиви привлекателни реклами и кампании. Всъщност това е един предупредителен знак, за да ги избегнат. Когато се появи такъв случай обаче, веднага подготвяме прессъобщение, което разпращаме до възможно най-много медии. Единствено чрез доброто си сътрудничество с медиите можем да предпазим потребителите от ласкави измами.
***
Моника Коркошкова е изпълнителен директор на Словашкия съвет за стандарти в рекламата. В него членуват 31 медии, рекламни агенции и рекламодатели. Бюджетът на съвета за тази година е 70 000 евро. Тя бе лектор на семинар „Саморегулация в търговските комуникации", организаран по Оперативна програма Административен капацитет" (ОПАК) на Министерството на държавната администрация и административната реформа.
събота, 26 април 2008 07:35:37

БСП си връща органа

Поглед - 15 стр.
БСП си връща органа

Видният соииалист Гущеров поема от бизнесмена Манджуков издръжката на "Дума"
Столетницата възнамерява да си върне партийния орган, научи
ПОГЛЕД. БСП държи марката на в. „Дума" и червените стратези смятали, че чрез вестника могат да поизлъскат имиджа на формацията си. Още на миналогодишния конгрес на партията се чуха гласове за отвоюване на „Дума". Членът на комисията по медийна политика в БСП Николай Малинов заяви пред форума, че „вестникът не може да бъде заложник на корпоративните интереси на издателя". Сега пък става ясно, че именно Младенов е единият вариант за нов собственик на „Дума". Другият бил Добромир Гушеров, ама той още не знаел. Третият вариант бил консорциум Малинов-Гущеров.
Междувременно стана ясно, че бизнесменът Петър Манджуков се разделя с „Дума". От шест години вестникът се печата от фирмата му „ПМ Прес". „Предпочитам да не говоря на този етап пред медиите, особено за издателския си бизнес. Предстоят промени в него, след като те станат факт, тогава ще коментирам", заяви издателят пред ПОГЛЕД.
Официално промяната ще стане факт на 7 май, когато ръководството на всекидневника ще се срещне с Изпълнителното бюро (ИП) на БСП, по-точно с „мозъчния тръст" Ивелин Николов-Антон Кутев. Двамата социалисти са получили заръка да върнат стария орган на партията.
В БСП смятали най-напред да предложат изданието на депутата Добромир Гущеров.
„С удоволствие бих купил „Дума", но никой не ми я е предлагал. Ако това стане, веднага взимам вестника", каза за ПОГЛЕД Гущеров.
Другият предпочитан от „левите" собственик е Николай Малинов. Справка в ДАКСИ показва, че той има медиен опит като управител на кабеларка. ТВ-то на Малинов просъществувало 3 г. и през 2005 г. бургаската „Стар тв" е закрита.
На „Позитано" 20 обмисляли и вариант червен консорциум да поеме изданието. Така смятали, че най-добре ще гарантират партийните интереси в „Дума".
Проверка на ПОГЛЕД установи, че в момента двамата, натоварени с уточняването на детайлите по сделката, са в чужбина. Ивелин Николов е в Москва, а Антон Кутев - в Китай, където черпят челен опит за партийната си газета.
Червени апаратчици припомниха, че на заседание на Изпълкома на БСП през февруари соцръководството разкритикува редакционната политика на „Дума".
„Марката „Дума" принадлежи на ВС на БСП и никой не може да ни забрани да я обсъждаме". Така Кутев контрира упреците, че от няколко години друг държи акциите и издържа вестника.
Веднага след пленума ИБ сформира работна група, която трябваше да анализира защо вестникът, подобно на БСП губи влияние. На групата бе възложено да поработи и върху страте гия за вдигане на тиража. „Поводът са стотици писма от наши симпати-
занти за политиката на „Дума", обясни партийните напъни Антон Кутев. „Ако г-н Манджуков си мисли, че ще плюе ръководството на партията и някой ще го чете, дълбоко се лъже", заявиха социалистите по време на плену ма.
От вестника пък пратиха протестно писмо по повод решението на „Позитано". „От години вестникът не е орган на БСП и не се издава от нея. Поради това обсъждането на политиката на „Дума" и неговото бъдеще е, меко казано, неразбираемо за нас", пише в писмото.
„Не сме отдел на „Позитано". Самият факт, че ни обсъждат, е обиден. Става въпрос за намеса в работата на свободна медия", заяви отговорният редактор Александър Перпелиев през февруари. Самият Перпелиев е член на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП - София. От миналата година вестникът няма главен редактор, но от партията държат първо да оправят собствеността, а след това да се оглеждат за шеф. В момента длъжността се изпълнява от тримата отговорни редактори Перпелиев, Георги Георгиев и Стоян Стоянов.
В момента тиражът на всекидневника е 7-8 хил., като в събота достига 12-13 хил. броя. Всички областни и общински ръководства на БСП обаче са задължени да се абонират за „Дума", затова е невъзможно да се разбере каква част е реално продавания тираж.
събота, 26 април 2008 07:33:43

V+O спечели конкурс на Bayer

Капитал - 47 стр.
V+O спечели конкурс на Bayer

След проведен международен конкурс Bayer Schering Pharma възложи на българския офис на V+O Communication да разработи и проведе комуникационната програма на медикамента за еректилна дисфункция Levitra. Кампанията обхваща 17 пазара в Европа, Близкия изток и Южна Африка. Агенцията ще отговаря за създаването на стратегията и адаптирането й за всеки един от пазарите.
събота, 26 април 2008 07:13:40

Sans changement*

Капитал - 46 стр.
Sans changement*

Весислава АНТОНОВА
Доклад на „Отворено общество", отново препоръча създаване на регистър за собствеността на медиите
Ако сте слушали информацията за нивото на река Дунав в сантиметри по БНР, няма как да не ви е направила впечатление емблематичната реплика - Sans changement (*от френски - без изменение).
Словосъчетанието е идеално приложимо към състоянието на медийния пазар в България. Ситуацията от 2005 г. до днес е непроменена. Много препоръки, много обещания и нищо, което да е знак, че секторът се развива по нормални правила.
Поне това констатира докладът на института „Отворено общество", Европейската програма за наблюдение и подкрепа (EUMAP) и Регионалната медийна програма (NMP), озаглавен „Телевизията в Европа: Последващи доклади 2008". Автор на частта за България е програмния директор на „Програма Европейски политики и гражданско участие" в „Отворено общество" Ася Кавръкова. Сегашният текст актуализира и надгражда мониторинговите доклади „Телевизията в Европа: законодателна рамка, практики и независимост" за 20-те наблюдавани тогава държави, публикувани в края на 2005 г.
Мразим конкуренцията
Две са основните констатации за развитието на българската медийна среда през последните години. В негативно отношение -секторът не успя да включи нови играчи на тв пазара, каквато бе надеждата, свързана с лицензирането и приемането на „Стратегията за развитие на радио- и телевизионната дейност" през 2005 г. след четиригодишен застой. Не заработи и общественият фонд, който трябваше да финансира държавните БНТ и БНР. Единственото позитивно развитие е приемането на Етичен кодекс на медиите.
Концентрацията на медийната собственост продължи заради липсата на закон, ограничаващ подобна тенденция. „Секторът се нуждае от дебат за здравословните нива на консолидация, за да се гарантира медийният плурализъм", пише в доклада. През 2005-2006 г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обсъди и разреши концентрации във всички медийни сектори. През октомври 2006 г. Balkan News Corporation, която е собственик на националната телевизия bTV, купи радиокомпанията CJ, която управлява радиостанциите Шоу, Classic FM и Jazz FM. Нов канал с почти национално покритие - TV2, пренебрегна напълно лицензионния процес и обяви, че започва излъчване. Публична тайна е, че собственик в сянка на медната е рекламният могул Красимир Гергов. Тя излъчва на 27 регионални честоти в цяла България. Това стана възможно в резултат на комбинирането на пакет от далекосъобщителни лицензи, собственост на компанията CTN и програмен лиценз, получен от TV2 през 2000 г. от тогавашния регулаторен орган - Националнияс ъвет за радио и телевизия (НСРТ). Гергов консултира (тъй като медийният закон му забранява да е собственик на медии, след като има рекламни агенции), както той обича да казва, но всъщност е собственик в сянка на още няколко тв канала освен TV2 с ефирно разпространение: GTV, ВВТ и кабелните „Здраве" и „Ринг".
Констатациите на доклада за пазара в България са, че „икономическите интереси на собствениците на електронни медии често влияят на независимостта на журналистите. Този проблем е особено осезаем в по-малките населени места, където икономическите и политическите интереси се намесват в работата на медиите". Текстът отбелязва, че липсата на прозрачност на капитала е в ущърб на икономическата и политическата независимост на радио и тв операторите.
Много от констатациите съвпадат с изводите от първото изследване на тв пазара, проведено през 2005 г. Още тогава експертизата беше регистрирала политическа зависимост, икономическа намеса и корпоративни интереси в управлението на медиите, както и отсъствието на регистър за собствеността на медиите. При търговските медии липсата на прозрачност на собствеността не беше адресирана като проблем от нито една от институциите, имаща глас на пазара. За да са ефективни, мерките в това отношение би трябвало да включват набор от механизми за регистриране на собствеността на медиите и нормативна уредба, която да не позволява на притежателите на лицензи да прехвърлят собствеността на съответните станции на тъмно, както се случи с TV2 например. Наред с това съществуващата нормативна среда на практика насърчава медийната концентрация поради липсата на ограничения относно консолидирането на собствеността. Постижение за медийната независимост като цяло през 2006 г. беше стартирането на дейността на двете комисии, натоварени със задачата да следят за спазването на Етичния кодекс на българските медии. Позитивно беше също така и въвеждането през 2006 г. на втора пийпълметрична система за измерване на аудиторията, което даде възможност да се сравняват данните за пазара.
От друга страна, медийният сектор най-после се сдоби със система за саморегулация, която заработи - приетия отново през 2005 г. Етичен кодекс.
„Днес основната движеща сила на законодателния процес е представена от бизнес интересите на собствениците на медии", пише в заключение докладът.
събота, 26 април 2008 07:10:01

Телевизионни новини

Капитал - 44 стр.
Телевизионни новини

Весислава АНТОНОВА
От май тръгват два нови канала -Re: TV и „Нова+"
Новини и риалити програми. Това според агенциите за измерване на аудиторията са два от основните формати, които карат хората да гледат телевизия.
От началото на следващия месец два нови канала ще разнообразят телевизионния пазар, като ще предлагат 24 часа в денонощието тези два формата.
За хората, които са се преситили от развлекателните предавания, доминиращи в праймтайма на повечето телевизии, и за тези, които искат да видят обобщение и анализ на най-важните новини от деня, е новият канал Re:tv. На високия рейтинг на риалити форматите пък са заложили от „Нова тв" с новия кабелен канал „Нова+".
Ново на пазара
От началото на май двата нови канала ще се борят за вниманието на аудиторията, като залагат на формулата да са ориентирани към един определен сегмент от аудиторията - хората, които търсят качествени новини и публицистика и които се забавляват с риалити програми.
Re:tv е първият проект на фондация „Граждански медии". Тя беше регистрирана в края на юли 2007 г. с мисията да подкрепя свободата на изразяване, разнообразието на мнения и качествената журналистика. Освен финансиста Светослав Божилов в съвета на дарителите на фондацията влизат Иво Прокопиев (издател на „Дневник" и „Капитал") и политологът Иван Кръстев.
Новинарската телевизия Re:tv ще започне да излъчва в началото на май. „Това ще е медия, която ще се развива върху диалога, която ще работи не „за", а „със" аудиторията. Това ще е и място, в което ще се ценят високо личностите и професионалната журналистика", коментира журналистът Асен Григоров, който е изпълнителен директор на телевизията. До неотдавна той беше продуцент на сутрешния блок по Канал 1 и автор на рубриката „Пресклуб". Re: tv ще е първата българска медия, чиято програма ще се излъчва изцяло във формат 16:9. Новата телевизия ще е с основен акцент върху новините, публицистиката и информацията, но по принцип е с политематичен профил. „Re:tv е избрала продукти на технологичните компании AVID Technology, Sony и Fujinon, за да предпожи кристален образ и картина", се казва, в официалното съобщение изпратено до медиите. Re: TV ще се разпространява чрез сателитни и кабелни оператори, като по този начин обхваща територията на цялата страна.
„Нова тв" също стъпва с нов проект на пазара на кабелни телевизии. От 12 май телевизионният канал „Нова+" ще излъчва основно риалити програми. Разпространението на канала ще бъде чрез кабелни оператори и сателит. „Нова+" ще започва излъчване в 7:00 ч. сутринта и ще завършва в 2:00 ч. след полунощ. Основно място в програмната схема ще заемат холандското издание на „Златната клетка" - от създателите на Big Brother. В праймтайма са също: най-успешното готварско шоу с оригинално заглавие Hells kitchen, в чиито английски и американски издания участват световни шампиони, медийни звезди, топмодели; „Пълна промяна на къщата", Exposed - шоуто на MTV за запознанства и срещи. През почивните дни са включени „Искам да бъда... Парис Хилтън" и др. Почти сто процента от продукцията по „Нова+" ще бъде дублирана на български език, а от следващата година тв каналът ще има собствено риалити шоу. В началото аудиторията ще може да си припомни най-силните моменти от Vip Brother с участието на Азис и Китаеца. В реално време ще се излъчват и части от предстоящите нови издания на Big Brother и Vip Brother.
Филми, риалити и още нещо...
През последните четири години медийните навици на хората се променят в много ясна посока, показват данните на две социологически агенции -Market Test TGI - България, и TNS/TV Plan. През този период се наблюдава тенденция на спад на телевизионната гледаемост. „Младите хора до 35-годишна възраст не разчитат на телевизията да ги информира, а на интернет. Най-активно и продължително средно дневно телевизия гледат хората на 45-годишна възраст", коментира изпълнителният директор на Market Test Ивайло Богомилов. Според него аудиторията в България „няма положителна нагласа към появата на нови тв канали, защото те обикновено копират модела на политематичните телевизии. През последните две години има много опити обаче да се развиват специализирани телевизии. Сегментирането на каналите и ориентирането им към точно определен тип аудитория е печелившият модел и със сигурност е предпочитан и от рекламодателите. Таргетираните канали разчитат на малка като брой, но ясна и лоялна аудитория. Зрителите вече държат много повече на качеството на програмата, отколкото на факта, че каналът е нов", коментира Богомилов. Подобни са данните на TNS/TV Plan, според които времето за гледане на телевизия през последните години е намаляло сред младите хора, които все повече насочват вниманието си към други платформи - интернет или списания.
Около 98% от зрителите гледат български канали, а 37% гледат и чужди телевизии. В периода 2003-2005 г. bTV като цяло губи зрители, но рейтингите на сутрешната й програма и новините в праймтайма рязко са се подобрили. Делът на аудиторията на bTV през 2007 г. е 40%. „Нова тв" също е повишила рейтингите си основно заради новите риалити формати. По данни и на Market Test и на TNS/TV Plan голям брой от зрителите не искат нови български телевизионни канали, а по-добро качество и по-голямо разнообразие на програмите на съществуващите телевизии. Продължава тенденцията на популярност на новинарските емисии сред зрителите, които неизменно получават високи рейтинги през последните шест години. bTV запазва водещата си позиция със средно 17% дял от аудиторията за новинарските си емисии в праймтайма през 2007 г. Другият национален ефирен канал -„Нова тв", също подобрява рейтингите на централната си новинарска емисия „Календар" - от 4% през 2005 на 9.3% през 2007 г. Само рейтингите на новинарските програми на Канал 1 бележат известен спад. През 2007 обаче се наблюдава увеличение на гледаемостта на емисията „По света и у нас" - до 10.9%.
По правило като най-достоверни за пазара са данните от пийпълметричните изследвания. Според TNS/TV Plan за периода! - 22 април водещи като среден рейтинг са пет развлекателни предавания на bTV - шоуто „Комиците", което е със среден рейтинг 20.8%, „Ясновидци" - 20%, Music Idol -18.7, Fort Boyard -18.2, и „Шоуто на Слави" -14.5. Новините на bTV също са с най-висок среден рейтинг за април -14.1 (от 22 часа, докато централната емисия от 19 часа е със среден рейтинг 13.2). Предаването с най висок среден рейтинг по „Нова тв" пък е играта „Стани богат" - 11.9. С най-висок среден рейтинг по „Канал 1" пък е „Шоуто на канала" - 8.8. Новинарските емисии на Канал 1 и „Нова тв" през април са със среден рейтинг съответно 7.5% и 6.8% по данни на TNS.
***
Аудитория
20% е средният рейтинг на предаването „Ясновидци" по bTV за април, което за втори пореде месец го прави фаворит преди музикалното риалити Musik Idol.
***
Рейтинг
12% е средният рейтинг за април на играта „Стани богат" по „Нова телевизия", което го прави най-гледаното предаване на медиата през този месец.
***
Текст под снимка
Re:tv ще си съперничи по техническо оборудване с най-развитите тв канали на пазара с
събота, 26 април 2008 07:11:06

Думи трапове отварят

Сега - 10 стр.
Думи трапове отварят

Диян БОЖИДАРОВ
Кризисният PR на властта се провали заради гафове, сякаш насила направени
Сигурно не сте разбрали защо точно Михаил Миков смени Румен Петков в МВР. Няма и да разберете. Въпреки че лично премиерът Станишев, а след него и славеите в столетната горичка изпяха: това било знак за поемането на политическа отговорност от страна на БСП. По-нескопосано обяснение е само това, което прозвуча за назначението на новия военен министър: Николай Цонев щял да засили "социалния вектор" в МО. Какво от туй, че той се прочу не като шеф на социалната агенция във ведомството, а като бизнесмен, доставял хляб за армията. А пък за отговорността в МВР всеки що годе мислещ българин ще се запита: ами ако не беше тесният социалист Миков, а примерно тесният специалист Румен Миланов, БСП нямаше ли да носи отговорност?
Тези софистики освен очевидния стремеж да се прикрият факти говорят и за явно неумение да се осъществява публичната комуникация. Но не по начина, по който самите управляващи го разбират: ние сме хубави, правим страхотни неща, но не можем да го обясним. Става дума за абсолютната неадекватност да се реагира в тон с обществените очаквания още повече по време на кризи.
PR-ът е сложна наука. Тя не включва
дребни хватки, като да натовариш на самолет журналистите
или да переш килими, докато "случайно" наоколо щъкат фоторепортери. Съвсем пък изключва да се сърдиш на медиите или аудиторията, когато "не проявяват разбиране". PR-ът е технология, но в политиката сам по себе си не е достатъчен за добро общуване с хората. Той не може например да облече царя, ако царят е гол. Или да пропъди вълците от гората край Симитли. Но може да намали пасивите, ако не само е умерен, но и задължително допълнен с послания и действия, преведени на езика на хората. Да отчита, че за разлика от рекламата на перилни препарати например комуникацията в политиката тече постоянно, избирателите имат много източници на информация и реагират не само с разум, но и с чувство. При него хвърлена не намясто дума не дупки, а трапове отваря и нищо не е в състояние да ги компенсира, особено ако засегнат чувството за справедливост.
В последните кризисни месеци видяхме обаче как настоящото управление не просто не спазва изискванията на политическата комуникация, ами твори и гафове, които още повече рушат и без това крехкия й имидж. И то сякаш насила направени. Не броим изцепката на Румен Петков с осветяването на Алексей Петров, която в крайна сметка се стовари върху него. Нито пък казаното и премълчаното от премиера - няма да има рокади, ще има, няма лоши министри, но има сменени, и т.н. През цялото време БСП казваше, че няма скандал - Петков е един добър министър, ЕС спира фондовете, защото и на други нови членки ги е спирала, а лоши опозиционери и медии клепат България пред света. Съдържанието на "посланията" не е ново, подобен бе и кризисният PR на Костов.
Публиката обаче е различна
Ако българското обществено мнение все някак може да бъде приспано, то европейското (след влизането ни в ЕС) не може. То е много по-чувствително и обръгнало на всякакви PR хватки и залъгалки. Затова и да успокои страстите у нас, властта тепърва ще си има проблеми с Европа.
Някой чутовен мозък в БСП роди и "тезите", че партията би спечелила предсрочни избори и че правителството ще прави ляв завой. Не е ясно кой е той, но явно горните смехории ще да са със силата на "окръжно" на Висшия съвет, тъй като не остана отговорен социалист, който да не ги повтори безотговорно. Нищо, че просто няма как БСП да вземе повече гласове от ГЕРБ поне в близките месеци и че за "левия завой" е нужна не смяна на министри, а нова политика, каквато три години не бе измислена. Защо й бяха на БСП тези измишльотини? За да отклони общественото внимание от корупцията и да изглежда, че рокадите в кабинета не са плод на натиск, а заради някаква политика? Може, но ефектът е малък.
Не бе удачно и Първанов да се разграничава от промените в правителството. Ясно е, че не иска да поема отговорност, но твърде късно се сети, след като и в Египет разбраха, че той е бащата на коалицията. Никак не бе уместно и да прикрива прословутия лов в Симитли. Ако с хайката сътвори гаф, то много по-голям настана след нескопосаните му опити да замаже скандала. Небето нямаше да се сгромоляса, ако се бе извинил: съжалявам, сгреших... Точно обратното - пасивът щеше да бъде превърнат в актив. Българските политици си мислят, че обществото ще ги харесва, само ако са безгрешни.
А иначе България е благодатна почва за PR, дори и без услугите на Жак Сегела. Достатъчно е един корумпиран властник да бъде натирен не просто от поста си, а изцяло от политиката. Да бъде посочен с пръст, а не изпратен с почести. Българите, че и европейците, и на това ще се радват.
***
Текст под снимка
В последните кризисни месеци видяхме обаче как настоящото управление не просто не спазва изискванията на политическата комуникация, ами твори и гафове, които още повече рушат и без това крехкия й имидж.
събота, 26 април 2008 06:28:27

Съблякоха “Тайната вечеря”

Стандарт - 28 стр.
Съблякоха “Тайната вечеря”

Радослава ГРИГОРОВА
Скандалите с религиозни символи са най-добрата опаковка в бизнеса
Използването на религиозни образи в рекламата е занятие опасно и скандално и понякога печелившо. То балансира на границата на допустимото от гледна точка на обществения морал, но пък много изкушава. Първо: това са "най-разпознаваемите" образи в света. Библията и до днес си остава най-продаваната книга, дори Хари Потър с всичките си приключения не може да я надмине. Второ, това е най-лесното решение за визуализиране на каквото и да било страстно увлечение, защото всеки знае, че "религията е опиум за народа". И както се оказва, този наркотик не подминава и рекламистите, които къде по-успешно, къде направо сгромолясващо се опитват да изстискат печалби от начинанието.
Трудно е да сбъркаш с подобно послание - ако не попаднеш в десетката на чувствата и настроенията на аудиторията, за която е предназначена стоката, поне със сигурност ще предизвикаш скандал. А както добре се знае, лошата слава е по-добра от никаква. Затова и гурутата на креативността се надпреварват в
използването на библейски и най-вече на евангелистки сюжети в нов аранжимент. Най-често употребяваният образ без съмнение е Исус Христос като най-близък до всеки ум, независимо дали е подвластен на религията или не. Светът отдавна знае как се предполага, че е изглеждал Исус, и в този случай на агенциите не им остава друго, освен да поставят някой подобен на създадения образ обект в подходящата ситуация.
В областта на видеорекламата си позволяват волности предимно музикалните телевизии като MTV, които "положението задължава" да контраатакуват съществуващата култура. В останалите подвидове рекламно изкуство обаче фаворит е "Тайната вечеря" - знаменитият стенопис на Леонардо да Винчи. Великият художник и мислител го рисува три години - от 1495 до 1498-а, в манастира "Санта Мария дела Грацие" в Милано, Италия. Знаковото събиране, предхождащо смъртта на Спасителя, оттогава до днес е интерпретирано в какви ли не варианти в рекламата, включително с плъхове, фигурки "Лего" и дори футболисти .Географията на ползване на сюжета е толкова широка, колкото са и продуктите, които се промотират с негова помощ. Българският принос е рекламата на лайфстайл списание, появила се миналата година.
Понякога общественото мнение налага своето вето и творението на рекламната мисъл бива забранено, което може да е и съзнателно търсен ход от креативната мисъл. Това се случи с билбордовете на руската търсачка "Рамблер", както и с ирландската версия на "Тайната вечеря", рекламираща онлайн казино. Слоганът на рекламата бе "Място за веселие и игри", което може и да е подходящо за казино, но в контекста на библейския сюжет накара ирландските власти, отговорни за следенето на рекламите, да вземат мерки. Оттам заявиха, че са получили над 100 000 жалби, което било "повече от когато и да било". Друг рекламен вариант на "Тайната вечеря" - на марката "Марите + Франсоа Жербо" във Франция, също бе забранен. Скандалът бе поголовен, когато манекенка бе представена като Христос, а друга прегръщаше полугол модел в гръб със смъкнати гащи.
Но тези странични ефекти само придават на използването на библейски образи в рекламата още по-скандален ореол.
събота, 26 април 2008 06:46:45

От какво печелят кабелните телевизии

Труд - 16 стр.
От какво печелят кабелните телевизии

Соня СПАСОВА
Още една, 197-а поред, кабелна телевизия ще тръгне на 12 май. Това е „Нова+", която ще се разпространява и чрез сателит. Първоначално малката „сестричка" на Нова тв ще повтори най-силните моменти от „ВИП брадър 2", а следващите сезони на шоуто ще излъчва в реално време. Рано е да говорим за рекламни тарифи, сега сключваме договори с кабелните оператори, коментира шефът Иван Тодоров.
Логично е обаче и тази телевизия да се включи в битката за големите пари, които идват от реклама. За 2007 г. за търговски съобщения в десет от най-гледаните тв канали са инвестирани над 566 млн. лв. Това показват данните на агенция „Маркет линкс", публикувани в „Капитал". От тях лъвският пай е за Би Ти Ви, Нова тв и БНТ, а за седемте кабелни телевизии остават около 68 млн. лв. От тях трябва да се приспаднат между 10% и 50% за отстъпки за обем и повтаряемост на рекламните клипове. Но каквото и да си говорим, от кабелни телевизии явно се печели. Иначе те нямаше да се роят една след друга. А и според статистиката към 70% от българите имат кабелна телевизия. Рекламодателите пък все повече разчитат на профилирани канали,за да адресират по-точно своите послания.
Основните приходи на кабелните канали идват именно от реклама (виж таблицата горе) и от таксите, които им плащат операторите, за да ги разпространяват. Малки суми получават и от отдаване под наем на студиа или техника.
За да се преборят за „четвъртото място" след националните ефирни телевизии, медии като „Фокс лайф", „Диема" и Тв 7 например влагат големи суми в собствена продукция и техника, купуват сериали и атрактивни футболни първенства. Това са и основните им разходи. За дублаж или субтитриране на филми цените се движат между 4 и 8 лв. на минута. Говори се, че за купуването на правата върху Европейското първенство по футбол, което ще се проведе през лятото в Австрия и Швейцария, „Диема вижън" са дали над 2 млн. евро. Вече сме продали почти цялото рекламно време и сме „избили" цената на правата, обясни търговската директорка на медията Антоанета Арсова. Нормално е от европейско първенство да се печели, добави тя, но без да каже точни числа. Цената нат. нар. „златен пакет", който включва 68 излъчвания на 30 сек рекламни клипове по време на мачовете, е 299 000 лв. (без ДДС).
Завършихме 2007 г. на печалба, призна пред „Труд" Живко Калотов, изпълнителен директор на „SBS България", които у нас притежават телевизия The Voice. Според данните на „Маркет линкс" приходите на музикалната медия от реклама за м. г. са били над 1,8 млн. лв. По неофициална информация операторите плащат най-често между 6 до 25 евроцента на абонат, за да ретранслират кабелните телевизии. Но те ни „спестяват" много голям процент абонати, смята Светлана Василева, шеф на „Фокс интернешънъл ченълс" за Балканите. Според нея, ако се обяви действителният брой на домакинствата с кабел, приходите им ще скочат петорно.
Чуждите канали пък разчитали най-вече на приходи от разпространение и работели повече за името си, отколкото за голяма печалба.
събота, 26 април 2008 06:03:49

Блогър е опасна професия

Поглед - 24 стр.
Блогър е опасна професия

Учени предупреждават, че воденето на блог в мрежата е изтощително за организма и дори опасно за здравето занимание, пише „Ню Йорк Таймс". Популярността на тази дейност расте непрекъснато с увеличаване броя на потребителите на интернет, констатира изданието.
Някои блогъри водят своите онлайн дневници без почивка. Те се трудят по формулата 24/7 - денонощно, седем дни в седмицата. Работата им осигурява доста прилични доходи от 30 до 70 хиляди долара на месец, а има и такива, които получават шестцифрени суми. Цената обаче е прекалено висока. През март бе погребан известният техноблогър Ръсел Шоу (60 г.), по-косен от сърдечен пристъп. Малко по-рано тромбоза стана причина за смъртта на Марк Орчант (50 г.). Популярният водещ на блог Ом Малик (41 г.) прекара пък тежък инфаркт.
Основателят на Tech Crunch Майкъл Арингтън, който е превърнал своя дом в офис и работи по 24 часа с четиримата си сътрудници, за три години е качил 15 килограма. „Намирам се на ръба на нервно разстройство и страдам от хронично безсъние", признава той. На най-голям риск са изложени блогърите, водещи новинарски и информационни дневници. За да са в крак с актуалното, те непрекъснато обновяват информацията.
Някои специалисти не са съгласни с твърдението, че воденето на блог е нездравословно. Учени от Технологичния университет в Мелбърн, които изследват психологическите предимства на блоговете, неотдавна публикуваха свой анализ. Спо-
ред него воденето на онлаОн дневник спасява хората от депресия, защото им внушава, че не са сами. Това изследване не касае обаче професионалните блогъри, а само онези, които ползват социални мрежи като My Space u Facebook.
събота, 26 април 2008 07:49:02

Интернет “яде“ рекламата от пресата

Поглед - 16 стр.
Интернет “яде“ рекламата от пресата

И дината това твърдение придоби ясна форма. Още на 12-ата годишна среща на Асоциацията на рекламните агенции (АРА) Красимир Гергов заяви, че от общия обем на рекламния пазар в България глобалната мрежа бележи най-висок ръст на инвестиции за миналата година. В цифри това означава, че постъпленията в мрежата са близо 7 млн. евро, което е с 89% повече от 2006 г.
Собствениците на най-популярните (български онлайн медийни групи са единодушни, че интернет бизнесът „яде" от рекламните приходи на пресата и радиото.
„Доскоро хората се информираха от [вестниците и телевизията, а сега научават всичко от мрежата. Става дума за промяна в навиците, на медийната консумация от страна на потребителите", смята собственикът на dir. bg Владимир Жеглов.
Около 35-40% вече са интернет потребигелите у нас. Това е още една причина за по-големия интерес от страна на рекламодателите към бизнеса. „Повечето млади хора имат компютри и е нормално да се насочват към глобалната мрежа", допълва Ивайло Лаков, оперативен мениджър на групата lnvestor.bg.
Развитието на американския и европейския пазар е най-голямото доказателство, че бизнесът у нас тепърва ще расте. В Дания например парите, инвестирани в интернет реклама, са сто пъти повече в сравнение с интернет инвестициите у нас и с 50% повече от постъпленията в датските телевизии. Въпреки че като население сме равни.
Печатът стана онлайн, но губи Усетили силния интерес на рекламодателите към мрежата, голяма част от печатните издания у нас развиха свои интернет версии. Сред добрите се открояват „Капитал", „Дневник" и „Стандарт", които пускат в мрежата различна информация от печатната си версия. По-всяка вероятност пресата се опитва да се приспособи към новата среда, е мнението на големите онлайн медийни групи. „Вестниците създадоха сайтове, защото хващат тенденциите на пазара. Виждат реалното му разширяване и затова не могат да не заложат на него. Новинарските сайтове печелят от бързината. От това, че нямат четири новинарски емисии на ден, които
трябва да чакаш, а влизаш в интернет и веднага четеш какво се е случило преди 30 минути", смятат от Webground.
Много популярни журналисти, медийни експерти и PR практици като Иван Бедров, Иво Инджев и Нели Огнянова пишат в личните си блогове по теми, които не успяват да развият в другите медии. Там авторите казват всичко, което по политически или икономически причини не стига до читателите на печатните издания.
Въпреки ясните тенденции в полза на мрежата, през 2007 година фирмите са похарчили общо 19 млн. евро за рекламни кампании в пресата, което е увеличение от 8%. „Не съм привърженик на тезата, че интернет ще унищожи пресата. Вестниците имат чар, хората обичат да ги разлистват. Ние също четем вестници всеки ден - използваме ги като коректив. Те ни дават информация за това, къде се намираме, но в интерес на истината нещата, които чета днес в пресата, съм ги чел вчера или онзиден в интернет", каза Ивайло Лаков от Investor.bg.
Бизнесът в пета - прозрачен като кристал
Има една шега, която гласи, че половината пари, инвестирани в реклама, са хвърлени на вятъра, но проблемът е, че никой не знае коя точно половина. Тук се крие и големият коз на популярните портали, профилирани уебсайтове, блогове и форуми.
Няколко крачки в правилната посока промениха всеобщото мнение, че онлайн пазарът е място с размити данни и задкулисни игри. „Този бизнес днес е повече от чист и регулируем", категоричен е Жеглов от dir. bg. Благодарение на стъпването у нас на две от световноизвесните фирми за онлайн метрика - Nielson online и GeMius, интернет се превръща в най-лесния начин фирмите да се прицелят в таргетирана аудитория.
Всеки месец двете компании на базата на различни показатели - брой потребители, демографски данни и др., ще разпространяват официални анализи за трафика на най-популярните български сайтове и портали.
В последното изследване на GeMius за месец март начело в първата петица на класацията е Investor.bg с около 1 300 000 реални посещения и ръст от 4%, следван от dir.bg с 1 230 000 реални посещения, econoMedia, wgg и darik радио. Не само фирмите в интернет обаче ще спечелят от ясните регламенти и реални показатели на аудиториите им. Най-голямата полза се очертава за рекламодателите, които вече ще имат достъп до много по-богати демографски данни за конкретните уебсайтове.
„Искаме да сме отворени и прозрачни, за да спечелим още повече доверието на рекламодателите, затова се измерваме и с двете фирми за метрика", сподели бранд мениджърът на Webgroung Светослав Димов.
Доказателство, че пийпълметрията за поведението на интернет аудиторията у нас е правилен ход, са именно дванайсетте фирми, с общо 120 сайта, които подписаха договори с Nielson Online и още осемдесет известни уебсайта, които измерват аудиторията си с GeMius.
По правило все още в интернет съществуват и сайтове, които предпочитат да изнасят сами данни за аудиторията си. „Тези, които не подписват с фирмите за метрика, нямат интерес да им бъдат видени данните. Това би довело до отлив на приходи от рекламните им бюджети - категоричен е Ивайло Лаков от Investor.bg. - Това е инвестиция, която, ако не доведе до успех, няма защо да я правиш".
Как е у нас
В България интернет се използва преди всичко за безплатни телефонни разговори, се твърди в изследване на Европейската комисия. Само по този показател средният българин е пред средния европеец.
Изследването за страната ни е част от по-голямо проучване на Комисията за постигнатия напредък по стратегията i2010 - приета през 2005 г. и целяща насърчаване на развитието на информационните и комуникационните технологии, както на равнището на целия ЕС, така и на национално ниво.
У нас всеки четвърти използва мрежата за електронна поща, а 10% - за да четат новини или онлайн версиите на вестници. Европейските потребители на интернет го използват най-често, за да влизат в „социални мрежи" и за обмен на съдържание.
Най-голямата разлика с останалата част на ЕС е при онлайн банкирането. В ЕС средно една четвърт от хората го използват, а в България - само 2%. Домакинствата в България, които имат интернет в дома си, са под 20%, а в ЕС средно 50% от жилищата са с компютър. Според анализаторите на изследването България може да направи качествен скок и да премине направо към помодерните технологии.
събота, 26 април 2008 07:34:35

$9.95

Капитал - 49 стр.
$9.95

Калина КАЛЧЕВА
Skype пусна неограничени разговори със стационарни телефони в 34 държави
Знаете ли какво означава Skype? Според едно екзотично тълкуване това е чувашка дума (Чувашия е автономна руска република), която означава: „Целият свят може да говори безплатно."
В действителност марката идва от словосъчетанието Sky Peer-to-Peer, родило покрай използвания протокол за децентрализирана комуникация (peer-to-peer) и амбициите на компанията да осигури безгранично общуване. През седмицата Skype направи решителна крачка към осъществяването на своите глобални планове и представи революционно евтин абонаментен план за неограничени разговори в 34 страни по света.
Потребителите на програмата ще могат да говорят с фиксирани телефонни линии в 20 европейски държави, Австралия, Нова Зеландия, Тайван, Япония и Малайзия. В Канада, САЩ, Китай и Сингапур ще бъде възможно да се звъни и до мобилни телефони. Тези 34 страни обединяват над една трета от световното население. Месечната такса за услугата ще е $9.95 (8.95 евро). Обещаните неограничени разговори все пак имат лимит -10 000 минути месечно. Де факто това означава 5 часа дневно, което е трудно достижим таван. С новия предплатен план за практически неограничени разговори компанията ясно заявява намерението си да се бори за лидерска позиция при онлайн базираните телекоми.
Skype като телеком
Още от създаването си услугата за онлайн комуникация е натоварена със свръхочаквания. Ясен индикатор за това е, че eBay купува Skype Inc. за 2.6 милиарда долара през 2005 г. Оказа се, че въпреки многомилионната потребителска база и стабилния растеж програмата за бързи съобщения и интернет телефония не удовлетворява изискванията на новите си собственици. От eBay се надяваха да подпомогнат основния си бизнес с онлайн аукциони, като улесни комуникацията между продавачи и клиенти. Това обаче не се случва на практика. Изпълнителният директор на eBay Джон Донахю дори заявява в интервю за Financial Times, че ако и през 2008 г. не се постигне синергия и няма пряка полза за търговията му, ще последва раздяла със Skype. Според някои спекулации потенциален купувач е глобалната интернет търсачка Google, която проявява интерес към телекомуникациите и разработва софтуерната платформа Android, предназначена за мобилни телефони. На фона на тези проблеми с компанията собственик Skype се развива убедително като интернет телеком. Данните за първото тримесечие на 2008 г., които компанията представя, са обнадеждаващи. За периода са се присъединили 33 милиона нови потребители, като с тях общият брой на ползващите програмата достига 309 милиона. Безплатните разговори с други клиенти на Skype са 14.2 милиарда минути, а тези към стационарни и мобилни телефони -1.7 милиарда. Отчетените приходи са 126 милиона долара. В сравнение със същия период на 2007 г. това е ръст от 61 %.
Конкурентите
Предимствата на Skype пред останалите играчи при интернет телефонията са няколко: бързо и лесно стартиране на програмата, конкурентна цена при разговор с „нормален" телефон и липсата на обвързващи клаузи като такса за прекратяване на абонамента или предварителен договор за три или повече месеца. Тарифата, която Skype налага, е далеч по-ниска от съответните тарифи на други VoIP компании. Месечният абонамент за неограничени разговори на повечето щатски доставчици като Vonage, Verizon, AT&T, е 25 долара. При това услугите им са ограничени само на територията на САЩ и Канада.
Конкурентът на Skype за евтина телефония би могъл да бъде Gizmo Project - VoIP програма, базирана на свободен софтуер. Тарифата за изходящи разговори в повече от 30 страни е 2 цента на минута. Gizmo Project обаче не предлага абонамент с неограничени разговори. Услугата все още не е набрала и достатъчно популярност сред потребителите.
Бъдещето
Skype все още е по-познат с безплатните си услуги към други потребители на програмата - бързи съобщения и разговори, включително и видеовръзка. В същото време подопечната на eBay компания разработи богато портфолио от евтини платени услуги. Освен новия международен абонамент потребители могат да избират между неограничени разговори в рамките на една или няколко държави. В първия случай месечната такса за една европейска държава е 2.95 евро, а за целия континент - 3.95 евро. Друг вариант е PayAsYouGo - тарифа на базата на реално проведени разговори с предплатен кредит и цена 1.75 евроцента на минута. Можете да купите и свой стационарен номер, поддържан от Skype. Разговорите към него се таксуват по съответната локална тарифа за обаждания към фиксирани линии.
Със своята огромна популярност и агресивната си маркетингова стратегия компанията Skype реално започва да свързва целия свят почти безплатно и да променя телекомуникациите. Очевидно не е далеч денят, когато за нея ще чуят дори в далечна Чувашия. Независимо от това дали името Skype има чувашки произход или не...
събота, 26 април 2008 07:14:25

Принцът на мрежата

Банкер - 41 стр.
Принцът на мрежата

Основателят на втората по големина в света социална ИНТЕРНЕТ-мрежа Facebook - американецът Марк Цукерберг, е само на 23 години. Той живее в апартамент под наем в Пало Алто, Калифорния, и спи на матрак, разположен направо на пода. На работа ходи пеша или с велосипед. Любимият му dress code са износените панталони, тениска и сандали на бос крак. Въпреки това Марк Цукерберг е най-младият милиардер на планетата. Вярно, че засега новоизпеченият богаташ не разполага с милиардите си в наличност. Но както по всичко личи, това изобщо не го смущава. Веднъж Цукерберг отказал среща с голям шеф от Microsoft, насрочена за 8.00 часа сутринта. „По това време още спя", заявил Марк. Той не провел преговори и с представители на Yahoo!, защото били насрочени за уикенда, когато го посещава приятелката му. Партньорът му, който уреждал срещата, останал втрещен: „Става дума за един милиард долара!".....Няма значение"
- отговорил Цукерберг - един милиард не са повод човек да си разваля уикенда, това може да почака до понеделник." И наистина - няма нужда да се бърза. Колкото по-късно младият предприемач превърне виртуалния си бизнес в пари в брой, толкова повече ще спечели. Опашката от желаещи да купят поне част от неговата компания расте с всеки изминал ден.
Колко струва Марк Цукерберг? Този въпрос не дава мира на най-добрите инвеститорски умове в САЩ. Оценките се правят на принципа „кой ще даде повече". Броят на потребителите на Facebook расте стремително - днес те са около 68 млн. души, така че мрежата заема второ място след MySpace. Компанията непрекъснато е щурмувана от инвеститори и рекламодатели. Отначало Viacom предлагаше за портала 750 млн. долара. През 2006 г. Yahoo! вече даваше един милиард. А неотдавна Forbes оцени състоянието на Цукерберг на 1.5 млрд. долара и го нареди на 785-о място в поредната си класация на най-богатите хора в света. Някои експерти оценяват компанията на Цукерберг на 3 млрд. долара. Въпросът е кой ще даде повече? Питър Тил, един от първите инвеститори на Facebook, смята, че компанията струва 8 млрд. долара. Впрочем това са само оценки. През миналата година Microsoft придоби реално 1.6% от Facebook и правото да помества своя реклама там до 2011 г. срещу 246 млн. долара. С други думи, гуруто на компютърния бизнес Бил Гейтс допуска, че компанията на Цукерберг струва 15 милиарда! Приблизително на толкова се оценява медийният концерн CBS. Яснота по въпроса може да внесе само излизането на Facebook на борсата, но Марк Цукерберг не бърза: „Още не съм свършил всичко, което искам да направя."
От историята на Facebook спокойно може да излезе холивудски сценарий. Порталът бил създаден от Цукерберг в общежитието на Харвардския университет на 4 февруари 2004 година. Идеята, както я определя самият Марк, била проста: „да разшири възможностите на студентите да обменят информация помежду си". В Харвард нямало традиция да се печатат албуми със снимки на студентите и преподавателите с кратка информация за тях, облекчаваща запознанствата и общуването помежду им. Марк предложил на университетско началство да направи електронен вариант на албум. Шефовете нито отказали, нито казали „да".
Тогава Марк тръгнал по друг път - хакерския. Той проникнал в университетската база с данни и започнал да публикува на своя сайт фотографии на студенти по двойки с призив да се гласува кой от двамата е по-привлекателен. Само за четири часа сайтът бил посетен от 500 потребители. Разбира се, последвал скандал и той бил закрит. Създателят му едва не бил изключен, но се разминал с извинения към останалите студенти. Те обаче не се чувствали обидени и настоявали сайтът да бъде възстановен. Наложило се администрацията да отстъпи. Цукерберг отново открил сайта. За две седмици в него се регистрирали половината харвардски възпитаници. Постъпили питания и от други университети. В средата на пролетта към един от първите социални портали се присъединили такива знатни университети като Станфорд, Йейл и други.
Сайтът придобил свое лице и оттогава то си е все такова - безгрижно по студентски. Той дава възможност всеки да помести снимки и всякаква информация за себе си - от научни и творчески интереси до гастрономични и любовни предпочитания. В компанията на Цукерберт виждат две принципни различия на Facebook от останалите социални мрежи. Първо, в нея реални хора търсят реално съществуващи хора - с адрес на същия пощенски домейн. Второ, във Facebook човек сам определя до какви групи потребители да стига информацията за него - само до съкурсниците му, до всички обитатели на студенското градче, само до земляците му, или например до всички почитатели на живописта на Леонардо да Винчи.
Разширяването на ресурса изисквало материална база. Марк вложил в бизнеса всички пари, отделени от родителите му за неговото обучение, но и те свършили. Затова веднъж през лятото Цукерберг решил да отиде в Силиконовата долина, където ако имаш интересни идеи и ти провърви, можеш да получиш подкрепа. Последвалата развръзка отново била по холивудски. Студентът Цукерберг, който уж отишъл само на разузнаване си останал в Пало Алто, сърцето на Силиконовата долина.
Отначало той се срещнал с култовата фигура в ИНТЕРНЕТ Шон Паркър. Чрез него Цукерберг се запознал с Питър Тил, съосновател на платежната система PayPal. След 15-минутен разговор изпеченият бизнесмен капитулирал пред аргументите на червенокосия младеж и му отпуснал 500 хил. долара за първоначални инвестиции. След което Цукерберг написал заявление до университета за безсрочен академичен отпуск, както навремето направил друг известен недоучил възпитаник на Харвард - Бил Гейтс.
Половин милион обаче само на пръв поглед са много пари. Марк и екипът му усъвършенствали своята рожба в помещения под наем в Пало Алто - едни седели на разклатени столове, други - направо на пода. В стаите, където се намирали сървърите, нямало вентилация. При калифорнийската лятна жега от 45 градуса по Целзий пластмасовите стойки омеквали от горещината.
През ноември 2004 г. броят на потребителите надхвърлил един милион човека. След още шест месеца с помощта на Питър Тил компанията успяла да се сдобие със солидни средства -12.7 млн. долара от Accel Partners. През есента на 2005-а компанията вече имала над 5 млн. активни клиенти. Студентите от Военновъздушната академия на САЩ били в пълен възторг от ресурса, установявайки, че с негова помощ могат да решат въпроса за спътничката в живота си или поне проблема с кого да отидат вечерта на дискотека.
Малко след това порталът обявил свободна регистрация за всеки потребител с действителен електронен адрес. Процентът на клиентите над 30 години забележимо нараснал и Facebook се наредила сред лидерите в ИНТЕРНЕТ, заемайки стабилно седмото място по популярност в Америка. Според холивудските щампи тези бурни процеси на растеж не биха могли да минат без драми. Но за тях - малко по-късно.
Трудно е да се повярва, че зад всички тези цифри и събития на практика стои младеж, роден на 14 май 1984 г. в град Добс Фери край Ню Йорк в интелигентно семейство. Баща му е зъболекар, майка му - психиатър. Интересът към програмирането се пробудил в Марк едва ли не още в началното училище. Когато в шести клас момчето най-после получило собствен компютър, увлечението му придобило характер на творческа треска. В девети клас Марк направил компютърен вариант на популярната по онова време игра „Риск".
След като завършил училище, младежът създал програмата Synapse, която можела да комбинира песни въз основа на предпочитанията на потребителя. Впрочем за този продукт той още тогава можел да получи своята първа, при това съвсем прилична парична сума. След като програмата била включена в ИНТЕРНЕТ със свободен достъп, Microsoft бил готов да плати за „музикалната кутийка" не по-малко от два милиона долара, но създателят й отклонил сделката под предлог, че „вдъхновението не се продава".
Марк се учел добре, но не и отлично - страстта към програмирането му отнемала много време. Понякога подготовката му за изпитите изисквала необикновени решения. Например като случая с 500-те картини от курса по история на изкуствата. До изпита оставали два дни и за Марк било невъзможно да прочете поне нещичко за всяка картина. Така че той създал сайт, като поставил на всяка страница по една от картините. След което помолил състудентите си да се изкажат за произведенията. „След два часа - спомня си рационализаторът - под всяко от платната имаше коментари и аз си взех изпита с отлична оценка."
В Пало Алто бъдещият милиардер остава верен на студентския си стил. Мебелировката на квартирата му се състои от една маса и два стола. Продължава да се облича, както в студентското градче. Все пак Цукерберг признава, че при пътуванията на „мероприятия за възрастни", като форума в Давос, се налага да облича костюм. Приятелката му се казва Присцила Чен и е от китайски произход. Впрочем още като първокурсник в Харвард Марк изповядал в електронния си дневник, че харесва азиатски момичета.
Духът на младия основател личи и в облика на главния офис на Facebook. Трите сгради изглеждат прилично и съвременно, но не са загубили образа си на студентско общежитие. Небрежно облечените служители, чийто брой вече надхвърля 400 души, се явяват на работа в ранния следобед, затова пък се задържат в офиса до първи петли. За да не пречи нищо на творчеството им, те могат да се нахранят или да дадат дрехите си за пране, както и да ползват други услуги, докато са на работното си място, при това безплатно.
От друга страна, Цукерберг вече е стигнал до разбирането, че технологичните пробиви са едно, а бизнес стратегията - съвсем друго нещо и че не е толкова сведущ в тези неща. Така че деловият свят посрещна с одобрение известието за назначаването на опитния мениджър от Google Шерил Сандбърг да управлява текущите операции на Facebook. Facebook вече печели пари, според някои оценки по 100-150 млн. годишно. Това става най-вече от реклама и чрез спонсори, сред които са компютърната корпорация Apple и инвестиционният гигант JPMorgan Chase. Приходи носи и електронният вестник за студентски обяви Flyers. Основната част от печалбата идва от Microsoft, чиито реклами доминират в портала.
Но след като Цукерберг решително се отказа от предложенията на Yahoo! и Viacom, заявявайки, че неговата игра не са парите, а „желанието да създаде нещо дълговременно", мнозина експерти започнаха да се опасяват за съдбата на ресурса. Нещо повече, в най-неподходящия момент Цукерберг може да бъде застигнат от „призраци от миналото" във вид на допуснати грешки, като програмите News Feed и Beacon. Първата правела списък на това, което клиентите вършат във виртуалното пространство - кой на кого и какво е написал, каква покупка е направил и т.н. Другата предоставяла на Facebook данни за нападките на потребителите в другите мрежи. И двете предизвикали ожесточени спорове около защитата на личния живот на клиентите. Но най-голяма опасност представлява делото срещу вундеркинда по обвинение в плагиатство и незаконно използване на програмни кодове. Искът е подаден от трима съученици на Цукерберг - създатели на първата харвардска социална мрежа Harvard Connection. Засега делото се придвижва лениво в съда, но може да се окаже пълно с изненади. Но дори недоброжелателите на най-младия милиардер не отричат изключителната му роля в установяването на ново поколение, т. нар. Web 2.0 в ИНТЕРНЕТ. „Каквото и да се случи с Facebook, Цукерберг вече демонстрира силата на своето влияние", твърди американският наблюдател Фред Вогелстийн. Както навремето, когато Линус Торвалдс направи достъпен за всички кода на операционната система Linux, Цукерберг направи общодостъпен интерфейса на програмите на Facebook. Иначе казано, неговата рожба може да стане операционна система за други социални мрежи.
По материали на чуждестранния печат
събота, 26 април 2008 07:44:16

Майкрософт" с нови планове за "Яху

Класа - 22 стр.
"Майкрософт" с нови планове за "Яху"

Печалбата на софтуерния гигант за тримесечието спадна с 11 на сто
Най-голямата софтуерна компания в света "Майкрософт" се готви за враждебна оферта за придобиване на "Яху" или за окончателно оттегляне на предложението си за покупка, ако интернет компанията не приеме сделката до уикенда, съобщиха световните медии. Печалбата на "Майкрософт" е спаднала с 11% за първото тримесечие до 4,39 млрд. долара или 47 цента на акция, което разочарова инвеститорите. Причината е в слабите продажби на операционната система Windows, които застрашават прогнозите за много добра година за софтуерния гигант.
При оповестяването на финансовите резултати главният финансов директор на "Майкрософт" Крие Лидел е казал, че няма намерение да предложи по-висока цена за интернет портала. През февруари управителният съвет на "Яху" отхвърли предложението на стойност 44,6 млрд. долара, заявявайки, че в него компанията е подценена. Стойността на офертата, от обявяването й, влияе върху цената на акциите на "Майкрософт", чиято пазарна капитализация спадна до 44,06 млрд. долара. (27,94 млрд. евро). За сметка на това приходите са нараснали до 14,45 млрд. долара (9,16 млрд. евро) спрямо 14,4 млрд. през същото тримесечие година по-рано.
"Бързината е от съществено значение, за да има смисъл, сделката. Ако до този уикенд не бъде постигната сделка, "Майкрософт" ще преосмисли офертата си и ще съобщи новите си планове", коментира директорът. Според него развитията по покупката са били "всичко друго, но не и бързи" и са се характеризирали с "нереалистични очаквания" от страна на "Яху".
Въпреки значимостта на сделката като стратегически ход в конкуренцията с "Гугъл" в областта на интернет търсенето и рекламата, от "Майкрософт" имат ясни лимити за цената, която са готови да платят. Дори има възможност софтуерната компания да намали офертата или по думите на изпълнителния директор Стив Балмър да я оттегли. Според някои анализатори вероятността "Майкрософт" да пристъпи към proxy кампания (кампания по печелене на гласове сред акционерите на "Яху") изглежда все по-голяма.
Сред алтернативите, които компанията също обмисля, в случай че сделката пропадне, са пристъпване към други придобивания или осъществяване на вътрешни интернет проекти, които ще направят компанията по-конкурентна. От "Яху" заявяват, че са отворени да обмислят сделка с "Майкрософт" сред други възможности, но единствено при по-добро предложение. "В известен смисъл с твърдата си позиция "Яху" наистина си играе с огъня, защото алтернативите й са ограничени", смята финансовият анализатор от Stanford Group Клейтън Моран.
събота, 26 април 2008 08:23:53

Златни биячи в рекламите

Класа - 11 стр.
Златни биячи в рекламите

Християн НЕМСКИ
За разлика от коледната еуфория, когато фирмите се надпреварват да рекламират, по Великден (поне у нас) празничните предложения на рекламодателите свенливо надигат глави.
"Логично е Рождество Христово да е по-благодатен период за рекламистите от Великден, защото тогава е сезонът на подаръците. Рекламните послания са тези, които информират клиента към какво да се насочи", обясни за "Класа" Галина Чулева, директор на отдел "Връзки с клиенти" в рекламна агенция Leo Burnett.
Напук на тенденцията има и смелчаци, които направиха специални реклами по случай Възкресение Христово. Първа инвестиционна банка (ПИБ) още в началото на април стартира великденска промоция с по-ниска лихва за клиентите, които открият депозити до 30 април. Всички, които са депозирали над 50 000 лева, бяха наградени от изпълнителния директор на банката Мая Георгиева с по едно великденско яйце с 24-каратово златно покритие. "Рекламата на кампанията, която върви в печатен и онлайн вариант, е изготвена от агенция "Киви", с която ПИБ работи от години", разясни PR-кaтa на банката Камелия Каменова. Върху визията, в тон с настъпващия християнския празник, пък е изобразено обагрено в златен цвят яйце, полегнало върху бели пухени пера.
Златната възможност на японските туристи
Символът на златния бияч се подвизава и в още една българска реклама -новите абонаментни планове на третия мобилен оператор Vivatel. Криейтивът към нея е дело на рекламна агенция Leo Burnett, а освен печатен вариант тя има и телевизионен, чийто режисьор е Стоян Радев. Сценарият към видеото отговаря и на слогана: "Не изпускай златната си възможност." В сюжета уличен музикант получава предложение от случаен пешеходец, което набързо отказва. Впоследствие китаристът разбира, че е отхвърлил офертата на известен продуцент за звукозаписен договор и така пропуска златната си възможност. Видеото е заснето през март за един ден 8 градинката пред Народния театър "Иван Вазов". По същото време там е свирил истински уличен музикант, който по-късно също бил включен в един от кадрите. В клипа участват и няколко японски туристи, които били у нас по линия на културно-обменна програма и за изненада на снимачния екип повечето от тях говорили на български.
***
Текст под снимка
Най-новата рекламна бизия на Vivatel (вляво). Такова позлатено яйце получи всеки, депозирал над 50 хил. лв. в ПИБ през периода 1-22-pu април.
***
На Изток от BG ADS
(Част от 11 -те най-провокативни великденски реклами, класирани от сайта lnventorspot.com)
"Спокойно!", Италия
Телевизионният канал AXN е известен с динамичната си и зрелищна продукция и диванът, направен от яйца, приканва към отпускане, но и припомня, че заради енергията, която носят филмите, зрителят винаги трябва да е нащрек.
"Черупката на сърфиста", Франция Какво мислите за идеята люпещи се на плажа яйца да рекламират бански костюми? Слоганът е "Облеклата на сърф "Съндек" - никога преди не сте докосвали водата по този начин".
"Нов живоот", Австралия Яйцата често олицетворяват раждането. Тази реклама под наслов "Започнете на чисто" агитира за закупуването на пакет снаксове.
събота, 26 април 2008 08:13:59

БТК обяви конкурс за рекламна агенция

Монитор - 7 стр.
БТК обяви конкурс за рекламна агенция

БТК Груп започва процедура за избор на рекламна, BTL (немедийна реклама) и медийна агенция, съобщиха от пресцентъра на оператора. До три компании ще поемат рекламата на пълното портфолио от услуги на телекома и на марките на Вивател и БТК.
Конкурсът за нова агенция е част от процеса по превръщането на БТК Груп в оператор за интегрирани услуги с една визия, обща стратегия и еднакъв подход към клиента. Тази визия телекомът иска да заложи и в представянето на бъдещите си продукти и услуги пред широката аудитория, уточняват от компанията. В конкурса са поканени осем рекламни агенции, избрани по множество критерии.
В списъка са агенциите, които и досега обслужват БТК и Вивател - Ню Момънт Ню Айдиас, Лео Бърнет и Крес, както и Публицис Марк, Маккан, Ноубъл Графикс, DDB и Euro RSCG. Досега БТК и Вивател са правили три рекламни конкурса. През септември 2004 г. Ню Момънт Ню Айдиас бяха избрани да обслужват БТК, а през август 2005 г. Вивател разпредели ATL (медийната реклама) и BTL активностите си между Лео Бърнет и Крес. Два месеца по-рано през юни 2005 г. Лоу Суинг създадоха логото на БТК Мобайл, пише в съобщението.
събота, 26 април 2008 06:36:17

Удариха два сайта за онлайн телевизия

Труд - 44 стр.
Удариха два сайта за онлайн телевизия

Антимафиоти от ГДБОП удариха два от най-големите родни Интернет сайтове за онлайн телевизия.
Става дума за www.gledai.tv и www.tvbulgaria.org, научи "Труд".
„Двата сайта са разпространявали незаконно хиляди български и чужди ефирни тв програми в нарушение на закона за авторското право", съобщи шефът на отдел „Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев. При акцията са били иззети сървъри, лаптопи и др. Първият сайт - gledai.tv, се поддържа от фирма „NetSense". Ежедневно той бил посещаван от 15-20 хиляди потребители, а годишно - над 430 000.
„Не правим нищо незаконно. Сайтът си е портал, в който има линкове към други телевизии. Ние не ги излъчваме. Има поне още 5-6 български сайта, които правят същото", заяви управителят на "NetSense" Цветомир Денев.
събота, 26 април 2008 06:05:08

петък, 25 април 2008 г.

ЕС планира кампания за по-подробно медийно отразяване на дейност си


ЕС планира кампания за по-подробно медийно отразяване на дейност си


дата : 25 април 2008 г. 10:28 ч.


Европейският съюз ще започне да предоставя безплатно все по-голям обем видеоматериали, отразяващи различни аспекти на неговата дейност, съобщи Ройтерс.
Целта на кампанията е да се разшири обхватът на медийно отразяване на работата на всички структури на ЕС.
ЕС взема решения, които засягат 490 милиона души в 27-те страни членки, но новините, свързани с неговата дейност, са едва 10 на сто от съдържанието на различните медии, което е съизмеримо с отразяването на събития, свързани със САЩ, посочва Ройтерс.
Затова Европейската комисия реши през следващите месеци да предприеме редица стъпки, в това число спонсориране на новини за ЕС на арабски език и финансиране на нова телевизионна мрежа, за която от догодина ще бъдат отпускани по осем милиона евро годишно.

Списание Elle със специален "зELLEн" брой


Списание Elle със специален "зELLEн" брой


дата : 24 април 2008 г. 17:20 ч.

Модното списание Elle продължава своята кампания "За зELLEна всЕLLEна" със специален "зELLEн" брой, който ще излезе на пазара на 20 май.
Кампанията на Elle е разработена изцяло в унисон с екологично ориентираната политика на списанието, което се отпечатва на сертифицирана хартия.
Българският еко-брой ще е част от мащабната зелена кампания на всички издания на Elle по света. На страниците му ще се появят забележителни личности, които ще подкрепят с личния си пример еко-апела на списанието.
За да докаже, че всеки с минимални усилия може да даде своя принос към опазването на околната среда, сп. Elle предлага десетки идеи как да сме едновременно модерни и еко по всяко време и на всяко място, дори в интимния живот.
Изданието ще извади още интересни факти за еко-модата, био-козметиката, хибридните автомобили, еко-стила на звездите, "зелените" парфюми.
През лятото сп. Elle ще излезе в комплект с практична чанта за многократна употреба, с която все повече хора могат да дадат своя принос към опазването на околната среда от полиетиленовите торбички за пазар.
Освен че са естетически проблем на модерната жена, тези торбички, изхвърлени в природата, се разграждат на малки пластмасови частици, които замърсяват почвата и водата, а над 100 000 птици и морски животни умират всяка година при сблъсък с този отпадък.
Еко-инициативите на сп. Elle стартираха с ревю през март, на което бяха представени модните тендеции за пролет-лято 2008 г.Интериорът на залата и подиумът бяха създадени изцяло с екоматериали, а гостите получиха и практически съвети как да бъдат по-екологично ангажирани.
Кампанията "За зELLEНА всELLEна" предвижда да продължи през цялата година с различни събития из България.