събота, 30 август 2008 г.

Димитър Друмев: В България няма жълти списания

Поглед - 18 стр.
Димитър Друмев: В България няма жълти списания

Евелина СТРАХИЛОВА

Обичаните издания не дават просто информация. а засягат емоциите на читателя. казва изпълнителният директор на ”Санома Блясък"
- Г-н Друмев, на какво се дължи постоянният интерес към женските списания? Българският пазар не е ли вече тесен за тях?
- Факт е, че дамите четат повече списания. Женските издания по принцип са по-големият сегмент навсякъде по света, но далеч не единственият. Бъдещето ще покаже дали пазарът е тесен. Аз мисля, че все още не е. Тенденцията напоследък е да се пускат много нови списания. Хубавото е, че пазарът расте и може да ги поеме. Списанията са по-таргетирана медия и е нормално да са много, защото така всяко отговаря на нуждите на определена аудитория. Активността напоследък се засилва много и всички издатели разчитаме ръстът на рекламния пазар да продължава.
- Остана ли празна ниша или такава, която все още не е разработена?
- В България не съществуват всички възможни видове списания. Все още голяма част от нишите са твърде малки. Ако една ниша например представлява 500 или 1000 човека, тя не е достатъчна да поддържа едно списание. Но дори и тенденцията при женските списания е на пазара да излизат все по-тясно специализирани и по-добре фокусирани. Това не означава, че те са по-добри или по-лоши от досегашните, просто отговарят на нуждите на един по-тесен сегмент. Въпросът е този сегмент да съществува. В България например ги няма списанията, посветени на различни видове хобита или са много слабо развити. Дори и нишата на по-тясно специализираните кулинарни списания още не се е появила.
- Може ли да се каже, че българският пазар на списания се дели на три сегмента - тясно профилирани, женски и жълти?
- Най-общо казано може да се разделят така, но не смятам, че това са сегментите. Но какво значи женско списание? Да, предназначени са за дами, но някои от тях са тясно специализирани. Също така нежният пол чете т. нар. жълти списания. Истински жълти списания в България обаче няма, повечето са светски. Включително и нашите „Блясък" и „Стори", които се занимават с по-пикантни въпроси, но те далеч не са жълти. Този сегмент по-скоро е зает от жълтите вестници, които пускат по-скандални, верни и неверни истории. Списанията действително се занимават с личния живот на звездите, но това не ги прави автоматично жълти.
- Кои са най-четените списания у нас?
- Най-четно е най-обичаното списание, това, което се отличава много от конкуренцията и което си създава група последователи. То не просто дава информация, а засяга и рефлектира върху емоциите на читателите. Най-добрият и класически пример в „Санома Блясък" е National Geographic. Естествено, дава много информация, но преди всичко е списание с кауза.
- Кое е най-тиражното списание на „Санома Блясък"?
- „Кулинарен журнал", в зависимост от месеца и сезона, то има между 90 000-100 000 тираж. Интересното при него е, че до голяма степен се списва от самите читателки.
- Цената на списанието определяща ли е и за тиража му?
- Разбира се, но не е еднозначно. Много зависи от аудиторията и доколко изданието има силни позиции. Повишението на цената на дадено списание е резултат от инфлацията и увеличаването на разходите, най-вече за хартия. Например „Кулинарен журнал", което е сравнително евтино, от 1 лв. го вдигнахме на 1,50 лв. При него цената е определяща, но на практика това увеличение не се усети. Подобен пример е „Стори" - от 1,60 лв. стана 1,99 лв. и също нямаше отрицателен ефект. За по-масови списания сме по-внимателни. Например цената на „Блясък" не сме я променяли от около 7 години. Увеличението на цените и на вестниците, и на списанията е неизбежно.
- Кои са най-силните ви конкуренти?
- Нямаме конкретен, който бихме нарекли най-силен. Както големите, така и малките издателства са сериозен конкурент. Големите имат финансовата мощ да инвестират в по-сериозни кампании. Но в никакъв случай не трябва да се подценяват по-малките списания, които са доста на брой. Те имат много голям ентусиазъм, както и по-ниски разходи. Затова имат възможността да предложат много добри продукти. Наблюдаваме конкуренцията си, със сигурност тя е силна. Но това е добре и за читателите, защото принуждава всички издатели да не заспиват на едно място и постоянно да подобряват списанията си. Ние се конкурираме и с електронните медии и нещата там са много силни.
- Пред какви проблеми е изправен издателският бизнес у нас?
- Няма бизнес, който да функционира в перфектна обстановка. Може би основният проблем, който се обостри последната година, е в резултат на инфлацията. Но това засяга всички сектори - цената на горивата, на хартията. Всичко това оскъпява производството и разпространението. Дистрибуцията например не работи достатъчно професионално - да представя бърза и качествена информация на издателите кое списание колко се продава и в какъв точно тираж да бъде отпечатано, за да не се печатат излишни или недостатъчно бройки. Най-важният фактор за успех на сегмент е ръстът на рекламния пазар.
- „Санома Блясък" е един от основните фактори за развитието на Одит бюрото по тиражите. Какво се случва с него, разширява ли се дейността му?
- Одит бюрото съществува, но истината е, че не успя да се задейства, както очаквахме. Броят на членове е малък, а съществуващите пък не са достатъчно активни по отношение на одитирането. Може би основният проблем е, че цената на един одит се оказа доста висока. Самите одитори възприеха тази дейност като много сложна и затова толкова високо я остойностиха. За да предприеме такава стъпка, един издател трябва да е уверен, че одитът ще увеличи неговата репутация сред читатели и рекламодатели. При повечето издатели обаче тази увереност липсва. Хубавото е, че успяхме да договорим чувствително по-ниски цени за одит от първоначалните. Надявам се до края на тази година нещата да се активизират. Основната ни задача е да привлечем повече издатели, които да искат да си одитират изданията.
- Има ли вероятност издателският бизнес скоро да стане напълно прозрачен?
- Някой ден ще стане, но въпросът е кога точно. Конкретно за списанията се правят толкова много инвестиции, те заемат и все по-големи дялове от рекламните бюджети. Ще дойде и моментът, когато самите рекламодатели по-настоятелно ще поискат одитирани цифри. Допреди няколко години списанията бяха по-малко и по-маргинална медия. За рекламодатели обаче те са по-скъпа медия, отколкото телевизията. Дават много по-чиста аудитория. Телевизията стига до много хора, но на рекламодателите не им трябват абсолютно всички. Списанията обаче могат да ги предложат. Ръстът на рекламата в списанията започна да се усеща по-чувствително и това неминуемо ще доведе до изискване тиражите да се одитират.
***
Димитър Друмев има магистърска степен по бизнес администрация в университета в Северна Каролина. Работил е в туристическа агенция „Болкан Холидейз" в Ню Йорк, както и в компания за козметични стоки в Швейцария. Работата му в медиОния сектор започва преди около 10 години, когато се включва в бизнеса на полусемейната компания на баща си. През 2004 г. компанията става част от международната верига Sanoma Magazines International. В момента е изпълнителен директор на издателството „Санома Блясък България", което издава 14 списания, има и няколко уебсайта. Към момента там работят над 200 човека.
***
Другите за него
Любомир Аламанов:
Познавам Митко Друмев от много години и за мен той е образец на истински бизнесмен и мениджър. Успя да направи издателството „Санома Блясък България" най-голямото в страната ни, като едновременно разви български малки и използва утвърдени западни. В личен план вече съм се убедил, че Митко е разкошен човек и добър приятел.
***
Валери Запрянов:
Митко е може би единственият представител в България на второ поколение издатели. Баща му - Красимир Друмев, започна с „Блясък" и с помощта на Митко издигнаха компанията на много високо ниво. 14 списания са огромна работа, възможна само при човек като него - честен, не се надценява, мотивира хората си, умее да преговаря.
събота, 30 август 2008 05:28:46

Диктатура в КРС

Капитал - 16 стр.
Диктатура в КРС

Весислава АНТОНОВА, Андриан ГЕОРГИЕВ

Сергей Станишев иска почти неограничена власт за председателя на телекомуникационния регулатор
фактът, че е лято u управляващите в по-голямата си част са във ваканция, съвсем не пречи правителството да демонстрира хиперактивност. Особено при приемането на промени в два ключови закона - тези за електронните съобщения и за радиото и телевизията.
Двата закона са обвързани и съсредоточават сериозни интереси най-вече в частта, засягаща процеса на предстоящата цифровизация на телевизионното излъчване, който би трябвало да започне до края на годината. Поне ако се следват ангажиментите, които България е поела към ЕС.
Ударна промяна
През седмицата правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ). В него се регламентира предстоящият цифров преход в областта на телевизионното разпространение, като е отчетено обстоятелството, че „този процес има икономически и социални аспекти". Промените целят законово уреждане на нормативните изисквания за качване на обществените оператори на цифрови платформи must carry (задължително разпространение на програми). По принцип до края на 2012 г. всички страни - членки на ЕС, трябва да прекратят аналоговото разпространение на телевизионни програми в това число и България.
От официалното съобщение, публикувано на сайта на правителството, се вижда, че предвидената в Закона за електронните съобщения (ЗЕС) една програма на БНТ, която се разпространява задължително чрез мрежи за наземно цифрово разпространение, се е превърнала в поне две програми още при първата фаза на цифровизацията.
Интересното в промените на ЗРТ е, че в началото се говори как СЕМ ще издава лиценз за програмите: „С промените се въвеждат правомощия на Съвета
за електронните медии (СЕМ), свързани с издаването на лиценз за радио- и телевизионни програми за разпространение чрез електронна съобщителна мрежа за наземно цифрово радиоразпръскване", се казва в официалното съобщение на правителството. В края обаче - за регистриране на програмите, предназначени за наземно цифрово разпространение, се говори за Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Изглежда, има недомислица или просто е добре да не се коментира прессъобщението, а самият законопроект, когато бъде огласен. Така съветват и експертите. Ако се гледат като цяло промените в ЗРТ, излиза, че СЕМ на практика няма да има друга работа, освен да пререгистрира програмите на тв каналите. Правителството в специален план за цифровия процес е приело, че на първия етап от процеса (виж карето) ще бъдат създадени три мултиплекса с възможност да разпространяват до четири програми, или общо 12. В текста на закона, който след седмици депутатите ще гласуват, е предвидено на практика пет от програмите за първия мултиплекс да бъдат разпространявани задължително чрез мрежи за наземно цифрово разпространение. Две програми на БНТ, bTV, „Нова тв" и ако се тълкува параграф 29 (виж карето) - ТВ2. „Поръчка на бизнеса, изпълнена от политиците", така представители на медийните среди коментираха скандалния параграф, гарантиращ на ТВ2 сигурно качване на мултиплекс още при първата фаза на цифровизацията. Сглобената от Красимир Гергов преди по-малко от година телевизия като четвърта национална беше купена в началото на месеца от американската компания СМЕ за рекордната за нов тв канал цена от 172 млн. долара. Една от най-големите въпросителни около сделката тогава беше как толкова много пари се инвестират в телевизия с неясно лицензионно бъдеще. Ако предложенията на кабинета бъдат приети от парламента,. цифровата перспектива на ТВ2 ще е повече от светла.
Вся власть председателям
Според промените в ЗРТ и ЗЕС е очевидно, че КРС ще е водещият орган при цйфровизйране на сектора. От него играчите на пазара ще зависят много повече. Вероятно затова, преди да приеме промените в ЗРТ, правителството направи изменения в ЗЕС. При това, без да ги съгласува с членовете на далекосъобщителния регулатор, както показа проверка на „Капитал" в КРС. Ключова промяна в ЗЕС е удължаване мандата на председателя на КРС Веселин Божков, както и повече власт при назначения в комисията и възможност за вземане на практика на еднолични решения по ключови въпроси. Според текстовете, които вече са внесени в парламента от правителството, мандатът на Божков вече ще е шест вместо пет години. Поправката за това е поискана лично от премиера Сергей Станишев, който е бил неин вносител на заседание на МС. Още при избора на председател на КРС източници от тройната коалиция потвърдиха, че Божков е личен приятел на премиера Станишев. А той от своя страна обяви избора на шеф на КРС за свой „личен приоритет".
Засилване влиянието на председателя на КРС може да се тълкува и като знак, че на сегашното правителство му трябва верен човек на ключовата позиция, за да може да защитава политиката на кръга около Станишев при цифровизацията. И да гарантира изпълнението на дадените преди това политически обещания за преразпределянето на цифровите мултиплекси. Увеличените правомощия и мандат на Божков веднага предизвикаха реакции сред депутати и хора от сектора. „Божков ще види шестгодишен мандат през крив макарон", коментира депутат от НДСВ пред вестник „Труд". От ДПС коментираха пред „Капитал": „Ние също ще поискаме увеличаване на правомощията на зам.-председателя на КРС в такъв случай."
Бунт в сектора
Няма основания за увеличаване на правомощията на председателя на КРС - около това мнение са обединени повечето експерти в телеком сектора. „Има различни други стъпки за издигане на авторитета и независимостта на [телекомуникационния] регулатор", заяви Антони Славински, председател на браншовата асоциация „Телекомуникации" и бивш министър на транспорта и съобщенията. Друг експерт, също пожелал анонимност, коментира, че зад по-голямата власт на председателя на КРС Божков „стои личното му желание да държи пълния контрол и за тази цел въвежда работната атмосфера от Комисията за защита на конкуренцията, където преди е бил зам.-председател". Експертът прогнозира още, че заместникът на Божков Владимир Хараламбов като член от квотата на ДПС в бъдеще също може да поиска повече правомощия и така да възстанови нарушения баланс. От ДПС потвърдиха, че ще направят точно това: „Ще искаме увеличаване правомощията и на заместник председателя." Говорителят на евро комисаря по информационното общество и медиите Вивиан Рединг не пожела да коментира увеличените правомощия на председателя на КРС, но подчерта, че Брюксел „ще следи отблизо предстоящата законодателна дискусия в Народното събрание".
***
Текст под снимка
Веселин Божков е на път да се превърне във властелин на цифровизацията
За етапите на цифровизацията в www.capital.bg
събота, 30 август 2008 04:11:53

Ваканция с медии

Капитал - 5 стр.
Ваканция с медии

Румяна БЪЧВАРОВА

През летните месеци все повече хора четат преса, слушат радио и гледат телевизия
Летният сезон променя практиките на българското ежедневие. В периода на отпуските обичайният делови ритъм отстъпва на занимания, за които през останалото време на годината очевидно не остава време. Това проличава най-добре в медийното поведение на гражданите.
Най-големи промени има при слушането на радио. Оказва се, че през август то се увеличава с 5% и така става най-активно в сравнение с останалите месеци. През този сезон дори хора, които обикновено не си пускат радио, надават ухо към музиката. Средната дневна продължителност на слушане обаче намалява и от 263 минути през април пада на 217 минути през август. Това снижаване е най-значимо в празничните дни, в които се срива с почти една трета.
През сезона на отпуските се увеличава и делът на тези, които четат интензивно преса. Промяната е обаче по-скоро при седмичниците и месечните списания, отколкото при всекидневниците. Само по себе си това е реакция на променения медиен пазар. Тясно профилираните и качествено отпечатвани списания печелят все повече аудитория и стават част от общата медийна картина. Стилът на новите издания добре съвпада с настроението през летните месеци и допълнително го поддържа.
По отношение на гледането на телевизия също се регистрира, макар и слабо общо нарастване. То се дължи на по-продължителното свободно време и летния програмен профил на основните канали, залагащи основно на филмите. Промяната е най-характерна за хората от 25 до 44 години и вероятно е една от формите за релакс на социално ангажираните българи.
Общата тенденция за промяна на медийния модел се потвърждава и от факта, че посетителите на кината се увеличават почти два пъти. Това се проявява най-изразено при младежите от 15 до 18 години, живеещи в столицата и големите градове.
Независимо от летните жеги и парламентарната ваканция интересът към политиката запазва своите нива. Около една трета признават, че с различна интензивност продължават да следят политическите събития. Една пета запазват само слаб интерес към нея. Колкото и да е неоспоримо нарастващото разочарование към политическите теми и институции, нивото на аполитичност остава без промяна за почти половината българи.
Данните са от национално представително проучване на „Маркет ЛИНКС", проведено по поръчка на вестник „Капитал" през август 2008 г. сред 1176 българи на възраст над 15 години
събота, 30 август 2008 04:01:19

Емил Захариев: Настигнахме света...

Капитал - 32 стр.
Емил Захариев: Настигнахме света...

Борислав КАНДОВ

Криейтиб директорът на New Moment New Ideas
,,...И 8ече имаме също толкова лоша реклама, колкото навсякъде. Сега остава втората част, по-трудната..."
Така започна интервюто ни с Емил Захариев - тазгодишния (и миналогодишен) председател на журито, което ще оценява заявките на деветото издание на фестивала ФАРА, организиран от Асоциацията на рекламните агенции в кк Албена. На пръв поглед може да изглежда крайно негативно, но всъщност е точно обратното. Все пак индустрията в страната има да наваксва някъде около 100 години изоставане от световната реклама..^
Най-голямото родно събитие за българските рекламисти започва на 3 септември и ще приключи на 6 септември с връчването на наградите в креативните категории. Тази година за пръв път те са разделени на креативни и медийни, с две журита, които ще оценяват заявките, и с две церемонии за връчване на награди (повече за програмата можете да видите на сай-та на форума arabulgaria.org/ fara).
Част от заявките в криейтив категориите вече са прегледани от журито на първи кръг - в Албена пред публика се допускат до втори кръг кандидатите в „Тв и кинореклама", „Радиореклама", „Събития" и „Рекламна кампания". Като имаме и това предвид, питаме Захариев нагоре или надолу се движи българската реклама според това, което е видял до момента. "Не мога да кажа. Като всяка година. Аз първо не знам къде е нагоре и къде е надолу... Има някакви неща, които са ми харесали. По същество много ясно, че голяма част от заявките са фон, нищо. Минаваш и не можеш да видиш нищо. Обаче има и хубави работи. Като навсякъде", отговаря Захариев.
Любопитно е, че заявките, които най-много са се харесали на Захариев до момента, не са в двете най-конкурентни категории - „Пресреклама" и „Външна реклама", а в „Дизайн". При това те са елементи от кампания, използвала директния маркетинг, за да достигне до своята аудитория.
Лъскабо, но кухо
От около три години се забелязва тенденцията качеството на продукцията на рекламните елементи да изпреварва развитието на идеите, стоящи зад тези елементи. Казано по-просто - рекламите са красиви, но идеите им са невзрачни. Тази година отново е така. „Има много хубаво изпълнени неща. Според мен сега ще си преболедуваме този период, в който ще започнем да правим такива неща, които, като ги гледаш на повърхността, си казваш: „Брех, как хубаво е изпълнено", а отдолу - нищо. Кухо", казва Захариев.
Друг проблем, който според него мъчи развитието на индустрията, е, че много реклами се създават като ерзац на популярните напоследък американски и латиноамерикански кампании. Успокоителното в случая (доколкото това може да бъде някакво оправдание, разбира се) е, че и „в Порторож е същото - и там гледаш какви чудеса на арт дайрекшъна (визуалното оформление на един рекламен елемент, от англ. art direction - бел. ред.) и дизайна има, а пък всъщност няма идея. Направено лъскаво такова, ама те, хората, не гледат лъскави и хубави картинки, а нещо трябва да ги провокира, разтърси, развълнува", обяснява криейтив директорът.
Полудобри реклами
Захариев казва, че и тази година се среща и обратният на гореописания случай - сред подадените заявки има такива, които имат много добра първоначална идея, която е била опропастена впоследствие. Едно от възможните обяснения според него е намеса от страна на клиента. „Ще ми се да мисля, че агенцията е измислила нещо много хубаво, обаче клиентът ги е върнал пет стъпки назад и това, което е излязло, не е това, което е могло да бъде. Има такива, за които ти става жал. Казваш си „Гледай как са го изтървали това". Можело е да не го развалят с това заглавие или да не го трупат с тези допълнителни неща", казва той.
И може би наистина е по-добре, ако вината е у клиентите на агенциите. Защото другото обяснение - че дадена агенция се е поддала на автоцензурата, или както казва Захариев да „няма критерий или критерият им е бил сбъркан", е доста по-страшно. Все пак клиентите плащат сметките и са в правото си да съсипват рекламите си колкото им се иска. Но ако една или няколко агенции сами раз-
валят продуктите си - това вече е притеснително.
Всяко жури да си знае заявките
Тази година за пръв път медийните категории във фестивала -„Креативно използване на традиционна медиа", „Нови комуникационни канали" и „Медийна кампания", ще бъдат оценявани от отделно жури и ще бъдат наградени на отделна церемония. Заявките ще бъдат оценявани по четири критерия -иновативност на медийната стратегия, оригиналност на реализацията, адекватен подбор на целевата група и за „Медийна кампания" - оценка на интеграцията и синхронизацията на идеята в различните комуникационни канали.
Точките, които ще бъдат събрани в отделните категории, ще определят и носителя на титлата „Медийна агенция на годината". Ако агенцията е част от рекламен холдинг, който участва и в креативните категории, медийните точки няма да се прибавят към спечелените в „Тв реклама" например.
„Фестивалът и пазарът са много малки, че да ги делим", казва Емил Захариев. Но въпреки това смята, че ще бъде интересно да се проследи кампании, които са пуснати и в „Рекламна кампания", и в „Медийна кампания", как ще бъдат оценени от двете журита. Той е убеден, че „ще има големи разлики. То е нормално жури от криейтив директори да оцени едни неща, а жури от медийни директори -други".
По-интересно и полезно според Захариев е, че отново ще има лектор на фестивала. След като миналата година презентация направи култовият американски рекламен журналист Боб Гарфилд, сега ще има двама лектори - Алеш Павлин, част от директорския екип на международния фестивал Golden Drum, и Стюарт Никълсън, който носи леко загадъчната титла Network Resource Director в международната медиа агенция ZenithOptimedia. Той основава Zenith през 1988 г.,ав момента обучава и развива офисите на ZenithOptimedia в Централна и Източна Европа и Близкия изток.
Най-големият въпрос преди фестивала естествено е кой ще спечели приза „Агенция на годината". И докато в предишни издания можеше да се направи някаква прогноза, тази година такава е невъзможна. Претендентите са много, а добрите идеи, или поне тези, които са били подкрепени с по-голям бюджет и съответно по-видими за публиката, бяха малко. Но това пък само ще направи фестивала по-интересен за всички.
***
Емил Захариев е криейтив директор на New Moment New Ideas Company от 2002 г. Преди това бе сред създателите на „Егоист", 10 години бе криейтив директор на Union Media, „Егоист" и българския Playboy.
***
„Преболедуваме периода, в който ще правим такива неща, които, като ги гледаш на повърхността, си казваш „брех, как хубаво е изпълнено", а отдолу - нищо."
***
„Голяма част от заявките са фон, нищо. Минаваш и не можеш да видиш нищо. Обаче има и хубави работи. Като навсякъде."
***
Текст под снимка
Една от тенденциите на пазара според Захариев е, че рекламите са красиви, но идеите им са невзрачни
събота, 30 август 2008 04:26:24

Телевизионни права и свободи

Капитал - 37 стр.
Телевизионни права и свободи

Елеонора ТАРАНДОВА, Весислава АНТОНОВА

ТВ2 инвестира в българския футбол рекордна сума
Имаше години, в които по традиция европейското футболно първенство и срещите на българската А група се излъчваха по държавната БНТ.
Откакто се разви тв пазарът и конкуренцията между каналите нарасна (независимо дали са кабелни или ефирни), за спортните права възникват сериозни битки. Точно заради пазарната конкуренция и силния интерес към спорта ТВ2 купи екскулзивните права за излъчване на българския футболен шампионат за рекордната сума от 50.1 млн. лева. Частният канал беше купен скоро от американската медийна компания СМЕ, която планира сериозни инвестиции в програма и техника, за да се конкурира с другите национални телевизии.
„До тази сума се стигна, след като няколко телевизии подаваха оферти, т.е. самият пазар показа, че цената отговаря на продукта. Да, цената е изключителна. Висока е, но ние смятаме да променим начина, по който това събитие се е излъчвало досега, като използваме няколко канала", коментира директорът на ТВ2 Огнян Димов. Той обясни, че ръководството има намерение да излъчва част от мачовете и по спортния канал „Ринг". Това е уникално с оглед на досегашната практика, защото вторият канал на ТВ2 е наложен през годините като спортен. Там ще могат да се излъчват срещи от първенството и допълнително да се разработва като продукт. „На запис по „Ринг" ще излъчваме и други мачове, които няма да попаднат в конкурентни канали, с които сме ги сублицензирали", коментира Димов.
Дай, дай
По принцип най-скъпото национално клубно първенство в българския телевизионен ефир е шампионатът на Испания - около 1.2 млн. евро за година, следван от английската Висша лига, чиято стойност тази година е 800 хил. евро. Подобна е и сумата за Шампионската лига. Наред с големите национални тв канали и
специализираните спортни телевизии ТВ2 дава сериозна заявка, че отсега нататък ще участва в битката за спортни права. Според участници на телевизионния пазар е възможно в следващ сезон английската Висша лига да е също част от програмата на частния канал.
Договорът между Българския футболен съюз (БФС), Професионалната футболна лига и ТВ2 е за срок от пет години, считано от тази. До края на настоящия шампионат обаче по един двубой ще бъде излъчван и от ВНТ. Заради това ТВ2 ще плати около 7 млн. лв. тази година. Останалите 43 млн. лв. ще се дадат на равни вноски през следващите четири сезона. Още тази седмица феновете на българския футбол ще могат да гледат два мача от българското първенство. „Ринг" ще излъчи на живо мачовете ЦСКА - „Спартак" (Варна) в събота и „Литекс" -„Вихрен" в неделя.
„Това е много важен момент за нашата телевизия. За нас е изключително предизвикателство и гледаме на това като на голям шанс. Освен качествен продукт за зрителите с тези пари ние помагаме на българския футбол. Ако гледаме към миналото, сумата наистина е нереална. Но ние гледаме към бъдещето и сме сигурни, че можем да си върнем похарчените средства", допълни Димов. Той уточни, че постепенно с помощта на „Ринг" ще се опитат да покажат всички футболни срещи.
А на нас?
Сумата безспорно е и шанс в българския футбол да влязат свежи пари. „Откакто съм президент на БФС, нямам много щастливи мигове, но този е един от най-щастливите, заяви от своя страна Борислав Михайлов. Мисията на президента е да подпомага клубовете и да им предоставя все по-добри условия за работа. Този договор няма аналог в българския спорт", казва той.
Досега продуктът български клубен футбол е определян като непривлекателен за гледане и съответно за реклама. Той бъка от скандали с уредени мачове, прелива от съдийска корупция и вандалщини по стадионите. „Има определен риск, но в крайна сметка това е пътят. Иначе, без да се влагат средства, не може да се подобри каквото и да било. Сега ще влязат реални пари в българския футбол. До момента никой не помага на собствениците да издържат отборите, няма данъчни преференции, нито сума от държавата", казва шефът на работната група по тв правата към БФС Константин Баждеков.
Той обясни пред „Капитал" и как ще става разпределянето на парите. Според него „една част" от сумата ще бъде разпределена поравно между всички клубове. „Това е един вид аванс, с който те да си оправят стадионите. Вторият критерий ще бъде на базата на класирането и гледаемостта, а третият - на базата на спечелените точки", каза Баждеков, който е и изпълнителен директор на „Левски".
Има предложение отборите да получават 90% от постъпленията от договора. Останалите 10% ще отиват в БФС и професионалната лига. Така, ако ТВ2 плаща по около 11 млн. лв. за всеки сезон от 2009 до 2013 г., клубовете от А група, както и участниците в турнира за Купата на България ще разпределят близо 9.9 млн. лв.
Който играе - пичели
При подялбата на средствата е заложен механизъм, според който по-добрите ще получават повече. Предложението за този сезон е всички 16 отбора от А група първоначално да получат 40% от цялата сума за сезона. Това е някъде към 200 000 лв., поясни финансовият директор на „Левски". С нея те ще трябва да направят конкретни подобрения в базата си, като да осигурят места за подреждане на рекламните пана, условия за работа на репортерски и коментаторски екипи и да доставят оптичен кабел за предаване на сигнала за телевизията.
В момента футболният съюз разработва наредба, с която да задължи всички клубове да изпълнят изискванията на ТВ2 за подходяща работна среда на стадионите. Парите в пълен размер ще се раздават чак при свършена работа, оценена от комисия с представители от трите страни по договора. Предвидено е, ако не се изпълнят всички изисквания, да се плащат неустойки на телевизията.
Останалите 60% от сумата за сезона ще се разпределят съобразно броя на излъчените мачове за всеки отбор. В този случай домакините ще получат 70%, а гостите 30% от парите за мач. „Предлагаме да има и сума, която да стимулира точковото изражение. Сумата ще бъде по-висока за отборите в челото и по-ниска за аутсайдерите", добави Баждеков. Сметката сочи, че се падат средно по около 450 000 лв. на отбор, а клубовете сами ще решават как да изразходват частта извън тази за базата. Тези пари отговарят на около една четвърт от бюджета на отбори в средата на таблицата, като този на „Локомотив" (Пд) например.
Безспорно инвестицията в бъдещето на българския футбол е голяма и само от участниците в играта зависи дали ще сложат началото на нещо ново, което ще им носи успех, или ще се върнат във времената на жълтите стотинки от телевизионни права и милионите с мрачен произход.
***
Текст под снимка
Дори и Георги Иванов-Гонзо (вляво) не помогна на „Левски" срещу БАТЕ (Борисов). Сините отпаднаха в третия предварителен кръг на Шампионската лига, но вече имат гарантирана сума от тв правата за вътрешното първенство снимка: reuters
събота, 30 август 2008 04:29:24

62 агенции ще се състезават на Рекламиадата в Албена

Поглед - 13 стр.
62 агенции ще се състезават на Рекламиадата в Албена



62 агенции ще се състезават на Фестивала на Асоциацията на рекламните агенции Рекламиада 2008 в курорта Албена от 3 до 6 септември. Най-много заявки - по 39, са подали New Moment New Ideas Company и Publicis MARC Group. Трети са Ogilvy & Mather Sofia c 35 предложения, следвани от Noble Graphics Creative Studio -33, и Си Ей Ес - 30.
В Ton 10 на подадените заявки влизат още Euro RSCG Sofia (28), Leo Burnett Sofia (23), McCann Erickson Sofia (23), ДДБ София (21) и vpr advertising (18).
Тази година най-голяма е конкуренцията в категория „Out of Home" (външна, вътрешна, транспортна реклама, плакати и free cards), където има 91 заявки. Общо 88 са заявките в пресрекламата, а в телевизионната и кинорекламата сили ще премерят общо 62 предложения, като тя е разделена на три отделни категории (телевизионна - стоки, телевизионна - услуги и телевизионна - социална, медийна и политическа). В категория „Дизай н" (календар, материали за директен маркетинг, брошури, стикери, листовки, продуктови каталози и други) ще се състезават 58 заявки. По 34 са в категориите „Интернет реклама", „Креативно използване на традиционна медия", а в радиорекламата и корпоративната идентичност предложенията са по 30. За първи път тази година има две журита. Едно е за криейтив категориите, а другото - за медийните категории (креативно използване на традиционна медия, нова медия и медийна кампания). Във второто жури влизат мениджъри на медия агенции и медия шопове, медия планьори и т.н. Церемонията по награждаването на медийните категории ще бъде отделна, в петък вечерта. Наградите в останалите категории ще бъдат връчени по традиция в събота.
събота, 30 август 2008 05:23:28

Как продава образът

Поглед - 17 стр.
Как продава образът

Светла АСПАРУХОВА

Презентацията е сред начините за комуникация, необходима при представянето на идеи, концепции или стратегии.
Представянето на идея или концепция е необходимо да бъде придружена и от презентация, тъй като и Визуалното Възприемане на информацията подсилва ефекта и Води до по-добри резултати. Само гола презентация обаче не би могла да доведе до крайната цел, която сме си поставили.
Всяка добра презентация следва да изгради доверие, да спечели слушателите и да им даде онова, което те очакват.
Всяка добра презентация следва да има силно начало, среда и край. С други думи презентацията трябва да има мощно въведение, същинска част и заключение.
Преди да започнете да работите по презентацията си, определете трите основни послания, които искате да предадете на аудиторията си. Три точки. Не повече, но не и по-малко.
За да грабне вниманието и спечели доверието на аудиторията, презентацията не трябва да бъде прекалено дълга и не е необходимо всичко, което имаме да кажем, да бъде написано в нея. Трябва да е правилно структурирана, да е интересна и увлекателна, да съдържа примери от опита на конкуренцията, да съдържа достатъчно и смислена информация и да формулира решение.
На първо място е важно да знаем каква е целта на тази презентация и за какво ще говорим, трябва да знаем какво очаква аудиторията от нас, какво искаме да тя да запомни и какво да остане 8 съзнанието й. Затова трябва предварително да сме си отговорили на няколко въпроса, а именно каква е аудиторията, защо е повикала именно нас, каква информация иска да получи от нас, каква част от тази информация аудиторията ни вече би могла да има, какво се търси - практична информация, стратегия или съвет.
Презентацията трябва да бъде базирана на достатъчен обем от информация, да има смислено съдържание и да съдържа решение. Колкото по-точна, ясна и правилно структурирана е информацията, толкова по-лесно се асимилира и запомня тя.
Презентацията има за цел да убеди поотделно всеки потребител и да го накара да вземе решение за бъдещи действия. Независимо колко добре е подготвена презентацията, колко професионални графики и таблици са използвани в нея, колко на брой Визии са добавени, ако тя не бъде представена по убедителен начин, няма как да очакваме резултат. Затова едно от необходимите условия са уменията на презентиращия да допълни и направи съдържанието още по-интригуващо, достъпно и достоверно за аудиторията. Умението да илюстрира гледната си точка, да я опише възможно най-добре с примери от личния си опит, от опита на конкуренцията. По този начин въздействието на презентацията ще бъде по-голямо, а пътят до вземане на решение - по-кратък.
Светла Аспарухова е собственик на пиар агенцията „Кристъл Вижьн". Едни от най-известните Q клиенти са „Икуест" u Светльо & The Legends. През миналата година нейната агенция водеше кампанията на Бриго Аспарухов за кмет на София. Светла е завършила УНСС. Преди да създаде агенцията си, е работила в рекламна компания, работила е в отдел „Връзки с обществеността" на БНБ и като журналист във в. “Континент”.
събота, 30 август 2008 05:28:12

Телетекст 2.0

Капитал - 34 стр.
Телетекст 2.0

Асен ГЕОРГИЕВ

Intel и Yahoo! са на път да съчетаят интернет и телевизията в услуга, наречена Widget Channel
„Да, да го направим! Нека комбинираме телевизията с интернет. Това е толкова логично - нещо като да съчетаеш пържени картофи и бира."
Едва ли разговорът на високо равнище между мениджърите
* на Intel и Yahoo! е протекъл точно по този начин, но със сигурност е носил подобен смислов заряд. И нещо подобно наистина предстои да се случи...
Имайки предвид, че по данни на bbc.co.uk в момента над 1.3 милиарда домакинства разполагат с достъп до телевизия, а броят на потребителите на широколентов интернет расте стремглаво, това е един напълно очакван ход. Своеобразният кръстоносен поход срещу консервативното възприемане на телевизията като пасивно явление започва по инициатива на
«a Intel - най-големия производител на чипове в света и третата по размери интернет компания - Yahoo!. И въпреки че двете фирми теоретично разполагат с достатъчно средства, за
да реализират своя проект, има трудности, които биха могли да изиграят лоша шега на новообразувания съюз.
Една от причините да има известни съмнения относно успеха на подобно начинание е фактът, че идеята никак не е революционна. Различни по големина и дейност компании от години се опитват да обвържат двете най-солидни информационни платформи - интернет и телевизията, като използват различни технологии. От друга страна, сериозни пречки могат да се окажат нивото на приемственост от страна на зрителите; техническите проблеми, свързани с достъпа до достатъчно бърза интернет връзка; огромните инвестиции и силната конкуренция. Това са само малка част от потенциалните подводни камъни, с които двете компании ще се сблъскат в следващата година - период, в който смятат, че ще могат да стартират своя проект за доставка на интернет приложения директно на телевизионния екран.
Widget Channel
Грандиозният план за внедряване на леки (ненатоварващи) интернет приложения, наречени Widgets, към телевизионния приемник, бе разгласен от представители на Intel и Yahoo! no време на Intel Developer Forum, проведен в Сан Франциско, Калифорния, между 19 и 21 август. Ударното представяне на новите взаимоотношения между компаниите бе съпътствано от
1.3 млрд. домакинства разполагат с достъп до телевизия към момента според bbc.co.uk. На практика всички те са потенциални потребители на уебприложения. Ако сътрудничеството с Intel е ефективно, интересът към онлайн услугите на Yahoo! би могъл да се повиши значително.
Widget Channel ще предостави на телевизионните зрители достъп до интернет приложения като e-mail, jjaHHu за стоковите борси, новинарски емисии и други.
51.5 млрд. долара е очакваният приход, който ще генерира интернет рекламата през 2012 г., прогнозира анализаторската компания IDC.
презентации на т.нар. Widget Channel, който ще предостави на телевизионните зрители бърз и лесен достъп до интернет приложения като електронна поща, данни за стоковите борси, информация за метеорологичните условия, новинарски емисии и други. Всичко това ще бъде възможно, докато гледате телевизия, при това единствено като използвате дистанционното.
Плановете на двете компании са проектът им да бъде готов и да стартира през първата половина на 2009 г. „Сега е точният момент да доведем интернет при телевизията", казва Ерик Ким, старши заместник-директор и главен мениджър на Digital Home Group към Intel, цитиран от списание Forbes. Според него „телевизията ще промени изоснови начина, по който говорим, представяме си и използваме интернет", посочва онлайн изданието Foxbusiness.
2 в 1 - очаквана комбинация
Въпреки маркетинговите заклинания, които се изляха след обявяването на проекта, е очевидно, че всъщност той не е нищо повече от съвременен вариант на архаичния телетекст. Идеята за възраждането му е да се достигне удобството, което предлагат продукти като iPhone на Apple - крайно улеснен достъп до полезни уебприложения.
Intel и Yahoo! си представят всичко това по следния начин: докато гледате телевизия, ще имате възможност да извикате меню, което се показва в долната част на екрана. То обаче по никакъв начин не нарушава качеството на излъчваното виде-осъдържание. На демонстрациите, които циркулират в интернет, се вижда ясно присъствието на приложения, поместени в сайтовете на Yahoo!. Сред тях са Yahoo! Weather и Yahoo! Finance, както и пряка връзка със сайта за съхранение и разпространение на снимкови архиви Flickr (който също е собственост на Yahoo!). От друга страна, прави впечатление и наличието на eBay, Twitter, Disney-ABC, Joost, CinemaNow, MTV и услуги на много други компании, които вече са се съгласили да бъдат включени в Widget Channel-a. Планиран е и достъп до платени филми и съдържание, което да се купува с няколко клика, а също така и до сайтове за онлайн пазаруване. Както отчасти това в момента се случва при цифровата и В? телевизията, които позволяват внедряването на интерактивни менюта.
Козът на Intel
За да може даден потребител да се наслади на бъдещата услуга, неговият приемник ще трябва да притежава някои специфични хардуерни характеристики. Intel смята да пусне на пазара специален процесор, който да се интегрира в новите телевизори от техните производители. Това е първият чип на компанията, насочен изцяло към потребителската електроника. Новият процесор на Intel, наречен Media Proccessor 3100, ще бъде базиран на съществуващата архитектура, използвана в повечето компютри и сър-въри (х86) и ще поддържа видео с висока разделителна способност, аудио с високо качество, триизмерна графика и ще осигурява възможност за връзка с интернет. Целта е да се предложи на производителите един-единствен чип, който може да извършва много дейности, които в момента се поемат от цял куп електроника.
Media Proccessor 3100 ще струва около 35 долара на едро и ще започне да се произвежда в големи количества още през септември. Патрик Вари, заместник-директор в отдел Connected TV към Yahoo!, разказва пред списание Forbes, че плановете на компанията му са да се възползва максимално от телевизорите, изградени върху новите процесори на Intel, за да предостави версия на своите Yahoo! Widgets услуги. Всъщност те са базирани върху технология, разработена от Konfabular - иновативна компания, придобита от Yahoo! още през 2005, която работи в сферата на уебприложенията.
Производители на потребителска електроника като Sony, Motorla и Toshiba вече дават сигнали, че са заинтересовани от новата платформа на Intel, базирана върху SoC (system-on-chip) технологията, твърди Ерик Ким. Според Intel Media Proccessor 3100 ще намери приложения в телевизори, set-top-boxes и всякакъв вид други устройства, свързани с телевизията и би трябвало да ускори процеса по сливането на двете информационни платформи.
Рекламни хоризонти
Ако бъде успешен, съюзът между Intel и Yahoo! със сигурност ще има и маркетингови измерения. Приходите от интернет реклама ще достигнат 51.1 млрд. долара през 2012 г., прогнозира анализаторската фирма IDC. Според данните, цитирани в онлайн изданието Iinformationweek, това е удвояване спрямо приходите за миналата година, които са на стойност от 25.5 млрд. долара. 2012 ще бъде също така и годината, когато рекламата в интернет ще започне да генерира повече пари от тази в телевизията, предвижда анализаторската компания. Това са прогнозите към този момент, но ако проектът на Intel и Yahoo! се реализира, нещата могат да се променят значително. Подобно нахлуване на интерактивност в рамките на телевизионния екран ще позволи на зрителите да персонифицират своите любими widget-и, а на рекламните агенции - да насочват своите послания далеч по-прецизно. Точно както е в глобалната мрежа. По този начин ще се реши един от най-основните проблеми на телевизионната реклама - фактът, че всички зрители виждат едни и същи спотове, коментира изпълнителният директор на рекламната компания GroupM Ървин Готлиб, пред bbc.co.uk . Според него е възможно Wiget Channel да размие разликата между телевизия и интернет, което изцяло ще промени начина, по който се продават рекла-
***
Текст под снимка
Скоро подобни бутони ще присъстват върху всяко дистанционно
събота, 30 август 2008 04:27:31

По-лесно.bg

Капитал - 44 стр.
По-лесно.bg

Калина КАЛЧЕВА

Регистрацията на .bg адреси в интернет става по-либерална. На теория
Регистрацията на домейн 6 България доскоро ти дабаше неподозирана добавена стойност освен уебадрес с разширение .Ьд.
Процедурата, с която заявяваш и в крайна сметка получаваш име на сайт, те учеше на важни житейски качества: търпение, организираност и упоритост (докато събереш нужните документи, с които да докажеш право на използване - търговска марка, регистрация на фирма и т.н.). Школата за каляване на характера, наречена „Регистър.БГ", обаче може би ще затвори врати, след като единственият регистратор на интернет адреси с разширение .bg обяви нови, по-либерални условия за получаване на имена.
По-добре късно
„Регистър.БГ" (подразделение на варненската фирма „Цифрови системи") обяви във вторник новите си общи условия за получаване на национален домейн от областта на първо ниво (ccTLD). Досега желаещите да получат интернет адрес, който завършва с разширението .bg, трябваше да докажат правото си да използват желаното име. За целта трябваше да имате запазена в Патентното ведомство търговска марка, да сте регистрирана фирма, да притежавате печатно издание с ISSN, ISBN, да сте парламентарна коалиция и т.н. Ако желаехте да запазите интернет адрес със собственото си име, трябваше да стискате палци то да не съвпадне с фамилията на някой известен българин или да не прозвучи така на регистраторите от варненската фирма. („Когато желаното име може да доведе до объркване, трябва да се използва друго име", според общите условия.)
Според новите условия вече можете да регистрирате име, без да отговаряте на тези условия - „на свой риск", както пише на уебстраницата на „Регистър.БГ". В такъв случай обаче домейнът ви ще бъде незащитен, т.е. ще подлежи на арбитриране при евентуални претенции към името. Защитени домейни са тези, които удостоверяват основания за ползване (фирмена регистрация, търговска марка и т.н.) или са на повече от 5 години.
Новосъздадената арбитражна комисия ще бъде една от най-важните части на регистратора. За съжаление за момента няма данни кой ще участва в този своеобразен съд освен споменатото в общите условия, че „ще бъде сформирана от „Регистър.БГ". Според Вени Марковски от „Интернет общество - България" и Красимир Симонски от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) няма информация към тях да са отправени покани за „експертно съдействие" в работата на тази арбитражна комисия. От общите условия обаче става ясно, че разглеждането на един подобен спор ще струва 100 евро.
Промяната в регламента за регистрация на интернет сайт с разширение .bg безспорно е крачка напред. Според Красимир Симонски, зам.-председател на ДАИТС, мерките, предприети от „Регисгьр.БГ", са много закъснели, но поне са факт. Остава въпросът защо подобна промяна бе извършена сега, при положение че занштниците на „Регистър.БГ" често обосноваваха тежката си процедура с тенденция в световен мащаб да се върви към по-строги правила, а не обратното. Според Вени Марковски, бивш представител на България в ICANN (организацията, грижеща се за разпределянето на имената на домейните от първо ниво и делегираща на национално ниво правото те да се регистрират) и участник в неправителствената организация „Публичен интернет регистър", причината за промяната (осъществена в иначе отпускарския месец август) е предстоящата първа конференция на регистраторите от Централна и Източна Европа в София от 8 до 10 септември.
Kpumukama
Условията за регистриране на интернет адреси често бяха сочени като една от основните причини (заедно с цената за регистрация на .bg домейн, която е 30 евро без ДДС) за малкия брой сайтове с националното разширение. По данни на European Domain Statistics за май 2008 г. в Чехия, където един домейн струва 79 евро годишно, регистраторът е неправителствена организация с участие на държавата, но въпреки това са разпределени над 400 хиляди национални доменна.
Към сряда, 17 август (или ден и половина след като бяха обявени новите условия на сайта на „Регистър.БГ"), имаше въведени над 780 запитвания за нови интернет адреси според електронната тикет система на „Регистър. БГ". Естествено това не означава, че в близките дни ще има нови 800 сайта, но определено е индикация, че интерес към .bg домейни има и че може да се очаква новата процедура да доведе до повишаване броя на сайтовете, използващи българското ccTLD.
Именно хабенето на време и нерви, а не цената беше голямата спънка пред повечето хора, които се интересуват от .bg домейн. Алтернативен начин да се сдобиеш с име на български сайт бе да използваш услугите на друга фирма - „Регистратор. бг", които срещу по-висока цена вършеха работата на посредник. Схемата беше следната: плащаш, за да бъде регистрирана фирма с желаното от теб име, а после, след като имаш основанието да получиш домейн и такъв ти бъде даден, тази компания прекратява дейността си.
Опитите да се разбие доминиращата роля на „Цифрови системи" и „Регистър.БГ" при bg сайтовете имат дълга история. Последната инициатива в тази посока датира от 2007 г. Тя се нарича „Точка.ВG" и нейната цел бе да предизвика дискусия за работата на регистратора монополист. Друг подход имаше сдружение, наречено „Български публичен интернет регистър". В него участваха „Интернет общество - България", ДАИТС, Сдружението за електронни комуникации и представители на университетската общност. През 2006 г. това сдружение заяви, че има намерение (с правителствена подкрепа) да кандидатства по процедурата за пределегиране на правата за регистриране на национални домейни пред ICANN и управляваната от тях агенция IANA (организацията, която се грижи за „зачислените" към страните национални доменни от първо ниво). По тази процедура са били сменени отговорните за тази дейност институции в Швеция, Хонконг и т.н.
Идеята беше базата данни с bg сайтове да бъде поета от сдружението „Български публичен интернет регистър", а техническата част от предлагането на домейни да се осъществи от повече компании. Така или иначе това не се е случило до днес, въпреки че Красимир Симонски от ДАИТС заяви за „Капитал", че е напълно възможно такава процедура да бъде започната в съвсем близко бъдеще. Което обаче не означава, че тя ще бъде успешна - за подобни решения на ICANN е необходимо обединяването на държава, бизнес и интернет общество, както и сериозни нарушения или пропуски на действащия регулатор. През 2006 г. бе проведена среща в София на IANA (Balcan ccTLD Workshop). Пак през същата 2006 г. бяха въведени някои промени в правилата на „Регистър.БГ" като това, че началната такса за регистрация от 60 долара отпадна. В момента, за да притежавате за година домейн с .bg, трябва да платите 30 евро без ДДС, или 70.40 лева. За сравнение -цената на един домейн с разширение .com е около 10 долара. И все пак подобни цени съществуват, а в други европейски държави таксите са дори по-скъпи. И все пак фактът, че в България регистрираните .bg домейни от 1993 г. не надвишават 10 хиляди, е показателен (точни данни не бяха предоставени от „Регистър.БГ", които отказаха какъвто и да било коментар по новите общи условия до редакционното приключване на броя).
Либералния монополист
„Раздаването на домейни не може да бъде бизнес. Трябва да се постигнат максимално честни демократични условия за разпределяне на ресурс, който е национален", коментира за „Капитал" зам.-председателят на ДАИТС Красимир Симонски. Въпреки че по това твърдение също може да се спори, е категорично ясно, че ресурсът .bg е важен за обществения интерес.
Всъщност големият въпрос, който и тези нови общи условия не могат да разрешат, е един - защо няма алтернатива на „Регистър.БГ". От гледна точка на администрацията монопол няма - през 1998 г. Комисията за защита на конкуренцията е била сезирала от Вени Марковски за монопол - по това време bg сайтовете са се разпределяли директно от компанията майка на „Регистър.БГ", която се нарича „Цифрови системи". Според заключението „Цифрови системи" не са монополист, а „компания с преобладаващ пазарен дял".
На практика няма причина да има монопол, защото в общите условия на „Регистър.БГ" е посочено, че към компанията може да бъде асоцииран друг регистратор. Упомената е дори цената (1000 евро) за начално включване на този алтернативен регистратор. Интересен е фактът, че няма друг действащ регистратор, при положение че това очевидно си е действащ бизнес (приходите на „Регистър.БГ" за 2006 г. са 532 хиляди лева). В общите условия обаче не е посочена процедура, по която на практика да се случи това, а по неофициална информация на отправени запитвания просто не е било отговорено.
Разликата между усещането за монопол и монопола е малка, а единствено конкуренцията може да регулира ефективно цената, качеството на услугата и т.н. На практика това се случва и в момента – по данни на webhosting.info регистрираните от България домейни с разширение .com са над 100 хиляди. Приемливата алтернатива за притежателите на български сайтове все още е да регистрират алтернативни имена зад граница независимо дали .bg домейнът е национален ресурс или не. Всъщност никой не печели от липсата на справедлив регламент при разпределението на интернет имена под националния домейн. А компании като „Регистър.БГ" едва ли ще реформират доброволно своите бизнес практики, освен ако не бъдат принудени да го направят от невидимата ръка на свободния пазар.
***
Домейните и буквите
■ ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) - организация, съхраняваща базата данни с имената на интернет страниците по света и регулираща раздаването на домейни
■ IANA (Internet Assigned Numbers Authority) -контролирана от ICANN организация, която дистрибутира националните домейни
■ ccTLD (country-code Top Level Domain) - домейн от първо ниво, използван за разпознаване на определена държава.
■ TLD (generic Top-level Domains) - общ домейн от първо ниво (като .com, .net, .org).
събота, 30 август 2008 04:43:28

eBay иска да е като Amazon

Капитал - 48 стр.
eBay иска да е като Amazon

Константин НИКОЛОВ

Пионерът в онлайн търговията сменя бизнес модела си, за да настигне своя конкурент
„Ех, а беше време..." Подобни настроения витаят в Сан Хосе, Калифорния, където се намира централата на онлайн аукциона eBay.
Носталгичният тон изобщо не е случаен. В края на 90-те години бизнес моделът на eBay беше еталон за продажба на различни стоки чрез интернет търгове. Мнозина приемаха, че именно той е бъдещето на електронната търговия. По това време корпоративното мото на компанията гласеше: "Каквото и да е, можете да го намерите в eBay." И това въобще не беше преувеличение...
По това време много анализатори дори предричаха смъртта на онлайн продажбите с фиксирани цени и небивал възход на аукционите. Десетилетие по-късно обаче се случва точно обратното. Все повече потребители странят от онлайн търговете. Тази тенденция се отрази и върху представянето на eBay - през последната година сайтът загуби популярност за сметка на по-традиционни интернет търговци като лидера в бизнеса Amazon.com. За въпросния период акциите на компанията се сринаха с 27% (виж графиката). През последното тримесечие броят на активните потребители на сайта е нараснал едва с 1.4% до 84.5 млн. души. Общите транзакции са се повишили с 8%, което е далеч от двуцифрения растеж в предишни години. Аукционният бизнес продължава да носи около 57% от приходите на компанията, но растежът се забавя.
В стремежа си да настигне Amazon главният изпълнителен директор Джон Донахю набляга все повече върху продажбите с фиксирани цени и бяга от бизнес модела с търговете. Сайтът обяви, че намалява с до 70% таксите за потребителите, които продават стоки по тази схема. Чрез новите мерки eBay се опитва да възвърне растежа си. "Това са едни от най-смелите промени в историята ни. Променяме бизнес модела си, като молим клиентите си да променят своята стратегия", заяви говорителят на eBay Ъшър Либерман пред агенция AFP.
От доста време компанията се опитва да разшири дейността си и на географски принцип, макар че и тази стратегия не се радва на особен успех. Така ръководството на eBay опря до варианта с фиксираните цени. „Трябваше да предприемат подобна стъпка преди три-четири години. Сайт като Amazon дръпна много напред и е трудно да бъде настигнат", коментира пред сп. Forbes Джефри Линдзи, анализатор в Sanford C. Bernstein. "Всъщност eBay вървеше срещу тенденциите и години наред се опитваше да запази аукционния си бизнес като основен източник на приходи. И потребителите започнаха да гласуват с портфейлите си", заяви пред сп. Business Week Скот Уинго от софтуерната компания за електронна търговия ChannelAdvisor.
Светлият пример
Моделът на Amazon е доста по-различен от подхода на eBay. Компанията не взима първоначални такси от клиентите си, а вместо това получава комисиона от всяка продадена стока. От своя страна eBay реализира около 60% от приходите си от първоначалните такси, които се налагат на продавача, независимо дали продуктът е изтъргуван. Тази стратегия караше повечето потребители да залагат на аукциона, при който вероятността да бъде продадена стоката е по-голяма от фиксираните цени. Много продавачи от години се оплакваха, че първоначалните такси са твърде високи, но от eBay настояваха, че те са такива, за да не се получи наводняване с некачествена стока.
Според експертите по онлайн търговия основният проблем за eBay е наложилият се имидж сред клиентите. За мнозина компанията си остава интернет аукцион и е трудно изведнъж да се наложи като традиционен онлайн търговец. Голямата ирония се крие и във факта, че именно eBay изтласка Amazon от аукционния бизнес преди около десет години, което принуди Amazon да се съсредоточи върху сегашния си успешен бизнес модел. Компанията предприе малко по-скъпа стратегия, като построи собствени складове и изгради мащабна дистрибуторска мрежа. По този начин Amazon пое контрола над целия процес на продажба. "За нас Amazon.com е най-качествената компания в сектора, която трупа все по-сериозна преднина пред конкурентите си", обяви в свой доклад консултантската компания Stifel Nicolaus.
Минаха години...
А беше време, когато eBay беше любимата компания на анализаторите... Бизнес моделът с аукционите позволяваше на компанията да е на върха, и то без да държи в складовете си каквато и да било стока. Покрай това съвсем логично акциите на eBay скочиха двойно в периода от 2003 до 2005 г. Намаляването на таксите не предизвика особен ентусиазъм у анализаторите. Според повечето от тях днес не става въпрос вече само за това кой модел е по-добър - онлайн аукцион или фиксирани цени. Основното предизвикателство пред eBay е, че за клиента е все по-лесно да открие търсената стока в интернет. Достатъчно е просто да я потърси през Google. В края на миналото десетилетие ситуацията беше по-различна - потребителите се нуждаеха от големи сайтове, които да организират електронната търговия. Тогава тази празнина беше запълнена от портали като eBay. Но днес в много случаи сайтът не е първото място, към което се насочват купувачите.
Лоялните атакуват
Особено недоволни от промените са дребните продавачи, които превърнаха eBay в гиганта, който е днес. Големият успех на сайта през годините се коренеше и в умението му да създаде онлайн общност, като остави транзакциите в ръцете на самите потребители. Според много от тях в момента мениджърите на eBay са продали душите си. Потребителите наводниха форум на онлайн аукциона с оплаквания. "Беше забавно да пазаруваш в eBay. А сега компанията е абсолютна диктатура", обяви клиент на сайта, цитиран от AFP. Много от дългогодишните потребители са дребни колекционери, които продават и купуват чрез аукциони и се чувстват ощетени при новите промени. Мнозина от тях смятат, че новата стратегия на eBay фаворизира големите търговци. Компанията обяви през юли, че има споразумение с друг онлайн ритейлър - Buy.com, което му позволява да продава стоките си в eBay, без да плаща същите такси, които са налагани на по-дребните търговци. Тази сделка предизвика вълна от обвинения от страна на независимите продавачи, които от години са лоялни към eBay. Някои от тях дори организираха бойкот на сайта.
И все пак компанията от Сан Хосе настоява, че все още не се е отказала от модела, който я направи известна, и че той остава "приложим за определени транзакции". Бизнесът на eBay и до днес зависи от споделеното доверие между продавачи и купувачи. Но с промяната на правилата eBay е заплашена да загуби най-ценния си актив - общността от лоялни клиенти.
***
Клиенти: 84 млн. са активните потребители на сайта на eBay през второто тримесечие на годината -увеличение от едва 1.4%.
***
Срив: 27% се сринаха акциите на компанията през последната година и пазарната капитализация на eBay в момента е около 30 млрд. долара
събота, 30 август 2008 04:46:08

Европарламентът пак поема телекомуникациите

Банкер - 17 стр.
Европарламентът пак поема телекомуникациите



След намалението на цените на роуминга през миналата година на пленарната сесия на Европарламента, която започва от 1 септември, депутатите ще обсъдят новите реформи в телекомуникационната сфера. Намеренията са да се осигурят по-големи права на потребителите на този тип услуги, да се развие нов диапазон от честоти посредством преминаване от аналогова към дигитална телевизия, както и да се подобри конкуренцията в сектора. Предвижда се например времето за прехвърляне на телефонния номер от един оператор към друг да се скъси до 24 часа. Офертите и цените на различните оператори пък следва да са ясни и да могат лесно да се сравнят от потребителите. Безплатните телефони ще се набират и от останалите европейски страни, а ползването на номер 112 ще е възможно и по електронен път.
Депутатите ще се произнесат и по предложението на комисаря по телекомуникациите Вивиан Рединг за създаването на Европейска служба за телекомуникационния пазар (European Telecom Market Authority), която ще има за цел да насърчава конкуренцията в сектора. Тя ще разполага с правомощията да налага решения на националните власти. Начело на новата агенция ще са директорите на 27-те национални агенции по телекомуникации. Едно от най-силните им оръжия ще е правото да принуждават бивши монополисти да поделят предавателните си мрежи наравно с конкурентни компании. По данни на Европейската асоциация за конкуренция в телекомуникациите сега 90% от разговорите и 80% от високоскоростния ИНТЕРНЕТ ползват поне частично мрежите на бивши монополи. Целта на Брюксел е осигуряването на 100-процентова конкурентност в тази област.
Депутатите ще обсъдят и предложенията на Европейската комисия за създаването на общи правила за използването на новите честоти, които ще се освобождават при поетапното преминаване от аналогова към дигитална телевизия в общността. Това разширява възможностите за развитието на мултимедийните услуги, мобилната телевизия, нови ТВ канали, както и за медицинско обслужване и обучение от разстояние, защита от природни бедствия и т.н. По прогнозни данни стойността на потенциалните услуги възлиза на 250 млрд. евро. Според докладчика на Европарламента по този въпрос Патрисиа Тоя проблемът е, че засега „в 27-те страни членки няма общ план за преминаване от аналогова към дигитална телевизия. В някои държави това вече е факт, в други е на стадий на планиране".
събота, 30 август 2008 04:11:11

петък, 29 август 2008 г.

IT-гигантите с правила за поведение

Сега - 46 стр.
IT-гигантите с правила за поведение



Корпорациите Microsoft, Google и Yahoo се договориха да създадат устав, който да съдържа правила за дейността им в Китай и други страни, където има много забрани, съобщи SagaTechnology.
За съдържанието на доброволния кодекс се знае малко: с него се установяват „принципи на свобода на изр азяването и тайна на личната информация".
Предполага, че на основата на споменатия кодекс, компаниите, които правят бизнес в държави, в които се смята, че тези принципи нямат особено значение, ще се противопоставят с всички сили на опитите на властите и спецслужбите да блокират достъпа до неугодни за тях мрежови ресурси.
За подготовката на устава съобщиха с писма сенаторите Ричард Дърбин и Том Кобърн.
Преди време те се опасяваха, че без такъв документ правителството на Китай може да окаже натиск върху интернет компаниите и да поиска информация за потребителите им.
През 2007 г. Yahoo! и MSN се съгласиха по молба на властите да цензурират блогове на китайци и да отделят всички нелегални съобщения.
Китайското правителство също ги посъветва да запитват при регистрацията за истинските имена, адреса и други данни на потребителите.
През 2006 г. британските и ирландските журналисти обявиха бойкот на Yahoo за сътрудничеството му с китайските власти.
В резултат на това сътрудничество в затвора бяха изпратени трима журналисти.
Няколко месеца преди това правозащитниците обвиниха Yahoo, че предоставя на китайските власти данни за диси-дента Ли Чжи.
събота, 30 август 2008 05:04:26

Microsoft купи компания за проучвания за $486 млн.

Класа - 22 стр.
Microsoft купи компания за проучвания за $486 млн.



Microsoft обяви първата си по-голяма сделка след фиаското с покупката на Yahoo Inc, като постигна споразумение да придобие компанията за проучвания в интернет Greenfield Online Inc. Сделката е за 486 млн. долара, съобщава Ройтерс.
Тя осигурява достъп на Microsoft до сайта на Greenfield за сравнение на цени и
потребителски коментари, Ciao.com.
Офертата на софтуерния гигант за 17,50 долара на акция печели пред по-ранното предложение за 15,50 долара на акция, отправено от друга щатска компания - Quadrangle Group.
От Microsoft възнамеряват да продадат основната дейност на Greenfield Online - решения за интернет
проучвания, която формира около 75% от общите приходи на компанията. Отделът се занимава с продажба на потребителски мнения под формата на отговори на анкети на компании за маркетингови проучвания и на крайни потребители.
Очаква се двете сделки да бъдат финализирани до края на 2008 г.
събота, 30 август 2008 04:16:10

Рекламният бос Красимир Гергов взе и спирките в Дупница

Bgfactor.org - У нас
Рекламният бос Красимир Гергов взе и спирките в Дупница



Медийният магнат Красимир Гергов стъпи и в Дупница, след като вчера неговата компания “Нюз аутдор-България”, която е част от “Болкан нюз корпорейшън”, спечели под наем за 5 г. на конкурс 15 автобусни спирки. Красимир Гергов не дойде лично, за да представи офертата си, а изпрати като свой представител Виолета Балдина. Тя предложи оферта за инвестиции в общината в размер на 900 000 лева. От тях 417 хил. ще бъдат вложени в изграждането на навесите на автобусните спирки, поставянето на информационните табели и малките търговски обекти. 240 000 е готова да вложи компанията за реклама на община Дупница и още 180 000 за пиар материали в различни печатни и електронни издания. Дарение от 18 бона ще бъде направено за купуване на учебници и помагала за училищата в общината, а 6000 лева ще бъдат вложени за изграждане на детска площадка. Компанията предложи месечен наем за 15-те обекта в размер на 1680 лева, като първоначално определената сума от Общинския съвет бе в размер на 1395 лева.
Компанията е правила по този модел и автобусните спирки в София, Варна и Пловдив.
Дупничани коментират, че с тази стъпка Красимир Гергов си осигурява бизнес присъствие в района, чиято по-далечна цел е изграждането на голф игрище в имотите над парк “Рила”. Помолен да хвърли повече светлина върху бъдещите намерения на медийния магнат за изграждане на голф игрище в района, кметът на Дупница Атанас Янев заяви: ”Знаете каква е нашата практика, когато нещо стане факт, тогава коментираме.”
Името на Красимир Гергов нашумя през последните седмици с продажбата на ТВ 2 и спортната Ринг ТВ за 172 млн. долара. Той е известен медиен бос, рекламен монополист, който е планирал изграждането на 40 голф игрища в страната и е председател на голф асоциацията.
Красимир Гергов притежава рекламна агенция „Крес“, „Финлаб“ ЕООД, „Номина“ АД, „К консултинг“ ЕАД, „Корект - С“ ЕООД, „Айриш пъбс лимитед“ ЕООД, „НПС“ ЕООД, „Голф клуб“ ЕООД (Голф игрище в с. Равно поле, общ. Елин Пелин), „Професионална голф асоциация - професионален спортен клуб“ АД, „Южен голф“ АД. Участва като собственик в: „Медиа маркет“ АД, „Парк плакат“ ООД, „Войс медиа“ ООД, „Пиеро - 97“ АД, „Център по маркетинг мениджмънт“ АД. Консултант е на “Болкан нюз корпорейшън” — фирмата, собственик на bTV, GTV, FoxLife и други. Притежава и радиата Z-Rock, N-Joy и Jazz FM.
28.08.2008 г.

петък, 29 август 2008 00:01:00

Ферари губи 1 млрд. USD от напускането на Марлборо

Пари - Weekend - 8 стр.
Ферари губи 1 млрд. USD от напускането на Марлборо



Фелипе Маса се включва сериозно в битката за титлата във Формула 1
Лоша финансова новина за скудерията на Ферари. Основният спонсор на тима от Формула 1 - Марлборо, подготвя оттеглянето си. Причината е, че цигареният гигант Филип Морис попада под промените на законодателството в Европейския съюз. Те имат намерение да ударят тотално рекламната дейност на тютюневите концерни.
38 години Точно толкова време компанията Филип Морис налива пари във Формула 1. През 2005 г. беше подписан и 6-годишен договор с Ферари, като “черните кончета” прибраха около 1 млрд. USD. Срещу този финансов суперлукс рекламите на Филип Морис кацнаха върху болидите на Михаел Шумахер, Рубенс Баричело, Райконен и Маса. Това съвпадна с изключително благоприятен период за Ферари, в който Шумахер печелеше титла след титла във Формула 1, а миналия сезон Кими Райконен също успя да се качи на върха. През този сезон още един пилот на Ферари - бразилецът Фелипе Маса, даде сериозна заявка за атака на световната титла.
Конкуренцията
Формула 1 отдавна е изключително благодатно място за големите спонсори и рекламодатели. Един куп гиганти в бизнеса се въртят и около двукратния световен шампион Фернандо Алонсо. Испанецът е обвързан с телекомуникационния тръст Телефоника, производителите на облекла Гуру и Куиксилвър, както и с електронния гигант Плейстейшън. Телефоника дори беше в основата на завръщането на Алонсо в Рено след скандалното му напускане от Макларън. Петролните концерни логично са обвързани сериозно с Формула 1. От години Шел работи с Михаел Шумахер и Ферари, а от 2005 г. в този бизнес навлезе и австрийският концерн OMV. От миналата година финансовата групировка ING е един от основните спонсори на тима на Рено.
Рекламен пазар
Формула 1 е изключително благодатно място за рекламния пазар. Тук с
основание голямото шоу на пистата се нарежда до недосегаемите - олимпиадите и световните първенства по футбол. Формула 1 върти годишно оборот от около 1.5 милиарда EUR. Именно затова и гиганти с огромна продукция и оборот като Филип Морис, Балантайн, Джони Уокър и т.н. на драго сърце наливаха капитали във Формула 1. В същото време обаче забраните на законодателството на Европейския съюз да се рекламират цигари и алкохол в спорта по-разкъсаха тази връзка. По-големите губещи в случая са тимовете във Формула 1. Факт е, че парите на Марлборо даваха завидно спокойствие на Ферари за много години напред. Сега обаче ситуацията ще бъде по-различна.
***
Пари
1.5 млрд. EUR е годишният оборот на Формула 1
***
Текст под снимка
Формула 1 е благодатно място за големите спонсори и рекламодатели

петък, 29 август 2008 03:49:19

Интелектът на успеха

Кеш - 53 стр.
Интелектът на успеха



Добрите намерения се ценят, но не са достатъчни
Материалът е предоставен от PR специалистите на
Навикът да се поддаваме на емоциите не позволява на хората напълно да разкрият интелектуалния си ресурс.
Единственият достоверен тест дали притежавате това, което се нарича интелект на успеха, е дали изпълнявате успешно функииите си. Интелектът на успеха е антипод на инертното мислене и представлява балансирано съчетание на аналитични, творчески и практически навици на мислене. Интелектът на успеха е нещо, което се възпитава, чрез него постигате резултати вследствие на усилията, които полагате, на труда, който влагате, и крайния резултат. Какви са типологичните качества на интелекта на успеха, какви са характеристиките, които в крайна сметка довеждат до успешна реализация?
Интелектът на успеха е нещо, което се възпитава.
1. Хората с интелект на успеха се мотивират сами
Няма никакво значение какви таланти и способности притежавате, ако не намерите мотив да ги използвате. Що се отнася до постигането на успех, в повечето случаи мотивацията се цени толкова, колкото и интелектуалните способности. И затова именно с мотивацията може да се обяснят индивидуалните разлики в степените на успешност. Някои хора черпят мотивация от външни източници - от това дали получават одобрение, дали се развиват в кариерата, дали печелят повече пари. За други мотивацията е вътрешен източник, който създава усещането за удовлетворение от добре свършената работа. Човек трябва да поиска да постигне успех. Защото външните източници на мотивация невинаги са постоянни. И когато те отслабват или изчезват, човекът, който се мотивира „отвън", често губи стимул да прави каквото и да било.
Вътрешно мотивираните личности са способни да поддържат нивото си на мотивация, надделяващо над спадовете и подемите, характерни за всяка кариера.
2. Хората с интелект на успеха се научават да контролират поривите си
В живота винаги има моменти, когато импулсивното поведение е неизбежно, понякога и необходимо, но като правило то пречи на работата и развитието ви. Навикът да се поддаваме на емоциите определено пречи на оптималната работоспособност на всеки, не позволява на хората напълно да разкрият интелектуалния си ресурс, когато се справят с някакъв проблем. Безкрайните размишления над едно и също са безплодни, но човек не може да си позволи и да се „хваща" за първото решение, което му хрумне в опита да отстрани даден проблем. Хората с интелект на успеха, независимо какъв стил на работа имат, при решаване на проблеми и вземането на решения действат бързо и решително, но, като правило, само в познати ситуации. Те действат не под влиянието на порив или емоция, а ръководени от натрупания опит
3. Хората с интелект на успеха знаят кога трябва да проявят настойчивост в постигането на целта си Някои хора, независимо от интелекта си, се предават твърде лесно. Ако нещата не започнат незабавно да се развиват позитивно или техните първоначални опити се окажат безуспешни, те просто „излизат от играта". По този начин сами се лишават от възможността да решават проблемите и да постигат личен успех. И най-малкото разочарование може да ги доведе до състояние на личен провал. Обща черта на хората, притежаващи интелект на успеха, е упоритостта. Успехът понякога идва след дълга върволица от разочарования и неуспехи. И само умението да прояви лично упорство може да помогне на човек да заложи основата на бъдещия си успех. В другата крайност изпадат хората, които дълго време продължават да се занимават с проблеми, които са извън техните възможности за решаване. Хората с интелект на успеха са не по-малко упорити, но когато им стане ясно, че не постигат прогрес, разбират, че е време да прекратят старанията си.
4. Хората с интелект на успеха знаят как да „изцедят" максимума от собствените си способности Много хора в определен момент осъзнават, че са далеч от изискванията на професията или длъжността си. И у тях възниква усещането, че за изпълнение на задълженията им са нужни съвсем различни способности от тези, които те притежават „по рождение". Такива „открития" обикновено водят до това, че човек си избира друга област, в която да се развива, или се примирява с това, че няма да постигне успех и развитие в кариерата си. Обратното, хората с интелект на успеха първо ще опитат максимално много варианти да се справят, преди да се откажат, и затова те имат и най-големи шансове да преуспеят. Хората с интелект на успеха добре познават силните и слабите си страни и умеят да ги обръщат в своя полза.
5. Хората с интелект на успеха пренасят мислите си в плоскостта на практическите
Мотивацията се цени толкова, колкото и интелектуалните способности.
Действия Често хора, които имат способности да генерират идеи, са съвършено неспособни да превърнат мислите си в активно действие. Хората, които предлагат добри решения, но нямат желание или способност да ги превърнат в действия, колкото и умни и талантливи да са, никога няма да успеят да извлекат полза от тях.
6. Хората с интелект на успеха са ориентирани към резултати
Има хора, които са обсебени повече от самия процес, отколкото от крайния резултат, до който трябва да стигнат. Но критерият за нашия успех е на първо място реалното постижение, резултатът. Няма абсолютно никакво значение колко съвестно работите, какви усилия полагате, ако не постигате резултат нито за вас, нито за фирмата ви. Добрите намерения се ценят, но съвсем не са всичко, нито са достатъчни. И не това очаква от вас работодателят ви.
7. Хората с интелект на успеха винаги довеждат до край това, с което се захванат
Що се отнася до „недовършващшпе" то впечатлението е, че като цяло в техния живот никога нищо не е близко до финализиране. Хората с интелект на успеха винаги попадат там, където искат да отидат, и ако целта им е да решат проблем или да вземат решение, те я постигат.

петък, 29 август 2008 03:24:36

Институцията "Интернет"

Политика - 28 стр.
Институцията "Интернет"

Виктория ВИКТОРОВА

Замогваме с реклами, поддръжка на страници и разпродажби
Интернет отдавна не е само информационен източник. В Мрежата всеки взима участие но най-различни начини. Креативността и талантът обаче започват да се ценят все повече във виртуалното пространство и поради тази причина изникват неизмерим брой конкурси на всякаква тематика и с всевъзможни награди.
Krosov.hit.bg е сред сайтовете, които имат предупреждение с червени букви: "Поради многото сайтове от такъв тип, които обещават милиони на хората, се почувствах длъжен да ви кажа, че тук няма да станете милионери, просто може да добавите някой друг лев към месечните си доходи." Иначе съветите в него са подробно и изчерпателно написани: "Един от начините за печелене на пари от Интернет са така наречените ptr сайтове или сайтовете за кликане. Интернет е най-добрата среда за реклама. Има рекламодатели, които дават пари на компании-посредници, за да ви пращат реклами. Начините, по които техните реклами стигат до нас, са много. Този, който ви предлагам, е най-неангажиращ, отнема толкова време, колкото сами пожелаете, и можете да го правите, когато ви е удобно. Можете да отделите половин час на ден, може и два, може и повече - зависи колко сериозно се отнасяте към възможността да печелите по този начин. В случая рекламата идва при вас под формата на и-мейл или банер, който съдържа линк към самата реклама. Тя се отваря в отделен прозорец. От вас се иска тази реклама да е отворена за известно време, например 15 секунди, след изтичането на които ви дават примерно 0,25 цента или 1 points (точки). Рекламата трябва да е отворена, но прозорецът не е нужно да е активен, т. е. вие може да го минимализирате и през това време да правите нещо друго. С така наречените точки може да рекламирате свои сайтове, или този сайт, в който сте ги получили за набиране на реферали (referrals). Това са хора, които вие сте изпратили да работят към този сайт. За да получите сумата, която сте заработили, е необходимо да имате банкова сметка (тя е напълно безплатна). Разбира се, има и сайтове, които не плащат - те се означават като SCAM - мошеници. Повечето РТС сайтове разполагат и с paid to click секция, в тази секция има банери, които ви дават центове когато ги кликате.
Алтернатива
Другият начин да печелите са така наречените сърф-барове. Това са сайтове, които ви предлагат да си инсталирате рекламно пано на компютъра. Тук не кликате по банери или линкове - единственото, което се иска от вас, е, докато сърфирате в интернет, да пускате. Размерът на паното е различен за всеки сайт, от 2 кв. см до размера на банер. Третият начин за изкарване на пари от Интернет е само за сериозни и упорити хора, готови наистина да се занимават със сериозен и доходен бизнес. Става въпрос за FOREX. Тук няма да минете само с кликане: ще трябва да положите сериозни усилия, за да навлезете в света на виртуалната валутна борса. Предимствата на този вид търговия са, че всичко зависи единствено и само от вас; работите от компютъра вкъщи и може с минимални средства да постигнете големи печалби; нямате шеф, който да ви казва какво да правите, и сами определяте работното си време. Но ще трябва да научите доста нови неща и да бъдете постоянни в изучаването на този вид Интернет бизнес.
Един от най-известните хора в Интернет пространството е Апостол Апостолов. Той има издадена книга, в която подробно е описано как се печели от Мрежата, както и десетки сайтове със същото съдържание. Основната му страница е ludipari.coM. Големи червени букви посрещат посетителя. Посланието гласи:" Как да започнем успешен бизнес в Интернет и да печелим добри пари от него. Открийте професионалните тайни на най-големите експерти". Из цялата страница са разхвърляни цитати на хора, докоснали се до съветите на Апостолов. " Благодаря на Бога, че срещнах Апостол Апостолов. Бях чувала много за печалби и бизнес в Мрежата, но аз прерових цялото българско Интернет пространство и не открих нищо, което да има някаква практическа стойност за мен. Срещата ми с Апостол Апостолов обаче промени целия ми живот. От курса и семинарите му, от индивидуалните занимания, които той проведе с мен, разбрах как се печелят сериозни пари от Мрежата. Мисля, че той е един истински феномен. ..", пише жена на име Беатриче Григорова.
Други
Други сайтове, съветващи как да забогатеем, са work-for-Money.hit.bg, otka4en.hit.bg, pariotinternet.start.bg, pe4elipari.googlepages. сом, pari-ot-internet.coM, маке-business.info, mternet-dohodi.coM и т. н.
Голяма част от възможностите за онлайн печалба идват от професии като модератори или администратор на сайт или форум, както и всякакви поддръжки на уеб-страници.
Сред най-интересните начини за допълнителни доходи са разпродажбите, които лесно се правят през aukro.bg. Сайтът е доста изпипан и се посещава от много хора. В него хиляди потребители продават нови и упогребявани вещи. Всеки ден се осъществяват много сделки и се срещат уникални стоки. В Aukro можете да продавате неща, които вече не използвате. Можете също така да започнете свой собствен бизнес. Всеки месец страниците на Aukro се посещават от няколко милиона потребители - това го прави огромен пазар, където можете да се срещнете с купувачи от цялата страна. За да продавате, трябва да се регистрирате и да активирате акаунта си.
***
Текст под снимка
Сайтовете със съвети обещават сериозно замогване.

петък, 29 август 2008 05:59:14

четвъртък, 28 август 2008 г.

Facebook предлага "ангажиращи реклами"

Класа - 11 стр.
Facebook предлага "ангажиращи реклами"



Социалната мрежа Facebook ще пусне нова версия на рекламната си програма, пише Advertising Age. Тя ще бъде представена по различен начин от предходната и ще представлява най-голямото предизвикателство пред Facebook досега. С нея социалната мрежа цели да представи пред рекламодателите какви огромни възможности за рекламиране притежава.
Програмата на Facebook, наречена engagement ads, включва секции с нови реклами освен стандартните. Те се появяват на началната страница на сайта, когато потребителите се регистрират в него. Първите три компании, които са тествали програмата на Facebook, са филмовото студио Paramount pictures, марката Betty Crocker на американската хранителна верига General Mills и спортният гигант Adidas. Всички те са решили да се възползват от възможността да направят юзърите "фенове" на своите марки.
"Възможните начини за рекламиране във Facebook са страшно много. Затова да добавяш още секции е голямо предизвикателство", коментира Джерами Оянг, старши анализатор в агенцията за маркетингови изследвания Forrester Research. Според Майк Мърфи, вицепрезидент на продажбите в социалната мрежа, новите типове реклами са изключително интригуващи за потребителите, защото им дават възможността да си поръчват продукти, без да напускат сайта. "В рамките на няколко седмици Facebook ще придвижи рекламната си концепция към втора фаза на тестване, като ще опита
проекта с десетима рекламодатели", обясни той. Мърфи допълни още, че Facebook се опитва да наблегне върху търсенето на онлайн реклами като противоположност на досегашните. Пример за такива са сърч рекламите, текстовите линкове и дисплей рекламите, характерни за рекламирането в търсачките.
Според Оянг това, което търсят потребителите в социалните мрежи, е да комуникират с други хора и да изразяват себе си, а не да търсят информация или продукти. В това се крие причината много предишни проекти на социални мрежи да имат ниска посещаемост на рекламите. Facebook ще предлага три типа нови реклами в програмата си. Единият позволява на потребителите да коментират елементите от дадено търговско
послание, например - видеоклипа или изображението, филмовата компания Paramount се възползва от това предимство, за да промо-тира последната си продукция "Тропическа буря" и така позволява на юзърите да видят и да коментират трейлъра към лентата. Вторият тип реклами дава възможност на потребителите да поръчват продукти от самите тях, само чрез кликване на мишката. Последният пък им позволява да гласуват за определена марка и на практика да се превърнат
в нейни "фенове". Предимство за рекламодателите е, че когато потребителите извършват едно от описаните дотук действия във Facebook, техните приятели в мрежата също научават за "движенията" им и така се увеличава аудиторията, до която достига дадена марка.
Пречките Анализаторът от Forrester Джерами Оянг предупреждава, че повечето марки не разполагат с необходимия екип от служители, за да реагират, когато някой от рекламата иска да се свърже с тях. Рекламодателите често искат да натрупат огромен брой посещения, като си платят за определена реклама, а не са настроени да поддържат връзка за по-дълго с потребителите. Изключение от правилото е само Paramount pictures, която е първата компания, използвала engagement ads на Facebook. "Коментирането на трейлъра на филма им "Тропическа буря" спомогна много за бързото му разпространение, тъй като на хората им харесваше да публикуват мненията си и да ги споделят с приятели", заяви Ейми Пауел, старши вицепрезидент на интерактивния маркетинг на холивудския гигант. Новата програма на Facebook позволява още прецизното определяне на съдържанието на търговските послания и по-точното им насочване към дадени целеви групи.

четвъртък, 28 август 2008 03:41:08

Американските бизнесмени, които промениха света

Класа - 24 стр.
Американските бизнесмени, които промениха света



Най-влиятелните предприемачи в историята на САШ направиха света, в който живеем, много по-различен
Америка може да не е най-великата страна в света, но със сигурност може да се похвали с едни от най-успелите бизнесмени. Те не само направиха милиони, но и промениха изцяло епохата, 6 която живеем, като тласнаха цялото човечество напред.
Бил Гейтс
(1955)
Това е може би най-богатият пенсионер в света. 13 поредни години беше на първо място в класацията на Forbes за най-заможни хора. Заслугата му за световната история е разработването на операционната система Windows, която му донася в банковата сметка 58 милиарда долара. В последните години той и съпругата му Мелинда се занимават усилено с благотворителни проекти, свързани с образованието и здравеопазването.
Стив Ажобс
(1955)
През миналата година американското списание Fortune го обяви за най-предприемчивия бизнес ръководител, чиято дейност е въздействала най-силно върху световната общественост. Ръководителят на компютърния гигант Apple Стив Джобс е един от малкото хора, които даже след пълния си провал се изправят отново на крака, продължават битката и в крайна сметка я печелят. С него започва епохата, в която се използват мишка, десктоп и прозорци. Негова е заслугата и за продаването на повече от 110 милиона iPod-a и 4 милиарда песни през онлайн магазина iTunes. Последната стъпка е навлизането на пазара на мобилни телефони с iPhone. Джобс също така основава Pixar Animation Studios, която първоначално принадлежи на Джордж Аукас и се казва The Graphics Group. Компанията става един от лидерите в компютърната анимация и добива известност чрез филми като "Играта на играчките", "Търсенето на Немо" и "феноменалните". Впоследствие е купена от Walt Disney Company.
Уолт Аисни
(1901-1966)
От всички американски предприемачи Уолтър Елиас Дисни е този, който е направил най-много хора щастливи. В продължение на 43 години успява да превърне киното в средство на модерната култура. Той създава едни от най-обичаните филми по целия свят, както и "най-щастливото място на Земята" - "Дисниленд". Интересното е, че след края на Първата световна война Уолт се отправя към Холивуд с молив, хартия и 40 долара в джоба си. През 1928 г., пътувайки във влака, Уолт създава първата скица на Мики Маус, който по-късно става звезда в "Параходът Уили" - първия анимационен филм със звук. На 21 декември, 1937 година се състои и премиерата на първия пълнометражен анимационен филм в историята на киното - "Снежанка и седемте джуджета". Доскоро наричан "лудостта на Дисни", проектът става най-касовият филм на годината, а Уолт Дисни печели почетен "Оскар", придружен от седем малки "Оскар"-чета. През 1955 г. отваря врати проектът мечта на Уолт - "Дисниленд", който през първите си три десетилетия е забавлявал повече от 250 милиона души, включително президенти и височайши особи от цял свят.
Хенри Форд
(1863-1947)
Хенри форд спокойно може да бъде наречен бащата на съвременния автомобил. Той е един от основателите на автомобилната корпорация "Форд" и усъвършенства последователно конвейерното производство в автомобилостроенето. Концепцията на Форд за модерно строене на автомобил е революционна не само за индустриалните продукти, а силно повлиява и на модерната култура. Форд настоява да се направи кола, която да е достъпна за всички. Неговата идея противоречи на желанията на съдружниците му, които искали максимална печалба, правейки коли само за богатите. Въпреки това форд продължава със своето начинание, отворена е поточна линия и започва масово производство, по-бързо и по-евтино от останалите компании. Неговият Model Т, който дълго време се произвежда само в черно, позволява на хората да си търсят работа по-свободно и да имат повече време.
Джон А. Рокфелер
(1839-1937)
Легенди се носят за това, как Джон Д. Рокфелер забогатява. Някои казват, че всеки ден е купувал по една ябълка, излъсквал я е и на следващия ден я е продавал двойно по-скъпо, други са на мнение, че просто е наследил парите на богата леля, но истината е, че Рокфелер осъществява революция в петролната индустрия.
Още като дете вярва, че ще натрупа много пари и ще ги използва разумно за доброто на човечеството. През 1870 г. открива компанията Standard Oil и тя работи, докато той се пенсионира през 1890 г. Петролът намира голямо приложение и Рокфелер става най-богатият мъж на света и първи американски милиардер.
Наричан е още "най-богатият човек на всички времена". От друга страна, Джон Рокфелер е един от основателите на федералния резерв на Щатите, институцията, която контролира националната валута, смятана за враг на свободата на американците. Много от дейностите му са смятани за незаконни и неморални. Първите антимонополни дела в историята на САЩ са именно срещу неговата компания. Съдебните процеси завършват с разделянето на Standart на 38 части. След това Рокфелер се посвещава на благотворителна дейност.
Андрю Карнеги
(1835-1919)
Андрю Карнеги вярва, че с богатството идват и морални задължения. Когато говори за натрупването на боаатство, той казва: "Нито един идол не покварява така, както парите." Карнеги е известен както с благотворителността, така и с далновидността си. Той предвижда бъдещото търсене на желязо и стомана във време, в което релсите и мостовете са дървени. Той снижава разходите на своите стоманени фабрики, реорганизира ги и ги прави по-ефективни. С негова помощ САЩ надминават Великобритания по производство на метали. Карнеги прехвърля успеха за своите начинания на сътрудниците си, "правилните хора на правилните позиции". Той предлага за своя епитафия: "Тук лежи човек, който успя да се обгради с хора, по-умни от него."
Майкъл Блумбърг
(1942)
Милиардер, "факир на финансовата информация и два пъти кмет на Ню Йорк. Това са само част от титлите пред името Майкъл Блумбърг. За спечелването на първия мандат Блумбърг се изръсва с рекордните 72 милиона долара, като всеки цент идва от личната му сметка. Усилията му са успешни и така Блумбърг става третият републиканец, избиран на кметския пост в Ню Йорк през последните сто години. Но големият му скок в истинския бизнес идва през 80-те години, когато създава агенция за борсова информация - Bloomberg, феноменалното му откритие е съхраняването на база данни от борсовите сесии. Още като брокер той се сблъсква челно с липсата на обща подредена информация и решава, че е необходимо да се създаде база данни, която да съхранява бизнес показателите, да ги анализира и да дава различни комбинации от данни за продажбата и купуването на ценни книжа в миналото и в настоящето. Днес информационната агенция се конкурира с Reuters и доставя финансова информация от федералния резерв на САЩ до Ватикана.
Ажордж Ийстман
(1854-1932)
Джордж Ийстман превръща фотографията в спорт за аматьори, а компанията му Kodak се превръща, в символ на филмовото производство. Докато се нагорещявала конкуренцията за производството на фотоапарати, той изместил вниманието си и измислил първия фотографски филм, с който заместил трудните за употреба стъклени плоскости. По този начин се дава начален тласък и на развитието на киноиндустрията. Ийстман получава патент за камера с лента и по късно започва масовото производство и продажба на апарата Kodak Brownie на цена 1 долар. Той е изключително елементарен. Конструкцията му е толкова съвършена, че остава непроменена в продължение на цели 80 години. Продуктите на Kodak стават толкова харесвани, че федералният съд на САЩ през 1921 г. забранява на Джордж Ийстман да купува други компании, за да спре по този начин превръщането на компанията му в пълен монополист.

четвъртък, 28 август 2008 04:05:01

Майкрософт България с предложение за домашни потребители, ученици и студенти

Insurance.bg - Новини
Майкрософт България с предложение за домашни потребители, ученици и студенти



Компанията ще пусне най-новата версия на Microsoft Office Home and Student 2007 на уцена от 99 лв. В началото на септември Майкрософт България ще изненада потребителите с предложение за софтуерния пакет Microsoft Office Home and Student 2007. Компанията ще предложи най-новата версия на Microsoft Office Home and Student 2007 на уцена от 99 лв. Продуктът е предназначен за домашни потребители, ученици и студенти. Той съдържа основните програми, необходими в ежедневната работа с компютър - Word 2007, Excel 2007, PowerPoint 2007 и One Note 2007. Освен достъпната цена, изключително предимство е възможността за инсталация на Microsoft Office Home and Student 2007 на общо три компютъра в едно домакинство. Предложението ще бъде валидно от 1 септември 2008 г. и ще важи до изчерпване на количествата промоционални пакети. Едно от основните преимущества на софтуерния пакет е наличието на инструмента Microsoft Office OneNote 2007. Продуктът представлява цифров бележник, който помага на потребителя да търси, събира и организира различен тип информация на едно място. Това включва въведен текст, изображения, аудио и видео записи, цифрови ръкописни бележки, части от уеб страници и други. Функционалните възможности в OneNote са по-мощни от всякога. Те позволяват търсене дори в звукови файлове и изображения. Друго предимство на Microsoft Office Home and Student 2007 е потребителският интерфейс Fluent на Microsoft Office. Целта му е да направи по-лесно и интуитивно използването на приложенията на Microsoft Office, за да може потребителите да постигнат по-добри резултати за по-кратко време. Различните ленти с менюта и инструменти са заменени от една лента, предлагаща всички необходими инструменти. Microsoft Office Home and Student 2007 предлага богат избор на много нови теми, оформления и стилове, 3D графики и специални ефекти за бързо и лесно създаване на атрактивни презентации и документи с впечатляваща визия.
27.08.2008

четвъртък, 28 август 2008 00:01:00

Сайтът Youtube отново е на свобода

Дневник - 20 стр.
Сайтът Youtube отново е на свобода



След акция на 412 турски сайта срещу интернет цензурата турският съд взе решение да отблокира сайта Youtube. За първи път Турция спря достъпа до сайта през май миналата година, когато гръцки юзъри пуснаха видео, осмиващо Мустафа Кемал Ататюрк - „бащата на съвременна Турция“, наричайки го Гейтюрк. Чрез доброволното си прекратяване на работата протестиращите сайтове в Турция се обявиха и срещу спирането на още 852 сайта от закона. Забраните са по член от турския наказателен кодекс, в който освен обиди към Ататюрк се наказват и разпространението на детска порнография и подстрекаването към самоубийство. Сайтът нееднократно е бил забраняван и в други страни, припомнят агенциите. В Тайланд властите са обидени на Youtube заради появата на филмче, оскърбяващо личността на краля. През април Youtube беше блокиран в редица ислямски държави заради 17-минутния филм „Фитна“, съдържащ цитати от Корана на фона на кадри от 11 септември в САЩ и терористичния акт в Мадрид. В Индонезия блокираха социалната мрежа My Space.
Последна забрана за сайт стана в Китай по време на
олимпийските игри, когато iTune Store разпространи песен в защита на Тибет, изпълнявана от Стинг, Моби и Аланис Морисет. Певците призоваха спортистите, подкрепящи протеста, да свалят песента от сайта по време на игрите. Китай вдигна блокировката си вчера без никакъв коментар. Ефективни ли са тези забрани? За ловките интернет сърфисти спирането на сайтове се оказва лесно препятствие. По време на забраната на Youtube половин милион турски потребители са влизали в него ежедневно, използвайки прокси-сървъри. Осмиващите личността на Ататюрк клипчета са гледани над милион пъти, а Youtube се превърна в арена на гръцко-турска етническа омраза чрез десетките обидни клипове.

четвъртък, 28 август 2008 03:33:37

Европа е новата цел на търсачката Alibaba

News.bg - По света
Европа е новата цел на търсачката Alibaba



Китайският гигант в интернет търсенето Alibaba поглежда сериозно и към Европа. Компанията се кани да открие офис в Лондон, става ясно от инвестиционната конференция "Road to London", за която съобщава ChinaTechNews, цитиран от techNewsbg. Стъпването на Стария континент е част от реализацията на плана на Alibaba да си изгради международен имидж, като излезе от рамките на Китай. Офисът на търсачката в Лондон е петият извън пределите на най-многолюдната страна в света. Форумът "Road to London", организиран от Think London, представя китайски компании на европейския бизнес. Освен Alibaba в британската столица гастролираха десетки други китайски IT компании, от които Geong International също обяви планове да открие офис в Лондон.
27.08.2008

четвъртък, 28 август 2008 00:01:00