събота, 18 октомври 2008 г.

Обама рекламира в компютърни игри

Нетинфо - Светът
Обама рекламира в компютърни игри



Барак Обама стана първият кандидат за президент на САЩ с реклама в компютърни игри. Банери има в девет продукта на компанията Electronic Arts.
Много американци, които не гледат телевизия, а предпочитат компютърните развлечения, са облъчвани по този начин с политически послания.
Сред най-популярните игри, обхванати от кампанията, са Madden 09 и Burnout: Paradise. Инициативата е насочена още към феновете на спортните игри NASCAR, NBA, NHL skateboarding.
Основната аудитория на игрите са мъже на възраст от 18 до 34 години, посочват от компанията, цитирани от Асошиейтед Прес. Интересът на рекламодателите към тази група е много висок.
Геймърите в малките щати виждат Обама в продължение на месец, докато в големите кампанията ще бъде по-ограничена. Параметри на сделката не са обявени.
17.10.2008
събота, 18 октомври 2008 00:01:00

Как рекламата превзема потребителите

Поглед - 17 стр.
Как рекламата превзема потребителите



Основният път да стигнеш до клиента е да предизвикаш 8 него емоция с това, което рекламираш. Емоцията обаче трябва да е положителна. Ако рекламата е прекалено скандална, пак ще предизвика емоция, но негативният скандал води до отклонение в решението на клиента. Най-вероятната реакция е клиентът да коментира скандала, но да откаже да използва продукта или услугата.
Например аз като автор си имам подходи, с които мога да стигна по най-лесния начин до самия клиент. Основният ми принцип е, че рекламата не трябва да се харесва на производителя, а на клиента. Обикновено производителят иска да представиш продукта му по най-лъскавия и бляскав начин, като последното най-доброто нещо, изваяно в света. Обаче този подход отблъсква потребителите. Колкото и да им обясняваш, че нещо е хубаво, златно или пък е най-съвършеното, никой не ти вярва. Затова пък, ако поднесеш по примамлив за зрителя начин информацията за продукта и си добър като автор, имаш всички шансове да спечелиш аудиторията за каузата.
Естествено, всеки рекламист си има свой стил. Както и при известните автори по света, всеки си има собствен подход към писането. Едно и също нещо може да бъде поднесено по различен начин. Един би акцентирал на хубавия например таргетът ти е от 20 до 30 години, трябва да удряш само там. Нали само след пет години същите тези хора ще са в таргет групата на 25-35-годишните. И Вече си ги изпуснал.
Рекламата ще достигне до клиентите само ако си истински, докато я правиш. Когато си двуличен, когато нещата идват при теб поръчково, никога не става. Емоиията не е поръчка. Нея или я има, или не, но само ако я има, можеш да накараш някого да се възхити от работата ти. Точно както в изкуството, никой не може да ти каже: „Така трябва!". Виртуозите в изкуството нарушават нормите, разчупват рамките и минават границите. Така те казват на слушателя или зрителя: „Ето с това се отличавам от другите. Иначе съм просто един от всички". Само ако си позволиш да си различен, ще успееш да избегнеш шаблоните. Ако не си различен, просто си плюеш на изкуството във всяко едно отношение. Когато държиш обаче на него, можеш да правиш чудеса.
Винаги убеждавам клиента, че рекламата е изкуство. Че е също като киното или картината например, само че там трябва да изразиш всичко за някакВи си 30-40 секунди. За толкова кратко време трябва да можеш да вложиш много информация на зрителя, да го откъснеш от множеството сиви реклами, които достигат до него. И тя да е поднесена по такъв начин, че да не остави никого безразличен.
***
ГЕНЧО ГЕНЧЕВ е сценарист на едни от най-известните български реклами. Някои от тях интерпретират сюжети от стари български филми. Има над 15 рекламни клипа, сред които „О, Пепи" - на кренвирши „Леки ", рекламата на мастиките „Пещера " и „Карнобатска", салам „Вежен ", „Македонска наденица ", водка „Бяла мечка ". В момента Генчев е част от екипа на продуцентската къща „СИА Адвъртайзинг '.
събота, 18 октомври 2008 04:31:18

СБЖ иска публичен регистър за медиите

Поглед - 20 стр.
СБЖ иска публичен регистър за медиите

Евелина СТРАХИЛОВА

Обществото трябва да знае кой всъщност стои зад българските медии. За целта трябва да се направи публичен регистър с реалните собственици. Около тази идея се обединиха всички журналисти, присъствали на журналистически семинар в Русе на 12 октомври на тема „Европейски стандарти и обществени медии". Организатори на събитието бяха Съюзът на българските журналисти, Фондация „Фридрих Еберт" и журналистическото дружество в град Русе. Своите доклади изнесоха лекторите д-р Бисера Занкова, консултант в ДАИТС и експерт към Съвета на Европа, Нина Венова, експерт в Съвета на Европа, и доц. д-р Георги Калагларски. В дискусията се включи и проф. Валери Димитров, председател на Сметната палата.
„В края на 39-ото народно събрание обсъждахме подготвянето на специален закон, който да изиска публичен регистър на медиите и техните притежатели. Медиите отправят публично послание, влияят, манипулират. Трябва да се знае кой стои зад тях. Често това са подставени лица. Идеята не се осъществи. Никой не пожела да влезе в тази рискова област, въпреки че моделът, който замисляхме, целеше единствено осигуряване на прозрачност. Оказа се, че медийната общност го прие като саморегулиране", каза проф. Димитров.
По време на семинара бе изказано мнението, че хората се страхуват да кажат, че частната медия може да изпълнява обществена функция. Бяха посочени изследвания в европейски мащаб, които показват, че се наблюдава застаряване на публиката на обществените медии. „Обществените медии трябва да популяризират най-стойностните европейски и световни произведения. Те трябва да имат архив - собствен фонд, който да бъде цифровизиран и хората да имат онлайн достъп до него. Това е част от публичния им ангажимент", каза д-р Бисера Занкова.
Журналисти и лектори се обединиха и около идеята, че е
време да се мисли в посока отделен закон за обществените медии. „Тези медии трябва да са опонент, а не говорител на правителството", допълни Занкова.
Нина Велева припомни, че между комерсиалните и публичните медии стои едно ново явление - медии от трети тип (на религиозен и етнически принцип). „Това явление е много сериозно. Трябва да се предотвратят отрицателните му ефекти, като тези медии се подтикнат към саморегулация", допълни тя.
Доц. Д-р Калагларски подчерта, че медиите трябва да предпазват обществото, а не да бъдат медиатори при скандалите. „Обществото ни има остра потребност от обществени медии, но властта няма потребност от тях. Трябва да има ме-дийна култура в образованието за страните членки на ЕС. В България липсват и медийни психолози", допълни Калгаларски.
Благодарение на Параходство „Българско речно плаване", домакините от Русе организираха разходка с кораб-че по река Дунав за журналистите, присъствали на семинара.
събота, 18 октомври 2008 04:34:15

Рекламният пазар се топи с € 20 млн.

Поглед - 13 стр.
Рекламният пазар се топи с € 20 млн.



Световната финансова криза ще увеличи приходите на пиар агенциите
Последната печеливша година за рекламния бизнес у нас ще се окаже 2007 г., прогнозират анализатори на пазара. Резонансът от световната финансова криза достигна и до България и вече се отразява на рекламодателите. Вместо очаквания ръст от 28-30%, който се предвиждаше за тази и следващата година, очакванията са за забавяне на темпото до около 20-25%. Това означава, че на рекламния пазар за тази година ще има около 20 млн. евро по-малко в сравнение с миналата година.
Рекламните агенции вече наблюдават свиване на бюджета за маркетинг и реклама за втората половина на годината, въпреки традиционно силните последни месеци за рекламни инвестиции. „Първо може би ще преосмислят бюджета си международните компании в България, защото световната криза засегна първо тях", казва Мариана Брашнарова, изпълнителен директор на Асоциацията
на рекламните агенции в България (АРА).
„При криза клиентите предпочитат да поддържат нивата на съществуващия бизнес, а не да харчат средства за бъдещо развитие и инвестиции. Зависи доколко кризата ще се отрази и в България. Ако това стане, тя ще засегне първо банките и застрахователните дружества", обясни тя.
Според Максим Бехар, управител на МЗ CoMMunications Group, предприемачите са объркани от това, което се случва на финансовите пазари и не са сигурни как събитията ще се отразят в България. „Логично е банките, застрахователните дружества и компаниите - инвеститори в недвижими имоти, да пренасочат бюджетите си от рекламата към пиара. По-убедително звучи посланието към потребителите, ако независим източник го произнесе", каза Максим Бехар за ПОГЛЕД.
Според него едва ли загубите от ръста на рекламата ще бъдат драстични, но сериозно ще се повишат приходите в пиар сектора. „Общият ръст в приходите за консултации за 2008 г. ще е най-малко 30-35% от 30 млн. евро, платени през миналата година. Това обаче се дължи не само на отлива от реклама, но и на цялостния икономичски ръст в държавата", обясни той.
събота, 18 октомври 2008 04:50:41

Крачка назад

Капитал - 43 стр.
Крачка назад



Това бе най-често задаваният въпрос по време на тазгодишното издание на рекламния фестивал на нова Европа - Golden Drum, който се проведе за 15-и път в словенския курорт Порторож. Или поне в българската група, която между другото бе третата най-голяма след домакините и руснаците.
Недоумението бе предизвикано, от една страна, от очевидно по-ниското ниво на заявките, сравнени с последните две издания на фестивала, а от друга, от станалото вече традиционно ниско качество на презентациите в семинарната част на Golden Drum. "Презентациите бяха най-слабата част от програмата", коментира Валентин Делчев, криейтив директор на DeConi. "Преди имаше поне един човек, за когото да се говори после два дни. А и всички очаквахме един определен човек, той пък взе, че не дойде", допълни Делчев. Въпросният човек бе криейтив директорът на TBWAПариж Ерик Фервройген, който се оказа, че няколко дни преди старта на фестивала е напуснал агенцията.
Тенденцията финансовите институции и телекомуникационните компании да заемат огромната част от ресурсите на големите агенции се оказа регионално, а не само българско явление. В традиционно силни в предишни години категории като хранителни стоки, безалкохолни и алкохолни напитки тази година добрите заявки се брояха на пръстите на едната ръка. Въпреки това журито с президент Боб Мур, криейтив директор на Publicis USA, награди с Grand Prix именно заявка от алкохолна марка - рома Matusalem, за два клипа, създадени от чешката агенция Kaspen (имената на всички победители можете да видите в карето, а заявките им - в сайта на фестивала goldendrum.com). При тв клиповете в общо шест от 20-те категории въобще не се стигна до номинации.
Не липсваха и странни решения на журито. Един принт на белградския офис на New Moment New Ideas например получи сребро в категорията си за принт реклама и взе злато за външна реклама. На няколко пъти като че ли журито се хвана на примамката и награди реклами, очевидно правени за фестивал. Една от златните награди отиде за тв клип на JWT - Русия, рекламиращ... PR агенция. Едно от добрите решения тази година бе присъствието на Боб Мур на сцената по време на цялата церемония и когато се налагаше, той обясняваше защо една или друга заявка са получили съответната награда.
В крайна сметка след сумирането на точките от наградите в различните категории за агенция на годината бе избрана чисто новата полска Change Integrated. Създадена през пролетта на 2008 г. от бивши служители на варшавския офис на Saatchi & Saatchi, агенцията успя да вземе две от Grand Prix наградите, както и едно златно отличие, всичките за една кампания - представянето на хапчето за ускоряване на метаболизма на алкохола SpecTab.
Българските агенции поставиха нов национален рекорд по брой номинирани заявки - осем. Noble Graphics имаха три, Ogilvy & Mather - две, DeConi, New Moment New Ideas и Graffiti BBDO - по една. Но за съжаление те не успяха да вземат нито една награда.
Темата за ефекта от глобалната финансова криза върху индустрията не подмина и фестивала. Според президента на журито Боб Мур в региона на Централна и Източна Европа тя може би няма да има голям ефект заради големия ръст, който се очаква тук. "Агенции като Wieden+Kennedy и Goodby, Silverstein & Partners се родиха от предишната подобна рецесия, така че винаги има възможност за развитие. Тежките времена ще вдигнат стойността на креативните идеи и те ще бъдат много ценни за клиентите", коментира ситуацията в родината си Мур.
В крайна сметка крачката назад в креативен план, която се видя, че агенциите в България са направили през този рекламен сезон, се оказа регионално заболяване. Едно от възможните обяснения е липсата на хора - нещо, което българските агенции посочват най-често. Но докато при нас това е породено от свития пазар на качествени умове, то агенции, като например двукратните победители BV McCann Erickson - Букурещ, страдат от това, че международната мрежа им отмъкна криейтив директора Адриан Ботан. Той бе повишен в регионален директор за Централна и Източна Европа, а BV McCann останаха извън топ 10 агенции през тази година.
събота, 18 октомври 2008 03:37:49

Марвин Лиао, директор "Развитие на международните продажби" в Yahoo:"Инвестор.БГ" ще продава български реклами на нашите сайтове

Капитал - 62 стр.
Марвин Лиао, директор "Развитие на международните продажби" в Yahoo:"Инвестор.БГ" ще продава български реклами на нашите сайтове



В какво ще се състои сътрудничеството между Yahoo и "Инвестор.БГ"?
- Това е партньорство при продажбата на реклама. "Инвестор.БГ" има сайтове с фантастично съдържание и много силен търговски отдел. Фирмата ще продава рекламно пространство, насочено към българската аудитория, на сайтовете на Yahoo.
Имате предвид услуги като Yahoo Mail, Yahoo Messenger и т.н.?
- Да, точно така.
Има ли интерес от страна на рекламодателите?
- Вече сме реализирали близо 4-5 кампании, очакваме още много, разбира се.
Ще има ли български реклами, показващи се в търсачката на Yahoo?
- Не. Нашата търсачка няма силно присъствие тук и за жалост няма да предлагаме тази възможност.
Включва ли споразумението реклама при браузване с мобилни телефони?
- В момента не.
Как двете компании ще поделят рекламните приходи?
- Не можем да разкрием това.
Ще има ли портал с адрес yahoo.bg?
- Рано е да се каже. Нямам информация по този въпрос.
Защо Yahoo избра България?
- От гледна точка на интернет трафика тук имаме силни позиции. Имаме също страхотен партньор в лицето на "Инвестор.БГ".
Как ще се отрази финансовата криза на Yahoo?
- Смятам, че Yahoo е много добре позиционирана като компания, така че да преодолее икономическата рецесия. Имаме силна марка, отлични продукти. Също като "Инвестор.БГ" разполагаме с добър екип и мениджмънт. Много наши конкуренти няма да се справят. Според мен рекламодателите ще мигрират към популярни интернет марки [като Yahoo] - уебпортали с висококачествена аудитория, които се разпознават от хората .
Възможно ли е кризата да има положителен ефект за рекламата в интернет?
- Ако сте разумни и направите правилните неща, ако инвестирате в своите продукти, ще се справите много добре.
Кои са тези правилни неща?
- Повече инвестиции в собствения продукт, отделяне на повече време в комуникация с рекламни агенции и рекламодатели. Трябва да им покажете предимствата на рекламирането в интернет.
Съгласен ли сте с твърденията, че хората пренебрегват банерите в интернет?
- Не мисля така. Ако имате слаба реклама, потребителите вероятно ще я игнорират. Затова трябва да се залага на правилния криейтив, точното фокусиране върху аудиторията и висококачествен продукт.
Докъде стигна Microsoft с опитите си да купи Yahoo?
- Кой знае? По-добре да попитате Стив Балмър [изп. директор на Microsoft] или Джери Янг основател и изп. директор на Yahoo]. Засега всичко е догадки.
Какво се случва с партньорството между Google и Yahoo в онлайн рекламата?
- Договорът все още не е сключен. Не съм много запознат с детайлите около него. Доколкото знам, той важи само за САЩ и Канада. Провеждат се разговори с американското правителство.
Според някои анализатори това споразумение ще създаде монопол. Как ще коментирате тези твърдения?
- Тези хора трябва да изучат по-добре как работи маркетингът на интернет търсачките. Всъщност ние не определяме цената [за клик]. Рекламодателите правят това чрез наддавания помежду си. Така че обвиненията нямат смисъл.
Как изглежда бъдещето на Yahoo?
- Направихме много промени, следваме изцяло нова стратегия. Смятам, че предстоят прекрасни години за Yahoo и ако не беше така, нямаше да съм тук днес. Компанията привлича месечно около 500 млн. уникални потребители, така че имам позитивни нагласи за бъдещето.
Какво е да работиш в Силициевата долина?
- Това е много вълнуващо място. Работя в Силициевата долина вече девет години. Там се събират някои от най-умните хора на света и се опитват да сътворят нещо. Провалът никога не ги отчайва, а това го няма на много места. Доста държави се опитват да копират Силициевата долина. Например чрез модела на високотехнологичните клъстъри [доброволни сдружения за сътрудничество]. Но това е все едно да имитирате Ню Йорк или Лондон. Не се получава. В Силициевата долина има превъзходни университети, талантливи маркетингови и PR фирми, отлични инженери. Много трудно е това да се постигне в други страни. Тази екосистема прави Силициевата долина уникална. Все едно правите торта - ако не добавите яйцата, тя няма да се изпече добре.
Пътувате често по света. Как виждате развитието на интернет в различните държави?
- В страните в Северна Азия и Скандинавия проникването на интернет е почти 100%. Когато ходя там, имам чувството, че съм в бъдещето. Днес младите хора не гледат много телевизия, не четат много списания. Това ще повлияе сериозно на начина, по който пътуват новините. Интернет е настоящето и бъдещето. Сега неговото разпространение е голямо, но според мен това е само началото. Замислете се за цялата информация, до която може да имате достъп. Нещо, трудно постижимо преди 5-10 години.
събота, 18 октомври 2008 03:46:42

Кой ще е "Умник 2009"

Капитал - 48 стр.
Кой ще е "Умник 2009"



Не се учудвайте, ако при следващото интервю за работа първият въпрос, отправен към вас, е: "Kакъв телефон използвате?" В наши дни това вече има значение. При това голямо. Ако се огледате около вас, ще забележите, че бизнес хората ползват смартфони, средностатистическите потребители се заглеждат по топ моделите на Nokia, Sonny-Erricson и други популярни компании, младите сърфират в мрежата през своите iPhone-и, а прагматиците пишат sms-и на архаични апарати, струващи 10 лв. на промоция. Възможно ли е обаче след пет години всички тези хора да използват един клас апарати?
Умните идват на мода
Смартфоните вече формират 19% от общия пазар на мобилни телефони в САЩ. Това показва актуално проучване на анализаторската компания NPD. То обхваща периода от началото на тази година до края на месец юли. Според получените резултати приходите от продажба на смартфони отбелязват ръст от 71%, достигайки 1.7 млрд. долара. С 84% пък нарастват продажбите на този вид апарати и резултатът е повече от 9 млн. продадени умни телефона за първите шест месеца на 2008 г. Успоредно с това се наблюдава устойчив спад при продажбите на конвенционални мобилни телефони.
Компанията Research in Motion (RIM), която произвежда бизнес ориентираните апарати BlackBerry, все още оглавява челната петорка в сектора. Изненадващо или не, на второто място вече се нарежда Apple със своя iPhone. На трета, четвърта и пета позиция се позиционират съответно Palm, Samsung и Motorola. Средната цена на смартфоните през първата половина на годината е паднала със 7% до $185, сравнено със $199 за същия период през миналата година, се посочва още в проучването на NPD.
Затишие пред буря
Един от основните претенденти, които ще се борят за потребителския джоб, ще е новият BlackBerry Storm. Той бе анонсиран на 8 октомври от американския безжичен оператор Verizon Wireless и канадския производител RIM. Вторият претендент - G1, е колективна заслуга на интернет гиганта Google, отговорен за софтуера на апарата, тайванската компания HTC, която е натоварена с изработката на хардуера, и безжичния оператор T-Mobile, чиито потребители ще могат да се възползват от телефона на територията на САЩ. Третият е, разбира се, iPhone 3G - гордостта на Apple.
В момента вниманието е насочено към новообявения Storm, който има няколко преимущества пред конкурентите. Той е ясно насочен към бизнес потребителите, свикнали да използват BlackBerry устройствата на RIM. Разполага с функции, полезни преди всичко за тази целева група - възможност за редактиране на документи, таблици, опция за "cut" и "paste", синхронизация с Outlook, която позволява проверка на поща в реално време и достъп до календар със задачи и т.н.
Нововъведение е и тъчскрийн дисплеят на Storm, който е заимстван от iPhone концепцията, но реагира на едно- и многоточков допир. Той е с размер 3.26 инча и, според производителите му, е по-удобен за писане от конкурента на Apple. Тайната се крие в потъващия дисплей, който при натискане реагира като един цял бутон, като междувременно всеки виртуален клавиш издава светлина при докосване. Storm ще се разпространява в мрежата на Verizon Wireless в САЩ, а за Европа, Австралия, Нова Зеландия и Индия ще отговаря Vodafone. Бизнес смартфонът трябва да се появи на пазара преди коледния сезон. Все още не е ясна точната цена, но при всички положения ще е под или около $200, ако RIM все пак искат да са конкурентни на 199-доларовия iPhone 8GB и 179-доларовия G1, който ще се гарира в магазините в САЩ на 22 октомври и вече може да се похвали с 1.5 млн. заявени бройки.
Без WiFi? В коя година живеете?
Смартфон без достъп до интернет в наши дни би бил като ламборгини без двигател. Вярно, че Storm е способен да работи в мобилните мрежи от трето поколение от двете страни на Атлантическия океан (EV-DO и HSPA), но апаратът има и Ахилесова пета - лишен е от възможността да се възползва от безплатните (в общия случай) WiFi мрежи. Множество анализатори изтъкват това като най-големия недостатък на бизнес джаджата. От RIM обосновават своето решение с аргумента, че не са успели да поберат всичко на основната платка, но според наблюдатели липсата на WiFi може би се дължи на маниакалната политика на RIM по отношение на трайността на батериите на техните апарати. WiFi модулът по принцип харчи доста електричество. Липсата на WiFi обаче означава две неща - повече продажби за iPhone и G1 (които разполагат с WiFi модули) и солидни сметки за притежателите на Storm, генерирани в GSM мрежите на техните оператори.
В прегръдката на врага
За пореден път потребителят попада в ръцете на мобилните оператори. След появата на първите два сериозни конкуренти на iPhone - Storm и G1, става все по-ясно, че самият апарат и неговите функционалности далеч не са гаранция за пазарен успех. Обвързаността на смартфоните с достъпа до интернет пък е чудесна възможност за безжичните оператори да печелят огромни суми от продажба на пакети за мобилен достъп до мрежата. И докато характеристиките на трите смартфона са приблизително еднакви, макар и с леки разминавания, месечната такса е нещо съвсем реално и еднакво за всички. Така че, преди да си купите умен телефон, по-добре се поинтересувайте от тарифните планове на оператора, с който работи компанията производител. Едва след това разгледайте характеристиките на конкретния апарат.
събота, 18 октомври 2008 03:38:58

Онлайн маркетингът настъпва

Капитал - 62 стр.
Онлайн маркетингът настъпва



Сякаш напук на кризата, обхванала финансовите пазари, онлайн рекламата в България продължава да расте. И то бурно. Това разкриват прогнозите в рекламния сектор. Тази индустрия работи по два модела - продажба на излъчвания на банери (pay-per-view) и натискания върху платени линкове (pay-per-click). В момента нови проекти набират скорости в двете направления.
Първият проект е сътрудничеството между гиганта Yahoo и онлайн предприятието "Инвестор.БГ", обявено тази седмица. Българската фирма ще доставя рекламни банери в електронната поща Yahoo Mail, както и в останалите услуги и сайтове на американската компания. Сред тях е платформата за изпращане на съобщения в реално време Yahoo Messenger и още много други. Банерите ще бъдат показвани само на посетители от България.
"Тук имаме силни позиции", коментира за "Капитал" Марвин Лиао, директор "Развитие на международните продажби" в Yahoo. Данни на компанията показват, че през септември в България всички услуги на американския онлайн партньор са били използвани от 1.7 млн. уникални потребители. Само електронната поща е привлякла 903 хил. посетители за въпросния период. Според източници от сектора обаче тези числа може би са леко завишени.
Досега пет рекламодателя са се възползвали от посредничеството на "Инвестор.БГ", за да излъчат своите послания от сайтовете на Yahoo. Сред клиентите са български представители на марки като Nivea, Dove, Renault, Orbitel и JetCredit.
Какво видя Yahoo в България
Приходите от интернет реклама в България възлизат на 12 млн. лв. през 2007 г., сочат данните на "Инвестор.БГ". Тази година се очаква те да достигнат между 18 и 22 млн. лв. Около 3-4% от всички български рекламни бюджети отиват за интернет. В Западна Европа обаче този дял вече достига 15%. Затова Yahoo в лицето на Марвин Лиао очаква силен ръст на българската онлайн реклама през следващите няколко години.
Споразумението с Yahoo би трябвало да даде тласък на "Инвестор.БГ", в чието портфолио от сайтове до момента нямаше електронна поща. С рекламен носител като Yahoo Mail компанията ще покрива и тази ниша. В момента българската фирма развива близо двадесет сайта, сред които едноименният investor.bg, новинарският dnes.bg, мрежата за запознанства aha.bg и т.н. От друга страна, 2008 г. беше драматична за Yahoo. С всеки изминал ден Google увеличава преднината си в сферата на онлайн рекламата. Все пак Yahoo продължава да държи дистанция от гиганта Microsoft, който се опитва да я закупи. През тази година компанията стъпи на пазарите в Нигерия и Израел и разшири присъствието си в Индия и Румъния. Турция също е много важна за Yahoo, като според Любомир Леков, изпълнителен директор на "Инвестор.БГ", "за нея [Yahoo] ние попадаме между два много важни пазара".
Direct срещу AdWords и AdSense
Докато Yahoo и "Инвестор.БГ" се фокусират върху показването на банери, един проект на "Дир.БГ" се насочва към модела pay-per-click. Това е рекламната мрежа Direct, разработена от десетилетния български портал "Дир.БГ". Новият проект се цели в онези малки и средни фирми, които обикновено нямат финансовата възможност да получат своите 15 минути рекламна слава чрез традиционните комуникационни канали. В повечето случаи техните бюджети са твърде скромни, за да окупират телевизионния ефир. Затова много от тях се насочват към интернет. Софтуерът на Direct прави връзката между малките фирми и сайтовете (доставчици на съдържание), където се публикуват техните реклами. Сред доставчиците на съдържание, с които Dir са сключили договори, са dnevnik.bg, odit.info (и двата собственост на "Икономедиа", издател на вестниците "Капитал" и "Дневник"), actualno.bg, sladur.com, dariknews.bg, порталът dir.bg и други.
Концепцията на Direct е микс между Google AdWords и AdSense - реклами, съобразени с контекста и съдържанието на сайта, където се появяват. Визуално те приличат много на каретата на Google AdWords с важната разлика, че българският продукт дава възможност за вмъкване на изображение. Подобно на Google рекламните карета се появяват, когато ползвате търсачката на "Дир.БГ", наречена diri.bg. Direct е ограничена единствено за територията на страната, като рекламодателите плащат само когато интернет потребители с български произход кликват върху техните линкове. Това издава сериозна заинтересуваност у посетителите от рекламирания продукт или услуга. Рекламодателите плащат 120 лв. за 1000 клика. Клиентите на Direct могат да насочват рекламите по категории уебсайтове и тематични рубрики. В момента софтуерът сканира заглавията и етикетите на публикациите (т.нар. тагове) и зарежда най-адекватните спрямо тях реклами. До края на годината Direct ще започне да проучва и самото съдържание на текста. Всеки път когато натиснете платения линк, рекламодателите плащат на "Дир.БГ" по 12 ст. на клик. По-голямата част от парите отиват за уебсайтовете, където се публикуват рекламите.
Прави впечатление, че мрежата включва най-разнородни сайтове - от микробележника 160.bg, през сайта за запознанства sladur.com до новинарския dnevnik.bg. Така че аудиторията на Direct е най-разнообразна и вероятно по този начин се цели масовост. За да се нарече успешен проект, мрежата се нуждае от много сайтове партньори. Сред тях са компаниите "Уеб медиа груп" и "Аз медиа", които скоро ще сключат договори с Direct, обяснява Владимир Жеглов, изпълнителен директор на "Дир.БГ".
Така компанията смята да вземе дял от българския пазар на кликове. Този тип реклама също расте и тази година ще стигне до 2 млн. лв., прогнозира Иван Иванов, изпълнителен директор на агенцията за интернет маркетинг Zed digital Cybermark и един от създателите на "Дир.БГ".
Според Иван Иванчев, който е един от собствениците на Easy Trader - най-голямата българска рекламна мрежа за продажба на кликове, контекстуална реклама като Direct е трудна за реализиране в малка страна като България. "Тук няма достатъчно уникално съдържание [към което адекватно да се свързва рекламата]", убеден е Иванчев. Засега наистина Direct изпитва трудности с точното таргетиране, но това може да се обясни също с малкия брой рекламодатели в момента. Влизането на Yahoo и пускането на Direct e поредното доказателство, че българският интернет пазар остава привлекателен за инвестиции. Скоро може да се очаква навлизането на още рекламни мрежи. Сред новите попълнения е httpool, която до този момент не е обявила своите тарифи и сайтовете, с които ще работи.
събота, 18 октомври 2008 03:46:17

"Гугъл" и "Яху" се споразумяха за рекламите

Сега - 46 стр.
"Гугъл" и "Яху" се споразумяха за рекламите

Александър ВАСИЛЕВ

Първата търсачка продава реклами, появили се след търсене във втората
Yahoo потвърди плана си да партнира с услугите на Google за реклами въпреки обществените притеснения, че споразумението може да наруши антитръсто-вите правила.
От октомври Google продава реклами, които се появяват в резултатите от търсене в Yahoo. Споразумението е „напълно в рамките на предписанията на закона" според Хила-ри Шнайдер, изпълнителен вицепрезидент на Yahoo US, цитиран от redorbit.com. И двете компании са се съгласили доброволно да предадат за разглеждане обявения през юни план на американското Министерство на правосъдието, посочва Techews. Междувременно администрацията нае известен бивш адвокат по антитръстови дела, който да й помогне по заплетения казус. „Това е доброволен процес, в който сме се ангажирали, и смятаме, че той ще помогне на Министерството на правосъдието на САЩ да разбере темата", коментираха от Yahoo. „Отидохме в министерството и казахме: „Нека да направим този преглед, твърди съоснователят на Yahoo Дейвид фило. - Предприехме тези мерки и сме сигурни, че всички страни ще се съгласят, че сделката е добра за конкуренцията в дългосрочен план", добави фило. Microsoft, която още е преследвана от спомена на провалената сделка за поглъщане на Yahoo срещу 47.5 млрд. щатски долара по-рано тази година, изрази опасения, че новото споразумение може да ограничи конкуренцията на пазара на реклами при търсене в интернет. Заедно Yahoo и Google контролират над 80% от щатския пазар на реклами в търсачки. Yahoo очаква да повиши годишните си приходи до 800 млн. долара в резултат на сделката, която може да се окаже спасителна за компанията, след като цените на акциите й се сринаха до 5-годишен минимум от 17.85 щатски долара, много под предлаганите от Microsoft $33 на акция. Началната страница на Yahoo скоро ще бъде преработена за първи път от 2006 г. Компанията се отваря и към външни разработчици. Планира също да отвори музикалния си раздел за конкурентни услуги като епълските iTunes и Amazon в близките няколко седмици. Секцията „Новини" ще се захранва с повече местно съдържание. „Политиката на отваряне е начинът, по който ще отключим сериозна част от актива на Yahoo и ще позволим на разработчиците от цялата мрежа да усъвършенстват Yahoo", заяви Ари Балог, главен технологичен шеф на компанията. Че в Yahoo са предприели агресивен курс към промени, си пролича и от други негови стъпки. Гигантът покани ха-кери като част от новата си „открита стратегия", предаде АфП. Около 300 хакери получиха възможност да покажат възможностите си върху софтуера на компанията в калифорнийската централа на фирмата. Новата стратегия означава промяна на курса от Yahoo като компания, която създава и поддържа собствените си сайтове, към компания, която „кани други хора за шоуто", по думите на Крие Йе, ръководител на Yahoo Developer Network. Идеята е да се премахнат стените между сайтове, където хората складират диги-тални снимки, видео, писма и размишления. Това е тенденция, която дори е закъсняла според много потребители и разработчици. Yahoo обяви, че ще позволи на потребителите да префасонират началната страница, включвайки приложения от трети страни, които компанията не е приела официално. Yahoo твърди, че има над 500 милиона потребители по цял свят, но изпитва затруднения да преобърне популярността си във финансови постъпления. финансовите затруднения на компанията доведоха до преговори за закупуването й от Майкрософт, но предложената финална цена от 47.5 милиарда долара се оказа недостатъчна.
събота, 18 октомври 2008 04:38:01

„Гугъл" с 26% ръст на печалбата

Труд - 39 стр.
„Гугъл" с 26% ръст на печалбата



Интернет гигантът „Гугъл" обяви ръст на печалбата си за третото тримесечие на годината с 26%, съобщи Ройтерс вчера. За периода компанията е с печалба от $ 1,35 млрд., което надминава всички прогнози на анализаторите. Приходите на „Гугъл" за тримесечието са се увеличили с 31% до $ 5,54 млрд.
Въпреки че „Гугъл" е най-печелившата интернет компания, шефът й Ерик Шмид коментира, че тя също не е имунизирана срещу глобалната криза.
На фона на масовите съкращения от „Гугъл" са наели на работа над 500 души през последното тримесечие. Така служителите на компанията стават 20 000.
За сметка на това от интернет гиганта са намалили разходите за покупка на недвижими имоти и оборудване.
Вчера акциите на „Гугъл" повишиха стойността си с 10% до $ 393,30. Заради кризата на капиталовите пазари от началото на годината книжата на компанията са поевтинели с 45%.
събота, 18 октомври 2008 03:41:55

петък, 17 октомври 2008 г.

Playboy се отказва да прави DVD-та, ще наблегне на интернет съдържанието си

Инвестор - Международни
Playboy се отказва да прави DVD-та, ще наблегне на интернет съдържанието си



Издателят на едноименното мъжко списание Playboy Enterprises Inc, ще спре да прави DVD-та с цел да спестява по около 12 млн. долара на година и ще се фокусира върху разпространението на онлайн съдържанието си, съобщават от компанията, цитирани от Ройтерс.
Закриването на DVD операциите ще коства 80 работни места и 2 млн. долара такси за преструктуриране, сочи подадено регулаторно съобщение на компанията в щатската Комисия за ценни книжа и борсови операции. Заради тези и други разходи компанията очаква да приключи третото тримесечие с нетна загуба.
Бизнесът с DVD-та е част от категорията „други“ в отчетите на дружеството заедно с радиостанцията Playboy и продуцентската компания Alta Loma.
През август Playboy отчете загуба за второто тримесечие от 2,1 млн. долара, или 6 цента на акция, спрямо нетна печалба от 1,9 млн. долара, или 6 цента на акция, година по-рано. Приходите паднаха с 14% до 73,4 млн. долара.
Председателят и изпълнителен директор на компанията Кристи Хефнър (дъщеря на създателя на списанието Хю Хефнър) уточнява, че целта е компанията отново да излезе на печалба през 2009 г.
По думите й компанията реагира, за да отговори на предизвикателството на увеличената конкуренция за вниманието на потребителите, миграцията на рекламодателите към други платформи и по-високите разходи за хартия и печат.
Playboy ще доставя повече дигитално съдържание, докато излиза на етапи от DVD бизнеса си през следващите няколко месеца, за да се концентрира върху продажбите на съдържанието си онлайн, уточнява в съобщението Хефнър. Създадени са 25 нови работни места.
Playboy ще свие разходите за пътуване и развлечения и ще потърси по-екологични начини да пести енергия и средства.
„За разлика от други компании, които започнаха с печатни издания, ние имаме успешна телевизия, онлайн и мобилен бизнес, които са с потенциал за ръст в САЩ и в света“, заявява Хефнър в съобщението. Тя очаква ръстът на лицензионния бизнес на компанията да продължи. Добре се развива бизнесът с клуба на Playboy в Лас Вегас, компанията строи по-голям от него проект в Макау.
16.10.2008

петък, 17 октомври 2008 00:01:00

Приключи сделката за Нова ТВ

Пари - 6 стр.
Приключи сделката за Нова ТВ



Шведската медийна групировка Modern Times Group получи всички разрешения за завършване на сделката по закупуване на 100% от Нова телевизия. На 31 юли групата подписа договор за 620 млн. EUR в брой с Антена България, която притежава у нас 100% от Нова ТВ, 100% от кабелния канал Нова + и 80% от женското списание Ева. Нетните продажби на реклами са се увеличили с 54% до 42 млн. EUR за 2007 г., съобщиха още от медията, управлявана от Силва Зурлева. Печалбата преди данъци и лихви на Нова телевизия за миналата година е 19 млн. EUR, което е ръст от 2 пъти спрямо 2006 г. Пазарният й дял за първите 6 месеца на тази година е 18.2%.

петък, 17 октомври 2008 04:11:13

Риалити шоуто - тв помагало по манипулации

Монитор - 18 стр.
Риалити шоуто - тв помагало по манипулации

Георг АЛЕКСАНДРОВ

С елементарни трикове продуцентите превръщат зрителите в изкупителни жертви
Кока-колата сред лимонадените тв продукти. В това се превърна Биг брадър в четвъртия му сезон. Наивно е да си мислим, че хората няма да го консумират, независимо от прозиращата манипулация. В капана є в този сезон на Големия брат се хванаха капризни миски, мамини синчета свалячи, сприхави мачовци, неосъзнати и осъзнати хомосексуалисти, девици, роми, псевдохотелиери, ченгета с китари… общо взето скици. Но за разлика от предишните епизоди, които имаха и късно издание, в което се пускаха нецензурирани кадри, сега такова няма.
На няколко пъти в праймтайма на Нова тв аудиторията ставаше свидетел на брутални сцени. Сбиване до кръв, масажиране на силиконови цици, размяна на нежни ласки между жени...
Наскоро зрителите видяха задните части на Цветан, повит уж в пешкир, лигавата целувка на пича градинар Георги с бъбривата и интригантстваща Емилия. А също "чукането" на възглавници в името на играта на счупен телефон, изпълнено от бай Иван и Камен, гюбеците на Иванина, както и дефилирането є по прашки (макар и в друг момент в предаването). А какво да кажем за сбиването на изгонените вече Данаил и Даниел минути преди да започне един от лайфовете в осем часа вечерта? То беше отпушване на пара, но се проточи доста време. И наистина липсата на адекватна реакция от страна на режисьорите на шоуто бе осъдителна. Неадекватно е и поведението на СЕМ, който планува дебат за насилието, провокиран от Големия брат, чак за края на годината.
Докато чакаме надзорниците да реагират, ще ги улесним с някои подбрани факти от шоуто. Като този, че продуцентите снабдяваха с алкохол участниците и беше абсолютно логично рано или късно да се стигне до саморазправа помежду им. По-шокираща от сдърпването обаче бе липсата на навременна реакция от страна на охранителите. Защото се видя, че спречкването можеше да прерасне в нещо още по-сериозно, та дори и с фатален край. И какви щяха да са извиненията тогава…
Какво да кажем за странните и задълбочени коментари на гостите на Милен Цветков относно поведението на съквартирантите? Не е тайна за по-просветените, че повечето от тях получават предварително кратка информация за всеки един от брадърите в шоуто, без да са гледали внимателно героите, и импровизират с плоски съждения. Хвърлят произволно клишета по тези, които не са им симпатични, а с това манипулирането на образите, които са обречени да сноват в още по-манипулативните игри, замислени по сценарий, фалшифицира самоличността на участниците грубо.
Съдейки по логото на Биг брадър 4 - "Влез в реалността", явно авторите го преследват буквално. И ако бе станало най-страшното, те като нищо щяха да се оправдаят, че са предупреждавали още в рекламата за евентуални инциденти. Но колкото и циркаджийството на разголените гърли и наежените мъже, набедени за представителна извадка на обществото, да провокират гледаемост, елементарно е да превръщат зрителите в изкупителната жертва на телевизионни манипулации.
***
Текст под снимка
Повечето зрители възприеха сбиването между съквартирантите Данаил и Даниел в праймтайма на Нова тв като инсценирано.

петък, 17 октомври 2008 04:39:28

MTG преведе за Нова тв 620 млн. евро кеш

24 Часа - 5 стр.
MTG преведе за Нова тв 620 млн. евро кеш

Паола ХЮСЕИН

Шефката й Силва Зурлева лично е броила акциите, преди да ги даде
620 милиона евро са в сметките на гръцката компания „Антена" от миналата нощ, когато окончателно приключи сделката за Нова тв. „Лично джиросах акциите. Беше много тежка сделка, тъй като става въпрос за огромна сума. Последните 3 дни бяха изключително напрегнати", каза шефката на Нова тв Силва Зурлева.
Скандинавската компания MTG („Модърн таймс груп") обяви вчера, че е получила одобрение от българските власти и вече притежава 100% от Нова тв. По време на последните договорки новите собственици също дочули слуховете как се отказват от сделката заради световната криза и били съгласни да платят 62 млн. евро неустойка. Според друга версия с приготвената сума за Нова тв всъщност щели да купят bTV.
Сега MTG ще поеме пълния оперативен контрол върху бизнеса си у нас, обяви самата компания.
Нова тв има 54 % ръст през годините в нетните продажби на реклама, като за 2007 г. стига до 42 млн. евро. Тя държи 32,4% от 125-милионния в евро рекламен пазар у нас. Печалбата й за2007 г. е 20,5 млн. евро без приспадане на лихви, данъци и активи - почти двойна в сравнение с 2006 г. На MTG са и телевизиите „Диема" чрез участието й от 50% в „Болкан медия груп". Рекламният пазар у нас се е увеличил с 35% в левове през 2007 г., като се очаква растежът му да продължи. „Компанията вече заема твърдо второто място на този пазар. Това ще й позволи да реализира оперативно взаимодействие между медиите и да се фокусира върху увеличаването на общата гледаемост и пазарния дял. Тази придобивка е най-голямата за нас досега", каза президентът и изпълнителен директор на MTG Ханс Холгер Албрехт.
Текст под снимка
Силва Зурлева и гръцкият собственик Минос Кирияку откриват сградата на Нова тв.

петък, 17 октомври 2008 03:52:49

четвъртък, 16 октомври 2008 г.

Кризата няма да спре развитието на рекламата, ще донесе повече креативност

БИГ БГ - Новините
Кризата няма да спре развитието на рекламата, ще донесе повече креативност



Нина Нейкова е управляващ директор на Вивека – компания за маркетингови комуникации, която реализира рекламни и ПР кампании, управление на корпоративната репутация и събитиен мениджмънт на компании като Colliers International, Oracle – България, REHAU – България, Петрол Холдинг, Пикадили, Stada Medic International и др.
Била е генерален мениджър по информационни проекти, финансирани от Световна банка и Европейската комисия в България, изпълнителен директор на РА Комуникация 2002-Петрол холдинг АД, мениджър продажби в „Нова телевизия”, генерален мениджър на рекламна агенция „Нова телевизия”, маркетинг мениджър на „Триада комюникейшънс”, официален представител на CNN за България. С г-жа Нейкова разговаряме за пазара на ПР и маркетингови услуги в България и отражението на финансовата криза върху него.
- Очаквате ли в настоящите условия на криза, която дава отражение у нас, компаниите да намалят рязко инвестициите си в реклама и ПР? Или напротив - ще ги увеличат с цел да се справят по-лесно с променените обстоятелства?
Бих искала да вярвам на анализаторите, според които финансовата криза няма да повлияе на рекламната индустрия, като доведе до рязък и масов спад на маркетинговите инвестиции. Проблемът, пред който ще бъдат изправени както рекламодателите, така и обслужващите ги агенции е спадът в доверието на потребителите. По-трудното и по-скъпо отпускане на кредити и очакваното забавяне в ръста на заплатите съвсем естествено ще накара хората да харчат парите си по-разумно. Това, от своя страна, означава компаниите и агенциите да полагат повече усилия, за да ги убедят в пазаруването на точно този продукт или услуга.
Оптимист съм, защото това означава повече креативност, повече интересни идеи и кампании, откъм каквито изпитвахме остър дефицит напоследък. Подобно на цялата българска икономика рекламният пазар все още е достатъчно неразвит, за да продължи да нараства въпреки всички проблеми, които финансовата криза евентуално би донесла в страната.
Един лек шамар под формата на спад в потреблението ще има отрезвяващ ефект върху доста компании, иначе свикнали на каквото и да е маректингово битуване. Това ще е от полза за всички – агенции, медии, които се изхранват от реклама и най-вече потребители.
- Можете ли да дадете приблизителна оценка за обема на пазара на ПР и маркетингови услуги в България? Какви са очакванията Ви в тази връзка за следващата година?
Според различните източници цифрите варират от половин милиард до почти милиард лева. Общо ръстът на маркетингови инвестиции през миналата година е бил 28% спрямо 2006. Очакванията за тази година бяха за около 1,5 млрд. лева, които не съм сигурна, че ще се оправдаят. Пазарът в САЩ само за първото тримесечие на тази година се е свил с 3,7%. Няма как подобна тенденция да не се прояви и у нас. Ще се търсят повече ефективни форми, обективно отчитане.
Може би идва края на рекламния балон и неизобретателните решения – досега беше достатъчно дадената компания да пусне клип в национална телевизия, малко аутдоор, няколко захаросани публикации и да живее с мисълта, че прави кампания. Начините на общуване се променят и ако искат да успеят в новия свят на на маркетинг и комуникации, и рекламодателите, и агенциите трябва да променят манталитета си.
По мое мнение ще расте търсенето и пазарът на ПР услугите и събитийния мениджмънт, а инвестициите ще се пренасочат от традиционните към новите медийни канали.
- По-скоро успешно или неуспешно се осъществяват у нас комуникационните кампании при кризисни ситуации? Можете ли да дадете пример за успешни такива кампании и от какво е зависел техния успех?
Мога да дам пример с най-нашумелия казус напоследък – ПИБ. Случаят се разви като по учебник и много ми напомняше книгата на Сергей Минаев „Медиа сапиенс”.
В условия на криза компаниите минават през няколко етапа: 1. Подценяват случая – „Всяко чудо за три дни” и реакцията обикновено закъснява. 2. Понеже са несигурни, залагат на познати и остарели комуникационни техники – пресконференция или помпозно интервю на някой от управлението, а след това от всички възможни медийни канали ни залива мащабна и ненужна рекламна кампания. 3. След тези усилия се счита, че е направено необходимото и се чудим защо кризата се задълбочава, доверието на потребителя не се възвръща, както и пазарните позиции. Имаше похвален плах опит да се създаде корпоративен блог (много късно), но изпълнението беше толкова неиздържано, че не доведе до резултат.
- Какво е мнението ви за развитието на корпоративните блогове у нас като цяло? Полезен комуникационен канал ли са те и вие, като агенция, поддържате ли такива блогове?
За съжаление, все още не поддържаме, но имаме идеи и за следващата година ще предложим на нашите клиенти. Мисля, че точно във вашия сайт прочетох че в България се поддържат само 20 корпоративни блога, а в Европа едва 2,5% от компаниите имат корпоративен блог. Така че този инструмент тепърва ще се прилага и развива – това е още една възможност за диалог с потребителя.
Особено много харесвам в блоговете мълниеносната обратна връзка. Разбира се, това не е панацея за решение на маркетингови или брандинг проблеми на дадена компания и се изисква високо ниво на компетентност, качествени постинги с регулярна честота на публикуване, за да се поддържа вниманието на потребителя, интернет култура и изобретателност.
Както винаги пазарът се движи от компании, които следват култура на иновации, склонни са да въвеждат новости и имат по-напредничаво мислене, което ги поставя на крачка пред конкуренцията.
Видях, че в някои световни компании блогове се списват и от СЕО-тата. Легендарен стана блогът на Southwest Airlines. Като се влезе, първото, на което се натъквате, е снимка на някакво странно създание (стил Kiss), което се оказва изпълнителният директор на компанията, публикувал своите снимки с костюми от Хелоуин. Все още не мога да си представя български мениджър, който да излезе по подобен начин пред обществото. У нас продължава да битува представата за големите български компании като свръхорганизации, криещи от обществеността своите корпоративни тайни. Целта е, ако може да се намали бездната в общуването между фирми и клиенти, в показването на един човешки облик, който гради доверие, а не го разрушава.
- Завършили сте актьорско майсторство в НАТФИЗ, а кариерата ви се развива трайно в областта на маркетинга и рекламата. Помага ли ви образованието ви в този бизнес и доколко човек в него трябва да е актьор за да успее?
Може да прозвучи странно, но законите на сцената и в маркетинга са почти едни и същи. Успешна комуникационна кампания се постига чрез директни послания и ясно дефинирани цели. Персонифицираният подход и предизвикателството да породиш съпричастност и лична ангажираност към бранда у всеки един потребител са водещи и при изграждане на ролята. Да се поставиш на мястото на другия и да го накараш да съпреживее една незбравима история.
Понякога дори не важно точно образованието, а дали си добър разказвач на истории. На сцената, за да си убедителен, трябва да си вярваш, на маркетинговата „сцена” се изисква не по-малко умение. Нещата са много близки – и като актьор, и като рекламист се занимавам с едно и също – разказвам истории и продавам мечти. И зад всеки резултат се крие голямо усилие, много опити и репетиции. А удоволствието да владееш публиката е несравнимо на всяка сцена. В този смисъл е хубаво да си актьор, за да успееш, но, както казах, законите са почти еднакви – и на сцената, и в рекламата всеки фалш или измама се виждат като през лупа. Ако не си истински (ако продуктът, който предлагаш, не струва) няма роля, която да те извади от ситуацията, винаги те „хващат”.
- Кое е най-голямото предизвикателство, когато става въпрос за успешни комуникации – и с клиенти, и като предаване на послания?
Постоянно да си във форма и „в час”. На един семинар модераторът разказа интересна история, която много ме забавлява и най-точно ще илюстрира какво имам предвид. Един човек решил да започне собствен бизнес. Теглил кредит и отворил малко кокетно магазинче за мебели. Работел усилено и скоро започнал да има добри и лоялни клиенти. След време голяма компания купила земята от лявата страна на магазинчето и построили голям магазин за мебели с шоурум. Човекът започнал да работи още по-услиено, за да издържи на конкуренцията. След още малко време от дясно отворили още един голям магазин за мебели. И поставили голям билборд – „Заповядайте при нас – Промоция! Големи намаления!”. От ляво отговорили с мегаборд – „Космически намаления! Заповядайте при нас! Купете едно – получавате две“ и т.н. Човекът с малкото магазинче сериозно се притеснил. Казал си: „Време е и аз да направя нещо. Трябва да сложа табела!”. На другата сутрин наистина сложил табела. На нея пишело: „Вход“.

четвъртък, 16 октомври 2008 00:01:00

БАН ще лъска имиджа си с нов PR-отдел

Медиапул - България
БАН ще лъска имиджа си с нов PR-отдел



В БАН се открива нов отдел за връзки с обществеността, обяви в сряда председателят на академията акад. Никола Съботинов. Учените са на мнение, че съществува негативно обществено мнение към институцията и това се дължало на факта, че до момента БАН не е имала отдел, който да се грижи за публичния й образ. Отделът ще бъде оглавяван от старши научен сътрудник д-р Антоанета Христова. Засега отделът се състои от двама души. Те ще поддържат комуникация с координатори, които ще бъдат избирани във всеки един институт и структурно звено на БАН. Координаторите в институтите ще имат за задача да предоставят на отдел "Връзки с обществеността" в БАН информация за събития – научни резултати, патенти, международни участия, израстване на млади хора в науката, значими гости и лектори два пъти в месеца. "Академията не трябва да бъде в никакъв случай изолирана от обществото", заяви Съботинов. Отделът ще поддържа интернет страницата на БАН и ще популяризира всичко, което се прави в академията. Така например в момента Институтът по генетика на растенията към БАН работи по създаването на специален сорт домати, който да има добър търговски вид и устойчивост, но и да притежава изключителни вкусови и ароматни качества. Учени от БАН са решили и проблемите с отглеждането на памук в Турция, след като от югоизточната ни съседка ги помолили за помощ.
15.10.2008 г.

четвъртък, 16 октомври 2008 00:01:00

Porter Novelli c PR кампания за банковите депозити

Класа - 11 стр.
Porter Novelli c PR кампания за банковите депозити



PR агенцията Porter Novelli Washington разработи кампания за институцията, която осигурява американските банкови депозити The Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), съобщиха от агенцията. Целта на проекта е да увери американските потребители, че техните депозити са в безопасност, стига да не превишават застрахователните лимити на корпорацията. В рамките на месец и половина екип на агенцията от над 30 души разработи и реализира концепция, която включва телевизионна, радио- и онлайн реклама, както и интернет сайт. Лице на инициативата е Сузи Орман, персонален финансов съветник и водещ на The Suze Orman Show no SNBC. Още на втория ден, в който сайтът на кампанията стартира, броят на посетителите му нарасна с 1637%, а медийните ангажименти на Орман включват участия в най-популярните тв предавания в САЩ. Porter Novelli е една от водещите световни PR агенции с представители на всички основни пазари. В България компанията е представена от агенция APRA Porter Novelli, която работи за марки като Соса Cola, HP, Nestle, Tuborg, Elle, Mercedes и е сред основателите на Българската асоциация на PR агенциите (БАПРА).

четвъртък, 16 октомври 2008 04:37:32

4 000 000 лв. инвестира ТВ2 в “Новините”

Монитор - 18 стр.
4 000 000 лв. инвестира ТВ2 в “Новините”

Надежда ПОПОВА

“Човешките истории и животът, такъв, какъвто е, са важни за нас. Няма да се превръщаме в говорители на институциите", синтезира концепцията на "Новините" на ТВ2 шефката им Жени Павлова. На специална пресконференция по повод старта на емисиите в новосъздаденото за целта студио стана ясно, че в техническото оборудване са инвестирани 4 милиона лева. Самият комплекс е изграден за по-малко от месец. От 500-те кандидати за водещи до финалната права са стигнали петима. Не е ясно чие лице ще направи сефтето на инфо блока този понеделник от 19 часа, но Павлова потвърди, че двете издания (късното е от 21,30 ч.) ще имат различни титуляри.
Факт е и женската хегемония в ефира. Тя ще се разпростре и в спортните емисии, водени от Петя и Петя. Първата, Желева, е кадър на ТВ7 и нашумя в публичното пространство със скандалното си интервю с Христо Стоичков за сп. Max, а в последствие и с радваща окото фотосесия за него. Другата, Кузева, има вид на фолкпевица, но зад подвеждащата є външност се крие 5-годишен опит в спортната редакция на Нова.
Сред имащите шанса да предават актуалното от деня в праймтайма няма познати на широката аудитория лица. Изненадващо, като се има предвид, че стопанисваната от СМЕ медия е основният повод ключови кадри от националните телевизии да вазират в нейните редици (като репортерката на bTV Новините Дияна Дончева, например). Сигурно е, че сред фаворитите за горещия стол е Диана Радева, гласът на инфо емисиите от "Тройка на разсъмване" по радио Витоша. Дебютът є в ТВ2 бе като заместничка на Георги Любенов във вече несъществуващото "Параграф БГ".
На въпрос защо са се позиционирали в един часови слот с новините на bTV, които, както е известно, са най-гледаните у нас, Павлова отговори: "Не сме и помисляли да започнем в по-ранен час с идеалната цел да ни е лесно. Не се страхуваме от конкуренцията. Използвали сме опита на СМЕ, които правят най-добрите новини в държавите, където имат телевизии. Консултантите им ще продължават да ни помагат, за да станем и ние лидер в България." В кратки срокове "Новините" ще се обогатят с коментарна рубрика, от 2009-а - със сутрешно и обедно издание.
***
Текст под снимка
Петя на квадрат е формулата за успех на спортните емисии на ТВ2. Кузева (вляво) и Желева (вдясно) са познати от екрана на Нова и ТВ7.
***
"Няма да се превръщаме в говорител на институциите. Не ни е страх и от конкуренцията.", категорична е шефката на "Новините" Жени Павлова, дългогодишен кадър на Дарик радио.

четвъртък, 16 октомври 2008 06:12:23

Yahoo! стъпва на българския рекламен пазар

Дневник - Компании&Финанси - II стр.
Yahoo! стъпва на българския рекламен пазар

Албена БОРИСОВА

Един от световните лидери в интернет -Yahoo!, стъпва на рекламния пазар в България. Това съобщиха от екипа на „Инвестор.бг“, които ще бъдат партньор на американската компания при продажбата на рекламно пространство. Споразумението ще даде възможност на българските рекламодатели да достигнат до потребителите на Yahoo!, които отварят сайта от България. „Причината да подпишем споразумението е нашето очакване за растеж на рекламата в интернет в България“, обяви Марвин Лиао, който е директор „Развитие на международните продажби“ в Yahoo!. По данни за 2007 г. интернет заема 3-4% от рекламния пазар в страната. В Западна Европа, Северна Азия и САЩ този дял е 15% и продължава да расте, коментира Лиао. Според него сегментът на мейл услугите дава една от най-добрите възможности за реклама, защото насочват посланията към конкретния търсен таргет на всеки рекламодател. В момента Yahoo! достига до 580 млн. потребители месечно на 38 пазара по целия свят. Американската компания обаче има изключително строга политика по отношение на рекламите, които публикува. Yahoo! не допуска в пространството си игри и състезания с подвеждащ характер и прави задълбочено предварително проучване на всяка кампания. Четири български компании вече са експериментирали с новата възможност за реклама. Икономическата криза едва ли ще засегне нарастването на интернет рекламата в България и ръстът през 2008 г. може би ще е над 50% спрямо 2007 г., коментира изпълнителният директор на „Инвестор.бг“ Любомир Леков.

четвъртък, 16 октомври 2008 05:17:41

Заработи първата социална мрежа в областта на селското стопанство

Земя - 7 стр.
Заработи първата социална мрежа в областта на селското стопанство



Agrosaveti.com е първата социална мрежа в България, насочена изключително към потребителите с интереси в областта на селското стопанство. Целта на проекта е да се улесни създаването на бизнес контакти и запознанства между фермерите и фирмите.
Сайтът обединява популярни функции на социалните мрежи с бизнес възможности и има амбицията да се превърне в мост за осъществяване на продажби и представяне на фирми и селскостопански производители.
Agrosaveti.com предлага едни по-различни и по-модерни онлайн инструменти и възможности за безплатна реклама, както и популяризиране в интернет среда дейността на физически и юридически лица. Подобно на останалите онлайн социални мрежи в него всеки потребител има уникален профил и ще може да участва в различни общества и групи по интереси, които имат възможност да обсъждат актуални селскостопански теми, да споделят знания, идеи и опит. Комуникационните възможности включват още и обмен на кратки съобщения между потребителите. При регистрация в сайта всеки потребител определя сам каква информация за себе си ще направи достъпна за останалите потребители. Участието в селскостопанската социална мрежа е безплатно и без ограничения във функциите.

четвъртък, 16 октомври 2008 07:40:44

сряда, 15 октомври 2008 г.

Как известните правят реклама за социална кауза

Класа - 24 стр.
Как известните правят реклама за социална кауза



В този втори епизод на шоуто отборите се срещат с Доналд Тръмп, Тери Лундгрен - председател, президент и изпълнителен директор на "Мейсис", и Роб Лебовиц, който работи за Pedigree, за да получат следващата си задача, февруари е месец за осиновяване на животни и Роб Лебовиц разяснява кампанията на Pedigree за осиновяване на домашни любимци, която подпомага четирите милиона кучета, попаднали в приюти. Задачата на отборите този път е да създадат 30-секундна телевизионна реклама за тази кампания, а Роб ще избере победителя.
Нели Галан е мениджър на проекта за "Емпресарио" и тя приканва всички да се хванат за ръце, да поемат дълбоко въздух и да медитират върху идеи за задачата. Омароса решава да остане на страна и да не се включи в това, защото го смята за абсолютна загуба на време. Скоро след това се отбива Тери, за да разясни на жените какво по-точно се иска от този проект.
Джийн Симънс, мениджър на проекта за "Хидра", решава да пропусне срещата с Тери и веднага да се запъти към студиото за снимки. Всеки от отбора представя своята идея за рекламата, като общото мнение е, че фокусът на рекламата трябва да е върху Леникс, а Стивън да заеме позицията на режисьор. Преди да започнат снимките, Иванка се отбива, за да чуе тяхната идея. Джийн се държи доста грубо с нея и не само я кара да чака, но и намеква, че тя може да е доносник на "Емпресарио", тъй като е жена.
"Хидра" започва снимките под строгия контрол на Стивън. Заснемането на кадрите, в които Леникс разхожда куче по улиците, предизвиква въодушевление у минувачите. За да може Стивън да заснеме последните кадри, Вини и Джийн се опитват с всички сили да задържат настрана тълпата, която приижда от всички страни, но не постигат голям успех и са принудени отново да се върнат в студиото. По-късно Джийн изпраща екипа да отпочива, докато той и Стивън монтират заснетото. Въпреки желанието на Тито да влезе при тях Стивън категорично го изгонва и остава и останалите членове на екипа в неведение за крайния вид на рекламата.
"Емпресарио" започват снимачния ден, водени от своя режисьор Нели. Тя критикува Надя за лошото изпълнение на поставените от нея задачи. В същото време Мери-Лу ръководи актьорите и ги подканва към по-естествено изпълнение. В стаята за монтаж екипът се оказва доста затруднен да избере и напасне нужните кадри. "Емпресарио" първи правят презентация пред Pedigree. След излъчването на тяхното видео Тръмп остава много доволен. Идва ред и на "Хидра". След представянето на тяхното видео Тито споделя колко е щастлив от завършения продукт. И двата отбора се чувстват сигурни, че са спечелили, но последното решение взема представителят на Pedigree. Неговото мнение е, че неоспорим победител в тази задача е отбор "Хидра". В заседателната зала Тръмп отново се среща с женския отбор и започва с упрек към Мери-Лу по отношение на лошото озвучаване на рекламата. Тръмп смята, че отборът не се е справил с нито един аспект от рекламата в сравнение с безупречното изпълнение на "Хидра". След дискутиране на отделните детайли Тръмп приканва Нели като мениджър на проекта да избере две от съотборничките си, с които да се върне обратно в заседателната зала. Нели избира Надя и Керъл. Нели споделя, че е била прекалено амбициозна и трябва да поеме отговорност за действията си. Вниманието се насочва към Надя, която по думите на Тръмп не е показала достатъчно състезателен дух. Той не вярва, че тя може да доведе отборадо победа и изрича фаталните думи "Надя, ти си уволнена".

сряда, 15 октомври 2008 04:20:18

Ще срине ли кризата световните IT пазари

Пари - 24 стр.
Ще срине ли кризата световните IT пазари

Христо ЛАСКОВ

Въпреки предварителните оптимистични очаквания глобалната финансова и икономическа криза най-вероятно ще притисне IT сектора. Според данни, изнесени от Bloomberg, щетите от спада в продажбите, които ще отнесат гигантите в индустрията, само за следващата година ще достигнат около 170 млрд. USD, или 5% от общия обем от 3.4 трлн. USD
- спад, който е по-малък от прогнозираните от някои от по-големите компании от бранша. А ако този спад стане факт, 2009 ще е първата година с отрицателен знак за IT сектора от 2001 г. насам. Малко по-оптимистична е прогнозата на iSupply. Според нея ръстът на технологичните компании ще падне от 4 на 3.5%, но все пак ще има такъв.
Потърпевши
Най-потърпевши от натиска върху потребителите ще бъдат именно най-големите, прогнозират анализатори. Според анализа на Bloomberg имена като Intel и Microsoft ще отнесат най-големи щети от евентуалния спад на разходите. Други големи имена в бранша като Apple, изглежда, не са особено притеснени от негативните прогнози. Днес компанията най-вероятно ще представи нова серия MacBook Pro напук на глобалното забавяне, прогнозират американските блогове.
Причини
Може би и фактът, че продуктите на Ябълката са по-потребителски ориентирани, е причина за липсата на негативизъм у главния изпълнителен директор на компанията Стив Джобс. Защото най-големият спад за IT компаниите ще дойде от най-големия им клиент - бизнеса.
Съкращаването на корпоративните разходи за покупка на компютри, софтуер и мрежово оборудване ще стане основният катализатор на спада на продажбите, коментират специалисти. Компаниите ще харчат по-малко за информационни технологии, тъй като банките ще ограничат кредитирането, изпитвайки остър дефицит на ликвидност. Много финансови институции в САЩ вече силно ограничиха и дори прекратиха отпускането на кредити, а други увеличиха рязко лихвените проценти, показва статистиката.
Развитие
Съкращаването на разходите за покупка на готови услуги обаче може да не се пренесе в сектора на IT услугите, смятат специалисти. Причината е, че чрез оптимизация на IT процесите се оптимизират и разходите на компаниите - точно целта, която преследват и големи, и малки бизнеси в момента. И все пак като цяло очакванията са за глобален спад през идните 12 месеца.
Промени
В момента целият финансов свят е в очакване на отчетите на IT компаниите за третото тримесечие на 2008 г. Може би именно те ще покажат какво точно се случва с продажбите на технологичните компании, чиито акции понесоха едни от най-тежките удари по време на глобалния борсов спад през миналата седмица.
Ако трябва да съдим от последните данни обаче, IT гигантите остават имунизирани срещу глобалния крах. Доказателство за тенденцията са финансовите резултати на най-големия производител на компютри в света Hewlett-Packard за второто тримесечие на 2008 г. Според изнесената от компанията информация продажбите й на PC са скочили с 20% спрямо предходната година. Наистина основен фактор за това увеличение са пазарите извън пределите на САЩ, но и американците са допринесли за стабилния ръст на IT гиганта. А HP далеч не е единственият пример за позитивизъм.
Продажбите у нас не намаляват, дори обратното - скокът на PC пазара за 2008 г. трябва да е над 20%
Оптимистични са прогнозите и на анализатори, и на специалисти от IT бранша за развитието на IT пазара в България в обозримо бъдеще. И до момента няма корекции на прогнозите на IDC за развитието на продажбите на компютри у нас, които са за над 20% ръст през идните 4 години.
Коментар
Не смятам, че до края на годината IT браншът ще усети какъвто и да било ефект от глобалната криза, коментира за в. Пари управителят на Комел Софт Мултимедия и член на УС на Българската асоциация по информационни технологии Златко Златков.
Мнение
Смятам, че дори и да се усети някакъв ефект, той няма да дойде толкова бързо у нас. Евентуални последици от кредитната криза в България най-вероятно ще усетим най-рано след март 2009 г., прогнозира Златков.
Прогноза
В края на 2008 г. очакваме традиционното високо търсене от домашните потребители и фирмите, както и отпушване на някои големи проекти в държавната администрация, казва Огнян Данчев, мениджър за компютърните системи в Hewlett-Packard България. През 2009 г. обаче смятам, че ръстът ще е по-скромен и намирам прогнозите на много анализатори за твърде оптимистични, добавя той.
Позиция
През следващата година и технологичният сектор ще пострада от световната финансова криза, твърди Димитър Каданов, мениджър Volume Business във Fujitsu Siemens България. Фирмите ще преминават към по-консервативна фискална политика и ще са по-предпазливи при харчовете си за IT оборудване, добавя той.
Анализи
Според анализаторите от IDC обаче идната 2009 г. ще бъде оцветена в розово за продажбите на компютри. Българският пазар ще бъде водещ по ръст в Балканския регион до 2012 г., прогнозират те. през следващите 5 години средният годишен ръст на IT пазара у нас ще бъде около 20.5%.
Тази прогноза е с над 40% по-висока спрямо изнесените преди година данни за среден годишен ръст на IT сектора от 14.5%. А ако тенденцията се запази, през 2012 г. оборотът от софтуер, хардуер и услуги у нас трябва да достигне 2.58 млрд. лв. при оборот от малко над 1 млрд. лв. за 2007 г.
Среда
Българският пазар се намира в златната среда, що се отнася до степента на развитието му, казват още от IDC. Основен показател за това е разпределението на разходите за високи технологии и по-специално процентът, предназначен за услуги.
***
Продажби
► Със 100% са скочили продажбите на лаптопи в България за първата половина на 2008 г. спрямо същия период на миналата година, показва статистиката на IDC.
►През третото тримесечие пазарът на преносими компютри се сдоби с нов лидер - Asus.
► Dell отчете точно 100% ръст в продажбите си за първото полугодие.
► HP също е доволен от развитието си на родния пазар.
► Показателна за това е специалната серия лаптопи Pavilion на компанията, предназначена за страната ни.
► Тя трябва да дебютира до края на октомври.
***
Dell занижи прогнозите
► Вторият по големина производител на компютри в света Dell занижи очакванията си за пазарите на високи технологии още в средата на септември.
► Потребителите в САЩ отдавна намалиха разходите си за IT, сега на дневен ред идва спадът в харчовете на хората отвъд океана, коментира тогава главният изпълнителен директор на компанията Майкъл Дел.
► Проблемът е след слабия август, който се превърна в традиция за Dell, че положението през септември не се подобрява.
► Според анализаторите от Gartner ръстът на IT пазара за тази година трябва да бъде 6.25% на глобално ниво.
► Общият оборот на hitech сектора трябва да достигне 3.4 трлн. USD. През миналата година разходите на потребителите скочиха с 10.4%, а прогнозата за следващата година е за ръст от под 6%.

сряда, 15 октомври 2008 03:28:06

Интернет завладява новото поколение мобилни телефони

Пари - 26 стр.
Интернет завладява новото поколение мобилни телефони

Христо ЛАСКОВ

Apple iPhone и дори повече. Това са надеждите, които Google и HTC възлагат на своя телефон G1 (който е първият с операционната система Android) и RIM на своя BlackBerry Storm. Първото устройство трябва да дебютира в САЩ в края на тази месец, а второто ще се появи през ноември.
И докато досега имаше много смехотворни имитации на iPhone, очакванията на тези гиганти са, че този път телефонът на Apple ще се сдобие с истински конкурент, който да е достоен да го свали от престола му.
Проблеми
Естествено и двата телефона изглеждат перфектни на демоклиповете си. Най-вероятно обаче проблемите с тях ще започнат още с пускането им на пазара (не че с iPhone нямаше такива - например липсата на гласово набиране, опция за запазване на прикачени файлове от писма и невъзможността да се отварят RTF файлове). Тези проблеми обаче и досега не са попречили толкова сериозно на продажбите на устройството и то се купува като топъл хляб по цял свят.
И дори и да не са чак дотам перфектни, HTC G1 и BlackBerry Storm определено са в една група с iPhone. Поне в класациите на лудналите по високите технологии и мобилния интернет бизнесмени, които не могат да живеят без 3G мрежа и устройство за мобилна поща и сърфиране подръка.
Android
На пръв поглед HTC G1 и платформата Android изглеждат по-скоро предназначени за потребителите, а не толкова за бизнеса. Телефонът не поддържа интеграция със системи като Microsoft Exchange, а начините за подсигуряване на сигурността остават неясни. Допълнителните му приложения обаче изглеждат достатъчно усъвършенствани и изтънчени, а сърфирането с G1 прилича досущ на това с iPhone.
Storm от своя страна е ясно ориентирано към бизнес потребителите, въплъщавайки в себе си имейл услугата и сигурността с марка BlackBerry. Интернет сърфирането с този телефон също изглежда обещаващо.
Интерфейс
И в двата случая остава само едно неизвестно - потребителският интерфейс. Сигурно е, че и двата телефона имат голям проблем, какъвто е липсата на опции cut и paste, както и невъзможността за вършене на няколко задачи едновременно.
На теоретично ниво устройствата, работещи под Palm OS и Windows Mobile, са конкуренти на iPhone. Нито една от двете операционни системи обаче не е изкарала нещо съществено ново от излизането на телефона на Apple. И Palm, и Microsoft работят по новите версии на операционните си системи, така че е напълно възможно те да се опитат да се върнат с нови сили на пазара.
Във всички случаи обаче с появата на G1 и Storm ще станем свидетели на изцяло ново ниво на мобилните комуникации.

сряда, 15 октомври 2008 03:28:35

Компаниите у нас не се страхуват от срива на Wall street

Класа - 22 стр.
Компаниите у нас не се страхуват от срива на Wall street



В последните няколко седмици за финансовата криза се говори много и още повече се изписа. Някои специалисти я определиха като най-сериозната в последния век, други смятат, че ще подейства отрезвяващо. Вестник "Класа" обобщи мненията на най-изявените мениджъри от водещите сектори в икономиката. Повечето се обединиха около мнението, че сривът на банковата система няма да има пряк ефект, но все пак трябва да се внимава. Според Камелия Попова, управител на Cofas България, "вече видяхме най-сериозния пик на световната финансова криза, а у нас тя ще се усети най-силно през 2009 г., а към средата на 2010 г. ще има стабилизиране". "Очакваме през 2009 г. оскъпяването на финансовите ресурси да доведе до по-внимателно следене на финансовите заеми и до затягане на дисциплината", заяви още мениджърът. Като най-губещи Попова определи строителството, автомобилната промишленост, въздушния транспорт и електронните компоненти.
Най-разтресен от финансовото земетресение е имотният сектор
През миналата седмица в столицата се състоя балканска конференция за недвижими имоти BalREc, където водещите мениджъри и консултанти от бранша посочиха опасностите и възможностите за развитие. Анализаторите на сектора се обединиха около мнението, че е време инвеститорите да преоценят очакванията си за печалба, защото приходите от предишните години ще намалеят. Според Илиян Василев от Deloitte кризата ще затрудни финансирането на големи проекти. Но това не означава, че те напълно ще спрат. С неговата теза се съгласи и Росен Плевнелиев - мениджър на "Резиденшъл парк" в София. "Банките няма да финансират всичко. Ще се обръщат към дългосрочните си партньори. Финансирането ще стане по-скъпо", посочи специалистът. Според Сергей Койнов от Forton International основното въздействие се състои в промяна на кредитната политика на банките. Лихвените нива са се покачили с около 1% от началото на годината, което се отразява и на цялата икономика. Друг е въпросът, че подобно увеличение едва ли ще обезкуражи големите международни фондове с интереси у нас. факт е, че пазарът за продажби на дребно в България продължава да се развива с много бързи темпове, като най-вече се набляга на строителството на търговски центрове от типа мол. А в момента на българския пазар има близо 15 проекта за молове, които предстои да бъдат завършени през 2009-2010 г. Според данните на Colliers International, за първите 6 месеца общата търговска площ на моловете в страната се е повишила с 31%, като най-съществен принос за това има откриването на Mall Varna, чиято площ е 33 хил. кв. м. Този мол е и най-големият по площ от всичките 9, които са отворили врати на българския пазар до момента. От строящите се комплекси най-голям ще бъде Carrefour Tzarigradsko, чиято площ е 66 хил. кв. м, а строителните работи по него се извършват от компанията Carrefour. От друга страна, инвеститори от ранга на Immoeast u Equest вече започнаха да разпродават част от активите си у нас. Само преди месец City center Sofia беше продаден, а преди броени дни се заговори за сделка и за Mall Sofia. Според Койнов големите международни фондове вече сравняват цените на офис сградите в София с тези в Мадрид.
Но не всички имотни специалисти отчитат финансовата криза като толкова негативна. Дори някои нарекоха въздействието й оздравително. Според инж. Пламен Андреев, управител на "Планекс Холдинг", част от проектите няма да бъде реализирана и по този начин ще бъдат отсени качествените. Михаил Чобанов от "Бългериан пропертис" в интервю за вестник "Класа" каза, че световната финансова криза дойде в България навреме дотолкова, доколкото нашият имотен пазар имаше нужда от отрезвяване, за да избегнем имотния балон, който се наблюдаваше в САЩ и някои държави от ЕС. Той посочи, че именно пазарът на ваканционни имоти е този, който в най-голяма степен ще понесе последиците от световната криза заради липсата на британски и ирландски купувачи.
А какво се случва с кредитирането?
Според последните данни на кредитния консултант "Бест Кредит България" в момента са налице две противоположни тенденции на кредитния пазар у нас. Първата е, че някои кредитори стават по-предпазливи при отпускане на финансиране, по-взискателни са към кредитополучателите и намаляват процента на отпуснатите средства спрямо стойността на обезпечението. Втората тенденция е обратната - увеличаване на процента на финансиране. Тя се наблюдава при кредитори, които доскоро са били доста консервативни и са кредитирали до 80% от стойността на купувания имот, а отскоро дават до 90% от стойността на сделката. По този начин те се опитват да спечелят по-голям пазарен дял за сметка на банките, които са станали по-консервативни сега. Според Борис Димитров от "Кредит Навигатор" повишаването на лихвите по кредитите и затягането на изискванията на банките ще доведат охлаждане и на кредитния пазар в България.
Камен Колчев, председател на СД на "ЕЛАНА финансов Холдинг", е на мнение, че българската икономика е свързана със световната, така че неизбежно кризата ще повлияе и на бизнеса в България. Икономическият растеж на страната няма да бъде в прогнозираните размери за следващата година. Все пак страната ни ще бъде засегната много по-слабо от развитите икономики.
Макар и индиректно бизнесът на международните компании, представени у нас, ще бъде повлиян. Според Георгиос Макридопулос, изпълнителен директор на "Нестле Айс Крийм България", "при евентуална рецесия се очаква и намаляване на разполагаемия доход на населението и покупателната му способност, което ще се отрази пряко на нашия бизнес както в България, така и в световен мащаб. Ние очакваме да имаме по-ясна представа как настоящата ситуация ще се отрази на ежедневния живот на населението, преди да предприемем конкретни мерки в насока към лимитиране на риска за бизнеса". А Димитър Друмев, изп. директор на "Санома Блясък България" , не очаква спад на продажбите, но и не разчита през 2009 да се повтори ръстът от 2007 и 2008 г. "Все още никой не може да каже какво ще се случи точно, но в Източна и Централна Европа се очаква не толкова сериозна криза, колкото чувствително намаляване на икономическия ръст - най-вече поради рецесия в строителството и намаляване на износа към по-развитите, но и по-засегнати пазари", смята медийният бос. А Бойко Шойлеков, и.д. изпълнителен директор на "Оргахим" АД, дори ясно признава, че кризата вече дава първите си резултати. "Последните срещи, които проведохме в Румъния и Турция, показват, че кризата се проявява и в нашия регион. Като цяло всички компании търсят сигурност при разплащанията, стабилност в срока, при който могат да получават суровина на определена цена. Такава сигурност не може да бъде дадена, защото крайните цени са свързани с цената на петрола. Малеиновият анхидрид например, който е базова суровина за производството на много продукти за строителния бизнес, и той също е обвързан с цената на петрола. Мога да обобщя, че бизнесът е много внимателен и консервативен в своите прогнози и подхожда по-консервативно към всички нови партньори", обобщи специално за "Класа" Шойлеков.
***
Банковият колапс вече порази ИТ бизнеса
Световната финансова криза засегна силно и ИТ бизнеса. През следващата година се очаква продажбите на ИТ да се редуцират със 170 милиарда долара, прогнозира "Блумбърг", визирайки най-големите играчи в индустрията Intel и Microsoft. Пазарът, оценен на 3,41 трилиона долара, ще претърпи първия голям спад от 2001 година насам, пише Technews. Причина за това ще бъде съкращаването на корпоративните разходи за покупка на компютри, софтуер и мрежово оборудване. Максимумът В редуцирането на разходите за ИТ ще достигне 5% през следващата година. Компаниите ще харчат по-малко за ИТ, тъй като банките ще ограничат кредитирането заради кризата с ликвидността. Много финансови институции в САЩ вече силно ограничиха и дори прекратиха даването на кредити, а други увеличиха рязко лихвените проценти. Според анализаторската компания iSuppli ръстът на технологичните компании ще падне от 4% на 3,5%.

сряда, 15 октомври 2008 04:18:29

Популярно лице или емоционално послание?

Класа - 24 стр.
Популярно лице или емоционално послание?

Сребрина БОБЕВА

Сребрина Бобева е управляващ директор на Euro RSCG Sofia - една от водещите агенции за маркетингови комуникации на българския пазар. Компанията е част от петата по големина комуникационна верига в света - Наvas. Агенцията е в България от 1996 г. и обслужва различни български и международни клиенти. В Euro RSCG Sofia работят близо 50 специалисти от различни области на маркетинговите комуникации. Сребрина Бобева е част от екипа на агенцията от шест години и е управлявала стратегически проекти за редица клиенти, сред които Coca-Cola, Inbev, Societe Generale Експресбанк, Microsoft, Sony, Orbitel, BILLA, Sanofi-Aventis, Brown Forman и други.
Кампаниите за социални каузи често са предпочитани от творците в рекламния бизнес. Презумпцията е, че такива кампании предоставят по-голяма свобода за творческа изява и неслучайно една голяма част от рекламите, участващи във фестивали, попадат в тази категория. В този епизод на "VIP Стажантът" наблюдаваме класически случай на социална кампания и два екипа, които подхождат по доста сходен начин, но с една основна разлика - използването на известна личност в рекламата. И в двата случая се заложи на силно емоционално послание, което е нормално, като се има предвид целта на кампанията. Като цяло нямаше драстични различия в качеството и двата крайни продукта бяха на много добро ниво.
Екип "Емпресарио" подходи към задачата правилно, като се срещна с клиента, за да зададе допълнителни въпроси и максимално да си изясни целите на кампанията. Учудващото е, че отборът победител в тази задача "Хидра" не счете за необходимо да разговаря с представителя на Pedigree. Това е необичайно и в известен смисъл непрофесионално. В отношението на Джийн Симънс имаше значителна доза арогантност, която достигна до сексизъм в отношението му към Иванка. Прекалената самоувереност и вземането на прибързани решения не са конструктивни в реална бизнес среда, независимо че в този случай се оказаха характеристика на победителите. Стивън Болдуин, от друга страна, въпреки подобна тенденция за еднолично лидерство, успя успешно да влезе в ролята на режисьор на клипа. Въпреки някои забележки от страна на колегите си от екипа за прекален авторитаризъм, той наистина успя да се справи доста добре. Като изключим несполучливия опит да се спре движението на централна улица в Манхатън, което не беше добре обмислено и загуби ценно време на екипа, като цяло "Хидра" действаха изключително организирано.
И в двата екипа наблюдавахме изява на лидери, които иззеха голяма част от дейността на останалите членове на екипа. Не се получи истински екипна работа, което създаде напрежение, но с оглед на кратките срокове, може би това беше оптималното решение.
"Емпресарио" започна много добре, но допусна класическата грешка да интерпретира отговора на клиента за използването на известни личности в рекламата прекалено еднозначно. Това доведе до липса на допълнителен анализ и по-задълбочено преценяването на плюсовете и минусите от използване на тази стратегия. Тази възможност беше зачеркната с лека ръка, което в крайна сметка им костваше победата.
И двата екипа имаха правилна стратегия и извършиха невероятна работа за тези кратки срокове. В реалния бизнес измислянето, подготовката, организацията и заснемането на такава реклама е доста сложен процес, който отнема значително повече време. Смятам, че и двете реклами представиха много достойно екипите и биха работили добре за каузата на Pedigree. Емпиричната бизнес логика обаче подсказа на клиента, че известната личност в рекламата на "Хидра" е допълнителен бонус към добрата идея. Използването на известни лица в рекламни кампании е световна тенденция и се счита, че това е печеливша формула за изграждане на продуктови марки или корпоративен имидж. Този феномен се доказва от маркетингови проучвания, които сочат, че 8 от 10 най-запомнящи се реклами са тези с участието на известни личности. Смята се, че маркит, създадени чрез използване на известни лица, постигат по-високо ниво на внимание и запомняемост от страна на консуматора.

сряда, 15 октомври 2008 04:20:51

вторник, 14 октомври 2008 г.

СЕМ се оказа извън закона. И вместо да дава оставки се върти като метилява овца

E-vestnik - България
СЕМ се оказа извън закона. И вместо да дава оставки се върти като метилява овца

Радой РАДЕВ

Решенията на регулатора могат да се оспорят в съда, заради агентите на ДС в него Решенията на регулатора могат да се оспорят в съда, заради агентите на ДС в него 13 Октомври 2008
Съветът за електронни медии се оказа извън закона и това може да докара глоби на България от ЕС. Двама от неговите членове са били хора на някогашната Държавна сигурност, а законът не допуска това. Това автоматично прави решенията на надзорния орган атакуеми в съда. Това пък може да забатачи медийната регулация у нас, България да изпусне сроковете за въвеждането на цифровизацията през 2012 г. и така да си изпроси финансови наказания от Европа.
И въпреки перспективата това да се случи, гурутата в СЕМ, не само, че не хвърлят оставките си, но и нагло се обявяват за поправки в закона, които да ги оневинят.
Така на практика за пореден път регулаторът показва, че основната му функция е да дестабилизира гилдията. Скандал и СЕМ стават синоними.
Медийни ченгета с досиета
Случката наподобява криминална история от социализма, но по-скоро е агентурна сапунка. Комисията по досиетата разкри, че двама от членовете на СЕМ - режисьорът Людмил Стайков (автор на някои от големите български филми – напр. “Време разделно” и “Хан Аспарух”) и шефът на Съюза на българските журналисти Милен Вълков са работили за Държавна сигурност. Единият за ДС към СГУ на МВР, а другият – за РУМНО (военно разузнаване).
От проверените 56 души, още трима от съвета са играли агенти – бившият член на органа Веселин Стойков, който през 2002 година подаде оставка малко след като се разбра, че е имал отношения със службите, ексшефът на отдел „Лицензиране” Борислав Шабански и ексшефът на „Информационни технологии” Михаил Бързанов.
Последните двама обаче са служители и не попадат под ударите на закона, тъй като в чл. 26 ал. 3 пише, че само членове на съвета не могат да бъдат лица „били щатни или нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност”.
И Стайков, и Вълков са в СЕМ от квотата на президента Георги Първанов и са назначени с негов указ през 2006 година.
Шест години след казуса „Стойков”, който подаде оставка от СЕМ заради досие, сега нито един от двамата няма намерение да си хвърли оставката и да се оттегли с достойнство от сцената. Напротив – това е един от малкото случаи членовете на СЕМ да се обединят около една идея.
Преди години, когато съветът се събра заради агент Стойков, бързо го освободи с 6 на 2 гласа. Сега ситуацията е друга. Денq след като стана ясно, че в СЕМ има хора с агентурно минало, надзорниците отново се събраха. След тричасови дебати обаче решиха, че няма да се произнесат по случая, докато решението на Комисията по досиетата не влезе в сила. Или пък някой от агентите не го обжалва.
Членовете на СЕМ, след като са избрали за директор на БНР Валери Тодоров (в средата). Отляво е Мария Стефанова, председател на съвета. Вдясно - Маргарита Пешева. Отзад вдясно наднича агент Василев - известният български режисьор Людмил Стайков. Присъствиета на двама членове на СЕМ с досиета и трима с изтекъл мандат прави съвета нелегитимен и всяко негово решение може да бъде оспорено в съда. Снимка: БулфотоПромяната в закона
Вместо да се освободят от компрометираните, семаджиите развиха старата идея, че лустрационният текст трябва да се премахне от медийния закон. Според тях наличието му е условие за неизбираемост на членове на съвета. И най-важното: „СЕМ смята, че този лустрационен текст не отговаря на изискванията за развитие на съвременната медийна среда”.
Деветимата от СЕМ стигнаха дотам, че, за да запазят статуквото, ще предложат на Комисията по гражданско общество и медии към парламента законодателни промени. И докато парламентът реши дали да промени закона, така че да допусне хора с досиета в СЕМ, той ще работи нелегитимен. Решенията му могат да бъдат оспорени. Тоест членовете му ще си взимат заплатата и ще правят …нищо.
През това време от президентството решиха, че законът не важи за тези, които са работили за военното разузнаване. Тоест оставането на бившия шеф на БТА Милен Вълков в СЕМ не подлежи на дискусия. Но законът за досиетата ясно включва в ДС и т. нар. РУМНО, в което Вълков е бил щатен служител. Значи ли това, че в президентството не се съобразяват със закона? По-различно било положението на академик Стайков. Президентът можел само да назначава, но не и да освобождава хора в съвета, твърдят от “Дондуков” 2. Т. е. по-скоро България ще стане световен шампион по футбол и БНТ ще купи тв-правата върху мондиала, отколкото някой от надзорниците да освободи мястото си доброволно. По всичко личи, че семаджиите ще правят всичко възможно да протакат предсрочното освобождаване на тези, които не отговарят на изискванията на закона.
НЕнаказателната отговорност
Скандалът щеше да бъде с еднодневна трайност, ако опираше само до моралната страна. А тя определено е изгубена някъде между професионалните качества на надзорниците. Иначе няма как да се обясни по-любезно един дребен факт : преди да влязат в СЕМ, членовете на съвета подписват декларация, че не са свързани със структурите на ДС. Според запознати подписването на декларация с невярно съдържание води до наказателна отговорност. Явно обаче не е уплашила нито Вълков, нито Стайков. „Двамата трябва веднага да си хвърлят оставките”, коментира доц. Георги Лозанов. Бившият член на съвета за радио и телевизия (който се трансформира в СЕМ), твърди още, че отговорността за скандала пада не само върху надзорниците с досиета, но и върху президента. Преди да ги назначи в съвета, той е трябвало да ги провери. Експерти са категорични, че решенията взети от настоящия състав на съвета, могат да се оспорват пред Темида.
Режисьорът Людмил Стайков твърди, че не е допускал, че може да има нещо общо с ДС, бил проверяван преди да стане член на съвета и за него нямало данни. Възможно е. Но Милен Вълков е бил щатен служител на РУМНО – тоест няма как да не е знаел, че е бил свързан с ДС и като такъв ще наруши закона, като стане член на СЕМ. Случаят с Вълков е още по-скандален поради това, че той оглавява Съюза на българските журналисти.
За последните години основното в действията на СЕМ е да не взима решения и да отлага във времето. Например – скандалните конкурси за аналогови честоти в София, Варна и Пловдив, които реши да спре след като „мисли” близо две години. Въпреки че оправда поведението си с предстоящата дигитализация, в момента съветът подготвя още конкурси, пак аналогови, но в други краища на страната. Всичко това може да отпуши поредица от съдебни битки, които да блокират нестартиралия се още процес на цифровизация.
Великолепната 9-ка
Освен двама агенти, от деветимата в СЕМ има и трима, чийто мандат изтече през ноември 2007 г. Така Стефан Димитров, назначен още от Петър Стоянов, доц. Лили Райчева и Мария Стефанова, избрани от парламента, продължават да се трудят, докато дойде новата смяна. Президентът Първанов посочи за медийна съветничка Анюта Асенова преди половин година, но указът за нейното назначение не може да влезе в сила, докато и НС не гласува своите предложения. В същото време пък коалиционните партньори не могат да се споразумеят за тях. Затова жълтите, освен и. д. председателката Мария Стефанова издигнаха за поста и Анна Хаджиева. Според запознати Симеон Сакскобургготски настоявал тя да смени Стефанова. Последната разочаровала политическите си закрилници. БСП пък номинира бившия говорител на ЦИК Александър Александров.
Влизането в съвета се оказва по-лесно, отколкото излизането.
Така се оказва, че от деветима членове на СЕМ, четирима са редовни. Кога ще дойдат новите попълнения и дали те ще са първо от президентската квота, заради висящите Стайков и Вълков, или парламентът най-после ще се размърда, е трудно да се прогнозира. По сценарий, още преди разкриването на досиетата, семаджиите си готвят избор на нов председател на съвета на 20 октомври.
Ченгеджийският скандал може да се окаже полезен, ако успоредно с него стартира обществен дебат за коефицента на полезно действие на СЕМ. Телевизии заливат зрителя с простотии (виж тук), а органът, който им е дал лиценза – СЕМ – си чопли носа и си гледа пъпа.
Неефективността на надзорния орган е постоянна. В този си състав съветниците само взимат заплати и предизвикват обществени скандали. Последното обаче е за сметка на данъкоплатеца.
Иначе няма толкова голямо значение дали медийните надзорници са работили за ДС, РУМНО, шесто, пето или двадесет и пето. По-важното е да не подписват декларации с невярно съдържание.
* метилява овца - овца, заразена с паразита метил, който засяга мозъка.
13.10.2008

вторник, 14 октомври 2008 00:01:00

2,4% спад на приходите от онлайн реклама в US вестниците

Класа - 11 стр.
2,4% спад на приходите от онлайн реклама в US вестниците



Само New York Times със 7,9% ръст от интернет печалба
С 2,4% по-малко са постъпленията на вестниците в САЩ от онлайн реклама за второто тримесечие на 2008 г. в сравнение със същия период на миналата година, съобщи вестник New York Times. Данните са на Вестникарската асоциация на Америка. Сумата, която са спечелили интернет изданията на големите компании за периода, възлиза на $777 милиона и е първият спад след 17 тримесечия ръст. През последните няколко години вестникарските компании бързо разширяват присъствието си в мрежата. Те прибавят блогове, сайтове със снимки или подкастове с надеждата повечето варианти на вестника да привлекат и повече рекламодатели. Заради икономическата криза обаче и сочената като спасение на печата дигитална сфера бележи спад в рекламата. В компанията Gannett, която притежава сайта USA Today, онлайн приходите за САЩ са се покачили със скромните 3% за второто тримесечие. За други вестникарски компании интернет постъпленията обаче спадат - 4% по-малко спрямо миналата година са спечелили Tribune Company, а понижението при Lee Enterprises е 9%. 70 милиона уникални читатели За New York Times Company онлайн печалбите са се повишили с 13% през второто тримесечие. По-актуални цифри обаче отчитат забавяне при вестникарските сайтове на компанията. В The Times's News Media Group, която включва сайтове като The Boston Globe, The New York Times и регионални вестници, онлайн приходите са се покачили само със 7,9% през август, което е много под обичайния ръст. Издателите твърдят, че новите интернет характеристики на вестниците им са привлекли по-голяма аудитория, която те се надяват да осигури и повече рекламодатели. Уникалните читатели на онлайн издания за август са 69,3 милиона със 17% повече, отколкото през същия месец на 2007 г., според анализ на Nielsen On- line, изготвен за Асоциацията на вестникарите в САЩ. Членовете на асоциацията посочват и причините за спада - икономическата криза и оттеглянето на рекламодателите от печата и от интернет изданията. Вестниците от своя страна продължават да добавят повече страници и са принудени да продават място за реклама на по-ниски цени. . Играта на големите
Големите издания като The Washington Post или New York Times могат да търгуват рекламно пространство на сайтовете си за суми от $15 до $50 за всеки хиляда импресии. Но както тези два вестника, така и други издания все повече разчитат на посредничеството на рекламни мрежи, за да продават по-неатрактивно пространство на цени от около $ 1 на хиляда импресии. Актуално проучване на Bain

Хектор Мартинес: На мода е реализмът в рекламите

Монитор - 18 стр.
Хектор Мартинес: На мода е реализмът в рекламите

Теодора СЕВДАЛОВА

Хектор Мартинес е роден в Буенос Айрес, Аржентина. В гимназията учи изящни изкуства. След като завършва средното си образование, постъпва в университет, където 2 години изучава семиотика и лингвистика.
Днес режисьорът работи за създаването на тв продукции на големи компании в САЩ, Южна Америка и Европа, сред които и на Корпоративна търговска банка.
- Г-н Мартинес, кога осъзнахте, че искате да се занимавате с реклама?
- Когато завърших изящни изкуства, започнах работа в рекламна агенция първоначално като асистент в артдепартамента й. С времето установих, че ми харесва да пиша сценарии и скриптове за филми и така промених посоката си на работа в рекламата - започнах да работя като копирайтър. Написах стотици спотове, повечето от които спечелиха престижни международни премии на фестивали като тези в Ню Йорк, Кан, Clio Awards и др. В отговор на това дойдоха и предложенията да стана изпълнителен директор на агенции като JWT и Ogilvy. Същевременно продължавах да помагам и да сътруднича на приятели киносценаристи, като любовта ми към киното надделя и започнах работа към агенциите като режисьор на реклами. Вече 15 години се занимавам с това.
- Какви качества трябва да притежава човек, за да стане добър режисьор на тв реклами?
- Качеството, което трябва да притежава един добър съвременен режисьор, е да може да слуша. Особеностите на пазара го изискват - да слушаш и да разбираш агенцията и клиентите. Не вярвам в себелюбивия и самотен гений. Една добра реклама, една добра работа е резултат както от таланта на режисьора, така и от разбирането на необходимостите и търсенията на рекламната агенция и на нейните клиенти. Разбира се, във всичко това трябва да сложиш солта и пипера.
- Как започнахте да работите за български компании и по-конкретно за Корпоративна търговска банка?
- Първата ми реклама в България беше за Корпоративна търговска банка. Стана случайно. Режисьорът, който трябваше да прави едната серия от спотовете, не успя да пристигне от чужбина. За да се реализира първият спот, моят мениджър ме представи на продуцентската фирма MVM, която ми предложи да се заема с тази работа. По това време бях свободен и приех. Беше приятна изненада, тъй като до този момент не бях мислил за България като за потенциален пазар.
- Коя е любимата ви реклама от тези, които сте правили за българския пазар?
- Харесвам всичките си работи, направени в България както за Корпоративна търговска банка, така и за другите клиенти като Kamenitza, American Express, Visa. Спотовете на банката лично на мен ми харесват, защото банковата реклама от комуникационна гледна точка е нещо много деликатно както по отношение на концепцията, така и от естетична гледна точка. Вярвам, че винаги сме постигали превъзходен резултат.
- Как оценявате състоянието на българския пазар на тв реклами? Предизвикателство ли е той за чуждите режисьори?
- Нямам капацитета да оценявам нивото на рекламата в България, защото са малко нещата, които съм успял да видя по вашите телевизии. Мнението ми е изградено главно на спотовете, които са ми предлагали да правя и които не съм направил, но са ми идвали идеи от режисьорските експликации, от това, което правят другите колеги. Базирайки се на това, ми се струва, че ситуацията във вашата страна е добра. Доста са нещата, които с течение на времето ще натрупате като практика, опит и които ще ви донесат повече самочувствие. Въпреки всичко това съм приятно изненадан от високото професионално ниво, на което работят снимачните ви екипи. Смятам, че е трудно да се различи това, което правят местни режисьори, и което е направено от чужди. Важна е инвестицията в една продукция. Днес режисьорите работим в различни страни, рекламата е глобализирана.
- Ще маркирате ли тенденциите в световния пазар на тв реклами?
- Тенденциите са непредсказуеми. Има моменти, в които се залага на естетиката от 60-те, 70-те, в други се залага на модернизма. В момента е актуален реализмът - нищо бароково и едно почти минимално удоволствие. Важното е никога да не се губи чувството за хумор. Разбира се, в зависимост от продукта и от пазара. Не натрапвайте името на фирмата в рекламата. Една добра идея и елегантен завършек с логото на компанията е далеч по-запомнящо се.
- Колко пъти сте били в България? Какви са впечатленията ви от нашата страна?
- Бил съм около 10 пъти в България, предимно в София и Варна. Страната ви се обновява и отваря за света, въпреки че държи на своите корени - нещо, което за мен е изключително важно.

вторник, 14 октомври 2008 03:27:41