събота, 12 април 2008 г.

България е 68-ма в света по ИТ развитие


дата : 11 април 2008 г. 14:21 ч.
Изследването е най-авторитетния международен източник на информация за влиянието на ИКТ върху конкурентоспособността на националните икономики. Снимка: sxc.hu







България се нареди на 68 място по мрежово развитие, според нов доклад, разпространен на Световния икономически форум в Женева.

Изследването, което се публикува за седма поредна година, обхваща рекорден брой страни - 127. То се превърна в най-авторитетния международен източник на информация за влиянието на информационните технологии върху процесите на развитие и конкурентоспособността на националните икономики, пише TechNews.bg.

Дания е най-развитата в мрежово отношение страна в света, следвана от Швеция и Швейцария. Сред първите десет страни са Корея (9-та позиция) и САЩ (4-та позиция), които бележат най-значителен ръст, изкачвайки се съответно с 10 и с 3 позиции нагоре спрямо миналата година.

Последователните усилия и визията на правителствата за важността на ИКТ, комбинирани с фокуса върху образованието и иновациите, са от ключово значение за развитието на мрежовата готовност и полагат основата за устойчиво развитие, коментира Ирене Миа, един от редакторите на доклада.

Тазгодишното издание на доклада е на тема Насърчаване на иновациите чрез мрежова готовност. Индексът за мрежова готовност (Networked Readiness Index -NRI), използван в доклада, измерва степента на подготвеност на страните за използване на информационни и комуникационни технологии в три области: общ бизнес; регулация и комуникационна инфраструктура; и готовност на трите най-ключови групи потребители - крайни клиенти, бизнес и правителство - да се възползват от ИТ.

Индексът за мрежова готовност се измерва на базата на комбинирани данни от публично достъпни източници, както и от резултатите от Executive Opinion Survey - подробно годишно проучване, което се извършва от Световния икономически форум, заедно с мрежата от партньорски институции в различните страни.

Докладът се издава от Световния икономически форум в сътрудничество с INSEAD - международен бизнес университет, и тази година е подготвен със спонсорството на Cisco.

Armani регистрира рекордно добри резултати


дата : 11 април 2008 г. 12:34 ч.
Увеличаване в оборота е регистрирано за всички марки от групата




Въпреки общата финансова криза групировката Giorgio Armani приключи миналата година с положителни резултати във всички сфери, съобщиха италианските медии.

Oборотът на компанията е достигнал 1,6 милиарда евро, или с 8 % повече от предишната година. Секторът на часовниците и бижутата е отбелязал ръст в оборота си от 20 %, този на очилата - с 19 %, на парфюмите и козметиката - с 13 %, на облеклото - с 12 %.

Що се отнася до географските зони в пазарите на Армани, в Китай е бил отбелязан ръст от 24 %, в Европа (без Италия) - с 19 %, в Северна Америка - 7 %, в Япония - с 4 %.

Увеличаване в оборота е регистрирано за всички марки от групата "Армани". За Armani Junior то е от 47 %, за А/X Armani Exchange - 25 %, Emporio Armani - 20 %, Giorgio Armani - 13 %, Armani Collezioni - 8 %, Armani Jeans - 5 %.

През миналата година Джорджо Армани откри четвъртия си поред Concept Store Armani Brand. Той е разположен в многоетажна сграда в престижния квартал Ginza в Токио. В началото на 2009 подобен Concept Store ще бъде открит и на Пето Авеню в Ню Йорк.

Concept Store отразява виждането на дизайнера за новия начин на купуване на модни продукти, при който на потребителите се предлага смесица от колекции в една и съща сграда. През 2008 "Армани" ще открие 50 нови магазина в света.

Cook Communications за "ЕОС Матрикс"

Cook Communications за "ЕОС Матрикс"
в. Капитал

Финансовата компания "ЕОС Матрикс", част от световната "ЕОС Груп" избра за своя обслужваща PR агенция Cook Communications. Тя ще отговаря за стратегическото планиране, връзките с медиите, управление на кризи и медиа мониторинга. Cook Communications е създадена през 2003 г. в Прага и има офиси в Чехия, България, Румъния и Унгария.

Главният редактор на L'Еuropeo Даниеле Проти:Елитарните читатели не са толкова малко, колкото някои си представят

Главният редактор на L'Еuropeo Даниеле Проти:Елитарните читатели не са толкова малко, колкото някои си представят
в. Капитал

- Да преосмисли историята в нейните социални, икономически и политически аспекти, но освен това и чрез развитието на медиите, спорта, киното, телевизията, дизайна и т.н. Това става през текстовете на големи журналисти и писатели, които са писали и пишат за изданието. Това са имена като Ориана Фалачи, Джорджо Бока, Алберто Моравия, Джорджо Армани и Паоло Конте. През годините световноизвестни автори, сред които Джон Стайнбек, Ърскин Колдуел, Труман Капоти, Рей Бредбъри и много други, публикуват ексклузивно в L'Europeo свои романи, разкази и профили. Всяко издание на списанието има определена тема и мисията е "да погледнем назад, за да погледнем напред, или да погледнем назад в очакване (на новото)". Много хора не знаят или са забравили какво се е случило преди няколко десетилетия, дори ако случилото се е част от техния собствен живот. И нашата цел е удоволствието да припомним, да разкрием и преоткрием миналото и да видим как процесите са се развили до наши дни.
В какво се състои предизвикателството да си главен редактор на L'Europeo?
- Да предложиш на читателите удоволствие от четенето и гледането. Това означава високо качество: текст и фотография. Списанието трябва във всяко свое издание да предлага максимален микс от качество. Ариго Бенедети, който основава L'Europeo през 1945 г., казваше: "гледай текста, чети снимката". Това е нашата редакторска философия и определено не е лесно да я отстояваш на всяка страница, във всяко издание.
Какво е бъдещето пред списанията, ориентирани към по-елитарна, софистицирана аудитория?
- Вярвам, че качеството в неговия индустриален смисъл (като например автомобилостроенето) е истинският в момента и в бъдеще бизнес. Това означава да разбираш тенденциите на пазара в развитие. В случая с печатните издания означава да отговориш на взискателната част от читателите, които искат да четат умни статии и да гледат страхотни илюстрации с удоволствие. Да четеш, да си спомняш, да откриваш и да се усмихваш. От 2002 до 2007 италианското L'Europeo имаше по шест издания на година, от тази вече са 12. Започна от продажби на 20 хил. копия, а днес достига 50 хиляди. Дори и когато цената е висока - 8 евро. Това означава, че има силно търсене на пазара. Елитарните читатели не са толкова малко, колкото някои биха си представили.
стр. 47

Европеецо, мисли

Европеецо, мисли
в. Капитал

L'Europeo ще се бори за по-софистицираната и четяща аудитория на пазара
През последните две години се превърна в практика буквално всеки месец на пазара на списания да се поява поне една местна или лицензна марка. След силното насищане на сегмента от женски и lifestyle издания в сектора се появява ново списание, което е ориентирано към по-взискателна аудитория, формираща т.нар. интелектуална общност.
Компанията QM, която работи с италианското издателство Rizolli Corriere della Sera Media Group, реши да развие един от рисковите и сложни сегменти на пазара с новото си издание L'Europeo. Списанието е ориентирано към по-интелектуална и софистицирана аудитория. "Откри се ниша за такъв тип списание. То е с много ясен читателски профил. Мисля, че ще е един от най-устойчивите ни проекти. Разбира се, ако списанието е добро. Но в това отношение ние винаги сме внимателни. L'Europeo ще излиза веднъж на два месеца. Пазарът на "нишови стоки" (в най-широк смисъл) се развива прогресивно. Може да се каже, че той е отчетлива световна тенденция", коментира издателят Кристиана Великова. Целта на списание като LEuropeo ще e да предлага на аудиторията си една интересна тема за четене вкъщи, при това разработена през перспективата на две-три различни поколения. Според издателката списанието "таргетира ексклузивна публика, която вече съществува у нас. Аргументите за това намираме както в досегашния ни издателски опит - Bravacasa, MAX, Amica, така и във факта, че L'Europeo е сред най-авторитетните италиански медии, има твърда и лоялна аудитория, формира обществени нагласи. Списанието ще публикува специализирани материали и репортажи, от които българският читател на периодични издания има нужда", категорична е Великова (виж интервюто с гл. ред. на L'europeo). Според нея списанието е скъпо начинание "поради факта, че работи с много архивни материали, снимки и интервюта с права. Голямата част от тях са в архивите на Rizolli, но и те струват пари. От друга страна, има ограничени позиции за реклама, защото списанието по природа не е комерсиално, то има друг дух. Но заради отношението към останалите наши списания L'Europeo тръгна с доверие от страна на рекламодателите и двайсетте предложени страници за реклама се запълниха веднага", обясни Великова. Издателката определя L'Europeo като "списание brainteaser" - медиа, която предлагат идеи за размисъл и коментар и според световните издателски тенденции става все по-популярна. "Поради ограниченото пространство за реклама списанието разчита и на висока редакционна независимост. То е между тематичното и лайфстайл списание. Тематично, защото всеки брой е посветен на определена тема, лайфстайл, защото погледът върху тези теми е популярен (задълбочен, но не и сложен). Ще струва 8 лева и ще е в тираж 10 хил. броя", коментира Кристияна Великова. От медиа агенциите гледат положително на новия продукт. "Аз лично като читател проявявам интерес към подобно списание, защото смятам, че за съжаление няма какво да се чете в повечето от наличните списания/модни каталози на пазара в момента. Колкото до това дали би представлявало интерес за рекламодателите - мисля, че то не би било високо тиражно (т.е. масово), но все пак ще е насочено към високия сегмент аудитория, която така или иначе е търсена от голяма част от рекламодателите. Най-вероятно ще бъде подходящо за premium продукти/марки. Комбинираните отстъпки са винаги добре дошли. Така или иначе и останалите издания на QM са позиционирани високо и биха могли да бъдат използвани общо в определени кампании", коментира управителят на медийната агенция MindShare Sofia Лили Георгиева.Новото предизвикателство за QM ще е "Dove" - списанието за пътешествия и начин на живот. "Задържаме този проект, защото пазарът у нас не е узрял за подобно списание. То ще бъде пуснато може би догодина. За сметка на това тази година ще инвестираме в собствена модерна печатница", обясниха от издателството.
А оттук накъде...
Интензивното развитие на пазара на месечни издания оформи физиономията на шест големи издателства, които заложиха на развитието на списанията като бизнес (виж карето).
Акцентът логично е върху женските издания, тъй като тези издания привличат най-голям дял от рекламните бюджети. За да се убедите в това, е достатъчно да погледнете данните на TNS/ TV Plan за спечелените от женските марки списания рекламни приходи. В класацията за миналата година води българското издание "Ева" с 4.148 млн. лв., след него се нареждат Elle и Cosmopolitan съответно с по 3. 925 и 3. 433 млн. лв. Ако пък съберем рекламните приходи на първите осем издания в класацията, общите приходи за 2007 г. възлизат на 20.420 млн. лв. (всичките суми са пресметнати без агентски комисиони и количествени отстъпки, така че реалната стойност на рекламните приходи е по-малка).
Интересното е, че в конфигурацията на големите издателства е на път да се формира нова издателска група със собственици "Антена - България". През седмицата Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри сделката между "Антена - България" (собствениците на "Нова тв") и "Агенция Ева" (собствениците на сп. "Ева"). Списанието е лидер на пазара по рекламни приходи през последните четири години. "С придобиването на 80% от списание "Ева" амбициите на "Антена" да се развива в сектора на списанията съвсем не прекъсват. Имаме интерес да инвестираме и в развитието на още лицензни издания. Скоро ще започнем преговори в тази посока, но все още не сме решили да създадем ново подразделение за управление на списанията, защото имаме само една марка. Държа да подчертая, че инвестициите в "Ева" и в другите списания ще са български, на "Антена България", коментира пред "Капитал" председателят на борда на директорите на "Нова тв" Силва Зурлева. Не е невъзможно в бъдеще "Антена България" (дъщерно дружество на "Антена - Гърция") да се окаже сред основните претенденти да издават знакови марки като Vogue и GQ, чиито права за региона се държат от гръцката компания Antonios Liberis Publications. С нови проекти в сектора стъпва "Санома", която от есента се готви да развива модното списание Harper's Bazaar, а преди две седмици обяви появата на National Geographic Kids на български, както и местната марка "Здравен журнал".
стр. 46 - 47

Океан от реклами

Океан от реклами
в. Капитал

Системата за управление на банери AdOcean започва работа и с български сайтове
Откакто интернет рекламата в България престана да бъде нещо повече от джобни пари, всякакви сайтове и онлайн-медии трескаво търсят оригинални начини да увеличат своята печалба. Стъпка в тази посока направи българската група WebGround, която тази седмица сключи споразумение с рекламната мрежа AdOcean. Това е полска компания, чиято дейност е фокусирана върху онлайн маркетинга. Нейната софтуерна платформа позволява на рекламодателите да доставят по-ефективно своите послания на растящата интернет аудитория. AdOcean работи с клиенти най-вече в Централна и Източна Европа плюс Дания.
Онлайн групата WebGround, с която AdOcean подписа първия си договор в България, е сред петте най-доходоносни интернет медии у нас. Според собствени оценки на нейния изпълнителен директор Евгени Блажев нейните приходи от реклами през 2007 г. е достигнала 600 хил. лв. За настоящата година от WebGround прогнозират да преминат границата от 1 млн. лв. Сайтът флагман на WebGround се нарича actualno.com, като в групата попадат още и expert.bg, yellow.bg, club.bg и т.н. Изборът на българската фирма е паднал върху AdOcean заради опита на рекламната мрежа в условия, близки на българските. Според Светослав Димов, бранд мениджър на медийната група, прозрачността на данните от проведените онлайн кампании е гарантиран, защото "цялата система ще се управлява от сървър, до който WebGround няма достъп". Другата новина около медийната група е, че от тази седмица нейните сайтове вече се измерват от Nielsen Online.
Като функционалност
избраната полска рекламна мрежа е близка до тази на световни конкуренти като DoubleClick, BlueLithium и AdBrite. Чрез свръхточно таргетиране този тип компании служат като посредници между рекламодателите и издателите на онлайн съдържание. Последните изпълняват ролята на "рекламни площадки", привлекли чрез сайтовете си вниманието на хиляди очи. За да накарат интернет потребителите да станат от компютъра и да закупят рекламираната стока, фирми като AdOcean залагат на интерактивни медийни формати. Техните рекламни ленти заемат всякакви нестандартни места с цел да привлекат вашето внимание, а оттам и повече кликвания.
За да достигнат до своите целеви аудитории, рекламните мрежи организират кампании по най-разнообразни показатели. Това може да бъде географско планиране, така че само жители на определени региони да бъдат облъчени. Доставянето на банери може да се осигури и само за избрани посетители, които най-лесно ще бъдат идентифицирани по техния IP адрес. Друга възможност на AdOcean е таргетиране по резолюцията на компютърния монитор, от който сърфирате, операционната система или браузъра, който ползвате.
AdOcean е свързана с измервателя на онлайн аудиторията Gemius. И двете фирми са полски и имат общ собственик. Въпреки че посетителите на сайтовете на WebGround се проучват от Gemius, пийпълметрията (социологическо проучване на потребителски навици) няма да захранва AdOcean със статистически данни, твърди управителят на онлайн измервателя Вeселин Ангелов.
Според управляващия директор на AdOcean Анджей Пурчла полската фирма залага на гъвкавост, така че рекламодателите да могат да взимат моментални решения в течение на самата кампания. Друго предимство, по неговите думи, е поддръжката на богато разнообразие от медийни формати като Java и HTML код, видео, RSS и т.н. От AdOcean оценяват българския пазар на интернет реклама като бързорастящ. Една от предпоставките за това ще е все по-голямото навлизане на глобалната мрежа сред населението. В момента този показател за България е около 35-40%, което е сравнимо с Полша, където близо 42% от хората ползват активно интернет.
***
Състезание за реклами
В глобалния интернет маркетинг се открояват няколко компании, които се борят за лъвския пай от рекламните пари. През 2007 г. се случиха едни от най-големите придобивания в този сектор и това накара някои анализатори да говорят за предстояща тотална консолидация. В центъра на най-голямата сделка беше системата за насочена реклама DoubleClick, за която Google плати 3.1 млрд. долара. Двете компании обединиха сили напук на протестите от страна на конкуренти като Yahoo и Microsoft. В крайна сметка техните претенции и обвинения за евентуално доминиращо положение на пазара доведоха до нулев резултат. Действията на Google активизираха интернет пионера Yahoo, който се отчете с две рекламни покупки. Доткомът прибави към своето портфолио BlueLithium (за 300 млн. долара) и Right Media (за 680 млн. долара). За да навакса загубеното, Microsoft хвърли 6 млрд. долара, купувайки гиганта aQuantive. По същото време групата WPP придоби поредната рекламна мрежа - 24/7 Real Media, този път за 649 млн. долара.
стр. 59

35 млн. лв. е оборотът от PR за 2007 година

35 млн. лв. е оборотът от PR за 2007 година
в. Класа

Доротея МЛАДЕНОВА, Християн НЕМСКИ
30% ръст очакват специалистите по комуникации за настоящата година
35 млн. лева е оборотът от PR услуги за 2007 година. Това сочи експертна оценка на гилдията, съобщи пред "Класа" Деница Сачева, директор на PR и рекламна агенция Intel Day Solutions. Оценката е съставена на базата на търговете за обществени поръчки, реализирани през годината, сборът на счетоводните оценки на компаниите и вътрешната информация на професионалните организации. Спрямо предишната година браншът бележи ръст от 25-30%, когато оборотът е възлизал на 27 млн. лева. Очакванията на индустрията за настоящата година са ръстът от 30% да се запази, прогнозират експерти.
През последните години у нас има силна конкуренция между агенциите, специализирани в комуникациите. Според неофициална статистика те са над 120. Конкуренцията и увеличаването на чуждите инвестиции са сред основните причини за ускореното развитие на този бранш. Сравнително младата професия у нас обаче е изправена и пред немалко проблеми. Един от най-наболелите е липсата на подготвени кадри, които да отговарят на съвременните PR изисквания. "Все още има твърде малко специалисти в областта, въпреки че сме рекордьори по броя на PR агенциите", коментира Сачева. Тя е и член на журито на Golden World Awards (Световните златни награди), раздавани от Международната PR асоциация (IPRA).
PR браншът в България е изправен и пред липсата на ясно разбиране какво е това PR и професионалният подход към него, категорични са специалисти по връзки с обществеността. Ниските бюджети, с които се работи у нас, също са предпоставка за недоволство в бранша. "През последните 10 години PR-ът у нас се развива много динамично, което е благоприятен фактор за конкуренцията. Все още обаче медиите нямат голямо доверие на PR агенциите, защото повечето от тях работят непрофесионално и некоректно", заяви Мария Гергова, съдружничка в United Parters. Агенцията е член на БАПРА (Българска асоциация на PR агенциите) заедно с МЗ Communications Group, Янев&Янев, All Channels, APRA Porter Novelli, Marc Communications.u AMI Communications чийто приходи за миналата година са около 10 млн. лева.
Друг основен проблем са нереалистичните очаквания на клиентите, поради което PR организациите трябва редовно да провеждат семинари и конференции, с които да запознават партньорите си със своите функции и възможности. Според Гергова най-голямото предизвикателство е масовото преминаване на PR-ът от тактическо в стратегическо ниво. "Това означава, че освен разпространяването на информация агенциите трябва да започнат да изготвят дългосрочни стратегически планове, чрез които да се повиши ефективността на PR мениджмънта", допълни Гергова. Тя е първата българка, която през 2009 година ще оглави Международната PR асоциация.
стр. 11

Миналата година бе най-успешна за комуникациите

Миналата година бе най-успешна за комуникациите
в. Класа

Миналата година се оказа безпрецедентно добра за PR бизнеса, откакто той изобщо съществува. Заключението е вписано в годишния отчет на сВетовната организация на PR-ume ICCO International Communications Consultancy Organization. В нея членуват 28 държави, които са отчели приходи от близо 6 млрд. евро за 2007 година.
Според експертите сред основните фактори, виновни за положителния тренд, е, че комуникацията вече е стратегически важна за Всички видове организации. Освен това PR-ът се доказа като утвърдена маркетингова стратегия и затова иззе част от дяловете на останалите комуникационни дисциплини. Докладът на ICCO е изграден върху допитване до 22 от страните - членки на организацията.
Доходоносност През 2007-а е отчетено повишаване на приходите от PR-дейностите във всички държави, включени в проучването. Не е изненада, че най-благодатна се е оказала годината за шампионите сред бързо развиващите се икономики - Русия, Турция, Индия, Обединените арабски емирства (ОАЕ). Там ръстът на доходите е с 20%. Страните в Северна и Източна Европа също бележат успех с повишение на приходите от 16 на сто. Дори САЩ, които вече се радват на развит пазар за 4 млрд. долара, отчетоха скок с 12%. По-умерено е представянето в Западна Европа. Там изключение прави само Испания с възход от 15%. Икономическото забавяне в еврозоната е възможно обяснение за това, но не бива да се преекспонира.
Като макроикономически фактор, който би могъл да нанесе удар на възходящия поход на PR дейностите, респондентите в анкетата посочват кризата на щатските пазари. За страните в Източна Европа и за нововъзникващите икономики като цяло корупцията и враждебното към бизнеса законодателство са посочени като други основни спънки за развитието на сектора.
Сред благоприятните, които са важни и за България, са окачващите се нива на преките чуждестранни инвестиции. Нивата на работна заетост изглеждат стабилни във всички проучени държави въпреки икономическата несигурност, която идва от развитите пазари. Има обаче всеобщ недостиг на квалифицирани кадри. Това особено ярко си личи в младите и динамични пазарни икономики на България и Турция, Индия и Русия.
Кризата на професионални кадри
В много от страните и най-вече в прохождащите икономики липсата на професионално обучение no PR се отразява пряко върху кризата с таланти в тази област. Няколко международни агенции се опитват да запълнят празнината, като предлагат специализирани курсове или контакти със зараждащите се бизнес училища в съответните региони.
Другият фактор, които спомага за моделиране на PR-консултациите, е местният медиен сектор. Някои страни (Австрия, Белгия и Чехия) са разочаровани от ниската компетентност на медиите и неумението им да си съдействат с представителите на PR-a. Проблемна е и ситуацията, в която медиите нямат независимост от политическата система и следователно не са обективни (Словения и Турция). Други държави обаче прехвалват журналистите си за тяхната откритост, находчивост и готовност да си взаимодействат с професионалните пиари (Дания, Испания, Обединеното кралство).
Навсякъде анкетираните отбелязват ускорените нива на медийната фрагментация. Докато традиционните печатни медии се опитват да съживят бизнеса си в условията на свиване на пазара и намаляване на тиражите, конкуренцията в лицето на дигиталните медии набира шеметна скорост. Онлайн списанията, новинарските портали и блоговете предлагат на потребителите по-голямо разнообразие, удобство и интерактивност. Всички тези фактори създават един прозорец от възможностите за PR-a като комуникационна дисциплина, която е пригодна да маневрира в толкова сложна среда.
Въпреки всичко резултатите от настоящото проучване дават полезни сламки за ориентация в картината. В ОАЕ например PR-консултациите за международния бизнес държат зашеметяващия дял от 40% от всички приходи в сектора. Близо 25 на сто е цифрата в Белгия, Чехия, Италия, Швейцария. Всички държави в проучването -от най-големите пазари (САЩ и Обединеното кралство) до тези с най-солиден дял на преките чуждестранни инвестиции (Индия и Русия) очакват скок в международните поръчки за PR услуги през 2008 г.
стр. 11

БГ кампании отпаднаха от Golden World Awards

БГ кампании отпаднаха от Golden World Awards
в. Класа

Международната асоциация no PR (IPRA) избра притежателите на Golden World Awards 2008, които се връчват за професионализъм в сферата на връзките с обществеността. Отличените кампании са в широк диапазон - от въвеждане на нов тв канал до глобална кампания за борба със светобния глад. 404 участници, сред които и две български кандидатури, от 52 държави се състезаваха в 28-те категории. All Channels кандидатства в раздел "Здравен PR" c кампания за лекарство на "Байер". Кампанията на United Partners "Коледата възможна", която се реализира под егидата на еврокомисаря Меглена Кунева и се състезава в категорията "Обществен сектор", достигна до втори кръг. И двете БГ участия са номинирани и за креативност. "Българските агенции се изправиха пред голямо предизвикателство, защото се състезаваха с много по-мащабни и скъпи проекти", обясни Деница Сачева, член на журито на Golden World Awards 2008 г. Нейната агенция Intel Day Solutions спечели статуетката "Обществен сектор" през 2007 г. за кампанията на UNICEF за превенция от птичия грип в пограничните райони у нас. Освен Сачева в 50-членното жури победителите избираха Гергана Василева и Мария Гергова от United Partners.
Престижът от получаването на награда от категорията на Golden World Awards е ясно демонстриран от огромното количество участници тази година. Показателен е фактът, че тази година участват страни, в които пъблик рилейшьнс е все още сравнително нова професия. Присъстваха силни участници от Бразилия, Унгария, Турция и Полша", констатира Майкъл Риджистър, председател на журито. Победител в категорията "Кризисен мениджмънт" е унгарската кампания Weber Shandwick. Унгария е считана за източник на избухването на епидемията и Уебър Шандуик успешно демонстрира, че клиентът му SaGa Foods не е замесен след избухването на птичия грип в Бърнард Матюс, Великобритания.
Racepoint Group (САЩ) е отличникът в категорията "Кампания на неправителствена организация и кандидат за награда от ООН" . Агенцията е номинирана за програмата за подпомагане на глобалното образование чрез снабдяване на всяко дете по света с лаптоп, с цел еднакъв достъп до добро образование за всички. Акцията довела до доставка на 100 000 лаптопа за деца от най-бедните държави по света. TRACCS (Обединени арабски емирства) пък е победител в "Пъблик рилейшьнс в туризма", за кампания с цел привличане на повече посетители на летния фестивал в Дубай. За целта на кампанията са използвани внимателно проведени проучвания, много добър подбор на ноби целеви групи, както и генериране на иновативни начини за привличане на милиони посетители на фестивала.
Официалната церемония по връчване на отличията ще се състои на 10 юни в Лондон.
стр. 11

Съкровищата на Египет излизат в луксозна книга

Съкровищата на Египет излизат в луксозна книга
в. Класа

Показват бронзовата статуетка на богинята котка Баст
Великолепното издание "Съкровищата на Египет" ще бъде в ръцете на читателите в средата на април. То се появява на книжния пазар с логото на сп. National Geographic
Сред атрактивните фотографии са и уникалните кадри на Кенет Гарет, запечатали варовиков бюст на велможа от гробница край пирамидите в Гиза, канопи на 2600 години, съдържали някога вътрешните органи на благородна дама, бронзова статуетка на богинята котка Баст и позлатена женска маска от Тел ел Сауах, древен обект в делтата на Нил.
National Geographic започва да посвещава материали на културата и историята на Древен Египет още по времето, когато археолозите за първи път изследват с методите на науката необикновеното наследство на тази страна. През годините списанието е било свидетел на всички важни открития -разкопките на У. М. флиндърс Питри в Абидос през 1901 г., отварянето на преливащата от злато гробница на Тутанкамон през 1922 г., последните открития в Гиза и Сакара. Изследователските стипендии на Националното географско дружество на САЩ са подпомогнали десетки проекти. "Древните египтяни са били забележителен народ. Знаем за тях повече, отколкото за която и да било култура от онази епоха. Познаваме имената им, семейните им връзки, битките и победите им. Знаем как са живели и как са се надявали да бъдат помнени във вековете. Настоящото специално издание ще ви преведе през всичко това и ще ви покаже най-доброто от една от най-великите цивилизации на света," пише в увода си Крие Джонс, главен редактор на en. National Geographic. "Съкровищата на Египет" е разделено на 7 части: Нил - Реката на живота, Пирамидите, Царски легенди, Богатствата на Тутанкамон, Боговете сред нас, Мумии и Вечен покой. Всеки раздел започва с кратко есе, последвано от селекция от смайващи фотографии културното наследство на Египет.
стр. 26

Говоренето с жаби

Говоренето с жаби
в. Поглед
Нина НЕЙКОВА

В последно Време рекламите стават все по-агресивни и все по-малко креативни. На малкия екран почти не виждаме човешки лица и пазарното поведение се олицетворява от всякакви животинчета - кученца, рибки, вълци, жаби, овни, крави, тигри, лъвове, докато се стигне до грозните аморфни същества от „Фабрика за щастие". Това, което истински впечатлява и е повод да се заговори напоследък за черна реклама (по аналогия с черния ПР), е Щъркелът на „МТел" (Prima „Пролет"). Първо малко предистория. Започна се от Вълка на „ГлоБул", който вие срещу месечината/месечната такса. Струва ми се, че обикновеният зрител няма да се замисли за сложната връзка вълк-луна-месечина-месечна такса и т.н., още повече като е представена в 30 секунди между други подобни реклами. Още по-далечна е закачката с LOOP, вълкът не е и официално рекламно лице на компанията за разлика от другите животни в комуникационния сектор. Закачката обаче премина в открито заяждане, когато стартира Frog Mobile, нов бранд в мрежата на „ГлоБул". Това е вторият квазивиртуален мобилен
оператор, стартиран от български безжичен телеком, след като през 2006 г. „МТел" създаде младежката си програма LOOP. Frog Mobile също е прицелен в сегмента на най-младите потребители, ако се съди по рекламата и уебсайта frogmobile.bg. В момента в тв ефира мощно се надкрякват две жаби - анимационната на Frog Mobile и натуралната на „МТел". Слоганите са съответно „Говори безплатно с FROG" и „Защо да говориш с жаба, когато с „МТел" можеш да говориш за 33 стотинки", факт е, че маркетинговите кампании на мобилните оператори стават все по-забавни. А тези на „МТел" - все по-агресивни. И тук не става въпрос само за щъркела от рекламата на новата Prima. Защото преди да се захване с „ГлоБул" и техния Frog Mobile, „МТел" стартира реклама на услугата си Home Box като индиректна реплика срещу ADSL на БТК. Когато през миналата година от „МТел" представяха новия си главен маркетингов директор, той обеща да се ира върху агресивна стратегия за привличането на нови клиенти. „МТел" няма да остави конкурентите си да скучаят", заяви той и е ясно, че си спазва обещанието. Все пак рекламата, както е казал един известен американски рекламист, е преди Всичко шоу! Но пък да не забравяме, че основната й цел е да продава. А и винаги съществува рискът да се случи като В старата поговорка „Двама се карат -трети печели..." Нина Нейкова е управляващ директор на Вивека - компания за маркетингови комуникации, която реализира ПР и рекламни кампании, управление на корпоративната репутация и събитиен мениджмънт на водещи компании като „Петрол Холдинг " АД, Colliers International, Oracle - България, Пикадили, Rehau - България, Stada Medic International.
12-18.04.2008
стр. 17

Няма хора, няма проблем

Няма хора, няма проблем
в. Капитал

Какво може да накара високоплатен служител с електронна поща, завършваща на @google.com, да потърси нова работа? Липсата на предизвикателства? Изчерпване откъм свежи идеи? Изтичането на мозъци от Google се усеща особено силно през последните 12 месеца и в момента продължава на пълни обороти. Сред бегълците си заслужава да споменем Гокул Раджарам, наричан още Кръстника на AdSense - рекламната програма, от чиито алгоритми се роди бизнес моделът на младия интернет колос. Скоро след напускането си Раджарам основа компанията Chai Labs, чиито перспективи засега са неясни.
Сайтът за социални контакти Facebook също прибра двама висши Google мениджъри - Шерил Сандберг и Итън Биърд, отговарящи съответно за онлайн продажбите и социалните медии. Тимът на друга мрежа за запознанства в интернет - FriendFeed, пък е почти изцяло съставен от бивши служители на най-голямата онлайн търсачка. Сред екипите на видеоплатформата Ooyala, микробележника Twitter, електронната поща Xobni и виртуалната общност Topicle също ще откриете някогашни дизайнери, инженери или мениджъри от Google. Последното освободено работно място е това на изпълнителния IT директор Дъглас Мерил, който от няколко дни вече оглавява дигиталния бизнес на музикалния лейбъл EMI. В миналото той е играл ключова роля при листването на Google на борсата през 2004 г. и е надзиравал пускането на услугата Google Checkout.
Реакциите на HR специалистите за случващото се в най-голямата търсачка са разнородни. "Ловецът" на качествени служители (т.нар. headhunter) Ерик Джакуит анализира отлива пред списание Wired и твърди, че всяка компания, която иска да постигне успеха на Google, желае да открадне персонал именно оттам. Статия в онлайн бюлетина Mashable пък отрича да има "изтичане на мозъци" и определя последните размествания като "естествено развитие в бизнес цикъла на технологичната индустрия". По този начин гигантът реформира своите многобройни отдели и проекти, а раздялата с някои VIP фигури ще обнови като цяло интернет икономиката. В същото време вливането на свежи физиономии в дотком чудото ще даде нов тласък за развитие. От Mashable също отбелязват, че далеч по-тревожното би било да няма промяна в личния състав.
Паралелно с реките от напускащи таланти, които се леят от централата в Маунтин Вю, Калифорния, се наблюдава още една тревожна тенденция: акциите на интернет гиганта вървят надолу
От най-високата си точка през ноември миналата година ($747.24) тяхната траектория напоследък е все низходяща и в момента се задържа около $450. В същото време броят на посетителите, ползващи рекламните линкове, доставяни от Google в полето за търсене (т.нар. рекламен модел pay per click - PPC), е спаднал със 7% между декември и януари, сочи проучване на comScore. Именно този тип реклама изгради планините от долари, върху които е стъпил Google днес. В блогосферата набързо се появиха мнения, че търсачката забавя темпо и влиза в криза.
Дали обаче проблемите се дължат изцяло на финансовите сътресения, обхванали световната икономика? Вероятно те не са единствената причина. Дни след публикуването на статистиката изследователите на comScore отбелязаха, че апокалиптичните прогнози най-вероятно са пресилени. Те обясняват, че регистрираният спад най-вероятно се дължи на предприетите инициативи от рекламния голиат с цел да предлага по-таргетирани реклами. Тази логика сочи, че ако посетителите намират по-лесно това, което търсят, общият брой кликове ще намалее поради липсата на необходимост от допълнително търсене. С новите, по-уместни спонсорирани линкове от Google тяхната парична себестойност дори се увеличава, така че още е рано да се прогнозира, че търсачка номер едно е в криза. Авторите на блога VentureBeat пък смятат, че хората, които натискат върху рекламните линкове, така или иначе не плащат нищо за този клик и икономическата рецесия не е правдиво обяснение. Особено когато останалите играчи в интернет рекламата регистрират ръст в своите PPC приходи, очевидно за сметка на Google.
Маркетинговата агенция Hitwise също не вижда причини за тревога покрай оредяващия мениджърски екип на интернет компанията. Нейните данни сочат, че всъщност трафикът от Google към сайтовете за търговия на дребно (основен двигател на pay per click модела) се е увеличил. Последното проучване на comScore показва годишен ръст от 3.1% в приходите от рекламни линкове на търсачката за февруари. Числата за Yahoo! сочат увеличение от 5.3%, а за "Майкрософт" - загуба от 13.1 процента.
Така че засега възходът на Google в онлайн маркетинга продължава и доткомът ще остане доминиращата сила в тази сфера. Все пак компания, чийто алгоритъм извършва 10 търсения на всеки 250 милисекунди, не запада просто ей така, защото е загубила част от своя ръководен екип.
стр. 64

Ще се задави ли Microsoft с Yahoo

Ще се задави ли Microsoft с Yahoo
в. Капитал

О Отчаяните опити на онлайн портала Yahoo да се измъкне от стоманената прегръдка на Microsoft продължават. В стремежа си да предотврати враждебното поглъщане, подготвяно от редмънския софтуерен гигант, втората по големина интернет търсачка води тайни преговори с медийната корпорация Time Warner Inc. Според източник на информационната агенция Bloomberg, пожелал да остане анонимен, двете страни са много близко до споразумение, стана ясно в четвъртък.
Параметрите на подготвяната сделката са следните: Yahoo ще поеме контрол върху интернет търсачката AOL, която е подразделение на Time Warner. От своя страна медийната корпорация ще направи гигантска инвестиция в новосформираната интернет компания и ще получи 20% дял от нея. Вложението ще позволи на Yahoo да извърши обратно изкупуване на част от своите акции, което би трябвало да затрудни враждебното поглъщане от страна Microsoft. През изминалата седмица ръководството на интернет търсачката за втори път отхвърли като "твърде ниска" офертата на редмъндски софтуерен гигант на стойност 44.6 милиарда долара. Този ход ядоса изпълнителния директор на Microsoft Стив Балмър, който даде три седмици ултиматум на Yahoo да приеме условията, преди да се стигне до изкупуване на акции през борсата.
Причината за агресивните действия на Microsoft е, че компанията изостава в сферата на интернет търсенето и онлайн рекламата. Към момента този пазар се оценява на около 41 милиарда долара и е доминиран от базираната в Калифорния компания Google. По данни от февруари през нея минават 59.2% от интернет търсенията в САЩ, сочат данните на анализаторската агенция ComScore Inc. На второ място е Yahoo с 21.6%, следван от Microsoft (чрез своя портал MSN) с 9.6% и AOL с 4.9%. Така че евентуалното сливане на Yahoo и AOL няма да застраши първенството на Google, но все пак ще обедини втората и четвъртата по големина компания в сферата на интернет търсенето.
Отговорът на Microsoft също не закъсня. Според публикация на авторитетния всекидневник New York Times софуерният мастодонт води преговори с медийната групировка News Corp. на милиардера Рупърт Мърдок, която също може да се включи в наддаването за Yahoo. Става дума за евентуално бъдещо обединяване на софтуерните платформи на Yahoo, търсачката MSN на Microsoft и социалната мрежа MySpace, която е собственост на Рупърт Мърдок. Говорител на News Corp. е определил въпросната информация като спекулация, съобщaва агенция Bloomberg.
Коментарите на анализаторите за технологичната сапунена опера около съдбата на Yahoo са разнообразни. "Това ще е огромна битка, в която Microsoft ще възтържествува", смята Вим Зуаненбър от Bank Degroof Group, управляваща активи за 43 милиарда долара. И добавя: "AOL e провал през последните 5-6 години, Time Warner ще се радва да се отърве от търсачката, защото е "куцо пиле". "Microsoft ще трябва да вдигне залога", твърди пък Юрген Лукасер от австрийската Constantia Privatbank, оперираща с 20 милиарда долара, включително акции на редмънския софтуерен гигант.
стр. 65

Списание NET вече и у нас

Списание .NET вече и у нас
в. Поглед

Първият брой на популярното английско списание за компютри - net, вече е на българския пазар. Актуална SE0 тематика, ексклузивни интервюта и анализи на експерти са основните теми в уебизданието. Списанието е само с 112 страници, но те ще са придружени от мултимедиен диск с едночасов видеопроект, шрифтове, продукти, снимки и части от образователните материали, представени в изданието. „Дебютният за България брой е под номер 174, за да последва номерацията на оригиналното издание", допълни главната редакторка.
12-18.04.2008
стр. 15

петък, 11 април 2008 г.

Оспорвана обещава да бъде надпреварата за Белия дом


Оспорвана обещава да бъде надпреварата за Белия дом


дата : 11 април 2008 г. 8:51 ч.

Президентската надпревара обещава да бъде изключително оспорвана тази година, независимо от това кой ще бъде кандидатът на Демократическата партия, предаде Асошиейтед прес.
Последното социологическо проучване на АП-Ипсос показва, че кандидатите почти са се изравнили по популярност.
Резултатите на сенатора от Илинойс Барак Обама и на неговия колега от Аризона Джон Маккейн са еднакви.
През април за двамата биха гласували почти равен брой гласоподаватели - 45%. Разликата между Маккейн и Хилъри Клинтън също се е стопила до 3%.
За бившата първа дама биха отдали гласа си 48%, а за ветерана републиканец - 45%.

Дейвид Родиек, бранд мениджър на водка "Финландия": Рекламата на алкохол сменя телевизията с интернет

Дейвид Родиек, бранд мениджър на водка "Финландия": Рекламата на алкохол сменя телевизията с интернет
в. Класа
Доротея МЛАДЕНОВА

Пазарът е като плувен басейн, в който отделните марки хващат потребителя на въдицата си От какво зависи успехът на нов бранд, г-н Родиек? - Новият бранд винаги трябва да предлага не само нов продукт, но и интересна история. Установяването на нова марка е свързано с отлично проучване на нуждите, желанията и нагласите на потребителите. Пазарът е като плувен басейн, в който отделните марки се опитват като рибари да хванат потребителя на своята въдиид. На коя история заложихте в последната си кампания, заради която сте в България? - Избрали сме новата напитка, която е носител на престижни награди, да достигне до потребителите чрез мултисензорния рекламен прийом. Това значи, че използваме всички сетива в рекламната си кампания. Целта е консуматорите да усетят същността на продукта. Чрез директен маркетинг стигаме до таргета си, без да му налагаме нашето мнение, оставяме го сам да оцени новия продукт. Одобрявате ли ограниченията за реклама на алкохол в медиите? - На рестрикции е подложена само една част от комуникацията с потребителя. Ние сме отговорна марка и градим компаниите си на базата на позволената реклама. Не залагаме на преса и телевизия, съобразяваме се със ситуацията, като търсим, както казах, директен контакт с потребителите. Такава е и философията на нашия продукт, затова залагаме най-вече на промоциите и директния подход за които няма ограничения. Къде се насочват рекламите на алкохол, след като са подложени на рестрикции в традиционните медии? - В момента се променят рекламните канали за целия алкохолен бизнес. Те се изместват от традиционните медии, каквито са телевизията и радиото, и се прехвърлят все повече към модерните медии - интернет и новите технологии. Така че в момента сме в много интересен преход на подмяна на рекламните канали. Как може една една рекламна агенция да спечели доверието ви? Различават ли се рекламните кампании на вашата марка в различните страни, в които се предлага? - Не, те имат общи елементи и комуникират глобалните характеристики на марката. На всеки различен пазар правим локална адаптация. Нашият продукт държи да говори с един стил и език навсякъде. Затова целият криейтив се създава глобално от една агенция, но адаптацията на местно ниво е много важна и проверява доколко ще "работи" основното послание. Местните агенции трябва да преценят дали то е лесно разпознаваемо, разбираемо и релевантно за конкретната държава. За българския пазар използваме агенцията Hidalgo, която ни помага да адаптираме криейтива. Коя от рекламните си кампании оценявате като най-успешна? - Веднага се сещам за глетчеровите води и нашата концепция за ледни-ковата вода и чистотата на водка "Финландия". В Прага оцениха това послание и взехме награда за най-добра реклама за 2006 г. Тогава бяхме брандирали много спирки на градския транспорт и като допълнение поставихме светещо рекламно пано. След допитване се оказа, че потребителите са определили кампанията ни като бягство от реалността. Това бе и нашата цел - визията на рекламата да създава усещането за по-чист свят. А неработеща кампания? - Не мога да дам пример от своето минало. Спомням си за азиатски модел кола, която трябваше да бъде лансирана на испанския пазар. Никой обаче не си бе направил труда да провери какво значи името й на местния пазар. А то се оказа обидно, следователно - рекламната кампания бе пълен провал. Това е илюстрация към правилото, че преди да лансираш нов продукт на чужд пазар, трябва да направиш отлично проучване. Защо еротиката продава най-добре алкохола? - Разбира се, еротиката продава но не смятам, че продава най-добре алкохола. Това не е най-доброто рекламно верую. Компанията ни е с различна философия. Залагаме на качественото преживяване при консумацията на продуктите ни. Ние целенасочено работим в посока към умерена консумация на нашите марки, която да носи удоволствие от консумацията на самата напитка. *** Визитка Дейвид Родиек е регионален директор на водка "Финландия" за Централна и Източна Европа, Русия и страните от бившия СССР, Близкия изток и Африка. Постъпва в Brown-Forman през 2005 г., а преди това е работил за Bacardi в Германия. Усъвършенства се като продуктов и бранд мениджър за марките Jack Daniel's u Southern Comfort. Работил е и за компании като Unilever, Wella u Mars. Родиек получаВа образованието си във Великобритания. Има магистърска степен по бизнес администрация във Франция от INSEEC Bordeaux. Посещението му В България бе свързано с представянето на нов продукт - водка "Финландия Грейпфрут". стр. 11

PR агенция откри офис в Брюксел

PR агенция откри офис в Брюксел
в. Кеш

Агенция за комуникационни услуги "Актив Груп" е новото име на Агенция "PR Медия" на Моника Йосифова. Агенцията открива и свой офис в Брюксел. Новината бе обявена на стилно парти за 7-ия рожден ден на една от на-големите PR агенции у нас в понеделник вечерта в столичния "Радисън". На купона присъстваха премиерът Сергей Стани-шев, министрите Даниел Вълчев, Пламен Орешарски, Асен Гагаузов, известни бизнесмени, финансисти и политици. Йосифова Влезе В политическия PR като прессъветник на министъра на транспорта Николай Василев в предишното правителство, фирмата й е печелила няколко големи обществени поръчки, сред които и информационната кампания за структурните фон-дове на ЕС, кампания за популяризиране на е-образованието, работила е за кандидат кметската кандидатура на Милен Велчев, за кампанията за втори мандат на президента Георги Първанов, съветва министър-председателя и множество министерства. Текст под снимка Ученически бележник с отлична оценка no PR и реклама получи Моника Йосифова от вицепремиера и просветен министър Даниел Вълчев за 7-ата годишнина на "Актив Груп". стр. 52

Тръгва новият Web

Тръгва новият Web
в. Кеш

Мрежата от ново поколение ще бъде верига от суперкомпютри, достъпни 6 целия свят. До седмица учените 6 Женева ще извършат най-големия скок в развитието на глобалните комуникации след 1989 г., когато Тим Бърнърс Ли - британският създател на интернет, написа на черната дъска в CERN „www". Ли ще съобщи, че 10 световни лаборатории ще имат пряк достъп за обща комуникация. В епохата на глобалната мрежа това не изглежда революционно. Но тази малка стъпка е само началото на новия интернет. Засега е безименен. Наричат го просто „системата". Много скоро обаче ще измени всичко, което правим, от научните изследвания и бизнеса до гасене-то на пожари, почивката, свободното време, включително гледането и редактирането на филми. Няма да има сървъри Днес мрежата се състои от огромни сървъри, където информацията се съхранява на уеб страници, които след това се зареждат в компютъра. Като потребител вие сте ограничен в обработката и използването на информацията от размера и мощността на процесора във вашия персонален компютър. За новата система мощността на процесора, всичките гигабайти, RAM и гигахерци са без значение. Без значение е и доколко примитивна е вашата евтина машинка, защото ще имате достъп до най-мощния компютър в света, какъвто има само в Пешпагона. Семантично търсене в контекст „Просто ще произнесете: „Трябва ми информация за еди-какво си..." След което системата сама, широко, по смисъл и съдържание ще потърси всичко интересно и достъпно за вас в компютрите, твърди Роджър Кашмор, директор на Европейската лаборатория за физика на частиците в Женева -CERN. В основата на системата ще залегнат центрове от обединени хиляди персонални компютри. Така всеки ще може да ползва от програмите, процесорите и паметта на общия център, все едно че те са заложени в неговия личен PC. Мрежата ще е обща, независимо дали бъркате от Лондон, Ню Йорк или влака в Токио, с едно натискане на лаптоп клавиша ще задействате приложни програми в САЩ или Тайланд. Ще е нужно известно време, докато системата започне масово да се използва. Подобно на интернет тя е разработена преди всичко за облекчаване на научните изследвания. Чрез нея CERN ще съхранява 500-800 млн. гигабайта информация от своите опити. Това са огромни количества, за записването на които при сегашните условия ще са нужни толкова компактдискове, че ако ги наредите един върху друг по височина, ще надхвърлят Айфеловата кула. За да се пресеят и анализират тези планини от информация, е създадена свръхмощната нова система за обработка на данни. Ще плащате и ще ви плащат за PC Според създателя Ян Бърд „ще обясните какво ви е нужно като изходна информация, къде да бъдат насочени резултатите и как ще използвате данните". След запитването се задейства специално разработена програма за ресурсно посредничество. Тя действа като агент, който търси най-добрите места за изпълнение на заданието, при най-добрата цена и по най-оптималния път Мощността на нужния ви компютър, подобно на борсова акция,се превръща в стока и щом ви е необходимо, ще можете да я купите. Мениджърът на проекта Боб Джонс твърди, че системата ще разкрие невиждани възможности пред генетиката. Ще бъдат разчитани нови геноми, който ще разкрият океани от информация за живата материя и човешкото тяло. При това самата система ще бъде също средство за анализ и обмен на информацията. ЕС ще отвори системата Лаптопът, съединен с интернет през мобилния телефон, ще се превърне в суперкомпютър. На него ще можете не само да гледате или променяте филми, но и до стигнете до „световния процесор" в киберпространството. ЕС вече има проект за свободен достъп до системата. Брюксел отдели грант от 2 млн. паунда за изграждането на изследователски център в Ливърпул, който да разработи приложението на новата мрежа в бизнеса. стр. 24

Проблемът с липсващите кликвания

Проблемът с липсващите кликвания
в. Кеш

Какво значи, когато хората кликват no-рядко върху рекламите в Google? Дали Google, най-голямата търсачка в световната мрежа, изкачи върха си на 6 ноември миналата година, когато йената на акциите й достигна 742 долара - най-високата стойност на всички времена? Някои хора от Wall Street изглежда мислят така. Сега те оценяват фирмата на около 40% по-малко. Част от вината пада върху общата несигурност на фондовия пазар. Но инвеститорите се страхуват, че по-голямата част се дължи на това, че на зрялата възраст от девет години Google може вече да е превалил върха. Страхът се появи, когато фирмата за пазарни проучвания comScore отчете през миналия февруари, че "платените кликвания" на Google са спаднали със 7% през януари и са в застой спрямо същия месец преди една година. С други думи, хората, които сърфират в мрежата чрез самия Google, или посещават уебсайтове, принадлежащи на рекламната мрежа на Google, са кликвали малко по-рядко върху малките текстови реклами, които Google често помества на тези страници. Идеята, че това разочарование е било един вид сезонно временно явление, изчезна на 26 март, когато comScore отчете, че числата за февруари не са по-добри. Уви, както често се случва в неясния бизнес на онлайн рекламите, дяволът се крие някъде под числата и вероятно замисля някаква дяволия. Първата възможност е, че потребителите на мрежата търсят по-рядко в мрежата, в резултат на което страниците, рекламите и кликванията са по-малко. Оказва се, че не това е обяснението. Търсенето в мрежата чрез Google нарасна през януари и спадна само малко през февруари. Пазарният дял на Google при търсенията също продължава да се увеличава. Това означава, че съотношението на платените кликвания към броя на търсенията е спаднало дори по-бързо от броя на платените кликвания: с 16% през месец януари. 7% по-малко са били"платените кликвания" на Google през януари и са в застой спрямо същия месец преди една година. Може би ипотечната криза в САЩ и страхът от рецесия сред потребителите са довели до тенденция на спад в рекламата? Това е възможно, но малко вероятно, поне засега. Друга фирма за пазарни проучвания eMarketer прогнозира, че онлайн рекламата в САЩ ще нарасне с 23% тази година, независимо от икономическите проблеми, защото измеримостта на средата е твърде убедителна, за да бъде пренебрегната от маркетинговите специалисти. Да се върнем към същността на темата, потребителите на конкурентните търсачки като Yahoo или MSN фактически са кликвали по-често върху реклами през януари и февруари. За да бъде обяснението икономически обосновано, потребителите на Google би трябвало да са по-притеснени от тези, използващи други търсачки. Това звучи абсурдно. Според фирмата comScore вместо това най-вероятното обяснение е, че Google са си виновни сами, колкото и парадоксално да звучи, като са повишили качеството на рекламите си. Google прави това по два начина. Първо, предлага по-малко реклами на всяка получена в резултат на търсенето страница, а често изобщо никаква. Това намалява визуалната претрупаност и се харесва както на потребителите, така и на останалите рекламодатели. Второ, Google изглежда се опитва по-упорито да не допуска тези рекламодатели, които дават ниски оферти на неговите търгове за рекламни слотове, свързани с конкретни ключови думи. Ниските оферти показват, че рекламодателите не очакват рекламите да генерират повече продажби. C по-малко място, заделено за реклами, и само с пускането на рекламодатели с високи оферти, рекламите, върху които можеш да кликнеш са по-малко. Ако се окаже, че спадът на платените кликвания съвпада с повишения брой на действителните продажби, приходите на Google за всеки отделен клик би следвало да се покачат. Но дали потребителите няма да кликват толкова често, или дори по-често върху тези оставащи реклами, тъй като вероятно те сега изпъкват по-добре и са по-уместни? Може би не. От гледна точка на Google една идеална система би довела не само до кликването върху всяка реклама всеки път, но също и до продажба за рекламодателя. Тълкуванието на Google е, че големият брой кликвания без последваща покупка означава, че неговите реклами не са много добри. Така че, ако се окаже, че спадът на платените кликвания съвпада с повишения брой на действителните продажби, приходите на Google за всеки отделен клик би следвало да се покачат, тъй като специалистите по маркетинг биха били готови да платят повече. Това на свой ред може да означава, че съвкупното нарастване на приходите за Google може все още да бъде окуражаващо. Накратко, това е, което обуславяше приходите на Google през миналата година: те нараснаха с 56%, благодарение на 21% увеличение на приходите от един платен клик. Тъй като Google не разкрива своите приходи на клик, Wall Street няма да узнае дали данните за кликванията са добра новина или лоша до 17 април, когато Google ще публикува отчетите си за първото тримесечие. Дотогава, случаят с мистериозно липсващите кликвания остава нерешен. Според фирмата comScore най-вероятното обяснение за спада на платените кликвания е, че Google са си виновни сами, колкото и парадоксално да звучи, като са повишили качеството на рекламите си стр. 28

ЕС притисна търсачките за личната информация

ЕС притисна търсачките за личната информация
news.bg

Европейският съюз иска Интернет търсачките, като Google и Yahoo, да изтриват информацията, натрупана от запитванията на потребителите, до шест месеца след получаването й, дори когато оперират и извън границите на Съюза, съобщава technews.bg. Новият докладна частна организация за защита на личните права, спонсориран от ЕС, препоръчва търсачките да следват европейските правила за защита на данните, независимо дали седалищата им се намират извън пределите на блока. Макар и организацията да няма политическа мощ, то нейният доклад може да доведе до затягане на правилата, засягащи личната информация. В момента Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, преправя законите за защита на данните, обхващащи 27-членния блок, предаде Асошиейтед Прес. Според авторите на доклада, уеб търсачките попадат под законите на ЕС, ако събират IP адресите на потребителите или проследяват историята на търсения, използвайки уникална ID на малки файлове с данни, наречени кукита, които биват инсталирани на компютрите на потребителите. Повечето търсачки, включително Google, Yahoo, MSN на Microsoft и AOL на Time Warner използват точно тези похвати, тъй като те им позволяват да се запознаят по-добре с интересите на потребителите. Немският комисарпо защита на личните данни Петер Шар каза през месец януари, че на IP адресите трябва да се гледа като на персонална информация. IP адресите съдържат редица от цифри, която идентифицира самоличността на компютъра в Интернет, така че търсачката да знае къде да върне резултатите от дадено търсене. По принцип, компаниите за уеб търсене разглеждат IP адресите като анонимна информация, тъй като не е задължително те да бъдат свързани с персонална информация за потребителите. Въпреки всичко обаче, тези уеб адреси могат да разкрият местоположението на даден човек или Интернет доставчик, от когото една компания или държавна агенция може с помощта на призовка да стигне до собственика на даден компютър. Третирането на IP адресите като лична информация ще обърка начина, по който търсачките записват данните, от които се нуждаят, за да разберат интересите на потребителите и за да изчислят точно сумата, която онлайн рекламодателите трябва да платят в зависимост от това колко пъти тяхната реклама е била видяна. Събраната от търсачките информация за търсенията на потребителите е много полезна за рекламодателите, като им позволява да правят целеви търговски реклами на базата на вкусовете на потребителите за дрехи, музика или автомобили. Освен това, компаниите за търсене казват, че тези данни им помагат да направят по-добри и по-безопасни продукти. Google бе първият уеб гигант, който намали времето на задържане на данните до 18 месеца, както в момента прави и Microsoft. Yahoo и AOL запазват тази информация до 13 месеца. В доклада обаче се казва, че не се разбира на какво основание търсачките задържат толкова дълго тази информация. Документът прокарва мнението, че данните, събрани от потребители относно термини, използвани при търсене, и дали хората кликват върху някои от получените резултати, трябва да бъдат изтривани след шестмесечно задържане. Така ще се защитят по-добре личните права на потребителите и ще се избегне евентуалната злоупотреба с тази информация. Докладът обвинява търсачките и в това, че не обясняват достатъчно ясно защо се нуждаят от тази информация. 10.04.2008 г.

Microsoft публикува "тонове" търговски тайни

Microsoft публикува "тонове" търговски тайни
INSURANCE.BG

Фирмите да не бързат да се радват, защото има уловка Microsoft продължи да разкрива строго пазената документация, свързана с протокола за приложения. Този път компанията публикува 14 000 страници с данни за Microsoft Office 2007, SharePoint Server 2007 и Exchange Server 2007 на сайта за разработчици MSDN. Разкритата информация включва протоколитe, които позволяват Exchange Server да комуникира с Outlook, както и тези, използвани от Office и SharePoint, за да комуникират помежду си и с други сървърни продукти на Microsoft. По-голямата част от тази информация до скоро бе достъпна само под лиценза “Търговска тайна”, на който имаха право само избрани от софтуерния гигант партньори. От компанията казват, че това е нова стъпка от процеса за спазване на принципите за съвместимост между различни продукти, информира TechNews. През февруари софтуерният гигант даде достъп до документацията на протоколи, които, според самата компания, ще доведат до по-отворен Microsoft. В отделни антитръстови дела и САЩ, и Европейския съюз дълго време се опитваха да накарат софтуерният производител да даде достъп до данните за своите протоколи, докато тенденции като Linux и Web 2.0 все повече настъпват в територията му. Информацията, публикувана в началото на седмицата, е само предварителна. От Microsoft поясниха, че пълните и подробни данни за тези продукти ще станат достъпни през юни. Дотогава компанията ще събира информация от разработчиците, чиято обратна връзка ще й помогне да определи крайната форма на документацията. Microsoft е създала голям брой форуми с цел да насърчи обратната връзка. Въпреки твърденията на компанията за отвореност, все още има уловки в тази информация. Документацията за протоколите, която вече е публикувана, включва 30 000 страници с информация за Windows Server и Windows клиент. Тя е безплатна за всеки, който иска да я свали, но протоколите на Microsoft са с патент. Патентните карти вече са достъпни, но протоколите могат да бъдат имплементирани безплатно само от разработчици на отворен код с нестопанска цел. Комерсиалните програмисти и фирми трябва да плащат на Microsoft, за да ги използват. Поради тази причина Gartner предупреди компаниите за риска от безплатно имплементиране на тези протоколи. Формалните условия за лицензиране на протоколите ще станат достъпни през юни. Но най-големият производител на софтуер е лицензирал протоколите на Windows Server за предплатени суми от $10 000 плюс допълнително заплащане между 40 цента и $20 на единица продаден софтуер, или между 0.10% и 0.40% от приходите, генерирани от въпросните продукти за един протокол. В допълнение към вече публикуваната документация от Microsoft казаха, че ще пуснат информация и за протоколите на SQL Server през месец юни заедно с друга информация. 10.04.2008

четвъртък, 10 април 2008 г.

Започва предаване за луксозен лайфстайл


Започва предаване за луксозен лайфстайл


дата : 10 април 2008 г. 9:43 ч.


На 14 април, понеделник, за първи път в родния ефир ще стартира телевизионно предаване за лукса - "Клуб лукс". Всеки делничен ден от 18:45 часа, в рамките на 15 минути, зрителите на ТВ2 ще научават подробности за лукса, а в неделя от 12:00 часа ще могат да видят избрано от петте предавания.
Всяко делнично издание ще има конкретна тема, като темите ще са най-различни - автомобили, авиация, мореплаване и яхти, туризъм, недвижими имоти, интериор и обзавеждане, бижутa и часовници, и др.
"Най-луксозните неща в живота не са непременно крещящи, а по-скоро дискретни. Вместо блясъка, днес потребителите на лукса търсят дискретност, специален достъп, изненади, и потайност.
В тези малки филмчета искаме да покажем късчетата лукс в живота на преуспелите хора. Такива хора има вече и в България и това е новият елит. Тези хора не излизат често пред прожекторите, но се опитват да направят от живота си произведение на изкуството чрез красиви, изключително качествени и разбира се, скъпи неща, с които се обграждат.
Хората, които ще разкажат за тях са експерти, за които в производството на лукс има много високи изисквания или това са преуспелите хора, за които луксът е начин на себеизразяване, на престиж, или на житейска философия.
Така че интерес представляват не само предметите на лукса, които ще покажем, но и хората, които могат да си го позволят", коментира Ева Стоева, продуцент на "Клуб лукс".

Google и Yahoo ще пускат общи реклами


Google и Yahoo ще пускат общи реклами


дата : 10 април 2008 г. 10:23 ч.

Двете най-големи в света Интернет търсачки - Google и Yahoo - обявиха, че ще споделят рекламното си пространство за експериментален период от две седмици, съобщава БиБиСи.
През този тестови период Google ще може да показва 3% от посланията на свои рекламодатели в списъка с резултати, който потребителите на Yahoo ще получават при всяко свое търсене.
Анализатори коментират, че стъпката е опит да бъде предизвикана Microsoft, която предлага да закупи Yahoo за 44,6 млрд. долара, да предложи по-висока цена или да се откаже от намерението си.
От Microsoft контрират като твърдят, че по-сериозно и продължително сътрудничество между двете най-големи търсачки не е в интерес на потребителите.
"Едно окончателно споразумение между Yahoo и Google ще консолидира над 90% от пазара на реклама в Интернет търсачки в ръцете на Google, а това ще превърне въпросния пазар в по-малко конкурентен", се казва в цитирано от
БиБиСи изявление на Брад Смит, главен юридически съветник на Microsoft.Ръководството на Yahoo побърза да отхвърли опасенията за консолидация, като каза, че не е задължително експериментът да прерасне в по-нататъшно търговско сътрудничество с Google.
Фондовите пазари реагираха позитивно на новината, като според анализатори Yahoo са направили първата си умна стъпка през последните месеци. В момент, в който изглежда че Microsoft държи печелившите карти, Yahoo намира много хитър и подходящ начин да предизвика софтуерния гигант да плати повече ако все още желае да закупи търсачката, смятат анализаторите.

Дайнърс клуб България с награда за най-високи резултати в целия свят


Дайнърс клуб България с награда за най-високи резултати в целия свят


дата : 9 април 2008 г. 12:26 ч.


Дайнърс клуб България е франчайзът на Дайнърс клуб Интернешънъл, постигнал най-добри резултати за 2006 година. Награда за високото отличие ще бъде връчена от Дайнърс клуб Интернешънъл, Чикаго.
За 2006 год. българското представителство на Дайнърс клуб Интернешънъл е реализирало ръст от 127% на новоиздадени карти. Високият процент се запазва и в резултатите от 2007 г. - ръстът на новоиздадените карти е 98%. Общо издадените Diners Club карти към момента са над 22 000.
Увеличението на оборотите през кредитните карти за 2007 год. е със 115%. Освен новоиздадени карти, Дайнърс клуб България разшири значително своята мрежа от ПОС-терминали. Броят на ПОС-терминалите вече надхвърля 4800, половината от които са инсталирани през 2007 г. Над 190% е ръстът на реализираните обороти през ПОС.
През миналата година Дайнърс клуб България съвместно с Първа инвестиционна банка представиха нов продукт на пазара - първите дамски карти Diners Club International First Lady в розов и червен цвят, а от началото на 2008 г. у нас се предлага вече и екслузивната черна кредитна карта Diners Club Prive'.
Предлаганите от Дайнърс клуб България кредитни карти предоставят безплатен достъп и консумация във ВИП салоните на редица международни летища. Всеки картодържател получава безплатна медицинска застраховка при пътуване в чужбина, възможност за участия в различни наградни програми и други.

Обща рекламна валута
в. Монитор
Димитър ГАНЧЕВ

Фактът, че интернет измества традиционните медии, вече е толкова банален, че чувствам известно неудобство, започвайки изложението си по този начин. Но има едно нещо, по което старите медии все още изпреварват новите, и това са приходите от реклами. За вниманието на един читател на вестник или един зрител на телевизия рекламодателите са склонни да плащат по мои сметки около 100 (сто) пъти повече, отколкото за същия този потребител, „атакуван" през интернет. Рекламата в интернет не е по-малко ефективна, но като всяко ново нещо тя е съпътствана от недоверие и неразбиране. Основната причина за това недоверие е „липсата" на механизъм, чрез който рекламодателите да измерват, оценяват и сравняват рекламата в различните онлайн медии. За разлика от печатните издания, чиито тираж поне приблизително може да бъде засечен и в които поръчаната реклама със сигурност фигурира във всички отпечатани екземпляри от даден брой, то в интернет единствено собственикът на сайта може да каже колко пъти е била показана дадена реклама и дали въобще е била показвана. За да решат този проблем, няколко от най-големите български онлайн издатели са се обърнали към реномирана анализаторска фирма, която чрез сървъри извън България ще следи в реално време посещаемостта на включените в системата сайтове и ще ги измерва по еднакъв начин, с еднаква „валута". Така рекламодателите ще могат да са сигурни, че получават това, за което плащат, и това ще спомогне за прехвърлянето на по-големи бюджети от традиционните медии към интернет. А увеличаването на рекламните приходи означава повече и по-качествено съдържание за потребителите и не на последно място - по-бърз достъп, тъй-като с таксата си за интернет ние плащаме само връзката от нас до доставчика, а връзката от доставчика до сайта се заплаща от рекламните приходи. стр. 27

Financial Times е вестник на годината във Великобритания

Financial Times е вестник на годината във Великобритания
в. Класа

Финансовото издание взе статуетки и за "Политически журналист", и за "Бизнес репортер" Financial Times получи най-голямата награда - "Вестник на 2007 година" във Великобритания, съобщи сайтът pressgazette.co.uk. Британски те преснагради (British Press Awards) бяха раздадени на церемония в лондонския хотел "Гросвенър Хаус" въВ вторник вечерта. Оскарите на британската журналистика се присъждат повече от 30 години от организацията Press Gazette. Притежателите им се гласуват от жури, излъчено от гилдията, в което влизат не само репортери, но и главни редактори. „Financial Times не прави компромиси със същинската си мисия да поднася обективна, богата и качествена информация на читателите си. Това не само увеличава тиража на вестника и стойността му, но го прави без съмнение най-добрият вестник днес", категорично е журито. Financial Times получи трите най-важни от престижните статуетки. Освен в категорията за "Вестник на годината" изданието бе отличено и в раздела "Политически журналист" (призът отиде при филип Ставънс), а Джилиън Тет бе обявен за най-добрия бизнес и финансов репортер на Острова. Guardian също взе три статуетки. Вестникът победи конкуренцията в надпреварата за най-добър интернет сайт, а репортерите му Шон Смит и Гатих Абдул-Ахад взеха съответно новосъздадената награда "Журналист в мрежата" и "Външнополитически репортер". C най-много отличия четири, от церемонията си тръгна таблоидът The Sun. Две от статуетките (сред които и за репортер на годината) отидоха в Том Нютън Дън, който е специалист по въпросите на отбраната. Оста-. налите две The Sun прибра за кампанията "Помощ за героите", в която Дън е взел активно участие. Главният редактор на Daily Mail Пол Дейкър взе специалната награда от организаторите, а разследващият репортер Андрю Гилигън донесе на лондонския Evening Standart приза "Журналист на годината" с историите си за злоупотребите с обществени средства в Лондонската агенция за развитие. Иранецът Еадедин Баги, който преди време бе арестуван за втори път, е първият чуждестранен журналист, отличен на Британските преснагради.От три години статуетките за церемонията са дело на британския скулптор Перток Дрегон Сести. "Идеята ми бе да пресъздам лист хартия, уловил движението на медиите", разясни Сести. *** Текст под снимка Церемонията по награждаването на Британските преснагради, състояла се в Лондон. стр. 11

„Антена България” ще придобиване пряк контрол върху „Агенция Ева”

„Антена България” ще придобиване пряк контрол върху „Агенция Ева”
insurance.bg

Сделката ще се осъществи чрез закупуване на 80% от капитала на дружеството Комисията за защита на конкуренцията разреши придобиване на пряк контрол върху „Агенция Ева” ООД, от страна на „Антена България“ ЕООД. Сделката ще се осъществи чрез закупуване на 80% от капитала на дружеството. „Антена България“ ЕООД е едноличен собственик на „Нова телевизия-първи частен канал“ ЕАД, а „Агенция Ева” издава списание за жената „Ева”. Очаква се концентрацията да привлече нови инвестиции и да повлияе положително върху издателския пазар. КЗК установи, че съществува ефективна конкуренцията в разглеждания сектор и не се очаква придобиването да доведе до установяване или засилване на господстващо положение. Комисията постанови предварително изпълнение на решението. 09.04.2008

Още един БГ микроблогинг портал: Clix.bg

Още един БГ микроблогинг портал: Clix.bg
в. Монитор

Нов микроблогинг портал се появи в българското интернет пространство - clix.bg. „Сайтът е оможности - позициониране чрез Google Maps и изпращане на съобщения по три начина - чрезснова към нещо много по-интерактивно и по-голямо. Начин, по който да разбереш повече за хората." Това каза за „Монитор" Владислав Димчев, един от основателите на clix.bg. До момента в новия портал има близо 160 регистрации. Той предлага две уникални за България въз уеб, WAP портал и SMS. Позиционирането ви позволява да зададете точното място, от което пишете - дома, кафене или офиса. По този начин приятелите ви винаги ще знаят къде се намирате. Интересна особеност на clix.bg са и „Каналите". Те се делят на различни теми като например „задръствания", „време" и т.н. По този начин, ако сте решили да пътувате, можете да видите какво споделят тези, които вече са навън. "Коментарите към съобщенията пък са едно от решенията, чрез които да се намалят „задръстванията" в този вид мрежи", допълва Димитров. Така когато прочетете даден постинг, вместо да пишете лично съобщение или да пускате нова тема, просто можете да добавите кратък коментар към него. Освен това към всеки постинг имате възможност да слагате картинка и връзка към друг сайт. В личния си профил пък можете бързо и лесно да добавите линкове към десетки сайтове като myspace.com, facebook.com, flickr.com, blogger.com и др. стр. 27

MySpace атакува c онлайн музикален магазин

MySpace атакува c онлайн музикален магазин
в. Дневник
Мариана АСЕНОВА

Тази седмица най-голямата социална мрежа MySpace обяви официално намерението си да се намеси на доминирания от iTunes пазар на онлайн музиката. Новата услуга се нарича MySpace Music и ще бъде интегрирана с популярния MySpace.com. Точната дата на старта засега не е обявена, това, което е известно, е, че услугата ще бъде достъпна най-скоро. И въпреки че все още няма дата, на която музикалната услуга ще стартира, анализатори вече коментират, че това ще е първият реален конкурент на онлайн музикалния магазин на Apple -iTunes. Социалната мрежа, създадена през 2003 г. и закупена от медийния магнат Рупърт Мърдок две години по-късно за близо 600 млн. долара, и днес привлича милиони потребители именно с музикалната тема. В рам- ките на петте си години съществуване от страниците на MySpace са лансирани десетки млади изпълнители. Доста- тъчно е да споменем имената на Кейт Неш и Лили Алън. Стотици повече и по-малко познати музиканти рекламират новите си парчета и албуми именно от страниците си в MySpace. Статистиката отчита, че към момента около но млн. потребители месечно посещават социалната мрежа. От тях 30 млн. редовно използват музикалните опции. От маркетингова гледна точка една платформа, която предлага такъв брой потенциални потребители, няма как да не буди интерес и очаквания за равностоен сблъсък с монополиста до този момент iTunes. Очакванията са, че голяма част от милионите потребители ще използва и услугата MySpace Music. Новината за новия дигитален магазин идва на фона на нарастващото през последните месеци недоволство към монополната позиция на iTunes. В различни чуждестранни издания се прокрадват мнения на представители на музикалната индустрия, които протестират срещу нарастващото влияние на Apple. В Съединените щати през музикалния онлайн магазин iTunes преминават 70 на сто от продажбите. Според някои източници от старта си през 2001 г. до днес през магазина на Apple са продадени над 4 млрд. парчета. Подобен дял на дигиталния музикален пазар и липсата на конкуренция са фактори, които не без основание притесняват музикалните компании. Всичко това дава основание на някои наблюдатели да говорят за радост и задоволство в музикалните среди след официалния анонс за новата услуга на MySpace. Основание за подобни определения дава и фактът, че собствениците на мрежата News Corp. сключиха сделка с три от четирите най-големи компании за звукозапис и разпространение на музика. Sony BMG, Vivendi Universal и Warner Music са първите три компании, които официално се включват в дигиталния музикален магазин на MySpace. От т.нар. големи в този бранш само от музикалния издател EMI, който за момента продава в iTunes, засега няма информация дали ще участва в новото начинание. При всички случаи за милионите потребители на услугата това означава достъп до албуми и сингли на хиляди музиканти. Съоснователят и директор на социалната мрежа Крие ДеУлф обяснява пред някои онлайн медии, че услугата MySpace Music е разработена върху „бизнес модел, който е толкова фантастичен, че ще компенсира загубите на музикалните компании, причинени от прогресивно намаляващите легални продажби на албуми". Преди около месец агенция „Блумбърг" разпространи проучване, което доказва тенденцията към спад в продажбите на CD. Особено показателни са данните за най-верните музикални фенове - децата и младежите. Цитираното проучване, направено сред 5 хил. американци, показва трайна тенденция към спад в продажбите на традиционните дискове. През изминалата година повече от половината (над 50%) от младежите под 21 години не са си купили нито един музикален диск. Обратна е тенденцията за дигиталната музика особено когато става дума за незаконно свалена от интернет. Онлайн магазините обаче както iTunes, така и заявеният MySpace Music са алтернативата за музикалната индустрия. Очакванията и надеждите за излизане от спиралата на намаляване на продажбите и загубите са именно в нарастването на онлайн продажбите. Независимо от безпокойството около монопола на Apple, чието господство вече е поставено под въпрос, добрата новина е, че през iTunes потребителите купуват и съответно плащат дигиталната музика. Съгласно споразумението между собствениците на социалната мрежа и музикалните издатели потребителите на новата услуга ще имат възможност да слушат безплатно цели каталози. Свалянето на музика обаче ще е платено. Обмисля се и вариант на абонаментен модел. Засега няма огласени ценови схеми. Въпреки това от MySpace Music обещават цените да са конкурентни. Още един въпрос, който със сигурност живо интересува бъдещите потребители на услугата, засега няма категоричен отговор. Дали предлаганата музика ще включва спорната според специалистите и определено недолюбвана от феновете DRM (Digital rights management) защита, на която издатели и притежатели на авторски права разчитаха за контрол на достъпа и ограничаване на пиратските презаписи. На практика големите музикални компании една по една обявиха, че се отказват от DRM защитата поне на части от своите каталози. В същото време в каталога на iTunes като цяло музиката е с DRM. Все още не е напълно ясно каква ще е политиката на MySpace Music по този въпрос. Според някои публикации новият дигитален магазин ще предоставя голям обем песни за сваляне без DRM защита. Други обаче цитират Крис Де Улф, който заявява, че според него това е посоката на развитие на индустрията, но предупреждава, че „все още не всички музикални компании са прегърнали идеята за отказ от DRM". Като концепция MySpace Music има претенциите да излиза извън рамката на традиционен музикален канал, а да се превърне в място, където феновете да намират всичко, което търсят. На първо място е музиката естествено. Потребителите ще могат също да получават информация за предстоящи концерти на любимите музиканти, както и да купуват билети за тях. Онлайн магазинът ще предлага и други странични артикули като тонове за мобилни телефони, видео, тениски. Както се казва, за всекиго по нещо. стр. VІІІ

Приключи блогърският конкурс "Оставката на министъра"

Приключи блогърският конкурс "Оставката на министъра"
express.bg

Точно в 19:29 ч. снощи приключи приемането на авторски творби за блогърския конкурс за къс разказ на тема "Оставката на министъра". Журито ще трябва да избере победителя измежду 94 творби. Събраният награден фонд вече е 1320 лв. Победителят ще бъде определен от дарителите, които са финансирали наградния фонд. В момента тече вътрешно обсъждане между дарителите за начините за оценяване, за да може резултатите от конкурса да бъдат максимално обективни. 09.04.2008

На 68-мо място в света сме по използване на информационни технологии

На 68-мо място в света сме по използване на информационни технологии
Dnes.bg

България напредва с четири позиции до 68-мо място в класация на Световния икономически форум, която измерва т. нар. Индекс за мрежова готовност (Networked Readiness Index – NRI). Индексът изследва до каква степен държавите са подготвени за ефективното използване на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) в три направления: обща бизнес, регулаторна и инфраструктурна среда за ИКТ; готовност на трите ключови групи – индивидуални потребители, бизнес и правителство да се възползват от ИКТ; и действителната употреба от тяхна страна на най-новите налични информационни и комуникационни технологии. Миналата година страната ни загуби осем места в класацията до 72-ро място. 09.04.2008

сряда, 9 април 2008 г.

"Вашингтон пост" спечели шест награди "Пулицър"


"Вашингтон пост" спечели шест награди "Пулицър"
дата : 8 април 2008 г. 12:56 ч.

Вестник "Вашингтон пост" спечели шест награди "Пулицър", включително престижната за служба в полза на обществото Public Service Award, за отразяването на условията за американските ветерани във военната болница "Уолтър Рийд", предаде Ройтерс.
92-рите годишни награди "Пулицър" за журналистика, белетристика, драма и музика бяха обявени днес в Колумбийския университет в Ню Йорк.
Носителят на наградата за заслуги към обществото получава златен медал, а победителите в останалите 20 категории - по 10 000 долара. БТА

Mел Би ще рекламира Ultimo

Mел Би ще рекламира Ultimo
в. Монитор

Шоколадовата спайска Мел Би се развива добре, ако не в музикален, то поне в икономически план. След като се раздели преждевременно с четирите си колежки от групата поради слабия интерес към световното им турне, тя се съгласи да украси тялом и духом рекламната кампания на популярната марка бельо Ultimo, писа БТА. Сделката възлиза на 500 000 лири, а представители на бранда аргументират избора си със страхотната физическа форма на 32-годишната певица. В следващия месец победителката в последното издание на американското риалити Dancing with the Stars ще обиколи дузина екзотични места, за да заснеме почти по парфюм рекламната сесия. Преди ексвъзлюбената на Еди Мърфи брак по сметка с Ultimo са сключили Сара Хардинг от Girls Allowed и Пени Ланкастър, съпругата на Род Стюарт. стр. 25

Винари искат субсидии за реклама в САЩ, Русия и Канада

Винари искат субсидии за реклама в САЩ, Русия и Канада
в. Дневник
Екатерина СТОИЛОВА

Националната лозаро-винарска камара е подготвила проект за рекламиране на българското вино в Русия, САЩ и Канада. „Използвахме варианта за промотиране на продукцията в трети страни и до 31 март подадохме документите си в Разплащателната агенция към министерството на земеделието“, съобщи Наталия Казакова, изпълнителен директор на „Винпром Русе“ и член на управителния съвет на камарата. Европейската комисия насърчава износители, които разширяват пазарите си извън общността, като изплащат субсидии при организиране на национални презентации. Основно изискване е да се рекламира не отделната търговска марка, а националният продукт, поясниха експерти. Затова и тези промоции се организират от браншовите асоциации, каквато е лозаро-винарската камара, обясниха експерти. Стойността на проекта е 840 хил. евро и се очаква до средата на годината той да бъде одобрен от Разплащателната агенция. В края на миналата година камарата подготви и художествен филм за качеството на българските вина, който ще бъде излъчван при промоциите зад граница. Браншът подготвя нови проекти за реклама в Европа, които ще бъдат представени за одобрение през есента. Крайният срок за тези проекти е октомври 2008 г., припомниха от агроминистерството. Винпромите са изнесли през миналата година близо 113 милиона литра вино, като основните пазари бяха Русия и държавите от Европейския съюз. За първи път от четири години България стана лидер по продажби на руския пазар с реализирани 81 млн. литра. „Безспорно предимство за нас беше ветото, наложено от Русия през 2006 г. към вноса на вина от Молдова и Грузия“, припомни Казакова. И поясни, че стратегията на българските винпроми към производството на качествени вина също е въздействала върху увеличението на експорта. В резултат за четири години от 2002 г. до 2006 г. българският експорт в Русия е нараснал с 40 процента. В началото на 2008 г. руските власти свалиха ветото върху импорта на молдовско и грузинско вино и това ще се отрази негативно върху продажбите на българските производители. Руските потребители по традиция предпочитат полусухите вина и българските винарни се съобразяваха с това, обясниха експерти. Близо 90 на сто от износа е бил на полусухи вина. Очаква се през тази година руското законодателство да бъде съобразено с европейското, в резултат на което ще бъдат увеличени и продажбите на сухи вина. За да компенсират спада в експорта на руските пазари, производителите ще активизират рекламата си в САЩ и Канада, където има потенциал за развитие, обясниха от камарата. стр. VIII

100% ръст на рекламата в интернет

100% ръст на рекламата в интернет
в. Стандарт
Мартин ИВАНОВ

До 100% ръст на рекламата в интернет очакват от WebGround за 2008 г. Това заяви Евгени Блажев при представянето на новата система АdOcean. Благодарение на нея от компанията се надяват да се повиши ефективността на рекламните кампании в мрежата. Проучване на Gemios показва, че за февруари българинът е отделял по 3 часа за сърфиране в интернет месечно. За сравнение, поляците са отделяли по 38 часа. Разликата идва оттам, че у нас проучването не е обхванало онези от потребителите, които влизат в мрежата, за да проверяват пощата си или да ползват чат. Проникването на интернет на нашия пазар за реклами е около 35%. Делът на рекламата в интернет в страни като САЩ и Дания например е между 70 и 90%. стр. 10

Българите прекарват по 3.5 часа месечно в интернет

Българите прекарват по 3.5 часа месечно в интернет
в. Дневник
Албена БОРИСОВА

Средно по три и половина часа месечно прекарват българите в интернет, показва проучване на “Гемиус”. Изследването е направено през февруари и обхваща 60% от потребителите в страната. Това включва и хора, които влизат в мрежата единствено за да получат съобщение или поща, обясниха от екипа на метричната система. Развитието на пазара в първите месеци на годината оправдава очакванията, че ръстът на интернет рекламата през 2008 г. ще е 100%, обяви изпълнител ният директор на WebGround Евгени Блажев. Компанията представи нова система за управление на интернет реклама, която ще бъде прилагана във всичките й сайтове. Медията развива Actualno. com, Expert.bg, Yellow.bg, Club.bg, Sound.bg и други специализирани сайтове и според нейния директор се нарежда сред първите 5 най-големи интернет медии в България. “В момента обаче рекламите в мрежата са със скучен криейтив, елементарни банери и опростени решения”, смята Блажев. Затова компанията му въвежда полската система AdOcean, която предлага нови възможности на рекламодателите да оптимизират кампаниите си в интернет и да постигнат по-добра ефективност. Освен в Полша продуктът се прилага успешно в Дания, Латвия, Словения, Чехия, Естония, Румъния, Словакия, Литва, Унгария, Русия, Хърватия и Украйна. Новата система дава възможност за използването на нестандартни банери, които могат да бъдат пригаждани към всяка различна рекламна концепция. AdOcean освен това има инструменти за по-прецизно таргетиране на потребителите и оценка на кампаниите. Достоверността на резултатите от кампанията е гарантирана, защото данните няма да се съхраняват от WebGround, а от екипа на AdOcean, обясни Блажев.
***
AdOcean прави нестандартни кампании За всяка заявка може да бъде определен конкретен интервал на излъчване. Освен това всяка кампания може да бъде програмирана така, че да бъде показвана на даден потребител определен брой пъти в рамките на периода на активност. Системата позволява при наличието на няколко различни банера в една кампания излъчването им да се програмира в определена последователност. Има и т.нар. функция BestPerforming (най-добро представяне), с която по-често се излъчват банерите, които да постигнали най-добри резултати за определен период от време. стр. II

Siemens.com оглавява индекса на Financial Times за корпоративен уеб сайт

Siemens.com оглавява индекса на Financial Times за корпоративен уеб сайт
money.bg

За втора поредна година корпоративният уеб сайт на Сименс (siemens.com) е обявен за най-добър в глобален план според индекса Боуен Крагс на авторитетното финансово издание Файнаншъл таймс. Според специалисти Сименс продължава да се отличава, не само защото има силно присъствие в уеб пространството, но и защото обръща внимание в детайлите. Ясно е, че при създаването на корпоративния си сайт, компанията не се опита единствено да направи същото като останалите компании, но по-добро, а разгледа всеки проблем по отделно и намери решение за всеки един от тях, коментират създателите на индекса. Миналата година Сименс добави мултимедийни елементи в корпоративния си сайт и промени визията му като част от имиджовата си кампания "Отговорите на Сименс", с цел да се обърне отново с централно послание към международната общественост. Кампанията се отнася за трите сектора на дейност на корпорацията - индустрия, енергетика и здравеопазване. Тя цели да представи компетентността на Сименс, доказана през последните 160 години, да предлага ефективни решения на глобалните предизвикателства в тези сектори. Индексът Боуен Крагс (FT Bowen Craggs) на Файненшъл Таймс класира корпоративните сайтове на 75 от най-големите интернационални компании от списъка Топ 500 на изданието. Британската уеб консултантска компания Боуен Крагс е създала индекса, сравнявайки начина, по който най-големите компании по света използват корпоративните си сайтове, за да обслужват интересите на клиентите, медиите, инвеститорите, бъдещите служители и обществото като цяло. 08.04.2008