събота, 12 април 2008 г.

Съкровищата на Египет излизат в луксозна книга

Съкровищата на Египет излизат в луксозна книга
в. Класа

Показват бронзовата статуетка на богинята котка Баст
Великолепното издание "Съкровищата на Египет" ще бъде в ръцете на читателите в средата на април. То се появява на книжния пазар с логото на сп. National Geographic
Сред атрактивните фотографии са и уникалните кадри на Кенет Гарет, запечатали варовиков бюст на велможа от гробница край пирамидите в Гиза, канопи на 2600 години, съдържали някога вътрешните органи на благородна дама, бронзова статуетка на богинята котка Баст и позлатена женска маска от Тел ел Сауах, древен обект в делтата на Нил.
National Geographic започва да посвещава материали на културата и историята на Древен Египет още по времето, когато археолозите за първи път изследват с методите на науката необикновеното наследство на тази страна. През годините списанието е било свидетел на всички важни открития -разкопките на У. М. флиндърс Питри в Абидос през 1901 г., отварянето на преливащата от злато гробница на Тутанкамон през 1922 г., последните открития в Гиза и Сакара. Изследователските стипендии на Националното географско дружество на САЩ са подпомогнали десетки проекти. "Древните египтяни са били забележителен народ. Знаем за тях повече, отколкото за която и да било култура от онази епоха. Познаваме имената им, семейните им връзки, битките и победите им. Знаем как са живели и как са се надявали да бъдат помнени във вековете. Настоящото специално издание ще ви преведе през всичко това и ще ви покаже най-доброто от една от най-великите цивилизации на света," пише в увода си Крие Джонс, главен редактор на en. National Geographic. "Съкровищата на Египет" е разделено на 7 части: Нил - Реката на живота, Пирамидите, Царски легенди, Богатствата на Тутанкамон, Боговете сред нас, Мумии и Вечен покой. Всеки раздел започва с кратко есе, последвано от селекция от смайващи фотографии културното наследство на Египет.
стр. 26

Няма коментари: