вторник, 8 април 2008 г.

Носителите на наградите Пулицър ще бъдат обявени днес в Ню Йорк


Носителите на наградите Пулицър ще бъдат обявени днес в Ню Йорк


дата : 8 април 2008 г. 10:27 ч.


Носителите на наградата Пулицър за 2008 година ще бъдат обявени днес следобед в 3 часа местно време във Факултета по журналистика на Университета Колумбия в Ню Йорк.
Присъден за първи път през 1917 година, шест години след смъртта на родения в Унгария журналист и издател Джоузеф Пулицър, призът на негово име включва днес двадесет и една награди в четиринадесет категории.
Регламентът дава възможност на всеки журналист, който работи в американска печатна или интернет медия, да предложи свой материал за номиниране.
В началото на март, 77 издатели, журналисти, професори и главни редактори се събират, за да оценят постъпилите в съответните категории предложения.
Впоследствие, избраните публикации - по три от всяка категория - се представят на деветнадесетчленния борд, който присъжда наградите след оживени дискусии.
Имената на лауреатите се пазят в пълна тайна до обявяването им, когато хиляди журналисти из цяла Америка се събират в редакциите, за да чуят имената на удостоените с най-високия приз в професията.
Златен медал се присъжда на наградения в категорията Служба в полза на обществото. С течение на годините бордът е разширил обхвата на наградите и до произведения от областта на литературата, драмата и музиката.
В повечето случаи материалният израз на наградите Пулицър - 10 000 долара за лауреат - е второстепенен по отношение на престижа, който те носят.
Самото връчване на приза става по време на тържествен обяд през май в ротондата на юридическата библиотека на Колумбийския университет, в присъствието на членове на семействата на наградените, техни колеги и издатели, както и на преподаватели по журналистика. БТА

Няма коментари: