събота, 6 юни 2009 г.

YouTube залага на Люк Бесон за повишаване на приходите

Инвестор - Свят
YouTube залага на Люк Бесон за повишаване на приходите



Излъчването на филма на Люк Бесон - "Дом" (Home) е новата тактика, възприета от YouTube с цел привличане вниманието на рекламодателите и повишаване на рекламните приходи. Световната премиера на документалния филм беше на 4 юни, като той и в момента може да се гледа безплатно на сайта за споделяне на видеосъдържание.
Бесон, който е режисьор на "Петият елемент", "Такси", "Никита" и други касови хитове, този път е в ролята на продуцент. Целта на лентата е да предупреди възможно най-много хора за опасностите, които грозят планетата ни (като изчерпване на природните ресурси, промени в климата на Земята и други).
Целта на YouTube пък е с излъчването на "Дом" да напомнят на рекламодателите за възможностите си да привличат до 350 млн. уникални посетители на месец. Което досега не носеше на сайта особено големи приходи, предвид опасенията, свързани с разпространението на съдържание с неуредени авторски права.
Според доклад на Credit Suisse, цитиран от Bloomberg, YouTube печели само от 3% от всичките видеа, които разпространява. Непридържанено към образец за вида на рекламните банери също усложнява продажбите и отнема време, смятат експертите. От Credit Suisse обаче все пак прогнозират, че през 2009 г. сайтът ще успее да повиши приходите си с 20% спрямо миналата до 240 млн. долара.

"Гугъл" дава $300 милиона за реклама при Мърдок

Поглед - 11 стр.
"Гугъл" дава $300 милиона за реклама при Мърдок

Уляна ПЕТРОВА

Неговата "Нюз корп" изгуби 6,4 милиарда долара за последните три месеца на 2008 година
Срещу 300 милиона долара на година световната тър-сачка „Гугъл" (Google) иска да получи възможност за публикуване на своя реклама на повече от принадлежащите на „Нюз корп" (News Corp) информационни ресурси. Компанията, чийто основател и директор е Рупърт Мърдок, е един от най-големите медийни конгломерати в света. Нейни са телевизионните канали „Туенти-ет сенчъри фокс" (20th Century Fox), „Фокс нюз" (Fox News) и „БиСкайБи" (BSkyB), както и вестниците „Уол стрийт джърнъл" (The Wall Street Journal), „Таймс" (The o TiMes), „Сън" (The Sun) и „Ню Йорк no-уст" (The New York Post). Мърдок владее и втората в света след „Фейсбук" (Facebook) социална мрежа „Май спейс" (MySpace).
Цифрата за сега не е потвърдена, но експертите от бранша твърдят, че в сегашната криза тя е възможна. Според сега действащия договор „Гугъл" може да слага реклама само на „Май спейс". Контрактът изтича след година и половина. За кои други медийни ресурси на Мърдок става дума в преговорите все още не е известно. Знае се само, че „Гугъл" се опитва да намали цената на сделката.
Тя е много важна за медийния магнат, чиято империя загуби само през последното тримесечие наминалата година 6,4 милиарда долара. Част от загубите се дължат на изписване на активи на стойност 8,4 милиарда в зелено.
Но и без тях чистата печалба на холдинга спадна в сравнение със същия период на 2007 година от 832 на 320 милиона долара -което е с 62 процента.
Както заяви самият Рупърт Мърдок, неговата компания е очаквала влошаване на условията на пазара, но никой не е предполагал, че рецесията ще се окаже толкова страшна „За да запазим печалбите си, ние сме длъжни да съкращаваме разходите и да уволняваме персонала, там където е възможно", каза магнатът.
Мърдок е губел по хиляда долара на всяка секунда през 2007 година, изчисли световният законодател на класациите американското списание „Форбс" (Forbes). Точната сума за една минута е била 3 802 долара. Според „Форбс" капитализацията на холдинга на Мърдок тогава е намаляла с 34 процента - или два милиарда в зелево. Въпреки слабия отчет тогава Мърдок изрази оптимизъм за бъдещето. „През всяка изминала рецесия, независимо дали тежка или не, ние сме преодолявали паниката и сме излизали от кризата по-силни", каза шефът на „Нюз корпорейшъя", цитиран от британски вестници. Мърдок заяви, че британският вестникарски бизнес на компанията му отчита намаляващи продажби, но за сметка на това тиражът на,,Уолстрийт джърнъл" се е увеличил. Предстои намаление на разходите, което ще включва съкращения, обясни
още Мърдок. „Никога не сме били компания, която търпи излишна тежест", коментира той.
Междувременно през август миналата година медиамагнатът съобщи, че се готви да вложи 100 милиона долара за 12 месеца в създаването на шест регионални
телевизионни канала в Индия. Те ще работят под името „Стар" (Star) - бренда на „Нюз Корп" в Китай.
Месец по-късно стана ясно, че неуморният магнат има на ум да купи и вестник „Ню Йорк таймс" (New York TiMes).

Нови членове в медийните комисии по етика

Поглед - 8 стр.
Нови членове в медийните комисии по етика



Новите членове на журналистическите квоти на Комисия за етика 8 печата и Комисия за етика в електронните медии, както и по двама от техните нови членове В независимите им квоти, бяха избрани през седмицата на общото събрание на българската журналистическа колегия.
В новия състав на Комисията за етика в печатните медии ще участват Генка Маркова (в. „24 часа"), Валерия Велева (в. „Труд"), Иван Матанов (в. .Стандарт"), Алексей Лазаров (8. „Капитал"). Журналистите са избрали и двама от общо 4-те представители на независимата квота В комисията -Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии и Петя Миронова от Съюза на българските журналисти.
Като нови членове на журналистическата квота на Комисията за етика в електронните медии са гласувани Татяна Величкова от Българското национално радио, Ренета Николова от Българска национална телевизия, Светла Петрова от bTV, Цветанка Ризова от Нова тв, а в независимата квота на комисията са били избрани Александър Кашъмов, адвокат по програма .Достъп до информация", и Румяна Бъчварова, изпълнителен директор на социологическа агенция „Маркет линкс".
Очаква се в следващите дни Съюзът на издателите в България (СИБ) u Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБ-РО) да излъчат останалите шест членове на всяка от Комисиите - четирима от квотата на издателите/операторите и по двама от независимите квоти на съставите. Комисиите за етика 8 печатните и електронните медии следят спазването на Етичния кодекс, приет на 25 ноември 2004г. от представители на над 200 печатни и електронни медии. Комисиите решават спорове между печатните медии и аудиторията, като разглеждат жалби на гражданите, срещу претенции за нарушения на кодекса.

Стефан Серезлиев стана творчески директор на Demner, Merlicek & Bergmann София

Капитал - кариери - 5 стр.
Стефан Серезлиев стана творчески директор на Demner, Merlicek & Bergmann София



Стефан Серезлиев стана творчески директор на рекламната агенция Demner, Merlicek & Bergmann София.
Той има дългогодишен опит в работата с няколко реклaмни агенции в България. Бил е творчески директор в MacCann Sofia, Euro RSCG и GGK Integrated Austria (Vienna) и е отговарял за творческото и стратегическото планиране в Graffitti BBDO.
Серезлиев е завършил Националната художествена академия със специалност "Графичен дизайн и плакат".

15% спад в приходите на US радиата за 2009 г.

Класа - 11 стр.
15% спад в приходите на US радиата за 2009 г.



15% понижение на приходите на американските радиостанции през 2009 г. до $14 млрд. прогнозира консултантската компания BIA Advisory Services, предаде investor.bg. Предишните очаквания бяха за годишен спад от 10,6%. Промяната в прогнозата е направена на базата на слабото търсене на радиореклама през второто тримесечие. Спадът за първите три месеца на годината пък е 24% спрямо същия период на 2008 г. По данни на Radio Advertising Bureau понижението на рекламните приходи на американските радиостанции за цялата 2008 г. е 9 на сто. "Икономиката и в частност рекламният пазар вероятно вече са отскочили от дъното, известявайки началото на възстановяването", коментира президентът на BIA Advisory Services Марк О^ратрик, цитиран от MediaPost. Той обаче остана предпазлив по отношение на изказванията си за възможния растеж на рекламното търсене. Според С[)ратрих, в тежките условия радиата са успели да трансформират програмите си и слушателите са го забелязали. Като благотворно влияние на кризата се посочва появата на нови формати, например с изцяло новинарско съдържание, разпространение в интернет и чрез мобилния телефон.

След Шекспир няма кой да ми излезе

Стандарт - 31 стр.
След Шекспир няма кой да ми излезе



Образите от рекламите понякога прескачат от телевизора в реалния живот, превръщайки се в шлагери. Някои направо си плачат да се превърнат в сериал. Такива са повечето клипове на сценариста Генчо Генчев, автор на "О, Пепи", "Македонска наденица", "Вежен", "Сезонът на дините", тази с "мигача" и с прогимназията. Последната реклама на СИА обаче скандализира мнозина заради репликата с пресъхналия кладенец на сватята. "Стандарт" попита Генчо Генчев защо и от какво се обиждат дамите, как се прави добра реклама и в какъв сюжет ще вкара политиците за изборите, А дали прилича на Стамат и закачат ли го за сватята, разказва актьорът Васил Драганов.- Откъде черпиш идеи за рекламите си?- Винаги казвам, че е от живота. Ако говорим по темата за кладенеца, може да се каже, че черпя от дълбочините. Гледам колкото може по-дълбоко да вляза. Кладенецът за мен е символ, мерило за живот, благоденствие и нещо свято като обичай на българите. Бях обиден, като ни нападнаха, че заради тази дума сме се превърнали в замърсително влияние в ефир. Да потърсят какво значи думата в речника. - Защо залиташ по соцромантиката?- Това не значи, че ми се живее там, а че тези мигове са се харесвали. Имало е мигове, които ние сме си открадвали, като фантазии, които са оставали тайна за закона и народната милиция. Било е кратко и сладко. Сега им ги пускам на хората тези моменти, за да не съжаляват, че са живели тогава. - Как се прави добра реклама?- Още на терен и им казвам кой е лафът. Иначе на клиента, ако искаш да му угодиш, няма да сполучиш. Трябва да му кажеш: "Пич, ти си в една галактика, ние в друга. Ако искаш нашият свят да се превърне в история и да се разказва, послушай моето послание." - Ще доживеем ли българска реклама да стане световно известна?- Мога да го направя. Една моя е единствената номинирана в архив за известни по света. Ако си дам перото на международна сцена, ще видят, че след Шекспир няма кой да ми излезе. Всички клипове съм ги направил с Димитър Митовски, от СИА. Ние сме хубав тандем. Всяка реклама е предизвикателство, да измисля нещо ново и да убедя целия останал свят колко е готино. Затова е изкуство. - Каква е българската мечта?- 100% различна от американската. Те са много ограничени - дай им оградка, жена, куче. После разводи. Българската е индивидуална. Точно затова е значима. На един му е да има къща, на друг да кара скъпа кола, за пети да направи филм, на седемнайсети да бъде с мис еди-коя си. Тази българска мечта трябва всеки път да я преценя и да я кача на рекламния пиедестал, така че да не е пошла, а да стои като изкуство.- Сексът ли продава най-добре?- Не съм почитател на елементарните послания с красиви жени и цици. Доказвам го с "Македонска наденица" - там не присъства нито една жена, а рекламата е много популярна. - В какъв сюжет би вкарал политиците и задаващите се избори?- Бих ги филмирал като продължение на тази с трамвая с премиера. Качва се Бойко Борисов и казва: "А, така... Билети нямате, и партийните ви карти не важат. Май ще трябва да ви сваляме! И не само от трамвая, но и от властта." Политическият ни елит е правен по трудово в 4-и клас, и то на виетнамски кораб. Правят мнозинство, за да смачкат някое добро решение, да не прокарат друго и за да манипулират правдата. Това е целият проблем.Боряна Колчагова

Медийни шефове, режете разходите

Стандарт - 42 стр.
Медийни шефове, режете разходите



Тези, които не могат да управляват електронните си медии, да ги продадат, защото цената им утре няма да бъде същата. Това призова шефът на "Дарик" Радосвет Радев по време на семинар в Албена. На него петима представители на бизнеса споделиха своя опит и очертаха 5 основни стъпки за печеливш медиен бизнес.Нека тези, които са заделили ресурс, да се огледат. Ако има такива, които в условия на криза изкарват толкова, колкото им стига, просто трябва да си намалят разходите, посъветва Радев. На същото мнение бяха и Андреас Рудеш от RTL, и Дидие Щосел от Диема вижън. Според тях този процес бил неизбежен. И двамата специалисти са категорични, че в условия на криза все повече хора прекарват времето си пред синия екран, но затова пък телевизиите трябва да помислят какво предлагат. Сериали и филми вече се гледат онлайн, търсете други форми, препоръчаха те.

Словаци печелят битката за цифрова тв

Стандарт - 42 стр.
Словаци печелят битката за цифрова тв



Словашката компания "Тауърком" е победител в първия етап в битката за цифровизацията на медиите. Това съобщи шефът на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков по време на медийния фестивал в Албена.Той допълни, че съгласно европейските изисквания до 2012 г. аналоговата телевизия у нас трябва да изчезне. Според Божков решението на проблема с цифровизацията в страната е закъсняло със 7-8 години. Той обаче допълни, че държавата трябва отсега да задели пари, за да подпомогне финансово социално слабите семейства, които нямат средства да се сдобият с крайните устройства за приемането на цифрова телевизия. Около 70 на сто от страната ни в момента е кабелизирана, отчетоха още КРС и Съветът за електронни медии. Шефката на СЕМ Маргарита Пешева оповести, че в съвета вече са постъпили оферти на кандидати за цифрово разпръскване. Един е поискал национално покритие, а другите двама - регионално. Бурен дебат се развихри след изказването на Мартин Захариев - представител на новосъздадената Асоциация на независимите продуценти. От трибуната той се обърна към СЕМ, КРС, както и към участниците в залата, с молба държавата да наложи протекционизъм над всичко българско. "При нас членуват 90 на сто от продуцентите и думата ни трябва да бъде чута. Кой ще издържа тези 48 телевизии в бъдещите 6 мултиплекса? Докога ще гледаме венецуелски, турски и гръцки сериали? Срамота е, че за 2009 г. има само един български сериал - този по Нова тв. Къде са българските продукции на Хачо Бояджиев, българските филми?", запита реторично той. Захариев допълни, че асоциацията ще иска промяна на медийния закон, която да заложи по-висок процент на външните продукции, които да излъчва една медия. По този начин ще се гарантира повече бг продукция, която да върви в ефира. В момента законът е заковал този процент на 10 на сто, но Захариев настоява поне за три пъти повече място в ефира.Зам.-министърът на културата Явор Милушев допълни, че СЕМ е длъжен на българското общество. "Трябва да стане ясно, че задължение на СЕМ не е да всява омраза и вражда. Тук не става дума за политици и депутати със служебен имунитет. Нужен е диалог и спазване правата на гражданите. Питам като гражданин защо моят кабелен оператор ми се обажда и ми казва: "Ако не си закупиш декодер, то сигналът ти ще е лош. Това не е цифровизация, а икономическа принуда" - заяви Милушев. Той добави, че според него кабелните оператори не зачитат авторското право в България. Виржиния Георгиева30 журналисти хващат ракета30 журналисти се записаха за 10-ия юбилеен тенис турнир в рамките на медийния фестивал в Албена. Наградите за призьорите са осигурени от веригата спортни магазини "Спорт Депо". Над 280 представители на медиите от цял свят пък ще се пуснат в световното (29 август - 5 септември) в Гранд Хотел Варна. Общината помага с 20 000 лв.

Наше момче върти рекламите на MTV

Стандарт - 41 стр.
Наше момче върти рекламите на MTV



Андре Андреев е само на 24, но вече е успял българин в Щатите. Емигрира на 13, в компанията на майка си тръгва от Перник за Сиатъл на 8 май 1997-а. Сега върти известното студио за дизайн Dress code и е трупал стаж две години в MTV, правил е реклами за спортни гиганти. Андре е у нас с Дан Къвърт, с когото са тандем от училище и работят заедно в студиото. Гости са на мегафестивала "Sofia design week", който започна вчера в София."Майка ми спечели зелена карта и там имахме приятели. Тя е филолог и работеше в пернишкото кино. Майсторството в графичния дизайн дължа на баща си. Той беше автор на учебниците ни, но в клас никой не ми вярваше, че това е баща ми. Понякога ми рисуваше домашните и минавах за звезда", започва историята си Андре. Докато са сами в Щатите, майка му работи в ресторанти и след 5-6 години успява да се пребори за собствен магазин. Андре завършва тук 6 клас и започва там направо от 8-и. След гимназията хуква към улиците на Сан Франциско, за да учи колеж по графичен дизайн. Преди това печели трето място в САЩ на състезания по дизайн между всички такива паралелки в страната. "Наградата беше много смешна - отвертка, защото работехме на принт машини и с нея можех да регулирам печата", смее се Андре."Трудно ми беше в Сан Франциско, защото на 17 трябваше да плащам и колежа, и квартирата си. Беше 20 000 долара на година. Но само половината покривах със стипендия. Учих графика, но имаха добри програми по уебдизайн и анимация и това също ми помогна."Първата му работа е във фирма за уебдизайн, където се труди почти без пари, само за да открадне занаята. Започва да работи за Nike, Redbull. И като завършва колежа, има портфолио не със студентска, а с професионална работа, което му отваря вратите.После отива в Ню Йорк и си пуска CV в 10 компании. С късмет попада в MTV. Пробва се в департамента за графика и брандиране, но нямали места. Харесват го в отдела, където правят телевизионната анимация. Така на Андре му се налага за два дни да разучи програмите, които движат картинките, защото дотогава е "статичен" графичен дизайнер. Няма опита на аниматор, обаче така прекроява проектите си, че успява да ги убеди, че е добър. Тогава е едва на 20. Офисът на MTV е в небостъргач на "Таймс скуеър". Две години Андре работи за медията и прави церемониите по награждаванията Music video awards. В екипа е с хора от Франция, Ямайка и азиатци. Ходели до Ел Ей, Маями да снимат. Всичко за различни промоции и шоута, което е анимирано там, е почеркът на Андре. Музикалният гигант го утвърждава като име в бранша. Андре и Дан четат и лекции в университета в Прат, издали са и книга. Правят от уебсайтове, дизайн на дрехи до сватбени покани. Анимацията, уебстраниците и motion graphics са специфични за Андре, това, което мърда и трябва да се трансформира в друго. "Телефонните и телевизионните екрани трябва да се пълнят с нещо. Затова електронната медия ми е по-интересна", казва той. Дан пък е по-добър в графиката лого, брандиране и затова се допълват така успешно. В началото не се харесват и са конкуренти в колежа, но после преценяват, че заедно ще са по-силни. "За да стартираш бизнес, фирма, ти трябват 2 седмици и 500 долара. Не е много трудно. Така започнахме с Dres code. После Дан дойде в MTV. Една от големите ни поръчки е на Nike. Винаги сме се шегували с Дан, че ще работим за тях, ако ни позвънят. Защото и там всичко е с връзки и ни се струваше невъзможно. Но чудото стана. Обади ни се шефът на спортната им мода Ал Баик. Трябваше им дизайн за 10 различни модела тениски, в които да сложим тема от Ню Йорк. Имахме само три дни. Веднага извикахме 15 приятели да помагат, даже една от идеите е на баща ми - термостат и град. Предложихме 50 дизайна, те избраха 10. Моята идея дойде от магазинчетата бодегас, характерни за града. Те си рисуват по прозорците промоциите и цените. Снимах ги и заместих надписите, характерни за спорта. Сложихме и колажи с храна, метро и колела. И така си свършихме работата, не спечелихме нищо, защото платихме на колегите, които помагаха. Но завоювахме име", разказва Андре. Тениските са на пазара от декември, но само за Ню Йорк. Последните им проекти са за "Делойт и Туш" и водка "Белведере".Андре живее в апартаментче в Бруклин, рита футбол с приятели, няма кола и купонясва из клубовете. Казва, че Ню Йорк е уникален като американски град, който е строен, без да се предвиди големият трафик. Затова не може да има много коли и хората са по-близко един до друг. Боряна Колчагова

Една шепа от потребителите на Twitter генерират почти цялото му съдържание

Инвестор - Свят
Една шепа от потребителите на Twitter генерират почти цялото му съдържание



Една съвсем малка част от хората, които използват бързо растящата социална мрежа Twitter, генерират почти цялото съдържание в нея, сочи проучване на Харвардския университет.
Това създава трудности пред компаниите при следенето на микроблог платформата като точен измерител на общественото мнение.
Twitter Inc предлага социална мрежа, в която потребителите публикуват съобщения до 140 символа, които могат да се проследяват от заинтересованите.
Проучването обхваща публични съобщения на случайно избрана група от 300 хил. потребители на Twitter. През май анализаторите са проучили цялото съдържание, създадено в историята на акаунтите на потребителите.
Откритието е, че 10% от потребителите на Twitter генерират над 90% от съдържанието, казва пред Ройтерс Миколаж Ян Пискорски, който ръководи проучването. Над половината от всички потребители на сайта публикуват съобщения по-рядко от веднъж на всеки 74 дни. Медианният брой съобщения на потребител е само един, според проучването.
Все повече компании се обръщат към Twitter, за да разберат по-добре как потребителите ги възприемат, обяснява Пискорски. Някои потребители обаче са много по-активни и гласът им надделява над други, което ограничава информацията, която се събира от сайта, допълва Пискорски, асистент-професор в Harvard Business School.
„Ако се опитвате да получите представа за мнението на представителна извадка от обществото, вероятно е по-добре да не я търсите в Twitter“, казва той.
Според Пискорски Twitter все пак може да е полезен при отговарянето на конкретни потребителски нужди, както и да се ползва за ефективен маркетинг, защото компании с акаунти в Twitter могат да се рекламират пред потребителите, които ги следят в сайта. Сред глобалните компании с акаунти в Twitter са JetBlue Airways, Comcast и Dell, всяка от които го ползва съобразно своите цели – за информация за летища, за намаления на продукти или директно в отговор на клиентски оплаквания например.
През февруари 2009 г. Twitter е имал над 7 млн. уникални посетители спрямо 475 хил. през февруари 2008 г., сочат последни данни на компанията за измерване на интернет трафика Nielsen Online.

Членът на борда на директорите на SAP Джим Снабе:Бизнес софтуерът се сближава със социалните мрежи

Капитал - 40 стр.
Членът на борда на директорите на SAP Джим Снабе:Бизнес софтуерът се сближава със социалните мрежи



- Как се справя SAP и нейното българско подразделение в условията на рецесия?
- Нашата история показва, че бурните пазарни условия са полезни за SAP. Тогава са необходими прозрачност и ефективност, а това е нещото, което предлагаме с нашия софтуер. Освен това в добри времена всеки, който може да изрече IT без грешка, иска да прави технологичен бизнес. В криза обаче само най-силните имат достатъчно ресурси за изследователска дейност. Все пак тази рецесия е по-различна, защото удари неочаквано и силно. Някои компании направиха за малко пауза и това веднага се отрази на останалия високотехнологичен бизнес. Сега чувствам, че отминаваме тази пауза. Фирмите се фокусират върху по-малко проекти, но и очакват по-бързи резултати.
- Как влияе кризата на българския клон на SAP Labs?
- Миналия октомври реагирахме бързо на ситуацията и променихме плановете си. В нашата индустрия заради дългите обучения компаниите наемат хора 12 месеца преди да имат нужда от тях. Бяхме прогнозирали двуцифрен ръст на приходите за няколко години напред, тъй като в предните двадесет тримесечия имаше такова увеличение. Натиснахме "пауза", спестихме много пари през последните три месеца на 2008 г. Глобално ще намалим броя на служителите на SAP Labs с 6%.
- Какви са приоритетите на SAP за 2009 г.?
- Сега преосмисляме мисията на всички SAP Labs в света. Проблемът е, че ако в една лаборатория няма достатъчно критична маса, тя не ефективна. Затова искам да видя по-малко лаборатории, всяка с по-голяма глобална отговорност. Промяната ще отнеме три години. SAP Labs в София е една от ключовите ни структури в цял свят, така че тя ще става по-силна в бъдеще. Нейният размер ще зависи от пазара, който ще обслужва.
- Каква е стратегията на SAP за ръст в България и в региона?
- Имаме силни позиции в продажбите на софтуер за едрия бизнес. Това ни позволява да сме все по-важна част от тяхната инфраструктура и да им помагаме да спестят от разходите си за IT. Желанието ни е да бъдем по-активни с нашите клиенти. Смятаме, че има още поле за растеж при сегмента на едрия бизнес.
Поглеждаме и към по-малките компании. На локалните пазари има дребни играчи, които нямат нашите ресурси за развойна дейност. Мисля, че може да навлезем на този пазар. На него, разбира се, трябва да сме по-гъвкави.
Бразилия, Русия, Индия и Китай са пазари, които очакваме сериозно да растат. България е много близо до тях като потенциален темп на развитие.
Наблюдаваме и различните категории софтуер. През последните две години се опитахме да удвоим потенциалния пазар с предлагането на технологичната платформа NetWeaver, BusinessObjects (производител на софтуер за бизнес разузнаване) и разработването на софтуер за малкия и средния бизнес.
- Как помагате на бизнеса да излезе от кризата?
- Виждаме, че повечето фирми фокусират усилията си върху по-малко неща. На тях им трябва повече прозрачност, за да видят къде отиват парите им. Затова предложихме на пазара два аналитични инструмента, които сега се продават много добре. След като бизнесът разбере какво се случва, той започва да изисква повече ефективност. Смятаме, че нашият нов софтуер Business Suite 7 събира в едно всички необходими парчета.
Ние работим с повече от 80 хил. компании. Натрупаният опит означава, че често показваме доказани добри практики на други фирми. Така можем да кажем: "Вие се справяте с този процес 10% по-зле, отколкото показва нашият най-добър пример. Ако го въведете във вашата фирма, ще видите подобрение." Тоест продаваме не само софтуер, но и бизнес практики. Това помага много в рецесията.
- Вашият нов изпълнителен директор Лео Апотекер е повече търговец, отколкото програмист. Означава ли това, че SAP ще се фокусира повече върху продажбите?
- Вярно е, че Лео не е програмирал от известно време, но не подценявайте неговото разбиране за технологиите. Сега по-скоро се опитваме да направим софтуера по-разбираем за хората. Няма да спечелите, ако инвестирате в технологично развитие, което не носи полза за клиентите. Подходът на Лео е да сближава SAP повече с хората. Вече каним клиентите ни в лабораториите, където разработваме софтуера.
- Какви са тенденциите на глобалния пазар на бизнес софтуер?
- Сега е доста трудно да се предвиди. Разходите за IT по-скоро падат. Но ние сме в изгодна позиция. Има компании, които инвестират повече в SAP, въпреки че свиват своите инвестиции в IT. Това се получава, защото консолидираме софтуера, за да намалим крайната му цена.
- Ще сваляте ли цените?
- Опитваме се да добавим стойност към съществуващите продукти, а не да намалим цената. Има и безплатен софтуер, но той едва ли решава вашите проблеми.
- Как се борите срещу конкуренцията, която предлага софтуер като услуга (клиентите на Salesforce например не купуват софтуера, а плащат само когато го ползват)?
- Според мен тези компании предоставят най-лесния начин за ползване на бизнес софтуера. Но техният недостатък е, че клиентът не може да получи своя версия на софтуера. Той ще има достъп до това, което всички останали имат. Но пък от друга страна е бързо и евтино. За по-дълго време обаче вероятно излиза по-скъпо, защото плащате наем. Това е хубав бизнес модел за процеси без стратегическо значение.
Според нас е необходимо да се интегрират двата подхода - доставка на софтуер през интернет и собствена инсталация на сървър. Когато става дума за ключови процеси като ценообразуване и изпълнение, според нас те трябва да се извършват от инсталиран софтуер на вашия собствен хардуер. Вие не изнасяте основния си бизнес на външни компании, а само страничните дейности. Същото е и със софтуера.
- Имаше спекулации, че SAP ще предлага като възможност за ъпгрейд своя софтуер на части вместо изцяло. Вярно ли е това?
- Да, вместо нормален ъпгрейд може да инсталирате пакет с всички нови функции, но неактивирани. Така може да избирате коя точно искате да купите. Освен това тестовете дали тази нова характеристика е необходима отнемат много по-малко време. Ще тествате пет, а не хиляда, както е при обикновен ъпгрейд.
- Защо инвестирахте в LinkedIn (сайт за бизнес контакти)?
- Притежаваме фонд за рискови инвестиции, който финансира интересни компании. Обикновено SAP инвестира във фирми с близки дейности. Смятаме, че в бъдеще социалните мрежи и бизнес процесите ще се сближат повече. Затова инвестирахме стратегически в LinkedIn.
Освен това навлизаме на няколко нови пазара, за да разберем от първа ръка накъде се движат. Наскоро купихме фирми, които създават среда за интернет услуги. Например Highdeal, която има софтуер за отчитане на сметките към телекомуникационни оператори. Придобихме още Clear Standards, фирма за рационално използване на природните ресурси.
- А защо купихте BusinessObjects?
- По принцип подхождаме от гледна точка на процесите. Имаме готови процеси за 26 индустрии. Осъзнахме обаче, че бизнесът има нужда и от аналитична информация, така че да прогнозира какво ще се случи. Затова купихме лидера в тази сфера BusinessObjects. Преди помагахме за управлението на бизнес процесите, а сега консултираме и за мениджърските процеси, които са далеч по-хаотични. Това са двете страни на една монета.

Липса на липси

Капитал - 39 стр.
Липса на липси



"Търсенето: смело да отидем там, където още никой не е стъпвал!" С тази препратка към култовия фантастичен сериал Star Trek бе представен поредният "убиец на Google" - новата онлайн търсачка на Microsoft - Bing. Иронично, голямото предизвикателство пред нея всъщност е да докаже, че там, където никой не е стъпвал, има нужда да се стъпи. Придирчиви към всичко друго, интернет потребителите са дотолкова свикнали с Google, че трудно си представят интернет света извън очертаните от него предели. А онлайн търсенето като млад бизнес сегмент може още много да се подобрява.
Дай ми решение
Презпоследните 10 години на практика почти откакто съществува бизнес моделът на интернет търсенето, Google e неизменен лидер в него. По данни на Nielsen Online в момента пазарният му дял е 64.2%, или далеч пред конкурентите Yahoo (15.8%) и Microsoft ( 10.3%). За съжаление като повечето монополисти и Google може да бъде обвинен в задържане на прогреса в своята област просто защото конкуренцията изглежда предварително сломена.
В същото време според Microsoft около половината от запитванията на потребители не генерират релевантни отговори, а 72% от интернет сърфиращите смятат, че показваните резултати са зле организирани. Хоризонталната търсачка Google просто е твърде голяма, а това често я прави зле подреден източник на информация. Вероятно много хора са напълно доволни от ефективността на Google просто защото не са работили с нещо различно от тази търсачка. Става така, че лидерът в сегмента малко или много е наложил стилa на събиране на информацията, кoйто ползваме.
Все повече хора обаче се обръщат към интернет за решаване на конкретен, комплексен проблем. Според анализаторската компания Ipsos Insights две трети от хората използват мрежата, за да вземат сложни решения. Ето защо настъпва времето на вертикалните търсачки, които освен другото дават пълни отговори на търсенията ни, а не само линкове към потенциални източници на информация.
Затова Bing бе позиционирана като "търсачка за решения", която бързо и лесно да дава смислен отговор на запитването ви. Всъщност поне на пръв поглед Microsoft спазват всичките си обещания. Стартиралата на 1 юни бета версия на Bing улеснява потребителите чрез интуитивен интерфейс, прегледно подреждане на генерираните резултати около смислови гнезда и кратко резюме за съдържанието на всеки сайт. Нещо повече: според това в каква област е желаната от вас информация тя ще ви бъде представена по различен начин. Bing e снабден и с лента за допълнително филтриране на търсенето, както и с подобрена функционалност за намиране на видео, изображения и сравняване на продукти.
Голяма стъпка?
Bing вероятно ще е добър продукт, но в това първоначално ще се убедят твърде малко хора. Eдва 7% от потребителите на Live Search, действащата до момента онлайн търсачка на Microsoft, всъщност са влезли директно в нея. Останалите са пренасочени от информационния портал на софтуерния гигант – MSN. Затова и Microsoft отделя бюджет от над 80 милиона долара за реклама на Bing. Основната цел на маркетинговата кампания е да информира хората за грешките на сегашните онлайн търсачки.
Дори и да има резултат от подобни кампании обаче, той със сигурност няма да е бърз. Колко от потребителите въобще забелязаха скорошните подобрения, направени по търсачката Yahoо? Google разполага не само с данни за огромен брой проведени търсения, но и поддръжници в лицето на цяла професионална гилдия, която се грижи за по-лесния му достъп до информация.
Microsoft от своя страна е една от малкото достатъчно големи компании, които реално могат да затруднят Googlе... или пък да го накарат да вложи още повече усилия в развитието на сегмента, като превърне в реалност концепции като търсене в реално време (при което в момента най-адекватни функции предоставя социалната мрежа Twitter), семантично търсене и т.н.
"Търсенето в последно време не е динамична категория, що се отнася до иновации", обяви изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмър при представянето на Bing по време на All things Digital, конференцията, организирана от Wall Street Journal. Ако Microsoft успее да убеди поне част от потребителите в това, не само ще подпомогне развитието и на серия малки вертикални търсачки, но и ще провокира значителни подобрения в механизмите на представяне и възприемане на информацията в интернет.

Добре дошли, тежки времена

Капитал - 10 стр.
Добре дошли, тежки времена



Няма да се уморим да повтаряме - рекламодателите не трябва да намаляват маркетинговите си бюджети по време на криза.
И не защото като медия, която съществува заради тези бюджети, имаме пряк интерес. А защото твърдението, че поддържането на рекламните инвестиции по време на рецесия облагодетелства компаниите, просто е вярно и исторически доказано. В доклад на Световния рекламен изследователски център (WARC) се цитира проучване, обхващащо големите икономически кризи на ХХ и XXI век, според което независимо от размера на кризата (Голямата депресия, периода веднага след Втората световна война, до дотком балона) тези компании, които запазват агресивното си поведение, излизат като победители след края на рецесията.
Иначе казано на по-прост език - когато всички говорят тихо, шансът повече хора да чуят гласа ти е значително по-голям.
Не свивай, ще страдаш
В края на 2008 г., международната медия агенция ZenithOptimedia публикува прогнозите си за световния рекламен пазар през 2009 г., които бяха изключително позитивни - глобален ръст от 4%, 0.9% за САЩ, 12.7% за Централна и Източна Европа и т.н. Съдбата си направи лоша шега с агенцията и дни по-късно световните финансови пазари се сринаха. В последната си прогноза от април 2009 г. агенцията вече говори за спад на световния рекламен пазар в размер на -6.9%, -8.7% за САЩ, -13.9% за Централна и Източна Европа.
Когато дойде в България, за да участва в третото издание на Marketing Innovation Forum (организиран от "Капитал"), изп.-директор за света на рекламната агенция Saatchi & Saatchi Кевин Робъртс каза, че най-голямата грешка, допускана от компаниите в момента, е безразборното орязване на маркетинговите инвестиции. "В момента те само режат ли, режат, вместо да си кажат: "Хей, това ще бъдат две трудни години, но сега е моята възможност да спечеля дял от пазара, сега е възможността ми да създам лоялност отвъд разума", убеден е Робъртс (повече в интервюто на в. Капитал - стр. 12-13).
Според изследвания, публикувани от международната рекламна агенция Ogilvy в специалния им антикризисен сайт (ogilvyonrecession.com) марките, които са съкратили рекламните си бюджети и са оцеляли след дадена рецесия имат нужда от допълнителни две години, за да възстановят пазарния си дял (повече данни в инфографиката на в. Капитал - стр. 12-13), в сравнение с тези, които са запазили нивата на инвестициите си. Ако въобще успеят да го направят.
Но освен теоретична запазването и дори увеличаването на инвестициите има и своята практична логика. "Първо, защото медиите са по-евтини [по време на рецесия], второ - защото част от конкурентите ти не могат да си позволят да инвестират. Затова силните компании в момента трябва да инвестират повече, защото по-бързо могат да завземат пазарен дял", казва управителят на Ogilvy Sofia Екатерина Тупарева.
Един от успешните примери за това в България е Toyota Balkans. Колкото и странно да изглежда, тъй като автомобилният пазар бе ударен силно от икономическата криза в страната. Компанията проведе изключително агресивна рекламна кампания в периода февруари-април и успя - в момента компанията държи 12.4% от пазара на нови автомобили, докато за цялата 2008 г. делът й е бил 9.4%. Вносителите на Audi и Volkswagen - Porsche Bulgaria, запазват нивото на инвестициите си от 2008 г. и с изключително добра стратегия и инвестиции само в печатните медии (!) успяват да добавят 2.8% към дела си и вече държат общо 13.1% от пазара.
"Категорично смятам, че има зависимост между маркетинговите инвестиции и пазарния дял на една компания", каза пред "Капитал" маркетинг директорът на Toyota Balkans Невена Цекова. Тя припомня, че в предишната по-сериозна криза за България, през 1997 г., компанията е предприела същия подход и е продължила да инвестира в комуникация. "Има и изследвания, които доказват, че в период на криза марките, които присъстват в медиите, стават по-близки до хората, защото им показват, че са с тях и в добри, и в лоши времена", обясни Цекова, но добави: "Разбира се, пазарният дял не се определя само от рекламната активност. Другият ключов фактор са отстъпките и промоционалните оферти, защото трябва да имаш не само адекватно медийно покритие, но и адекватни предложения към потребителите."
Въпреки че BMW България също са с намален бюджет, изп.-директор на компанията Александър Миланов обяснява, че тази стъпка е внимателно съобразена, така че да не навреди на дългосрочната програма за развитието на марката BMW в страната. "Да започнем да режем маркетингови бюджети, защото не реализираме добре, това не е нашата позиция", категоричен е той и обяснява: "Стремим се във всеки сектор на маркетинга да направим онова, което да ни подпомогне да постигнем дългосрочните си цели."
Разбира се, агресивното поведение във време на криза не е за всеки. Изп.-директор на "Крафт фуудс България" Франко дел Фабро дава много простичко обяснение на тази ситуация: "В колоездачните състезания, когато теренът е равен, всички състезатели се движат заедно в една голяма група. Но когато дойде стръмното изкачване, тогава се вижда кой е по-добър."
При подобно изкачване международните компании определено имат предимство, заради опита, който са натрупали. "Клиентите с богата маркетингова култура са преминавали през подобни кризи и "този филм вече са го гледали". А това ги кара да бъдат по-смели", казва изп.-директор на комуникационния холдинг Publicis MARC Николай Неделчев.
Това е една от причините глобалният мениджмънт на Kraft Foods да гласува доверие на офиса си в България и да не намали бюджета им за маркетинг. "Изпълнителните директори на Kraft са преживявали кризи и преди, в други държави и континенти, и това, което са научили през тези времена, е, че когато се придържаме към нашите стратегии и инвестиции, винаги излизаме по-добри и по-силни от преди", разказва Франко дел Фабро. Другият фактор, който оказва влияние върху решението им да не съкращават разходите си за маркетинг, са по-ниските цени на медиите. "Мисля, че кризата доведе до един по-реалистичен подход при остойностяването на рейтинг точките, през последните няколко години компаниите в България трябваше да се справят с около 15-20% инфлация на цените в медиите", коментира той.
Ако си позволим да перифразираме едно често използвано изречение в тв рекламите, можем да заявим: "Девет от десет експерти са съгласни - кризата е време на изключителни възможности". Apple представят своя iPod по време на рецесията от 2001 г., предизвикана от дотком балона. Microsoft е създадена по време на рецесията през 1975 г. И изобщо, историята не помни нито един случай на корпоративен успех, случил се след снишаване и предпазливост.
Международните компании оперират на много пазари и възможностите им за растеж са основно на развиващите се пазари, какъвто (все още) е и българският. Ниските разходи за закупуване на рекламно време и площи, от една страна, и необходимостта да се предлагат нови, стойностни (не скъпи, стойностни) продукти дават възможност на компаниите да експериментират в търсене на "следващия милиард потребители" (по определението на Procter & Gamble).
"Страшно харесвам отговора на Сам Уолтън, един от основателите на Wall-Mart. Когато го попитали какво мисли за кризата, а той отговорил: "Мислих, мислих и реших, че няма да участвам", разказва Екатерина Тупарева от Ogilvy Sofia и допълва: "[Wall-Mart] на секундата са направили анализ на потребителите си, пуснали са голяма серия евтини продукти, решили са най-различни нужди на своите консуматори с оглед на това, че те вече разполагат с по-малко пари."
Разбирането, че именно сега е моментът да бъдеш активен и да излизаш с нови, атрактивни предложения, се споделя и от телекомуникационния оператор БТК груп. Компанията наскоро придоби търговската верига за мобилна комуникация 2be, а през септември й предстои ребрандинг, при който марките БТК и vivatel вече ще бъдат обединени. "В момента променяме кампаниите и новите си услуги в една посока – опростяване, с акцент върху повече стойност срещу цената", обобщава стратегията на "БТК Груп" изп.-директор на компанията Бернар Москени.
В сектора на бързооборотните стоки също се вземат смели решения - "Девин" АД пускат нов вид газирана вода, а Kraft експериментират с разновидности на продуктите си от по-достъпната си гама - по-голям размер на шоколадовия десерт "Република" и нов вкус на бонбоните "Сезони".
"Сега хората си задават по-често въпроса на каква стойност получавам нещо ново, за това гледаме на продукта си като на добра алтернатива на пазара, а помага и сериозното намаляване на цените на суровините и рекламното време", обяснява логиката на лансирането на новата вода Цветан Лъжански, изпълнителен директор на "Девин" АД, и допълва, че компанията работи по този проект вече цяла година.
А изпълнителният директор на Kraft Foods Франко дел Фабро разказва, че е много важно решенията, които се взимат в краткосрочен план, да се вписват в дългосрочната стратегия на компанията и да не работят в ущърб на имиджа на марките. Въпреки трудната година компанията е на път да инвестира 40 млн. лева за разширяването на капацитета и подобряването на шоколадовата им фабрика в Своге. "С тази инвестиция Своге ще се превърне в основната ни, най-модерна фабрика в цяла Югоизточна Европа и ще генерираме стотици работни места в момент, в който това е от особена необходимост", обяснява Дел Фабро и отсича: "Не знам дали сега е най-доброто време да се лансират нови продукти, но със сигурност мога да кажа, че гледаме по-надалеч от отвръщането на краткосрочните удари и се опитваме да се подготвим за по-добрите времена."
Дел Фабро е напълно прав. Кризата все някой ден ще свърши. Въпросът, на който трябва да си отговорят рекламодателите, е какво искат да правят, когато това се случи. Да гледат спокойно от върха или с треперещи пръсти да обършат студената пот от челата, казвайки си "Най-накрая, оцеляхме".

Рекламна пауза

Дума - 15 стр.
Рекламна пауза



"Сещаш ли се за една реклама, в която...?" Тази реплика се вплита в почти всеки ежедневен разговор, по различен повод. Все пак рекламата се приема в много голяма степен за забавление.
Следва логичното продължение за онези, които професионално са ангажирани в рекламния бизнес: Какво се помни? - Само вица или хората са провокирани да опитат продукта? Кой ще се впечатли от рекламирания продукт? - Мъжете, които спортуват, или майките с деца до три годинки? Колко пъти трябва да бъде видяна рекламата? При това да можеш да разбереш добре какво точно иска да ти каже тя, без това да води до хистерично превключване на друга програма или захвърляне на вестника или списанието. Добрата новина е, че към настоящия момент на много от тези въпроси може да бъде даден отговор в числа. Това са т.нар. измерими медийни показатели за рекламна ефективност. Всички те стъпват на регулярни и задълбочени проучвания, съчетани с прецизни математически модели, заложени в професионален софтуер.
Един от използваните е разработен от Initiative - системата Matrix Track. Той с достатъчна точност определя продължителността на въздействие на творческото послание върху потребителя. Или най-общо казано: кампания, която се запомня лесно, изисква различно медийно планиране в сравнение с друга, изискваща повече внимание, за да се вникне в посланието.
Как да намерим оптималното решение? Задачата е допълнително затруднена от наличието на значителен брой медии. И ако днес основните национални телевизионни канали са само три, основните печатни медии са няколко десетки, броят на радиостанции и интернет сайтове достатъчно голям, то всички комуникационни канали в най-близко бъдеще ще нарастват в геометрична прогресия. За хората, изготвящи медийни планове, перспективата е да
се превърнат в нещо като медийни алхимици, за да подготвят оптималната селекция от медии, в които да бъде позиционирана рекламата на даден продукт, да подберат правилния формат, продължителност на кампанията и естествено преди всичко да разберат "точния адрес на получателя" - така наречената целева група. Професионалистите трябва да предложат стратегия, която да постига заложените от рекламодателя цели. Не трябва да се забравя нито за миг, че рекламодателят плаща, за да получи "картата и навигационната система", която ще срещне неговия продукт с потребителя.
Въпрос на професионализъм е дали картата е достатъчно ясна, маршрутът лесен и естествено, разходът -малък. В повечето случаи картата се разработва при фиксирани от самото начало ограничителни условия. Ако още тогава е на дневен ред изискването за ефективно използване на рекламните бюджети, ще стане ясно какво изключително предизвикателство е динамиката, с която навлизат технологиите. Рекламодатели, рекламни и медийни агенции, собственици на медии нямат реална представа с каква скорост настъпват промените и в потребителските нагласи. Измеримите показатели за рекламна ефективност са факт и е време да включим мислите си на тази вълна. В противен случай съвсем скоро на въпроса "Сещаш ли се за една реклама, в която...?", отговорът все по-често ще бъде "Не!"
Има начин това да не се случва.

Пускат опция за съвместна работа през Skype

Сега - 47 стр.
Пускат опция за съвместна работа през Skype



Най-популярната програма за комуникация Skype добави нова функция към възможностите си. В публичните бета-тестове на Skype 4.1 за Windows е достъпна функция за съвместно използване на екрана на компютъра от двама потребители. При нея изображението на случващото се на екрана на единия компютър се предава на събеседника от другата страна, без да се прави снимка или да се праща файл. По този начин лесно могат да се покажат поправки в документ, които се обсъждат в разговора, или да се изведат снимка или информация, без да се налага тяхното споделяне. За момента функцията е еднопосочна, тоест събеседниците не могат взаимно да следят мониторите си. В Skype 4.1 има и други подобрения като възможност за изпращане на контактите на потребителите и напомняния за рождени дни, отстранени са грешки в кода и е подобрено качеството на звука и видеото.

Google Wave - три в едно в мрежата

Сега - 47 стр.
Google Wave - три в едно в мрежата



Иновация на Google обединява електронна поща, чат и обмен на бързи съобщения Революционно нова услуга за комуникация демонстрира глобалния лидер Google. Тя е наречена Wave (вълна) и ясно показва, че корпорацията отново ще яхне вълната на промените в интернет общуването. Google Wave обединява в едно отделните услуги електронна поща, обмен на бързи съобщения и чат. Услугата ще трябва да разреши проблемите, които създава традиционното общуване с имейли, които не са се променили значително от самото си създаване. Налице е запазване онлайн на пълна хронология на изпратените писма, както и обикновен чат, когато няколко от участващите в дискусията са на линия. Влезлите по-късно също ще имат достъп до всичко написано досега по темата. Така се решава проблемът с отговорите на имейли, когато често трябва да се търсят детайли от стари съобщения, които се оказват изтрити и безвъзвратно изгубени. Улеснява се и добавянето на нови хора, които бързо могат да се ориентират какво са пропуснали. Google Wave ще бъде вграждан във всякакви сайтове, включително блогове и микроблогове. Приложението няма да инсталира нищо на компютъра, а ще остане изцяло базирано онлайн. В създадената нова мрежа ще могат да се пишат коментари в реално време и ще може лесно да се преминава към чат между потребителите във всеки сайт. функционалността на услугата позволява изпращане на мултимедийни файлове, обмяна на препратки и други. Прозорецът на Google Wave е един, но е организиран достатъчно удобно, за да се избегне объркване в използваните възможности. Новата услуга е базирана на JavaScript и използва езика HTML5. При наличие на програмата Gears, в Waves ще се качват свободно файлове от съответния компютър, които могат да се получат едновременно от неограничен брой потребители. Google обещават, че ще разкрият протокола за обмен на информация, както и клиентския и сървърния код, за да могат нови приложения да се интегрират с приложението В момента Google Wave е достъпен за разработчици и в него се добавят нови опции, които са тайна. Очаква се до няколко месеца услугата да излезе на стадий „бета" и да бъде свободна за ползване от всички желаещи.

Intel ще придобие Wind River срещу $884 млн.

Класа - 22 стр.
Intel ще придобие Wind River срещу $884 млн.



Най-големият производител на микропроцесори в света Intel ще придобие софтуерната компания Wind River срещу $884 млн. до няколко месеца, съобщи Блумбърг. Ръководството на американската корпорация е предложило на Wind River да изкупи акциите на компанията на цена от $11,50. Чрез тази покупка Intel се надява да навлезе в нови пазарни сегменти, в това число производството на процесори за телевизори и мобилни устройства. Продажбите на компанията отчетоха спад от 26% за първото тримесечие на фискалната година, след като икономическата криза принуди много потребители и компании да ограничават своите разходи. Оттогава Intel търси подходящи възможности за придобиване, чрез които да компенсира спада в своите приходи и да попълни пропуските в интелектуалната си собственост, отбелязва още агенцията. Клиентската база и софтуерните продукти на Wind River са добро попадение, защото ще позволят на Intel да спечели нови договори за доставка. След новината акциите на Wind River поскъпнаха с цели 44% до $11,54 за акция, а тези на Intel - с 0,9% до $16,08. По този начин от началото на годината двете компании са увеличили пазарната си капитализация съответно с 27% и 10%.

петък, 5 юни 2009 г.

ТВ2 и ТВ7 стават национални с лицензи за 58 града

24 Часа - 29 стр.
ТВ2 и ТВ7 стават национални с лицензи за 58 града



БНТ ще получи ефирна честота, за да прави софийска регионална телевизия, казаха източници от Комисията за регулиране на съобщенията. Държавната телевизия е пратила такава заявка и до СЕМ, обясниха оттам.
Втората честота в София вероятно ще бъде дадена на ТВ7. Още 5 телевизии май ще получат скоро лицензи да разпространяват в ефир програмата си. ТВ2 и ТВ7 вземат разрешителни за 58 града, с което на практика стават национални.
На МСАТ ще бъдат дадени лицензи за 15 града. "Евроком София" ще има една честота, а тв "Европа" ще бъде с лиценз за Бургас и Стара Загора.
КРС е определяла честотите на базата на заявления, с които всяка телевизия е посочвала какво и къде иска. Очаква се съвсем скоро те да бъдат официално обявени, както да се съобщи и победителят в първия етап на цифровизацията. Той ще има правото да изгради два мултиплекса.

Красимир Гергов, медиен консултант: Рекламният пазар ще се промени, ще останат 4 основни тв играчи

Класа - 1 стр.
Красимир Гергов, медиен консултант: Рекламният пазар ще се промени, ще останат 4 основни тв играчи

Андриана МИХАЙЛОВА

Инвеститори ще използват медиите за рекет, андрешковци ще навредят на бизнеса
Структурата на рекламния пазар ще се промени и това ще повлияе на независимата и свободната журналистика. Това заяви медийният консултант Красимир Гергов на дискусията "Медийна криза ли е финансовата криза" на Mediamixx'09. 15-ото издание на най-значимия медиен форум в Централна и Източна Европа се провежда в курорта Албена от 3 до 7юни.
"През последните 10 години медиите у нас са независими, занимават се със своя бизнес с помощта на рекламодателите. В края на следващата година това ще се промени", прогнозира Гергов. Според него тогава медийните компании ще започнат да работят на загуба и ще навлязат инвеститори, които ще ги използват за влияние и рекет. В момента това в България не се случва, но ще стартира, когато пазарът намалее. Гергов посочи, че средства за комуникации в Сърбия, Гърция и Турция са проводници предимно на влияние. "Заради валутния борд у нас още няма голям спад в рекламния пазар", допълни експертът. Той припомни своя прогноза от началото на годината, че пазарът се е свил за първите три месеца с 20-30% спрямо същия период на миналата година. Редуцирането обаче може да се увеличи с още 30%, ако валутният борд падне. "Сега има задлъжнялост между фирмите и заради това ще се появят андрешковци, които ще навредят на пазара. Трябва да се поддържат плащанията", посъветва Красимир Гергов. Той е категоричен, че трябва да се повиши конкуренцията на пазара. "Ще останат четири големи медийни играчи - Time Warner, News Corp., Нова тв и ТВ7", прогнозира медийният консултант. Според него цената на рекламата в медиите ще падне, което е положително за конкуренцията и креативността на рекламните агенции. "По време на криза трябва да се рекламира, да се запазят клиентите и пазарният дял", каза още Гергов. Той посочи и че разходите за реклама са 0,3 -0,4% от оборота на компаниите и ще бъде добре, ако се задържат в близките 2-3 г. Гергов допълни, че в условията на криза най-важни са оптимизацията и комуникацията. Той препоръча на мениджърите да са по-креативни, защото идват съкращенията. Рекламният експерт даде пример с проекта на БНТ1 "Голямото четене", в който всеки можеше да чете любимата си книга на площада и така предаванията навлизат все повече в домовете на хората, а в комуникацията няма ограничения. "Бъдещето е в синергията между медиите и производителите на съдържание", заключи Гергов. Според него обаче в момент на рецесия не е добре мобилните оператори да притежават и телевизии.
Телевизията ще запази мястото си на водеща медия с 83% и през 2015 г. Данните са от проучването "Медиен сценарий до 2015 г.", направено от GFK и представено от главния изпълнителен директор на компанията Джордж Лукс. В изследването са анкетирани представители на 25 страни. Според прогнозите интернет също ще запази водещите си позиции, като тогава ще има между 56 и 80%. В момента 90% от потребителите използват стандартна телевизия, но според експертите след няколко години те ще са 70%. "Бизнесът трябва да засили рекламата", каза още Лукс. Според друго проучване на GFK зрителите намаляват, но използването на телевизия се увеличава. Тенденцията от последните 3 години е жените да стоят по-малко пред тв екраните. Има отлив от аудитория в големите градове и сред младите за сметка на потребителите над 54 г.
Според Ханс Map, съветник в RTL, пред медиите има три проблема - финансов, технологичен и интелектуален, бизнес плановете пък са тотално променени. Той препоръча на хората от сектора да не се страхуват от включването на новите медии.
"Вестниците не се четат на един дъх, както беше преди 10 г., най-големият интерес се регистрира около 9 часа сутринта", констатира пък Марио Гарсия, шеф на Garcia Media Group. След 35 минути четене на новини онлайн потребителите запомнят информацията, но не и къде са я прочели, затова изключително важно е брандирането, препоръча експертът, който е правил ребрандирането на Wall Street Journal.
***
TV 2 и ТВ 7 взимат по 58 аналогови честоти
TV 2 и ТВ 7 взимат аналогови лицензии за 58 града, а МСАТ за 15, научи "Класа". Честота 6 София отива В ТВ 7. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) обяви два свободни тв канала за столицата. Най-вероятно регулаторът ще съобщи резултатите от конкурсите следващата седмица. Общо 407 заявления от 16 кандидата за разрешителни за аналогово излъчване на телевизионни сигнали постъпиха в КРС. Кандидатстваха Евроком България, ТВ 2, ББТ, РЕ-ТВ, Вест-ТВ, ТВ-7, М.САТ, РА-ТВ, България Кабел ТВ, Cmamuc, Евроком национална кабелна ТВ, Телекабел, СА Вие Виталис - Самарски и Cue, Михайлов ТВ. ТВ Европа и Агенция Нова-М.

Джими Уелс, един от създателите на Wikipedia: Wikipedia е много добра отправна точка, но не е последната спирка

Дневник - 15 стр.
Джими Уелс, един от създателите на Wikipedia: Wikipedia е много добра отправна точка, но не е последната спирка

Велислава ПОПОВА

"Не си и помисляйте, че Facebook e само за млади хора. Не е вярно. Средната възраст на потребителите му се покачва непрекъснато." Един от най-добрите дизайнери на вестници в света Марио Гарсия почти изкрещява това. Фактът е част от доказателствата му колко се е преобърнал светът на медиите и навиците на читателите. Нямам причини да се съмнявам в думите му.
Час по-рано единият от бащите на Wikipedia Джими Уелс ми признава: "Пристрастен съм към Facebook. Дори ненавиждам факта, че прекарвам толкова време, но не мога да се измъкна." Уелс е на 43 години*. Освен социалната мрежа и като изключим Wikipedia и настоящия му проект Wikia, в интернет най-често посещава www.dopplr.com и новинарската част на сайта на Би Би Си. В момента чете "Майсторът и Маргарита", а любимите уикенди са тези, които прекарва с 8-годишната си дъщеря, която според него е "най-умната в семейството". Това са факти, които няма да прочетете в статията за него в Wikipedia. Иначе всичко, което ви интересува - че е дипломиран финансист, бивш трейдър, че е сред 100-те най-влиятелни личности в света през 2006 според Time, че е пророк, че е повлиян от идеите на Айн Ранд... - може да намерите там. Разказано в детайл и с много източници за достоверност.
Уелс пристигна в България заради упоритостта на актрисата и тв водеща Искра Ангелова, която се запознава с него онлайн покрай книгата на Ранд "Изворът". Разговаряме с него веднага след лекцията му на фестивала Mediamixx, който започна в четвъртък в Албена. Ще има лекция и в София, на 6 юни, 18 часа, Модерен театър.
- Смятате ли, че Wikipedia е източник, на който може да се има доверие?
- Да, ставаме все по-добри. Обясняваме, че Wikipedia е много добра отправна точка, но не и последна спирка. Поставяме достатъчно знаци - напр. ако в дадена статия не са цитирани източници, то ние подчертаваме този факт и потребителите трябва да са по-внимателни. Според мен когато човек се научи как да работи правилно с Wikipedia, тя може да е от голяма помощ. Често ме питат как журналистите трябва да използват Wikipedia, защото малко или много те трябва да са експерти във всяка сфера. Мисля, че енциклопедията може по-скоро да даде насоки за въпросите им, но не и отговори на тези въпроси. Трябва да си направят необходимите проверки и запитвания.
Освен това ние непрекъснато развиваме правилата и софтуера. Скоро ще въведем и нов софтуерен продукт за английската версия. Става въпрос за инструмент, който позволява по-високо ниво на контрол върху информацията, която достига до широката публика.
- Каква е разликата между Wikipedia и по-новия ви проект, който представихте, Wikia?
- Wikipedia е енциклопедия, тя представлява обобщена информация за всичко. Тя е и неутрална, което не важи за голяма част от сайтовете - в момента са около 12 000, които се разработват в Wikia. Например предлагаме "зелена" Wikia, в която става въпрос изцяло за устойчиво развитие, какво е малък въглероден отпечатък и т.н. Тук по-скоро липсва неутралност - предлагаме решение на въпроса "Искам да променя начина, по който водя своя живот. Как мога да го направя?". Има разнообразни теми - от хумор до спорт. Секцията, в която имаме най-много посещения, е "Забавление и компютърни игри". Имаме и Wikia за отделни телевизионни програми като "24 часа", в които обществото от заклети фенове документира подробно какво се случва в програмата. Тази услуга е насочена към всички зрители, които нямат възможност да следят редовно шоуто. Същността на Wikia е много по-отворена.
- Не мога да пропусна въпроса имат ли влияние донорите върху статиите за тях в Wikipedia, оказват ли натиск да се редактират?
- Категорично не. Основната част от даренията за Wikipedia са малки суми от отделни хора. Имаме няколко по-големи донора, но те нямат абсолютно никакво влияние върху редактирането на портала. Това е наш основен принцип още от началото и досега не сме му изневерявали.
- Wikipedia е нонпрофит проект, но мислите ли, че може да бъде успешен бизнес?
- Ние сме благотворителна организация и за нас е успех просто да можем да оцелеем. За момента се справяме добре, въпреки че есента имахме съмнения. По време на годишната ни кампания за набиране на средства изпитахме затруднения заради световната икономическа криза, но след това нашите донори ни опровергаха.
- Кое според вас е истински свободно/безплатно (free) днес?
- За мен е много важно хората да могат свободно да влизат в Интернет, да изразяват своето мнение. Но в тяхното участие все повече се появява документален елемент - хората отразяват и разказват за все повече събития. Мисля, че това е много полезно за развитието на демокрацията, защото все повече хора стават преки участници в решението за това как трябва да изглежда светът в бъдеще.
- Какво имате предвид, когато говорите за free culture?
- Аз разбирам свободната култура като възможност за участие и споделяне. Това представлява обръщане на традиционния процес на предоставяне на информацията отгоре - филми само от киностудиа и новини само от медиите. За мен е по-важно обикновените хора да могат да участват пълноценно в процеса на създаване на култура. През последните сто години хората разделят културата на поп култура, развиваща се благодарение на потреблението, и култура на висшите изкуства - театър, опера и други, които не се издържат изцяло на пазарен принцип. Това, което остана забравено, е народната култура/творчество - възможността на хората да споделят и развиват изкуства и занаяти не защото получават печалба от това или им се изплащат държавни субсидии. Двигателят зад развитието на народната култура е възможността хората да работят заедно и интернет отвори нови врати пред този процес.
- В контекста на свободните новини и информация в интернет, на свободния достъп, каква е позицията ви за торент сайтовете, пиратстването на музика и филми?
- Не съм поддръжник на пиратството. Технологиите, които позволяват да се правят перфектни, моментни копия на каквото и да било, няма да изчезнат, ние трябва да се примирим с факта, че те съществуват. Независимо от усилията на правителствата и броя на присъдите пиратството няма да се промени. Но подобно развитие ще наложи промяна в бизнес модели, остава и несигурността при свалянето на материали от нелегални сайтове - качеството им може да разочарова потребителите. За разлика от продукти като iTunes например. Затова смятам, че има много начини, чрез които можем да преборим пиратството, без да се налага да се съдят тийнейджъри.
- Няма съмнения, че интернет промени много света и продължава да го променя, но изненадан ли сте от бързината, с която това се случва? Скоростта е непредвидима...
- Наистина е впечатляващо колко бързо се развива, но аз не смятам, че е прекалено бързо. При всяко преминаване от една система в друга бързата промяна може да е проблем. Моите притеснения в момента са за състоянието на журналистиката. Вестниците усещат значително финансово напрежение, качествените вестници остават все по-малко. Проблемът идва по-скоро от рекламния пазар, а не толкова от потребителите. Промяната във финансовите и рекламните сегменти води неминуемо до напрежение върху медиите. Разследващата журналистика е много добър пример - в големите международни медии като Си Ен Ен имат значително по-малко служители в този ресор в сравнение с преди три години например. И този проблем е и обществен, и проблем на демокрацията. Проблемът идва от това, че новините са стока, но ако се сложи цена на тази стока, винаги ще има някой, който ще я предоставя безплатно.
- Kое е следващото голямо нещо в интернет? Прогнозирахте, че Facebook скоро ще надмине Wikipedia по потребители - сега сте на четвърта позиция след Google, Microsoft и Yahoo?
- Според мен Facebook не е следващото голямо нещо, а е последното голямо, но не мога да кажа кой ще е следващият хит. Наблюдаваме развитието на медии, създавани от потребителите, което води след себе си до редица иновации и нововъведения от обществено значение. Виждаме все повече обединения на хора, които работят за осъществяването на дадена идея. Смятам, че видеото има голям потенциал - в момента може да се сравнява със състоянието на текстовата информация от 1999 г. - има забавни, интересни, но по-голямата част са с лошо качество. Ако Facebook е последното, то Twitter е настоящото голямо нещо. Разрасна се много бързо, аз никога не съм очаквал, че ще "избухне", както всъщност стана през последните пет месеца, особено в САЩ.

Джими Уеилс, създателят на най-голямата интернет енциклопедия: Блокирахме достъпа на депутати до Уикипедия

24 Часа - 29 стр.
Джими Уеилс, създателят на най-голямата интернет енциклопедия: Блокирахме достъпа на депутати до Уикипедия



От студените страни пишат по-дълги статии в интернет
Джими Уейлс е един от 100-те най-влиятелни хора на планетата според сп. "Таим" и една от 25-те знаменитости в интернет според сп. "Форбс". Той е либертарианец и последовател на идеите на Айн Ранд за иапитализма и свободното развитие на пазара, нанто и на всени човек.
- Г-н Уейлс, колко свободна е интернет енциклопедията Уикипедия?
- Уикипедия започна с идеята как всеки човек на планетата има свободен достъп до цялото човешко знание. Много хора, които са я използвали, са добавяли статии. Преди време четох лекция в технически колеж в Индия с 3000 студенти. Оказа се, че половината от тях са допълвали Уикипедия. Това е свободна лицензирана енциклопедия с много добавки.
Свободна е откъм слово, а не като безплатна бира. Пиеш я и не става за нищо.
Свободен лиценз означава, че имате свободата да я копирате, да добавяте, да я разпространявате с търговска или идеална цел. Тези, които работят върху нея, го правят, за да се възползват други хора от съдържанието. Уикипедия не е архив, библиотека или учебник.
- След като всякакви хора пишат вътре, има ли достатъчно доверие към истинността на статиите?
- Има основна група хора, които работят в Уикипедия и следят внимателно какво излиза. Разбира се, съдържанието не е перфектна система и затова те се опитват да проверяват информацията. Администраторите следят за промените по една тема, след което ги отразяват в материалите. При нужда те могат да проверят от кого идва определен проблем и да изтрият статията. Понякога спираме достъпа до Уикипедия на цели групи. Така бяхме блокирали Камарата на представителите и на Конгреса на САЩ да се намесват и да редактират статиите.
- Английският ли е най-използваният език в Уикипедия?
- Има над 2 800 000 статии на английски. Но в същото време има 22 езика, на всеки от които са качени по над 100 хил. статии. Скоро английският ще е едва 10% от всички езици в Уикипедия, които навлизат много бързо. 82 езика имат по над 10 хил. статии, а 165 езика са с по 1000 статии. Уикипедия не се разпространява еднакво по цялата планета. Най-ползвани са немският, френският, полският, италианският, японският и холандският, които общо са с 500 хил. статии. На португалски, испански, руски и шведски има 250 хил. статии. Има обяснение за ползването на различните езици. Примерно хората, които са с бърз интернет, допринасят повече за количеството в Уикипедия. Колкото по-високо е нивото на английския в една страна, толкова повече влизат и пишат. Друг фактор е времето. От местата, където е много студено, се пишат дълги статии. Малко хора говорят шведски, но какво друго да правят шведите.
- Къде е българският във вашата класация?
- Преди няколко часа
имаше 72 694 статии на български в Уикипедия.
Сега сигурно вече са 72 700. В България хората са малко - 8 милиона, а и времето е много хубаво. Как да пишеш статии на плажа? Всъщност най-широко застъпените езици са европейските, китайският и японският. Реално Уикипедия е най-голямата енциклопедия в света с 2 милиарда думи в нея и 250 езика. Тя е и сред най-посещаваните сайтове. На първо място е Гугъл, следван от Майкрософт, Yahoo и четвърта е Уикипедия. След нея на 6-о място е Facebook, но до няколко месеца ще ни подмине, тъй като бързо се разраства.
- Отразява ли се рецесията върху Уикипедия?
- По време на рецесия може да се мисли за иновации. Уикипедия се роди, когато се срина дотком бумът. Тогава нямах пари за инвестиции, трябваше да ги изкарам от концепцията си и търсех различни варианти.
По време на рецесия се стига до доста иновации, появяват се мотивирани хора, които правят нещата по различен начин и това е добре.
Заради кризата има проблем с финансирането на сериозната журналистика. А промяната от печата към он-лайн изданието всъщност не е толкова важна, просто формата е различна. Няма значение къде съм прочел определено нещо, след като информацията, съдържанието е едно и също. Важното е, че се променят бизнес моделите. Вестникът е идеален за реклама - виждаш я, пипаш я. Но изведнъж тази реклама, която беше тясно свързана с вестниците, вече не е там, а в интернет. Google печели страшно много. Нямам решение какво да се прави. Мисля си, че са важни свободните общества, гражданите да могат да контролират правителствата.
- Успешна ли е рекламата онлайн?
- Ако си "кока-кола", очевидно нямаш нужда от блог. Но за нова марка е важно да се показва непрекъснато пред възможно най-много хора. Примерно марката "кока-кола" я чувате всеки ден отнякъде. Виждали ли сте тази дума във фейсбук? Не, разбира се, което само показва, че компанията все още не е разбрала колко е важно да си в тази социална група.
- Световните данни показват, че хората все по-малко четат. Може ли да се обърне тази тенденция?
- Оптимист съм. Често говоря с ученици и студенти, които са във възторг от Уикипедия, непрекъснато са в интернет и ме аплодират като рок звезда, когато ме видят. А аз не съм. Това интернет поколение се интересува от толкова много нови неща и имат контакт с
тази култура, което е удивително.
- В България ви покани тв водещата Искра Ангелова, вие защо се съгласихте да дойдете?
- Интересува ме разрастването на Уикипедия и винаги ми е приятно да се срещам с хората, които пишат в нея. Когато отида на конкретно място, съм забелязал, че се повишава ефективността, повече хора влизат и ползват Уикипедия.
- Двамата с Искра се запознавате във форум за Айн Ранд и нейната книга "Изборът". Защо е толкова важна за вас тази книга?
- Четох книгата на 20 години и тя имаше огромно въздействие върху мен. След нея заживях с мисълта, че трябва да направя нещо смело и интересно.

Създателят на „Уикипедия" пристигна в България

Труд - 6 стр.
Създателят на „Уикипедия" пристигна в България

Георги ДИМОВ, Елена ПЕТКОВА

Джим Уейлс е сред 100-те най-влиятелни хора в САЩ
Онлайн изданието „Уикипедия" е по-достоверно от немската енциклопедия с дългогодишна история „Брокхаус". Така се похвали вчера в морския курорт Албена създателят на интернет продукта Джим Уейлс. Той пристигна у нас, за да открие втория медиен конгрес - „Медиямикс 09".
Уейлс се смята за един от 100-те най-влиятелните хора в САЩ. „Приех поканата
да дойда в България, защото се интересувам от разрастването на „Уикипедия" по цял свят и искам да се уверя, че тя е популярна и тук", каза Уейлс. След което уточни, че достоверността на „Уикипедия" е била доказана наскоро от редакторите на немското списание „Щерн". Те направили въпросното сравнение между онлайн изданието и „Брокхаус".
Уейлс призна, че не знае почти нищо за България. „Всичко, което знам, е, че
вашата страна се намира пред труден избор - дали да поеме към свободата и просперитета, или да се върне назад към пълния контрол и насилието над човешката индивидуалност. Ще ви кажа само, че не сте сами в тази „борба", каза той.
На конгреса в Албена бяха дискутирани проблемите на рекламата във всички медии. Бистри се темата доколко финансовата криза е повлияла.
Според участниците в дискусиите икономическите проблеми са се отразили зле както на електронните, така и на печатните медии. Изказани бяха мнения, че трябва нова форма и нови методи при работата. „Въпреки това рекламата трябва да запази своя дял на пазара и да има повече контрол при плащането", заяви рекламният консултант Красимир Гергов. И добави: „Очаквам да се появи повече конкуренция." Но на рекламния пазар големите играчи щели да бъдат само четирима.

четвъртък, 4 юни 2009 г.

Холивуд отделя все повече пари за реклама в интернет

Инвестор - България
Холивуд отделя все повече пари за реклама в интернет



Рекламните разходи на филмовите студиа в Холивуд нарастват и се насочват към интернет. От eMarketer са изчислили, че през 2009 г. малко над 16 млрд. долара ще бъдат похарчени за реклами от филмовите студиа, като ще достигнат 18,6 млрд. през 2013. Все по-голям дял от парите за реклама на филми се насочва към дигиталния сектор – през тази година за реклама в интернет ще отидат 1,2 млрд. долара, а през 2013 г. бюджетите за онлайн реклама ще се увеличат до 2,7 млрд. долара. Има редица причина маркетолозите на филми да се насочват към интернет. Щатската филмова индустрия е голям бизнес, но ръстът й през последните 10 години не е чак забележителен. Посещаемостта остава предимно без изменение – от 1999 г. насам се продават около 1,4 млрд. билета на година. Бокс офис приходите, които достигнаха 9,3 млрд. долара през 2002 г., нараснаха до само 9,8 млрд. миналата година. Единственото нещо, което е нараснало съществено, са цените на билетите. Според проучване на американската асоциация на кинематографската индустрия Motion Picture Association of America цените на билетите са скочили от средно 5,08 долара през 1999 г. до 7,18 долара през 2008. Очевидно филмовите студиа имат нужда от реклама, а онлайн маркегингът им помага да рекламират, като ограничават разходите. „Днес буквално всяка рекламна кампания на филм комбинира традиционни и нови медийни канали, като съществена част от микса стават профили в социални мрежи, платформи за препоръки и други“, казва старши анализаторът в eMarketer Пол Върна.

83% повече са минутите, прекарани в социални мрежи

Класа - 11 стр.
83% повече са минутите, прекарани в социални мрежи



Броят на минутите, прекарани в социални мрежи от американските потребители, се е повишил с 83% през април на годишна база, сочат данни на Nielsen Online, цитирани от investor.bg. От компанията са установили също, че потребителите лесно сменят предпочитанията си и сайтовете може бързо да изгубят популярността си.
Общият брой минути, прекарани във Facebook, е нараснал със 700% до 13,9 млрд. през април спрямо 1,7 млрд. година по-рано. Този ръст превръща сайтът в най-голямата социална мрежа за четвърти пореден месец. MySpace на News Corp. е втора по популярност, а броят минути, прекарани в нея, е намалял с 31% до 4,97 млрд. Въпреки това MySpace остава топ социална мрежа по видео стрийминг. Blogger, Tagged.com и Twit-ter.com са съответно на трето, четвърто и пето място, като броят минути, които американците отделят за Twitter, се повишава със забележителните 3712% през април на годишна база. Данни на Nielsen, публикувани през април обаче сочат, че над 60% от потребителите на Twitter са спрели да използват сайта месец след като са се присъединили. Междувременно рекламната агенция SocialMe-dia.com и MySpace анонсираха пускането на нов вариант на социална реклама в мрежата на News Corp. Рекламата ще подканва потребителите да въвеждат информация за себе си, която след това ще бъде използвана за направата на банери, които да се въртят в акаунтите на приятелите им. Потребителите, които посещават MySpace Music например,
ще виждат рекламно пано, което ги пита какъв стил музика предпочитат. След това приятелите на тези потребители ще видят рекламен банер с информацията и възможност да въведат своя. Очаква се юзърите да реагират повече на новия формат реклама, отколкото на обичайните банери. Това ще позволи на MySpace да увеличи дела си на рекламния пазар. Към момента социалните мрежи държат едва 5% от пазара на интернет реклама. Стратегия, подобна на разработената от MySpace, съществува и във Face-book. Там в профила на потребителя се показват брандовете, на които даден човек е фен, и групите, в които членува.

"24 часа" на фестивал с редизайна си

24 Часа - 24 стр.
"24 часа" на фестивал с редизайна си

Паола ХЮСЕИН, наш човек в Албена

Днес чакат в Албена създателя на „Уикипедия"
Уж същият вестник, а доста по-различен! С редизайна си "24 часа" се представи вчера на международния медиен фестивал в Албена "Медиямикс". Новият му графичен вид и двойно по-богатото съдържание създадоха два вестника в един на същата цена и така се печата от 6 декември.
Един шаран на първа страница, използван като рекламен тийзър, обяви преди 6 месеца редизайна на всекидневника. Шаранът бе измислен заради Никулден, но подсказваше, че по страниците ще има нещо повече.
Преди 18 години "24 часа" се появи с мотото "Новините, каквито са". Днес радио, телевизия, интернет също показват тези новини, но вестникът дава и още нещо -много екстри.
Това са седем различни приложения за всеки ден от седмицата с нов графичен дизайн и удобни за четене. Освен новинарските и аналитичните страници всеки понеделник излиза тетрадка "Джоб", която е за парите на българите. Във вторник е приложението "Джаджи" - всичко за технологиите. В сряда притурките са две - "Нова къща" за имотите и" BG следа" - патриотични четива за българи, успели в чужбина. На следващия ден правим културната търсачка "Виж къде". В петък излиза традиционното приложение "Докторе, кажи!". В събота са големите "Екстри" -любопитни истории за интересни хора. Неделята е по-лежерна - "Виж как" е за стила и начина на живот.
Вестникът ни е единственият в българския печат, който промени цялостната си концепция и визия от началото на съществуването си.
Защо го направи? За да продължава да е интересен и полезен на читателите си, както и да привлече нови.
Появата на интернет промени конвенцията в четенето на вестници
- те вече се четат бавно, т.е. хората искат повече и по-качествено съдържание, а новините стигат до тях и по други канали.
В Албена "24 часа" представи също и сайта си NewsMobile, който се чете през мобилни телефони, както и онлайн сайта си www.24chasa.bg.
От печатните медии още два всекидневника - "Стандарт" и "Дума".участваха в презентациите, както и 11 списания. За златен чадър за радио се борят 41 програми на 8 радиа, като най-дейни са БНР и Дарик радио. Късно снощи на плажа 15-ото издание на фестивала "Медиямикс" бе открито официално от Клаус Мюледър, изпълнителен директор и член на УС на "Булстрад Виена иншуърънс груп" -основен спонсор на проявата. Днес се открива и конгресът, наречен "Покажи ми парите", който за втора година се вмества в рамките на фестивала. Най-интересният лектор безспорно е Джими Уейлс, създателят на „Уикипедия", който ще говори на тема „Уикипедия", Уики и бъдещето на свободната култура". След него рекламният бос Красимир Гергов, Милен Стаматов от „М-Тел", Джордж Лукс от пийпълметричната агенция ГАРБ и Ханс Map, съветник на RTL в Австрия, ще обсъждат дали финансовата криза е и медийна.

Сиско представи стратегия за „умна ел. мрежа”

Money.bg - По света
Сиско представи стратегия за „умна ел. мрежа”

Елица Елефтерова

Тя създава фундаментална платформа за управление на всички комунални услуги, която подобрява енергийната ефективност и сигурността. Сиско представи стратегия за цялостна мрежова инфраструктура, базирана на високо сигурни решения, която помага на компаниите за комунални услуги и на техните клиенти да управляват доставката на електроенергия и енергийното потребление по-ефективно. С нововъведението на Сиско се създава една пълна комуникационна платформа, базирана на IP стандарта, която обхваща целия процес от производството на електроенергията, до доставката й до бизнеса и домашните потребители. По този начин ще си изгради интелигентна и гъвкава двустранна комуникация в системата за доставка на електричество, която традиционно е фрагментирана. Решенията на Сиско, наречени „умна електрическа мрежа" (Cisco® Smart Grid) се внедряват в ключови елементи на енергийната инфраструктурата - от центровете за данни и електрическите подстанции, до крайните потребители - бизнес сградите и домовете. Опитът на Сиско в изграждането на мрежи, базирани на индустриалните стандарти, ще осигури допълнителни експертни решения за комуналните услуги, които се стремят да интегрират по-умни и гъвкави възможности за доставка на ел. енергия „при поискване". Това ще доведе до спестяване на ел. енергия, до по-ниски нива на отделяните вредни емисии и нови възможности за иновативни услуги за крайните потребители. Сиско вече споделя своя опит в изграждането на енергоспестяващи мрежи с водещите доставчици на ютилити услуги навсякъде по света. През следващите месеци Сиско планира да реализира на пазара продукти и допълнителни услуги в подкрепа на своята инициатива „умна мрежа". Според данните на Сиско, пазарът за комуникационна инфраструктура „умна мрежа" ще достигне 20 милиарда долара годишно през следващите 5 години.
03.06.2009

Windows 7 дебютира на 22 октомври

Класа - 22 стр.
Windows 7 дебютира на 22 октомври



Компанията Microsoft обяви, че дебютът на нейната нова операционна система Windows 7 ще бъде на 22 октомври. С нея компанията се стреми да се противопостави на все по-голямото предизвикателство на Google, Apple и отворената операционна система Linux, предаде АПА. Най-голямата софтуерна компания в света ще представи Windows 7 само 7 месеца след като пусна на пазара Windows Vista.

сряда, 3 юни 2009 г.

Учител по всичко срещу 36 лв.

Експрес - 4 стр.
Учител по всичко срещу 36 лв.

Милена ДИМИТРОВА

Пускат образователен гугъл, чрез който човек може да учи, докато е на почивка, вкъщи или в офиса. Проектът "Банка знания" е разработен от Европейския център за обучение и квалификация и М-Тел. Програмата се подготвя от 15 години и ще бъде достъпна до няколко седмици. Виртуалните уроци включват аудио, видео и мултиме-
диини продукти, интерактивни игри, упражнения, както и тестове.
Мераклиите, който искат да учат чужди езици онлайн, могат да овладеят тънкостите на английския, френския, немския, руския и други езици. Уникалното на това обучение е, че се вземат предвид специфичните трудности, който възникват при изучаването на езика на Шекспир от българи. Освен това програмата давала възможност за изучаването на специализиран английски език. Уроците за малчуганите пък били направени под формата на игри. Основната цел била знанието да бъде поднесено атрактивно, обясни пред "Експрес" Боян Савчев от Европейския център за обучение и квалификация. За напредналите в изучаването на езиците базата разполага с тестове и задачи, чрез който те могат да защитят различни езикови сертификати, уточни той. Програмата предвиждала онлайн езиково обучение и за чужденците у нас. Български език ще могат да учат англичани, немци, холандци, чехи и други. Базата щяла да се обновява ежеседмично. При трудности в онлайн обучението са възможни срещи и консултации с
преподаватели и специалисти. Това можело да стане и по телефона.
В момента програмата разполага с виртуални уроци по български език и литература. Те би пи предназначени за подготовка при кандидатстване на учениците в елитните гимназии. Имало и специално разработени уроци по български за абитуриентите, който се явяват на матура. Идеята била да се включат тестове и уроци по всички предмети, по който се държат зрелостни изпити, издаде Савчев. Специални телевизионни филми пък представят атрактивно и интересно събитията от миналото ни за мераклиите, който искат да щурмуват ВУЗ-овете с история. Такива филмчета имало и за езиковото обучение. За студентите пък в момента се подготвяли материали по маркетинг, счетоводство, реклама и туризъм.
В момента много актуални в Западна Европа и Америка били интерактивните бели дъски, обяснява Савчев. У нас една такава дъска върви по 600 лв. С нея цял клас можел да се обучава по програмата.
Месечната такса на услугата е 36 лева, съобщи Савчев. С един лев по-евтино пък струвало самото устройството, което се включвало в компютъра и осигурявало достъп до програмата "Банка знания". То се давало под наем, а при приключване на договора устройството се връщало, като човек си получавал парите обратно, разясни Савчев.

"Хюлет Пакард", или как да управляваш

Класа - 22 стр.
"Хюлет Пакард", или как да управляваш

Валентин Георгиев предизвикателствата и риска

Компанията предлага иновативни решения, които пестят до 30% от разходите на бизнеса
По време на криза, особено като сегашната, обхванала света, компаниите обикновено се пренастройват към свиване на дейности и съкращаване на персонал, продажба на активи, преструктуриране и концентрация на определени пазари. В тази връзка оптимизацията на разходите им при запазване нивата на различни качествени показатели си е чиста инвестиция.
Тия дни един от водещите IT гиганти - "Хюлет Пакард", "хвърли ръкавицата" към конкуренцията, представяйки иновативни решения за бизнеса, които могат да пестят до 30 на сто от разходите, свързани с доку-ментообората в дадена корпоративна структура. Във Виена представители на над 150 компании от цял свят станаха свидетели на някои от последните технологии за съвременно офис оборудване. От българска страна участие във форума, чието основно послание бе Managing the challange, или как да управляваш предизвикателствата и риска, взеха най-голямата наша банка Уни-кредит Булбанк и E.ON -собственици на електрораз-пределенията в Североизточна България.
'Това не е обикновен PR, a конкретна среща с настоящи и потенциални клиенти. Целта е да се очертае стратегията занапред, защото наистина има предизвикателства пред бизнеса", коментира Бил Деласи, старши вицепрезидент и генерален мениджър в HP за района на Европа, Близкия изток и Африка. По думите му глобалната криза отваря големи възможности пред някои компании, докато пред други определено поставя капани. В тази връзка HP се явява стабилен партньор на пазара и е готова да помогне с индивидуални решения според изискванията и желанията на клиента.
Специално в региона на Централна и Източна Европа HP присъства от над 30 години и има добре развита и изградена мрежа. ГГ гигантът успешно е интегрирал над 30 компании само за последните 42 месеца, засилвайки продуктовото си портфолио. За второто тримесечие на т. г. "ХЬлет Пакард" е реализирала 24,4 млрд. долара нетна печалба,
а инвестициите й за периода надхвърлят 1 млрд. долара.
Проучванията на компанията показват, че през 2010 г. в света ще бъдат принтирани внушителен обем страници - 57 трилиона, като в тази бройка влизат и отпечатаните вестници и книги. В същото време процесът постоянно се усъвършенства и от аналогов става дигитален. По сфери на приложение най-голям дял от тях ще отидат за рекламни материали - близо 15%, за компютърни услуги и информация - 10Д4%, здравеопазване - 8,56%, телекомуникации - 6,28 на сто, медии - 3,97 на сто, и др. По видове разпределението на принти-раните материали е следното: 26% - за различни брошури на компании, офисни документи - 22%, лична кореспонденция - имейли и писма -20%, административна до-
кументация -12%, фотография - 8%, и др. "Който умее да контролира тези данни и процеси, ще печели, защото ще знае как да пести разходи от правилното управление на документооборота", твърдят от HP.
Кои всъщност са потребителите на въпросните услуги - настоящи и потенциални? И кой може да се възползва от внедряването на иновативните решения? Основно това са финансовият сектор и банките, големите телекомуникационни компании и тези, свързани с производството и разпределението на енергия, болници, университети, администрацията и публичният сектор и др. Сред конкретните имена на партньори се открояват тези на "Филипс", "Бритиш Амери-кън табако", "Куеле", HSBQSwiss Post, "Водафон",
"Ендеса", Райфайзенбанк, "Хеленик Петролеум", "Ю ПиЕс"...
"Досегашната практика показва, че за последните 80 години в света са се случили и са били регистрирани 11 рецесии. Едва 60 на сто от влезлите в периоди на стагнация компании обаче успяват да "изплуват" и да се приспособят към новите реалности", обясни Брус Далгрен, старши вицепрезидент "Продажби и обслужване" в HP. Рецесията всъщност се оказва и една нова възможност, защото именно тогава се катализират процесите по създаване на иновативни решения за бизнеса. В днешно време оптимизацията се постига с мултифункционални принтери, софтуер, който управлява документопотока и инфраструктурата /workflow softwear/, и не на последно място - като се държи сметка за опазване на околната среда.
Какво най-често желаят клиентите?
Приоритетна за тях е по-ниската цена, естествено, затова търсят евтини и лесни решения. Следват изискванията за по-голяма продуктивност, минимизиране на риска и по-висока екоотговорност, обясняват мениджърите на HP.
В момента около 40% от времето в една компания отива в търсене на различни документи и формуляри 5 на сто от тях се оказват изгубени, респективно изниква нуждата от направата на копия. Нещо повече - Артур Коджаев, ГГ мениджър в руската компания "Вим-пелКом", която е клиент на HP, твърди, че близо полови-
ната от това, което се принтира в повечето организации и фирми, особено в Русия, не отива по предназначение за съответния бизнес, а се ползва за лични цели. Това е трудно управляем процес, по-добре е да се инвестира в нови решения за намаляване на разходите, препоръчва Коджаев.
Един пример. Швейцарската компания "Суис пост" е разполагала със 17 000 прин-тиращи устройства със 140 модела в своите 22 централни офиса, където заетите са 56 000 души. След внедряване на новата организация на работа с помощта на HP устройствата са редуцирани на 6000 бройки, а моделите са сведени до 6. Спестени са няколко милиона ебро.
С получаване на услугата на практика компанията си купува възможността за оптимизиране на документооборота, без да има каквато и да е грижи по обслужването, казва Хенри Блум, програмен мениджър за региона на Европа, Близкия изток и Африка в HP. И това е така, защото всеки клиент е различен. Не можеш просто да приложиш някаква универсална практика от типа copy and paste.
Затова подходът на HP през последните 3 години е индивидуален. От клиента се очаква само да представи собствен план с набелязаните цели, който ГГ гигантът трябва да осъществи. Възможни са различни начини на сътрудничество, включително лизинг на продуктите и услугите. Това е начин за усъвършенстване на самия бизнес, обобщават от HP.
Scanjet 7000 sheet-feed scanner
Сканиращо и принтиращо устройство, чиято скорост е 40 страници или 80 снимки за мин/та, б различни цветове. С помощта на дуплекс-бутон осигурява лесен избор за сканиране от I или 2
страни. Запаметява и съхранява електронни файлове в различни формати, включително PDF-А, PDF, TIFF и JPEG. Принтерът е пуснат на пазара през март т. г., а цената му е 999 ебро.
Революционният HP Handheld sp400 all-in one
Една от най-големите компании за бързи доставки - "Ю Пи Ес", управлява поток от близо 15 млн. пратки дневно в повече от 200 държави по света. Новото "оръжие" за постигане на целите за побърза обслужване е прин-тиращият скенер HP Handheld sp400 all-in one. Това малко устройство се закача на ръката, а с негова помощ ще се пестят повече от 30 млн. долара разходи на компанията, както и близо 1338 тона хартия за година. Измерено като работно време, "Ю Пи Ес" ще спести повече от 92 000 часа годишно.

Sofia Design Week - да проветрим средата

Дневник - 16 стр.
Sofia Design Week - да проветрим средата

Диана СТОЕВА

Две дузини изложби, уъркшопове и лекции от 19 от водещите имена в съвременния и експериментален дизайн - това е събрано в започващият в петък първи фестивал на съвременния дизайн в България - Sofia Design Week, организиран от списание 1, До 12 юни входът за изложбите е безплатен, а на тридневния панел Next identity forum може да се чуят идеите на лектори като Джи Лий - творчески директор на Google Creative Lab, или на Ерик Кеселс - отговорен за рекламите на мощни брандове като водка „Абсолют“, „Ауди“ и „Найки“. Сред гостуващите имена са още арт директорът на „Лувъра“ Филип Апелоа и Крис Кабел - преподавател в двете най-добри дизайн академии в Холандия - тази в Айндховен и Rietveld в Амстердам. С пълна сила ще работят пет творчески работилници за откриване на млади български таланти и подпомагане на творческото им израстване. Някои ще трябва да произведат нещо веднага - задачата за участниците в уъркшопа на Young Designers & Industry е да създадат нова модна марка и колекция, която да се представи още в рамките на фестивала. „Щаб-квартирата“ на Sofia Design Week ще е в двора на Националната художествена академия, който ще се превърне в зона за неформални разговори и срещи всеки ден от 10 сутринта до полунощ. „Правим това, защото след миналогодишния ни Sofia Dance Week - фестивала на съвременния танц, видяхме, че хората са жадни за промяна, искат да се проветри средата“, каза Асен Асенов от списание 1. „Много е важно да се говори за дизайн, защото все още, когато чуят „дизайн“, хората си представят мрамор и злато. А дизайнът е в добрата идея. Не са нужни много пари, за да се промени средата, коментират организаторите на събитието, сред целите на което е и провокиране на диалог за визуалната среда в България.

Създателят на "Уикипедия" идва в България

Дарик интернет новини - Любопитно
Създателят на "Уикипедия" идва в България

Дарик Сливен

Създателят на най-голямата интернет енциклопедия в света "Уикипедия", 32-годишният Джими Уейлс, пристига в България, за да открие фестивала "Медиамикс 2009" в Албена на 4 юни, съобщиха организаторите. "Уикипедия" има над 10 милиона статии по цял свят на над 250 езика и се поддържа от нейните потребители на свободен и интерактивен принцип.
"Представете си един свят, в който всеки един човек на планетата има достъп до цялото човешко познание. Това е, което правим ние", така се обръща Уейлс към читателите си на официалния си сайт.
Българските интернет почитатели ще могат да го чуят и на живо на 6 юни в столичния Модерен театър. Неговата уеб-енциклопедия се превърна в последните години в лидер на виртуалното пространство, измествайки наскоро "Енкарта" на "Майкрософт". Като се основава на философските идеи на обективизма и свободното общество, където информацията може да достигне до всички, Уейлс създава "Уикипедия" на 1 март 2002 година.
Виртуалният специалист е един от 25-те най-влиятелни личности на планетата, според списание "Форбс", а според списание "Тайм" е един от стоте най-влиятелни хора на планетата.

GM вече продаде „Хaмър“

Дневник - Компании&Финанси - IX стр.
GM вече продаде „Хaмър“



Процесът по преструктуриране на „Дженерал мотърс“ (General Motors - GM) започна с пълна сила, незабавно след подаването на документи за защита от кредитори в понеделник. Заинтересуваните по процедурата страни се захванаха за работа и първите резултати вече са налице. Скоростното назначаване на опитния в дела по банкрути Робърт Гърбър за съдия по делото доведе и до бързи решения по процеса. Продажбата на най-добрите активи на консорциума вече е одобрена, като целта е те да останат част от бъдещата компания, наричана от мениджърите „Новия GM“. Държавните помощи за преустройство - 33.3 млрд. долара от САЩ и 9.5 млрд. долара от Канада, които дружеството ще получи също бяха одобрени. Първата знаменателна стъпка от процеса по банкрут обаче остава продажбата на „Хaмър“ (Hummer), въпреки че от GM отказват да обявят информация по предварителното споразумение. Пазарите също реагираха на трусовете в сектора. Индексът Dow Jones 30 замени фалиралата компания с технологичното предприятие Cisco. В индекса Standard&Poor’s 500, мястото на GM ще бъде заето днес от образователната организация DeVry, чиито акции скочиха от 1.85 до 46.25 долара след обявяване на новината.

вторник, 2 юни 2009 г.

Роберто Зангранди: Кризата е стимул за концентрация на ПР бранша

Expert.bg - Международни
Роберто Зангранди: Кризата е стимул за концентрация на ПР бранша



Роберто Зангранди е президент на Борда на Европейската ПР конфедерация. Той е Директор Европейски институционални връзки в италианската компания ЕНЕЛ. Преди тази позиция, Роберто Зангранди работи 13 години като журналист във водещи италински списания. В продължение на 6 години е бил ръководител на отдел Международни връзки с медиите във FIAT. В същата компания работи и като директор на корпоративните институционални връзки в Германия.
Времената на криза могат да бъдат стимулиращ период за концентрация на малки агенции в нещо по-голямо и с оптимизиран бюджет, твърди Зангранди в интервю за Apeiron Blog (професионален блог за ПР и комуникации). По неговите думи, ако браншът се върне към своите базисни услуги, основани на добри съвети към клиента и избор на ефективни, а не сложни комуникационни решения, то това ще му помогне да оцелее и възвърне потенциала си за иновации в момента, в който ситуацията се подобри.
Ето какво споделя още Зангранди за финансовата криза и влиянието й върху ПР индустрията, за лобирането като практика в ЕС, за ролята на КСО в модерния бизнес свят, за предизвикателствата пред ПР професия и други любопитни теми.
* * *
Като президент на CERP и практик с богат професионален опит, бихте ли коментирали ефектът, който финансовата криза ще има върху пъблик рилейшънс (ПР) индустрията в Европа?
Проблемът, който възниква в резултат на финансовата криза, не е свързан с възможностите на ПР индустрията да предлага услугите си. Проблемът е свързан с намалените разходи на компаниите, които заделят средства за ПР дейности. В Западна Европа сме били вече свидетели на подобна ситуация в началото на 90-те години, а също и в средата на 80-те. Проблемът винаги е един и същ. Ако ПР агенция или професионалист успеят да се върнат за няколко месеца назад към самото основание на своето професионално съществуване и да предоставят добро качество услуги на контролирани цени, те ще запзят своето присъствие. Така, че не става въпрос за отказ от иновации, а за предоставяне на най-базисни услуги до момента, в който икономическата ситуация се подобри, когато може да се възобнови процеса на въвеждане на нови решения. С други думи, ако се върнем към своите базисни услуги, а това са - предоставяне на добри съвети и помощ на клиента, избор на ефективни, а не сложни комуникационни решения - то тогава можем да оцелеем и да възвърнем потенциала си за иновации в момента, в който ситуацията се подобри.
Какъв съвет бихте дали на българските ПР специалисти, на които се налага да се справят с неблагоприятните условия на финансовата криза?
Времената на криза са най-доброто време за планиране на сливания на компании. Има много примери за ПР компании, които в ситуация на криза са се обединили в по-добре структурирани агенции. Не познавам българската ситуация, така както бих искал в качеството си на президент на Европейската ПР Конфедерация (CERP), но времената на криза могат да бъдат стимулиращ период за концентрация на малки агенции в нещо по-голямо и с оптимизиран бюджет.
Вярвате ли, че в кризисни ситуации компаниите трябва да адаптират не само своите комуникации, насочени навън, но и вътрешните си комуникации със служителите?
Да, определено. Информираността на служителите трябва да бъде на първо място, дори преди тази на широката публика, независимо кави услуги или продукти предлага компанията. В ситуация на криза компаниите не трябва да орязват комуникационните си бюджети, а точно обратното - да миксират по нов начин използваните комуникационни инструменти. Не трябва никога да забравяме, че в такива периоди първата важна група, към която трябва да се обърнем, е вътрешнта публика, тъй като тя поддържа връзки с други значими партньори и може да бъде по-добър проводник на вашите послания. Опитът е доказал, че активизирането на ПР дейностите, включително и управлението на връзките със значими за оргнизацията групи, е от голяма полза. Вашите служители не трябва да научават от регионалната преса новина, която не знаят или не могат да коментират. Компании, които са показали уважение към вътрешните си аудитории, са се оказали най-успешни в миналото.
Имате богат опит в планирането и теорията на корпоративната социална отговорност (КСО). Каква роля има КСО в модерния бизнес свят и как философията на социалната отговорност ще се променя в бъдеще?
КСО се зароди като нов философски подход в управлението на организационните дейности, свързани с екологични и социални въпроси, наред с икономическите и индустриалните дейности на компаниите. Преминавайки в мениджмънт теорията от полето на философията, КСО в днешни дни е в голяма степен планиране. Освен това, КСО има голяма роля за по-доброто управление на връзките със значими за компанията групи. В основата на тези дейности е вниманието към 8 ключови групи - от служители през общности, институции, клиенти, доставчици, финансиращи организации, акционери и т.н. Интегрирането на визията за КСО в ефективна комуникационна политика може да бъде печеливша стратегия. В моята компания - ЕНЕЛ, ние създадохме стабилна връзка между управление на комуникациите със значими групи и КСО дейности, което беше разгърнато под надзора на комуникационния отдел. Така се получи стабилна КСО практика, комбинирана със стабилна комуникационна стратегия. Двете активности вече не могат да бъдат разделени.
Една от целите на CERP е да работи за утвърждаване на добрия имидж на ПР професията. Бихте ли споделили плановете си за постигането на тази цел?
Бих казал, че през последните 50 години CERP не е направил това, което се е очаквало да свърши. Периодът беше важен за развитието на комуникациите и CERP изигра важна роля през този период. Във времето, в което нямаше електронни медии и уебсайтове, CERP предоставяше място на ПР индустрията, където да се противопоставят идеи и да се обсъждат професионални въпроси. С навлизането на по-сложни начини за комуникация CERP изгуби голяма част от влиянието си. Проблемът е, че е за асоциация, която представлява други асоциации, е много трудно да оцелява. Предишните президенти на CERP постигнаха добри резултати, но ми се струва, че това не е достатъчно. През последната година се опитвам да ревизирам подхода на CERP. Днес имаме много силна конкуренция от страна на асоциации, предлагащи различни услуги. Ние не предлагаме услуги, а представителство. Базирана в Брюксел, CERP работи активно върху мониторинга и създаването на политика, контакти и сътрудничество с тези, които имат влияние при определянето на политиките по отношение на комуникационните практики. Това включва Комисаря по комуникационните въпроси в Брюксел и всички останали, които работят по европейската директива за прозрачност, която ще засегне цялата индустрия най-вече по отношение на етичните стандарти и прозрачността на комуникационния процес. Така че, през следващите няколко години ще фокусирам дейността на CERP върху тези проблеми.
Според вас пред какви предизвикателства ще се изправи ПР професията в следващите няколко години?
Вероятно ще има много по-голяма регулация и общи правила, на които да се подчиняват ПР практиците. Ще има общи европейски стандарти за ПР индустрията. Комуникацията има важна роля за канализиране на решенията на европейските, националните и местните политики. ЕС засяга дейностите и стратегическото развитие на всички индустриални сектори. Това въздействие създава активен комуникационен поток, който трябва да се подчинява на прецизни принципи по отношение на прозрачност на съдържанието и процеса на комуникация. Това имам предвид, като говоря за регулация от страна на европейските институции през следващите години. Очаквам ЕС да дефинира профила на ПР специалиста. Очаквам също принципи по отношение на чувствителни области като комуникацията във фармацевтичната индустрия или онази комуникация, която влияе директно върху потребителите и обществото.
Като експерт с опит в сферата на Пъблик Афеърс, бихте ли споделили как това се случва на европейско ниво?
Пъблик Афеърс практиките също са свързани с прозрачността. Обикновено, на европейски ниво Пъблик Афеърс дейностите се осъществяват по различен начин от този, който се прилага в отделните страни-членки. На европейско ниво контактите са много по-стандартизирани и поведението на срещуположната страна е по-предсказуемо отколко на национално или местно ниво. Казано накратко, Пъблик Афеърс експертът е ПР специалист. В Пъблик Афеърс процеса трябва да използваш всички комуникационни умения, необходими за ефективната комуникация. В този смисъл, необходимо е подходът да бъде не толкова естетически издържан, колкото работещ.