петък, 5 юни 2009 г.

Създателят на „Уикипедия" пристигна в България

Труд - 6 стр.
Създателят на „Уикипедия" пристигна в България

Георги ДИМОВ, Елена ПЕТКОВА

Джим Уейлс е сред 100-те най-влиятелни хора в САЩ
Онлайн изданието „Уикипедия" е по-достоверно от немската енциклопедия с дългогодишна история „Брокхаус". Така се похвали вчера в морския курорт Албена създателят на интернет продукта Джим Уейлс. Той пристигна у нас, за да открие втория медиен конгрес - „Медиямикс 09".
Уейлс се смята за един от 100-те най-влиятелните хора в САЩ. „Приех поканата
да дойда в България, защото се интересувам от разрастването на „Уикипедия" по цял свят и искам да се уверя, че тя е популярна и тук", каза Уейлс. След което уточни, че достоверността на „Уикипедия" е била доказана наскоро от редакторите на немското списание „Щерн". Те направили въпросното сравнение между онлайн изданието и „Брокхаус".
Уейлс призна, че не знае почти нищо за България. „Всичко, което знам, е, че
вашата страна се намира пред труден избор - дали да поеме към свободата и просперитета, или да се върне назад към пълния контрол и насилието над човешката индивидуалност. Ще ви кажа само, че не сте сами в тази „борба", каза той.
На конгреса в Албена бяха дискутирани проблемите на рекламата във всички медии. Бистри се темата доколко финансовата криза е повлияла.
Според участниците в дискусиите икономическите проблеми са се отразили зле както на електронните, така и на печатните медии. Изказани бяха мнения, че трябва нова форма и нови методи при работата. „Въпреки това рекламата трябва да запази своя дял на пазара и да има повече контрол при плащането", заяви рекламният консултант Красимир Гергов. И добави: „Очаквам да се появи повече конкуренция." Но на рекламния пазар големите играчи щели да бъдат само четирима.

Няма коментари: