събота, 7 юни 2008 г.

Приходите на Евро 2008 ще надхвърлят сумата от 1 милиард евро


дата : 6 юни 2008 г. 18:47 ч.
Приходите са нараснали с над 50 процента. Снимка: ЕРА/БГНЕС




За първи път в историята на европейските футболни финали приходите ще надхвърлят сумата от 1 милиард евро.

Точната сума от първенството в Швейцария и Австрия възлиза на 1,3 милиарда евро и е рекордна в 48-годишната история на евро шампионатите.

В сравнение с първенството в Португалия преди четири години приходите са нараснали с над 50 процента.

Иначе се очаква чистата печалба да бъде 250 милиона евро, съобщиха от УЕФА на специална пресконференция.

Голяма част от приходите - 800 милиона евро, идват от продажбата на телевизионни права, които за първи път не бяха раздадени като общ пакет.

САШ чакат $51 млрд. приходи от онлайн реклама през 2012 г.

Поглед - 17 стр.
САШ чакат $51 млрд. приходи от онлайн реклама през 2012 г.



През 2012 г. приходите от онлайн реклама 8 САЩ ще достигнат 51,1 млрд. долара спрямо 25,5 млрд. долара за 2007г. Това сочи проучване на компанията за анализи IDC, цитирано от световните агенции.
Очакваният скок ще направи интернет втория най-голям пазар на реклама спрямо №5 за преди 5 г. Уебсайтовете ще изпреварят вестниците и телевизиите, а пред тях ще е единствено директният маркетинг.
Само за последната година пазарът на онлайн реклама в Европа отчете ръст от 40% до 17 млрд. долара. За сравнение в САЩ ръстът е от 26% до 24 млрд. долара.
Около 2/3 от общите приходи в Европа са реализирани във Великобритания, Германия и Франция. С дял от над 10% са общо седем държави - Дания, Германия, Холандия, Норвегия, Полша, Швеция и Великобритания.
„Някои анализатори предричат, че рекламата в традиционните медии ще бъде ударена от световната икономическа криза, но изследванията сочат, че тази в електронните издания продължава да расте бързо", казват от Interactive Advertising Bureau (IAB).
Лондонската компания WPR която е Втората по големина рекламна групировка след Omnicom, обяви, че очаква увеличение от поне 20% в бюджетите за реклама в интернет през тази година, след като за онлайн миналата година са отделени 9% от цялата сума.
Секторите, които инвестират най-много в онлайн рекламите, са свързаните със забавления, телекомуникации, финанси и застраховане.
събота, 7 юни 2008 06:40:21

Рафтинг като ПР стратегия

Поглед - 17 стр.
Рафтинг като ПР стратегия



Бързият преглед на съботно-неделната програма на премиера Станишев показа недвусмислено две неща - първо, че предизборната кампания за парламентарния Вот започна, и Второ - че, колкото и ПР да сме Видели, бедна ни е фантазията какво още ни предстои. Този път Станишев удари В земята конкуренцията, избирайки малко познатия по нашите ширини екстремен спорт - рафтинг. Трябва да признаем, че министър-председателят е Верен на себе си - навремето почна своя поход към Властта със също така нетрадиционен, но не толкова екстремален ход, а именно качи се с „Харлей Дейвидсън" на култовия за столетницата Връх Бузлуджа.
Има обаче някои разлики между тогава и сега. Разликите не са в годините и спортната форма на премиера - той очевидно поддържа отлична такава; не е в типа „хъшлашки' прояви, които го правят динамичен и симпатичен, особено на фона на партийните олигарси. Разликите са във факта, че тогава голяма част от електората му се радваше, а днес го ругае. И още: тогава всички знаеха, че е само ПР, но някак си му го прощаваха. Днес пак е очевидно, че става дума за ПР, но той няма да му свърши работа. Така стигаме до основната разлика в двете събития - избора на момента.
Практиката сочи, че когато един политик е във възход, и най-тъпите ПР ходове се оказват работещи, че даже могат да се привидят като гениална и продуктивна имиджова стратегия. И обратното - когато политикът е в криза, всяка негова ПР стъпка, дори най-атрактивната, е допълнителен публичен дразнител и рисков фактор. Кой знае защо политическият елит у нас задължително пренебрегва
Наближат ли избори, политиците, обзети от нездраво вълнение и ентусиазъм, се разтичват по терена и с цената на всичко си търсят събитие, което да ги вкара в медиите. И кой знае защо смятат, че снимката по вестниците им вдига рейтинга. Българският предизборен Фолклор е пълен с ПР случки и образи, на фона на които рафтингът и „Харлей Дейвидсън "-ът са си направо висш пилотаж. Спомнете си за не много фотогенични депутатски тела по плувки на излизане от басейна; министри на фотошоп с актуални чалга звезди; скачащи с бънджи или фалшиво пеещи кандидати с китари и прочее ПР-щини. Истината е, че ако гореописаните политици проявяваха такъв ентусиазъм и въображение във всекидневната си дейност, нямаше да им се налага да се мъчат чак толкова В предизборна ситуация и да получават тендовагинит от рязане на ленти по официални церемонии. Може би е утешително, че и в далеч по-стари демокрации елитът страда от тази излишна и неефективна предизборна ПР треска. Малко преди съботния премиерски рафтинг по бързеите на Струма, Даунинг стийт 10 също реши да вдигне клюмналия рейтинг на британския министър-председател. Гордън Браун започнал лично да пише имейли и да телефонира на случайно подбрани граждани, които са писали оплаквания до него. Само за един ден успял да отметне 20 граждани! Но понеже ставал много рано, на неколцина звъннал около 6 сутринта и отнесъл гнева им с полагащите се нецензурни фрази. Обяснението - правел същото като Джими Картър, преди да стане президент на САЩ през 1976 г. Разликата - отново в избрания момент.
Добрите ПР практики за едни се оказват лоши за други. Но и това съображение едва ли ще впечатли политиците.
събота, 7 юни 2008 06:41:11

Обявявам Рекламиадата за открита!

Капитал - 43 стр.
Обявявам Рекламиадата за открита!



След медицинската тематика, зададена през миналата година, сега националният рекламен фестивал се обръща към спорта
Организаторите от Асоциацията на рекламните агенции (АРА) възложиха на Publicis Marc да създадат комуникацията за деветото издание на ФАРА. Те пък избраха олимпийското настроение за основен мотив в кампанията. Основната визия се състои от петте олимпийски кръга, направени от стърготини, останали от подострянето на цветни моливи, курортният комплекс Албена е прекръстен на "олимпийско градче", а за слоган е използван Кубертеновия принцип, но обърнат надолу с главата: "Важна е победата, а не участието"
През 2007 г. Leo Burnett проведоха "Годишен преглед на рекламната дейност", водещите на церемонията бяха в докторски престилки и всичко бе издържано в медицински стил.
По-сериозната промяна, обаче, е настъпила в структурата на фестивала. Заявките вече ще бъдат оценявани от две журита (пълният им състав може да видите в карето). Едно, председателствано за втора поредна година от Емил Захариев, криейтив директор на New Moment New Ideas за първите 11 чисто рекламни категории (тв, прес-, радио- и т.н. реклама, дизайн, опаковки и др.) и второ за медийните категории - креативно използване на традиционна медиа, нови комуникационни канали и "Медийна кампания". Последната категория е нова и в нея ще могат да участват активности, използващи поне три различни типа медии. Заявките във всички категории трябва да са били излъчени/публикувани/реализирани до 30 юни 2008 г. Крайният срок за подаването им е 1 юли.
Освен двете журита, на фестивала вече ще има и две церемонии по награждаване. Първата ще бъде в петък и на нея ще бъдат връчени наградите от медийните категории. След нейния край ще стане ясен и носителят на наградата "Медиа агенция на годината". А в събота ще бъде заключителната церемония в креативните категории и връчването на наградите за агенция и рекламодател на годината. Тя ще бъде излъчена същата вечер на запис по bTV.
На миналогодишното издание на фестивала "Агенция на годината" стана New Moment, следвана по петите от Publicis Marc. За "Рекламодател на годината" бе обявена Обединена българска банка.
***
Творческо жури (категории 1 - 11)
Председател - Емил Захариев (New Moment New Ideas Company)
Членове - Благовест Лефтеров (AMEXY), Велина Мавродинова (студио "Ентусиазъм"), Владилен Ачев (Publicis MARC Group), Деян Шиваров (Graffiti BBDO), Елена Будинова (SuperNovaBrand), Иван Киров (McCann Erickson Sofia), Йордан Жечев (DDB Sofia), Мария Тодорова (Ogilvy & Mather), Марсел Леви (Noble Graphics), Орлин Карагьозов (Clockwork), Светослав Тодоров (Leo Burnett Sofia)
Медийно жури (категории 12 - 14)
Албена Колева (управител - "Маркетинг комуникации"), Боряна Несторова (управляващ директор - Media Direction), Велислава Анастасова (медиадиректор - Huts JWT), Десислава Стоянова (медиадиректор - Publicis MARC Group), Иво Цеков (управляващ директор - "Пиеро 97"), Катерина Буюклиева (управител - Initiative Media Club), Лили Георгиева (директор - MindShare), Пламена Филипова (медиадиректор - РА "Крес"), Татяна Лозович (управляващ директор - MediaS SMV), Юлита Станишева (управител - Universal McCann)
събота, 7 юни 2008 06:36:26

Размисли и страсти

Капитал - 44 стр.
Размисли и страсти



В началото бе Слави.
Преди няколко години той беше първият голям, независим телевизионен продуцент. След това за доста дълъг период компаниите, които произвеждаха външни продукции за телевизиите, бяха не повече от две и дълго време конкуренцията беше между Слави, Sia Advertising и Global Films. Постепенно обаче този пазар се разви и сериозните играчи в него станаха няколко.
Драматичните раздели от последните седмици между съдружници в тв продуцентския бизнес създадоха впечатлението, че той се променя - някогашните големи вече не са сами. И вече не са толкова големи.
След като бяха заедно в бизнеса 10 години, Слави Трифонов и неговият сценарист и съдружник Росен Петров се разделиха. Прогнозите за Росен Петров пък са, че той ще създаде собствена продуцентска компания, а от bTV и "Нова тв" дават ясни индикации, че биха работили с него. "Седем осми" доказа, че създава добри продуценти, такъв е примерът с Евтим Милошев, който, преди да създаде собствена компания, работеше за "Шоуто на Слави".
Другата емблематична раздяла в тв продуцентството е между Нико Тупарев и съдружниците му от SIA Advertising. Тупарев затвърди позициите си като тв продуцент, след като направи три успешни сезона на Big Brother и два на неговата VIP версия. Оказа се обаче, че раздялата със съдружниците му е раздяла и с формата. Причината не стана съвсем ясна, но очевидно преговорите между него и "Нова тв" в лицето на Павел Станчев са били трудни. "Между два тв сезона винаги се водят преговори, прави се равносметка на изминалия сезон и се планира. В този аспект е възможно да настъпят промени, ако страните не се споразумеят", коментира дипломатично програмният директор на "Нова тв" Павел Станчев. Според него "проблемът на пазара е, че телевизиите са много повече от продуцентските компании. Всички те искат да инвестират в качествено съдържание и обикновено работят по няколко големи проекта. Телевизиите имат нужда от някакъв ексклузивитет, когато работят с даден голям продуцент", допълни Станчев.
Каквато и да е истината, размириците и разделите доказаха, че пазарът на продуцентски услуги има нужда от нови играчи, защото телевизиите и амбициите им са много, а продуцентските компании способни да работят по големи проекти - малко. Двете частни национални телевизии bTV и "Нова тв" вече влизат в схватки за възможността да работят с най-добрите в бизнеса, при това приоритетно, но очевидно вече е отминал и периодът, в който пазарът е ясно разпределен на зони - Нико Тупарев например да не може да работи с никой друг освен с "Нова тв", а пък Слави Трифонов е само за bTV.
След раздялата Слави - Росен, Нико - SIA ще има още две нови компании, които обещават да създават силни проекти. От тази ситуация ще спечели, "който излезе с по-рейтингови програми, както обикновено, ще е печелившият. Разместванията нагнетиха страстите, уголемиха амбициите на продуцентите да се доказват отново и ето ги - свежи и нахъсени влизат в новия сезон, което е добре дошло и за телевизиите, и за зрителите. Що се отнася до падане на цените, тази посока на развитие на нашия пазар е напълно нелогична и затова невъзможна. Цените постоянно се качват и ще продължават да го правят, и това не е страшно, докато следват логиката на пазара", коментира програмният директор на "Диема" Олга Лозанова. По малките тв канали като TV7, "Диема" и амбицираната да стане четвърта национална телевизия ТВ2 са привлекателни места за реализация на продуцентски проекти и вече го доказват.
Според програмният директор на bTV Апостол Пенчев е възможно да "дойде момент, когато телевизиите ще трябва да създадат и собствени продуцентски звена, защото е по-добре да се инвестира повече в продукт, а не в нарастващи продуцентски печалби. Телевизиите имат нужда от повече собствено изковани лидери на продуцентско ниво. "За мен не е положителен фактът, че продуцентите не инвестират в обучението на екипите си и това ще създава проблеми при старта на амбициозни проекти като създаването на местни сериали", коментира председателят на борда на директорите на "Нова тв" Силва Зурлева. Според Пенчев рискът пред новите сериали също е "липса на кадри, база и традиции. Всичко се създава от кота нула, а се сравнява с образци, произведени от много напреднали държави. За да има реални постижения, са необходими години обучение и натрупан опит. Зад "Отчаяни съпруги" например стоят 60 години традиции, опит и безупречен професионализъм", коментира той.
Краят на независимите продуценти, разбира се, е все още далеч. Освен че телевизиите са задължение от медийния закон да отделят твърд процент от програмата си за тях (10%), услугата, която те предлагат, все още е смислена. Сигурно е обаче друго. Пазарът на външни продуценти вече е толкова конкурентен, че те са загубили някогашната си власт да диктуват тв модата.
Отсега нататък тонът в ефира все по-често ще се задава от телевизиите...
събота, 7 юни 2008 06:37:55

Телевизията и печатните издания са най-предпочитани за рекламни инвестиции

Класа - 11 стр.
Телевизията и печатните издания са най-предпочитани за рекламни инвестиции

Андриана МИХАЙЛОВА

Слушаемостта на радио в София скочила е 30 0% заради задръстванията
Телевизията и вестниците са най-предпочитани за рекламни инвестиции в световен мащаб за периода 2007-2010 година. Телевизията заема и се очаква да държи най-голям дял в диапазона 37,55% и 37,8%. Данните на Zenith Optimedia от април 2008 г. оповести генералният директор на bTV Вики Политова на първия медиен конгрес, част от фестивала Mediamixx '08 в "Албена".
Вестниците се нареждат на второ място въпреки прогнозите, че от 27,3% за 2007 г. делът им ще спадне на 23,9 % през 2010 г. Трети са списанията с относителна стабилност -12,1% за миналата година и очакван 11,3% дял през 2010 г. Прогнозите за радиото са съответно 8,1% и 7,6%. Най-голям скок се очаква при интернет - от 8,2% на 12,3% след две години. Ръст ще отбележи и делът на рекламните приходи от външната реклама - 6,3% срещу 6,9%. Интернет е медията с най-революционен годишен ръст въпреки тенденциите за неговия спад от 31,2% за 2007 г. на 17,2% за 2010 г. Телевизията има 6,3%-ов ръст, радиата - 4%-ов ръст, а вестниците- 1,8 на сто.
"Европейският онлайн пазар през 2007 г. спрямо 2006 г. е реализирал ръст от 50%,
в резултат от което има шансове да догони американския пазар, чийто скок е 26%", посочи още Политова.
През 2008 година българинът гледа 318, или с 36 минути повече телевизия 8 сравнение с 2001 година. Общата тв гледаемост се покачва на всеки две години "Тенденцията е идентична на други основни европейски пазари. В Германия например средното увеличение от 1996 г. до 2006 г. е 20%. Разликата с нашия пазар е, че у нас средната гледаемост е с минимум 40% от тази в Западна Европа", допълни Вики Политова. Тя разясни, че сайтът на bTV има 100% ръст на среднодневната посещаемост и са регистрирани 67 000 уникални посещения на ден. 235 000 са регистриралите се за три месеца, а 4000 са потребителите, които гледат програмата на първата национална частна телевизия онлайн в праймтайма. Прогнозите сочат, че до края на годината те ще бъдат 6500.
"Не е вярно, че радиото има само 4% ръст - само в София слушаемостта му се е увеличила с 300%» заради задръстванията", включи се в дискусионния панел "МММ -Money, Media, Market" Радосвет Радев. Собственикът на "Дарик" се самообяви за "жив паметник на много медийни събития" и попита дали медийният капитализъм се е състоял в България. Радиошефьт си самоотговори положително, като посочи за доказателство проекта "Дарик". "Преди 15 години го направих с кредит от 150 000 долара, а цената на радиото в момента е между 25 и 30 млн. евро. Ръстът на активите е 10 000%", разясни Радев.
Според депутата от НДСВ Милен Велчев вчерашният ден е направил управляващите щастливи, защото вместо тях на първите страници на вестниците е бил скандалът с ЦСКА. Бившият финансов министър заяви, че държавните институции трябва да работят с медиите, така че да раждат новините и да ги контролират, защото по-добрият вариант бил един процес да се управлява, дори той да е обречен. Милен Велчев припомни и думите на експремиера Симеон Сакскобургготски: "Не е важно да има комфорт на правителството, а медиите да имат правителствен комфорт." От 470 минути пред екрана българите изкарват 125 минути във Vbox, обяви пък Любен Белов, съучередител на "Нетинфо" и изпълнителен директор на "София Венчърс".
3 млрд. са потребителите на мобилни телефони 6 света, а тези, които ползват компютри - 1 милиард. Затова GSM-ume не са само телефони, а нов тип медия, заяви в презентацията си Керстин Трикалитис, изпълнителен директор на УИН, Гърция.
Текст под снимка
Генералният директор на bTV Вики Политова (на трибуната) разясни вчера последните тенденции в развитието на тв пазара у нас и в чужбина.
събота, 7 юни 2008 07:06:43

Списание The Explorer започва да излиза на български език

bpost.bg - Развлечения
Списание The Explorer започва да излиза на български език



От 9 юни списание The Explorer ще излиза вече и на български език. Изданието отвежда своите читатели до всички краища на света, разкрива невероятните тайни на природата и на човешката култура, като междувременно отделя внимание на опазване на околната среда, актуални научни открития и изчезващи култури.
Автори на материалите в списанието са видни учени, всепризнати международни и български специалисти в дадената област, професионалисти и „пътешественици-аматьори”, които многократно са доказвали своята компетентност. Всички статии са базирани на професионалния опит на авторите и личните им впечатления, които подтикват читателите към собствени открития.
На страниците на списанието се представят по нов, нестандартен начин, както познати забележителности и дестинации, така и най-далечни кътчета на планетата. В материалите се обръща особено внимание на качествените фотографии, които умело допълват фактически обоснования текст. Експедициите на Thе Explorer се провеждат с минимално негативно въздействие върху околната среда, към което приканваме и нашите читатели. В първи брой на списанието може да получим интересни съвети именно в тази насока.
От списание The Explorer читателят ще може да научи всичко, което трябва да знае за Мексико и да разгледа невероятните снимки от експедицията на фотографа Атила Лорант в Еквадор.
Също така изданието ще публикува eксплозивно интервю с великия български алпинист Методи Савов.
Освен всичко това в новия брой сътрудници на Explorer разказват за най-големия ядрен ускорител в света.
Любителите на туризма в България пък ще могат да научат повече за джунглата в сърцето на България – Крушунските водопади.
05.06.2008 г.
петък, 6 юни 2008 00:01:00

Независима класация на медиите за доверието в тях

Класа - 11 стр.
Независима класация на медиите за доверието в тях



Презентирането на TV2 струва 35 000 лева, но генерира ефективност за 2 млн. лева
Да се направи независима класация на медиите за доверието в тях. Това предложи Красимир Гергов, председател на Националния борд по туризъм, на първия медиен конгрес в Албена. форумът е част от медийния фестивал Mediamixx'08 и бе открит вчера с дискусията "Медията като мост между религии и култури". Подобно изследване се прави от години, но от държавния НЦИОМ. Според Гергов каталогът с авторитети може да обхване и електронни, и печатни медии, както и отделни личности. Идеята може да се осъществи от организаторите на Mediamixx'08 и да стане факт още тази година. "Класацията може да се реализира и чрез анкета", уточни още Гергов. Той даде за пример "файненшъл таймс", който е лидер по степен на доверие и същевременно доказателство как медиите са огледало на обществото. "Медиите у нас са два вида - независими -тези, които се издържат от реклама, и обществени като БНТ и БНР, които се финансират от държавата, имат малки постъпления от реклама и изпълняват обществени и възпитателни функции", заяви в презентацията си пред първия медиен конгрес на изток от Кан бизнесменът. Той даде пример от българската действителност - лансирането на TV2, стартирало със скандален постер на Азис. След това плакатът беше свален от кмета на София Бойко Борисов. "Вестниците публикуваха на първите си страници билборда заради неговата скандалност, после отразиха неговото сваляне, а накрая, когато Азис се появи в костюм, отново писаха за него. Ефективността на кампанията се оценява на 2 млн. лв., а изработването й на 35 000 лева", уточни още Красимир Гергов. Като пример за положителен PR, председателят на Българската голф асоциация разказа как наскоро играл голф с Христо Стоичков, който през цялата игра не изпсувал нито веднъж и не отказвал на фоторепортерите да го
снимат. "Естествено, много журналисти отразяваха събитието, а самият футболист си направи добър PR, като участва в такава джентълменска игра", допълни рекламният шеф. Председателят на УС на АРА (Асоциацията на рекламните агенции) разкри как в началото почти не е имало медиен интерес към рекламните фестивали в Албена. Затова организаторите обявили, че Клаудия Шифър ще дойде за награждаването, а журналистите се втурнали да отразяват събитието. За по-малко от седмица били генерирани над 1500 материала. Гергов даде пример и за силата на "черната магия" - ако Мадона не беше осиновила чернокожо, а бяло дете, то едва ли щеше да бъде такава сензация за пресата. Репортажът по повод предаването на властта в Русия от Владимир Путин на Дмитрий Медведев също е доказателство за влиянието и скритите внушения в медиите. "Двамата вървяха по Червения площад в крачка, което недвусмислено показва, че те ще работят съвместно и в бъдеще. Направило ли ви е впечатление, че дясната ръка на Путин, като възпитаник на КГБ, винаги е свободна и готова да извади пистолет от джоба? Това символизира сигурността на руснаците в него", каза още Красимир Гергов. Той показа на делегатите и клип от решаващата реч на Барак Обама, в която кандидатът за президент обещава да приключи войната в Ирак. В материала не се виждат чернокожи на първия ред, тъй като според рекламните специалисти Обама е сигурен, че всеки с неговия цвят на кожата ще гласува за него, а целта му са белите избиратели. С това изказване Обама успя да спечели сериозна преднина пред Хилари Клинтън. За ролята на медиите като политическо и културно влияние говори и Ерол Юзер, президент на "Юзер Дюс". Турският медиен предприемач посъветва репортерите да не вярват в това, което виждат и по-често да задават въпроса "защо". Кувейтецът Уалийд ал Гунайман от "Бейд ал салам груп" пък представи значението на свещените книги за християните и мюсюлманите. "Коранът е като Библията. И двете свещени книги имат едно и също сакрално значение и за хората, изповядващи ислям, и за християните", разказа специалистът. Според него медиите играят важна роля за подобряване на общественото мнение за имиджа на мюсюлманите. "Ислямът не ни учи да убиваме невинни хора. Независимо дали вярваме в Мохамед или 8 Исус, трябва да уважаваме нашите светци и да ценим какво са направили те за нас", обясни Ал Гунайман. В дискусията участва и Явор Милушев, зам.-министър на културата, Румен Янчев, председател на борда на директорите и изпълнителен директор на "Булстрад", и Алистър Бойд, изпълнителен директор на "Бойд Медия Къмюникейшън".
***
Мария Стефанова: Родната журналистика е с манталитет на папарак
Медиите у нас се делят на два Вида: светци и бохемц но Всички заедно работят за изграждането на един европейски образ, каза председателката на СЕМ Мария Стефанова. Тя сравни родната журналистика с момиченце с манталитет на папарак, което се ръководи от три правила - не се интересува дали се справя професионално, а дали материалите му са в срок, ръководи се от правилото, че всеки си заслужава неудобните Въпроси, без значение от социалния статус, и гледа да води "бърз, секс лаф" със събеседника си. Шефката на СЕМ сподели притесненията си, че рекламите у нас се превеждат в повечето случаи едно към едно. Тя даде пример за рекламния клип на известна банка, в който на въпроса: "Нали сте съгласни?", кученце кима утвърдително с глава. Според Стефанова така може да загубим идентичността си в процеса на глобализацията.
***
Проф. Николай Овчаров: Пресата и електронните издания подпомагат туризма
Медиите са сред основните виновници за развитието на туризма. Това заяви проф. Николай Овчаров и допълни, че чрез пресата и електронните издания за два месеца на Перперикон идват 100 000 човека. Ако интересите на науката, рекламата и държавата се преплетат, можем да станем привлекателна туристическа дестинация като Гърция и Италия, прогнозира професорът. Той подкрепи идеята на Красимир Гергов, обявена на Четвъртата световна среща на българските медии в Мадрид, че митовете и легендите трябва да се използват все повече в рекламата на България като топтуристическа дестинация. Според Овчаров митовете за Орфей, Дионис и Спартак ще доведат у нас много посетители.
***
Текст под снимка
Председателят на Националния борд по туризъм Красимир Гергов бе лектор на вчерашната дискусия "Медията като мост между религии и култури', с която беше открит първият медиен конгрес в Албена.
петък, 6 юни 2008 06:45:09

Слухове

Про Анти - 3 стр.
Слухове

Йордан МИТЕВ

Разглеждам „слуха" главно като акустика, въздишка, изтръгната от натиска на тоталитарния режим върху поданиците му. Някога, в без/дезинформационното общество, когато предаването „По света и у нас" имаше прякора „По света според нас" и за вестниците се твърдеше, че им е вярна само датата, не беше никак безопасно да дадеш ухо на сплетнята, камо ли да я споделиш с ближния си.
Слухът живее от любопитството дали е истина, или неистина. От това събужда интерес и приковава вниманието. Ако засяга насъщни интереси, надежди, очаквания, безпокойства, съмнения, опасения, страхове или заплахи, той попада върху плодородна почва и за определено време дава ориентация и обяснение. Както сънят според Фройд, така и слухът е на първо място желание. В казармата слухът за уволнението (ЕВК, един войник ми каза) бе неделим от есенните задръжки на подлежащия на уволнение набор. За международен пример бих могъл да посоча сина на Ким Ир Сен, Ким Чен Ир, севернокорейския диктатор, слуховете за чиято смърт не секват, откакто е на власт от 1994 г., и най-удивителното е не тяхното несекване, а че напоследък ги опровергават южнокорейците! У Висоцки има една песничка за слуховете („Ходят слухове, че всичко ще поскъпне, абсолютно всичко, но най-много готварската сол!") и тя отразява същината на заболяването. Съвременниците помнят, че най-напред бе мълвата, сетне изпразването на рафтовете, после опровержението и накрая поскъпването. Аз преживях този спектакъл за пръв път, ако не ме лъже паметта, през 1964 г. в изпълнението на сладкодумеца Леко Таков, министър на вътрешната търговия. Разбира се, не е имало случай слух за поскъпване да не се е сбъдвал и е очевидно, че мълвата тръгва от изтичане на информация за подготвяната „ценова корекция". Тук слухът е в ролята на плашило и както преображението, така и разобличението му не представляват особено затруднение: в страни с дефицитна (планова) икономика и дефицитни средства за осведомяване друго не се случва. Непосветеният би сгрешил, ако си помисли, че тоталитарната власт е безкористен любител на истината и заради нея преследва слуховете. Не, тя гонеше до дупка едни и насаждаше също до дупка други слухове. Нека изтъкна „мълвата", която и днес може да проверите на свой гръб, ако пред непознати във влака изръсите, че сте от Сливен. След по-малко от половин час ще ви попитат какво стана с танкиста, който не знам кога си (всъщност от 1944 г. до днес!) мачкал на ред циганите в града на 100-те войводи?!? Държавните от народните слухове се различават от това, че първите не се преследват, грижливо се поддържат и някой се храни от тях. Режимът на Кадафи роди мълвата, че СПИН е сътворен в лабораториите на ЦРУ; през суровата 1978-79 г. Москва бе наводнена не само от слухове-плашила (антифризът замръзва в колите, радиаторите се пукат от студ, очакват се температури под -50 градуса по Целзий, но на синоптиците им забранили да го казват!), но и разговори, че необичайният студ е следствие от приложението на новото „американско климатично оръжие"; след Чернобилската катастрофа през 1986 г. в тогавашния СССР за пръв бе фиксиран слух за „еврейско-масонски заговор"; подир страшното земетресение в Армения (1988 г.) много се говореше за „геологическо оръжие". За насаждането на своите измишльотини режимът имаше нужда да насъсква не само срещу цигани и турци, но и срещу чужденци. Едно от първите обвинения на I Живков и кликата му срещу дисидентите бе свързано с това, че слушали чужди радиостанции, и то намери радушен прием сред „широките народни маси". Във всички всекидневници имаше платени подслушвачи на чуждите медии и тяхната работа бе свързана с вредни условия на труд, защото властта заглушаваше радиопредавателите и за слугите си. Още няма никъде публикувани данни колко пари е потрошил режимът в борба да надвие чуждите радиопредаватели, но паметливите помнят, че и когато имаше режим с електричеството в страната, заглушителите не секваха! Съчинението на някой си С. Беззубцев „Слуховете, които работят за вас" ме заставят да не се ограничавам само с тоталитаризма в разсъжденията за сплетнята. Сред демократичните общества предишният, одържавеният тоталитарен слух е намерил сетно убежище... в рекламата. Рекламата е платен слух! свободният, народният слух, в който „със споделянето на мнима тайна за кратко време се създава своето рода общност от знаещи люде, заякчавана от дружно споделяни чувства, като злорадство или морално превъзходство" обаче остава неизтребим и както напоследък уж търсеха кой разпространил мълвата за плачевното състояние на една банка („муха и банка се убиват с вестник"), даваха опровержения, а вложителите си теглеха парите, така утре ще имат същите основания за издирване на други слухосеячи, но по друг повод.
петък, 6 юни 2008 07:29:40

Макейн срещу Обама - разположение на силите

Капитал - 14 стр.
Макейн срещу Обама - разположение на силите



Какви са шансовете на кандидатите в сблъсъка им за Белия дом(Страница 1 от 2)
Засега в предстоящата битка между Джон Макейн и Барак Обама две неща са сигурни.
Първото е, че кандидатите на републиканците и демократите ще имат по двама противници. Макейн не само трябва да се изправи срещу 25 години по-младия си опонент, но и срещу наследството на президента Джордж Буш. Обама има пред себе си не само уважаван ветеран и любимец на медиите. Той трябва да заличи и раните, които Хилъри Клинтън му нанесе в предварителните избори - например твърдението й, че за разлика от Макейн той не е готов за главнокомандващ. Второто сигурно нещо е, че кампанията ще продължи в почти същите рамки - промяната и неопитността срещу опита и статуквото.
Още във вторник, преди предварителните избори сред демократите да бяха приключили, Обама и Макейн вече очертаха разделителните линии помежду си. Макейн обвини бъдещия си съперник в ултралиберализъм и предлагане на рецепти, които вече са се проваляли - като по-голяма намеса на държавата в икономиката. В потвърждение на това той посочи гласуванията в Конгреса на сенатора от Илинойс, които бяха определени като едни от най-либералните. "Това не е промяната, в която можем да повярваме", иронизира Макейн един от популярните лозунги на Обама.
В речта си, в която обяви победата си на предварителните избори, Обама отговори, че не вижда промяна в лицето на Джон Макейн, който според него е подкрепял президента в 95% от времето.
В общи линии пред демократите се разкриват само
Розови перспективи
Рейтингът на отиващия си президент е почти толкова нисък, колкото на Ричард Никсън след скандала "Уотъргейт" в началото на 70-те години на миналия век. Като цяло американците показват силно неодобрение към Републиканската партия. В последните няколко месеца демократите прибавиха трима нови конгресмени, избрани от региони, считани за традиционно републикански. Не стига това, но разочарованието от състоянието на икономиката в страната е толкова силно, че загубата на Белия дом от партията на власт е сигурна. Към това трябва да се прибави и фактът, че вече шест от всеки десет американци смята, че войната в Ирак е била грешка.
В същото време демократите отбелязват рекорден брой избиратели в предварителните избори, а способността на Барак Обама да привлича донори най-вероятно ще го направи първия кандидат за президент, който напълно ще се откаже от публичното финансиране на кампанията си. "Всеки детайл от политическия пейзаж облагодетелства демократите", заключи наскоро либералният институт "Брукингс"
Основната линия на демократите е, че Джон Макейн в Белия дом ще означава още четири години за политиката на Буш. Доколко това клише ще бъде възприето от избирателите е трудно да се прогнозира, тъй като Макейн е последният човек в Републиканската партия, който може лесно да се асоциира с настоящия президент. Републиканските стратези смятат, че той вероятно е единственият политик в тяхната партия, който изобщо има шансове в настоящата ситуация. Ако демократите прекалят с обвиненията срещу Макейн, който има достатъчно примери за противопоставяне на Буш - от съпротивата му за намалението на данъците, до политиката в Ирак - в един момент това може да изглежда не само липса на въображение, но просто неадекватно.
През 2004 г. общата ситуация също не беше много благоприятна за републиканците. Тогава обаче стратегията за
Персонални атаки срещу кандидата на демократите Джон Кери проработи. В един момент дори ветеранът от войната във Виетнам изглеждаше като по непатриотично настроен от вицепрезидента Дик Чейни, който съзнателно избягва военната служба в края на 60-те години. Обама ще се изправи пред не по-малко ожесточена кампания и може само да се надява, че досегашните атаки на Хилъри Клинтън са го подготвили добре за това, което го очаква.
Както Макейн вече загатна, основната линия на противопоставяне ще бъдат либералните позиции на Обама, които според републиканците трудно се връзват с надпартийното му послание. За сметка на това Макейн е доказал, че може да работи с политическите си опоненти - дали по въпроса за американските военнопленници във Виетнам (заедно с Джон Кери) или за климатичните промени. Обама ще се изправи и пред обвиненията за елитаризъм, които, колкото и измислени да са, ще бъдат експлоатирани до последно. В предварителните избори между демократите това вече беше проблем за него сред белите работници, на които сега републиканците ще разчитат в няколко ключови за изборите щати. Благодарение на по-либералното си отношение по имиграционните въпроси Макейн вероятно ще успее да привлече и испаноезичните избиратели. Въпреки че традиционно подкрепят демократите (макар че през 2004 г. Буш успя да ги спечели на своя страна), засега те не изглеждат обхванати от Обама-манията. Техният вот обаче ще е решаващ в няколко щата, където разликата между демократите и републиканците е много малка.
Основното бойно поле
Може би за това един от упоритите слухове за евентуалния му вицепрезидент е бившият шеф на "Хюлет-Пакард" Карли Фиорина.
Другият основен сблъсък ще е за външната политика. Макейн критикува сенатора от Илинойс за желанието му да разговаря с Иран или Венецуела без предварителни условия. Обама отвърна, че опонентът му не само иска да продължи линията на Буш, но и да я разшири - не само в Ирак, но и към Иран. Според него "твърда и директна дипломация" е основата на успешната външна политика.
За разлика от предварителните избори, в които, при липсата на сериозни политически различия, кампанията изглеждаше по-скоро като противопоставяне на различни стилове - борбеността на Клинтън срещу посланието "нова политика" на Обама, на президентските това няма да бъде така. Обама и Макейн имат коренно различни възгледи по отношение на здравеопазването, сигурността и икономиката. Дали изборите ще се превърнат в референдум по тези въпроси или отново ще се съсредоточат върху личните качества на кандидатите, предстои да се види в следващите няколко месеца.
***
Електорална математика
Колкото и колосална да е битката, каквито и да са аргументите на републиканците или демократите, президентските изборите в САЩ обикновено се решават в един или два щата. По-голямата част от щатите (с много редки изключения) традиционно гласуват за една от двете партии - примерно Калифорния и Ню Йорк за демократите, Тексас и Канзас за републиканците. Затова решаващи се оказват т.нар. плаващи щати, такива, които често променят предпочитанията си за една от двете партии. Така например през 2000 г. изборите в полза на Джордж Буш се решиха не толкова от съмнителното преброяване на бюлетините във Флорида, колкото от загубата в Охайо на Ал Гор. В изборите между Буш и Джон Кери през 2004 г. решаващ отново се оказа Охайо, където само 2.91 % не достигнаха на кандидата на демократите, за да спечели изборите, по-малко дори от това, което беше нужно на Ал Гор четири години по-рано. Такива щати през 2004 г. бяха около десет, като три - Пенсилвания, Охайо и Уисконсин, имаха най-голяма тежест поради броя на електоралните гласове, които излъчват за определянето на президента.
По време на предварителните избори Клинтън спечели убедително именно в такива щати - Охайо, Пенсилвания или пък "родния" й Арканзас. Преднината на Обама пред Клинтън всъщност дойде от щати като Аляска, Айдахо и двете Дакоти, за които вероятността да гласува за демократите клони доста под нулата. Неприятният момент за Обама е, че почти 50% от привържениците на Клинтън заявяват, че не биха гласували за него, а някои дори казват, че ще подкрепят републиканците. Дори и част от тях, след като отшуми горчивината от надпреварата между двамата, да решат да гласуват за Обама, вероятността Охайо и Пенсилвания да почервенеят е много голяма. С това и шансовете на Обама да победи Макейн стават много проблематични. Последните прогнози дават преднина на Обама, но тя се крепи на доста оптимистичните предвиждания за победа в щати като Ню Хемпшир, Невада и Мичиган, все места, където той загуби от Хилъри Клинтън и в които Макейн има доста висока подкрепа. Именно за това най-обсъжданите варианти за вицепрезидент на Обама са губернаторите на Охайо, Пенсилвания и един от сенаторите от Вирджиния, които могат да наклонят везните в негова полза.
Необичайната президентска кампания през 2008 г. вероятно ще създаде много повече плаващи щати, нещо, което вероятно ще е от полза за Обама - причината е не само способността му да привлича независимите избиратели. Очакванията са, че той ще продължи да набира средства с рекордни мащаби, което ще му позволи да води битка навсякъде, нещо, което неизбежно ще изтощава финансовите ресурси на Макейн.
събота, 7 юни 2008 06:10:36

И победителят в конкурса на годината е...

Капитал - 42 стр.
И победителят в конкурса на годината е...



Най-интересният конкурс от началото на годината приключи за малко повече от месец - изключително кратък срок за надпревара от подобен мащаб.
Leo Burnett Sofia е големият победител в pitch-а (конкурс, на рекламен език). През следващите две години агенцията ще отговаря за atl (медийното) и btl (немедийното) обслужване на "БТК груп", като ще работят и за двете основни марки на компанията - БТК и vivatel. Досега те работеха само за третия мобилен оператор, а бившият монополист на пазара на стационарна телефония БТК бе обслужван от New Moment New Ideas.
MediaS SMV (медиа агенцията, част от New Moment New Ideas Company) ще извършват медиа планиране и купуването на рекламни площи и време, отново и за двете марки. Агенцията и досега работеше за БТК и vivatel.
"БТК груп" е един от най-големите рекламодатели в страната, като бюджетът й за тв и пресреклама през 2007 г. надхвърли 26 млн. лева, по данни на "Маркет линкс" и TNS/TV Plan.
За участие в конкурса освен победителите бяха поканени още седем от най-големите агенции на пазара - РА "Крес" (които работеха за btl проектите на двете марки), Publicis Marc, McCann Erickson Sofia, Noble Graphics, DDB Sofia и Euro RSCG Sofia и Graffiti/BBDO. Впоследствие Noble Graphics не продължиха участието си, а до втория кръг са били допуснати четири агенции. Те имаха по-малко от две седмици да разработят и предложат идеите си за кампании.
Една от причините за обявяването на конкурса бе преструктурирането на "БТК груп", което започна с встъпването в длъжност на новия изпълнителен директор на компанията Бернар Москени. "Една от задачите ни бе да се намали броят на обслужващите агенции", обясни директорът "Връзки с обществеността и корпоративни комуникации" на "БТК груп" Георги Куртев. Въпреки наличието на две марки на пазара, "от клиентска гледна точка ние сме едно цяло, една компания", допълни той. Не на последно място Куртев постави и "по-ефективното използване на средствата на "БТК груп".
Официално Leo Burnett ще поеме работата за клиента от 1 юли. Естествено от агенцията изразиха радостта си от изхода на конкурса, както и от факта, че ще продължат да работят с MediaS SMV. Но при спечелването на пълно обслужване за такъв голям клиент винаги излиза въпросът за хората в екипа на обслужващата агенция - ресурсът от качествени хора е един от големите проблеми на рекламната индустрия. "По отношение на човешкия ресурс и капацитета да обслужваме клиент от такъв ранг ние сме в много добра стартова позиция. Разполагаме с добре обучен и посветен на клиента екип, който познава спецификата на телеком сектора и поради голямата динамика и конкуренция на този пазар, е буквално обигран в "отряд за бързо реагиране" - способност, която развихме благодарение на съвместната ни работа с vivatel", каза Галина Чулева, директор "Обслужване на клиенти и нов бизнес" в Leo Burnett и допълва, че единствено и "евентуално" може да се наложи подсилване на btl капацитета на агенцията, за да не страдат и останалите й клиенти. "Щастливи сме, че БТК отново избраха за свой партньор нашата агенция в частта, която се отнася до медийно обслужване", коментира изпълнителният директор на New Moment Ненад Лозович и допълва: "Конкурсът беше тежък, конкуренцията - изключително сериозна. Състезавахме се с най-големите агенции на пазара, подготвихме се в кратки срокове, а междувременно работихме и по текущи проекти на БТК. Разбира се, щеше да е много хубаво, ако освен медийното, бяхме спечелили и atl обслужването на клиента. Той обаче избра друга агенция, на която желаем успех." Лозович казва още, че изходът от конкурса ще им позволи при тях да се случат "много интересни неща, свързани с нови идеи" за агенцията, но не разкри повече подробности.
събота, 7 юни 2008 06:34:54

Всички говорят

Капитал - 49 стр.
Всички говорят



40 на сто от хората ще бъдат "хиперсвързани" след 5 годиниЧ
Комуникациите ще оплитат в мрежата си все повече хора
Чувствате ли се претоварени от комуникация? Не бързайте с отговора.
В случай че ползвате фиксиран телефон у дома, имате и мобилен (може би два), работите с компютър и лаптоп, може би трябва да се замислите.
Според изследване на IDC около 36% от проучените от тях хора, работещи в бизнеса (2400 души в 17 страни по света), стават все по-претоварени от постоянно комуникиране. Всеки ден те активно ползват горните четири устройства. Чрез тях те говорят, изпращат SMS-и, електронни писма, чатят в ICQ, намират нови "приятели" в MySpace, публикуват снимки в Picasa и т.н. Още по-пристрастени са 16% от запитаните служители, които от IDC наричат хиперсвързани. Тези най-ярки представители на технокултурата разчитат на поне седем джаджи, за да са постоянно включени онлайн. Прогнозата на анализаторите е, че до пет години племето на хиперсвързаните ще набъбне до 40% от всички работещи.
Малка бележка: проучването е платено от големия производител на телекомуникационно оборудване Nortel.
Експлозията на свръхобщуването
Причините за по-големия обем на комуникацията в наши дни трябва да се търсят в еволюцията на нашия начин на живот, коментира в своя материал ComputerWorld. За пръв път в човешката история хората не живеят заедно в малки общности и не прекарват целия си живот на едно място. Спомнете си ретро филмите за праисторическата епоха, когато около огъня са се събрали цели семейства. Няколко хиляди години по-късно и след една по-сериозна индустриална революция човешкият вид започва да пътува много повече, улеснен от прогреса при транспортните средства. Все по-често хората напускат родните си места и започват живот другаде. Освен това остават на големи разстояния помежду си и все по-често са изолирани. Технологичният прогрес намира решение за този проблем и постепенно достига до изобретяването на телефона, компютъра и интернет. За вас това се измерва в удобната възможност да чуете какво прави точно сега най-добрият ви приятел.
Наличието на толкова много медиатори обаче остава встрани от много хора. Те не са чували за интернет, още по-малко за социалните мрежи като Facebook. Изследване на Parks Associates сред хиляда души разкрива именно тази противоположна крайност - една пета от американците никога не са получавали или изпращали мейл. Комуникационното претоварване за едни явно е напълно чуждо явление за други.
Дигиталният разлом
Така на практика се получават две малцинства в най-отдалечените краища по координатната система "включени в мрежата". На единия бряг са най-свързаните потребители, а от другата - хората, които не виждат как високите технологии ще променят живота им. Тези хора не само че говорят на различни езици, но и можете да ги намерите на също толкова различни места. Едно е ясно - броят на хиперсвързаните ще продължава да расте, подкрепен от технологичния напредък, а офлайн аудиторията с по-бавни темпове ще става все по-свързана. Разбира се, с изключение на малък брой хора, които ще продължават да игнорират хай-тека от своя живот и, така да се каже, да стоят здраво стъпили на земята...
А колко пъти звънна телефонът ви, докато четяхте тази статия?
събота, 7 юни 2008 06:39:19

Отново в орбита

Капитал - 65 стр.
Отново в орбита



Телекомът "Орбител" напомни за себе си със старта на свой ADSL интернетА
Изпълнителният директор на "Орбител" Шандор Полани обмисля нови възможности за развитието на компанията му
Ако смятате, че Супер Любо не се справя добре със задълженията си на комиксов герой, скоро бихте могли да се доверите на някой от неговите роднини - по пряка или съребрена линия. Скоро българският интернет пазар може би ще изглежда като изваден от вселената на Marvel*, а причината се крие във факта, че на пазара излиза още една компания, която да предлага ADSL достъп. Досега тази технология беше ексклузивна само за телекомуникационния гигант БТК. Използването й е ключово за всеки интернет доставчик с амбиции да присъства осезателно на този пазар в национален мащаб, защото тя позволява високоскоростен пренос на данни по медните телефонни жици и съответно не изисква прокарването на допълнителни кабели.
Новият играч в тази пазарна ниша е телекомът "Орбител", който официално стартира своята услуга на 4 юни под името ODSL. Тя съществува в две разновидности: ODSL (широколентов достъп) и ODSL mix (широколентов достъп плюс телефония). По този начин "Орбител" се превръща в "първия алтернативен оператор, включващ се в пазара на ADSL достъп до интернет", заяви изпълнителният директор на компанията Шандор Полани.
Битстрийм в действие
Реализирането на ODSL е възможно на базата на договор, сключен между "Орбител" и БТК, който позволява на алтернативния оператор да се възползва частично от инфраструктурата на "историческия телеком". Технически това е възможно чрез т.нар. битстрийм технология, която позволява "закачването" към инфраструктурата на БТК на три различни нива на достъп: при централите, към градската мрежа или на национално ниво.
Дългосрочните планове на "Орбител", чийто собственик от 2005 г. е унгарският телеком "Мадяр телеком" (част от европейския телекомуникационен гигант "Дойче телеком"), са да форсира работата с бизнес клиенти и постепенно да достигне до домашните потребители, които в момента са силно ухажвани от няколко посоки. От една страна, това правят доставчици, които разчитат на LAN технологията, от друга - БТК със своята широко рекламирана ADSL услуга, от трета - от кабелните оператори, които изключително залагат на двойни и тройни услуги (телевизия, интернет и телефония).
Домашните и най-вече бизнес клиентите очакват бърз и постоянен достъп до интернет, без прекъсвания и с гарантирана защита на иформацията. Именно това предлага "Орбител" с новите си услуги, твърдят от ръководството на компанията. По данни на телекома българският гражданин плаща най-ниските цени за мегабит, сравнено с държавите, които членуват в ЕС.
БТК от своя страна не се притесняват от появата на ODSL. Според компанията офертата не е конкурентна спрямо тяхната, която предлага същите параметри на по-ниски цени. От друга страна обаче, бившият държавен монополист разглежда реализирането на още услуги, базирани на АDSL технологията, като сформиране на общ фронт в борбата с операторите, които разчитат основно на LAN мрежи. Бавното развитие на телекомуникационния пазар обаче провокира появата на тези мрежи, които в момента държат огромен процент от интернета в големите градове.
Появата на повече АDSL базирани услуги е начин за противодействие, а не създаване на нова конкуренция в лицето на играчи като "Орбител", коментира за "Капитал" Павел Велчев - директор "Външни отношения, регулация и конкуренция" в БТК. Още пет компании имат договори за използване на битстрийм технологията на различни нива, като най-често те представляват микс от трите нива за достъп, допълва Велчев. Това са "Спектър нет", "Еволинк" АД, "Вивател", "Нет ис сат" и "Нет 1". Засега обаче само "Орбител" са направили комерсиалния старт на своята услуга. В момента вървят преговори с още 3 компании, така че не е изключено в близко бъдеще българският интернет потребител да има по-голям избор на достъп до интернет, базирани на АDSL.
За корпоративни клиенти, но не само
ODSL пакетът се предлага в два варианта, осигуряващи скорост съответно от 6 и 12 мегабита в секунда при даунлоуд и 1 мегабит при ъплоуд. Цената съответно е 45 лв. и 75 лв., което е много повече от тази на БТК. ODSL mix добавя и по две телефонни линии срещу месечните абонаменти от 53.40 лв. и 83.40 лв., които според изчисленията на "Орбител" спестяват средно около 30% от телефонните сметки. По всичко личи обаче, че надпреварата ще става все по-оспорвана най-вече за бизнес клиентите. В момента БТК се позиционира като основен играч в тази сфера в национален мащаб, а "Спектър нет" наскоро обяви сериозно присъствие от 30% при бизнес потреблението в столицата.
Въпреки че предложенията на "Орбител" са насочени основно към бизнеса, това не означава, че домашните потребители, които искат да ги ползват, ще бъдат върнати, заяви маркетинг директорът на "Орбител" Цветелина Тенева. Причината да обявим ODSL и ODSL mix като бизнес услуги се крие в тяхната надеждност и качеството на поддръжката, която е типична за такъв тип аудитория, допълва тя. От своя страна изпълнителният директор на "Орбител" Шандор Полани обяви желанието му телекомът да навлезе в сектора на домашните потребители, но отбеляза като възпиращ фактор "регулаторната рамка, която към момента не позволява конкуренция на пазара за домашни услуги". Той допълни също така, че "активната роля на КРС е необходима за решаване на тази ситуация". От КРС отказаха коментар относно призива на "Орбител".
Дори и КРС да не се намеси обаче, "Орбител" има и други възможности за навлизане в сегмента на домашните широколентови услуги, твърди Шандор Полани. Една от тях е собствената опорна инфраструктура на компанията, чието покритие осигурява достъп до 90% от населението на страната. Инвестицията за изграждането й възлиза на 12 млн. евро и "по-малко от 10% от капацитета й ще бъде използван за новата ODSL услуга, а останалият капацитет ще бъде продаван на други оператори и ще осигури допълнителен растеж", допълва Шандор Полани. Така че явно компанията ще разполага със свободен ресурс, който да използва за своята експанзия на пазара. Очаква се скоро той да бъде подкрепен и със засиленото присъствие на компанията майка "Дойче телеком", който разширява операциите си в региона с плановете за покупка на дял от OTE - най-големия гръцки телеком.
*Marvel е един от най-големите издатели на комикси в САЩ. Популярни супергерои от неговата вселена са Спайдърмен, Хълк, Капитан Америка, Фантастичната Четворка, X-men мутантите и др.
събота, 7 юни 2008 07:11:14

По-здрави с Google

Капитал - 66 стр.
По-здрави с Google



Търсачката предложи и персонален онлайн медицински картонМ
Медицинското общество все по-често е принудено да търси начин, по който да съхранява данните на пациентите в електронна форма. Би било чудесно, ако всеки лекар може да види болничната история, кръвната група, нетърпимостта към дадени медикаменти и така нататък на новопостъпилите пациенти. Както всеки може да се досети, хартията не е най-подходящата форма за съхранение на тези данни - надали някой си пази и носи винаги всички диагнози, рецепти и останалите бумаги, които медицинското съсловие му е издало през годините в различни клиники и лаборатории.
Навлизането на информационните технологии в здравеопазването е неминуемо, но процесът е неочаквано бавен и тромав. Едва в последните години в някои американски и европейски болници лекарите и медицинските сестри използват PDA устройства вместо типичния болничен картон, закачен на леглото на пациента. Употребата на малките компютри, които са свързани с централен сървър, сериозно намалява риска от неволни грешки, неточно дозиране на лекарства и т.н.
За болничните центрове по света обаче е немислимо сами да създадат система за електронно съхраняване на индивидуалната медицинска история на всеки човек и да стандартизират тази система, така че тя да е достъпна и използваема от всяка точка на света. За сметка на това интернет лидерът Google може. Така се ражда
Google Health
Услугата представлява онлайн базирана база данни, до която всеки потребител на компанията ще има достъп навсякъде, където има интернет връзка или просто мейл. Новият продукт ще съдържа информация за физическото му състояние, здравния статус, както и за минали и настоящи лечебни процедури. Информацията в него ще се въвежда и управлява от самите потребители. Всеки, който има регистрация в Google, може да създаде веднага своя онлайн здравен картон на адрес https://www.google.com/health.
Управлявана обаче изцяло от пациентите, новата услуга няма да е от голяма помощ за лекарската практика. Здравните заведения и докторите трябва да имат достъп до данните, за да могат да ги ползват в случай на нужда. Представете си ползата от подробен Google Health запис, който става неизползваем, защото сте в тежко състояние и не сте способен да кажете името и паролата си...
Ето защо на 20 май няколко болници в САЩ започнаха обща инициатива, при която ще внесат данните на пациентите си в Google Health, като достъп до информацията ще имат всички участващи в "клиничното изследване" здравни центрове. Бъдещето на G Health обаче все още е несигурно, защото влиза в конфликт с неприкосновеността на личните ни данни
Според Джон Халамка, ръководител на информационния отдел на един от участниците в проекта - бостънският медицински център Beth Israel Deaconess, "медицинската история на хората трябва да се управлява от самите тях". Халамка е също така съветник на Google Health и член на Националния експертен съвет по здравни информационни технологии на САЩ.
През първата седмица 150 човека са се включили в проекта. Те са дали разрешение медицинските им данни от вътрешната система PatientSite на афилирания към университета "Харвард" медицински център Beth Israel да се ползват от външни клиники и лаборатории. Това засега не е голямо постижение, но ако всички 40 000 човека, регистрирани в PatientSite, прехвърлят данните си в Google Health, компанията ще е способна да установи дали подобен модел може да бъде успешен и сигурен.
Според Джон Халамка е необходимо хората да се уверят, че Google няма да злоупотребява с данните им. Тъй като технологичният гигант не е нито застраховател, нито здравно заведение, той не е длъжен да спазва законите за защита на здравните данни (HIPAA) на САЩ. "Ако регулациите не важат, винаги има риск личната информация на пациента да не бъде използвана по предназначение", коментира Исак Кохейн, който е отговорен за вътрешния електронен здравен регистър на Бостънската детска болница.
Джон Халамка отива по-далеч в разсъжденията си. Според него хората се отнасят изключително сериозно към здравето и личната си неприкосновеност. Ако Google допусне изтичане или некоректна употреба на личните данни на потребителите си, това може да убие компанията. И защо не - със сигурност мнозина искат да заемат мястото й на пазара.
Мениджърите на проекта пазят пълно мълчание по въпроса кога и как смятат да печелят от G Health.
Засега обаче Google е единствената компания, която е взела въпроса за здравните ни записи и качеството на медицинското обслужване на сериозно. Предвид че дори болниците в САЩ нямат единна система данни, то ще е много добре, ако G Health се развие и разпространи. Така не само живеещите в най-развитите страни ще могат да се ползват от съвременните здравни информационни технологии, но и всеки от нас, когато например е на почивка там.
събота, 7 юни 2008 07:12:17

Зеленото е шик

Капитал - 76 стр.
Зеленото е шик



Прилагането на схемата EMAS носи икономически ползи за фирмите и имиджЗ
Знаете ли какво е общото между Honda, Siemens, Nestle, Du Pont, Vodafone, Adidas, E.ON и Unicredito? Това са само няколко от около 6000-те фирми в Европа, които са регистрирани по екосхемата EMAS (Eco-Management and Audit Scheme). EMAS е схема по управление на околната среда и одитиране, въведена със специален регламент на ЕС - 761/2001. Регистрацията по нея е доброволна и позволява включване на фирми, общини, неправителствени сдружения. "Организациите, които желаят да участват, трябва да се подложат доброволно на обществен контрол за действията, които предприемат, за да намалят вредното въздействие върху околната среда, предизвикано от тяхната дейност", обобщава Калин Стоянов, управител на консултантската фирма "Рийч", специализирана по прилагането на законодателство по околната среда.
За съжаление все още няма българска компания, регистрирана по EMAS. Причината е, че липсва информация за схемата, организация и стимули за въвеждането й, обясняват експерти.
За предимствата от въвеждането й може да се съди от резултатите във фирмите, които вече работят по схемата. Словенската фирма за бяла техника Gorenje например отчита 20% намаляване на енергийни разходи и на консумацията на природен газ една година след вписването в схемата EMAS. Компанията съобщава за още ефекти - почти 50% намаляване на разходите за вода и на производството на опасни отпадъци с 51%. Унгарската Audi Hungaria Motor отчита 15% по-малко потребление на енергия и други ресурси и намаляване с 30% на опасни отпадъци и разходи по обезопасяването им. Това са едногодишни ефекти, след като фирмата се е вписала доброволно в схемата EMAS, уточнява Камен Чипев, директор във фондация "Тайм-Екопроекти".
Стъпките
Компания, която желае да се впише в схемата, трябва да започне с преглед на своите дейности и анализ на тяхното въздействие върху околната среда, обяснява Калин Стоянов. Задължително е организацията да изгради и внедри система за управление на околната среда, която да отговаря на изискванията на стандарта ISO 14001:2004. Следва вътрешен одит, при който компанията определя подходящ екип от свои служители, които да направят оценка за ефективното изграждане на системата. Фирмата се задължава и да изготви "Oтчет по околната среда", който трябва да включва подробно описание на организацията и процесите, нейните цели за подобряване на въздействието върху околната среда и постигнатите резултати. "Отчетът трябва да бъде заверен (верифициран) от акредитирана за тази цел организация. И тъй като все още няма акредитирана българска организация, фирмите могат да се обърнат към международни сертифициращи организации, чиито акредитации важат и за България", съветва Стоянов. Завереният отчет се подава в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и се публикува, за да стане достъпен за обществеността. Верификацията се извършва всяка година. МОСВ трябва да поддържа публичен регистър на вписаните организации. А фирма, която се е вписала в EMAS, може да ползва логото на схемата.
Разходите
"Схемата EMAS не е особено популярна, тъй като всъщност преповтаря изискванията на стандарта ISO 14001 за управление на околната среда, но при доста по-усложнена процедура", казва Калин Стоянов. Затова и разходите по EMAS са по-високи. "Цената на сертификационен одит по ISO 14001 е от порядъка на 5 до 10 хиляди лева. Може да е и по-висока, защото зависи от сложността на процесите, броя и големината на производствените площадки. Разходите за верификация по EMAS ще оскъпят с около 25-30% общите разноски по внедряването и сертифицирането на системата", казва Калин Стоянов. Камен Чипев уточнява, че за регистрацията в МОСВ ще се плащат допълнително минимум 150 лв. в зависимост от размера и дейността на предприятието.
Ползите
"Внедряването на система за управление на околната среда изисква по-задълбочено изследване на производствените процеси, което пък води до тяхното оптимизиране. В резултат се реализират икономии от ресурси", обяснява Стоянов.
"Регистрацията по EMAS носи имидж за компанията заедно с намалените разходи от енергия, вода, екологични глоби", подчертава Камен Чипев. Според него "EMAS е за тези, които наистина искат да извършват дейността си по този начин, а не просто да хвърлят прах в очите. С EMAS трудно може просто да се отчита дейност и да се прави само PR, тъй като, за да си поднови регистрацията, фирмата всяка година трябва да демонстрира постоянно подобряване на резултатите си в сферата на околната среда. Тази схема изисква да ставаш все по-добър", заключава Чипев. "EMAS е търговската марка на модерната политика за опазване на околната среда", обобщава Атанаска Николова, консултант в "Тайм-Екопроекти".
Чуждият опит
По данни на фондация "Тайм-екопроекти" в Чехия държавата изплаща до 50% от таксата за регистрация на системите за управление по околната среда по стандартите ISO 14001 и EMAS на малки и средни предприятия (МСП). В Испания предприемачите също ползват 50% намаление или дори са напълно освободени от таксата за регистрация. В началния етап на въвеждане на схемата таксата е премахната в Латвия, Холандия, Гърция, Кипър, Унгария. Гърция предоставя финансова подкрепа на фирми за въвеждане на EMAS, за провеждане на одити и сертифициране. Португалия има програма за финансова помощ за въвеждане на EMAS в компании от три сектора: циментова промишленост, производство на стъклен амбалаж и транспорт. Повечето европейски държави гарантират също техническа помощ на фирмите под формата на обучения и обмяна на добри практики, разпространение на практически ръководства.
***
194 са българските фирми, въвели системи за управление на околната среда по ISO 14001:2004 към април т.г. по данни на БСК
***
6000 организации по света са с регистрация по ЕМАS по данни на фондация "Тайм-Екопроекти".
***
21 779 са фирмите в Япония (най-много в света), въвели системи за управление на околната среда по ISO 14001:2004 към януари 2007 г. по данни на БСК
събота, 7 юни 2008 07:25:25

Интернет заплашва жълтите страници

Банкер - 38 стр.
Интернет заплашва жълтите страници



Когато каналите се запушат, климатикът ви отказва или пък животът ви „зависи" от някого, който доставя готова храна по домовете, тогава непременно почвате да прелиствате телефонния указател. В повечето страни издателите на този вид справочници притежават значителна част от рекламния пазар и се радват на едни от най-добрите печалби в медийния бизнес. Но сега, при широко разпространените ИНТЕРНЕТ услуги, инвеститорите са изплашени. Акциите на британската групировка „Йел" (Yell Group), която притежава фирми, публикуващи телефонни указатели в Англия, Америка и Испания, паднаха с 26% в края на май, след като тя обяви последните резултати от отчета си. Акциите на „Йел" вече са отбелязали 75% спад през последните 13 месеца. Това отчасти се дължеше на намаляващия темп на икономическия ръст и на нарастващото дългово бреме на компанията, но също и на несигурността на съдбата й в дългосрочен план.
На развитите пазари проблемът на справочниците „Жълти страници" е, че хората все повече прибягват до местни онлайн услуги. Допитване на Световния център за проучване на рекламния пазар е установило, че през 2005-а 57% от европейците биха се обърнали най-напред към печатните издания на „Жълти страници", когато търсят стоки и услуги. Година по-късно броят на предпочитащите книжните справочници вече е паднал на 51%, а 24% са споделили, че първо биха потърсили информация в ИНТЕРНЕТ, докато през 2005 г. този процент е бил 20. Малките и средноголемите компании, които са по-голямата част от рекламодателите в „Жълти страници", забелязват тази промяна и вече се появяват основателни опасения, че те ще последват публиката и ще напуснат „потъващия кораб" заради ИНТЕРНЕТ.
„Преди десет години малките и средноголемите предприятия имаха само един вариант за реклама - печатните „Жълти страници". Сега те могат да си купят място в сайта Yell.com или да заобиколят книжните указатели, създавайки своя собствена ИНТЕРНЕТ страница, или просто да закупят ключови думи в база данните на търсачка, като „Гугъл" например. Вече има признаци, че по-големите от тези фирми, които са и по-добре технологически информирани, правят точно това. Издателите на „Жълти страници" също се пренасочват към ИНТЕРНЕТ, но са изправени пред голяма конкуренция в мрежата, за разлика от печатните си справочници, където са почти монополисти. В Англия Yell.com вече привлича по-малко посетители от „Гугъл мапс" (Google Maps) - местната търсачка на гиганта. Само три големи компании за „Жълти страници" - във Франция, Норвегия и Швеция, са запазили господстващата си позиция и в ИНТЕРНЕТ. Най-голямата от тях е „Паж жон груп (PagesJaunes Groupe) във Франция, която бие „Гугъл мапс" по броя на посетителите си. Това, което й е помогнало, е, че клиентите вече са познавали местния предтеча на ИНТЕРНЕТ- „Минител" (Minitel), представил групата „Паж жон". Освен това фирмата е започнала да инвестира в своя уебсайт преди десет години. Други издатели на „Жълти страници" се опитват да запазят печатните си продукти за сметка на онлайн развитието си.
Трудност при преориентацията на издателите на справочници към ИНТЕРНЕТ е и това, че не се осмеляват да допускат критики и препоръки, тъй като печелят пари от реклами. Но хората днес искат да знаят повече от това, което им предоставя един каталог, пълен с рекламодатели - те предпочитат реклама от типа „от уста на уста" и се чувстват комфортно, когато са част от една общност, каквито са потребителите на глобалната мрежа.
Компаниите издатели на „Жълти страници" имат две големи предимства, което означава, че залезът им ще бъде постепенен. Първо - информацията, която предлагат, все още е много по-обширна и надеждна от това, което може да бъде намерено в ИНТЕРНЕТ в повечето случаи. „Гугъл" признава този факт и плаща на фирми, публикуващи указатели по цял свят, за да използва тяхната информация. Второ - малките компании остават верни на книжните „Жълти страници", тъй като виждат резултатите си. В Испания, където „Йел" е собственик на „Пагинас амарияс" (Paginas Amarillas), осем от всеки десет търсения в телефонния указател са завършвали с обаждане към малка компания. „Пайрътс кейв чандлъри" (Pirate's Cave Chandlery) - английска фирма, доставяща стоки и оборудване за корабоплаване, в която работят шест души, е открила свой собствен уебсайт преди месец, но не възнамерява да напуска „Жълти страници" поне засега, тъй като много хора все още нямат компютри, а компанията не би искала да ги загуби като клиенти.
събота, 7 юни 2008 06:38:15

Блоговете - необхватното поле за манипулация

Банкер - 42 стр.
Блоговете - необхватното поле за манипулация

Мариян ТОМОВ

След появата на глобалната мрежа се роди и галеното й дете - блогът. Първоначално той наподобяваше на невинен вид уебсайт, където се пише, както в дневник, а новите попълнения от мнения се подреждат са в хронологичен ред. Влоговете често предлагат коментари или новини по определена тема - като храна, политика, култура, екология, социални проблеми, икономика, градска и субкултура, или местни новини. В световен мащаб, особено в страни с ниско ниво на свободата на словото, блоговете се възприемат за много повече от социален феномен. В Китай например има случаи на цензурирани блогове.
Отдавна обаче блогът порасна и стана хаплив
Той попадна в ръцете на PR-и, бунтари, анархисти, крадци (най-често на авторско право), политици и се превърна в гигантска машина за масова манипулация. Който не вярва, да си припомни разразилата се в рамките на пет дни (12-16 май 2008 r.) PR криза с „фалита" на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Спекулации около ПИБ са се правили офлайн и онлайн преди тези дати, както вече писа в. „БАНКЕРЪ". В създалата се ситуация неопределен брой български блогове увеличиха посещаемостта си. Четири от тях явно доминираха в търсачката Google в периода 12-16 май и неизменно излизаха на челни позиции в резултатите от търсене по всевъзможни ключови думи и фрази. При това не само сред останалите блогове, а пред абсолютно всички български сайтове. Въпросните четири блога, подредени по посещаемост, са: NovaVizia.com, Oggin.net, Zen.bg, Sovalka.com. Трафикът на NovaVizia.com през периода е бил 17 067 юзъри (посетители).
Можеше ли да се избегне подобна черна PR кампания?
В България банките ни през последните години все още нямат свой корпоративен блог и продължават да ползват единствено стандартния си уеб сайт в комуникацията със своите клиенти. Подобен блог можеше да се превърне в най-посещаваното място от клиентите и обикновените ИНТЕРНЕТ потребители, разтревожени от спекулациите около „фалита" на ПИБ. Именно в това специализирано онлайн пространство биха могли да се публикуват информациите от банката - в реално време, от живи хора, с позоваване на цифри, данни, статистики и друга информация, която да аргументира стабилността на финансовата институция. Потребителите щяха да имат възможност да коментират, да задават конкретни въпроси, да общуват с банката си. Чрез корпоративния си блог ПИБ можеше реално да управлява онлайн кризата от самото й начало, а не да се носи по течението й. Изводите от всичко това са, че в динамичния ни информационен свят се заражда нов вид журналистика - блогърската. Тя е своеобразна четвърта вълна на влияние и манипулация, ако условно приемем, че първите три са вестникът, радиото и телевизията. А както знаем, властта изкушава, самоизявата и хвалбата също са коренят в човешката природа.
Мотивът на ръководителя на частния център за развитие „Хюманс" Ангел Грънчаров да направи свой блог е „съзнателно избрана задача да помагам на опитващия се да разбере себе си човек..." Нели Огнянова, експерт по медийно право и запален блогър, отчита няколко фактора за важната глобална функция на блоговете: „авторитетите говорят директно", „влиятелните политически фигури говорят директно", „говори се директно за горещите събития и точки", „последните развития на технологиите се използват директно", „силата на блога прелива в общността и обратно". Въпреки тези позитивни мнения на „будното гражданско общество", както се определя общността на блогърите, според най-актуалната статистика, едва 20% от домакинствата в България имат връзка с мрежата най-малко от всички страни в Европейския съюз. Това означава, че блогърите у нас са някаква алтернативна маса, защото повечето хора не са наясно дали блогът е някакъв вид храна, или пък скъпа дреха. И поради липсата (все още) на ясни правила и регулации възниква въпросът за авторското право за границите на позволеното и за това, какво може и какво не е допустимо да се пише в блоговете.
В момента Еленко Еленков съди вестник „24 часа" по Закона за авторското право. Това е първото дело на блогър срещу комерсиална българска медия. Причината е, че вестник „24 часа" отпечата една снимка, направена от него, която той първо публикува в блога си, без разрешение и подписа с автор: ИНТЕРНЕТ. Дни след писмо на Еленко до вестника авторството му беше признато в карето с уточнения. Леко насмешливото съобщение гласеше: „В редакцията се обади г-н Еленко Еленков от София, който заяви, че снимката е направена от него и поиска този факт да бъде оповестен." Редакцията на вестника обясни също, че снимката е била поместена в „един от форумите в ИНТЕРНЕТ".
Много по-фрапантен се оказва случаят с Виктор (б. ред. - както и да се казва всъщност авторът). Той създава блога bezmonitor.com. В него незрящите могат да получат в достъпен за тях вид ценностите на българската и световната литература. Оказва се обаче, че авторските права на произведения от писатели като Джонатан Суифт, Ярослав Хашек, Марк Твен се държат от вестник „Труд". Техните книги се разпространяват редом с изданието. След сигнал на редакцията за нарушението от ГДБОП нахлуват в апартамента на блогъра и го принуждават да прекрати разпространението на материалите. „Познавам Виктор от близо 15 години и никога не съм спирал да се възхищавам на тихия му, но ежедневен героизъм. Въпреки недъга си (напълно незрящ от дете) той създаде сайта, събра всички чудесни книги, които се намират там, и го преведе през неизброими трудности и проблеми. Не зная колко хиляди незрящи от България, а и извън нея са „прогледнали" благодарение на този му безкористен и самоотвержен труд", казва за него Григор Гачев. Според него живеем в абсурдна страна, защото правата върху произведенията на автори като Марк Твен би трябвало да са изтекли отдавна.
Ако подминаваме с безразличие подобни случаи, пространството около нас ще се напълни с подобни явления. От друга страна, да се опитваш да промениш нещо в България, въоръжен единствено с мисълта си и клавиатурата, звучи крайно нереално. Системите в обществото, начело с политическата, са закърнели до такава степен, че дори разкрития в утвърдени медии не водят до почти никакъв резултат. Какво да говорим тогава за онлайн публикации?! Все пак има и някаква светлина в тунела. Въпреки че блогосферата у нас тепърва се развива, най-малкото заради повишаването на медийната грамотност, протестите за границите на парк „Странджа" бяха генерирани основно от обществото на блогърите и показаха една позитивна тенденция. А именно, че блоговете успяха да съберат близо хиляда души на един митинг.
Освен всичко изброено дотук съществува реален риск морето от информация, което ни залива, да доведе до пълно пренасищане. Това твърдение се подхранва от факта, че повечето блогове не се четат от никого и са непознати за обществото като цяло. Но ако се подчиним на историческите тенденции и смело погледнем в недалечното бъдеще, спокойно може да заключим, че онлайн формати ще възникват и изчезват, ще се обогатяват и допълват. Както видеото е предшественик на DVD-то или печатните - на електронните издания. И всичко това ще улеснява журналистите в търсенето на информация, а рецепиентите ще я селектират по-надеждно.
събота, 7 юни 2008 06:47:45

"Яху" се връща на масата за преговори с "Майкрософт"?

Класа - 22 стр.
"Яху" се връща на масата за преговори с "Майкрософт"?



Според милиардера Икан търсачката трябва да бъде продадена на цена от $34,375 за акция
Милиардерът финансист Карл Икан, който е сред ключовите акционери в "Яху", заяви вчера, че компанията трябва да поднови преговорите с "Майкрософт" при цена от $34,375 за акция, съобщи Блумбърг. Икан е категоричен, че ако оглави борда на "Яху", ще прекрати всякакви обсъждания на алтернативни сделки, които не гарантират на инвеститорите поне $33 за акция. Той изложи плановете си в писмо до борда на директорите на базираната в Сънивейл компания.
Преди дни милиардерът отправи истинска буря от критики и се закани да уволни шефа на "Яху" Джери Янг, след като на 2 юни стана ясно, че ръководството на интернет портала е направило голям гаф, отхвърляйки офертата за изкупуване, отправена от "Майкрософт".
Повод за поредния изблик на емоции от страна на Икан стана разсекретяването на документи по съдебен процес на акционери срещу ръководството на "Яху", започнал в Делауер, заради провалената сделка. Група инвеститори заведоха граждански иск срещу борда на директорите, а това позволи на съда да разкрие доста смущаващи факти около водените две години преговори между компаниите.
От разсекретените на 2 юни документи се вижда, че широко коментираната оферта от 44,6 млрд. долара (33 долара за акция), обявена от "Майкрософт" на 31 януари 2008 г., а после повишена до 47,5 млрд. долара (37 долара на акция), съвсем не е била най-високата. На даден етап главният изпълнителен директор на IT гиганта Стив Балмър обаче е бил готов да плати по 40 долара на акция, за да придобие контролния пакет в "Яху".
Но Бордът на директорите на "Яху" не се е съгласил и с такава цена, отхвърляйки я с лека ръка и настоявайки, че и тези пари не са достатъчни, за да покрият истинската
стойност на интернет портала.
Други документи сочат, че Янг и останалите членове на управителния съвет са въвели и скъпоструваща програма за избягване на съкращения на служители, която на практика е поставила бариера пред каквото и да е предложение за придобиване на "Яху".
"По мое мнение трябва да се отървем от Джери и част от борда на директорите, ако искаме да върнем обратно "Майкрософт", казва Икан, който досега не бе атакувал Янг персонално, финансистът обаче не е настроен оптимистично за успеха на сливането, защото смята, че софтуерната компания вече е загубила доверието си в "Яху".
събота, 7 юни 2008 07:21:47

„Труд" с безплатен сайт

Труд - 16 стр.
„Труд" с безплатен сайт

Соня СПАСОВА

На медийния фестивал в Албена обсъждат „новите дрехи на пресата
Планира се скоро вестник „Труд" да се сдобие с обновен, и то безплатен сайт в интернет. Това стана ясно от презентацията на Аксел Шиндлер, главен управител на Вестникарска група България, на медийния конгрес в рамките на фестивала „Ме-диамикс" в Албена. Сред главните спонсори на събитието, което продължава и днес, е медийната група ВАЦ. Най-големите представители на германската компания у нас са „Труд" и „24 часа".
„През 2005 г. започнахме с trud.bg
и 24chasa.bg. Тогава не изпитвахме доверие, че това е изгодна бизнес област, но ситуацията вече се промени", уточни Шиндлер. Той представи цялото по-ртфолио с издания на ВАЦ в България. Номер 1 на българския пазар е „Труд", на второ място е „24 часа", също така публикуваме и единствения следобеден вестник - „Нощен Труд", обясни на гостите на фестивала Шиндлер.
ВАЦ има свои издания в много страни, сред които Германия, Австрия, Македония, Хърватия. Отскоро вече медийната група е и в Русия, където издава седмичен регионален вестник, както и месечно списание. Планира се списания на компанията да излизат и във Виетнам.
Печатните медии ще оцелеят, но трябва да се променят, а издателствата трябва
да имат силна интернет дейност обясни Андреас Рудаш, президент на „Ост Холдинг" - Виена, поделението на ВАЦ за Източна Европа. Така той се включи в темата за „новите дрехи на пресата", която дискутираха медийни експерти и главни редактори на вестници. По думите на Рудаш е много важно вестниците да уцелят правилно своята аудитория и да предлагат анализи на конкретните новини, които хората вече са научили от електронните медии. Той отбеляза и необходимостта от добър дизайн и включването на различни приложения.
Само за месец и половина обновеният сайт на Би Ти Ви е получил 100% повече уникални посещения, като 67 000 души дневно влизат в интернет страницата на медията. В праймтайма (6. р. - най-гледаното време) по интернет ни
следят 4000 души, като амбицията ни е до края на годината те да се увеличат с 2500, каза пък шефката на Би Ти Ви Вики Политова.
Тя изнесе данни, според които въпреки очаквания спад в ръста на рекламния пазар в световен мащаб за следващите 2 години Централна и Източна Европа ще бъдат на второ място след Африка - където пазарът се развива най-бързо. Според данните на ТНС тв План през тази година зрителите прекарватсредно по 318 минути пред тв екрана, за разлика от 2001 г., когато са отделяли 285,25 минути за гледане на телевизия. Политова отбеляза и големия „шум", с който е затрупан зрителят. Всеки ден човек получава над 3000 рекламни съобщения по различни канали, уточни тя.
Собственикът на „Дарик" радио Радосвет Радев обясни, че в София заради задръстванията слушането на радиостанции се е увеличило с 300%,
а очакванията са нещо подобно да стане и във Варна и в Пловдив.
Според Радев медийният капитализъм в България се е състоял, защото ако преди 15 години „Дарик" радио е било създадено с 150 хиляди долара кредит, то сега цената му е около 25-30 млн. евро. В четвъртък вечерта австриецът с румънски произход Робърт Дорнхелм получи международната награда за цялостен принос в развитието на медиите в бившия дворец на румънската принцеса Мария в Балчик.
***
Текст под снимка
Депутатът от НДСВ Милен Велчев пристигна вчера за участие в медийния фестивал и изслуша презентацията на главния управител на Вестникарска група България Аксел Шиндлер, в компанията на шефката на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова.
събота, 7 юни 2008 06:46:53

Google ще строи хайтек-център на терен на NASA

News.bg - По света
Google ще строи хайтек-център на терен на NASA



NASA и Google съобщиха, че са подписали дългосрочен договор за аренда на 17 хектара земя на територията на Научно-изследователския център на NASA Еймс, недалече от щаб-квартирата на Google в Маунтин Вю, Калифорния, съобщи CyberSecurity.
Според клаузите на 40-годишния договор Google ще плати 146 млн. долара за арендованата земя и и ще построи на нея нов център, където ще разположи офиси и лаборатории на обща площ от 110 000 квадратни метра.
Очаква се строителството да бъде завършено през 2013 г., а на работа в центъра да бъдат назначени около 20 000 човека.
"Този дългосрочен договор е ключов компонент от стратегията на разширяване на присъствието на Google в Силиконовата долина", казва вице-президентът на Google Дейвид Радклиф.
В прес-рилийза на Google се казва, че обсъждането на сделката е започнало миналата година и се базира на партньорските договорености между NASA и Google от септемврие 2005 година.
Тогава страните се договориха да си сътрудничат в космическите и технологични изследвания.
Според договора Google ще плаща на NASA наем, чийто първоначален размер е 3,66 млн. долара годишно.
В договорът е включена клауза, спред която рентата подлежи на периодична корекция в зависимост от пазарните тенденции.
Освен това в него се отбелязва, че Google има приоритетното право да поднови арендата още за 50 години.
Подробности за предназначението на центъра от Google още не се оповестяват.
Говори се единствено, че той ще бъде използван предимно за създаване на нови технологии, обединяващи космическите изследвания и информационните технологии.
05.06.2008 г.
петък, 6 юни 2008 00:01:00

Битката за "зелените" технологии

Нетинфо - България
Битката за "зелените" технологии



Стремежът за по-зелена и чиста от вредни емисии планета Земя е все по-осезаем у водещи и не чак толкова популярни компании за технологии.
Заради многото изследвания в тази посока и доказаните вреди от изгорелите газове например или прекомерната употреба на електричество, все повече изследователи търсят начин да създадат такива уреди, които да щадят природата и да бъдат по-полезни за хората и Земята като цяло.
В последните години "зелената вълна" е разпространена и дори модерна тенденция.
Повечето технически панаири и изложения на нови машини не минават без сектор, посветен на екологично чистите разработки. Така бе и на известния технически панаир Cebit. Той се проведе в Хановер в началото на месец март и там определено зеленото бе на мода.
Зеленият CeBIT
CeBIT е едно от най-големите компютърни и технологични изложения в света. Тази година България също беше представена на него със свой щанд и няколко фирми. В рамките на изложението дори се проведе и Ден на българските информационни и комуникационни технологии, организиран от ДАИТС.
Тази година акцентът в изложението беше поставен върху консервацията на енергия или в отговора на въпроса: как да получиш много повече от това, което си вложил.
Много от участниците в изложението и много от обществениците работят в посока на подобряване на енергийната ефективност, по-ниската консумация на енергия и редуцирането на въглеродните "отпадъци".
Точно заради това сред всичките 27 палати на изложението CeBit съществуваше и една специална - Зелено ИТ село (Green IT Village). В него под един покрив бяха събрани група от участници в изложението, които представят продукти, даващи значителен напредък по пътя към по-зелено бъдеще.
Причината затова е, че през тази година една от главните теми на изложението CeBIT е именно използването на "зелените технологии". Най-големите участници в проявата са и поддръжници на инициативата Climate Savers Computing, чиято цел е намаляване на потреблението на електроенергията до 2010 г. на 50 процента.
Сред участниците в събитието са Dell, Google, Hewlett Packard, Intel, Lenovo и Microsoft.
Проблемът с енергийната ефективност
Енергийната ефективност е проблем, по който много се говори и работи през последното десетилетие. Търсят се всякакви алтернативни източници на енергия, които хем да са евтини, хем неизчерпаеми, а освен това да не замърсяват света, в който живеем.
Напоследък широко приложение в тази посока намира идеята на сливането на отделните офис уреди в един. По този начин в модерните офиси се пести доста енергия и пари. За какво става дума всъщност- През 2003 г., например, във всеки офис обикновено има принтер, копираща машина, факс и евентуално скенер. Това са 4 различни продукта, като всеки един от тях има нужда от електричество, за да работи.
Според Марио Тобиас от немската IT асоциация Битком, повечето от тези продукти вече се продават на клиентите като мултифункционално устройство, което може да върши и четирите неща едновременно. Това съответно запазва голям ресурс по отношение на хардуера и най-вече на електричеството.
Изложението в CeBIT показва, че понякога едни от най-добрите "зелени" и екологично чисти идеи могат да бъдат всъщност много прости. Един от тези примери е представеният от Fujitsu Siemens екран, който в режим "stand by" не използва абсолютно никакво захранване.
Представител на компанията пояснява, че повечето хора нямат навика да изключват компютъра, когато напускат офиса. По този начин без причина се използва много енергия, която е необходима да поддържа компютъра в режим на готовност.
Представеният от Fujitsu Siemens продукт обаче е първият, който автоматично се изключва напълно, когато е в режим на готовност, и не харчи никаква енергия.
Сред фирмите-изложители в специалната палата Green IT Village изпъква CyberPower. Това са холандски UPS-производители, които имат претенциите да спестяват до 75% енергия с тяхната нова технология GreenPower. Традиционните UPS устройства имат коефициент на полезно действие по-малко от 85% от пълните възможности.
Освен това те губят значителна енергия по време на работа. UPS-те на GreenPower обаче увеличават ефективността и спестяват енергия чрез изключването на компоненти по време на тяхната работа.
Предимствата на водното охлаждане
Водното охлаждане е още един път към по-екологично чиста планета. То е застъпено много сериозно в технологичните разработки на водещи компании като IBM. И това не е случайно. Водата може да премахне горещината във вътрешността на системата по-добре, отколкото може да го направи въздухът.
Според данни на представителите на IBM, водата има 4 000 пъти по-добра термопроводимост, отколкото въздуха. Освен това тази й способност може да бъде подобрена още повече с използването на микротехнология за създаване на миниатюрни канали, подобни на тези в човешката кръвоносна система. По тях се осъществява преносът на вода до отделните компоненти и още повече се подобрява ефектът на охлаждането.
Специалистите от IBM твърдят, че техните въглеродни емисии в момента са около 5 пъти по-малки от тези на останалите производители. Целта на компанията дори е до 5 години да създаде специален производствен център, който няма да отделя никакви въглеродни емисии.
05.06.2008 г.
петък, 6 юни 2008 00:01:00

Yahoo отвръща на удара на Айкан

Актуално - Свят
Yahoo отвръща на удара на Айкан



В размяна на реплики, повече отиваща на предизборна кампания, ръководството на Yahoo отвърна на острите критики, отправени на 3 юни от милиардера финансист Карл Айкан за провала на сделката с Microsoft, пише вестник "Ню Йорк Таймс".
На 4 юни Рой Босток, председател на управителния съвет на Yahoo, се обърна с язвителни забележки към Айкан и го обвини в непознаване на компанията и недооценяване на позицията на интернет портала в продължилите около 2 години преговори с Microsoft, чиито край бе поставен на 2 май с оттеглянето на офертата на стойност 47,5 млрд. долара от софтуерния гигант.
В открито писмо, Босток упрекна Айкан, че е предприел атака, която не се базира на нещо друго освен на "серия от необосновани твърдения, извиращи от разсекретени по време на съдебен процес в Делауер сведения, които грубо изопачават защитаваната от борда на директорите на Yahoo позиция". (Повече за разкритията от документите по преговорите с Microsoft и критиките на Айкан можете да прочетете в публикувания на 4 юни в Expert.bg материал под заглавие "Карл Айкан обяви война на шефа на Yahoo".)
Босток твърди още, че Айкан не предлага никаква реална алтернатива на продажбата на Yahoo на Microsoft, въпреки че софтуерната компания е демонстрирала, че повече не се интересува от сключването на сделката.
"В писмото и позицията ви очевидно отсъства какъвто и да е заслужаващ доверие план за бъдещето на Yahoo, освен постоянното повтаряне, че фирмата ни трябва да бъде продадена на Microsoft", пише Босток.
"Изразеното от вас мнение, че "единственият начин да се спаси Yahoo в дългосрочна, ако не и в краткосрочна, перспектива е сливане с Microsoft", показва, че не виждате никакъв друг изход и ни кара да се чудим какво точно ще се случи с компанията ни ако вие и номинираните от вас кандидати за борда на директорите поемат контрол над Yahoo", категоричен е Босток.
Председателят на борда атакува и мнението на Айкан, че стратегията на Yahoo да задържи служителите си и да не прибягва до съкращения е равностойна на "отровно хапче" за компанията.
"Нашият план за задържане на служителите има за цел да ни помогне да запазим и подобрим акционерната стойност, като позволим на Yahoo да продължи да привлича и запазва най-талантливите хора в сектора. От друга страна, планът дава сигурност на служителите и им помага да се съсредоточат върху работата си и да прилагат в пълна степен бизнес стратегията нa Yahoo", отбелязва Босток.
От началото на май и след оттеглянето на Microsoft от сделката, Айкан изкупува акции в интернет портала и се заканва да смени борда на директорите на предстоящото на 1 август годишно общо събрание, като ги замени със свои хора, и да се опита да постигне ново споразумение с Microsoft. Финансистът оглави група от акционери в Yahoo за борба с основателя и главен изпълнителен директор на портала Джери Янг и се готви да предизвика истински бунт по време на общото събрание.
05.06.2008 г.
петък, 6 юни 2008 00:01:00

Гледам телевизия - каквато искам, когато искам, където искам

Кеш - 36 стр.
Гледам телевизия - каквато искам, когато искам, където искам



Приложението на мобилната телевизия Ericsson демонстрира тази пролет в Кан
Всеки от нас е използвал мобилния си телефон като медия -за обмен на рингтонове, снимки, малки клипове. Днес сме свидетели и на това как телевизията може да влезе в джоба ни, за да се превърне в нашето ново мобилно пространство за достъп до по-богато и пълно съдържание. Ericsson е пионер и лидер в разработването и внедряването на нови телекомуникационни технологии и системи. И мобилната телевизия е една от тях. Идеята е абонатите на мобилните оператори да ползват не само гласови, sms u mms услуги, но и цял набор от 3G услуги. На практика един нов бизнес модел.
Днес IP телевизията и мобилната телевизия са във фокуса на телекомуникационната индустрия. Телевизорът, домашното видео и кварталната видеотека са събрани в едно
малко дистанционно. Решението IMS-базирана IP телевизия позволява мобилният ви телефон да си "говори" с телевизора ви. Така, чрез телефона, дори когато сте далеч от вкъщи, лесно можете да забраните (или разрешите) на детето си да гледа филм, вместо да учи.
Мобилната телевизия е революционна стъпка, която съвременната телевизия прави, за да доставя всякакво съдържание: от музикални видеоклипове, спорт, анимация до финансова информация, новини и др. Нещо повече - тази телевизия може да се ползва на принципа "on-demand". Защо да гледате всички реклами, когато се интересувате единствено от спортни стоки?
Приложението на мобилната телевизия Ericsson демонстрира тази пролет в Кан. Магнус Стйерна, мениджър стратегически продукти „Съдържание и медии",
Ericsson, каза: "С развитието на мобилния широколентов достъп и характеристиките на устройствата ще ставаме свидетели на подобряване на видео качеството. Увеличаването на скоростите за качване пък ще позволи мобилния телефон да се използва за публикуване на видео съдържание и от страна на потребителите". MeOnTV технологичната платформа, собственост на Ericsson, разработена 6 партньорство с Endemol u Triple IT, е услуга, която дава възможност на потребителите да излъчват свои записи на живо по телевизията, интернет или на други мобилни устройства.
Ericsson от години работи активно за развитието на телекомуникационния сектор у нас. В тази връзка компанията инициира през април тази година уникална среща между телеком и медия индустриите, посветена на мрежовите медии.
Ключови представители на институциите, медиите, операторите, рекламните агенции и звукозаписните компании, се събраха и дискутираха потенциала и предизвикателствата пред създаването на нови, по-удобни и лесни начини за доставяне на мултимедийно съдържание в България. Тези индустрии направиха първата крачка в посока развитие на пазара на мрежовите медии у нас - към една нова екосистема, обединяваща телекомуникациите и медиите в услуга на потребителите.
петък, 6 юни 2008 06:16:28