понеделник, 2 юни 2008 г.

Влагат 70 млн. евро в най-големия офис център у нас


дата : 2 юни 2008 г. 13:40 ч.




70 милиона евро ще струва изграждане на най-големия офис център в България - European Trade Center (Европейски Търговски Център).

Това стана ясно по време на официалното представяне на проекта на пресконференция днес в София.

European Trade Center ще предоставя трета генерация клас А офисни площи, като планирането и изграждането му са базирани на последните иновативни и високотехнологични решения в сектора. Откриването е планирано за януари 2010 година.

Мащабите на проекта са мобилизирали голяма част от капацитета в сектора. По данни на проектанта, към момента около 60 процента от строителния и инженерингов ресурс в София е ангажиран в изграждането на центъра, а на терена работят 14 крана.

Центърът, който се намира на бул. "Цариградско шосе" в столицата, включва и най-високата (65 м.) офис сграда в строеж в страната. Разположен на най-голямата транспортна артерия на София, офис центърът е само на 5,5 км от центъра на града и на 4,5 км от Летище София.

European Trade Center ще бъде изграден, използвайки редица "зелени технологии", понижаващи енергийните разходи и оптимизиращи функционалната среда в центъра. Всяка една от сградите ще има слънчеви батерии, а покривите им ще бъдат озеленени. Инвеститор на проекта е "Европейски търговски център" АД, проектант е "АС - Илиев", строителните работи се извършват от водещата международна компания TERNA, а проектният мениджмънт е поверен на SAVANT. Ексклузивен консултант е Colliers International България - лидер на пазара на услуги в областта на недвижимите имоти.

"Целта е да задоволим нарастващото търсене на първокласни офис площи, като създадем бизнес център от най-висок клас. Ще предоставим комфортни офис пространства, конкурентни цени и висококачествени услуги.", заяви Емил Емануилов от "Европейски търговски център" АД.

European Trade Center се състои от пет клас А офис сгради с обща РЗП от 70 000 кв. м. Сграда А доминира околността с впечатляващите си размери и архитектура. Това ще бъде първата голяма сграда, която забелязват пристигащите от Летище София и магистрала Тракия, което я прави своеобразен портал към столицата.

Центърът се изгражда в общ комплекс с "Карфур Цариградско мол", което допълва стойността на проекта, предоставяйки допълнителни удобства на бъдещите наематели. Размерът и разположението на сгради B, C, D и E ги прави подходящи за големи корпоративни и административни офиси.

Офис центърът ще разполага с две конферентни зали на първия етаж и панорамен клуб-ресторант на последния етаж на сграда А. Сгради В, С и D са подредени по протежение на страничната улица в низходящ ред. Сграда E е разположена над челната фасада на шопинг мола към бул. "Цариградско шосе". Всяка сграда има самостоятелен вход и пряк достъп до подземния гараж и складовите помещения. Центърът и "Карфур Цариградско мол" ще имат топла връзка.

Комплексът ще разполага с подземен паркинг с 830 места, висококачествени комуникационна система, окабеляване, HVAC система, отличен транспорт, както и улеснен достъп за хора с увреждания. Безопасността ще се осигурява от модерна противопожарна система и дизелови генератори. Центърът ще има най-модерните системи за сигурност и картов контрол.

"Индивидуалното проектиране на офис площите предлага изключително практично и гъвкаво използване на пространствата от тип "open space". Те се изграждат съобразно международния стандарт за този клас. Фасадата и вътрешният дизайн са проектирани да бъдат както функционални, така и представителни. Изпълнението е с луксозни материали, с естествен гранит, като фоайето на сграда А ще има конструктивна височина от 10 метра", каза архитектът на офис центъра Илиан Илиев. Окачената елементна фасада със стъклопакет ще бъде с висока енергийна ефективност, максимална прозрачност и звукоизолация и с неутрален цвят.

Сграда А ще разполага с 6, а останалите с по 4 високоскоростни асансьора с destination control system, която осигурява бързина и удобство на посетителите и наемателите, и е енерго-спестяваща. Това са първите асансьори от този тип в България, като скоростта им е 2,5 м. в секунда. Сграда А ще бъде със 17 надземни етажа, сграда B е 12 етажна, сграда C - 11, а D и E - 10 етажни.

"Проектът European Trade Center маркира новата делова, търговска и административна локация на София", заяви Атанас Гаров, изпълнителен директор на Colliers International България. "Офис центърът се изгражда съгласно най-добрите установени практики. Съвременните стандарти налагат офисите да отговарят на определени критерии за площ, достъпност, комфорт, шумо- и звукоизолация, които далеч не всички реализирани проекти у нас покриват. Изграждането на European Trade Center е ясен знак, че пазарът вече е готов за проекти от този мащаб", коментира Атанас Гаров.

"Европейски търговски център" АД е международен консорциум от над 10 частни инвеститори и компании, и финансови институции с опит в изграждането на офис центрове в Европа. European Trade Center е първият проект на консорциума в България. Мажоритарният пакет се държи от ирландски инвеститори, между които са финансистът Дърмът Кели и фамилията Сапъл, която има богат опит в строителната индустрия и хотелиерския сектор.

Няма коментари: