сряда, 4 юни 2008 г.

Стартира най-голямата оптична мрежа за пренос на данни у нас

Актуално - България
Стартира най-голямата оптична мрежа за пренос на данни у нас



Българската фирма "Нетера" (Neterra) обяви на 3 юни, че стартира най-голямата у нас оптична мрежа за пренос на данни, с която страната ни се превръща и във водещ информационно-разпределителен център в Югоизточна Европа.
Мрежата, която е с капацитет до 800 Gbps (гигабита в секунда) е от новия вид DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) и осигурява пренос на информация в пъти повече от възможностите на всички оптични мрежи, които функционират в момента в България. На този етап мрежата има покритие в 24 български града, а инвестицията за нея е изцяло на "Нетера" и възлиза на 10 млн. евро.
Това което характеризира мрежите от типа DWDM е възможността за лесно пренасяне на големи капацитети от данни, а освен това те имат висока ефективност при пренос на големи разстояния, без компромис в качеството.
"Все по-нарастващото потребление и в частност увеличаващият се обмен на видео приложения изисква инфраструктура, която да ги обслужи и обезпечи, а нашата цел е не само да посрещнем настоящите нужди, но и бъдещото им разрастване, което безспорно предстои", посочи Невен Дилков, управител на "Нетера". "На практика, с новата ни мрежа ние полагаме основата на това, всеки в България да може гледа интерактивна телевизия, филми и музика с качество по-добро от стандартната телевизия в момента", допълни той.
За техническото изграждане на мрежата "Нетера" обяви търг за доставчик на оборудване през март 2008 г., в който взеха участие осем водещи компании в тази област. Проектът бе спечелен от Nokia Siemens Networks - обединение на два от световните лидери в производството на телекомуникационно оборудване.
"Радваме се, че успяваме да подкрепим "Нетера" с най-модерните решения за пренос на данни. Инсталирането на тази оптична мрежа е поредното доказателство за лидерството на Nokia Siemens Networks в доставянето на решения, чрез които се осъществява предлагането на услуги, улесняващи светкавично нарастващия информационен трафик и помагащи на бизнеса и общностите по света да имат свържат", каза Гюнтер Хаберлер, завеждащ Customer Team IFP в Nokia Siemens Networks и отговарящ за бизнеса с фиксирани оператори и доставчици в Унгария, България, Румъния, Словакия и Словения.
Nokia Siemens Networks доставя пълно оборудване за мобилни и стационарни мрежови инфраструктурни решения и посреща растящото търсене на тези услуги, с екип от 20 000 професионалисти по цял свят. Базирана във Финландия, Nokia Siemens Networks е една от най-големите компании за телекомуникационни инфраструктури и оперира в 150 страни.
"Нетера" е водещ български телекомуникационен оператор и доставчик на висококачествени наземни и спътникови комуникационни решения. Тя е един от основоположниците и лидер в развитието на комуникацията в България. Днес "Нетера" е в топ три на българските телекоми, опериращи в Централна и Източна Европа.
Освен продажбата на големи капацитети на корпоративни клиенти и доставчици, "Нетера" изгражда комуникационните мрежи на клонове на световни финансови институции и български банки. В момента "Нетера" внася основна част от международния трафик в България.
Предлага уникални решения за наблюдение върху мрежите си от клиенти (Neterra Online Monitoring System), платформа за телевизия (IPTV), разпространява телевизионни и радио сигнали в страната. "Нетера" притежава един от най-високотехнологичните комуникационни центрове в България - "София Телепорт", чрез който се предлагат надеждни услуги, по световно утвърдени стандарти и навременна поддръжка.
Още за технологията DWDM и за амбициозните проекти на "Нетера" четете в интервю с директора за международни продажби и бизнес развитие във фирмата Юлиан Манов, поместено в Expert.bg.
03.06.2008

сряда, 4 юни 2008 00:01:00

Няма коментари: