вторник, 3 юни 2008 г.

Големите проблеми на голямата търсачка

Сега - 14 стр.
Големите проблеми на голямата търсачка

Милен ЕНЧЕВ

От години новинарският преглед на Google е трън в очите на различни медии по света. Корпорацията обаче се смята за невинна до доказване на противното
49.2 млн. евро. Това е сумата, за която съюзът на белгийските френско- и немскоезични вестници Copiepresse ще съди американската корпорация Google. Информацията за предстоящия иск бе обявена миналата седмица, но съдебните срещи между Google и белгийските издатели продължават вече 2 години. Причината: през 2006 г. белгийският вариант на новинарския преглед news.google на своя глава прибавил малките белгийски вестници към списъка от 4500 информационни източника, от които генерира новини. Белгийците са само един от айсбергите в ежедневния круиз на гиганта из информационния океан. Другите 2 големи новинарски търсачки -MSNBC на „Майкрософт" и Yahoo, внимателно следят баталиите на Google и си записват. В тях се съдържат няколко важни въпроса: взаимна ли е ползата на медиите и търсачката в тези безбрежни новинарски прегледи и докъде се простират правата й.
News.google публикува само заглавията с малка част от медийното съдържание и миниатюрни снимки, за останалото читателят трябва да последва отправката към съответното издание, така че то също отчита посещения. Този факт неведнъж е бил изтъкван в пледоариите на корпорацията. Оттам посочват, че изданията имат полза от присъствието си в новините на Google, поради което често получават молби да индексират нечии новини. Белгийските вестници в основата на делото, Le Soir , La Libre Belgique и La Derniere Heure, обаче настояват, че новинарски прегледи като този не носят читатели, тъй като копират най-важното - първите изречения, които са
ключовите в новинарския текст и за мнозина са напълно достатъчни. Copiepresse били вбесени и от факта, че съдържанието на изданията с платен достъп може да се чете свободно в кешовете на Google.
Най-важното обаче е принципното им несъгласие да бъдат индексирани в news.google без предварителна договорка. Заявили, че биха го дали, ако Google им отчислява част от приходите си, но от корпорацията отвърнали, че този вариант е абсурден, защото не могат да плащат на 4500 издания. От търсачката изтъкват, че недоволните са можели да направят сайтовете си недостъпни с прости настройки (robots.txt). Въпреки това в края на 2006 г. белгийският съд уважи иска на издателите и разпореди Google да публикува пълния текст на съдебното решение на белгийската си търсачка (google.be) със заплаха от стотици хиляди евро глоба, ако не спази последното. Корпорацията обжалва, но в началото на 2007 г. второ-инстанционният белгийски съд потвърди решението. Оттогава белгийските сайтове на Google (google.be и news.google.be) стриктно спазват забраната. За кратко дори самите вестникарски страници били изключени от търсачката, но издателите се споразумели да бъдат включени отново. От цялата съдебна дандания обаче Google излязла без реални парични глоби. Настоящата офанзива на Copiepresse цели да поправи това. Огромната сума на иска е базирана на изчисленията на един професор от Свободния университет в Брюксел. Той сметнал вредите, преброявайки кешираните статии в търсачката от 2001 г. до спирането им и незаконно публикуваните белгийски статии в news.google.be от тръгването й през 2006 г.
***
СЕРИЯ
Белгийската съдебна сага на Google съвсем не е прецедент. И 42 млн. евро са нахално голяма сума за обезщетение на няколко вестника на фона на поисканите година по-рано 17.5 млн. долара от голямата агенция Франс прес за същото нарушение. Спорът с АФП приключи неотдавна и Google отново свободно пуска новините й. Корпорацията има такива договори и с Асошиейтед прес, британската агенция Press association и канадската The Canadian press. Медийни анализатори твърдят, че корпорацията плаща на агенциите за правото да ги публикува и прогнозираха, че news.google ще се принуди да пуска реклама, за да издържи на финансовата тежест. Споразуменията обаче станаха повод за друго недоволство - по договора синцията и пропуска хилядите клонинги на новината в изданията, позовали се на АП. Техните издатели, разбираемо, не са щастливи от този факт, защото посещаемостта им спада. „Google" имат и спечелени съдебни разпри. Преди няколко години по иск на един издател на е-книги например съдът в американския щат Пенсилвания се произнесъл, че кешовете не са нарушение на авторските права.

вторник, 3 юни 2008 07:09: с Асошиейтед прес например news.google публикува само оригиналните статии на аге07

Няма коментари: