събота, 7 юни 2008 г.

Независима класация на медиите за доверието в тях

Класа - 11 стр.
Независима класация на медиите за доверието в тях



Презентирането на TV2 струва 35 000 лева, но генерира ефективност за 2 млн. лева
Да се направи независима класация на медиите за доверието в тях. Това предложи Красимир Гергов, председател на Националния борд по туризъм, на първия медиен конгрес в Албена. форумът е част от медийния фестивал Mediamixx'08 и бе открит вчера с дискусията "Медията като мост между религии и култури". Подобно изследване се прави от години, но от държавния НЦИОМ. Според Гергов каталогът с авторитети може да обхване и електронни, и печатни медии, както и отделни личности. Идеята може да се осъществи от организаторите на Mediamixx'08 и да стане факт още тази година. "Класацията може да се реализира и чрез анкета", уточни още Гергов. Той даде за пример "файненшъл таймс", който е лидер по степен на доверие и същевременно доказателство как медиите са огледало на обществото. "Медиите у нас са два вида - независими -тези, които се издържат от реклама, и обществени като БНТ и БНР, които се финансират от държавата, имат малки постъпления от реклама и изпълняват обществени и възпитателни функции", заяви в презентацията си пред първия медиен конгрес на изток от Кан бизнесменът. Той даде пример от българската действителност - лансирането на TV2, стартирало със скандален постер на Азис. След това плакатът беше свален от кмета на София Бойко Борисов. "Вестниците публикуваха на първите си страници билборда заради неговата скандалност, после отразиха неговото сваляне, а накрая, когато Азис се появи в костюм, отново писаха за него. Ефективността на кампанията се оценява на 2 млн. лв., а изработването й на 35 000 лева", уточни още Красимир Гергов. Като пример за положителен PR, председателят на Българската голф асоциация разказа как наскоро играл голф с Христо Стоичков, който през цялата игра не изпсувал нито веднъж и не отказвал на фоторепортерите да го
снимат. "Естествено, много журналисти отразяваха събитието, а самият футболист си направи добър PR, като участва в такава джентълменска игра", допълни рекламният шеф. Председателят на УС на АРА (Асоциацията на рекламните агенции) разкри как в началото почти не е имало медиен интерес към рекламните фестивали в Албена. Затова организаторите обявили, че Клаудия Шифър ще дойде за награждаването, а журналистите се втурнали да отразяват събитието. За по-малко от седмица били генерирани над 1500 материала. Гергов даде пример и за силата на "черната магия" - ако Мадона не беше осиновила чернокожо, а бяло дете, то едва ли щеше да бъде такава сензация за пресата. Репортажът по повод предаването на властта в Русия от Владимир Путин на Дмитрий Медведев също е доказателство за влиянието и скритите внушения в медиите. "Двамата вървяха по Червения площад в крачка, което недвусмислено показва, че те ще работят съвместно и в бъдеще. Направило ли ви е впечатление, че дясната ръка на Путин, като възпитаник на КГБ, винаги е свободна и готова да извади пистолет от джоба? Това символизира сигурността на руснаците в него", каза още Красимир Гергов. Той показа на делегатите и клип от решаващата реч на Барак Обама, в която кандидатът за президент обещава да приключи войната в Ирак. В материала не се виждат чернокожи на първия ред, тъй като според рекламните специалисти Обама е сигурен, че всеки с неговия цвят на кожата ще гласува за него, а целта му са белите избиратели. С това изказване Обама успя да спечели сериозна преднина пред Хилари Клинтън. За ролята на медиите като политическо и културно влияние говори и Ерол Юзер, президент на "Юзер Дюс". Турският медиен предприемач посъветва репортерите да не вярват в това, което виждат и по-често да задават въпроса "защо". Кувейтецът Уалийд ал Гунайман от "Бейд ал салам груп" пък представи значението на свещените книги за християните и мюсюлманите. "Коранът е като Библията. И двете свещени книги имат едно и също сакрално значение и за хората, изповядващи ислям, и за християните", разказа специалистът. Според него медиите играят важна роля за подобряване на общественото мнение за имиджа на мюсюлманите. "Ислямът не ни учи да убиваме невинни хора. Независимо дали вярваме в Мохамед или 8 Исус, трябва да уважаваме нашите светци и да ценим какво са направили те за нас", обясни Ал Гунайман. В дискусията участва и Явор Милушев, зам.-министър на културата, Румен Янчев, председател на борда на директорите и изпълнителен директор на "Булстрад", и Алистър Бойд, изпълнителен директор на "Бойд Медия Къмюникейшън".
***
Мария Стефанова: Родната журналистика е с манталитет на папарак
Медиите у нас се делят на два Вида: светци и бохемц но Всички заедно работят за изграждането на един европейски образ, каза председателката на СЕМ Мария Стефанова. Тя сравни родната журналистика с момиченце с манталитет на папарак, което се ръководи от три правила - не се интересува дали се справя професионално, а дали материалите му са в срок, ръководи се от правилото, че всеки си заслужава неудобните Въпроси, без значение от социалния статус, и гледа да води "бърз, секс лаф" със събеседника си. Шефката на СЕМ сподели притесненията си, че рекламите у нас се превеждат в повечето случаи едно към едно. Тя даде пример за рекламния клип на известна банка, в който на въпроса: "Нали сте съгласни?", кученце кима утвърдително с глава. Според Стефанова така може да загубим идентичността си в процеса на глобализацията.
***
Проф. Николай Овчаров: Пресата и електронните издания подпомагат туризма
Медиите са сред основните виновници за развитието на туризма. Това заяви проф. Николай Овчаров и допълни, че чрез пресата и електронните издания за два месеца на Перперикон идват 100 000 човека. Ако интересите на науката, рекламата и държавата се преплетат, можем да станем привлекателна туристическа дестинация като Гърция и Италия, прогнозира професорът. Той подкрепи идеята на Красимир Гергов, обявена на Четвъртата световна среща на българските медии в Мадрид, че митовете и легендите трябва да се използват все повече в рекламата на България като топтуристическа дестинация. Според Овчаров митовете за Орфей, Дионис и Спартак ще доведат у нас много посетители.
***
Текст под снимка
Председателят на Националния борд по туризъм Красимир Гергов бе лектор на вчерашната дискусия "Медията като мост между религии и култури', с която беше открит първият медиен конгрес в Албена.
петък, 6 юни 2008 06:45:09

Няма коментари: