неделя, 1 юни 2008 г.

Клопките на социалните мрежи

Компютри - 19 стр.
Клопките на социалните мрежи

Димитър ПЕТКОВ

Социалните мрежи крият своите опасности, защото чрез тях е възможно извличане на лични данни, които впоследствие биха могли да бъдат полезни на някой киберпрестъпник. Често потребителите не защитават достатъчно добре достъпа до своите профили и/или въвеждат твърде много информация за себе си онлайн, което е свързано с известни рискове.
Следвайте нашия своеобразен гид, за да се застраховате от подобни проблеми при популярните уеббазирани, социално ориентирани уебсайтове, като Facebook или Myspace.
Безспорно социално ориентираният портал Facebook е изключително популярен. Статистиката показва, че над 85 % от учениците и студентите на Запад са създали профили тук. Ако и вие ползвате Facebook, ето какво следва да направите, за да се подсигурите срещу кражба на личните данни чрез интернет.
След като се логнете във www. facebook.com, използвайки своето потребителско име и парола за достъп, отворете контролния модул за приятелите, като кликнете върху Friends, a после върху Everyone. Потребителите, които взаимно са се определили като приятели, имат по-широк достъп до детайлите си. Ако във вашия списък има твърде много имагинерни интернет приятели, може би не е лоша идея да намалите техния брой.
Принципно е препоръчително да не добавяте потребители, които не познавате в действителност, защото тук всеки може да играе ролята на друг. Няма гаранция, че зад профила на потребител с прякор palavata_ таска_90 в действителност не седи елитен хакер, готов да източи банковата ви сметка, стига да сте достатъчно наивни, за да му предоставите възможност за това. Моят съвет е да премахнете от списъка "измислените" си приятели, които не сте виждали никога. Противно на всеобщото мнение, броят на виртуалните приятели не показва популярността на конкретния профил.
Правилото "Съдържанието е злато" важи и тук, защото, ако имате какво да предложите на посетителите си, вашият профил ще бъде популярен и без да имате стотици "киберприятели". Добавяйте тук само и единствено истинските си приятели и не правете компромиси! Внимателно прегледайте всички в списъка с приятелите, изберете профила на някой, когото не познавате, и го премахнете чрез натискане на червения символ "X", намиращ се до снимката, а после изберете Remove friend.
Освен това потребителите, които са в групата на вашите познати (Friends), могат да ви изпращат Facebook приложения. В това число влизат както авторски надбавки за Facebook, така и модули, разработвани от трети лица. Внимателно подбирайте какво ще ползвате в своя профил, дори и да става дума за безобидни на пръв поглед надбавки, например игри.
Когато даден модул изисква от вас да въведете личните си данни, винаги се ограничавайте до минимум или въвеждайте фалшиви имена, пощенски кодове и т.н. за заблуда на "противника", ако разбира се, има такъв. С други думи, умерено проявената параноя съвсем не е излишна тук. Много често уебнадбавките са програмирани така, че по подразбиране да изпращат покана за свалянето им и към включените в списъка с вашите Facebook контакти. Ако това е така, внимателно преценете дали в действителност искате да препоръчате конкретния уебмодул и на приятелите си, или не.
Второто, което следва да направите със своя Facebook профил, е да ограничите още повече достъпа до него. Това става, като изберете препратката със социалните мрежи (Networks). Принципно в настоящия социално ориентиран уебпортал те служат, за да обединяват групи от хора със сходни интереси, фенове на един стил музика или пък потребители от един и същи град, квартал, университет и т.н. Една такава мрежа може да обедини също служителите от дадена компания или пък група спортисти от един отбор.
Както при списъците с приятелите, и тук потребителите, членуващи в същите мрежи като вас, получават по-голям достъп до данните в профила ви. Внимателно прегледайте списъка с мрежите, в които членувате, и напуснете тези, които смятате за излишни. Това става, като посетите страницата на въпросната мрежа и изберете препратката Leave this network, намираща се в долната част на работното поле. Facebook изисква потвърждение, т.е. трябва да кликнете отново върху бутона Leave Network, за да напуснете конкретната социална мрежа.
Чрез препратката Privacy, намираща се в горния десен ъгъл, може да прегледате какво е текущото състояние на настройките за сигурността на профила и личните ви данни във Facebook. To се визуализира чрез графични диаграми, индикиращи доколко конкретното звено от профила ви - фотогалерия, видеосекция, списък с приятели и др. - е защитено от кражба на информация. Колкото по-вдясно е индикаторът, толкова по-леснодостъпен е профилът ви. Съответно, ако плъзгачите са преместени вляво, то профилът ви е конфигуриран коректно и не позволява лесното извличане на информация от него.
Блокирането на конкретни потребители също е възможно. Така те няма да са в състояние да следят какво се случва във вашата лична социална мрежа, стига да знаете какво е тяхното потребителско име. За да блокирате някого, просто въведете прякора му в полето Block People, натиснете препратката Add, изберете потребителя и го блокирайте с бутона Block.
Чрез препратката Profile може да ограничите допълнително достъпа до своя персонализиран социален уебпортал. Това е възможно чрез падащото меню, което е достъпно след натискането върху Profile. От тук изграждате списък с доверени хора и потребители, които могат да разглеждат профила ви. Най-удачният избор е Only my friends, което означава, че само и единствено вашите реални приятели ще имат достъп до профила ви във Facebook. Повторете тази процедура и при всички останали модули, например секцията за качване на видео и фотогалерията.
Най-добре ще е, ако блокирате достъпа и до приложенията, така че само приятелите ви да са в състояние да ви изпращат Facebook модули, игри и т.н., след което изберете Save, за да запазите извършените промени.
От основното меню Privacy, където се манипулират опциите за сигурността на личните данни, изберете търсене (Search). По подразбиране всички потребители във Facebook могат да ползват търсачката, за да намерят даден потребителски профил.
Чрез препратката Which Facebook users can find me in search? бихте могли да направите така, че само вашите приятели да са в състояние да ви намират чрез вградената търсачка. За целта променете стойността на тази променлива от Everyone на Only my friends. Това ще блокира възможността на случайни потребители да попаднат на профила ви по случайност. Запазете промените със Save.
От менюто с приложенията (Applications) изберете всички модули, които не ползвате активно, и ги премахнете с Remove, след което отново потвърдете промените със Save.
В заключение ще кажа само, че социалните мрежи определено са интересен и модерен начин за комуникация. Не допускайте да станете жертва на някой недобронамерен потребител и използвайте тези услуги разумно.
***
При регистрация в социално ориентирани мрежи имайте предвид, че профилите по подразбиране са публично достъпни. Затова:
• Не публикувайте информация, която би могла да послужи като инструмент за измами, например с каква техника разполагате, кои са телефонните ви номера и/или адресът ви.
• Невинаги потребителите са тези, за които се представят! Не добавяйте към приятелите си непознати!
• Избягвайте срещи с непознати, а ако това се налага, направете го на публично място, където има камери и охрана.
• Имайте предвид, че при социалните мрежи не се толерират всякакъв вид спам, както и обиди на социална, расова, етническа или друга основа.
• Когато видите съмнителен профил, използван само за разпространение на зловреден код и/или спам, винаги докладвайте за него.
• Не публикувайте компрометиращи материали!
26.05.2008
неделя, 1 юни 2008 05:41:53

Няма коментари: