събота, 7 юни 2008 г.

"Яху" се връща на масата за преговори с "Майкрософт"?

Класа - 22 стр.
"Яху" се връща на масата за преговори с "Майкрософт"?



Според милиардера Икан търсачката трябва да бъде продадена на цена от $34,375 за акция
Милиардерът финансист Карл Икан, който е сред ключовите акционери в "Яху", заяви вчера, че компанията трябва да поднови преговорите с "Майкрософт" при цена от $34,375 за акция, съобщи Блумбърг. Икан е категоричен, че ако оглави борда на "Яху", ще прекрати всякакви обсъждания на алтернативни сделки, които не гарантират на инвеститорите поне $33 за акция. Той изложи плановете си в писмо до борда на директорите на базираната в Сънивейл компания.
Преди дни милиардерът отправи истинска буря от критики и се закани да уволни шефа на "Яху" Джери Янг, след като на 2 юни стана ясно, че ръководството на интернет портала е направило голям гаф, отхвърляйки офертата за изкупуване, отправена от "Майкрософт".
Повод за поредния изблик на емоции от страна на Икан стана разсекретяването на документи по съдебен процес на акционери срещу ръководството на "Яху", започнал в Делауер, заради провалената сделка. Група инвеститори заведоха граждански иск срещу борда на директорите, а това позволи на съда да разкрие доста смущаващи факти около водените две години преговори между компаниите.
От разсекретените на 2 юни документи се вижда, че широко коментираната оферта от 44,6 млрд. долара (33 долара за акция), обявена от "Майкрософт" на 31 януари 2008 г., а после повишена до 47,5 млрд. долара (37 долара на акция), съвсем не е била най-високата. На даден етап главният изпълнителен директор на IT гиганта Стив Балмър обаче е бил готов да плати по 40 долара на акция, за да придобие контролния пакет в "Яху".
Но Бордът на директорите на "Яху" не се е съгласил и с такава цена, отхвърляйки я с лека ръка и настоявайки, че и тези пари не са достатъчни, за да покрият истинската
стойност на интернет портала.
Други документи сочат, че Янг и останалите членове на управителния съвет са въвели и скъпоструваща програма за избягване на съкращения на служители, която на практика е поставила бариера пред каквото и да е предложение за придобиване на "Яху".
"По мое мнение трябва да се отървем от Джери и част от борда на директорите, ако искаме да върнем обратно "Майкрософт", казва Икан, който досега не бе атакувал Янг персонално, финансистът обаче не е настроен оптимистично за успеха на сливането, защото смята, че софтуерната компания вече е загубила доверието си в "Яху".
събота, 7 юни 2008 07:21:47

Няма коментари: