събота, 12 юли 2008 г.

“Лос Анажелис Таймс" с “нови" новини след съкращения

Поглед - 13 стр.
“Лос Анажелис Таймс" с “нови" новини след съкращения



„Лос Анджелис Таймс" - вторият по големина градски Вестник в САЩ, скоро ще има „нови" новини заедно със сериозно съкращение на персонала. „Ние се преустройваме, за да отразим начина, по който читателите, юзърите и рекламодателите използват днес медиите", каза издателят и главен изпълнителен директор Дейвид Хилър. Идеята му е последните новини да се появяват на уебстраницата на изданието, а по-широкото им отразяване е оставено за хартиеното копие. В интернет представянето на вестите ще е мултимейдийно и ще следи развитието им. Пак там вече има възможност за персонализираното им получаване чрез сайта MyLatimes.com. В книжното тяло читателите ще имат редакционни анализи, разследващи репортажи, проследяване на тенденциите и статии. „Нашата философия е „Бързо и кратко на интернет, разгърни историята напечатана", казва Джим 0'Шии, редактор във вестника. Той продължава:
„Ние трябва да променим работата си онлайн и в печатното копие, за да можем по-добре да ангажираме читателите и юзърите, които във всеки момент могат да избират между милиарди източниии на новини и информация". Екипът на интернет и книжното издание вече ще е едно, а броят на страниците на вестника ще намалее с 15 на сто. С малко повече - 17 процента, ще бъдат съкратени редакторите. През 90-те години в ,Лос Анджелис Таймс" са работили 1350 души, а сега в началото на септември ще останат около 700. Други 100 вече са освободени. „Лос Анджелис Таймс" е част от „Трибюне Ко.", който издава и „Чикаго трибюне", „Хартфорд курант" и „Балтимор сън".
събота, 12 юли 2008 04:11:31

Нощната звезда на БНТ

Поглед - 14 стр.
Нощната звезда на БНТ

Сибила КУСЕВА

Дали като актриса, дали като журналист или като писател, Искра Ангелова винаги успява да изненада аудиторията си. И да си създаде страшно верни фенове. Нейното шоу „Нощни птици" е на 4-то място в Топ 10 на най-любимите предавания, според интернет потребителите. „Слава Богу, и в интернет има позитивни и градивни хора. Едно момче - Евгени Боянов, дори е направил сайт.на предаването! И пари не иска. Не мога да се нарадвам!", хвали се тя. Дали защото е трупала опит в Щатите, или пък заради очарователната си усмивка, но госпожица Ангелова винаги успява да намери съмишленици. С каквото и да се захване. Като книгата, която написаха заедно с Петър Волгин почти на шега, а тя взе, че стана бестселър. „Обаче все трябва да се оправдавам, че имам някаква дарба - да пиша или да играя. Какво пък, аз имам три образования - българска филология, и то влязох с шестица, първа в България, спечелих олимпиада; актьорско майсторство и магистър по телевизионна и радиожурналистика от университета „Емерсън" в Бостън, САЩ. Не се мъча да се преправям на нещо, което не съм. Аз съм и двете неща. И журналист, и актриса. Няма проблем, нито конфликт, нито едното ми пречи на другото", удовлетворена е от многото си таланти Искра.
Професия -репортер
Водещата на предаването по БНТ „Нощни птици" е сред малцината български журналисти, имали шанса да работят в една от най-големите телевизии в САЩ. В България пък трупа опит в трите национални ефирни медии - BTV, Нова тв и БНТ. „В CBS работехме 30 душа за сутрешния блок. В bTV го започнахме от нулата, бяхме двама водещи и двама редактори. Има огромна разлика между нашите и техните телевизии, но и в CBS се работеше по цели нощи, и в bTV нямахме глътка въздух. В Нова пък бях главен редактор на „У нас", а с Николай Дойнов имахме прекрасно партньорство, което е много важно за такова предаване", разказва водещата.
В CBS пък е втори продуцент в The early show. „Това е нещо между редактор и репортер - пишеш въпросите, намираш материалите, снимаш видеото, подготвяш цялата информация за госта. Какво изключително преживяване, когато гостът е Дъстин Хофман или Мартин Скорсезе. Наистина великолепно", спомня си водещата. Един от големите й журналистически удари там е интервю с престъпник, обявен за национално издирване. Репортерката го убедила да говори с уговорката, че медията няма да издава къде се намира. След този пробив прочутата рубрика „60 минути" направила филм по случая.
Американската мечта
Наскоро Искра отново беше в Америка. Този път заради театъра. „Идеята беше да отида като културен посланик и да направя връзка с техните артистични среди. Да обменим опит, да обмислим заедно бъдещи проекти. Очарована бях, че Американското посолство е забелязало това, че преведох „Красиви тела" и доведох в България авторката Лора Кънингам, както и статиите ми за Айн Ранд", споделя водещата.
„Много е трудно да пробиеш като актьор в Щатите, ако не си американец. Само в Холивуд живеят 3 милиона артисти", казва Искра. Докато е живяла в Ню Йорк обаче, е участвала в цели три нискобюджетни филма: „В един от филмите играх младата Дева Мария. Мъжът на режисьорката пък играеше Исус. Снимахме в дома им, в едно бедно предградие на Бостън. Къщата беше цялата в паяжини, навсякъде се носеше миризмата на любимите им котки. Те бяха пет - истинските господари на имота. Тогавашният ми приятел веднъж дойде да ме вземе. Като се запозна отблизо с обстановката, учудено попита: „Ама това ли ти е киното?" Истината е, че Америка предоставя неограничени възможности, но на определена цена. Там никога не можеш да бъдеш себе си - човек се реализира, измисля и се провокира най-добре на своя територия".
Ремонт в „Нощни птици"
Големия си удар обаче Искра прави в България, и то чрез националната телевизия. Предаването й „Нощни птици" винаги се е радвало на висок за телевизията рейтинг, но откакто се смениха денят и часът на излъчването му, аудиторията му порасна двойно. „Неделя вечер е доста по-добро време от събота след полунощ, дори когато съвпадахме с Европейското по футбол. Един таксиметров шофьор даже ми каза: „Снощи, вика, имаше много интересен мач, но аз все пак гледах „Нощни птици", защото ми беше много интересно, с Орлин Горанов", разказва Ангелова. Трудното било само, докато предаването се е излъчвало като външна продукция. „Преди търсехме рекламодатели, защото иначе нямаше как да се произвеждаме. Сега сме под крилото на телевизията и всичко ни е наред. Въпреки това ми се ще да намеря реклама, защото това е смисълът на комерсиалните предавания - да печелят пари на медията си", казва водещата. Тя е категорична, че познава публиката си отлично. „Нощни птици" го харесват умните и добрите хора. Тях не ги дразни, че предаването си е поставило за цел да избегне пошлото говорене и да осмисля ставащото в България по един малко по-интелигентен начин", обяснява Искра. И отдава дължимото на режисьора Мария Арангелова, на музикантите на Мишо Шишков и продуцента Емил Розов. Не е нужно всички да са по бански и да размахват жълти вестници, за да е интересно едно шоу", твърди журналистката.
***
Текст под снимка
Искра със Стоян Алексиев в Народния Театър, из „Моногамният"
***
Текст под снимка
Семейно празненство с родителите и на Коледа
събота, 12 юли 2008 04:12:04

На Острова на свободата медиите следват победителя

Поглед - 15 стр.
На Острова на свободата медиите следват победителя



На Острова на свободата медиите следват победителя. Кубинската журналистическа асоциация на своя последен Осми конгрес отново потвърди верността към „партия и народ ". Какво се разбира под последното - при поголовната отчайваща бедност в Куба не е ясно. Местният „Периодико26" призна: „Всички медии са държавни и не гонят печалба, директивите идват от Комунистическата партия, център на политическия живот на острова. Всички журналисти са обединени от силна преданост към кубинската революция ". В кубинските вестници не се публикуват „сензационни материали ", няма и реклама. Но вече има ветрове на промяната, допълва „Периодико26". Носителят им е братът на Фидел Раул. Той не само замести иконата на местната революция, но за много краткото време от февруари тази година направи и доста промени. Кубинците получиха достъп до интернет, започнаха легално да си купуват мобилни телефони и да могат да говорят по тях, наравно с възможността да имат в дома си бяла техника. Наследникът на Фидел явно ясно си дава сметка, че трябва да има реформи, за да запази властта си. Това е продължението на „почти половинвековна диктатура в Куба" , както пише Таня Диас в „ КубаНет". Тя продължава: „Фидел Кастро с железен юмрук и съветван от Щази, създаде тоталитарна държава, в която изпълнителната, законодателната власт и съдът са в ръцете на малък брой лидери ". Може би и затова предишният журналистически конгрес е бил през далечната 1999 година - доста след като Централна Европа и Русия бяха направили своя избор след падането на Берлинската стена. На сегашния конгрес 189 делегати представляваха 3680 членове на UPEC.
събота, 12 юли 2008 04:13:45

Тайните на PR-a

Поглед - 17 стр.
Тайните на PR-a

д-р Десислава БОШНАКОВА

Не пиарите са виновни за всички злини на този свят.
Д-Р Десислава Бошнакова е сред най-популярните личности в областта на PR-a у нас. Преподавател в НБУ, Журналист, издател, активен член на БДВО, шеф и собственик на PR агенция ROI Communication.
Рекетират ли пиарите медиите
В света тече кампания за медийна прозрачност. Там се изследват практиките, при които има намеса в редакторското съдържание на медиите и на публиката не е казано ясно, че за тази информация е платено - независимо в каква форма. В сферата на ПР се говори по-скоро за подаръци, които могат и не могат да се дават на медии. Ако подаръкът ще помогне на журналиста да подготви своя материал, то той няма как да бъде определен като неприемлив. Въпросът е какво точно е от помощ на медиите. Все по-често самите медии изготвят своя политика за приемането на подаръци, за да гарантират обективността на поднасяната от тях информация. Дори и тези, които не се занимават с ПР и медии, знаят как се постъпва, когато нещо не ти харесва. Или си казваш високо мнението, или го игнорираш. В основата на ПР професията е философията, че тя улеснява комуникациите между организациите и публиките. Да вземем например следната ситуация, която от години е разпространена у нас: Известна музикална компания в България, която издава и разпространява албумите на над 500 световни звезди, поставя следните условия за отразяването на концертите им у нас: 1) Да се пише за концерта от момента на неговото обявяване; 2) Да се отразяват всички албуми, които компанията издава и разпространява в България; 3) До пресконференцията на групата също имат достъп само медийните партньори на компанията. Най-големият проблем в случая е, че тази ситуация се нарича ПР. То не е и затова не следва стандартите на ПР професията. Ако медиите отразят събитието при така поставените условия, означава, че приемат правилата на играта. Свободният пазар позволява компаниите да постъпват по този начин, и ако медиите са съгласни, остава само въпросът за етиката и морала. Лично мое мнение е, че в никакъв случай не са допустими отношения като описаните no-горе. С това не искам да кажа, че медиите винаги са прави, но нещата не бива да бъдат поставени по този начин. Ако до пресконференцията имат достъп само медийните партньори, то тогава това не е пресконференция, а среща с медийните партньори. От гледната точка на свободата на избора и свободата на пазара всяка компания може да избере с кого да работи и да откаже на други. Но ако обявява публично една пресконференция, не би следвало да отказва достъп на представители на медиите. По своята същност пресконференцията е среща с медиите. Има световна практика за ексклузивитет -дадена организация преценява, че ще предоставя ексклузивна информация за събитията си на избрани от нея медии и те получават по-различна информация от останалите. Това обикновено са точно медийните партньори. Затова и съм склонна да мисля, че става Въпрос за недоразумение, отколкото за практика. Всяка ситуация е различна и няма общовалидно правило. Но ПР специалистите трябва да положат усилия, да запазят добрите си отношения с медии, които няма да имат достъп до събитието. Как да постъпят, е нещо, което самите те трябва да преценят. Няма да им е лесно, но ако условията са ясни от самото начало и се спазват, хората ги приемат. В крайна сметка медиите вземат решение какво да отразят и какво не. ПР само подава информацията. Така че няма как да виним ПР практиците за това, че управляват общественото мнение. Всичко е въпрос на избор на самата медия. Тя може да публикува позитивен или негативен материал. Може дори да не публикува нищо. Каква е вината на ПР?
събота, 12 юли 2008 04:16:52

Миролюба Бенатова: В професията ни липсват хора със сърца

Поглед - 18 стр.
Миролюба Бенатова: В професията ни липсват хора със сърца

Елица ДИМОВА

Най-много лошотия съм срещала в къщите с надпис "Образцов дом"
Миролюба Бенатова прави първи стъпки в журналистическата професия във в. „168 часа", когато е само на 18 г. От 2000 година започва работа като репортер в bTV. Носител е на над десет награди от медийни фестивали и конкурси. Най-ценени от нея са призовете от телевизионния фестивал „Сребърен сателит", „Черноризец Храбър" за 2005 г. в раздел „Разследване" в електронна медия и поощрителното отличие за документалния филм „Трафик на бъбреци", дадено от Международния консорциум на разследващите журналисти, базиран в САЩ.
- Мира, скоро получихте поредната си награда - този път за филма „Страх". Винаги избирате тежки теми, какво искате да кажете на хората с тях?
- Всеки се занимава с това, което може и разбира. На мен ми е интересна престъпността не толкова като технология на извършване на престъпленията, а по-скоро като психология. Искам да разбера какво те кара да прекрачиш границата, какво те прави лош, въпреки че не вярвам в черно-белите определения. Защо спираш да вярваш в доброто? Защото когато престанеш да вярваш, тогава започват лошите неща.
- Как се роди темата за наркоразпространението и по-специално за употребата на кокаин у нас?
- Заедно с колегите от bTV -Стоян Георгиев и Иван Георгиев, разказахме няколко простички истории по достъпен начин. Потреблението на кокаин в България изключително много се е увеличило. Той вече не е просто дрогата на елита, а е част от живота на „модерния" човек - на онзи от средната класа, който ходи по заведения, има хубави дрехи, позволява си добра храна. Също като мобилния телефон преди години - готините бяха с джиесеми, а останалите - с пейджъри. Сега кокаинът е признак на класа, а „лузърите" са на амфетамини. Кокаинът изведнъж стана доказателство за това, че ставаш! Показахме една реалност, за която всички, особено нашето поколение, знаят, но никой не я назовава публично. Смея да твърдя, че сред телевизиите сме единствените, които направихме такъв репортаж.
- Миролюба, вие сте от журналистите, които присъстваха на почти всички съдебни заседания срещу българските медици в Либия. Бяхте повече от професионално ангажирана - какво ще запомните лично за себе си от цялата история:
- Няма най-силен спомен от този процес. За осем години няма и начин човек да не приеме нещата лично. Това е огромен период, в който се случват много неща. Също като една връзка - в началото е много емоционално, донякъде незряло. След това навлизаш в детайлите, става по-рутинно, в един момент даже може да ти писне. Получава се и зацикляне, нещата се повтарят и накрая пак има някакъв пик. Естествено че със сестрите сме имали отношения, но докато бяха там, контактите ни бяха доста повърхностни, откъслечни, по-скоро емоционални, предимно през решетките. Откраднати.
- Защо според вас книгата „8 години заложница на Кадафи" впечатли Европа?
- Защото е истинска! Хората усещат истинските истории.
- Трудно ли беше писането?
- Не, защото имаше взаимно доверие. Беше изключително спокоен процес, много приятен и личен. И двете с Кристияна бяхме отдадени на това, нямаше разсейване - тотална концентрация и на енергия, и на мисъл, и на работа. Двете „избягахме" извън София, на едно място в планината, без никакви други контакти и хора за две седмици. По-важното е, че аз бях готова за тази история, а когато човек е готов, всичко се случва лесно. Вече бях осмислила историята.
- С какво си спомняте „първите седем" години в „168 часа"?
- Аз бях на 18 години, когато попаднах в „168 часа". Никога не ми е било трудно, бях щастлива. Беше неописуемо, нещо като раждане, много ударно, с много адреналин и най-вече с невероятно усещане, че си си на мястото. Хванал си правилния път и само от теб зависи дали ще останеш на него или не. Винаги съм благодарила на Господ за този шанс и за това, че съм била около невероятни професионалисти. В този екип първата ми среща беше с Данка Василева - тогава заместник главен редактор. Тя ме насочи към редакторката Румяна Георгиева, която се оказа изключителен човек. С такова уважение се отнесе към мен тази жена, както само един много голям човек може да го направи към едно току-що дошло от улицата момиченце.
- Често казвате, че обичате да „ровите" в душата на хората. Затова ли избрахте криминалистиката?
- От дете криминалните истории са ми интересни. Някои хора четат приключенски романи, аз съм чела криминални. Преди години имаше една книга на известния психиатър Тодор Станкушев. В нея бяха извадени много от най-известните криминални случаи у нас през соцвремената с техните психологически и психиатрични експертизи. Всъщност аз от тази книга научих, че е имало наркомани и по соцвреме, че са разбивали аптеки, за да си крадат лекарства и цветни рецепти, прочетох за серийния нападател Жоро Павето... Видях истинската реалност на соца в книгата на Станкушев.
- Има ли добри криминални репортери у нас?
- Добрите професионалисти не само в журналистиката, а изобщо, са кът. Защо е така - не знам, но това, което ми се струва, че в нашата професия много липсва, са хората със сърца, които не си гледат часовника, готови са да останат и да повисят колкото трябва, дори и само заради един кадър или една реплика. Добрият журналист не е тясно профилиран. Трябва да имаш по-широк поглед, да можеш да правиш по-глобален анализ на това, което се случва, защото ако си забит само в това откъде е влязъл и откъде е излязъл куршумът, не си добър журналист.
- Кой е най-трудният репортаж за вас?
- Не помня някой най-труден, всяко нещо е предизвикателство и част от пътя, който изминаваш. Веднъж обаче ме достраша. Замислих се дали да се срещна с един човек, който беше съден и оправдан за заливане с киселина. Става дума за Петьо Петков, който беше подсъдим за заливане с киселина на Светлана Гебрева. Трябваше да направя интервю с него, защото бяха хванали пиян таксиметров шофьор с невъобразимо количество алкохол в кръвта. Оказа се, че този шофьор е именно Петьо Петков. Мина ми през ума дали да не се направя, че не съм разбрала, но не мога. Признавам си обаче, че се замислих. Страхът от обезличаване е много голям, няма жена или мъж, който да не се страхува от такова нещо. Това не е смърт, това е повече от смърт, но беше само миг, докато не тръгнах.
- Коя е личността, която най-силно ви впечатли през годините?
- Истината е, че съм се впечатлила от много хора, за които съм писала и разказвала. Обикновени, неизвестни хора. Респектирали са ме и са ме подсещали, че, първо -винаги има и по-лошо, и второ - от теб зависи как ще приемеш случилото се - като загуба или като поука.
- Били сте очи в очи със серийни убийци, педофили, наркомани - защо хората стават лоши?
- Не знам. Убедила съм се, че не тези, които обществото сочи за лошите, обезателно са наистина най-зли. Най-много лошотия съм срещала в къщите с надпис „Образцов дом". „Перфектните" са пълни с най-много болка, с най-много патология, извращения и неискреност. Това са обикновено хората, които диктуват правилата. Там кухнята е почистена и блести, всичко е идеално. Но че бащата спи с дъщерята, а майката тайно пие примерно, няма значение. Не съм се опитвала да ги съдя, а да разбера механизма на техния срив. Търся нишката, защото винаги има нещо много назад във времето - поредица от събития, срещи и раздели, които правят един човек такъв, какъвто е. Отговори има, не е задължително да ги разбереш, но е важно да ги знаеш.
- Мира, вие сте директен човек, но това в днешно време не отблъсква ли хората?
- Аз съм такава, каквато съм, и се чувствам добре. Хората се страхуват от директното общуване, защото и те трябва да отговорят директно. Това е големият проблем -че моята искреност изисква реципрочност.
- Ваня Щерева каза, че вие сте авторът на най-хубавия SMS, който е получавала. На въпроса „Какво се случва между теб и него", следва отговор: „Всичко, което наричам смисъл"? Кое наричате смисъл?
- Любовта! Това има смисъл.
- Значи дори и строгият криминален репортер Миролюба Бенатова...
- ...може да обича! (Смее се.) Може. И обича да обича.
събота, 12 юли 2008 04:19:36

Неочаквано спасениe

Капитал - 39 стр.
Неочаквано спасениe



Непредвиден външен фактор може да реши проблемите с пийпълметричните данни
Когато стане дума за телевизия и бизнес, ключовата дума, която ги обединява, е рейтинг. Войната за зрители обаче не се води само между самите телевизии, в нея са въвлечени и рекламодателите с все рекламната индустрия.
Защото, когато компаниите определят кога и как да насочат посланията си към хората, най-ключовият фактор е не коя ще е телевизията, а какъв е зрителският интерес към нея и как се измерва той. В България има два основни играча, които предлагат мониторинг върху гледаемостта (т.нар. пийпълметрия) - TNS/TV Plan и GfK Audience Research Bulgaria (GARB), което пък поражда напрежение на пазара. Не само че често се наблюдават сериозни различия в рейтингите, но и двете агенции предлагат две различни системи и методи на работа, което принуждава рекламните агенции да купуват данните и на двете компании, за да са сигурни, че планират правилно бюджетите си.
И въпреки че отдавна съществува комитет на потребителите на пийпълметрични данни за тв аудитория, който включва телевизии, рекламодатели и рекламни агенции (т.нар Потребителски комитет), правилата на пазара в момента се определят от доставчиците на данни. Финансови проблеми
Една от причините Потребителският комитет да не е довел докрай възприемането на една пийпълметрична система са вътрешните недоразумения в обединението и невъзможността на отделните страни да се споразумеят помежду си. От две години текат дискусии комитетът да се превърне в Общо индустриално сдружение или т.нар. Joint Industry Committee, което ще промени не просто името, а и статута на обединението. То вече ще бъде търговско дружество, а участниците в него ще бъдат собственици на пийпълметричните данни, а не просто техни потребители.
Миналата седмица се проведе поредното събрание, на което трябваше да се реши бъдещето на комитета, но изпълнителният секретар на сдружението Аделина Иванова съобщи за "Капитал", че дебатите са приключили без крайно решение. "Комитетът продължава да функционира [в същия си вид] до края на септември или средата на октомври, когато ще има ново общо събрание", обясни тя.
Според изпълнителния директор на "Нова тв" и заместник-председател на комитета Павел Станчев проблемът е предимно финансов. "Бъдещото дружество трябва да се финансира и още не сме стигнали до схема на финансиране, с която всички да са доволни и която да гарантира необходимия бюджет за издръжката на такъв комитет", коментира той.
Станчев обаче уточни, че всички в комитета приветстват идеята за дружество, защото то ще може да обяви конкурс за един доставчик на данни и от двете агенции ще остане тази, която предложи по-добри условия на своите клиенти.
Външен фактор
В рекламните среди обаче се говори, че именно телевизиите бавят процеса на промяната на статута на комитета. Те плащат най-големите суми за данните и между тях се водят спорове кой колко да плаща според големината си и съответно с какво право на глас да се ползва в самия комитет. От съществено значение е, че двете конкурентни национални телевизии bTV и "Нова тв" ползват различни данни - bTV работят с TNS/TV Plan, а "Нова тв" - с GARB. А допълнителни трудности създава и юридическа пречка пред държавната телевизия БНТ, която според Закона за радио и телевизия няма право да участва в търговски сдружения.
На последното заседание телевизиите са излезли с обща позиция, като заявяват, че промяната не е крайно необходима в настоящия момент и не бива да бъде приоритет, който да спъва нормалното функциониране на комитета. А като причина за тази си позиция те посочват информацията за сливане между компаниите GfK и TNS, част от чиито мрежи са двете пийпълметрични агенции TNS/TV Plan и GARB (за повече информация виж карето). Всъщност предположението, че промяната в световен план ще доведе до промяна и на българския пазар, е това, което предизвиква телевизиите да призоват да се изчака с преминаването към JIC.
Оказва се обаче, че сделката за сливането между GfK и TNS все още е съпроводена с много въпросителни. Жорж Лукс, изпълнителният директор на GARB, заяви пред "Капитал", че не може да коментира и спекулира евентуалното обединение на компаниите, а Мила Николова, директорът на TNS/TV Plan, категорично отрече да се провеждали такива обсъждания между двете агенции в България.
"За момента ние възприемаме GfK като свой пряк конкурент, нямаме никакви договори по отношение на събиране, сливане, обединяване с тях и каквито и да било обсъждания в тази посока", каза тя и обясни, че дори и да се осъществи сделката в глобален план, това не означава автоматично, че всички операции на компаниите ще претърпят обединение. Според Николова в България ситуацията е по-особена и заради факта, че нито TNS е пълен собственик на TNS/TV Plan, нито GARB е 100% собственост на GfK."
Надеждите на представителите на Потребителския комитет изглежда са външен фактор да им реши проблемите, но това, което е важно за пазара е не просто да има една пийпълметрична система, но и да има смислени механизми за качеството на услугите, които тя предлага. А това отново е работа на обединението на индустрията.
***
TNS/GfK?
В началото на май 2008 г. вторият по големина маркетингов холдинг WPP отправи оферта към Taylor Nelson Sofres. Желанието на агресивния изпълнителен директор на WPP Мартин Сорел е да развие звеното си от изследователски компании. Индустрията има стабилен ръст през последните години, за разлика от рекламните агенции, които са основния източник на приходи за WPP. Офертата не бе приета от борда на TNS, който започна преговори за сливане с немската GfK. WPP подобри офертата си - от 1.9 млрд. долара на 2.13 млрд. долара, но в сряда бордът на TNS отхвърли и това предложение. Преговорите с GfK също се провалиха, но компанията обяви, че ще отправи оферта за придобиване на TNS и че търси финансов партньор за сключване на сделката.
събота, 12 юли 2008 04:45:06

Да имаш, значи да (вярваш, че) можеш

Капитал - 44 стр.
Да имаш, значи да (вярваш, че) можеш



Закупуването на луксозни стоки възвръща загубеното ни чувство за лична сила
В далечната 1990 г. само в щата Калифорния осем деца са кръстени на най-престижния университет в света - Харвард. Всички те произлизат от бедни чернокожи семейства. Защо ли по-безпаричните имат такава нужда да се отъждествяват с престижни неща? Или както пее рапърът Kanye West: "...не можеше да си купи кола и нарече дъщеря си (A)lexus."
Чувството за собствена сила, тоест нашето усещане за лична значимост и могъщество, има огромна роля за психиката ни. Нашата трудоспособност и донякъде нашето емоционално състояние са зависими от това дали си вярваме, че имаме енергията да постигнем едно или друго нещо. Погледнато от този ъгъл, психолозите разграничават две противоположни състояния, които се сменят безкрайно през целия ни живот - едното е да се чувстваш силен и могъщ, а второто немощен и слаб (на английски powerful и powerless). И двете произхождат от думата power, която в конкретния случай е трудно да се преведе достатъчно точно на български език. Най-общо с този термин психолозите обозначават способността ни да контролираме ресурсите и последиците от действията ни - както в нашия собствен живот, така и в този на другите.
Социалните роли често определят дали се чувстваме психически силни (могъщи) или слаби (немощни). Така например началникът често има чувство за надмощие над служителите си или пък професорът над студентите си. Същите хора обаче ще се чувстват слаби и немощни в лекарски кабинет или когато служителите и студентите им напускат заради по-привлекателни служебни или академични перспективи.
Очевидно е, че начинът, по който се възприемаме - могъщи или безсилни, ще повлиява цялостния ни светоглед. Така например учените са установили, че вярващите в силата си са по-оптимистично настроени и по-действени, разчитат по-често на другите и са по-способни да мислят абстрактно. Обратно - възприемащите се за безсилни са обиждани по-често, повече се страхуват и имат по-ниски нива на биологичния антидепресант серотонин.
Чувството за лична мощ е пряко свързано със статуса ни в обществото, като двете са взаимозависими. В съвременния свят пък социалното положение често е свързано с парите. Или още по-точно - с нещата, които можем да си купим. Това разсъждение стимулира д-р Дерек Рюкер и проф. Адам Галински - и двамата икономисти от северозападния университет на щата Илинойс, да изследват дали собственото ни субективно възприятие за могъщество няма да оказва влияние при избора ни на стоки (J Consum Res 2008, doi:10.1086/588569).
По-конкретно учените искат да проверят хипотезата си, че липсата на увереност в собствените сили е унизително състояние, което човек ще иска да преустанови чрез закупуване на скъпи "имиджови" вещи. Идеята е, че луксозните стоки индикират социален статус и затова те ще са по-привлекателни за хората с разклатено самочувствие като начин за възвръщането му. Отдавна е известно, че богатите си купуват скъпо съвсем ненужни вещи, за да демонстрират богатството си (явлението е познато на психолозите като conspicuous consumption, т.е. демонстративно потребление).
Авторите разграничават търсената зависимост от емоционалното възстановяване, известно като шопинг терапия
В този случай харченето на пари предизвиква активация на определени мозъчни центрове, които отговарят за чувството на удовлетворение, тоест за качеството на емоциите ни. Рюкер и Галински обясняват, че личното ни възприятие за мощ не е пряко свързано с емоциите, и дават пример, че получаването на допълнителни отговорности в работата те кара да се чувстваш могъщ, но може и да ти развали настроението.
Проведените експерименти доказват тезата на авторите. В първия от тях група студенти са стимулирани да изпаднат в състояние на "могъщество" или "безсилност" чрез записване на случки в живота им, които са предизвикали такива усещания. После чрез електронен аукцион в стил ebay са им предлагани различни стоки за закупуване. Стоките попадат в две категории - обикновени и луксозни. Интересното е, че обикновените са подбрани така, че да са много по-стойности от луксозните - примерно кола срещу копринена вратовръзка. Въпреки това групата на "безсилните" поръчва много повече имиджовите вещи от групата на "могъщите" и контролната група. По отношение на нелуксозните стоки и трите групи купуват еднакво.
Вторият експеримент доказва, че участниците, чиято вяра в личните сили е разклатена, се интересуват от субективния имидж на дадена стока, а не от самата вещ. Те са склонни да заплатят много големи суми за евтина репродукция, когато тя им е представена като уникат, но не и когато знаят, че е просто красива картина. Очевидно тук красотата няма нищо общо с решението колко ще платят. Подобна зависимост не се наблюдава в контролната група и в тази на "могъщите". Интересно е, чe усещащите се слаби не са склонни да купуват скъпо, ако им се внушава, че покупката ще ги направи щастливи. Те се интересуват само от имиджа, който биха получили от притежанието на "ценната" вещ, но не и от това как ще се повлияе емоционалното им състояние.
Третият експеримент показва, че потребителите с разклатена вяра в силите си пазаруват имиджови вещи точно за да възстановят разклатеното си самочувствие. При него участниците се пазарят за златна писалка с логото на престижния частен университет, в който учат. После са помолени да отговорят на въпроси като "мислите ли, че като притежавате тази писалка, ще ви уважават повече" и "в каква степен придобиването на тази вещ ви кара да се чувствате силен и значим". Всеки отговор е получен по скала от 12 точки, започващи от "не особено" и завършващи с "изключително много". Отговорите на загубилите вяра в силите си сочат, че те купуват, за да възстановят чувството си за могъщество.
Очевидно, купувайки си скъпи и луксозни стоки, можем да повдигаме усещането си за сила и лична значимост. Това откритие разкрива сериозно отрицателно влияние на скъпите марки върху покупателната способност на по-бедните и по-ниско поставени социални групи, които ще са склонни да пазаруват скъпи вещи, намалявайки така и без това слабата си покупателна способност. От друга страна, по този начин се отваря и възможност огромни суми да бъдат "взимани" от богатите, които изпитват психическа немощ в даден момент. Това създава предпоставки за реклами, манипулиращи чувството ни за лична значимост, както и създаване на напълно имиджови марки.
Урокът тук е, че вече знаем още един начин, по който можем да бъдем манипулирани. От друга страна, да се даряват пари за благотворителни каузи също показва статус и така можем "с един удар да ударим два заека" - да възстановим разклатеното си самочувствие и да помогнем на някого в беда. В крайна сметка какво може да извика по-добре чувството ни за лично могъщество от това да променим към добро живота на някого?
събота, 12 юли 2008 04:48:40

РЕКЛАМА ОТ ЗАСАДА

Банкер - 39 стр.
РЕКЛАМА ОТ ЗАСАДА



И КОНКУРЕНТНИТЕ ТЪРГОВСКИ МАРКИ СЕ СЪРЕВНОВАВАТ ПО ВРЕМЕ НА СЪСТЕЗАНИЯ
Да си свалиш шапката, когато влизаш някъде, може да изглежда като връщане назад към една епоха с по-добри маниери. Но тази практика е запазена и за някои съвременни спортни състезания. Купувайки „Хайнекен" (Heineken) на Евро 2008, холандците получаваха и шапки, които да носят по време на мачовете. Само че всеки, опитал се да влезе на стадиона с атрибута на главата, както много фенове правеха през 2004-а, беше помолван да го свали. Шапките всъщност бяха кампания за „реклама от засада", с която фирмите се опитваха да представят продуктите си, без официално да са спонсори на първенството. Конкурентът на „Хайнекен" -„Карлсберг" (Carlsberg), беше официален рекламодател на Евро 2008 и плати 21 млн. долара за тази привилегия. Цената за няколко близки кадъра по телевизията на фенове, които носят шапки на „Хайнекен", е нищо в сравнение с тази сума. Всъщност това е само един от осемнадесетте различни опита да се прави „реклама от засада" на Европейския футболен шампионат. Корпорациите, действащи по този начин, замениха футболните хулигани. Те подкопават позициите на официалните спонсори, които са основният източник на средства в някои спортове. Естествено най-висока е „мизата" за Олимпийските игри. Тази година 12 фирми, между които „Кока- Кола" (Coca-Cola), „Самсунг" (Samsung) и „Виза" (Visa), платиха общо 866 млн. долара, за да станат официални спонсори на игрите в Пекин, и в замяна искат да имат изключителни права за реклама. Китайските власти отговориха с обичайния си финес. Те обещаха между 11 юли и 17 септември да поемат контрола и да наблюдават всички видни места за рекламиране, включително и гари и летища. Тези места ще бъдат предоставяни само на официалните спонсори. (През 1996 г., когато игрите бяха в Атланта, целият град бе залят от реклами на „Найки" (Nike), въпреки че фирмата не беше главен рекламодател.) Дори на спортистите ще бъде забранено да носят собствени напитки в Олимпийското село, за да се „опазят правата на спонсорите". Ако някой зрител успее да мине покрай официалните места за реклама с „неофициални" храни, напитки или дрехи, камерите на телевизиите ще са задължени да не го показват в близък план по време на спортното събитие. Но да се предотвратят „рекламите от засада" е трудно. Хората от бранша обикновено правят само по една изненадваща кампания, след като събитието вече е започнало и е почти невъзможно да се вземат каквито и да е предохранителни мерки. А и да се налага на зрителите какво да ползват може да се окаже доста опасно. „Кока-Кола", която подпомага финансово Олимпийските игри от 1928-а насам, казва, че спонсорството „предлага начин да осъществиш връзка с хората по целия свят на много лично, емоционално ниво". Но ако това означава да отнемеш на зрителите недопитата бутилка „Пепси", когато влизат на стадиона, емоциите може и да не са толкова позитивни.
събота, 12 юли 2008 04:55:02

Бъдещата битка за китайските пари

Капитал - К плюс - 15 стр.
Бъдещата битка за китайските пари

Огнян ГЕОРГИЕВ

Китай не е само фабриката на света. Неговите фирми имат пари и искат да инвестират
Сто милиона долара. С толкова се увеличават резервите от валута на Китай всеки час.
В момента правителството държи в портфейла си забележителната сума от 1.7 трлн. долара. Тъй като китайците винаги са предпочитали да спестяват, пред това да харчат - три от банките в страната са в топ 10 на света. С ударилата финансова криза и с нуждата от експанзия на китайската икономика тези пари вече няма да бъдат просто складирани в тъмните подземия на банките - Пекин иска да инвестира навън. Още през 2002 г. китайските компании получиха дългоочакваното одобрително кимване, за да започнат глобалния си поход. „Наричам ги трите вълни", казва пред „Капитал" Бодуин Шнел от Европейската търговска камара в Китай. „Първата беше тази на купуването на големите фирми като IBM и Thomson. Втората беше на малките и средните предприемачи, а третата е финансовата вълна." Именно последната вълна според него ще облагодетелства сериозно Източна Европа и в частност България, ако се възползва от това. Сега само Китайската инвестиционна корпорация например има на разположение 200 млрд. долара. Дори за регион, който е заливан с пари от европейските фондове, това е примамлива цел - Източна Европа не изглежда да има липса на желание да привлече пари от Китай, дори да са държавно контролирани.
Страните от този регион могат да станат привлекателни за китайските инвеститори по няколко причини. Първо - членството в ЕС и близостта до западноевропейските пазари - най-големият потребител на китайски стоки. Второ - все още по-евтината работна ръка в сравнение с други части на Стария континент. И трето - развиващите се икономики на този регион също изпитват огромен глад за средства, ресурси и стоки - все неща, които Китай е повече от готов да предостави.
Унгария има почти 200 млн. долара китайски инвестиции -Huawei, ZTE, Hisence и Lenovo са част от пристигналите там. Китайската фирма за електроника TCL инвестира 40 млн. евро в съвместна компания с полска фирма. „Съчуан Юръп електрик" пък вложи 10 млн. в Хумбук, Чехия. Обяснението на компанията? „Продажбите на телевизори растат със 100% годишно в Източна Европа." „Полша има големи запаси от мениджърски и технически талант. Логистика, инфраструктура, производствена база", обяснява Гари Смит от „Леново", които туку~що инвестираха 13 млн. евро за нова фабрика в Полша. България пък предоставя освен достъп до европейските пазари и евтина работна ръка, удобни връзки с Русия, Турция и Близкия изток -все пазари, на които китайците имат голям дял.
Навлизането на китайски фирми е процес, който ще се увеличава след всяка успешна инвестиция. „Те работят на групов принцип. Ако някой успее да направи пролука някъде, всички се изсипват след него", казва Шнел, който след 20 години работа в най-развитата провинция Гуандун познава добре манталитета на китайските бизнесмени. За редица продукти, като например телевизори и техника, Китай все още е далеч по-евтино място дори и за внос на целия продукт. К&К например са опитали сглобяване на телевизори във Велико Търново - отказали са се преди година. „Просто не излиза изгодно - да се внася е далеч по-добре. Стоката излиза по-евтина дори с разходите за транспорт, които добавят към 12-13 долара на уред, както и с 14% мито", казва Антон Карамучев от К&К, който недоумява: „Говорил съм с китайски производители, които искат да дойдат в Европа, и непрекъснато ги питам защо." Отговорът на този въпрос може да се търси в дългосрочното планиране на китайските компании. Явно желанието на голяма част от тях да се настанят в Европа е повече от просто изчисление на база цена - разходи. В изследване от 2006 г. ефективността на инвестицията е останала на заден план зад други фактори, определящи мотива за влизане на даден пазар. А когато големите портфейли се разхождат и търсят къде да харчат, е добре да им освободиш маса.
събота, 12 юли 2008 05:50:16

Рекламна мишена

Капитал - 40 стр.
Рекламна мишена



Познават ли рекламодателите младите хора в България
"Не пуша. Искам семейство, две деца и къща с градина. Най-голямата ми грижа е да получа добро образование. Не мога да живея без музика. Най-обичам да прекарвам време с гаджето си и да излизам с приятели. Нямам време за телевизия. Постоянно съм в интернет, най-често гледам клипчета в You tube и си проверявам e-mail-а. Харесвам външния си вид. Бих искал/а да работя в IT сектора."
Така изглежда обобщеният образ на "младия възрастен" човек в България според изследване на маркетинговата агенция Synovate за нагласите и потребителското поведение на групата на 18 до 24-годишните млади хора. Проучването, което прави агенцията за нашата страна, е част от глобален проект, обхващащ 26 държави и спонсориран от софтуерната компанията Microsoft. Идеята е изследването да се предлага като готов продукт, който да улесни рекламодателите да планират комуникациите си с тази потребителска група.
Всички ги искат, но никой не знае нищо за тях
"Това е таргетът, който всеки иска да хване. Всички ги искат, но никой не знае нищо за тях", обобщава наблюденията си върху българския пазар Анелия Гроздева, мениджър "Бизнес развитие" в компанията за маркетингови изследвания Synovate. Според Стоян Михайлов, управляващ директор на агенцията, малко са българските рекламодатели, които успяват да работят добре с групата на "младите възрастни", защото не знаят как да подходят към тях и как да им отправят посланията си.
Идеята на проучването е да даде информация за това с какво се занимават тези хора, как мислят, как вземат решения, кое е важно за тях и какво поведение следват. "[Изследването] може да послужи за изграждането на концепция за продукт, ребрандиране и препозициониране на марки", изброява Анелия Гроздева.
"Не смятам, че рекламодателите подценяват този таргет", казва Живко Колев, бранд мениджър "Напитки" в международната компания Nestle. "По-скоро мисля, че компаниите подценяват младите, като се опитват да им продадат марките и продуктите си по леко наивен начин", продължава той. Юлита Станишева, управител на медиа агенцията Universal McCann, се съгласява: "Рекламодателите не само не подценяват тази група, тя е единствената, която ги интересува." Според нея обаче това, което те невинаги разбират, e, че това поколение има възможността да избира. "И единственият начин рекламодателите да достигнат до тях е, като им предлагат реклами за неща, които ги интересуват, по начин, който ги забавлява", категорична е тя и продължава: "Kойто успее бързо да се справи с тази задача, ще влезе в MySpace", а другите - в историята."
Александър Гагов, началник-отдел "Реклама" в MTel, определя като най-специфично за тази възрастова група техния начин на живот - те са вече самостоятелни, но все още необременени с много отговорности и това, което най-много привлича рекламодателите към тях, е, че "младите възрастни" "използват свободното си време и пари, без да се съобразяват с хората около тях."
Консерватори
Това, което най-много е учудило и рекламодателите, и маркетолозите в изследването на Synovate според Анелия Гроздева е, че 18-24-годишните се оказват доста консервативно мислещи - семейството и образованието са най-важни за тях (виж инфографиката). Стоян Михайлов си обяснява това с носталгията на младежите по-стабилното и предвидимо бъдеще. "Те, от една страна, са далеч по-прагматични, в някакъв смисъл по-консервативни наистина, но и много ясно искат да си подредят бъдещето", обобщава управляващият директор на Synovate.
Според Юлита Станишева от Universal McCann тенденциите, които определят тази възрастова група, са противоречиви. "Тези млади хора безкрайно приличат и едновременно се различават от своите родители. Осемнадесет - двадесет и четири годишните и днес, и преди 20 години не се различават по отношение къде и как живеят, че обичат да слушат музика, да гледат телевизия, да се срещат с приятели", обяснява тя и допълва, че това са непреходни социални ценности.
Живко Колев от Nestle е на мнение, че привързаността на младите хора към свободата и правото им да избират са факторите, с които рекламодателите трябва да се съобразяват, ако искат да имат успех сред тях. "Свободата да си това, което искаш, да изградиш живота си, както намериш за добре, но не свободията, е много силно застъпена в тази възраст и ние имаме респект към това", коментира той.
Юлита Станишева също е убедена в потенциала на "младите възрастни": "Смятам, че изследването показва, че расте едно изключително поколение: имат силно отношение към екологичните проблеми, социалната им ценностна система е непоклатима, поставят образованието си като основен приоритет и имат самочувствие", обобщава тя.
Как да ги достигнем
Изследването на Synovate показва ясно, че мястото, където можеш да откриеш младите българи на възраст между 18 и 24 години, определено е интернет. Според данните те почти не гледат телевизия вече и търсят информация предимно онлайн, а едва 8% от тях са тези, които не ползват никакви социални мрежи. Според Юлита Станишева от Universal McCann отговорът на въпроса откъде рекламодателите да насочат посланията си към тази потребителска група е лесен: отиваш само там, където са приятелите им, където са нещата, които са им интересни. "Това поколение се е появило с появата на интернет и мобилните комуникации- за него те са даденост, както за нас е електричеството. Затова и глобалното пространство за тях е лично", казва тя.
Повечето специалисти биха казали, че най-ефективните канали за комуникация с младите хора са телевизията и интернет, твърди Живко Колев, но от Nestle разчитат повече на събитията, защото там имат директен контакт и платформа, за да комуникират своите послания. Едни от най-популярните брандове в портфолиото на Nestle - Nescafe 3 in1 и Nescafe Frappe - са насочени именно към групата на младите активни хора. Те често организират партита, спортни турнири и музикални турнета с популярни сред тях групи и изпълнители, за да бъдат по-близо до 18-24-годишните и това, което ги вълнува и интересува. "Опитваме се да правим неща по техни идеи", коментира Колев, но признава, че често има и изненади при работата с младите хора. "Неща, които смятаме, че се харесват, при проучванията дават много позитивен прием, но се оказва, че не са чак толкова добри." Според него обаче най-важното е просто да бъдеш естествен в комуникацията си с тях.
Истинският въпрос пред рекламодателите, оказва се, е не къде, а как да достигнат 18-24- годишните. Управителят на медиа агенцията Universal McCann Юлита Станишева дава предложение: "Формулата е релевантност на продукт и послание." Но ако компаниите наистина искат да привлекат тези атрактивни потребители към своите продукти и услуги, трябва сами да намерят подхода към тях.
събота, 12 юли 2008 04:45:42

По пътя на информацията

Капитал - 52 стр.
По пътя на информацията



Откъде минават основните оптични трасета на територията на България
Ако интернет беше измислен преди няколко хиляди години, древногръцките вестоносци щяха да са най-щастливите хора на земята. Въпреки че най-вероятно щяха да бъдат преквалифицирани и вместо по цял ден да тичат напред-назад, щяха да копаят дупки, в които да полагат кабелна инфраструктура. Кабелите (най-често оптични) са един от основните компоненти на глобалната мрежа. През тях минава целият трафик на информация. Затова и през последните години много български компании инвестираха милиони левове в собствени оптични мрежи. Изграждането на един метър от тази инфраструктура струва между 15 и 30 лева. На картата може да видите основните трасета, изградени в България, както и техните собственици. Към нея не са включени международните, транзитно преминаващи информационни магистрали. Не са обозначени и съществуващите опорни мрежи на БТК (фигурира с пунктир в сив цвят по данни от 2007 г.) и Глобул. Двете компании отказаха да дадат информация относно оптичната инфраструктура, която притежават, с аргумента "фирмена тайна". Държавната агенция за информационни съобщения и технологии (ДАИТС) предостави оскъдни данни, според които Националната електронна съобщителна мрежа (така се нарича държавната мрежа, която свързва администрациите във всички областни градове в страната), се изгражда на два етапа и е предвидено ДАИТС да интегрира до края на 2008 г. несвързаните до момента градове: Силистра, Добрич, Кърджали, Смолян, Видин, Благоевград.
Изграждането на национална опорна мрежа е скъпо начинание. Поради тази причина компаниите, които вече разполагат или скоро ще имат завършена оптична инфраструктура, се превръщат в определящ фактор за развитието на телекомуникационния сектор в страната. Те могат да използват своите мрежи за собствени нужди, предлагайки различни услуги като достъп до интернет, телефония и телевизия или да предоставят част от капацитета на мрежите си на други фирми, които да разработват своите услуги, насочени към крайните потребители. Инфографиката изобразява физическите трасета, по които циркулира информацията, генерирана от всички потребители в страната. Те са собственост на различни компании и често част от тях се отдава под наем. Свързани са към международните мрежи от по-високо ниво и достигат до един или повече от Internet eXchange Points - центровете, където информацията се пренасочва към всяка точка на света.
събота, 12 юли 2008 04:56:26

Вивиан Рединг, еврокомисар по информационното общество и медиите: Мобилните разговори в България са най-скъпите в ЕС

Капитал - 53 стр.
Вивиан Рединг, еврокомисар по информационното общество и медиите: Мобилните разговори в България са най-скъпите в ЕС



Наскоро Комисията за регулиране на съобщенията(КРС) започна процедура по избор на четвърти GSM оператор. Как приемате тази стъпка?
- Винаги подкрепям мерки, които увеличават конкуренцията на телекомуникационния пазар и са от полза за потребителите. Даването на четвърти GSM лиценз може да бъде добър инструмент за увеличаването на конкуренцията и подобряването на услугите. Въпреки всичко само българските власти имат право да решат дали тази стъпка кореспондира с нуждите на националния телекомуникационен пазар. Комисията може да се намеси само ако сметне, че процедурата не се основава на обективни, прозрачни, антидискриминационни и пропорционални критерии.
Как ще коментирате въвеждането на мобилната преносимост на номерата, която е факт в България от няколко месеца?
- Европейската комисия следи процеса, за да е сигурна, че от услугата ще могат да се ползват всички мобилни абонати в България, както пише в телекомуникационните регулации на ЕС. Поддържаме и тесни контакти с българските власти, особено с вашия телекомуникационен регулатор, Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).
Приветствам решението на българските власти, с което мобилната преносимост стана факт през април. Всеизвестно е, че запазването на номера при смяната на мобилните оператори допринася за ефективната конкуренция между телекомите и осигурява повече избор за българските граждани. Тъй като услугата все още е нова и текущият брой пренесени номера остава малък, все още предстои да почувствате всички предимства на преносимостта - услуга, на която се радват всички граждани на ЕС.
Смятате ли, че цените за терминиране (обаждания, които започват от мрежата на един оператор и завършват в друга) в България и ЕС са твърде високи?
- Разпространението на мобилна телефония в България е над средното за ЕС. Това е поразително, тъй като цените за терминиране [на обаждания] у вас са най-високите в съюза и в крайна сметка това се плаща от българските потребители! Радвам се, че вашият регулатор вече направи първи стъпки, за да ги намали.
Бих искала да внеса повече съгласуваност в регулацията на телефонните тарифи в ЕС и особено при цените за терминиране. Това е много важно, тъй като те са включени в сметките на всички и следователно се плащат от всеки клиент. Проблемът е, че те варират в широки граници из целия ЕС: като се започне от 2 евроцента на минута в Кипър и се стигне до 18 евроцента в България.
Другият голям проблем е, че мобилните оператори таксуват повече от фиксираните телекоми. Следователно клиентите на последните губят повече, плащайки за обаждане към мобилен телефон, и така косвено финансират мобилните оператори - всичко това без каквото и да било оправдание.
Бих желала да намаля цените за терминиране в Европа до ниво, което е близко до реалната им стойност, за изгода на потребителите. За тази цел Европейската комисия в момента води консултации за издаването на препоръка, която трябва да доведе до намаления на цените за телефонните разговори, плащани от гражданите на ЕС, включително българите, докато говорят по мобилен телефон.
Как приемате американския модел, където има плащане и на входящите повиквания (т.нар. bill and keep)? Ще го въведете ли в ЕС?
- В САЩ потребителите плащат около 50% по-малко за разговори по мобилни телефони, отколкото в Европа. Това е така, защото в Америка най-общо няма такси за терминиране на разговори. Ние се опитваме да подчертаем това неравенство, за да покажем, че можем да направим сегашната система в ЕС по-добра за клиентите и телекомите. Това не означава, че смятам да въведа американската система - това е бизнес решение, което операторите могат да вземат сами.
Смятате ли допълнително да свалите цените на обажданията в роуминг след въвеждането на регулацията от миналата година. В последно време се появиха слухове, че смятате да сложите таван и на таксите върху обмена на данни и sms-и?
- Това, което има значение за мен, е следното: клиентите, ползващи мобилните си телефони, не трябва да бъдат наказвани чрез месечната си сметка, когато пресичат вътрешните граници на Европа. Изпращането на sms-и или тегленето на други данни през апарата, докато се намирате в друга страна от ЕС, не трябва да е значително по-скъпо за клиента, отколко е у дома - това е логиката на нашия европейски вътрешен пазар без граници.
На няколко пъти вече повторих, че нямам апетити да прилагам регулации на всяка цена. Предпочитам решение на проблема с обмена на данни в роуминг, без да се стига до подобни мерки. Ето защо през февруари призовах телекомуникационната индустрия доброволно да свали таксите за sms-ите и [обмена на] данни, на територията на чужда страна. Операторите имаха срок до 1 юли да ми изпратят информация докъде са стигнали в тази посока. Ден по-късно изтече времето, отредено за провеждането на публична дискусия върху бъдещето на европейските регулации за роуминга и възможното й разширяване до текстови съобщения и данни. Получихме повече от сто предложения от индустрията, потребителските организации и други пряко засегнати лица. В момента анализираме получената информация, както и допълнителните данни за пазара, изпратени от националните регулатори и местни оператори от всичките 27 страни на ЕС.
На този етап е рано да се спекулира какъв ще е крайният резултат от този задълбочен анализ. Ще обявя моите изводи от публичната дискусия и внесената информация за пазарите по места във втората половина на юли. Но може да сте сигурни, че ще действам от името на потребителите и техните интереси.
***
Профил
Еврокомисар Вивиан Рединг вече почти четири години отговаря за информационното общество и медиите. Най-голяма известност тя получи покрай въвеждането на телекомуникационни регулации през миналата година, които въведоха таван за цените на обажданията в роуминг на територията на ЕС. Смутителката на съня на телекомите Рединг е родена в Люксембург и завършва докторантура по хуманитарни науки в Сорбоната. Повече от двадесет години работи като журналист, като през това време влиза и в политиката. През 1999 г. от член на Европейския парламент се издига до комисар по образованието, културата, младежта, медиите и спорта.
събота, 12 юли 2008 04:57:17

Съдията, съдията...

Капитал - 55 стр.
Съдията, съдията...



Американски магистрат отреди YouTube да предостави личните данни на абонатите си на Viacom
Какво за последно гледахте в YouTube? Всъщност няма значение, защото адвокатите на медийния конгломерат Viacom скоро ще узнаят това и сами.
Viacom е американски концерн, в чието портфолио са телевизии (MTV), филмови студиа (Paramount Pictures, DreamWorks), производители на игри и т.н. Корпорацията е производител на хиляди филми, клипове и телевизионни шоупрограми, части от които са качени в най-големия видеосайт в света YouTube. В опит да възстанови своите пропуснати печалби от авторски права преди повече от година Viacom започна съдебно дело срещу онлайн портала и неговия собственик Google на стойност повече от 1 млрд. долара. То стигна до неочаквана и леко демонична завръзка в началото на юли, когато федералният съдия от Ню Йорк Луис Стантън реши, че YouTube трябва да предостави всички регистрирани потребителски имена (десетки милиони), както и техните IP адреси на ищците от Viacom. Това включва както навиците на зрителите - кои клипове колко време са гледани, така и всички филмчета, които някога по някаква причина са били свалени от страницата. По данни на онлайн изданието InfoWorld информацията, която Viacom ще получи след решението на съда, възлиза на 12 терабайта или над 12 хиляди гигабайта.
С получените данни корпорацията иска да докаже, че клиповете с неуредени авторски права са по-гледани, отколкото аматьорските филмчета, качвани на сайта, съобщава списание Wired.
Роденият през 1927 г. съдия Стантън е отхвърлил възраженията на Google, че става въпрос за строго конфиденциална информация, с мотива, че подобни аргументи са спекулативни. Произнасянето на решението бе съпроводено с протести на интернет активисти и защитници на личните права. Electronic Frontier Foundation (EFF) например коментира на своя сайт, че така съдът пренебрегва специфична наредба на Конгреса от 1988 г., наречена Video Privacy Protection Act. Тя е въведена, след като журналистическо разследване показва какви филми от местната видеотека си е поръчвал Робърт Борк, номиниран за член на Върховния съд по онова време. Оттогава законът забранява "доставчиците на видеокасети да предоставят информация, засягаща конкретните видеоматериали, които си поръчват абонатите." Днес, 20 години по-късно, от EFF сравняват местната видеотека с YouTube, а касетите - с онлайн клиповете.
А доколко лична е информацията с потребителските имена и IP адресите? Ясно е, че регистрация под псевдонима powerman доста трудно може да идентифицира конкретен човек. Но това не важи за IP адреса. Според дефиницията на Google той е набор от цифри, служещ като адрес за персоналния компютър в интернет. От технологичния блог Mashable задълбават още и твърдят, че сам по себе си номерът е като този на личната ви кола. Той не идентифицира директно човешко същество, а една машина. Но ако вие карате този автомобил, тогава сте много лесен за откриване
Дотук с правните казуси. Факт е, че ако Viacom разбере от кой IP адрес през кое време е гледано дадено клипче в YouTube, на една крачка остава запитването до интернет доставчика за физическия адрес на този посетител. Вероятно ще последва лавина от дела на Viacom срещу потребителите, нарушаващи авторските им права. Опасността се крие в това, че абсурдното решение може да се превърне в прецедент и други медийни корпорации да последват примера на Viacom. Коментатори на Mashable посочват още, че Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка (RIAA) вече има достатъчно ноу-хау как се съди цяло домакинство, от чийто IP адрес се тегли музика с проблемни авторски права. Дали е била вашата баба или вие?
Главният адвокат на Viacom Майкъл Фриклас е отрекъл засега тези подозрения пред вестник Washington Post. От Google няма да обжалват съдебното решение. Според същата статия на вестника от онлайн търсачката са изпратили молба до Viacom по възможност YouTube поне да закодира потребителските имена и IP адресите от предоставените данни.
Ако медийната компания се съгласи, то опасният прецедент може и да бъде избегнат. Поне засега.
събота, 12 юли 2008 04:58:48

През 2012 г. приходите от онлайн развлечения ще са $2.2 трлн.

Сега - 46 стр.
През 2012 г. приходите от онлайн развлечения ще са $2.2 трлн.



Прогнозите за край на традиционните медии обаче са преувеличени
риходите от развлечения и медии в глобален мащаб се прогнозира да нарастват със средно 6.6% на година до 2.2 трлн. долара през 2012 г., съобщи Ройтерс.
Според ежегодната прогноза на PricewaterhouseCoopers (PwC) рекламата, свързана с нарастващия интерес към гледането на видео в интернет и с устройства като iPod, ще формира 24% от ръста в сектора и ще се увеличава най-бързо със средногодишен ръст от 19.5% до 2012 г. Темпът на нарастване на общите приходи от развлечения и медии се очаква да бъде по-бърз от този на световния брутен вътрешен продукт, който според доклада ще отчете повишение от 5.7%.
Проучването обхваща 59 държави и 15 сектора, сред които разходи за достъп до интернет, реклама в интернет, телевизионни абонаменти и лицензионни такси, телевизионна реклама, музикални записи, филми, видеоигри, издаване на потребителски списания, издаване на вестници, радио- и външна реклама, тематични и развлекателни паркове, казина и друга регулирана хазартна дейност, книгоиздаване и спорт.
Въпреки ускорението на ди-гиталния сектор приходите от традиционни медии като телевизията ще продължават да доминират като дял от глобалния пазар, макар и не като ръст. Приходите от дигиталния и мобилния сектор ще формират само 11% от общия пазар, или 234 млрд. долара.
Докладът на PwC дава по-стабилна прогноза за големите компании от сектора на развлеченията и медиите. Техните акции отчетоха спад от над 13% от началото на годината (по-рязко понижение от това на индекса Standard & Poor's 500) заради страхове, че слабият икономически климат може да съкрати потребителските разходи и да намали рекламата.
Сред изненадите е прогнозата, че рекламата по ефирните телевизии в глобален мащаб (сектор, който се смята от Wall
Street за един от най-уязвимите) ще нараства средногодишно с 5% до 2012 г., с което секторът се оказва най-гъвкав спрямо заплахата от страна на дигиталния сектор.
„Често описваната „смърт" на традиционните медии остава в голяма степен преувеличение", се посочва в доклада.
По държави САЩ ще продължат да формират най-голям дял от приходите, или 759 млрд. долара до 2012 г., но ръстът в страната ще бъде най-бавен - около 4.8%.
събота, 12 юли 2008 04:06:59

петък, 11 юли 2008 г.

Обама води с 48% срещу 40% за Маккейн


Обама води с 48% срещу 40% за Маккейн

дата : 11 юли 2008 г. 8:33 ч.


Рекорден брой американци проявяват интерес към избирателната кампания за предстоящите през ноември президентски избори в САЩ, сочи проучване на общественото мнение на изследователския център "Pew", цитирано от Франс прес.
"Участието в изборите тази есен ще бъде по-високо - може би по-високо от регистрирането на предишните избори, при положение, че интересът на избирателите поддържа рекордни нива", твърди изследването.

72% от анкетираните през юни 2004 американци за заявили, че "мислят много" за предстоящите избори. Сред привържениците на демократите този процент е 77 на сто, докато при републиканците достига 72%.

Това се оценява като много по-висок процент в този момент на кампанията, сравнена с всяка друга от 1988 г. насам, според изследването.

То дава преднина в предпочитанията за Барак Обама - 48%, срещу 40% подкрепа за сенатора от Аризона Джон Маккейн.

„Трудните" в офиса - безцеремонни, конфликтни, лъжливи

Кеш - 57 стр.
„Трудните" в офиса - безцеремонни, конфликтни, лъжливи



На агресора се противопоставяйте със спокойствие и разум
Материалът е предоставен от pr специалистите на
"Трудни хора" е термин, въведен от американския психолог Роберт М. Бремсон, автор на книгата "Общуването с трудни хора". В него той определя няколко типа хора, общуването с които лесно преминава в конфликт, агресия, предизвиква отрицателни емоции и поражда непрекъснато проблеми. Сигурно всеки ще разпознае в "типажите" свой подчинен, шеф, колега, познат, а може би и себе си:
Тези хора може да бъдат определени като: "Парен чук"- това са груби, безцеремонни хора, които действат с натиск и ярост. "Снайперистите" са хора, които обичат да иронизират, да издевателстват, да кроят интриги или да манипулират околните. "Барут"- тези хора са склонни към изблици на агресия не от злоба, а защото темпераментът им е бързо възбудим, а настроенията им - неустойчиви.
Всезнайковците са убедени в своето превъзходство над другите и се изявяват като "булдозе-ри", избутвайки или мачкайки всеки, който се окаже на пътя им. Другото проявление на всезнайковците е надута агресивност, демонстрация на свръхосведоменост и чувство за собствена значимост.
Максималистите упорстват на своето докрай и изискват от другите да изпълняват желанията им, да им отстъпват, дори когато това не е нужно.
Потайните крият в себе си всичките си отрицателни чувства и емоции и избухват яростно в най-неочаквания момент.
Оплакващите се от съдбата - те вечно обвиняват обстоятелствата
и околните, вместо да предприемат каквото и да било.
Мълчаливите - от тях не можете да изцедите и дума. Те всъщност съзнателно ви изкарват от кожата ви, докато недоумявате защо мълчат.
Свръхсъгласните, които винаги казват "да" и обещават подкрепа и активни действия, но в решителния момент са склонни да се отметнат от обещаното.
Попитайте се нужен ли ми е контактът с този служител и налага ли се наистина да общувам с него в работата си.
Вечните песимисти
винаги предсказват неуспехи. Те много обичат да говорят за провали - минали, настоящи или бъдещи, реални или не, сякаш програмират околните за подобен обрат на събитията. Вечните песимисти всъщност изпитват дълбок дискомфорт и безпокойство, когато трябва да говорят за нещо 6 утвърждаващи изрази.
Нерешителните се страхуват да вземат каквото и да било решение от страх от грешки и отговорност. Те отлагат всичко и винаги, дори когато става дума за съвсем елементарни, дори битови задачи. Невинните лъжци оплитат всяко свое действие с такава мощна система от лъжи, че е невъзможно да се разбере същината. Лъжливите алтруисти пък видимо непрекъснато ви правят добро, но вътрешно съжаляват за това и периодично недоволството им избухва в настояване за компенсации. За да се защитите от "трудните хора" в екипа си, задайте въпроса нужен ли ми е контактът с този служител и налага ли се наистина да общувам с него в работата си. Ако отговорът е "да" и не можете да го избягвате, тогава подберете "ключ" към всеки от типовете.С активно конфликтните трябва да запазвате поне външно спокойствие, дори това да ви струва много усилия. Дръжте се уверено и сдържано, и само при крайна необходимост влизайте в пряк конфликт. Характерно за тези типове "трудни хора" е, че:
- бързо се палят и бързо гаснат - емоционалният заряд при тях е краткотраен;
- ако влезете в тяхната схема на поведение, вие просто подхранвате огъня, а те получават енергия и увереност в себе си;
- те не могат да проумеят защо в ситуация на агресия вие запазвате хладнокръвие и това ги кара да се чувстват уязвими, следователно изпадат в зависимост от вас.
С пасивно конфликтните ключовото поведение трябва да бъде търпение
и гъвкавост, които ще ви дадат възможност да ги извадите от черупката им. Важно е да си зададете въпроса къде е причината за "трудността" на дадения човек, защо е станал такъв? Ако от вас зависи да отстраните причината, направете го непременно. Проследете поведението му - дали е "труден" с всички, или се държи така само с вас. Може да се окаже, че и вие имате вина или сте допуснали грешка, която е лесно да бъде отстранена. С пасивно агресивните служители е важно да определите правилна стратегия на поведение и да я следвате.
На агресора се противопоставяйте със спокойствие и разум, зад които трябва да се чувства способността ви в краен случай да отговорите с доста по-мощна агресивност. Друг подход срещу агресора е да го "срежете" с убийствен, безжалостен хумор.
Срещу всезнайкото можете да използвате ирония или да демонстрирате по-голяма от неговата осведоменост, изразена с подчертано скромна интонация, на фона на което той ще изглежда комичен и жалък.
На максималиста демонстрирайте издръжливост и търпение, на фона на които неговите изисквания няма да изглеждат сериозно.
На потайния и неочаквано взривяващ се колега покажете, че сте напълно открити и не участвате в интриги или манипулации срещу него.
Оплакващият се трябва да бъде ободрявай и дори можете да се пошегувате с навика му всичко да приема в мрачни краски, обвинявайки другите.
С мълчаливеца няма да ви е лесно. Трябва да успеете да го разговорите, да търсите взаимно засягащи ви теми.
Свръхсъгласният трябва да бъде "хванат в крачка" заради нереалните му и недостатъчно искрени обещания. Публично поискайте от него не механични, а отговорни действия.
Отровата на песимиста можете да неутрализирате с оптимизъм при общуването с него. Само внимавайте да не го злепоставите публично. Песимистите често са дребнави, злопаметни и отмъстителни за дребни или измислени обиди.
С нерешителния помага тактиката на одобрение и подкрепа.
С пасивно конфликтните ключовото поведение трябва да бъде търпение и гъвкавост.
Невинните лъжци трябва да бъдат разобличавани, но бъдете деликатни и включвайте в това и други хора, засегнати от лъжите им.
На лъжливия алтруист покажете, че всъщност не е безкористен при воденето на психологическите си "сметки" и му дайте примери, които ще го поставят на мястото му.

петък, 11 юли 2008 05:38:26

Поли Карастоянова, изп. директор на Националния борд по туризъм:ДАТ предлага 40 млн. лева за реклама на туризма

Класа - 15 стр.
Поли Карастоянова, изп. директор на Националния борд по туризъм:ДАТ предлага 40 млн. лева за реклама на туризма

Рая АТАНАСОВА

Г-жо Карастоянова, каква нова концепция за туристическа реклама на България обсъди Националният съвет по туризъм преди дни?
- На редовното заседание на Националния съвет по туризъм като най-представителен формат за развитието на туризма Държавната агенция по туризъм (ДАТ) предложи програмата за маркетинг и реклама на България за 2009 г. и бюджет за осъществяване на тези дейности. Прави впечатление качеството на документа и планираните дейности. Говорим за необходимост от адекватно финансиране от държавата на цялостната маркетингова и промоционална политика на България, което е реинвестиция от страна на държавата в сектор с изключително важно значение за икономиката на страната. Новите дейности са израз на разбиране за важността да се осъществява такъв тип последователна дейност като фактор за повишаване конкурентоспособността на българската икономика.
За какво финансиране става въпрос?
- Заложено е финансиране от около 34 млн. лева, като най-много се отделят за медийна реклама - около 10 млн. лева, участие в туристически изложения - 9 млн. лева, и съвместно откриване на представителства на България в Германия, Русия, Великобритания, Скандинавия и Централна Европа за над 4,5 млн. лева. Повече от 1,5 млн. лева се предвиждат за реклама на пазар България. Със собственото финансиране, което агенцията ще има възможност да получи по програма "Регионално развитие", предлаганата сума за маркетингови и рекламни дейности е малко над 40 млн. лева.
Какви нови дейности предвижда планът на ДАТ за следващата година?
- На заседанието обсъждахме и самия план за работа, 6 който се предвижда осъществяването на "брандингова кампания на дестилация България". От ДАТ предложиха създаване на електронен маркетинг на България и на система за електронни туристически маршрути. Националният борд по туризъм иска промяна в мащаба с ново съдържание и качество за представяне на България.
6 региона да представят страната на изложения
На изложения не трябва да участват например 30 агенции и туристически комплекси, което е на практика неработещ модел, а 6 региона със своята
специфика и уникалност, които вече да предлагат собствен продукт. Националният борд по туризъм смята за правилно 1,5% от общия приход, който туризмът генерира в икономиката, да бъде отделен за международното представяне на България. Надявам се да намерим пресечната точка с държавата и вярвам, че е възможно да постигнем подобно решение. Ние предложихме на председателя на ДАТ да бъдем съорганизатори на публичен форум, на който всички заинтересовани страни да представят икономически и финансови аргументи за необходимостта от такава коренна промяна на финансовите ресурси, които се отпускат момента. Това ще е ясен знак за прозрачността на намеренията.
Кога очаквате конкретно решение от
правителството за реклама и промоция на туристическия ни продукт?
- Ние гласувахме и одобрихме предложения от Държавната агенция по туризъм бюджет, но считаме, че трябва да бъдат намерени алтернативни източници, заложени в оперативните програми. Предстои бюджетът да бъде съгласуван с Министерството на финансите и внесен в Министерския съвет. Следващите два-три месеца са много важни в посока на ясно прецизиране на дейностите и на съдържанието на определени планирани кампании, на цялостната програма за работа. Това е времето, в което се лобира и се изтъкват под различни форми аргументите за необходимостта от промяна в бюджетната рамка. През октомври ще стане ясно какво е постигнато всъщност и какво е възможно.
В разгара на туристическия сезон има разнопосочни сигнали за неговия край, в Слънчев бряг и близките курорти имаше проблеми с тока. Накъде се е запътил браншът това лято, каква е тенденцията?
- Едва ли още може да се направи еднозначна оценка за развитието на туристическия сезон.
11 % ръст от приходи в бранша до май По данни от представително проучване на Държавната агенция по туризъм, което обобщи резултатите до май 2008 г. и ги сравни със същия период на 2007 г., се оказва, че 11% е ръстът на приходите, което е около 400 млн. евро. Ръстът на чуждестранни туристи, посетили България, е 16%. Тенденции, които очаквано се развиват, са покачване на туристите от Русия, има голям интерес от страна на Холандия и Израел. В същото време отчитаме спад на туристите от скандинавските страни. Това е и вследствие на негативна кампания, която се води там срещу България след сериозен инцидент през 2007 г. В същото време отчитаме и разходите на българските туристи, които организирано или индивидуално са направени до май. Те са около 470 млн. евро. Тази съпоставка ни кара да бъдем много внимателни в прогнозите си. Всъщност е сигнал за бърза преоценка на тенденциите. От една страна, това, че българите пътуват, е положителен процес, от друга, е сериозен знак за необходимост от целенасочена политика.
Браншът ви обяви 2008 г. за Година на българския турист с кампанията "България - рай ц за българите? Какви са пропуските?
- Очевидно не сме направили достатъчно, за да мотивираме избора към България. В същото време конкурентни за нас дестинации правят много агресивни кампании към България и те дават добър резултат Като цяло такъв тип избор и мотивация трябва да се провокира по няколко различни начина. На първо място, е последователното провеждане на специализирани кампании, които показват България по атрактивен начин, показват места, които ние може би не познаваме добре, дават възможности за комбиниране на различни маршрути във вътрешността на страната, дават ексклузивитет по начина на предлагане и на ценовите оферти. Но нека бъдем коректни, като кажем, че и от двете страни има необходимост в промяна на нагласите и в планирането. Защото международната практика и начинът, по който се получават най-добрите оферти, е факторът време. Записванията на чуждестранните туристи се осъществяват с година по-рано и именно този механизъм осигурява много добри предложения. У нас поради много причини такъв тип планиране в аванс не е практика и това пречи за такъв професионален подход. Необходимо е цялостно преосмисляне на политиката към българските туристи.
Колко време ще отнеме това на индустрията - години ли?
- Ние нямаме такова време. Надявам се, че с приемането на цялостната стратегия за развитие на туризма в България и още повече с нейното финансово осигуряване ще е възможно да се реализират в няколко посоки кампании, които да компенсират това забавяне и загубата на позиции на определени международни пазари. България е непозната като дестилация в определени страни. За пример ще дам Персийския залив. Това е много интересен регион, от който поради климатични, религиозни и др. обстоятелства голяма част от населението почти половината година прекарва в чужбина. България е благоприятна дестинация, ако те я познават. Но е факт, че никаква пазарна политика нямаме изработена за тази част от света. Много важен е и цялостният подход към българските граждани Тези процеси трябва да се случват успоредно, но не бива да се заблуждаваме, че е възможно в тази финансова рамка, с която в момента оперира Държавната агенция по туризъм.
Националният борд по туризъм подкрепя големите инвестиционни проекти във вътрешността на страната. Как те ще се съвместят с един устойчив тип туризъм?
- Когато казваме, че потенциалът на туризма е във вътрешността на страната, това означава развитие на планинските курорти не само за зимен туризъм. Планината в най-голяма степен предполага условия за целогодишен туризъм и гарантира устойчивото развитие. Големите проекти включват много и различни по характер дейности, които, освен че създават необходимата туристическа инфраструктура, имат пряко влияние върху местната икономика - създават работни места, осигуряват алтернативна заетост в други съпътстващи дейности. Най-важното - дават възможност различните дадености, като културно-историческото наследство, да бъдат представени като туристическа атракция. Ако говорим за природните дадености - то те да бъдат експлоатирани като туристически продукти. Съчетаването им с местни обичаи и атракции създава производство, всички дейности, свързани със земеделие, храни, транспорт...

петък, 11 юли 2008 04:55:36

БТК Груп с нова корпоративна интернет страница

Insurance.bg - Новини
БТК Груп с нова корпоративна интернет страница



Уеб сайтът съдържа пълната информация за всички услуги на групата – мобилни, фиксирани и интернет
От днес БТК Груп има нов корпоративен уеб сайт, в който посетителите имат достъп до всички услуги, продукти и промоции на телекома, както и до пълната информация за компанията.
„Интернет e динамична и модерна медиа и изисква от компаниите да бъдат в тон с най-новите тенденции, непрекъснато да се променят, за да могат да отговарят на непрестанно увеличаващите се изисквания на потребителите. В новата страница ние улесняваме достъпа до всички услуги на групата, до най-новите промоции, както и да даваме възможност на бизнес и частните клиенти по-лесно да намерят най-доброто решение за телекомуникационните им нужди от един оператор”, казва Лора Ханджиева, мениджър „Електронен маркетинг“ в БТК Груп.
От началото на 2008 г. БТК Груп започна да променя организацията си от компания, ориентирана според продуктите (фиксирани и мобилни), към ориентирана според пазара, който обслужва - домашни и бизнес клиенти. Трансформацията цели да съкрати времето за обслужване и да улесни избора, който се предлага на потребителя.
10.07.2008

петък, 11 юли 2008 00:01:00

Yahoo! пред разпад

сп. BussinesWeek - 26 стр.
Yahoo! пред разпад

От Роб ХОФ, Сп BussinesWeek

Когато Джери Янг, един от основателите на Yahoo.', стана неин изпълнителен директор преди около година, голяма част от служителите приеха назначаването му с ентусиазъм. Един от тях каза, че порталът се нуждае от човек с технически познания и визия, за да се изправи пред съперници като Google и Microsoft. Същият служител, който пожела анонимност и тогава, вече не работи в Yahoo!, както и много негови колеги, които не вярват в светлото й бъдеще. "Не бях прав - призна той. - Компанията може да бъде спасена, но не и от сегашното ръководство."
Напоследък Yahoo! обръщаше повече внимание на заплахите отвън. Microsoft продължава да проучва възможностите за сключване на сделка за търсачката им два месеца след оттеглянето на предложението да плати $47.5 млрд. за портала. Слуховете за нова сделка вдигнаха акциите на Yahoo! c около 3%. Акционерът
активист Карл Икан се надява да изтика борда и да изхвърли Джери Янг. Но пред Yahoo! стоят много други задачи, освен да отблъсне атаките. Независимо кой управлява компанията, тя не може да си позволи да губи персонал със същите темпове. Постоянният поток от напускащи високопоставени служители включва трима заместник-директори - гуру-то в секция обработка на данни Уса-
ма файад, отговорника за технологиите на търсенето и рекламата Ки Лу и Джеф Уайнър, ръководител на повечето потребителски отдели. При условие, че напускат толкова хора, ще останат ли достатъчно качествени служители и ще успее ли компанията да привлече достатъчно нови таланти? Ключовият проблем: въпреки че много от служителите уважават Янг и Декър, други казват, че вече губят вяра. Някои са разочаровани, че сделката с Microsoft се размина, а това щеше да вдигне цената на акциите на Yahoo!. Вместо това порталът ще позволи на Google да сложат реклами за търсачката си на много от страниците на Yahoo!, което според повечето служители подкопава част от усилията и дейностите им. Други смятат, че опитите на президента Сюзън Декър да реорганизира компанията, са безплодни. "Всички са обезверени", обобщава бивш служител.
ПРОНИЦАТЕЛНОСТ
Всеобщото разочарование идва от бавното взимане на решения - проблем, съществуващ отдавна. Всички предложения за въвеждането на нови услуги следва да минат през поредица от срещи-обсъждания и одобрения, което отлага реализирането им с месеци. "Беше трудно да се стигне до някакъв резултат", спомня си Грег Ярдли, мениджър на отдела за нови продукти, напуснал в началото на тази година.
Вероятно ще си тръгнат още хора. Компания за подбор на персонал в технологичната сфера твърди, че получава по няколко автобиографии на ден от служители на Yahoo!.
Някои служители твърдят, че вярват в бъдещето на портала. Те оценяват високо стратегията на Янг и Декър, която трябва да превърне Yahoo! в мястото, което потребителите пърЬо посещават, а рекламиращите искат на всяка цена. "Промените са дълбоки и засягат структурата на компанията, така че ще дадат резултат следващите 6-12 месеца", подчертава Декър. Въпросът е дали инвеститорите (и служителите) ще дадат толкова време на компанията.

петък, 11 юли 2008 05:28:47

четвъртък, 10 юли 2008 г.

Toyota е най-уважаваната компания в света


Toyota е най-уважаваната компания в света

дата : 9 юли 2008 г. 15:31 ч.


Трудните икономически времена, които настанаха, се отразиха на много компании - особено на автомобилните производители. И определено не им се отразиха благотворно, а дори напротив - имиджите на много фирми загубиха престижа си, а и доверието в съответните компании започна да намалява.

Изглежда обаче, че от всички компании Toyota успяха да се измъкнат почти непокътнати. Така според наскоро проведено проучване японската компания е най-уважаваната компания в света.

Подробно изследване, проведено от базираната в Ню Йорк специализирана консултантска фирма Reputation Institute, разгледа близо 1000 различни бранда, като оцени гледната точка на участващите хора в проучването по отношение на доверие, уважение, харесване и "добро усещане", на базата на което е получен крайният резултат.

Така японската компания за автомобили единствена събра актив по-висок от 80 процента,благодарение на което се нареди пред всички производители. Освен това Toyota завършиха на първо място в още пет от седем категории, благодарение на което заслужено получи титлата "Най-уважавана компания в света".

Силните потребителски перцепции по отношение на качеството и цената заедно с надеждността и безопасността наредиха Toyota пред другите компании в таблицата.

Начинът, по който компанията стои зад останалите си продукти, също повлия на резултатите. Това означава, че не само потребителите, ами и самата компания има нужната увереност по отношение на стоките, които произвежда.

И все пак тази самоувереност бе поставено през известно изпитание през последните години, след като Toyota продължава постепенно да става един от най-големите автомобилни производители в света. По-рано през годината изпълнителният директор на фирмата Кацуаки Ватанабе призна, че бързият ръст на компанията е довел до лек спад в качеството на продукцията. Той нарича забелязания феномен "болест на големите компании".

Специфични проблеми, причинени от бързото разширяване, включват серията оплаквания и закъснения на поръчки.

Ватанабе обаче бърза да допълни, че в Toyota веднага са се анализирали проблемите и се е възприела политика за редуцирането и премахването на причините.

Всички тези проблеми идват от голяма мрежа от търговски представители, дизайнери, производители и инженери, участващи в процеса на производство и дистрибуция на колите на Toyota.

M3 Communications Group избра свой представител за Варна

24 Часа - Варна - 7 стр.
M3 Communications Group избра свой представител за Варна



Anettevents подписа договор с най-голяма PR агенция в България
Младата варненска фирма Anettevents от вчера е представител на най-голямата PR агенция в страната МЗ Communications Group. Партньорският договор беше подписан от Максим Бехар и Анета Недялкова на официална церемония в mOdus хотел.
"Варна е не само най-добрият град за живеене, но и най-добрият град за правене на бизнес след, а в много отношения и преди столицата", каза създателят на МЗ Communications Group Максим Бехар.
Той призна, че имал много клиенти в морския град и затова от няколко години търсел "хубава и интелигентна" PR компания, на която да ги повери. Всички служители на Anettevents ще минат безплатен курс на обучение в колежа на МЗ Communications Group, който е единственото лицензирано учебно заведение по PR в страната.
Акцентът при обучението ще бъде "проиграването" на най-успешните от общо над 4000 кампании на столичната агенция. Специално внимание ще бъде отделено на кризисния PR.
Максим Бехар връчи на новите си партньори етичния кодекс за работа с клиентите на МЗ Communications Group.
Засега Anettevents ще се занимава само с корпоративни клиенти. "Политическият PR е много чувствителна тема в България. В него има много нажежени страсти и силно влияние на двуполюсния модел", обясни нежеланието си да се впуска в партийни битки Максим Бехар. Още преди 3 години Управителният съвет на МЗ Communications Group взел решение компанията да се съсредоточи върху корпоративните клиенти и да не се занимава с политици.
Сега МЗ Communications Group търси партньори в Македония и Сърбия. Планира да открие свои филиали в Бургас и Стара Загора. "Ако имаме сериозна конкуренция във Варна, ще бъда много щастлив", каза Бехар.
***
Текст под снимка
Максим Бехар връчи на Анета Недялкова етичния кодекс за работа с клиентите на МЗ Communications Group.

четвъртък, 10 юли 2008 07:10:45

Рекламният гигант WPP отправи нова оферта към "Тейлър Нелсън"

Дневник - Компании&Финанси - III стр.
Рекламният гигант WPP отправи нова оферта към "Тейлър Нелсън"



Рекламният концерн WPP отправи пета поред враждебна оферта за поглъщането на изследователската компания "Тейлър Нелсън", предаде "Блумбърг". Гигантът предложи над 2 млрд. долара на акционерите на "Тейлър Нелсън", за да получи контрол върху една от най-големите компании за пазарни изследвания на планетата. Всички опити на WPP да придобие изследователската агенция досега са неуспешни, а междувременно "Тейлър Нелсън" планира да се слее със своя германски конкурент GfK, за да се предпази от враждебно придобиване.

четвъртък, 10 юли 2008 04:55:43

Графлин стана партньор на големите в рекламата

Пари - 19 стр.
Графлин стана партньор на големите в рекламата

Анелия СЛАВЕЙКОВА

Добър бизнес се прави със сериозни партньори, които поръчват, имат рекламен бюджет и плащат, казва Петър Лазаров, собственик на рекламната фирма Графлин.
Идеята възниква през 1992 г. и малко по-късно е първата регистрация на фирма Графлин. Петър Лазаров е студент във втори курс на тогавашното МЕИ. Обучава се в специалността Изчислителна техника. Заедно с това учи второ висше - Икономика. За собственика на просперираща-та сега рекламна компания не е трудно да осъзнае, че бъдещето е в рекламата и застраховането. Това е времето, в което рекламата у нас се ражда - няма билбор-дове, хората си поръчват основно визитки.
В началото Петър Лазаров има трима съдружници -колеги състуденти. И вместо да направят студентска кооперация, както било актуално тогава, предприемчивите млади хора регистрират ООД. Дори за регистрация на фирмата взели заем. Затова днес Лазаров казва, че бизнеса си е започнал с приятели, 2 компютъра и пари назаем. Сега единият съдружник е в Канада. Другият в Швеция. Третият е в България и работи за френска софтуерна фирма.
Едноличен собственик на Графлин е Петър Лазаров.
При старта съдружниците наричат фирмата си Графлин - сбор от графика и линия. Така най-образно представят естеството на своята работа - с линии и графики те реално изработват всеки свой продукт. Не всички клиенти обаче ги приемат по този начин. Ето една весела случка. При пазаруването на термопреса за печат на надписи върху фланелки от Илиянци, диктувайки данните за фактура, служител на Графлин е запитан от усмихната продавачка на развален български език: Господин Лин китаец ли е? Шест месеца след старта Графлин започва да внася и суровини за рекламния пазар. Графлин се спират на белгийската Мултификс. В началото продажбата на фолио тръгва плахо. Но много скоро се оказва, че това е много добър бизнес. На конкурентите си в рекламата да предоставяш материал за работа. Затова и до днес Графлин и Мултификс са партньори. Освен това нашата рекламна фирма е официален представител и на Картонграф-Италия, Дейтаплот-Германия и По-литейп-Германия.
Сега Графлин поддържа на склад фолио за близо 400 хил. лв. Тук има график на доставките. Защото се внасят над 150 цвята.
Първоначалната идея на Петър Лазаров е да разкрие представителства на Графлин в цялата страна. Но се оказало, че това не е формулата на успеха. И веднага обърнал стратегията - сега купува магазини и назначава свои служители в големите градове. Стартът е поставен в Пловдив, следват Бургас, Варна, Велико Търново и Стара Загора. Цикълът на разклоняването на фирмата в страната ще бъде завършен със закупуване на магазин във Видин.
***
Текст под снимка
В началото продажбата на фолио тръгва плахо. но много скоро се оказа, че това е много добър бизнес, казва Петър Лазаров

четвъртък, 10 юли 2008 04:57:29

Нико Тупарев, продуцент: Три национални телевизии не са достатъчни за конкуренция

Дневник - 14 стр.
Нико Тупарев, продуцент: Три национални телевизии не са достатъчни за конкуренция

Албена БОРИСОВА

Нико Тупарев е продуцент на телевизионни предавания. Доскоро беше част от екипа на „СИА адвъртайзинг", която реализира редица проекти в "Нова телевизия" и в БНТ („Биг брадър", „Стани богат", „Вкусно"). След 15 години работа в СИА Тупарев отказа да продължи партньорството с "Нова телевизия" и реши да създаде своя собствена продуцентска компания. Частният канал обяви, че ще продължи да прави „Биг брадър" със СИА.
Г-н Тупарев, какво се случи на пазара, че настъпиха такива промени в продуцентския бизнес?
- Първо искам да кажа какво не се случи. За съжаление не се промени мисленето. Само когато се ръководи от принципи над материалното, една бизнес среда може да достигне високо ниво. Трябва да има общи принципи, които да движат пазара, и големи фирми, които да не виждат мотивацията за бизнеса само в печалбата. Трябва да надраснем този начин на мислене. Не е в интерес на пазара да пресмяташ кой колко ще спечели или няма да спечели.
Важно е да печелят всички, спазвайки определени принципи.
Има ли реална конкуренция на пазара?
- В съседните държави като Сърбия, Турция и Румъния има по пет-шест национални телевизии. В България те са три и не са достатъчни, за да се развива този пазар и да се създаде конкурентна среда.
Как може да се развие пазарът?
- Дигитализацията е един от пътищата да се създаде реална конкуренция.
А монополът в рекламата не спъва ли конкуренцията? Вашите приходи зависят от отчетените рейтинги.
- Това е проблем на телевизионния, не толкова на рекламния пазар. Рекламните агенции са посредник на клиентите, които сами си взимат решения къде да рекламират. С рейтингите лично аз съм се примирил, защото и да има манипулация, тя е значително по-безобидна, отколкото се смята, а все пак трябва да има единна измервателна система, на чиито данни да се вярва. Така че решението на въпроса с рекламата пак минава през медиите. Колкото повече са конкурентните играчи, които инвестират в собствени предавания, толкова по-добре. Вече е все по-изгодно за телевизиите да произвеждат свои продукции, отколкото да купуват готови.
Има ли ясни правила на пазара и равнопоставеност сред продуцентите?
- От една страна, смятам, че трябва да има гилдия на продуцентите в защита на професията. Обаче от друга - това е частен бизнес, където не може да има еднакви условия. И той се развива успешно, когато се появяват все повече нови конкуренти. Важни са две неща - всеки да поема отговорността си и да разполага със свобода на действие. Ако съм направил слабо предаване, трябва да си понеса последиците, независимо от това дали съм в добри отношения с ръководството на телевизията. И обратното. Проблемът е, че когато направиш добър продукт, медията често започва да си вярва прекалено много, без да зачита постиженията на продуцента. А единственият път, когато "Нова телевизия" беше по-гледана от Би Ти Ви, беше, когато ние - въпреки самата "Нова" - реализирахме "Биг брадър". Затова имам самочувствието, че сме успял екип.
Но телевизиите реагират ревниво спрямо продуцентите, с които работят. Трябваше ли например Слави да прави предаване в "Нова телевизия"?
- Поначало смятам, че не бива продуцентът да е телевизионно лице, защото това създава конфликт. Все пак зависи какви са уговорките между двете страни. Би Ти Ви са направили много за Слави и екипа му. Той е това, което е, благодарение на Би Ти Ви, затова те могат да предявяват претенции. Но и Би Ти Ви в някои отношения трябваше да има повече ангажименти към Слави, защото и той е свършил много за тях. Но и тук е като в брака - никога не е виновен само единият.
Какво ново очаквате да се случи в програмите на телевизиите?
- Ще има битка между сериалите и битка в нови часови пояси: например късно вечер, защото тази територия не е достатъчно добре разработена, или през следобедните часове, които са важни, защото, когато привлечеш зрителите следобед, обикновено ги задържаш и вечер.
Законът не позволява на външни продуценти да правят новинарски и публицистични предавания, но вие имате ли интерес към такива?
- Разбира се, не се ограничавам само в шоуто. Но ето сега - създава се нов медиен закон, а кого са питали за него? Нито журналистите, нито продуцентите. Всичко се прави уж нас да обслужва, а накрая все се гласуват текстове, които не работят на практика, защото никой не се допитва до заинтересуваните. Аз например смятам, че трябва да има и закон за печатните медии.
Защо?
- Защото според мен моралът на българските журналисти все още не е на достатъчна висота, за да се разчита единствено на саморегулация. Ето гилдията не успя да се обедини и сама да премахне драскачите от жълтите вестници. Има механизъм тези хора да бъдат изолирани, обаче никой не го е грижа. И докато на обществото не му пука, докато на гилдиите не им пука какво се случва с цели сегменти от тях самите, няма да се оправим.

четвъртък, 10 юли 2008 04:46:51

Бирата духна от “А” група

Стандарт - 28 стр.
Бирата духна от “А” група



Футболът вреди на нашия имидж, обяви “Загорка”
"А" група остана с един спонсор по-малко месец преди началото на първенството и ден преди да се реши дилемата с продажбата на телевизионните права. "Загорка" АД си би шута и нейната дъщерна компания "Ариана" повече няма да налива пари в шампионата. Решението е взето въз основа на годишния анализ и оценка на възвръщаемостта на инвестициите. "Ние сме партньор на Професионалната футболна лига от 2002 г, което само по себе си говори много. Поради тази причина решението ни не е самоцелно. Преосмисляме сериозно стратегията за налагането на ключовата за нас марка "Ариана" и в момента тя се разминава с футбола", обявиха от "Загорка" АД. Наливането на пари в "А" група било нерентабилно заради постоянните скандали и печалния имидж на родното първенство. "Това, което се случва в българският футбол, само ни вреди. Скандалите в последно време ни дойдоха в повече. Нивото на играта също отблъсква. Кой гледа български мачове, дори и по телевизията?", признаха за "Стандарт" от "Загорка" АД. За капак никъде около стадионите не се продава и рекламира само "Ариана", както е при спонсорството на бирените компании на Запад. Отпадат инициативата за най-атрактивен гол на кръга и първенството. Победителите в тях носеха жълтата лента на "Ариана". "Загорка" АД обаче запазва спонсорството си на националния отбор по футбол. "Двете неща не бива да се бъркат. Единият договор е с БФС, а другият с ПФЛ", завършиха от компанията.

четвъртък, 10 юли 2008 05:36:46

С активен пиар София си лъскала имиджа пред ЕС

Труд - 29 стр.
С активен пиар София си лъскала имиджа пред ЕС



ВИЕНА - София упражнява пиар натиск върху ЕС и лъска имиджа си с помощта на САЩ, писа австрийският в. „Ди Пресе" вчера, предаде кореспондентката ни Йорданка Христозова-Вайс.
„Политическото ръководство на страната трепери като заек пред змия заради очаквания на 23 юли доклад на ЕС. Дали Еврокомисията ще ореже финансовите средства за балканската страна или само ще я предупреди?", пита авторът Франк Щир.
Според него, за да се представи по-добре пред Брюксел, българското правителство започнало по-професионален пиар.
Първият успех била статията „Без санкции за България - правителството иска да пребори корупцията" във в. „Вашингтон таймс". Автор е директорката на Американския център за демокрация (АЦД) Рейчъл Еренфелд.
Пиар машината се въртяла и вътре в страната. „България да вземе пример за кураж от премиера си", зове Еренфелд в български всекидневник.,Ди Пресе" сочи, че тя е била у нас по покана на премиера. Разходите за хотел, автомобил и преводач били за сметка на правителството. „Не евтино, но ефективно гостуване", завършва текстът в австрийския ежедневник.

четвъртък, 10 юли 2008 05:38:36