събота, 12 юли 2008 г.

Нощната звезда на БНТ

Поглед - 14 стр.
Нощната звезда на БНТ

Сибила КУСЕВА

Дали като актриса, дали като журналист или като писател, Искра Ангелова винаги успява да изненада аудиторията си. И да си създаде страшно верни фенове. Нейното шоу „Нощни птици" е на 4-то място в Топ 10 на най-любимите предавания, според интернет потребителите. „Слава Богу, и в интернет има позитивни и градивни хора. Едно момче - Евгени Боянов, дори е направил сайт.на предаването! И пари не иска. Не мога да се нарадвам!", хвали се тя. Дали защото е трупала опит в Щатите, или пък заради очарователната си усмивка, но госпожица Ангелова винаги успява да намери съмишленици. С каквото и да се захване. Като книгата, която написаха заедно с Петър Волгин почти на шега, а тя взе, че стана бестселър. „Обаче все трябва да се оправдавам, че имам някаква дарба - да пиша или да играя. Какво пък, аз имам три образования - българска филология, и то влязох с шестица, първа в България, спечелих олимпиада; актьорско майсторство и магистър по телевизионна и радиожурналистика от университета „Емерсън" в Бостън, САЩ. Не се мъча да се преправям на нещо, което не съм. Аз съм и двете неща. И журналист, и актриса. Няма проблем, нито конфликт, нито едното ми пречи на другото", удовлетворена е от многото си таланти Искра.
Професия -репортер
Водещата на предаването по БНТ „Нощни птици" е сред малцината български журналисти, имали шанса да работят в една от най-големите телевизии в САЩ. В България пък трупа опит в трите национални ефирни медии - BTV, Нова тв и БНТ. „В CBS работехме 30 душа за сутрешния блок. В bTV го започнахме от нулата, бяхме двама водещи и двама редактори. Има огромна разлика между нашите и техните телевизии, но и в CBS се работеше по цели нощи, и в bTV нямахме глътка въздух. В Нова пък бях главен редактор на „У нас", а с Николай Дойнов имахме прекрасно партньорство, което е много важно за такова предаване", разказва водещата.
В CBS пък е втори продуцент в The early show. „Това е нещо между редактор и репортер - пишеш въпросите, намираш материалите, снимаш видеото, подготвяш цялата информация за госта. Какво изключително преживяване, когато гостът е Дъстин Хофман или Мартин Скорсезе. Наистина великолепно", спомня си водещата. Един от големите й журналистически удари там е интервю с престъпник, обявен за национално издирване. Репортерката го убедила да говори с уговорката, че медията няма да издава къде се намира. След този пробив прочутата рубрика „60 минути" направила филм по случая.
Американската мечта
Наскоро Искра отново беше в Америка. Този път заради театъра. „Идеята беше да отида като културен посланик и да направя връзка с техните артистични среди. Да обменим опит, да обмислим заедно бъдещи проекти. Очарована бях, че Американското посолство е забелязало това, че преведох „Красиви тела" и доведох в България авторката Лора Кънингам, както и статиите ми за Айн Ранд", споделя водещата.
„Много е трудно да пробиеш като актьор в Щатите, ако не си американец. Само в Холивуд живеят 3 милиона артисти", казва Искра. Докато е живяла в Ню Йорк обаче, е участвала в цели три нискобюджетни филма: „В един от филмите играх младата Дева Мария. Мъжът на режисьорката пък играеше Исус. Снимахме в дома им, в едно бедно предградие на Бостън. Къщата беше цялата в паяжини, навсякъде се носеше миризмата на любимите им котки. Те бяха пет - истинските господари на имота. Тогавашният ми приятел веднъж дойде да ме вземе. Като се запозна отблизо с обстановката, учудено попита: „Ама това ли ти е киното?" Истината е, че Америка предоставя неограничени възможности, но на определена цена. Там никога не можеш да бъдеш себе си - човек се реализира, измисля и се провокира най-добре на своя територия".
Ремонт в „Нощни птици"
Големия си удар обаче Искра прави в България, и то чрез националната телевизия. Предаването й „Нощни птици" винаги се е радвало на висок за телевизията рейтинг, но откакто се смениха денят и часът на излъчването му, аудиторията му порасна двойно. „Неделя вечер е доста по-добро време от събота след полунощ, дори когато съвпадахме с Европейското по футбол. Един таксиметров шофьор даже ми каза: „Снощи, вика, имаше много интересен мач, но аз все пак гледах „Нощни птици", защото ми беше много интересно, с Орлин Горанов", разказва Ангелова. Трудното било само, докато предаването се е излъчвало като външна продукция. „Преди търсехме рекламодатели, защото иначе нямаше как да се произвеждаме. Сега сме под крилото на телевизията и всичко ни е наред. Въпреки това ми се ще да намеря реклама, защото това е смисълът на комерсиалните предавания - да печелят пари на медията си", казва водещата. Тя е категорична, че познава публиката си отлично. „Нощни птици" го харесват умните и добрите хора. Тях не ги дразни, че предаването си е поставило за цел да избегне пошлото говорене и да осмисля ставащото в България по един малко по-интелигентен начин", обяснява Искра. И отдава дължимото на режисьора Мария Арангелова, на музикантите на Мишо Шишков и продуцента Емил Розов. Не е нужно всички да са по бански и да размахват жълти вестници, за да е интересно едно шоу", твърди журналистката.
***
Текст под снимка
Искра със Стоян Алексиев в Народния Театър, из „Моногамният"
***
Текст под снимка
Семейно празненство с родителите и на Коледа
събота, 12 юли 2008 04:12:04

Няма коментари: