събота, 13 септември 2008 г.

ВАЦ се отказва от безплатен вестник

Поглед - 1 стр.
ВАЦ се отказва от безплатен вестник

Надежда НЕНОВА

Проектът на Иво Прокопиев стартира без ответна мярка на германската група. Засега..
Германската медиина група ВАЦ се отказва от издаването на безплатен вестник у нас, за да блокира излизането на други подобни издания на българския пазар. „Нямаме намерение засега да стартираме безплатен вестник, тъй като смятаме, че добрата журналистика струва пари, а не е рекламен продукт", каза специално за ПОГЛЕД управителят на ВАЦ медийна група България -Пламен Тенев.
От 1 септември в София вече се разпространява безплатният вестник „19 минути", който е собственост на издателите на списание „Слава". До края на годината се очаква да стане факт и дълго подготвяният проект за подобно издание на групата „Икономедиа" на Иво Прокопиев, председател на Конфедерацията на работодателите. Нейният безплатен вестник ще се казва „За града".
„Икономедиа", която издава седмичника „Капитал" и всекидневника „Дневник", обяви проекта си преди две години. Но тогава срещна яростен отпор от страна на издателите на платени вестници у нас. Германският медиен гигант ВАЦ, който издава у нас „Труд" и „24 часа", дори заплаши в официално изявление, че „от първия ден, в който подобно издание бъде пуснато на пазара, и ние ще сме представени с конкурентен продукт. Целта ни няма да бъде да се съревноваваме за пазарен дял, а да възпрепятстваме подобни издания. Веднага щом този вестник престане да излиза, и ние ще спрем нашето издание".
Въпреки че към днешна дата ВАЦ вече не смята да предприема ответна мярка срещу безплатните вестници, групата си оставя открехната вратата за подобни действия. „Ще наблюдаваме внимателно пазара и по наша преценка ще предприемем съответните ходове, когато е необходимо. По принцип имаме готов проект за безплатен всекидневник, който можем да стартираме веднага. След като сме наблюдавали досегашното развитие на безплатната преса в Европа, нямаме основание да се притесняваме за нашите два всекидневника", обясни Пламен Тенев.
Кой поема удара
Една от основните версии за реакцията на ВАЦ преди 2 години се свързва с факта, че Германия е единствената европейска страна, в която няма, а по споразумение между германските издатели няма и да има безплатен всекидневник. Тогава групата бе подкрепена от останалите издатели в България, които също се обявиха против проекта на Прокопиев. Аргументите бяха, че „едно такова издание би било удар срещу демократичната преса и свободата на словото и би навредило на по-малките като тираж вестници".
Днес медийни експерти обясняват промяната в позицията на ВАЦ така: „Германската група вече не се страхува, че безплатният вестник ще удари „Труд" и „24 часа". Основният удар ще бъде понесен от всекидневника „Телеграф", издаван от Нова българска медийна група на бившата шефка на тотото Ирена Кръстева".
Според медийните експерти „Телеграф" успява да поддържа доста ниска цена в сравнение с конкурентите си (40 стотинки срещу 80 стотинки за „Труд" и „24 часа" в делничните дни) и печели с разбираемия си език, но това няма да задържи аудиторията му, когато се появи безплатно издание с качествена журналистика".
Фалитът на втория по големина безплатен всекидневник в Дания и
незавидното положение на безплатните вестници в Гърция . „Икономедиа” Успехът ни е сигурен. пания - 30%", обясни Боев пред ПОГЛЕД.
Собствениците на „Икономедия" (Иво Прокопиев - 51%, Филип Харманджиев - 49%) решиха генерално въпроса с безплатното си издание, когато постави основите на нова, собствена печатница. Тя ще започне работа в началото на октомври и според експерти в бранша струва около 10 милиона евро.
„Печатницата е важна за всеки голям издател. Това е много тежък и скъп проект, но ни позволява гъвкавост. В момента „Демакс" ни помагат да довършим печатницата, но иначе 95% от проекта си го направихме сами. Те ни помагат в най-финалния етап - като консултанти", разказа Бисер Боев.
Собственици на „Демакс" са червеният депутат Петър Кънев, близкият до Румен Овчаров бизнесмен
Печатницата е важна за всеки голям издател. Това е много тежък и скъп проект, но ни позволява гъвкавост
Красимир Георгиев и един от най-сериозните специалисти в полиграфията у нас - Марин Несторов. Преди време Красимир Георгиев и неговата група „Фронтиер" придобиха скандална слава около разследванията на столичната „Топлофикация".
Медии и политика
През последните месеци името на един от собствениците на „Икономедиа" - Иво Прокопиев, се завъртя в медийното пространство като евентуална кандидатура за бъдещ премиер на страната, издигнат от някакво имагинерно обединение на разбитата десница с ГЕРБ на Бойко Борисов. Резултатът бе появата на въпроса дали безплатният вестник на Прокопиев „За града" ще обслужва политическите му амбиции. „Напълно е възможно новото издание вместо информационен всекидневник всъщност да бъде агитационна листовка", твърдят от издателските кръгове у нас.
„Лъжат ви! - пък бе реакцията на Бисер Боев. - В това твърдение няма абсолютно никаква истина. Ако г-н Прокопиев имаше политически амбиции, той можеше да си ги осъществи по друг начин.
Според Боев като председател на Конфедерацията на работодателите Иво Прокопиев е от другата страна на барикадата и точно като такъв може най-пряко да влияе върху решенията на правителството. „Не мисля, че той би напуснал тази позиция, за да стане премиер. Мога обаче да гарантирам, че издателският проект „За града" няма нищо общо с политиката. В „Икономедиа" не се интересуваме от политика, смятаме, че сме равно отдалечени от всички и до момента никой не ни е обвинил, че имаме пристрастия към една или друга партия", допълни изпълнителният директор на „Икономедиа".
Рекламата
Като причина за липсата на ответна мярка срещу безплатните всекидневници се сочи и хипотезата, че те няма да привлекат достатъчно реклама, от която да се издържат и печелят. „Едва ли големите рекламодатели ще се съгласят да рекламират в издание, за чиято аудитория единствената подходяща реклама би била на хляб и кисело мляко", твърдят скептиците по отношение на проектите за безплатни вестници. Техният аргумент е, че ако на Запад с метрото пътуват хора, които не карат коли, но имат високи доходи, то в България това са хората, които си броят стотинките. „Ние сме направили предварителни сондажи, както правим винаги когато пускаме ново издание", е отговорът на Бисер Боев. Той привежда и конкретни цифри: „Проучванията на „Метромедиа" показват много точно профила на пътуващите с метрото. В момента в делнични дни в София има около 1-1,1 милиона работещи. Общият продаваем тираж на платените всекидневници в момента е около 180 000, т.е. 82% от работещите софиянци не четат всекидневници - какво ми трябва повече, за да стартирам един проект. Заплатите в София са между 50 и 100% по-високи от средните за страната. Стартовата заплата на работещия софиянец е 600-700 лева, средната заплата е 1000 лева. София произвежда 45% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България. Повечето бизнес интереси са в София". Боев е категоричен, че целта на „За града" е да обхване всички сегменти на рекламния пазар.
„Рекламата ще се увеличава. Когато пласираш продукта си, който е колкото този на всички взети заедно в града, осигуряващ 50% от БВП и в който доходите са два пъти по-високи от всеки друг район на България, мисля, че рекламодателите могат сами да си правят равносметката", смята и редакционният директор на „19 минути" Борис Ангелов.
Но кой е крив и кой - прав, ще покаже бъдещето на проектите за безплатен вестник у нас.
събота, 13 септември 2008 04:40:51

Добрия стар фестивал, но не съвсем

Капитал - 44 стр.
Добрия стар фестивал, но не съвсем

Борислав КАНДОВ

Ogilvy и Студио "Ентусиазъм" са големите печеливши след деветото издание на ФАРА
Радост и облекчение, яд и наранени его, "Как е възможно!?" и "Браво!". Мда, след всяко издание на ФАРА е забавно
Колкото рекламисти, толкова мнения за наградените и ненаградените. Има няколко неща, около които мнозинството се обедини след края на деветото издание на ФАРА (фестивала на асоциацията на рекламните агенции) - заслужената награда за агенция на годината на Ogilvy & Mather и впечатляващото представяне на Студио "Ентусиазъм" (студиото работи по проекти за "Икономедиа" АД, издатели на "Капитал" и "Дневник"). С осем номинации, всичките от които спечелиха награди (две златни и шест бронзови), Ogilvy заеха първото място по брой спечелени точки, а за клиент на годината бе обявена неправителствената организация WWF. За тях агенцията създаде кампанията "Аномална България", която им донесе основния брой номинации и награди.
На второ място с доста малка разлика след тях донякъде изненадващо се нареди Студио "Ентусиазъм". Малката агенция успя да се пребори с конкурентите благодарение на две свои заявки. Кампанията им за Британския съвет "Първо сме хора, после сме различни", създадена заедно със студиото за анимация Finfilm, клиповете от кампанията спечелиха злато за социална тв реклама, а самата кампания взе среброто в своята категория. Другата номинация, която им донесе две златни награди, бе събитието "Големите числа", създадено за в. "Дневник". Материалите за него бяха наградени в "Дизайн", а самото събитие в съответната категория си подели първото място с "Бестселър" на Noble Graphics за Audi.
Трети останаха миналогодишните победители от New Moment New Ideas. Но пък те спечелиха най-престижната категория - "Рекламна кампания", с активността, създадена за кастинга за Big Brother 4. Част от нея бяха несъгласувани с водещите включвания в най-гледаните предавания по "Нова тв" на гласа на "Големия брат", както и на публични места - молове, Централна гара, супермаркети и т.н. Гласът призовава водещите или конкретни личности, наблюдавани от екипа, да се явят на кастинг или в "изповедалнята".
Останалите в сянка
Две категории останаха без номинации - "Автореклама" и "Корпоративна идентичност". "Липсата на номинации в "Корпоративна идентичност" не ме изненадва. Нямаше нищо, което да те впечатли и да си кажеш: брей, как пък аз не се сетих да го направя това", коментира управителят и криейтив директор на Студио "Ентусиазъм" Велина Мавродинова, която бе и член на журито тази година. "Въпреки това може би на първи кръг ситото трябва да е малко по-рехаво и след това да се отсяват нещата, заслужаващи награда. Но традиционно в някои категории участието е слабо", допълни тя.
Както Мавродинова, така и Радослав Бимбалов, криейтив директор на The Smarts, смятат, че е имало заявки, които незаслужено са останали извън номинациите. И конкретно една принт визия на Noble Graphics за Audi. "Като цяло фестивалът е добре познатият стар фестивал. Ако не бяха новите идеи от неочаквани места - "Ентусиазъм", Ogilvy, както и това, че очакваните победители не победиха, всичко щеше да изглежда като повторение на минали години. Euro RSCG също бяха приятна изненада, показаха добро развитие напред", смята Бимбалов, според когото "съвсем заслужено Ogilvy станаха агенция на годината. Тази година независимо от нуждата от разширяване на агенцията заради новите клиенти (от май агенцията работи за Globul и Germanos - бел. ред.), те успяха да се представят впечатляващо".
Необходимите промени
Както обикновено след края на фестивала най-много критики отнася журито. Според Бимбалов то си остава "трън в очите на всички. Не би било коректно да ги критикувам, тъй като тази година не съм част от него, но проблемите са си старите - нелогични номинации и награди. Не мога да приема, че кампанията на Ogilvy не взе заслужена награда, както и че клип като "Ангел и дявол" (на New Moment - бел. ред.) може да вземе златото... Няма да спра да повтарям - крайно време е в журито да влезе външен човек, който да не е свързан с тези 10-15 агенции, които се борят за наградите". Според него един такъв човек ще внесе известен баланс в журито, което така или иначе се състои от хора, борещи се за наградите. Срещу тази стара идея винаги се е изправял един довод - чужденците няма да разберат българските реклами. На това Бимбалов отговаря така: "Нали след това част от същите тези реклами ги изпращаме на Golden Drum - там да не би да ги оценяват българи?"
Друго традиционно нещо след всеки рекламен фестивал са идеите за промяна в регламента и начина на журиране. Тази година идеите основно са две. Първата е въвеждане на публично гласуване и за печатните категории, както това се прави за радио- и тв рекламите, събитията и рекламните кампании или поне журито да се събира в зала и да гласува за печатните реклами по този начин. "Когато гласуваме нещата на екран, в зала сме доста по-съсредоточени. В принт и външната реклама се получиха някои грешки", признава Иван Киров-Тоби, криейтив директор на McCann Erickson Sofia.
Втората идея е категориите за прес- и външна реклама, както и "Рекламна кампания" да бъдат разделени отново по подобие на телевизионните - на "Стоки", "Услуги" и "Социална, медийна и политическа". И според тримата криейтив директори, с които разговаряхме, е крайно време това да се случи.
Иван Киров има едно още по-радикално предложение - фестивалът да бъде преместен. "След като проверя логистично дали е възможно, ще го предложа на управителния съвет на АРА (Асоциацията на рекламните агенции, организатор на ФАРА - бел. ред.) - фестивалът да се премести в Созопол. Това ще промени цялата атмосфера на мероприятието. Има нещо омерзително в Албена", казва Киров.
Дали някое от тези предложения ще бъде прието ще покажат следващите месеци. Но след няколко дни, в началото на октомври, започва борбата за наградите на регионалния фестивал Golden Drum. "Струва ми се, че тази година отново ще има награди за български агенции. И много ще се радвам, ако те дойдат отново от неочаквано място. Не за пръв път ще се случи на нашия фестивал да пренебрегнем нещо, което после се награждава навън", казва Радослав Бимбалов.
***
Победителите
Тв реклама и кинореклама - стоки
Няма
Тв реклама и кинореклама - услуги
"Ангел и дявол", рекламодател: ОББ, агенция: New Moment New Ideas Company
Тв реклама и кинореклама - социална, политическа, медийна реклама
"Първо сме хора, после сме различни", рекламодател: Британски съвет, агенция: Студио "Ентусиазъм"
"Из дневника на една 50-левка", рекламодател: ОББ, агенция: New Moment New Ideas Company
Пресреклама
"Един боклук мръсно не прави...", рекламодател: WWF, агенция: Ogilvy & Mather Sofia
Out of home
"Един боклук мръсно не прави...", рекламодател: WWF, агенция: Ogilvy & Mather Sofia
Дизайн
"Големите числа", рекламодател: в. "Дневник", агенция: Студио "Ентусиазъм"
Корпоративна идентичност
Няма
Опаковки и етикети
Няма
Интернет реклама
Няма
Автореклама
Няма
Събития
"Бестселър", рекламодател: Porsche BG, агенция: Noble Graphics Creative Studio
Рекламна кампания
Кастинг кампания Big Brother 4, рекламодател: Нова тв, агенция: New Moment New Ideas Company
***
Текст под снимка
Велина Мавродинова (вляво) и Студио „Ентусиазъм“ бяха сред приятните изненади на фестивала
събота, 13 септември 2008 04:06:08

Ами ако те хванат?

Капитал - 46 стр.
Ами ако те хванат?

Зорница СТОИЛОВА

Спортният канал "Диема" се стреми да разшири аудиторията си с риалити формата "Хванати в изневяра"Е "Е, не това е абсолютно нагласено! Чиста проба актьорска игра. Пълен фалш. Става въпрос за поредната заблуда на зрителя. Не мога да повярвам колко нагъл беше този, а и любовницата му. Отвратително. На съпругата мога да кажа: Само напред, мила, той е този, който трябва да се срамува и онази също, а ти си жена с достойнство!"
Това са само част от многобройните коментари в интернет през изминалата седмица по повод новото риалити шоу "Хванати в изневяра". То върви от понеделник по кабелния канал "Диема" и се превърна в една от най-обсъжданите теми в интернет блогове и форуми.
Откакто "Нова тв" откри формулата на риалити формата за България с първия сезон на Big Brother през 2004 г., в есенните програмни схеми на телевизиите неизменно има няколко подобни проекта, чрез които те се борят за аудитория и рекламодатели. Заместник програмният директор на "Диема вижън" и делегиран продуцент на предаването Лилиана Славова обяснява, че решението да инвестират в такъв тип шоу е естествен процес в развитието на телевизията в конкурентната среда, в която тя съществува. Присъствието му в есенната програмна схема е резултат и от амбицията на "Диема" да привлече по-широка аудитория, извън спортните фенове. "Мисля, че отдавна сме една много добра алтернатива на големите ефирни телевизии в България", коментира Славова.
"Хванати в изневяра" всъщност е българската версия на американската риалити драма Cheaters, която в САЩ върви успешно вече осми сезон и е по-гледана дори от популярни ситкоми като "Приятели". Форматът е създаден през 2000 г. по идея на Боби Голдстейн и документира историите на хора, подозирани в изневяра от партньорите си. В хода на предаването детективи провеждат разследване, което обикновено завършва с хващане на прелюбодееца на местопрестъплението и скандал с наранената половинка. Развръзките са силно драматични и емоционални, което пък понякога буди съмнение за истинността на случващото се на екрана.
Така например в САЩ през 2002 г. местен вестник в Хюстън открива няколко души, които твърдят, че детективите от шоуто са им платили сумата от 400 долара, за да участват в снимките на предаването и още по 50 долара, в случай че привлекат и други актьори. Продуцентите на Cheaters, разбира се, отричат, че поставят сценарии. Може би заради строгото законодателство в САЩ, те действително да използват възстановки с актьори, които представят реални факти и истории.
Българският продуцент на "Хванати в изневяра" Нико Тупарев коментира пред "Капитал" подозренията за подставеност на лицата в шоуто с многозначителното: "Това е част от играта." Според него смисълът на формата е да провокира хората да се замислят върху собствените си постъпки. "Всеки един от нас изневерява физически или психологически и това е форма на нараняване. Поуката в предаването е: Ами ако те хванат", усмихва се Тупарев.
Изглежда, че елементите на войаорство и провокация се оказват печеливша стратегия. Според данните на TNS/TV Plan първото предаване успява да привлече 9.1% от зрителите и постига 2.5% рейтинг сред аудиторията на възраст 18-49 години в национален мащаб. На фона на традиционно мъжката аудитория на телевизията, още със старта си "Хванати в изневяра" заинтригува и женската публика - 60% от гледалите шоуто в понеделник. Управляващият директор на медийна агенция Media Club Initiative Катерина Буюклиева е на мнение, че "Диема" дава заявка да се нареди сред най-интересните и предпочитани телевизии, ако се съди по реакциите на аудиторията. "А рекламата влиза много бързо в телевизии с добри показатели", допълва тя.
"Диема не е само спорт" гласеше един от слоганите в рекламна кампания на телевизията. Предстои да видим дали телевизията ще покаже потенциал да се пребори с националните ефирни телевизии в есенната надпревара на риалити форматите.
събота, 13 септември 2008 04:07:31

Георги Гергов купи телевизия

Експрес - 5 стр.
Георги Гергов купи телевизия

Иво ДЕРНЕВ

Георги Гергов обзаведе Международния панаир Пловдив със собствена телевизия.
Бизнесменът купи пловдивската "Евроком" вчера. На този етап не е ясно какви са точните параметри на сделката. "Международен панаир Пловдив започва да излъчва собствена телевизионна програма, за да популяризира дейността на изложителите, участващи в неговите прояви", съобщиха официално от пресцентъра на изложението. От екипа на Гергов подчертават, че акцентът в новата телевизия ще е новинарски. Медията ще има основно икономическа насоченост и ще представя развитието на българския бизнес. "Международен панаир Пловдив е предприятие, което прави реклама на своите клиенти, затова решихме да разширим тази услуга чрез създаването на собствена телевизия, в която те да имат повече шансове за изява", обясни мотивите за купуване на телевизията изпълнителният директор на дружеството Георги Гергов.
До самата сделка служителите на телевизията тънеха в пълно неведение относно бъдещето на медията. Слуховете за предстоящата продажба се появиха още преди седмица, което ентусиазира много от телевизионерите. "Евроком" е на тезгяха от доста време, като само в рамките на половин година телевизията смени собствеността си два пъти и мина през Гриша Ганчев.
събота, 13 септември 2008 04:38:20

Re:TV с нови предавания

Експрес - 19 стр.
Re:TV с нови предавания



Телевизия Re:TV пуска нови предавания от следващата седмица, съобщиха от медията. "Кино и книги" ще се излъчва в неделя от 17.00 ч. и ще представя премиерните заглавия на големия екран и изданията на книжния пазар. Освен това зрителите ще се информират за важните новини от света на изкуството. Водещи на предаването ще бъдат Благовест Златанов, Весела Ножаров"а, Милкана Делер и Калина Гарелова. "Каре професори" пък ще върви всяка събота от 22.30 ч. Цочо Бояджиев, Владимир Градев, Калин Янакиев и Георги Каприев ще бистрят актуални теми от ежедневието. В новата програмна схема на Re:TV са предвидени още лайфстайл предаване, "Rock&Ro посветено на феновете на рока, както и предаване на Асен Григоров.
събота, 13 септември 2008 04:49:18

Уволниха журналистите от тв “7 дни” и “Здраве”

Монитор - 6 стр.
Уволниха журналистите от тв “7 дни” и “Здраве”

Светла КАРОЛЕВА

Заповеди за уволнение са получили близо 80 служители от Телевизия "7 дни" и "Здраве", научи "Монитор" от потърпевши. Репортерите и операторите от "7 дни " са били привиквани един по един в кабинета на Петко Тодоров, председател на борда на директорите, за да им връчи персонално заповедите , поради съкращаване обема на работата. В "Здраве" пък са се обосновали с факта, че търговско дружество "Виталис" прекратява работата си по реализацията на програма "Здраве". На уволнените ще се изплатят заплатите за август и по една месечна заплата като обезщетение, обещал Петко Тодоров.
От началото на септември падна публиицистичното студио "Клуб четвъртък", което бе финансирано от фирма "Фодем" на Даниел Митов от ДСБ. Бесни са и хората на Софиянски, които плащаха предизборно по 3000 лв. месечно за "Свежи идеи". Собственикът на медиите Георги Агафонов е спазарил с представители на медийната компания Central European Media Enterprises Ltd. (CME) , която купи ТВ 2 и спортната РИНГ ТВ, да се освободи от техническото оборудване , а двете телевизии да влязат в студиата, които се намират на бул. "Черни връх" 47. Окастрените екипи се връщат обратно в сградата срещу КАТ в кв. "Изток".
събота, 13 септември 2008 05:07:46

XX международен форум “Компютърно пространство 2008”

News.bg - У нас
XX международен форум “Компютърно пространство 2008”



"Компютърно пространство" е не само най-големия и най-престижния, но и единствения по рода си фестивал в Югоизточна Европа. През годините Компютърно Пространство има над 8000 международни участници и проекти, сред които са световно известни имена на артисти, студия и академии. Ето и някои от тях: Platige Studio (Полша), Studio AKA (Великобритания), Miralab (Швейцария), Maga Animation Studio (Италия); ART + CОМ (Германия) и много други. До момента на сайта на Компютърно пространство 2008 (www.computerspace.org) са се регистрирали над 120 проекта. Сред тях и тази година изпъкват световноизвестни произведения на компютърното изкуство. В най-атрактивната и любопитна за зрителите категория - компютърна анимация - се състезава световно известният филм KUDAN, носител на награда на най-мащабния фестивал за компютърни изкуства в цял свят, "Оскарите" на компютърното изкуство - ArsElectronica. По случай двадесетата си годишнина Компютърно пространство вече има изцяло нова визия на сайта си. Форумът има конкурсна и фестивална част. Конкурсната част тече на сайта на Компютърно пространство 2008 и регистрацията на проекти продължава до 17 септември. След приключване на регистрационния период, започва етапа по журиране, който продължава до 30 септември и е напълно прозрачен. Категориите, в които ще се състезават проекти са: компютърна графика, компютърна анимация, офлайн мултимедия, електронна и компютърна музика и уеб дизайн (в 5 под-категории). След като журито номинира най-добрите проекти във всяка една от деветте категории, ще се състои официалната церемония по награждаването (31.10.), която е кулминацията на фестивалната част на форума. След церемонията по награждаването, фестивалната част ще продължи, предоставяйки на най-големите почитатели на компютърните изкуства възможността да посетят специално подготвените семинари, презентации, дискусии и изложби. Тазгодишните акценти в семинарната програма на форума са e-games, social networks и компютърната анимация. В рамките на семинарите презентации и лекции са поканени да изнесат, за пръв път в България, над 18 видни международни експерти в областта на e-games и social networks. Тази година форумът се провежда в партньорство с Microsoft - България, BBS - официален представител на Apple за България, Чешки център, Централен военен клуб, фондация Еврика и с медийното партньорство на в-к 24 часа, в-к Компютри, TV7, Нет Инфо.БГ и .Net Magazine. Семинарната и шоу програма ще се проведат в Чешкия център и Централния военен клуб.
12.09.2008
събота, 13 септември 2008 00:01:00

Търсачка индексира съдържание на видео

News.bg - Технологии
Търсачка индексира съдържание на видео



Революционна система за търсене на видео клипове създаде компанията VideoSurf. За разлика от съществуващите подобни търсачки, новата индексира самото съдържание на видеоклиповете, съобщи CNET, цитиран от technews.bg. Технологията разпознава отделни сцени от видеото, споделят разработчиците от VideoSurf. Ако потребителят въведе за търсене име на актьор, например, системата подбира клиповете с негово участие, дори и той да не е упоменат в субтитрите, описанието и името на клипа. Резултатът от търсенето с VideoSurf е серия от картинки, извадени от видеоклипове, които съответстват на запитването. При кликване върху картинката, потребителят може да разгледа или конкретна сцена, или целия клип. Търсачката индексира клипове от видео услуги като YouTube и Hulu. Ползването на VideoSurf става след регистрация в сайта на услугата.
12.09.2008
събота, 13 септември 2008 00:01:00

Няма хъс, няма образование

Капитал - 45 стр.
Няма хъс, няма образование

Борислав КАНДОВ

Спечелиха сребърно отличие на регионалния фестивал Golden Drum, две златни награди от първото издание на българските награди за рекламна ефективност Effie и привлякоха още нови клиенти, между които Globul, Germanos и Praktiker. А сега станаха и едва четвъртата агенция, печелила приза "Агенция на годината" на ФАРА.
И няма как да не са доволни от всичко това. "Винаги съм твърдяла, че за нас основният смисъл на рекламата е да продава и в този смисъл много се зарадвахме на наградите за ефективност. Но това, че по някакъв начин успяваме да направим неща, които, освен че постигат резултати, се харесват и на журито и аудиторията, е нещо, което ни радва", казва управляващият директор на агенцията Екатерина Тупарева. Въпреки че агенцията трябва да се справя с работа по над 60 търговски марки, явно успяват да се справят и с креативната част от бизнеса. Според криейтив директора Мария Тодорова всичко е "въпрос на разпределяне на ресурсите. В такива пикови моменти, когато имаш много работа, е хубаво да намираш време за развитие на креативни дейности, за да можеш по този начин да стимулираш екипа и за най-тежките клиенти да дават достатъчно добри креативни решения". Тя изрази притеснение, че пазарът ни се е отдал на инерция и липсват иновативни решения. "Важното е ти сам да си вдигаш летвата и да имаш достатъчно обем работа и същевременно да искаш да постигаш по-добри неща, отколкото си правил преди. Много малко хора [напоследък] имат хъс да правят нещо добре", казва Тодорова.
Не ми се бъркай!
Разговорът бързо преминава към случилото се на тазгодишното издание на фестивала. И Екатерина Тупарева, и Мария Тодорова се включиха към групата, според която масовите категории на фестивала трябва да бъдат разделени по подобие на тези за тв реклама.
Според Тодорова това издание на фестивала е било по-слабо от предишното, но не защото не е имало силни заявки, а "просто количествено имаше по-слаби неща". Мнението на Тупарева е малко по-различно - според нея фестивалът е бил по-добър от предходния, "но няма драстично движение напред, сравнено с минали години".
Обяснението се крие в един от основните проблеми на българския пазар, поне според управляващите Ogilvy. А именно "нивото на маркетинговите специалисти и това, че в България до голяма степен хора от ниските нива в маркетингови отдели решават да се бъркат в криейтив процеса", описва ситуацията Тупарева. Според нея този проблем е пряко следствие от бурното развитие на индустрията и нуждата от образовани и компетентни хора, които да работят както в агенциите, така и в маркетинговите отдели на рекламодателите. "Когато един отдел от двама души трябва да стане 10, няма образователна система, която да подготви кадри, и рекламата се е превърнала във футбол - всички си мислят, че разбират. Някой, който има опит пет месеца, изведнъж решава, че той е творец и му е хрумнала гениална идея, и трябва да ни каже какво трябва да се направи. Това опитните хора при клиентите не го правят. И от това, че такива хора се бъркат в криейтив процеса, до голяма степен страда крайният продукт", обяснява Тупарева. Неопитността на част от маркетинг специалистите според Мария Тодорова е причина и за липсата на по-смели комуникационни решения.
Научен комунизъм и маркетинг!?
Логично следващият въпрос е свързан с наложилото се разширяване на Ogilvy, след като благодарение на гръцкия клон на международната агенция те спечелиха за клиент Globul и Germanos. Макар и трудно по техните думи, попълването на необходимите позиции почти е завършило. Що се отнася до криейтив хората, Тодорова е разчитала на препоръки от приятели, познаващи пазара, както и на онлайн форуми, в които млади дизайнери качват портфолиата си. Но когато става въпрос за попълнения в отдела за обслужване на клиенти, Тупарева отново се връща на проблема с неадекватното образование в България, което според нея е безобразно. "Хора, които не са изкарали една стотинка, преподават, губят времето на студентите, те излизат с едно фалшиво самочувствие и нищо не знаят, а имат претенции, за което може би са прави донякъде, защото са загубили няколко години да учат." Тя дори препоръчва на младите хора да отидат на стаж в рекламна агенция, отколкото да си губят времето и парите да плащат за образование. "Няма нужда да се опитваме да откриваме топлата вода и някакви преподаватели, които довчера са преподавали научен комунизъм, да предават маркетинг, без да са прочели нищо. Трябва да пуснем лицензирани училища да влязат в България, които съществуват в Западна Европа", смята Тупарева.
Друг голям проблем на индустрията според нея е практиката на някои агенции да осигуряват служителите си на минимална работна заплата. "Като спестиш толкова голям процент от осигуровки, данъци и т.н., можеш да дадеш на клиента оферта, която някой, който си плаща данъците, не може. Много по-ниска, с от 30% до 50%. Това дали плащаш данъци или не е морален въпрос. Нашата държава разрешава на голям процент от фирмите да не плащат данъци и осигуровки. Това пречи на агенциите, които реално правят нещо за тази държава, да се развиват", възмущава се Екатерина Тупарева.
Третият основен проблем според Тупарева и Мария Тодорова е задълбочаващата се липса на ценности, която криейтив директорът признава, че се дължи до известна степен и на рекламната индустрия. "Не може да излиза диня с триъгълник. Съжалявам много, това е абсурдно!", възмущава се Тодорова. Според Екатерина Тупарева тази липса на ценности включва и предишния проблем - неплащането на данъци и така се завърта един омагьосан кръг.
Въпреки всичко все някога този омагьосан кръг ще бъде прекъснат - дали благодарение на държавна регулация, саморегулация или пък агенции, които успяват чрез работата си да дават пример на всички останали, каквато е Ogilvy през последната година.
***
Профил
Екатерина Тупарева завършва УНСС, а след това дизайн и илюстрации в London College of Fashion. Завършва WPP MBA програма в периода 1998-2000 г. В Ogilvy & Mather е от 1994 - първо като медия директор, а от 1997 г. като управляващ директор.
***
Мария Тодорова е завършила Националната художествена гимназия, специалност "Плакат". Осем години бе арт директор в McCann Erickson Sofia, две години криейтив директор на Euro RSCG Sofia. От 2006 г. е криейтив директор на Ogilvy & Mather Sofia.
Последните 12 месеца могат да се определят като една от най-добрите за софийския офис на Ogilvy&Mather.
събота, 13 септември 2008 04:06:52

Онлайн кръжоци

Капитал - 47 стр.
Онлайн кръжоци

Калина КАЛЧЕВА

Специализираните социални мрежи привличат потребители за сметка на мастодонти като
Клубовете по интереси от близкото минало намират своя еквивалент в онлайн вселената. Хилядите специализирани социални мрежи се превръщат в уютно виртуално убежище за съмишленици. Именно тясно таргетираните сайтове за комуникация започват да набират скорост, хвърляйки ръкавицата на онлайн общностите мастодонти като MySpace и Facebook. Освен че са все по-интересни за рекламодателите, тези по-малки мрежи напомнят, че за съществуването на един успешен проект е необходим ясен фокус. Именно откриването на отличителна характеристика е основното предизвикателство пред големите социални мрежи в момента, ако искат да оцелеят.
Първата жертва
Индикациите за криза в модела на традиционните социални мрежи стават все по-ясни. Миналата седмица към небитието се отправи социална мрежа Mash, разработвана от Yahoo. Това се случва само година след дебюта й. В писмо до потребителите на сайта Мат Уорбъртън обясни, че мрежата ще спре да работи на 29 септември, и ги призова да запазят ценната информация от профилите си. Yahoo Mash e вторият опит на търсачка номер две в света за социална мрежа Yahoo 360. Докато Yahoo 360 прилича повече на потребителските профили в AOL, Mash имаше общи черти с Facebook - става дума за развлекателните приложения. Основният проблем в начинанието бе, че поради някакви причина потребителите просто не го забелязваха на фона на другите подобни мрежи. Единствената отличителна черта на платформата беше възможността всеки да създава и редактира чужди приятелски профили.
Всъщност ясното фокусиране е може би най-важното условие за успеха на една социална мрежа. В началото си двете водещи социални мрежи - Facebook и MySpace, също са имали фокус - едната като колежанско общество, а другата като медия за популяризиране на непрофесионална музика. Въпреки че в момента и двата сайта се радват на милиони потребители, в дългосрочен план твърде големият им обхват може би ще се окаже губещ. По данни на ComScore за една година Facebook е привлякъл 4 пъти повече потребители, но при по-старата мрежа - MySpace, растежът на годишна база се е забавил драстично и сега е едва 3 процента. Според Крис Андерсън, главен редактор на технологичното списание Wired, в момента тези сайтове са социални мрежи само по име. Той пояснява, че потребителите на социални мрежи трябва да се идентифицират с общност, изградена около основен интерес. Такова чувство за принадлежност е трудно постижимо в сайт със 110 милиона потребители (толкова регистрирани профила има в MySpace по данни на eMarketer).
По мярка
Специализираните социални мрежи, известни и като вертикални, са алтернатива на мултимилионните си събратя. Първоначално те се обособяват като професионални онлайн сдружения (военният military.com или посветеният на ресторантьорство FohBoh.com). По-късно следва вълна от "групи по интерес" от социалната мрежа за любители на кучета Dogster.com до сайта за съседи по сграда LifeAt.Com. Алтернатива са и демографски таргетираните сайтове - детският Imbee.com или Fabulously40.com за жени над 40 години. На практика няма краен брой ниши, в които да се обособят подобни виртуални общества. Броят на социалните мрежи се е увеличил с 25% за една година, твърди изследването на ComScore, публикувано в началото на август. Голяма част от този растеж се дължи именно на специализирани сайтове.
Вертикалните социални мрежи невинаги значат малко потребители. Миграцията към подобни общности е логичната стъпка при изчерпване на ползата, която потребителите извличат от участието в платформи като MySpace и Facebook. Според Джерамая Оуянг, анализатор на Forrester Research, рекламодателите разбират, че в по-малките мрежи могат да достигнат до хора, които са по-ценни за марката им, защото по-точно пасват на профила на евентуалния потенциален клиент. От друга страна, големите социални мрежи все още не успяват да печелят достатъчно от реклама, защото не може да бъде достигнат баланс между таргетиране на маркетинговите послания в толкова разнородна среда и защита на личните данни на потребителите.
Според изследване на анализаторите от eMarketer през 2007 г. рекламодателите са похарчили 920 милиона долара за реклама в социални мрежи и 8.2% от тази сума са били инвестирани в нишовите проекти. За настоящата година прогнозите са парите, влезли в социалните мрежи от реклама, да се увеличат до 2.1 милиарда долара, а вертикалните общности да извоюват още малко територия - 10%.
Подстъпи
Проблем при нишовите сайтове е първоначалната инвестиция за изграждане на продукт, предназначен за малък пазарен сегмент. Платформи като Ning и KickApps дават възможност за лесно изграждане на малки онлайн общества чрез регистрация на сайта и добавяне на готови модули. Част от услугите са безплатни - например добавяне на уебприложения, форум и т.н., а ако потребителят желае сам да управлява рекламите на сайта си (и да печели от тях), месечната такса е 20 долара. От създаването на проекта през 2005 г. досега над 250 хиляди социални мрежи са били изградени с помощта на Ning, като в много от случаите не става въпрос за комерсиални начинания.
Големите социални мрежи също обърнаха поглед към нишовите сайтове. Facebook и MySpace се опитват да се превърнат в подстъп към по-малките мрежи. Data Availability Initiative и FacebookConnect например са проекти за свободен обмен на информация между големите онлайн общества за комуникация и по-малките подобни начинания. Целта е потребителят да получи вход към многобройните си профили в социални мрежи през една платформа. Така че в случаят възходът на вертикалните платформи не минава задължително през смъртта на ветераните мастодонти.
събота, 13 септември 2008 04:07:47

Виртуалният Клондайк

Капитал - 48 стр.
Виртуалният Клондайк



Бизнесът с виртуална валута и стоки възлиза на поне половин милиард долара годишно и продължава да расте
Представете си многозначителната физиономия на шефа ви, ако ви завари да играете World of Warcraft или някоя друга популярна онлайн игра на работното си място. Едва ли ще ви потупа по рамото и ще ви попита какви нови виртуални предмети сте спечелили днес. Съвсем различен мениджърски подход можете да очаквате, ако живеете в Китай, Индия или Индонезия и работите в т.нар. ферми за виртуално злато. Служителите на тези компании се занимават с... играене на компютърни игри, така че по-вероятно е да получат изпепеляващ шефски поглед, ако на екранът им случайно има екселска таблица например.
В момента повече от 500 000 души са заети в този бизнес, но е напълно възможно техният брой да е в порядъка на 750 - 800 хиляди, сочи проучване, направено от Манчестърския университет. Невъзможността за категорично измерване се дължи на факта, че тази дейност е на ръба на закона и по принцип е преследвана от гейм компаниите, които поддържат виртуалните светове. В действителност и при виртуалното фермерство има йерархичност, както във всеки друг бизнес. Освен това онлайн средата също е място, в което действат основни икономически закони. В нея изкарват прехраната си обикновени, ниско платени "фермери", а техните преки ръководители най-често са собственици на малки фирми и брокери, чието задължение е да поддържат сайтове за обмен и продажба на виртуални предмети и валута. Последните осъществяват голяма част от самите продажби. Парите, които се завъртат в сивата виртуална икономика годишно, са минимум 500 млн. долара, но реално биха могли да бъдат и от порядъка на 1.4 млрд. долара, се казва в изследването на професор Ричард Хийкс от Манчестърския университет.
Откупи си време
Основната причина, която стимулира виртуалната сива индустрия, е икономическият интерес: "Когато имаме хора с повече пари, отколкото време, и такива с повече време, отколко пари, съвсем логично е нуждите им да се срещнат", казва Стивън Дейвис, ръководител на Secure Play - фирма, която се занимава с програми за сигурност при компютърните игри, цитиран от bbc.co.uk. Според него появата на явлението, известно като gold farming е напълно обосновано от реалните нужди на виртуалните обитатели на онлайн игрите.
Броят на активните акаунти в най-голямата мултиплеър онлайн ролева игра World of Warcraft (WOW) например вече надхвърля 10 млн. души. Приходите от нея за 2007 г. надвишават $1 млрд., а само за първото тримесечие на 2008 са над $300 млн. Общо аткивните потребители, които плащат месечни такси в различни светове, са повече от 16 млн. души, сочат данните от проучване, публикувано на сайта mmogchart.com. А парите, които се харчат за месечни такси годишно, са около 2.5 млрд. долара, според изчисленията на проф. Хийкс.
От А до Я
В основата на бизнеса с виртуална валута и предмети стоят нископлатени (по западните стандарти) младежи на възраст между 18 и 25 години, които работят на смени от 10 до 12 часа, седем дни в седмицата. Около 80% от тях са локализирани в Китай и изкарват средна месечна заплата от 145 долара. Останалите 20% са разпръснати в Индия, Индонезия, Румъния и други. Сравнено със стойностите, актуални в момента в Китай, това е една сравнително прилична заплата, която е дори малко по-висока от средната за много провинции в азиатската държава.
Произведените от фермерите виртуални блага - предмети и злато (или друг вид онлайн валута, зависи от конкретната онлайн игра) се търгуват чрез различни методи. Когато говорим за организирано събиране, тогава най-честите варианти са два - директна продажба чрез сайт на компанията или снабдяване на брокерски интернет страници, които препродават стоката. Когато фермерите не са обвързани с фирма, те могат да продават изкараните виртуални стоки директно на потенциалните купувачи, но това е много труден процес поради няколко причини. Една от тях е, че няма никакви гаранции за купувачите, че те реално ще получат стоката, за която плащат. Поради това повечето играчи се доверяват само на големите сайтове, където нещата са една идея по-сигурни. В портали като ige.com - доскоро най-големия сайт за продажба на виртуални блага, за който работят между 300 и 400 души, доверието е далеч по-голямо, отколкото в страниците на неизвестни предприемачи, занимаващи се с продажна на виртуални предмети и валута.
Има и други начини за печелене на реални пари чрез виртуален труд. Power leveling е услуга за развиване на герой срещу заплащане. Процедурата е проста - неопитен играч, който тепърва навлиза в новия свят, създава свой персонаж. Развитието му понякога може да отнеме месеци сериозна игра. За да се избеге губенето на време, много западни играчи са склонни да дадат акаунта и паролата си на професионалист, който да развие героя им за изключително кратко време. Разбира се, срещу заплащане. Другият вариант е директна продажба на вече развити герои. Обиколка из най-големите сайтове, от които можете да си купите готов персонаж, показва, че цената за максимално подобрен такъв (с постигнато най-високо ниво) върви в порядъка на 350-400 долара. Повечето продавани герои обаче не са създавани с тази цел. Те обикновено са на хора, които са играли за удоволствие, но им е омръзнало и искат по някакъв начин да си възвърнат инвестираните в месечни такси пари.
Как става размяната?
Компаниите, които разработват и поддържат виртуалните светове, в голяма степен възприемат фарминга като негативно явление. Поради тази причина те харчат стотици хиляди долари годишно, за да разработват различни методи, чрез които да ораничават този паразитен според тях бизнес. Все още обаче не е съвсем ясно какви точно са негативните влияния на фарминга върху игрите, а единственият начин за генералното му премахване е да се наложат рестрикции върху размяната на валута и стоки вътре в самите игри, които ще се отразят значително върху навиците на потребителите. Поради тази причина продавачите на виртуални стоки са принудени да предприемат сложни схеми, за да успяват да доставят поръчките си, без да бъдат хванати от модераторите на игрите. Най-често прехвърлянето на реалните пари се извършва в брокерски сайтове чрез различни методи за онлайн плащане. След това купувачът получава наставления по e-mail, чрез чат програма или вътрешноигрови канал за това къде и кога да отиде, за да получи платената стока. На посочения час и място идва виртуален доставчик, който доставя поръчката.
Законодателство и регулация
Въпреки че повечето от гейм компаниите предприемат рестриктивни мерки срещу явлението, има и такива като Sony Online Entertainment, които правят опити да го узаконят и да печелят пари от него. "Sony Online Entertainment легализираха търговията с валута и предмети в два от своите Everquest II сървъра, взимайки процент от продажбите", разказва за "Капитал" професор Ричард Хийкс от Манчестърския университет. Според него това е интересно явление и може да се съпостави с инициативата на някои китайски провинции, които съвсем целенасочено инвестират в създаването на компании, които да се занимават с gold farming.
Има и обратни примери - през 2007 г. Южна Корея прие закон, с който продажбата на виртуални предмети и валута се забранява. Различните мерки, които отделни държави и гейм компании предприемат по отношение на gold farming-а показват, че това е една неизследвана област. Любопитно е, че според някои изследователи тя се развива, от една страна, по добре познати икономически закони, но от друга, придържайки се към особеностите, които всеки виртуален свят предлага.
За момента е изключително трудно да се прогнозира как ще се развие този специфичен бизнес. Според Ричард Хийкс той може да бъде унищожен с целенасочена политика, следвана от всички гейм компании, но това ще навреди на техните игри и респективно на приходите им, така че не е много вероятно да се случи на практика. "Не мисля, че някой в момента е способен да каже как ще се развие gold farming-а. Взимайки предвид факта, че броят на онлайн геймърите ще нараства с около 80% годишно в световен мащаб, моето предположение е, че и обемът на бизнеса с виртуални предмети и валута ще нараства", прогнозира професор Ричард Хийкс.
***
Онлайн фермерство
Развитието на онлайн ролевите игри през последните десет години е предпоставка за раждането на т.нар. фарминг (от англ. - gold farming). Под това понятие се разбира събирането на виртуални ресурси (предмети и валута), които впоследствие се продават срещу реални пари. Предлагането на платени услуги в онлайн световете е друга разновидност на фарминга. "Фермерите" най-често са хора от развиващи се страни и са организирани в групи. Продажбата на виртуални блага се извършва чрез специални сайтове. Валута и предмети се печелят основно по три начина: чрез ликвидиране на компютърни противници, събиране на ресурси и изпълняване на различни задачи.
***
Текст под снимка
Нетърпеливите играчи са склонни да плащат десетки долари, за да екипират броя си по-бързо
събота, 13 септември 2008 04:08:12

Google и Yahoo: Време е за План Б

Капитал - 66 стр.
Google и Yahoo: Време е за План Б

Калина КАЛЧЕВА

Вероятон предстои дело срещу технологичните гиганти
Google или Yahoo- това е въпросът. А защо не и двете заедно? Когато през юни Yahoo обяви, че ще работи съвместно с Google при рекламата в онлайн търсенето, сделката изглеждаше като благополучен изход за затъващата интернет компания, заплашена от агресивно изкупуване от технологичния гигант Microsoft. В момента обаче Yahoo трябва да помисли за план Б, защото министерството на правосъдието на САЩ се готви да атакува партньорството на двете водещи търсачки. През изминалата седмица известният юрист Станфорд Литвак е бил нает като външен консултант по случая, за да събере и подреди събраните доказателства по разследването дотук.
Предисторията
През юни Yahoo и Google обявиха, че ще започнат съвместна работа в областта на контекстуалната реклама при онлайн търсенето. Според параметрите на сделката суперуспешната система на Google, наречена AdSense, трябва да позиционира спонсорирани линкове в генерираните чрез конкурентната търсачка резултати. Представители на Yahoo заявиха, че подобно сътрудничество би повишило приходите на компанията с 800 милиона долара за една година и би осигурило между 250 и 450 милиона долара увеличение на свободния наличен финансов ресурс. За Google сделката означава непоклатима лидерска позиция в областта на рекламата при онлайн търсачките. Общият пазарен дял на двете компании в този интернет сектор е около 80% - факт, който предизвиква много обвинения, че Google става монополист.
Веднага след подписването министерството на правосъдието на САЩ започна разследване, за да установи дали подобно споразумение нарушава антимонополните закони на страната. Google защити сделката в отворено писмо до Конгреса с аргумента, че е "незряло подобно споразумение да бъде отричано още преди да влезе в сила, и да бъде проследен реалният му ефект върху цените и пазара на реклама в онлайн търсачките". През юни бе обявено също така, че финализирането на сделката се отлага за октомври, докато завърши разследването.
Два месеца по-късно вероятността да се стигне до конкретни съдебни санкции става все по-реална и ангажирането на Станфорд Литвак се счита за достатъчно ясен сигнал за това. Сам Милър, партньор в авдокатската кантора Sidley Austin и специален съветник при антимонополното дело срещу Microsoft в края на 90-те, коментира, че външен консултант нямаше да бъде наеман, ако няма сериозно намерение да се стига до конкретно обвинение. Станфорд Литвак е бивш вицепрезидент на Walt Disney Co. и председател на антитръстовата комисия към министерството на правосъдието при президента Джими Картър. Той е нает да разгледа събраните до момента материали по разследването и евентуално да изгради обвинителната теза срещу Google и Yahoo. Основният въпрос в момента е дали Yahoo има мотив да продължи конкуренцията си с лидера Google при бъдеща съвместна успешна работа и дали монополът на Google няма да доведе до ценови скок при отсъствието на достатъчно пазарна конкуренция. На тези обвинения от двете компании отговарят не без известно основание, че за момента AdSense е най-добрата система за позициониране на реклама в онлайн търсене и рекламодателите ще спечелят от по-големия й обхват.
Двойна опозиция
В понеделник Асоциацията на рекламодателите в САЩ - ANA (Association of National Advertisers), която представлява 400 компании с 9000 марки, също подаде жалба срещу Google за нарушаване на антитръстовите закони пред министерството на правосъдието. В организацията участват големи рекламодатели като Procter&Gamble, автомобилния мастодонт General Motors и веригата хипермаркети Wal-Mart. От асоциацията се опасяват, че сделката може да доведе до повишаване на цените и ограничаване на възможностите за подобен тип реклама. Други две браншови сдружения - това на рекламните агенции - American Association of Advertising Agencies и International Advertising Association, също изразиха опасенията си от ефекта на договорката между Google и Yahoo и поискаха разследване на министерството на правосъдието. Други рекламни обединения обаче не се намесиха в дебата по сделката - сред тях са American Advertising Federation и Interactive Advertising Bureau.
Естествено другият голям нападател на Google - Yahoo обединението е Microsoft. Технологичният гигант попада в ролята на "излишният трети", след като не успя да изкупи акциите на Yahoo или да постигне споразумение за придобиване. Microsoft нападна двете онлайн компании и определи сътрудничеството като монополно още през април, когато беше експериментирано двуседмично позициониране на реклами от AdSense в резултатите, генерирани при търсене с Yahoo.
събота, 13 септември 2008 04:17:53

Димитър Цонев, тв водещ: Връщаме разочарованите от телевизията зрители

Дума - 18 стр.
Димитър Цонев, тв водещ: Връщаме разочарованите от телевизията зрители

Альона НЕЙКОВА

Ще отговорим на предизвикателствата на частните електронни медии, които инвестираха сериозни средства в модерни програми, казва тв водещият
Димитър Цонев e известен журналист - едно от лицата емблеми на БНТ. Той е син на прочутия актьор Коста Цонев и телевизионната говорителка Анахид Тачева. Роден е на 30 август 1959 г. в София. Завършил е право в СУ "Св. Кл. Охридски". Владее френски и английски език. От 1991 до 2002 г. е водещ "Новини" по Канал 1 на БНТ. Автор е на 17 документални филма. Снимал се е и в българското игрално кино. Бил е правителствен говорител на кабинета на Симеон Сакскобургготски и говорител на БТК от септември 2005 г., когато за първи път в компанията бе създаден този пост. Сега Димитър Цонев пак работи в БНТ и подготвя ново авторско предаване "В неделя с...", което ще започне на 14 септември от 11 ч.
- Г-н Цонев, какви хора според вас гледат Българската национална телевизия?
- Всички гледат БНТ. Аз съм убеден, че няма българин, който да не е гледал тази телевизия. Особено в годините, когато БНТ беше монополист чак до 2001 г. Но се надявам, че от голямата зрителска аудитория на телевизията сред населението в страната и дори в чужбина всеки си е избрал определена част от програмата, която следи редовно.
С промените във визията на БНТ, оригиналното лого, новата схема на предаванията целим да си върнем всички онези зрители, които по една или друга причина са изживели през годините някакво разочарование от телевизията. Надявам се и дори съм убеден, че ще постигнем целта си.
- Все пак не мислите ли, че аудиторията на БНТ се променя през годините - още повече че медията догодина ще отбележи половинвековен юбилей?
- О, разбира се, че се променя! Проучванията на социологическите агенции сочат, че през последните осем-девет години на медийния пазар навлязоха много частни национални електронни средства за масова информация, които благодарение на доста инвестиции имат много по-съвременни програми. Това всички го забелязват - и зрителите, и тези, които работят в БНТ. Целта е да успеем да отговорим на тези предизвикателства. Особено сега - при смяната на програмната схема.
Изследванията на социолозите сочат също, че вярно на БНТ остана малко по-възрастното поколение българи - тези, които обичат да гледат по-консервативна телевизия. И заради това направихме по по-необичаен начин презентацията на новата програмна схема, която започва лека-полека да се реализира от 14 септември. Тогава ще бъде и денят на отворените врати, организиран от БНТ за втори път.
Имаме ново студио, красиви декори, подготвихме оригинални предавания, за да покажем, че можем да работим за младите, за по-младите и за най-малките. Надяваме се БНТ като медия да запази един много широк периметър сред зрителската аудитория.
- Преди няколко месеца стартирахте инициативата за опазване на природата "На чисто". Докъде стигнахте с нея?
- До края!
- Тоест?
- Инициативата върви като постоянна кампания. Иначе обявеният конкурс "На чисто", в който участваха много деца от училища и детски заведения, ще приключи в неделя, 14 септември. Журито ще обяви резултатите и така ще стане ясен победителят в кампанията.
- Телевизията винаги е била предпочитана медия - и за студентите по журналистика, и за хората. Това не е необичайно, имайки предвид атрактивното поднасяне на разнообразна информация с помощта на симбиозата между картина, звук, бърза реакция, актуалност... Как виждате в днешно време ролята на телевизията сред непрекъснато набиращия по-голяма популярност интернет?
- Наистина може би имаше определена "заплаха" от страна на интернет - че ще отвлече зрителите на телевизиите. Но това не стана.
По принцип аудиторията на електронните медии, по-специално на телевизиите, се увеличава рязко през следобедните и вечерните часове. Много малко са хората, които именно тогава работят с интернет. Световната мрежа е част от ежедневието в офиса, където хората повече време са в мрежата. Да са част от глобалното пространство и вечер, като че ли идва малко в повече.
Мисля, че и сутрешните блокове са много важни за електронните медии, както и вечерните часове в прайм тайма - включително времето, когато излъчваме т.нар. собствени продукции, с които искаме да впечатлим аудиторията.
- Като единствената обществена телевизия, доколко БНТ отговаря на очакванията на обществото като цяло и на отделните граждани в частност?
- От октомври т.г. смятам, че ще отговаря най-пълно и изчерпателно. Убеден съм, че социологическите проучвания ще го докажат, както и пийпълметричните изследвания.
- На какво залагате повече в новата програмна схема - на опитните водещи или на т.нар. свежи лица и идеи?
- Ще има и опитни лица, и чудесни водещи, и неопитни, които ще обучаваме в ефир.
Най-важното за мен е да стартираме успешно на 14 септември. Публиката и зрителите ще харесат новите предавания, в което съм абсолютно убеден и нямам много големи съмнения.
Уютно се чувствам в това студио на БНТ в НДК. Човек, работещ в телевизията, има нужда да поостане малко тук, за да разбере, да почувства дали то има заряд, дали може или не може да работи тук. Аз лично в този интериор се чувствам много добре.
- Тази неделя Канал 1 става БНТ 1. Тогава започва и неколкочасовото предаване, на което вие сте водещ...
- "В неделя с..." ще се излъчва всяка седмица на живо именно от обновената зала 2 на НДК, която всички вече наричаме студиото на БНТ в НДК. Предаването ще е пряко, от 11 до 17 ч. Идеята е то да съдържа разнообразни рубрики, в които всеки да намери по нещо за себе си. Предвидили сме сатиричен преглед на най-абсурдните заглавия от българската преса, ще каним известни гости, ще има и срещи с най-популярните родни музиканти и изпълнители. Бендът на предаването, който сега е с работно заглавие "Оркестър на живо", ще поддържа градуса на настроението. Ще се наслаждаваме и на танцовата група на Нешка Робева. Аудиторията на "В неделя с..." ще има постоянна директна връзка със студиото, ще има възможност пряко да задава въпросите си - както публиката, присъстваща в залата на живо, така и най-активните зрители пред тв екрана. Ще отделяме минути за световна и българска мода, лайфстайл, култура. Ще направим кастинг за най-големия фен на БНТ.
Ути Бъчваров ще има специална рубрика в предаването и ще готви на живо пред цяла България. Разбира се, ще има и изненади, но обещавам, че ще бъде наистина интересно! И не само това предаване.
В новата програмна схема на БНТ има риалити формат - "Животът на другите", седмично публицистично предаване - "Референдум", което също е по авторска идея. Всеки делничен ден зрителите ще гледат семейната игра "Седмо чувство". В рубриката "Любими 50" ще могат да видят 50-те най-обичани български филми, гласуването за избора на които вече тече на сайта на БНТ.
Това са само част от новите ни идеи, реализирането на които зрителите ще следят в новия тв сезон. Не само опаковката на БНТ 1 ще е нова, но и съдържанието.
събота, 13 септември 2008 04:06:14

На 18-о място сме по качествен високоскоростен интернет

Монитор - 7 стр.
На 18-о място сме по качествен високоскоростен интернет



България се нарежда на осемнайсто място в света по качествен високоскоростен интернет. Това сочи изследване, проведено в 42 страни. Целта му е да покаже възможностите на всяка от страните да използва адекватно уебуслуги и приложения от следващо поколение. Изследването е проведено от Университета в Оксфорд и Университета в Овиедо и е спонсорирано от Сиско.
Швеция и Холандия са държавите с най-качествен високоскоростен интернет в Европа. Това се дължи на значителните инвестиции за ъпгрейд на оптичния и кабелен интернет, подпомогнат от висока конкурентна среда и политиката на двете правителства. Япония е държавата, която най-рано направи големи инвестиции във високоскоростните оптични кабелни връзки и според изследването заема първото място в глобален мащаб. Освен това единствено Япония е в състояние да предостави необходимото ниво на услугата, което да отговаря на изискванията за уебуслуги през идните 3 до 5 години.
Повече от половината държави, взели участие в изследването, използват високоскоростен интернет, отговарящ адекватно на нуждите им, но някои от големите страни, сред които Великобритания, Испания и Италия, отчитат, че нивото на услугите е под средното.
събота, 13 септември 2008 05:13:13

петък, 12 септември 2008 г.

„Ди Пресе”: Буря на българския тв пазар

Експрес - 6 стр.
„Ди Пресе”: Буря на българския тв пазар



Българският телевизионен бранш отскоро е в бурно вълнение, пише в. "Ди Пресе" в обзорен текст за родния тв пазар. "Нюз Корпорейшън", медийният концерн на американско-австралийския милиардер Рупърт Мърдок, иска да продаде всичките си канали в Източна Европа - също тези и в България. Сега много български и чуждестранни медийни групи се състезават кой да получи най-харесваната медия.
Оттеглянето на "Нюз Корпорейшън" предизвика вълна от продажби, интриги и остри изказвания в българския телевизионен бизнес, коментира изданието. В момента bTV, която е част от империята на Мърдок, преговаря с кабелни оператори от Югозападна България, които спряха да я излъчват. bTV е най-голямата частна ефирна телевизия в България. Още в началото на август от медията съобщиха, че от 1 септември ще иска по 2,32 лв. за абонат от кабелните оператори. Те обаче я заплашиха, че ще спрат излъчването й. Заканите си изпълниха 12 фирми от Югозападна България, въпреки че bTV намали цената на 0,95 лв. и започна преговори с асоциацията на българските кабелни оператори (АБКО). "Смятаме, че подобни действия са единствено в ущърб на нашите зрители, които реално винаги са заплащали на кабелните оператори, за да гледат bTV. За bTV не е важно непременно да получава пари от кабелните оператори за излъчването си, а да бъде поставена в благоприятни условия в кабелната мрежа", изказаха от медията изненадата си от спирането на сигнала. Кабелните оператори могат да се освободят от таксата, ако осигурят излъчване на програмите, които bTV възнамерява да пусне догодина.
"Чисто изнудване"
Кабелните оператори отклониха предложението на bTV c мотивите, че е "чисто изнудване". Те се опасяват, че след bTV и другите две частни ефирни телевизии -Нова и ТВ2, ще въведат лицензионни такси. В България има стотици кабелни оператори, повечето от които са местни. Най-големите фирми в бранша, CableTel и Евроком, продължават да излъчват bTV въпреки негативното изказване на управителя на CableTel Димитър Радев. "Поведението на bTV стои извън контекста на индустрията. Още поддържаме добрия тон на
джентълмени, но нашето търпение също има граници", заяви той пред в. "Дневник".
Българският телевизионен пазар е развълнуван, продължава "Ди Пресе".
В средата на юли "Нюз Корпорейшън" обяви, че bTV и GTV се продават заедно с цялото им имущество. Според най-нова информация на "Ню бизнес" bTV трябва да се продаде до края на годината за около 1,1 милиарда евро. Потенциални купувачи са Warburg Pincus Investment Fund, Advent International, GMT Communications Partners и RTL Group, както и Central European Media Enterprises (СМЕ) на американския милиардер Роналд Лаудер.
Обявяването на bTV за продажба силно разтърси телевизионния пазар в България. Седмица след това не само втората по големина частна телевизия - Нова ТВ, намери нови собственици, а и ТВ2, която се излъчва едва от ноември м.г. Скандинавската медийна група Modern Times Group (MTG) купи Нова ТВ за 620 милиона евро от гръцката Antenna Group. MTG притежаваха преди това половината от телевизиите Диема. СМЕ плати 110 милиона евро за 80 % на Top Tone Media Holding за ТВ2 и спортния канал Ринг Тв. Красимир Гергов, най-големият български рекламен предприемач, стои зад Тор Tone Media. Той превърна ТВ2 в четвърти национален телевизионен канал, закупувайки целенасочено 27 регионални лицензи, които обедини. Действията му бяха остро критикувани на българската медийна сцена, тъй като Съветът за електронни медии блокираше години наред пускането лиценз за трета частна телевизия. Пиратски телевизии "Не ме интересуват пиратските телевизии. Но тези дни чух, че ТВ2 се продава. Ако това се случи, то ще бъде най-голямата криминална афера в историята на българските медии. Една пиратска телевизия, която нарушава законите, ще продължи да се излъчва - по такъв начин ли трябва да се трупа капитал?!", коментира критично в края на юли известният водещ Кеворк Кеворкян пред в. "Труд".

петък, 12 септември 2008 03:01:47

Мърдок започна да продава източноевропейските си активи

Money.bg - По света
Мърдок започна да продава източноевропейските си активи



В сряда компанията на Рупърт Мърдок News Corporation и вторият по оборот в света оператор на външна реклама JC Decaux са подписали основните условия по сделката за продажба на дела на News Corp. в News Outdoor Group (NOG), съобщава Ведомости.
Днес сътрудниците на News Outdoor ще бъдат уведомени за това. Детайли по съглашението ще бъдат оповестени в медиите по-късно, казали са от пресслужбата. Но е известно, че сделката предвижда обмяна на активи: срещу своите акции в NOG Мърдок ще получи дял в JC Decaux. Представители на двете компании са отказали коментар.
Обаче няколко участници на руския пазар за външна реклама са потвърдили за „Ведомости", че подобна сделка се подготвя и може да възлезе на сумата $1.3 - 1.5 млрд. Още преди година News Corp. са започнали да търсят стратегически партньор за NOG, говорил е тогава управителният директор Максим Ткачев. А преди няколко седмици Мърдок обяви намерението си колкото се може по-бързо да се освободи от своя бизнес в Русия, защото се опасява да не го загуби.
В началото на седмицата в News Outdoor Russia са идвали сътрудници на Следствения комитет на руската прокуратура и са търсели документи, потвърждаващи нанасянето на ущърб на бюджета на град Москва заради небрежността на чиновниците в кметството. Обиските не са повлияли на сделката, твърди представител на компанията.
News Outdoor Group е голям оператор на външна реклама, мажоритарният дял в който принадлежи на Рупърт Мърдок. Компанията разполага с над 50 хиляди рекламни повърхности в 12 държави, включително и България. Приходите на компанията за миналата година са възлизали на около $500 млн. News Outdoor Russia е основно подразделение на тази фирма с приходи за 2007 г. от $380 млн. 80% от руското поделение е собственост на Мърдок.
От другата страна е френската компания JC Decaux, която проявява голям интерес към руския пазар и по-специално към Москва. През 2006 г. създава смесено предприятие с чешката фирма Big Board Group (тогава чехите са най-голям оператор на външна реклама в Украйна и седми по брой рекламни повърхности в Москва). Сега французите влизат в работна група към правителството на Москва за организиране на търг за поставяне и обслужване на обществени тоалетни в руската столица, които едновременно ще са и рекламни носители.
Ако действително купят NOG, французите могат да заемат около 25% от руския рекламен пазар. Едновременно с това JC Decaux ще станат най-голям в света оператор на външна реклама, оставяйки след себе си американската Clear Channel Outdoor с оборот $3,28 млрд. за миналата година.
Руските анализатори спекулират за цената на назряващата сделка. Най-вероятно JC Decaux да платят за сделката с ново емитирани акции. News Corp. може да получи голям дял във френското предприятие, изхождайки от данни за пазарната капитализация - до 30%. От своя страна JC Decaux ще притежават 80% от акциите на NOG.
Пазарен участник от Лондон е потвърдил за Ведомости, че преговорите между двете корпорации се намират в заключителен етап, но самата сделка може да се осъществи чак след няколко месеца. Според него, цената ще е „над 1 млрд. долара", а заплащането може да стане не само с акции, а и с пари.
Пикантното около тази сделка е разследването на руските спецслужби в офиса на News Outdoor Russia, проведено на 8 септември. В сила е поговорката за зелника: през юли е възбудено углавно дело срещу първия заместник председател на комитета по реклама на правителството на Москва Александр Менчук. Бюджетът на руската столица е бил ощетен от това, че News Outdoor е взела под наем по занижени цени билбордове за поместване на социална реклама, но ги е използвала и за публикуване на рекламни съобщения с комерсиална насоченост.
11.09.2008

петък, 12 септември 2008 00:01:00

Зелен стандарт за рекламите в ЕС

Актуално - Европейски съюз
Зелен стандарт за рекламите в ЕС



Английският Орган за рекламни стандарти (Advertising Standards Authority - ASA) осъди реклама на нефтената компания Шел като некоректна и подвеждаща читателите заради злоупотреба с екологична тематика, предаде EurActiv.
Екологичната oрганизация WWF подала оплакване пред ОРС за реклама на Шел във вестник Файненшъл Таймс. WWF оспорила, че проект за добиване на нефт в Канада е "устойчив".
"Предизвикателството на 21-и век е да посрещне растящата нужда от енергия по начини, които са не само доходни, но и устойчиви," гласи рекламата.
Британският рекламен орган потвърждава твърдението на WWF, че използването на думата "устойчив" е "подвеждащо", защото рекламата "е дефинирана основно с екологична терминология".
Според Шел компанията е използвала думата "устойчив", имайки предвид социалните и икономически аспекти на проекта и не са имали за цел да подвеждат аудиторията.
Глобалното затопляне и загрижеността за околната среда започва да оказва въздействие върху начина, по който потребителите избират продукти. Компаниите усещат това като възможност да привлекат клиенти, акцентирайки върху "зелената страна" на продукта.
"Оплаквания, свързани с устойчивост, се увеличават в ЕС," заяви за EurActiv Ричард Кнубен от Европейския съюз за рекламни стандарти. Според него много такива случаи има в Белгия и Франция.
Тепърва предстои да се наблюдава влиянието на решението на британския орган върху рекламните стандарти в ЕС. За потребителите остава да се надяват, че компаниите ще промотират своите продукти по по-коректен и отговорен начин.
11.09.2008

петък, 12 септември 2008 00:01:00

Survivor З е е най-скъпото рекламно време за сезона

Класа - 11 стр.
Survivor З е е най-скъпото рекламно време за сезона



Соня СТАМБОЛИЙСКА
Конкурентът Big Brother е четвърти, търгува с 2275 лв. по-малко
Първенството за най-скъпата реклама в есенната тв схватка между големите медии излъчи победител - Survivor. Третият сезон на риалити надпреварата у нас продава 30-секун-дните спотове срещу 9775 лв. (без ДЦС). Конкурентите от Нова тв са по-скромни - половин минута рекламно време в четвъртото издание на Големия брат се търгува с 2275 лева по-малко (7500 лв. без ДЦС). И през новия сезон от медията, която вече е собственост на шведската MTG, ще събира най-високите си рекламни постъпления от съдбата на съквартирантите в Къщата. Тарифата на шоуто, което тази година ще води Милен Цветков, обаче се нарежда на четвърто място сред предаванията в телевизионния ефир. Пър вите три места на най-скъпите реклами са окупирани от продукции на bTV Първият директен сблъсък между големите конкурентни проекти ще се разрази на 22 септември. Тогава Big Brother ще се срещне в пряка битка за рекламодатели с новото шоу на bTV Dancing Stars. От медията на Мърдок са преценили, че танците на популярните ни сънародници в компанията на професионалисти могат да им носят по 8265 лв. (без ДЦС) за половин минутен спот. Така шоуто заема почетното трето място в състезанието за най-висока рекламна тарифа. Малко преди него е "Комиците". Комедийното предаване се радва на голяма аудитория, което е повлияло благоприятно и върху рекламните му приходи - 30-секунди ги продава срещу 8625 лв. (без ДЦС). 2 дни след като пусне "в акция" Dancing Stars
първата частна национална телевизия ще изкара срещу съперниците си най-скъпото си оръжие - Survivor 3. Оцеляващите ще привличат аудитория от 24 септември, а предаването ще се излъчва всяка седмица от вторник до петък от 20:00 часа. Освен от грандиозните си продукции, bTV и Нова тв разчитат и на други заглавия в програмната си схема. Например цените за реклама в "Шоуто на Слави" (дългогодишен лидер в това отношение), достигат до 6300 лв. (без ДЦС). 30-секунден спот в "Господари на ефира" пък е 4725 лв. Сред най-високите тарифи в тв ефира, макар и не в праймтайма, се нарежда и тази в "Това го знае всяко хлапе". Играта по bTV, в която участници отговарят на въпроси от първи до пети клас, е четвърта сред предаванията в медията с 5500 лв. (без ДЦС). 3420 лева, отново без ДЦС, струва половин минута в "Горещо" по Нова телевизия. Водещата му Венета Райкова ще бъде ангажирана с коментарното шоу "Малката сестра".

петък, 12 септември 2008 02:27:29

All Channels със златна статуетка Stevie в Дъблин

Класа - 11 стр.
All Channels със златна статуетка Stevie в Дъблин



24-каратова златна статуетка спечели All Channels на петия международен конкурс Stevie в Дъблин, съобщиха от PR агенцията. Наградата е заради кампанията "От любов към живота. AVON срещу рака на гърдата". Тя е първа в категорията "Най-добра комуникационна кампания в Европа". All Channels пребори финалисти от Be-. ликобритания, Германия, Полша, Дания, Португалия, Испания, Румъния. Сред претендентите бе и друга кампания на агенцията - "Говорете помежду си", организирана за медикамента "Левитра" на Bayer България като част от проекта "Пламък за секс". Международните бизнес награди Stevie са единственият глобален конкурс, който обхваща всички сфери на бизнеса и оценява както компании и проекти, така и отделни личности и екипи. Тази година в конкурса се състезаваха повече от 1700 участници от 30 страни в 40 категории, финалистите са оценявани от Борда на изтъкнатите съдии и съветници към организационния комитет на наградите Stevie.

петък, 12 септември 2008 02:29:55

LOWE SWING COMMUNIC TIONS c нов арт директор

Класа - 11 стр.
LOWE SWING COMMUNIC TIONS c нов арт директор



Радостин Пешев е новият творчески директор на рекламна агенция Lowe Swing Communication. Той заема мястото на Радослав Бибмалов, който напусна в началото на лятото. Пешев има дълг опит като творчески ръководител в Huts JWT, където започва кариерата си през 1995 г., а от 2001 г. е неин Executive Creative Director. В портфолиото му влизат популярни у нас творчески кампании, сред които: "Какво му трябва на човек" на "Загорка"; лансиращата кампания на шоколади Boss на Nestle; "Уроците на улицата" на Stop-Drug.info Неговото име стои и зад гражданската инициатива "За чиста България". През 2007 г. работи като Co-Executive Creative Director в JWT Прага, където в партньорство с Otto Klempir създава кампании за водещи световни марки като HSBC, AmsteL Alka Zeltzer, Nestle u др.Сред клиентите на Lowe Swing са "Каменица", "0>рд Мото-Пфое", "Голдън Пейджис", "Юниливър", Bristish Airways, ING, "Брамак" и др

петък, 12 септември 2008 02:31:34

Мрежата отбягва новините

сп. BusinessWeek - 63 стр.
Мрежата отбягва новините



Есента обещава свежи сайтове в леките жанрове
Докато повечето от нас се наслаждаваха на последните дни от отпуската в края на август, хора, лишени от сън, които действат обикновено в мрак, стояха залепени за компютрите си и четяха богатия списък от нови сайтове, които ще се нароят тази есен. В някои от тях ще участват известни имена от старите и новите
медии.
AOL довършва голям сайт за млади жени, който ще се появи в края на септември, вероятно под името LemonDrop. Turner Networks са на последната права в тестовете на сайта за млади жени TheFrisky. Разработва го инкубационна група към кабелния гигант Time Warner и той едва ли ще е единственият нов сайт на Turner тази година.
Дигиталният отдел на Hearst Magazines работи с MSN на Microsoft по delish.com. Сайтът ще отразява местните фестивали за храни и какво става в реалити предаването Главен готвач, ще предлага също рецепти и съвети за готвене. И My Space на News Corp подготвя сайт за жени, макар че един от шефовете, запознат със социалните планове на групировката, заяви, че стартът няма да е преди началото на 2009.
Говори се и за The Daily Beast на бившия редактор от New Yorker Тина Браун, който тя ще отвори с подкрепата на Бари Дилър. The Daily Beast ще комбинира избора на редакторите с най-доброто от магазинния тип статии. Друг журналист, който минава онлайн, е Кийт Бланчард, помогнал за растежа на сп. Maxim. Той твърди, че авантюрата му не е свързана с медийна компания, но си е осигурил финансова помощ за The Daily
Lowdown, определяйки го като сайт, насочен към мъже. "Имам още идеи за списанието, но в мрежата ще ги реализирам по-бързо", обяснява Бланчард.
С изключение на The Daily Beast, всички споменати начинания избират по-леки теми, далеч от новините и бизнеса. Амбициозните новинарски сайтове изискват много хора, а по-леките са по-евтини за пускане. Привлекателността на този модел е, че се използват хора на свободна практика, че се привличат милиони посетители с минимален персонал. LemonDrop, ако името му остане същото, ще бъде по образеца на Asylum - сайт на AOL за млади мъже. Пуснат миналия декември, той привлече над 3.3 млн. уникални посетители през юли 2008, сега е шести според ранг листата на comScore за най-предпочитаните развлекателни сайтове. Asylum тръгна с двама щатни редактори, които набъбнаха до петима, посочва вицепрезидентът по програмирането на AOL Бил Уилсън.
Пейзажът от по-леки сайтове е по-раздвижен. Новините и бизнесът са доминирани от дългогодишните играчи Yahoo!, Finance или Drudge Report. Ho при мъжките, дамските и забавните сайтове има съвсем нови играчи. (Например TMZ.com на AOL.) Дори по-скорошни попълнения като HolyTaco (сайт за мъже, притежаван от Break Media) увеличават трафика си до нива, които скоро може да ги издигнат до най-високата степен в тяхната категория. За разлика от установените аутлети в новините и бизнеса, доминиращите играчи в тези ниши забавиха ориентацията си към мрежата. Сайтът на най-продаваното женско списание Cosmopolitan на Hearst не е сред най-посещаваните 15 дамски сай-та. Според висш служител на ме-дийния конгломерат проблемът е, че компанията придоби пълен контрол върху сайта от бившия партньор eVillage едва през май 2007.
Предстоящите онлайн проекти дават ясна представа за информацията, която търсим в уеб пространството - избираме ле-коватото пред сериозното. Отдавна.

петък, 12 септември 2008 04:01:07

Google Chrome - свободен и отворен

Монитор - 20 стр.
Google Chrome - свободен и отворен

Елеонора СИМЕОНОВА

Втората версия на браузъра е достъпна седмица след официалното пускане
Google Chrome - браузърът на Гугъл, вече официално е достъпен за теглене, и то в Бета-версия. Конкуренцията на Internet Explorer заби в земята повечето програми за сърфиране в Мрежата, като за една седмица успя да се появи на бял свят и да излезе с втора версия. Освен това, Google Chrome успя да придобие 1% пазарен дял за по-малко от 12 часа от представянето му. Браузърът е напълно безплатен и е с отворен код - може да се модифицира. Първоначално програмата ще върви само под Windows, но от Google вече работят и по версии за Linux и Macintosh.
В обновената версия на Chrome - 0.2.149.29, която излезе седмица след официалното пускане на 2 септември, са отстранени редица бъгове. В нея са премахнати множество уязвимости, като например проблем във функцията Save page as, както и грешка при отварянето на JavaScript приложенията на Facebook. Обновяването на браузъра до новата версия става автоматично, независимо дали в момента потребителят използва програмата или не.
Първото, което прави впечатление при Chrome е това, че програмата не се сваля като самостоятелен файл, а директно се инсталира на компютъра. Стартовият екран пък показва най-често посещаваните страници, които се определят от потребителя. Освен това, изключително полезно в новия браузър е различната лента с адреси. За разлика от другите програми за сърфиране тук освен да въвеждате URL-и, можете да използвате адресния ред и за директно търсене в Google.
Уникалното при новия браузър обаче е това, че всеки отворен таб представлява отделен процес. Програмата има собствен Task Manager, като по този начин, ако дадена страница блокира, това няма да съсипе работата на браузъра или пък на целия компютър. Освен това, при сваляне на файлове, процесът се показва най-отдолу в прозореца на Chrome, тъй като програмата има и собствен даунлоуд мениджър. Браузърът разполага и с режим „Инкогнито", който премахва следите от сърфирането ви в Мрежата.

петък, 12 септември 2008 03:03:48

US рекламни агенции се страхуват от съюз между Google u Yahoo

Кеш - 24 стр.
US рекламни агенции се страхуват от съюз между Google u Yahoo



Заплануваното сътрудничество между Google и Yahoo в областта на рекламата срещна съпротива - Съюзът на рекламните агенции в САЩ е подал жалба до съдебното министерство. Те се опасяват, че бъдещият монопол на двата интернет концерна заплашва рекламния бизнес, оповести немското интернет издание на Financial Times.
Коопериране между Google и Yahoo означава 90% контрол върху рекламирането при търсачките, се казва в писмо на ANA (Association of National Advertisers), към която принадлежат 400 члена като например General Motors, Procter & Gamble u Apple. Евентуалното партньорство ще доведе до парализиране на целия бизнес и вероятно ще се стигне до големи увеличения на цените за желаещите да рекламират.
Освен това качеството на рекламите на интернет концерна Yahoo ще се вдигне при съвместна работа с Google. Според говорител на Google кооперирането нямало да окаже влияние върху цените. Google и Yahoo в значителна част поддържат бизнеса си благодарение на постъпленията от реклама при търсенето на определена дума. При това има и нови признаци, които показват, че растежът се забавя - броят на кликванията върху платените обяви в сравнение с резултатите от търсенето на Google, които досега бяха главната дейност на Google, е дръпнал назад с 1% спрямо първата четвърт на 2008 г. В сравнение с втората четвърт на 2007 г. американските потребители са кликвали 19% повече върху рекламните обяви, а през третата четвърт на 2007 г. растежът е бил 45%. За да задържи тази положителна тенденция, Google се решава да кооперира дейността си с Yahoo през юни 2008 г. В този случай Google ще може да продава рекламните обяви и на сайтовете, собственост на Yahoo. Приходите от оборота щели да се поделят между двете компании. Все пак предстои общата им дейност да мине през проверката на американските картелни служби. До момента представителите на рекламния бизнес се въздържаха от критики. Някои рекламни агенции пък са били убедени от предимствата, произтичащи от съвместната работа между Google u Yahoo, съобщава още Wall Street Journal. Кеш

петък, 12 септември 2008 02:47:01

четвъртък, 11 септември 2008 г.

ВАЦ: Потресени сме от статии в „Новинар"

24 Часа - второ издание - 11 стр.
ВАЦ: Потресени сме от статии в „Новинар"



Медийната група призовава да се отнеме награда на журналист заради расистки публикации Потресени сме от някои статии н българския журналист Калин Руменов, публикувани във вестник „Новинар". Те са открито расистки и са изцяло е противоречие с принципите на ОССЕ и стандартите за качество, с които се е ангажирала медийна група ВАЦ в рамките на сътрудничеството си с Международната федерация на журналистите. Авторът на подобни текстове не е достоен за наградата „Черноризец Храбър" за млади журналисти. Подкрепяме протестите, започнати
от група защитници на човешките права, интелектуалци и Международната федерация на журналистите, и призоваваме настоятелно Съюза на издателите в България да отмени решението си, с което присъжда наградата „Черноризец Храбър" на r-н Руменов.
Медийна група ВАЦ Пол Биндер. Говорител Кнут Прийс, шеф на кореспондентското бюро в Брюксел Есен/ Брюксел 10.9.2008

четвъртък, 11 септември 2008 05:44:11

Централна Европа има шанс да запази 6% ръст

Пари - 11 стр.
Централна Европа има шанс да запази 6% ръст



България влиза с 31 компании в класацията топ 500 на Делойт
Централна Европа ще запази забележителния си растеж от 5%, съществено превишаващ темповете в Западна Европа, само при условие, че доведе докрай започнатите реформи за либерализиране на пазара. Това предупреждава консултантската компания Делойт в доклада към новата си класация за 500-те най-големи компании от региона. В сравнение с миналата година няма големи размествания в челните позиции. Авторите на класацията подчертават, че тя се провежда в период, когато необремененото от комунистически влияния поколение на прехода, родено след 1989 г., се влива като свежа работна сила и отбелязва повратен момент за развитието на региона.
Препоръки
Правителствата от Централна Европа трябва стриктно да спазват политиката си на реформи и най-вече приватизационните процеси, е заключението на Делойт. Само тогава регионът ще е в състояние да изравни показателите си със Западна Европа в рамките на трудоспособната възраст на т.нар. поколение на прехода от края на 80-те години. Направените интервюта с изпълнителните директори на компаниите от региона показват, че Централна Европа ще продължава да привлича директни чужди инвестиции само ако се вземат спешни мерки за промени в образователните системи, които да гарантират придобиване на нови знания и умения на работното място. Регионът не може повече да се рекламира само като евтин, защото поскъпват работната ръка и редица други разходи, коментират от консултантската компания.
отличници
Полската компания за преработка и дистрибуция на петрол и горива - PKN Orlen, отново е на първо място. Останалите класирани в Топ 10 са компании от енергетиката и автомобилната индустрия. Най-голямата телекомуникационна компания в Полша - Telekomunikacja Polska, е единствената компания от друг бранш сред водещите 10. Най-големите чуждестранни инвеститори (по приход) са автомобилният производител Volkswagen, международният холдинг за производство на стомана Arcelor Mittal и веригата магазини Метро. Чешкият гигант CEZ води класацията по пазарна капитализация, следван от полските банки Pekao SA и PKO BP.
Къде сме ние
Българските компании, участващи в класацията, са 13. Най-висока позиция заема Лукойл-Нефтохим, поставен на 29-о място, следван от Лукойл България и НЕК съответно на 71-ва и 124-та позиция. Останалите класирани български компании в СЕ Top 500 са Кумерио Мед на 142-ро място, Петрол на 258-о място, МобилТел на 285-о. OMV и БТК заемат съответно 328-а и 363-та позиция, Кремиковци и ЧЕЗ Електро са съответно на 381-во и 425-о място, а във финалната стотица са Стомана
Индъстри на 445-о място, Космо България Мобайл на 486-о и Метро Кеш енд Кери на 499-а позиция. Въпреки все още значителната разлика между социалните стандарти в България и старите членки на ЕС страната се справя успешно в сектори от особено значение за глобалното развитие на икономиката, посочват авторите на класацията. Такива сектори са енергетиката, транзитът, хранително-вкусовата промишленост и земеделието.
***
Класацията
► CE Top 500 включва най-големите и прогресиращи компании от Адриатически, Балтийски и Черноморски район.
► всички страни участнички са или нови членове на ЕС, или се намират на различен етап от предприсъединителните си програми.
► Критериите за подредба на кандидатите включват годишен приход и печалба, трудова заетост и капитализация на компаниите.
***
Текст под снимка
Лукойл-нефтохим е най-добре представящото се българско предприятие в Централна Европа

четвъртък, 11 септември 2008 05:10:43

Има нещо гнило в Интернет

News24bg - Технологии Технологии категория
Има нещо гнило в Интернет

Милан КОЕВ, Business Network Group

От началото на годината кипи люта битка сред уеб издателите в България за извоюзане на челна позиция по редица неясни за масовия потребител показатели. Видно е, че abv.bg е най-посещавания сайт – през юли всеки ден е зареден от 240.000 души, групата Нетинфо – икономически най-стабилна, със 70% пазарен дял.
Резултатите на Gemius и Nielsen обаче не визират международни сайтове. Безспорен лидер в българското Интернет пространство (както и в още 44 страни) е Google. Освен Google има още два адреса, които според собствените си статистики са по-посещавани – торент тракерите Arenabg.com и Zamunda.net.
Един бегъл поглед върху списъка с топ 100 на сайтовете в България (чрез данните на Alexa), ме кара да мисля, че има нещо гнило в българския Интернет. Оказва се, че в топ 10 на най-посещаваните страници от България, български са цели 6. За сравнение, в Сърбия (близък по показатели до българския Интернет пазар), сръбски е 1, а в Румъния, Албания и Македония например – 0. В нито една европейска страна местния YouTube (какъвто е Vbox7) не е по-посещаван от истинския, както очевидно е в България.
Но и Alexa е трудна за пълно доверие, тъй като според методологията й на изчисляване, новинарският Dnes.bg (27-о място) е преди Netinfo.bg (31-о място), а Actualno.com е на незавидното 75-о място, само 3 позиции преди корпоративния сайт на Кока-Кола България.
Миналата седмица Internet World Stats извади главозавайващи данни за Интернет пенетрацията в България (бел. ред. от англ. – навлизане, разпространение) – 55.1% от населението или 4 милиона активни потребители (тоест повече от домакинствата). При положение, че годишния рекламен бюджет за Интернет в България едва ще надвиши 20 милиона лева през 2008-а година (за сравнение: колкото общия пазар на ментата, прасковите и други), се осъществиха завидни за сектора сделки: групата Нетинфо беше продадена за 2.4 милиона лева, а юридическият Lex.bg – за 900.000 лв. Ако цифрите са истински, излиза, че всички рекламодатели отделят по 5 лв. на година за един Интернет потребител. Което е нищожна сума (за сравнение: в Германия тя е 70 евро).
Говори се вече и за съдебни дела – bTV иска да съди Нетинфо заради нелегалното съдържание на телевизията във Vbox7; банката, на която вече не трябва да се споменава името иска да съди форума Bgmama за нанесени материални щети...
Анализирайки всички тези информации става ясно, че има движение в Интернет. Типично по български обаче леко хаотично и без ясно изразена посока.
В този момент най-добре им е на потребителите. Седят си вкъщи, в офиса, в залата и си цъкат с мишките на спокойствие, догато държавата се бори с торент тракери, Европепутатка показва прелести в личния си блог, а новоучредената Интернет партия пропагандира за онлайн гласуване. Не виждам нищо лошо в последното. Само че онлайн гласуването ще направи дъмпинг на цените на гласовете, при което ще изчезне цял бизнес модел за много милиони. А и комбинацията между политика и Интернет с оглед на горния текст звучи прекалено футуристично. Засега.
10.09.2008

четвъртък, 11 септември 2008 00:01:00

Google съкращава срока за пазене на данни

Класа - 22 стр.
Google съкращава срока за пазене на данни



Интернет търсачката Google ще намали наполовина срока, в който пази данни от заявки за търсене на потребителите си. Причината за това са съображения за сигурност, тъй като информацията включва и уникалните IP адреси на потребителите. В момента срокът за пазене на този архив е 18 месеца, се казва в съобщение на официалния блог на Google. Този ход се прави под натиска на регулаторните органи, коментират от EUbusiness. От Google заявяват, че намаляването на срока ще намали ефективността на търсачката и ще засегне иновационния процес.

четвъртък, 11 септември 2008 03:50:29

Globul влага 400 хил. лв. в екостратегия

Монитор - 8 стр.
Globul влага 400 хил. лв. в екостратегия

Теодора ТОДОРОВА

Най-малко 400 хил. лв. ще вложи Globul за изпълнение на екостратегията си, чийто официален старт беше даден вчера. Програмата предвижда поредица от мерки с цел да се намали въздействието от дейността на компанията върху околната среда и се провежда в сътрудничество с Germanos и WWF.
С въпросната сума в 300 магазина на Globul и Germanos ще бъдат поставени контейнери, в които всеки може да изхвърли ненужни и повредени мобилни апарати, изхабени батерии, hands-free и зарядни устройства, кабели за данни и др. Впоследствие за сметка на Globul те ще бъдат рециклирани.
Вярваме, че с екостратегията ни ще можем да намалим вредното въздействие от нашата дейност върху околната среда по един модерен и отговорен начин, каза изпълнителният директор на компанията Харис Коцибос.
„Когато мобилният телефон е безвъзвратно повреден или морално остарял, не бива просто да се изхвърля на боклука. Материалите, от които са изградени мобилните телефони, се разграждат бавно и много потенциално опасни вещества проникват в околната среда. Нашата цел е да предотвратим това", каза маркетинг директорът на Globul Петя Стоянова.
Според резултатите от предварително проучване на Globul българите сменят GSM-a си средно на всеки 15 месеца, а откакто у нас се предлагат мобилни услуги, всеки е сменил средно по 4 апарата.
Когато пристъпите към изхвърляне на апарата си, първо трябва да свалите батерията му. Тя се поставя отделно от него в контейнера, обясни Анатоли Георгиев, мениджър продажби в Germanos. Също така предварително трябва да сте извадили SIM картата и да сте изтрили всички лични файлове от GSM-a.
***
Текст под снимка
Изпълнителният директор на Globul Харис Коцибос (вляво), маркетинг директорът Петя Стоянова и мениджърът продажби в Germanos Анатоли Георгиев демонстрират как става изхвърлянето на ненужните телефони за рециклиране.

четвъртък, 11 септември 2008 04:51:08

Графитите - изкуство или вандализъм

Новинар - 12 стр.
Графитите - изкуство или вандализъм

Милена Бойкова-ТЕРЗИЙСКА

Феноменът стана неразделна част от градската ни култура
Всеки е виждал ярки букви и арогантни образи по стените на сградите. Езикът на графитите обаче се разбира различно. Някои ги смятат за изкуство, други за престъпна атака върху чуждата собственост и обществения ред. От петнайсетина години и сградите в София и други големи градове се изпъстриха с цветни рисунки и надписи. Графитите „се родиха” в родната демократична действителност. И предизвикаха крайни критики. Сред възмутените възклицания обаче се прокрадват и одобрителни мнения, дори възхита от изкуството на уличните рисувачи.
Опит да се легитимира и поощри художественото начало при уличните автори е националният „Спрайт графити фест”. Шестото издание събра майстори на спрейовете и техни фенове тази неделя пред НДК. Бялата ограда около порутения паметник „1300 години България” заговори с разнообразни цветове, образи и послания. Форумът за легална изява на графити, организиран от Сдружението за младежка култура и съвременни изкуства „Радар”, представи 15 финалисти, избрани от 80 участници в предварителните квалификации. За първи път в историята на графити феста победител стана чужденец - Ekos_One от Ниш, Сърбия. На второ място журито постави UNL Crew (Велико Търново), а на трето е Mished (Търговище). Специална награда получиха WION (Благоевград) от верига магазини „На тъмно”. В журито бяха имена като Рене Кестнер (Omsk167), организатор на най-голямото в света международно графити състезание Write4Gold, Роланд Лангмаак-Хохщайн (Razor), известен с графитите си върху влакове, българите SirGo и Чочара.
Докато рисуваше своите образи, часове преди да стане призьор, 25-годишният Ekos-One сподели за «Новинар», че
има легално пространство в Ниш
но е популярен в цяла Сърбия. Завършил е графичен дизайн в художествената им академия. Казва, че "притежава" стени на две големи училища в центъра на Ниш. В графитите си изобразява вижданията си за света и неговите проблеми. «Посланието ми е за любов и разбирателство между хората. Неслучайно до буквите съм нарисувал образа на куче – приятеля на човека, който пази всички ни», допълва художникът.
«За мен това е повече от хоби. За графитите е нужен повече усет, отколкото знание. Що се отнася до това дали графитите са вандализъм, така се смята по-скоро в България, защото няма специални места за рисуване. В други страни си има галерии за графити. Гледат на това като на изкуство, а не като драсканици», казва Ники, един от участниците в графити феста пред НДК, който учи рисуване в Университета. Той е част от графити тийм, който често изобразява собственото си име, но понякога работи и по поръчка. Наскоро
рисували Мечо Пух за парти в една детска градина
За Велизар пък графитите са част от живота му. «Разтоварват ме, дават ми настроение. Уникално усещане е. Важно е изкуството, не вандализмът», споделя той.
Графитите са доста разностилови и всъщност се различават от т.нар. тагове - драсканици и подписи. Вандалите, които драскат по паметници, сгради и църкви, са именно от втората група улични рисувачи. Доста майстори на графити смятат, че уличното им изкуство трябва да влезе в изложбените зали, а войната между гражданите и уличните художници да спре. Повечето искат просто да направят градската среда по-красива и цветна. Други търсят внимание.
Според психолози графитите са израз на комплекси и
желание за внимание от страна обществото
Трети изразяват социалната си позиция по актуални или философски проблеми. Всъщност, откакто свят светува, това желание за изказ се е изразявало в подобни рисунки на обществени места. В скалните рисунки от пещерите на прачовека, в надписите на средновековни майстори (по които днес археолози разкодират авторите), в днешните подписи на туристи по исторически обекти, в пубертетските драсканици по клубове... Позитивният поглед би ги окачествил като „диалог” между поколенията, критичният – като хулиганство.
Неслучайно група художници на графити от групата DPM от Южен Лондон бяха наскоро
пратени в затвора
за увреждане на обществена собственост. Но когато те започнали да излежават присъдите си, работите им били изложени в галерия в Ню Йорк, писа e-vestnik, позовавайки се на в. „Индипендънт”. Недалеч от съда, където заклеймиха рисувачите, галерията “Тейт Модерн” даде една от стените си на техни колеги. Иронията на абсурда в противоположното приемане на графитите на тези две близки сгради и техните „обитатели” е показателна за отношението към тях. Някои ги заклеймяват като вандализъм, други снизходително махват с ръка, трети се възхищават на колорита и изобретателността на авторите. Фасадата на музея за съвременно изкуство “Тейт Модерн” бе покрита с огромни стенописи от шестима градски художници като Блу от Болоня, Faile от Ню Йорк и Sixeart от Барселона –
първата изложба на уличното изкуство в голям музей
Там бе насрочен дебат дали това наистина е изкуство, вандализъм или легитимно културно движение. Директорът на Софийска градска галерия Аделина Филева пък сподели, че е готова да се срещне с авторите на графитите по филиала „Васка Емануилова”. „Ако можем, ще съдействаме на тази група, която рисува в парка „Заимов”, да се изрази на подходящо място, но нека не драска по галерията”, казва тя. Според уредника на "Васка Емануилова" графитите са интересен феномен, понякога състезание с визуалната среда на града или повод за ориентиране в градското пространство. Като куратор Владия Михайлова била заинтригувана от графити лицата на един уличен рисувач Bozo, до когото стигнала чрез работите му. "Дали графитите са изкуство - зависи какво изразяват, как се правят и намесват в градското пространство. А казусът дали графитът е изкуство, когато е върху творба, не е еднозначен", добавя Владия.
Според американски социолози към 85% от графитите са просто знаци, а други 10% са начин за комуникация между кварталните банди. Някои компании влагат доста средства в уличното изкуство. “Ред Бул”, “Адидас”, “Пума”, „Кока-кола” включиха графитите в маркетинговите си кампании. А немската фирма за боя “Белтон” разработи нова линия спрейове „Молотов” за уличните художници в разцветки, кръстени на известни автори на графити.
Графитите стават популярни в Ню Йорк в края през 70-те години на 20-и век. В САЩ те са визуална форма на
социален протест и маркиране на територия
Графитите в съвременния им вид са развити от американските автори Cornbread,Cool Eari и Lee Quinones. Куриерът Деметриус остава в графити историята с псевдонима си TAKI 183, който той поставя на стените на сградите, до които доставя пратки. За кратко време цял Ню Йорк е покрит с неговите подписи. През 80-те графити изкуството се пренася в Европа, където става популярно чрез тв предавания за тях и чрез интернет. В мрежата има хиляди сайтове за уличните изображения. Освен статии в лайфстайл списания се публикуват и сериозни монографии за ”аерозолното изкуство” на Стария континент, развито най-вече в Германия, Франция, Холандия, Великобритания.
В България графитите се позиционираха активно в публичното пространство през последните години и станаха неразделна част от градската култура, макар често да са подценявани като явление. Изникнаха рисунки по стени, изоставени автомобили, вагони, подлези, гари, училища. Урбанистичното „дете” на неформалната градска култура „порасна” и заявява претенциите си в околното пространство. Младите, които рисувт графити у нас, се реализират главно в сферата на креатовните индустрии - разработка на софтуер, уеб дизайн, компютърни игри, илюстрации, мода, реклама. Абсурдното е, че доста графити атакуват именно рекламните шаблони и образи-идоли, а авторите се крият зад псевдоними, афиширани обаче в градската среда.
Повечето работят с маски
– заради вредата от спрейовете и желание за анонимност. Сложните графити се рисуват първо на скица. Има американски (повече стрелки по буквите) и европейски стил.
Сред видовете графити (очевиден елемент на хип-хоп културата) са Simple Style (не много сложни по форма букви като Tag, най-стария вид едноцветни графити - кодирано наименование или подпис на автора, Throw-up – заоблени очертания в два цвята, Block buster style - букви в правоъгълна или квадратна рамка). При Semi-wild u Wild style буквите са по-динамични, с орнаменти. Complex style разширява границите на буквите с огледални ефекти и триизмерност. Фигурални композиции пък имитират стиловете от живописта.

сряда, 10 септември 2008 04:43:29