събота, 13 септември 2008 г.

Виртуалният Клондайк

Капитал - 48 стр.
Виртуалният Клондайк



Бизнесът с виртуална валута и стоки възлиза на поне половин милиард долара годишно и продължава да расте
Представете си многозначителната физиономия на шефа ви, ако ви завари да играете World of Warcraft или някоя друга популярна онлайн игра на работното си място. Едва ли ще ви потупа по рамото и ще ви попита какви нови виртуални предмети сте спечелили днес. Съвсем различен мениджърски подход можете да очаквате, ако живеете в Китай, Индия или Индонезия и работите в т.нар. ферми за виртуално злато. Служителите на тези компании се занимават с... играене на компютърни игри, така че по-вероятно е да получат изпепеляващ шефски поглед, ако на екранът им случайно има екселска таблица например.
В момента повече от 500 000 души са заети в този бизнес, но е напълно възможно техният брой да е в порядъка на 750 - 800 хиляди, сочи проучване, направено от Манчестърския университет. Невъзможността за категорично измерване се дължи на факта, че тази дейност е на ръба на закона и по принцип е преследвана от гейм компаниите, които поддържат виртуалните светове. В действителност и при виртуалното фермерство има йерархичност, както във всеки друг бизнес. Освен това онлайн средата също е място, в което действат основни икономически закони. В нея изкарват прехраната си обикновени, ниско платени "фермери", а техните преки ръководители най-често са собственици на малки фирми и брокери, чието задължение е да поддържат сайтове за обмен и продажба на виртуални предмети и валута. Последните осъществяват голяма част от самите продажби. Парите, които се завъртат в сивата виртуална икономика годишно, са минимум 500 млн. долара, но реално биха могли да бъдат и от порядъка на 1.4 млрд. долара, се казва в изследването на професор Ричард Хийкс от Манчестърския университет.
Откупи си време
Основната причина, която стимулира виртуалната сива индустрия, е икономическият интерес: "Когато имаме хора с повече пари, отколкото време, и такива с повече време, отколко пари, съвсем логично е нуждите им да се срещнат", казва Стивън Дейвис, ръководител на Secure Play - фирма, която се занимава с програми за сигурност при компютърните игри, цитиран от bbc.co.uk. Според него появата на явлението, известно като gold farming е напълно обосновано от реалните нужди на виртуалните обитатели на онлайн игрите.
Броят на активните акаунти в най-голямата мултиплеър онлайн ролева игра World of Warcraft (WOW) например вече надхвърля 10 млн. души. Приходите от нея за 2007 г. надвишават $1 млрд., а само за първото тримесечие на 2008 са над $300 млн. Общо аткивните потребители, които плащат месечни такси в различни светове, са повече от 16 млн. души, сочат данните от проучване, публикувано на сайта mmogchart.com. А парите, които се харчат за месечни такси годишно, са около 2.5 млрд. долара, според изчисленията на проф. Хийкс.
От А до Я
В основата на бизнеса с виртуална валута и предмети стоят нископлатени (по западните стандарти) младежи на възраст между 18 и 25 години, които работят на смени от 10 до 12 часа, седем дни в седмицата. Около 80% от тях са локализирани в Китай и изкарват средна месечна заплата от 145 долара. Останалите 20% са разпръснати в Индия, Индонезия, Румъния и други. Сравнено със стойностите, актуални в момента в Китай, това е една сравнително прилична заплата, която е дори малко по-висока от средната за много провинции в азиатската държава.
Произведените от фермерите виртуални блага - предмети и злато (или друг вид онлайн валута, зависи от конкретната онлайн игра) се търгуват чрез различни методи. Когато говорим за организирано събиране, тогава най-честите варианти са два - директна продажба чрез сайт на компанията или снабдяване на брокерски интернет страници, които препродават стоката. Когато фермерите не са обвързани с фирма, те могат да продават изкараните виртуални стоки директно на потенциалните купувачи, но това е много труден процес поради няколко причини. Една от тях е, че няма никакви гаранции за купувачите, че те реално ще получат стоката, за която плащат. Поради това повечето играчи се доверяват само на големите сайтове, където нещата са една идея по-сигурни. В портали като ige.com - доскоро най-големия сайт за продажба на виртуални блага, за който работят между 300 и 400 души, доверието е далеч по-голямо, отколкото в страниците на неизвестни предприемачи, занимаващи се с продажна на виртуални предмети и валута.
Има и други начини за печелене на реални пари чрез виртуален труд. Power leveling е услуга за развиване на герой срещу заплащане. Процедурата е проста - неопитен играч, който тепърва навлиза в новия свят, създава свой персонаж. Развитието му понякога може да отнеме месеци сериозна игра. За да се избеге губенето на време, много западни играчи са склонни да дадат акаунта и паролата си на професионалист, който да развие героя им за изключително кратко време. Разбира се, срещу заплащане. Другият вариант е директна продажба на вече развити герои. Обиколка из най-големите сайтове, от които можете да си купите готов персонаж, показва, че цената за максимално подобрен такъв (с постигнато най-високо ниво) върви в порядъка на 350-400 долара. Повечето продавани герои обаче не са създавани с тази цел. Те обикновено са на хора, които са играли за удоволствие, но им е омръзнало и искат по някакъв начин да си възвърнат инвестираните в месечни такси пари.
Как става размяната?
Компаниите, които разработват и поддържат виртуалните светове, в голяма степен възприемат фарминга като негативно явление. Поради тази причина те харчат стотици хиляди долари годишно, за да разработват различни методи, чрез които да ораничават този паразитен според тях бизнес. Все още обаче не е съвсем ясно какви точно са негативните влияния на фарминга върху игрите, а единственият начин за генералното му премахване е да се наложат рестрикции върху размяната на валута и стоки вътре в самите игри, които ще се отразят значително върху навиците на потребителите. Поради тази причина продавачите на виртуални стоки са принудени да предприемат сложни схеми, за да успяват да доставят поръчките си, без да бъдат хванати от модераторите на игрите. Най-често прехвърлянето на реалните пари се извършва в брокерски сайтове чрез различни методи за онлайн плащане. След това купувачът получава наставления по e-mail, чрез чат програма или вътрешноигрови канал за това къде и кога да отиде, за да получи платената стока. На посочения час и място идва виртуален доставчик, който доставя поръчката.
Законодателство и регулация
Въпреки че повечето от гейм компаниите предприемат рестриктивни мерки срещу явлението, има и такива като Sony Online Entertainment, които правят опити да го узаконят и да печелят пари от него. "Sony Online Entertainment легализираха търговията с валута и предмети в два от своите Everquest II сървъра, взимайки процент от продажбите", разказва за "Капитал" професор Ричард Хийкс от Манчестърския университет. Според него това е интересно явление и може да се съпостави с инициативата на някои китайски провинции, които съвсем целенасочено инвестират в създаването на компании, които да се занимават с gold farming.
Има и обратни примери - през 2007 г. Южна Корея прие закон, с който продажбата на виртуални предмети и валута се забранява. Различните мерки, които отделни държави и гейм компании предприемат по отношение на gold farming-а показват, че това е една неизследвана област. Любопитно е, че според някои изследователи тя се развива, от една страна, по добре познати икономически закони, но от друга, придържайки се към особеностите, които всеки виртуален свят предлага.
За момента е изключително трудно да се прогнозира как ще се развие този специфичен бизнес. Според Ричард Хийкс той може да бъде унищожен с целенасочена политика, следвана от всички гейм компании, но това ще навреди на техните игри и респективно на приходите им, така че не е много вероятно да се случи на практика. "Не мисля, че някой в момента е способен да каже как ще се развие gold farming-а. Взимайки предвид факта, че броят на онлайн геймърите ще нараства с около 80% годишно в световен мащаб, моето предположение е, че и обемът на бизнеса с виртуални предмети и валута ще нараства", прогнозира професор Ричард Хийкс.
***
Онлайн фермерство
Развитието на онлайн ролевите игри през последните десет години е предпоставка за раждането на т.нар. фарминг (от англ. - gold farming). Под това понятие се разбира събирането на виртуални ресурси (предмети и валута), които впоследствие се продават срещу реални пари. Предлагането на платени услуги в онлайн световете е друга разновидност на фарминга. "Фермерите" най-често са хора от развиващи се страни и са организирани в групи. Продажбата на виртуални блага се извършва чрез специални сайтове. Валута и предмети се печелят основно по три начина: чрез ликвидиране на компютърни противници, събиране на ресурси и изпълняване на различни задачи.
***
Текст под снимка
Нетърпеливите играчи са склонни да плащат десетки долари, за да екипират броя си по-бързо
събота, 13 септември 2008 04:08:12

Няма коментари: