петък, 12 септември 2008 г.

„Ди Пресе”: Буря на българския тв пазар

Експрес - 6 стр.
„Ди Пресе”: Буря на българския тв пазар



Българският телевизионен бранш отскоро е в бурно вълнение, пише в. "Ди Пресе" в обзорен текст за родния тв пазар. "Нюз Корпорейшън", медийният концерн на американско-австралийския милиардер Рупърт Мърдок, иска да продаде всичките си канали в Източна Европа - също тези и в България. Сега много български и чуждестранни медийни групи се състезават кой да получи най-харесваната медия.
Оттеглянето на "Нюз Корпорейшън" предизвика вълна от продажби, интриги и остри изказвания в българския телевизионен бизнес, коментира изданието. В момента bTV, която е част от империята на Мърдок, преговаря с кабелни оператори от Югозападна България, които спряха да я излъчват. bTV е най-голямата частна ефирна телевизия в България. Още в началото на август от медията съобщиха, че от 1 септември ще иска по 2,32 лв. за абонат от кабелните оператори. Те обаче я заплашиха, че ще спрат излъчването й. Заканите си изпълниха 12 фирми от Югозападна България, въпреки че bTV намали цената на 0,95 лв. и започна преговори с асоциацията на българските кабелни оператори (АБКО). "Смятаме, че подобни действия са единствено в ущърб на нашите зрители, които реално винаги са заплащали на кабелните оператори, за да гледат bTV. За bTV не е важно непременно да получава пари от кабелните оператори за излъчването си, а да бъде поставена в благоприятни условия в кабелната мрежа", изказаха от медията изненадата си от спирането на сигнала. Кабелните оператори могат да се освободят от таксата, ако осигурят излъчване на програмите, които bTV възнамерява да пусне догодина.
"Чисто изнудване"
Кабелните оператори отклониха предложението на bTV c мотивите, че е "чисто изнудване". Те се опасяват, че след bTV и другите две частни ефирни телевизии -Нова и ТВ2, ще въведат лицензионни такси. В България има стотици кабелни оператори, повечето от които са местни. Най-големите фирми в бранша, CableTel и Евроком, продължават да излъчват bTV въпреки негативното изказване на управителя на CableTel Димитър Радев. "Поведението на bTV стои извън контекста на индустрията. Още поддържаме добрия тон на
джентълмени, но нашето търпение също има граници", заяви той пред в. "Дневник".
Българският телевизионен пазар е развълнуван, продължава "Ди Пресе".
В средата на юли "Нюз Корпорейшън" обяви, че bTV и GTV се продават заедно с цялото им имущество. Според най-нова информация на "Ню бизнес" bTV трябва да се продаде до края на годината за около 1,1 милиарда евро. Потенциални купувачи са Warburg Pincus Investment Fund, Advent International, GMT Communications Partners и RTL Group, както и Central European Media Enterprises (СМЕ) на американския милиардер Роналд Лаудер.
Обявяването на bTV за продажба силно разтърси телевизионния пазар в България. Седмица след това не само втората по големина частна телевизия - Нова ТВ, намери нови собственици, а и ТВ2, която се излъчва едва от ноември м.г. Скандинавската медийна група Modern Times Group (MTG) купи Нова ТВ за 620 милиона евро от гръцката Antenna Group. MTG притежаваха преди това половината от телевизиите Диема. СМЕ плати 110 милиона евро за 80 % на Top Tone Media Holding за ТВ2 и спортния канал Ринг Тв. Красимир Гергов, най-големият български рекламен предприемач, стои зад Тор Tone Media. Той превърна ТВ2 в четвърти национален телевизионен канал, закупувайки целенасочено 27 регионални лицензи, които обедини. Действията му бяха остро критикувани на българската медийна сцена, тъй като Съветът за електронни медии блокираше години наред пускането лиценз за трета частна телевизия. Пиратски телевизии "Не ме интересуват пиратските телевизии. Но тези дни чух, че ТВ2 се продава. Ако това се случи, то ще бъде най-голямата криминална афера в историята на българските медии. Една пиратска телевизия, която нарушава законите, ще продължи да се излъчва - по такъв начин ли трябва да се трупа капитал?!", коментира критично в края на юли известният водещ Кеворк Кеворкян пред в. "Труд".

петък, 12 септември 2008 03:01:47

Няма коментари: