събота, 28 февруари 2009 г.

Dura lex, sed lex*

Поглед - 17 стр.
Dura lex, sed lex*

Гриша КАМБУРОВ

Изминалите дни и седмици бяха изключително напрегнати за всички играчи на медийния пазар не само у нас, но и в други държави, които имат пряк интерес от въвеждането на наземната цифрова телевизия в България.
Народното събрание след близо две години забавяне прие Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизия (ЗИД на ЗРТ) и Закон за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения (ЗИД на ЗЕС). Измененията в нормативната уредба обличат в правни норми и поставят началото на прехода от аналогово към цифрово телевизионно разпръскване в Република България, съгласно ангажиментите ни като страна член на ЕС.
По стар български обичай измененията в двата закона преминаха при напълно противоположна процедура от предвидената в Закона за нормативните актове, която изисква прозрачност, мотивировка на предложенията, финансова обосновка и най-вече
предварителен анализ на последствията, които ще породят предлаганите текстове. Независимо от това и двата акта бяха вяло обсъдени в полупразната пленарна зала и смело гласувани в групи от по 5-10 параграфа. В посочения в Конституцията на РБ срок президентът Георги Първанов подписа указ за обнародване на ЗИД на ЗРТ, а за ЗИД на ЗЕС този срок изтича на 9 март 2009 година. Дотогава ще стане ясно каква ще е съдбата на измененията в телекомуникационния закон - дали ще бъде публикуван в Държавен вестник, или ще бъде върнат за ново обсъждане поради явно скандалните текстове, които застрашават обществения интерес.
С един от параграфите, който възмути цялата гилдия, се дава правомощие на Комисията за регулиране на съобщенията, без конкурсна процедура, да издава временни разрешения за ползване на аналогов спектър на регистрирани телевизионни оператори. По този начин се преразпределя компетентността между СЕМ и КРС, като се придава изключително голяма тежест на комуникационния регулатор, изцяло се заобикаля конкурсното начало при разпределяне на спектъра и грубо се ограничават ролята и правомощията на СЕМ, който съгласно ЗРТ е компетентният регулатор по съдържанието.
Друг приет текст предвижда предсрочно отнемане на разрешенията на националните ефирни телевизионни оператори, когато честотите им станат необходими за изграждане на наземни цифрови мрежи. Това крие изключителната опасност населението в големи райони от страната да остане без телевизия, защото цифровата все още няма да е покрила съответните територии, а аналоговите разрешения на bTV и Нова телевизия ще бъдат отнети, преди да са изтекли, с което ще бъдат нарушени основните, гарантирани от Конституцията на РБ, права на гражданите за информираност.
* Лош закон, но закон
Гриша Камбуров е изпълнителен директор на АБРО от юли 2007 г. От 2003 до 2007 г. е бил главен секретар на организацията. Член е на Консултативния съвет за защита на авторските и сродните права към Министерството на културата.

PR без почивен ден

Капитал - кариери - 6 стр.
PR без почивен ден

Борислав КАНДОВ

Мария Гергова от United Partners доказва, че позитивното мислене води до върха
Една от най-големите мечти на Мария Гергова е за една безкрайно дълга ваканция, която да посвети на книгите си. Вместо това животът й е пълен с динамика.
Ако посещавате партитата на Metropolis, често можете да я видите (както ще ви се стори) на три места едновременно. В един момент посреща познат от новодошлите, в следващия си говори с някой от организаторите, а в третия вече е на сцената и се снима с диджея. Това е най-близкото нещо до почивка, което Гергова си позволява през по-голямата част от годината.
Неизчерпаемата енергия и ентусиазмът са най-характерните черти, с които съуправи-телят на PR агенцията United Partners впечатлява околните. И именно те я отведоха от мезонета на столичната улица „Димитър Хаджикоцев“ 77Б, където е бил първият офис на агенцията, до поста президент на Международната PR асоциация (IPRA). „Аз съм си такъв човек - обичам да ми се случват неща. Вярвам, че ако седиш и чакаш, нищо няма да ти се случи. Ние сме хората, които създават нещата“, обяснява Гергова.
„Когато си близо до Мария, имаш чувството, че енергията й никога няма да се изчерпи, че винаги ще има нова идея как нещата да се случат по най-добрия начин. Безкраен оптимист, страхотен приятел и човек с невероятно излъчване, което те зарежда с енергия“, казва за Гергова д-р Десислава Бошнакова, преподавател по PR в Нов български университет и управител на PR агенцията ROI Communication. „Работили сме заедно по различни проекти и мога да кажа, че е невероятно приятно и лесно да работиш с нея. Тя показа на всички ни, че когато се трудиш с цялото си сърце, успехът ще дойде“, допълва Бошнакова.
Всичко започва в споменатия офис на последния етаж през 1996 г. Тогава Гергова, Гергана Василева (втората половинка от мениджърското дуо начело на PR агенцията) и трима приятели създават със собствени средства United Partners. Впоследствие остават само двете - останалите търсят и намират успешни призвания в други бизнес сфери и досега са в добри отношения с Гергова и Василева.
Мария Гергова разказва, че първите признаци за посоката на нейната кариера проличават още в Природо-матема-тическата гимназия в Благоевград. „Винаги съм била кул-турномасовик на класа, обожавах да организирам събития и различни инициативи“, спомня си Гергова. Впоследствие обаче тя се озовава в Техническия университет, специалност „Текс тилно инженерство“. По нейните думи причината за този избор вероятно е била далечната връзка с модния подиум. Не след дълго разбира, че това не е нейното призвание. Все пак завършва „на инат“ и прави следващ опит с „Финансов мениджмънт“ в УНСС. Тази професия също не й доставя удоволствие, но признава, че днес й е доста полезна в работата. Някъде от това време датира интересът й към маркетинга -за кратко е маркетинг асистент в „Стамбули“ - една от първите вериги магазини в България. Съдбата я довежда в PR агенция „Уикпрес“. Едва там Гергова открива, че „това е, което съм търсила цял живот. Завърших задочно в Софийския университет, работех и учих едно-временно“. След това, може би по навик, Мария Гергова постепенно завършва „всичко, каквото ми попадне по света и у нас - специализираните курсове на IPRA, London School of PR
и т.н.“. Година и половина по-късно създава заедно с приятелите си United Partners.
Тичай за поканите „Започнахме от А и Б“, казва Гергова. Според нея именно това, че са създали агенцията сами и са минали по целия път, учейки се от грешките си, им помага изключително много в момента. „Аз съм минала през всички нива, вериги и всички малки дейности. Чела съм вестниците, правила съм мониторин-га (пресмониторинга и анализирането на публикациите е една от основните дейности на PR агенциите, отговарящи за връзките с медиите на даден клиент - бел. ред.), анализирала съм, изрязвала съм статиите, сканирала съм ги. Ходила съм да раздавам поканите лично до журнали-стите“, разказва Мария Гергова с усмивка и заключава: „Когато познаваш целия този път, е много по-различно, отколкото когато си сложен за директор или мениджър на някаква фирма, без да познаваш процеса.“ Тъкмо затова й трябва доста време да се сети за конкретен казус, свързан с нейно трудно решение (вижте „Трудното решение“). „Не съм имала истински трудности. Някак естествено съм стигала до решенията си, но това е така, защото съм се развила естестве-но“, казва Гергова.
Както много други мениджъри, започнали от нулата, и съу-правителката на United Partners е научила много от основните бизнес правила в движение „Непрекъснато купувам и чета литература, свързана с бизнес и мениджмънт. Когато и където се чувствам недотам подготвена, търся помощ отвън - съвети, консултации, консултанти“, казва Гергова. PR индустрията във всичките й разновидности (вътрешни комуникации, връзки с медиите, политически, финансов, кризисен PR и т.н.) е една от най-бързо променящите се професии. И това е нормално - както и рекламата, PR е функция на бизнеса на клиентите и съществува и разчита на изключително бързо променящата се медийна среда. Всеки път, когато се наложи нов канал за комуникация, PR агенцията трябва да е готова да посрещне всички произтичащи от това предизвикателства. „Трябва да се обучаваме непрекъснато, защото постоянно излизат нови, интересни неща“, казва Гергова и разказва как на международната PR конференция, организирана този месец в София по случай встъпването й в длъжност като президент на IPRA, е имало няколко „по-възрастни колеги, които помнят как едно време са изпращали прессъобщения по пощата или по факса - нещо, което днес дори не можем да си представим.“
Делегирай трудно
Гергова признава, че дълго й е било изключително трудно да делегира задачи и отговорности на служителите си. Което се отразява силно негативно на времето за стратегически дейности. Както впрочем и на личния й живот. Първото е предмет на изключително усилено мислене и планиране на бъдещите дейности. А второто Гергова определя като най-трудния въпрос. „Живея с постоянни угризения, че липсва баланс. Старая се да променя това. Понеже нито е добре да живееш с угризения, нито без баланс.“
За да промени това, тя започва много по-усилени обучения на хората в агенцията. „Сега има повече и по-можещи хора около мен“, описва резултата Гергова. Така вече все по-ряд-ко й се случва, когато реши да
прекара един приятен SPA уикенд, междувременно да й звъннат 100 пъти за дребни, оперативни въпроси и в неделя да си плати за почивката, а да си тръгне уморена.
При подбора на служители тя предпочита младите хора: „Поради спецификата на нашата професия и вече изградените стандарти и процеси на работа в агенцията - пълно отдаване, много енергия и денонощна работа, в повечето случаи наемаме хора, току-що завършващи университет. Предоставяме възможности и за стаж, което в много от случаите работи като опознавателен период. Ако се харесаме, продължаваме заедно напред“, обяснява Гергова. Осемдесет процента от стажантите остават на работа, повечето от тях - поне за пет години. А пък средната възраст на екипа е едва 27 години.
Като доказателство, че тази политика дава добри резултати, Гергова посочва Деница Илиева. Тя започва като стажант в агенцията през 2004 г., а в момента е акаунт директор. Впрочем Илиева беше натоварена с цялостната организация и провеждането на споменатата международна конференция „PR 3.0“.
За Мария Гергова е важно „да заразяваш екипа с ентусиазъм, да си близо до хората, с които работиш, да има взаимно дове-рие“. Двете с Гергана Василева успяват да създадат и поддържат в агенцията такава атмосфера, която постоянно произвежда добри професионалисти. Често служители на United Partners са търсени и привличани от останалите компании на пазара. Гергова отчита това като една от грешките си: „Това е едно от нещата, които ще променим, защото в момента структурата на агенцията е доста плоска. Може би това не създава достатъчно възможности за развитие на хората... Сега търсим начини да дадем на хората мотивация да се развиват. Да знаят откъде тръгват и накъде отиват“, обяснява тя.
Както и цялата индустрия,
агенциите, които искат да останат на върха, също трябва да се променят непрекъснато. Затова и United Partners постоянно търси нови възможности за подобряване на организацията на работа. „В момента приключваме организационен одит на компанията. Надявам се това да повиши ефективността на екипната работа. Освен това сме в процес на разработка на корпоративен интранет, което също се надяваме да подобри ефективността на работата и корпоративната култура“, посочва Мария Гергова.
Here comes success*
Всички тези усилия водят до логични резултати: United Partners традиционно е сред топ 10 на най-големите на пазара, като за 2008 г. приходите й са над 2 млн. лева, отчитайки ръст от 25% спрямо 2007 г. Агенцията си партнира с големи международни компании като Manning, Selvage & Lee, GlobalCom и други. United Partners бяха първата българска агенция, която спечели награда от най-престижния PR фестивал, Golden World Awards, организиран от IPRA -през 2003 г. с проекта „БГ тийн инфо“ за Procter & Gamble. Има много награди и от конкурса на Българското дружество за връзки с обществеността „PR Приз“. От 2003 г. до 2005 г. три пъти поред печели признанието на българските практици в годишната PR анкета на „Капитал“, както и още веднъж - през 2007 г.
Изборът на Гергова начело на IPRA - най-голямата организация, обединяваща PR практиците по света, определено е че-решката върху тортата от постижения на United Partners. „Това е признание за нашата млада индустрия и за личните качества на Мария. Като едни от основателите на PR индустрията в България и двамата знаем какви усилия се изискват, за да постигаш успехив този динамичен бранш и да се задържаш на върха“, коментира Николай Неделчев, управля-вител на комуникационния хол-динг Publicis MARC Group.
Като президент Гергова ще отговаря за политиката на организацията в една от най-интересните години, откакто IPRA съществува. Като оставим настрана финансовата криза и всички следствия от нея за PR индустрията, на IPRA й предстои да реорганизира структурата си и още по-важно - да осъвремени етичния си кодекс, който е смятан за международен еталон. Гергова определя това и като своята основна цел за тази година: „Едно е да работиш преди 50 години, когато този кодекс е бил създаден, съвсем различно е сега. Етичните норми се запазват, но изискванията към нас като PR специалисти за поведение в дигиталния свят би трябвало да са малко по-различни“, смята тя.
А колкото до Metropolis, PR агенцията партнира на движението за електронна музика, но по-скоро от страст към денс музиката, отколкото от финансов интерес. „В тази музика откривам ритъма на моя живот. Много бързо тече и с много дум-дум“, смее се Мария Гергова.
***
* „Ето, идва успехът“ - от англ., заглавие на песен на Iggy Pop.
Чуйте и вижте Мария Гергова на KARIERI.bg
***
За кого искате да прочетете в Pro. File? Пишете ни на karieri@capital.bg. Всички текстове от тази поредица можете да намерите в рубрика Pro.File на KARIERI.bg.

Последните капки на рекламния порой

Капитал - 34 стр.
Последните капки на рекламния порой

Борислав КАНДОВ

Тв каналите се радват на чудесни резултати за 2008 г., но те едва ли ще се повторят през 2009 г.
"Никоя благословия не трае вечно."
Може би би било добре мениджърите на тв каналите в България да си закачат табелка с този цитат на римския драматург Плавт на стената, тъй като през 2009 г. честичко ще им се налага да си припомнят мъдрите му думи.
Въпросните приходи бележат може би последната от златната поредица години за тв рекламата в България, поне до края на стагнацията на рекламните инвестиции. Мониторингът на пийпълметричната агенция GARB (изготвян заедно с "Маркет ЛИНКС") показва, че през изминалата година сумите, вложени в тв реклама, са нараснали с поне 22.4% спрямо 2007 г. Рекламодателите са закупили от следените осем канала рекламно време за 693.419 млн. лева, срещу 566.735 млн. лева през 2007 г.
GARB следи 8 от тв каналите в страната - bTV, "Нова тв", Канал 1, Fox Life, Diema, Diema Family, "Евроком" и TV7. Мониторингът не включва рекламите на sms игри, продажба на мелодии и картинки за мобилни телефони и концертна дейност. Данните са базирани на официалните тарифи на телевизиите и не отчитат комисионите, отстъпките за обем и бартерните сделки на рекламните агенции, медия шоповете и рекламодателите, купуващи директно рекламно време. За получаването на по-реална представа за рекламните инвестиции от тези суми е прието да се вадят от 15% до 50%.
Лидер остава bTV с 9.4% ръст и приходи от малко над 319 млн. лева. Макар че отново остават втори, "Нова тв" отчитат доста по-голям ръст в процентно изражение - 22.4% до 210.6 млн. лева. Но най-рязко са нараснали приходите на TV7. Придобитата наскоро от Ирена Кръстева медия е привлякла почти два пъти повече рекламни левове в сравнение с 2007 г. - 42.684 млн. лева (15.130 млн. лева през 2007 г.), или 182.1% ръст. "Ръстът се дължи основно на програмното ни съдържание. По принцип спортните събития, основно футболът, генерират най-голяма гледаемост и съответно рекламни приходи", обяснява Росица Ангелова, директор "Маркетинг и продажби" в TV7. Като допълнително предимство пред конкурентите тя посочва разнообразната програма, която се стремят да предлагат - например всяка четвъртък вечер пускат само европейско кино.
Тъжното пропадане на държавната "Канал 1", което за пръв път се забеляза в данните за първите шест месеца на 2008 г. (които можете да видите на capital.bg), продължава и до края на годината. Телевизията е единствената, която отчита спад в привлечените инвестиции от 22.1% - 27.7 млн. лева срещу 35.6 млн. лева през 2007 г. Едно от обясненията може да бъде Европейското първенство по футбол, което бе излъчено от Diema (съответно допринася за добрите резултати на кабелния канал).
Ани Димитрова, директор "Маркетинг и реклама" в БНТ, все пак отбелязва, че през втората половина на годината (тя заема поста от юни 2008 г.) телевизията е успяла да повиши приходите си. "За разлика от другите телевизии ние още през септември миналата година свалихме рекламните си тарифи с 30%, като това не важи за праймтайма - новините и пояса, който се оформи около "Дързост и красота", обяснява Димитрова. Освен тази проактивна политика Димитрова се опитва да създаде по-активни взаимоотношения с рекламодателите. Това е довело до сключването на договор с Първа инвестиционна банка за пакетна реклама на стойност 500 хил. лева през 2009 г., както и ексклузивен годишен пакет с "голяма рекламна агенция на стойност 5 млн. лева". Димитрова не пожела да обяви името на агенцията, позовавайки се на търговската тайна.
Все пак има и добра новина за тв каналите - четирите най-големи групи рекламодатели през 2008 г. развиват бизнес, който не се очаква да пострада значително от финансовата ситуация в страната. Като най-голям рекламодател на тв пазара тази година се проявяват телекомуникационните компании, които са вложили общо 92.5 млн. лева (виж графиката). Финансовите институции са свили значително бюджетите си през втората половина от годината. За периода януари-юни те вложиха 32.1 млн. лева, а от юли до края на годината - едва 14.7 млн. лева.
Все още е прекалено рано да се правят стабилни прогнози за развитието на пазара през 2009 г. Едно е ясно - свиване ще има. Въпросът, който ще тормози медиите и рекламните агенции, е колко голямо ще бъде то.

Операция "Шок" и "Уикенд"

Капитал - 32 стр.
Операция "Шок" и "Уикенд"

Зорница СТОИЛОВА

Масовите вестници бързо превземат територия от "сериозната" преса
Ако трябва да опишем една от най-любопитните медийни тенденции през последните няколко години в сензационната стилистика на булевардната преса, тя би звучала така: "Сериозната преса под черна магия?" или "Всекидневниците ще гинат?".
Встрани от шегата обаче т.нар. жълти издания, доскоро считани за маргинални, започнаха да излизат от компроматната схема и да печелят доверието на аудиторията като източници на алтернативна информация. На фона на световния спад в интереса към четенето на вестници и стагнацията на рекламния пазар изданията на масовата преса в България увеличават публиката си двойно само за последната година според социологическите проучвания. (виж графиката) Точно обратната тенденция се наблюдава при т.нар. сериозни вестници, които пък все повече губят популярност сред хората.
Възходът на булевардната преса
Началото на българската таблоидна преса беше мътно. От първите страници се продаваха измислени истории за неизлечимите болести и битовите драми на позабравени икони от прехода. Тиражираха се съчинени компромати и откровени лъжи, а истински мръсните истории на прехода оставаха непубликувани и неразказани. "Калният" период на булевардната преса обаче като че ли поприключи. Тя разшири много своята аудитория и достигна тиражи, които не са постигали и най-популярните всекидневници в страната. Придоби финансов ресурс и разкри и адресите си. И макар собствеността на някои издания все още да не е изяснена, те успяха да привлекат рекламодатели и сериозни журналисти за свои автори. И направиха сериозен завой от шоубизнеса към политиката и разследванията за криминалните герои на 90-те. Разбира се, огромна част от техните разследвания и анализи са много далеч от етичните и професионални стандарти на модерната журналистика, но въпреки това тенденцията е по-скоро тонът да се нормализира. Ако преди те публикуваха преди всичко измислици, сега модерният жанр е да се пишат недоказани полуистини.
Някои от най-шумните политически скандали, които разтърсиха обществото през последните години, тръгнаха първо от страниците на масовата преса - злоупотребите на бившия директор на "Топлофикация " Валентин Димитров и бившия енергиен министър Румен Овчаров, аферата със сръбския наркотрафикант Будимир Куйович, уволнението на журналиста от "Нова тв" Георги Коритаров, данъчните измами на бизнесмена Христо Ковачки и т.н.
Според издателите на най-тиражния седмичен таблоиден вестник "Уикенд" (295 000 хиляди в последния си брой) Мартин Радославов и Недялко Недялков преходът на булевардната преса към по-сериозни политически и икономически теми е естествен процес, който отразява и промените в нагласите на самото общество. "Ние сме комерсиална медиа и се водим от интересите на своята публика", обяснява Недялков и продължава. "Ако на хората доскоро им бяха интересни истории от шоубизнеса, в тази все по-криминализирана атмосфера, в която стават все повече поръчкови убийства и далавери, а няма разкриваемост, те не могат да се вълнуват само от гащите на Лили Иванова."
Мартин Радославов казва, че най-четените им и търсени материали са тези от поредицата "БГ олигарси", в която те представят онези богати хора в България, които не могат да дадат отговор защо са толкова богати. "Безкрайното щракане с пръсти и гледане на риалити програми приключва в един момент и хората започват да си задават въпроса защо живеят толкова зле, въпреки че сме членове на Европейския съюз, а една и съща групичка от хора се оказва замесена във всяка нередност в държавата." Публиката вече очаква да чуе конкретни отговори от медиите според издателите на "Уикенд" и те заявяват амбиции да привличат към изданието все повече стойностни автори и да печелят доверието на читателите си, като дават отговори на наболели обществени проблеми.
Журналистът Явор Дачков е един от популярните колумнисти във в. "Уикенд". Той разказва как в началото му се е наложило да преодолее собствената си претенция и негодувание към жълтата преса, но се е съгласил да пише за седмичника, защото "в него има ирония, има живот, нещо, с което се отличаваха т.нар. сериозни вестници в началото на прехода". Той допълва, че в "Уикенд" не прави компромиси със собствената си позиция и линия. И още нещо - "Той се превърна в лидер на мнение. Традиционните вестници започнаха да му отговарят от своите страници, без да ги е провокирал, което говори, че е фактор и че има значение", коментира Дачков.
Според медийните експерти стремежът на масовата преса да се ангажира с политически послания и да придобива обществена значимост е огледален и взаимно свързан на процеса на разколебаването на доверието в мейнстрийм изданията. Тази тенденция може да бъде проследена в социологическото проучване на агенция "Алфа рисърч" какви вестници четат българите, което те провеждат сред пълнолетното население два пъти годишно.
Златка Учикова, младши изследовател в "Алфа рисърч", коментира резултатите от последните няколко години: "Данните за спада на аудиторията на печатните издания не е за сметка на промяна на самата им аудитория като типология просто същите хора са започнали да четат по-малко вестници като цяло." В същото време обаче читателите на двата включени в мониторинга масови вестника "Шок" и "Уикенд" се увеличават значително. Учикова обръща внимание, че има значителна промяна в профила на аудиторията на вестник "Уикенд" за този период. Ако през 2007 г. той се чете предимно в малките градове и селата от хора с ниски доходи, които упражняват ръчен труд, в последните години значително е нараснал делът му в София и областните градове. Все повече го четат хора с доходи над средното за страната във възрастовата група 31-50 години. Или част от публиката на мейнстрийм изданията започва да търси по-масовите вестници.
Георги Илиев, издател на вестниците "Шоу", "Доктор", "Над 55", "Женски тайни" и "Врачка", предпочита да нарича своите издания независима преса. Според него традиционните медии, или т.нар. сериозна преса, са зависими от политически и корпоративни интереси. В тези вестници човек знае какво е написано още преди да ги е прочел. "Те поднасят, изкривяват или въобще не публикуват новините в зависимост от това чии интереси обслужват. Затова и тиражите им се сриват", коментира той.
Едно от възможните обяснения за миграцията на по-платежоспособната и образована публика към булевардната преса е търсенето на изпреварваща и алтернативна информация. "В традиционната преса се повтаря една и съща информация, преразказана с различен стил. Цитират се обвиненията и квалификациите, с които се замерят политиците. Докато булевардната преса говори в прав текст и затова внушава доверие", дава предположение Огнян Златев, управител на Центъра за развитие на медиите. Той обаче обяснява, че сриването на авторитета на сериозната преса не е български феномен, а световна тенденция. Леката, развлекателна информация, която отвлича хората от битовите им проблеми, се радва на много по-голям интерес. Като това са явления, характерни не само за печатните издания, а за всички видове медии. Все по-малко стават чисто информационните радиостанции. Телевизиите печелят най-много от риалити форматите си, не от новинарските си емисии. А в интернет най-посещавани са сайтовете за знаменитости.
Тиражи и рекламни обеми
Възходът на булевардната преса е още по-любопитно явление в контекста на свиващия се рекламен пазар, на който традиционните издания се опитват да запазят позициите си и на двата пазара, на които се конкурират - за вниманието на публиката и за инвестициите на компаниите. "Появата на жълтите вестници повлия на тиражите на всички в негативна посока", признава главният редактор на "168 часа" Николай Пенчев (част от "Вестникарска група България", която издава всекидневниците "24 часа" и "Дневен Труд"), но твърди, че най-малко това се отразило на изданията на ВАЦ. Той обръща внимание, че в този аспект булевардните издания се явяват конкурентни на всички издания в България, още повече че аудиторията в страната е твърде хомогенна. Като изключим специализираните бизнес издания, които имат твърда публика, на практика всички на пазара се борят за едни и същи читатели.
В кабинета на Пенчев стените са облепени с ключови заглавни страници на най-популярните британски таблоиди The Sun, Sunday Mirror и News of the world. Той разказва, че стремежът на "168 часа" е да вземе най-доброто от западната таблоидна преса - да предлага интересни истории и разследвания, придружени с доказателства, а също и по-хумористични анализи на политически и обществени теми. Той добавя, че неговото издание не се състезава с жълтата преса, така както тя се разбира в България, защото се развиват в две различни полета. "Те публикуват материали, които може и да са верни, но не са доказани - нямат източници, нямат свидетели, които да излизат с името си, нямат снимков материал. От тази гледна точка това са едни брилянтно написани и измислени неща, които обаче за мен не са истински вестници", обобщава Николай Пенчев.
Макар при булевардната преса все още да съществува съмнението за достоверността на публикуваните материали, издателите на масовата преса твърдят, че вече генерират по-сериозен интерес от страна на рекламодателите. Издателят на вестник "Уикенд" Мартин Радославов разказа пред "Капитал", че седмичникът е регистрирал увеличение на рекламните си приходи с 60% за януари тази година в сравнение със същия период на миналата.
Издателят на "Шоу" Георги Илиев твърди, че понякога му се налага да връща рекламодатели, особено за вестниците "Над 55" и "Доктор". "Дори от 28 февруари ще се принудим да увеличим с осем страници обема на пенсионерското издание, без да вдигаме продажбената цена от 30 стотинки, защото е преляло от реклами", разказва той и продължава: "Предпочитаме да поддържаме висок тираж с качествени четива и илюстрации и да оптимизираме рекламните обеми, така че да не досаждаме на своите читатели. Това ни носи успех вече десет години."
Въпреки завоя към по-сериозни теми и амбициите на издателите да спечелят обществена значимост булевардната преса все още не е изоставила неетичните практики и е далеч от стандартите за качествена журналистика. Еволюцията й обаче заслужава положителна оценка - макар и далеч от идеалното, положението сега е по-добро отпреди няколко години. Тъжната новина е повече за другите вестници. Защото, честно, виждате ли граница между непроверените слухове на масовата преса и "истините", които публикуват голяма част от мейнстрийм изданията?

Доц. д-р Орлин Спасов, преподавател във факултета по журналистика в СУ*: Пресата се отказа от усилието да формира обществено мнение

Капитал - 33 стр.
Доц. д-р Орлин Спасов, преподавател във факултета по журналистика в СУ*: Пресата се отказа от усилието да формира обществено мнение



-На какво се дължи възходът на булевардната преса?
-Медийният модел, възприет в хода на прехода, насърчи този процес. България задълго се отказа от възможността да развие пазара в посока на качествени медии. Водещите всекидневници се ориентираха към съчетаване между сериозно и жълто съдържание, за да покрият по-широка публика и да реализират бързи печалби. И до днес този вид хибридизация определя облика на най-тиражните всекидневници като „Дневен Труд“, „24 часа“ и др. Те не са нито образец на типично качествена преса, нито на чисто таблоидна. През последните две-три години някои от жълтите издания започнаха един вид да претендират, че са „новите” „Дневен Труд“ и „24 часа“, но в седмичен вариант, и да дават заявка за роля в самия център на публичността. Ако България имаше по-добре развита сериозна преса, достигаща до повече читатели, и ако сериозният компонент в хибридните вестници категорично беше натежал по страниците им, жълтият възход нямаше да е възможен в такава степен.
-Как си обяснявате тенденцията на деполитизация на традиционните медии и в същото време на политизиране на масовите вестници?
-Най-тиражните всекидневници трайно отказаха да се идентифицират като разпознаваеми по политическата скала ляво-център-дясно. Основните вестници у нас тръгнаха по линията да бъдат по-скоро „народни”, без да застават зад определени политически ценности (последното не би означавало непременно и партийни). Резултатът е, че пресата стана доста конюнктурна, доста популистка, тя започна често да следва общественото мнение и лесно да се отказва от усилието да го формира. От друга страна, самата жълта преса също не е политизирана в традиционния смисъл на думата. Например „Уикенд“ ляв, центристки или десен вестник е? Тук традиционно вестниците искат да са на всички, което подрива една от ключовите задачи на пресата: да формира обществено мнение чрез плуралистично сблъскване на различни визии за реалността. Жълтата преса обаче извърши друг важен ход. Тя започна да разработва теми, засягащи политиката, да произвежда послания, които й позволяват да претендира за сериозност и оттук - за обществена ангажираност. Всъщност виждаме как жълтите издания до голяма степен повтарят опита на централата преса в стремежа да съчетаят таблоидното съдържание с някои по-сериозни моменти. Сега обаче хибридизацията става откъм жълтата страна. Жълтата преса вкарва сериозни моменти, за да разшири влиянието си. За да се легитимира по-добре и да получи повече тежест.
***
*Доц. Орлин Спасов заедно с доц. Георги Лозанов са инициатори на проекта „Лаборатория за медиен мониторинг“, който ще следи поведението на медиите в хода на кампанията за Избори 2009.

Никола Саркози обича послушните медии

Банкер - 43 стр.
Никола Саркози обича послушните медии



Само 34% от французите смятат, че медиите в страната им са независими от президента. На обратното мнение са 57 на сто от анкетираните. И вероятно не без основание. На пресконференции една от любимите реплики на Саркози към журналистите е: „И не забравяйте, че познавам вашите собственици!" Добър „познат" на президента е например Мартен Буйге, притежател на TF1, една от трите най-гледани телевизии във франция. Същото важи за Арно Лагардер, в чийто концерн влизат радио „Юрол 1", списание „Пари мач" и „Журнал дю диманш". Твърди се, че именно Лагардер е блокирал сензационното разкритие, че Сесилия, тогавашната съпруга на Саркози, не си е дала труда да гласува на втория тур на президентските избори. В отлични отношения е френският държавен глава и със Серж Дасо, собственик на вестник „фигаро" и член на президентската партия, а също и с Бернар Арно, притежател на изданието за икономика „Еко". Мосю Арно има в актива си дори шаферство при първата сватба на Саркози. Освен това г-н президентът често предприема разходки с велосипед в компанията на Франсоа Пино, собственика на „Поан". Не изглеждат съвсем случайни и жестовете на Венсан Болор, собственик на телевизионната мрежа „Директ 8". След президентските избори през 2007-а той преотстъпи на Саркози луксозната си яхта. Пак същият милиардер му предостави и частния си самолет за пътуването с Карла Бруни до Египет. Всички тези олигарси, разбира се, са свързани със Саркози нетолкова от сантименталност, колкото заради бизнеса си. Освен акциите в медиите много от тях ръководят и фирми, които се нуждаят от държавни поръчки. При това положение за президента също не е особено трудно да им поиска някоя и друга „дребна услуга". Към „дребните услуги" без съмнение принадлежи уволнението на известния журналист Патрик Поавр д'Арвор. В продължение на 21 години той водеше главните вечерни новини на Тф1 - най-гледаната емисия в страната, и се бе превърнал в истинска институция за френското общество. Д'Арвор бе прогонен от телевизията заради въпрос по време на пресконференция. Във връзка с първото участие на Саркози в среща на Г-8 новинарят го попита дали не се е чувствал като възбудено момченце, успяло да се вреди да си поиграе с големите батковци. Всъщност Тф 2 на Мартен Буйге, от която бе изпъден д'Арвор, отдавна е наричана от левицата и от другите медии Теле Capко. Скандалът с Д'Арвор (заменен с някоя си Лоране ферари, за която се твърди, че е била любовница на Саркози) не е единственият пример за намеса на президента в редакционните дела. Сред журналистическата гилдия се въртят доста приказки за телефонни обаждания в редакции, за„добронамерени съвети" и откровен натиск. Не бива да се забравя и склонността на медиите към автоцензура. Куриозен пример за това е „ретуширането" на президентските тлъстини на снимки, публикувани през 2007 г. в сп. „Пари мач" на олигарха Лагардер. В случая новият главен редактор явно не е искал да го сполети съдбата на неговия предшественик - през 2005 г. Ален Женстар бе отстранен, след като публикува на корицата снимка на Сесилия Саркози с любовника й Ричард Атиас. В излязла миналия юни книга несретният Женстар разказва за напразните си усилия да омилостиви вбесения рогоносец. Опитите да се свърже с него продължават пет дни. „Никога в живота си не съм провеждал подобен телефонен разговор. Той (Саркози) демонстрираше хладно насилие. Целият треперех. Каза ми: никога няма да забравя какво ми направи." Всичко това впрочем не е нещо ново край Сена. През 60-те години генерал Дьо Гол повери на политика Ален Пейрефит контрола над телевизионните новини и даваше интервюта само на журналиста Мишел Дроа. Социалистът франсоа Митеран пък, който също недолюбваше Патрик Поавр д'Арвор, предпочиташе да контактува само с журналистките Кристин Окрент и Ан Синклер. По странно стечение на обстоятелствата те бяха и съпруги на негови министри.

„Градски вестник" заглъхна

Труд - 22 стр.
„Градски вестник" заглъхна



Безплатният „Градски вестник" за София, издаван от собствениците на „Капитал" и „Дневник", е спрян, разбра „Труд". Репортерите научили за това в четвъртък, след като приключили работа по броя. „През следващата седмица няма да излиза „Градски вестник". Водят се преговори с инвеститори и се надявам скоро да се възстанови", коментира вчера шефката на всекидневника Димитрана Александрова.
„Градски вестник" тръгна преди 4 месеца. Като безплатно, издание трябваше да се издържа само от рекламодатели. Неясно по какви причини обаче това явно не се е получило досега. Вероятно едно от обясненията е, че сериозните рекламодатели предпочитат да влагат парите си в сериозни вестници.

Хайде на Safari

Капитал - 62 стр.
Хайде на Safari

Асен ГЕОРГИЕВ

Докато през седмицата в онлайн пространството се шумеше около намеренията на Европейската комисия да се опита да принуди Microsоft да отдели своя браузър от
операционната система Windows или поне да позволи той да е равнопоставен на други конкурентни програми, програмистите на Apple пуснаха за свободен даунлоуд бета-версията на Safari 4.
Преди около месец, на 26 януари, Microsoft отвори своите сър-въри за потребителите, желаещи да свалят и изпробват RC1 (release candidate 1) версията на Internet Explorer 8. Сред нововъведенията, които попадат в нея, има доста полезни функции
като Аccelerators и Web Slices, но за момента тя не е имунизирана срещу неочаквано забиване. В сравнение с IE 8 RC1 бра-узърът Safari 4 изглежда доста по-изчистен. Освен това във версията са направени някои съществени подобрения, които указват влияние върху функционалността й. Сред най-значимите попадат опцията за търсене в архива с отваряни сайто-ве, възможност за уголемяване или намаляване на цялата страница, „умно“ адресно поле, както и енджинът за джава скрип-тове Nitro, който според Apple, превръща техния браузър в най-бързия на пазара.
Чисто и просто Първите впечатления от програмата са в съзвучие с очакванията, които потребителите имат по повод който и да е продукт на Apple. Интерфейсът е мини-малистичен, на екрана се виждат само необходимите икони и прозорци. Добро хрумване е свойството Top Sites. Самото име подсказва, че това е място, където пред вас са визуализирани он-лайн дестинациите, където най-често се застоявате. Този екран може да се появява при всяко стартиране на браузъра, а също и при всяко отваряне на нов таб -изборът е ваш. Chrome и IE 8 RC1 предлагат подобни функции, но тази на епълския браузър излиза едни гърди напред заради графичното оформление в стил iPhone, където сайтовете са изобразени триизмерно.
Ако паметта често ви изневерява, ще харесате и възможността за търсене в архива със страници, които сте посещавали. Така например, ако някъде сте срещнали термин, който трябва да намерите на часа, но не си спомняте конкретния сайт, използвайте тази търсач-ка и тя ще ви насочи. Ако пък сте си забравили очилата вкъщи и четенето на шрифт с размер 8 ви е почти невъзможно, то с една бърза клавишна комбинация (ctrl+ +) можете да увеличите размерите на целия сайт. „Умното“ поле за търсене, което е интегрирано в браузъра, е свързано със софтуера Google Suggest и когато започнете да пишете нещо в полето, под него ще се появяват предположения какво смятате да въведете.
От Apple твърдят, че новият им браузър зарежда страници по-бързо от всички конкуренти благодарение на енджинът за джава скриптове Nitro. Това е малко спорно поради простата причина, че към момента няма начин за обективно сравняване на скоростта на програмите за сърфиране в интернет. По субективно усещане обаче наистина Safari 4 пести от времето ви. Сайтовете се зареждат по-бързо, отколкото под IE8 RC1 и Firefox 3.06.

Среден три

Капитал - 55 стр.
Среден три

Мара ГЕОРГИЕВА

скате да правите бизнес в Китай, но партньорът ви не знае английски, а вие - нито дума
на китайски.
Има решение. Още преди седем години изобретателят Койчо Митев получи патент за чип, който след вграждане в телефона или компютъра преобръща речта и позволява комуникация на майчин език (без значение кой) в реално време, без помощта на преводач. Митев е получил много медали и отличия от цял свят, но нито лев за фи-
нансиране на разработката си.
„Около 70% от изобретенията в страната се създават от частни лица, но държавата не ги подкрепя“, казва Живко Желев, управител на „Кеит“ - София. Компанията е сред отличените в Националния конкурс за иновативно предприятие, който се провежда за пета година.
Стефан Лилов, директор бизнес развитие в софтуерната фирма „Бианор“ - София, също мисли, че иновации в днешно време се правят трудно заради липсата на достъп до финанси. „Ние сме млада компания с адски много идеи. Но ги финансираме със собствени средства“, обясни Лилов. „Бианор“ също бе отличена в конкурса за ино-вативно предприятие.
„Софтуерният бранш е специфичен за инвестиране. Единствените активи на дружествата са човешкият капитал и лицензите. Затова не се радваме на вниманието на банките“, коментира Георги Халачев, изпълнителен директор на „Орак инженеринг“. Фирмата спечели наградата за иновативно малко предприятие на 2008 г. Според Халачев обаче тъкмо липсата на зависимост от финансови институции е една от причините софтуерните компании да не са сред силно засегнатите от глобалната криза.
Делът на иновативните фирми в България е 20% от всички предприятия в индустрията и услугите. По този критерий страната е на едно от последните места в ЕС, където процентът е 39. Това отчита иновационният индекс на българските предприятия, който е част от традиционния доклад „Иновации.бг 2009“. Документът се изготвя вече за пета година от фондация „Приложни изследвания и комуникации“. Индексът показва и една добра тенденция - общият брой на българските фирми, които осъществяват иновации, се е увеличил с между 3 и 9 процентни пункта за последните две години. Около една трета от компаниите инвестират в новости всяка година, 90% от тях не намаляват бюджета си за тази цел, а половината дори са го увеличили през 2008 г. спрямо 2007 г. Около 7% до 10% от предприятията обаче въвеждат иновации спорадично. Най-много нововъведения се правят в секторите „Компютърни тех-нологии“ (80% от европейското равнище) и „Добивна промиш-леност“ (87.5%). Но фирмите за услуги продължават значително да изостават от средноевропейските показатели.
Според Руслан Стефанов, ръководител на групата „Инова-ции.бг“, почти всяка трета от фирмите отчита като основна иновационна дейност придобиването на машини, оборудване и софтуер.
Станислав Петков, председател на надзорния съвет на „Спарки груп“, смята, че кризата ще ускори плановете на компанията за иновации. „Защото само с нови машини и технологии ще можем да продължим да правим нови продукти и да привличаме вниманието на по-требителите“, казва той. „Спар-ки Елтос“ спечели наградата в конкурса в категорията за средно и голямо предприятие. Според главния изпълнителен директор Николай Кълбов фирмата ще инвестира 8 млн. лв. за обновяване и модернизиране през тази година.
***
Статистика
¦ 70% от новаторските компании извършват едновременно повече от един тип иновация - продуктова, процесна, организационна, маркетингова.
¦ За 29% иновационната дейност е в обучението на персонала, а за 22% тя е синоним на въвеждането на нови продукти и услуги на пазара, отчита „Иновации.бг 2009“.

Абонантът е онлайн

Капитал - 35 стр.
Абонантът е онлайн

Александър АЛЕКСАНДРОВ, Барселона

Новите номера на мобилната индустриа в битката с кризата
Измина точно една година, откакто бившият шеф на Vodafone Арун Сарин предупреди мобилните оператори, че скоро голяма част от приходите им могат да бъдат "откраднати" от интернет компаниите. От технологични гиганти като Google, Yahoo и Skype. В момента ставаме свидетели на отговора, който телекомуникационната индустрия е подготвила. Интернет базираните приложения попаднаха във фокуса на тазгодишното изложение Mobile World Congress - най-големият форум на тема "безжични услуги" в света, който завърши преди седмица в Барселона.
Новините по темата бяха много и все глобални. На първо място няколко десетки мобилни оператори от целия свят обявиха плановете си да създадат съвместимо чат приложение, което ще позволява на техните потребители да виждат статуса на своите контакти и да осъществяват с тях безжична текстова комуникация в реално време. Гигантът Vodafone пък се договори с Opera Software да разработи браузър, специално за абонатите на британската група. От своя страна Telecom Italia Mobile представи първия по рода си контакт лист, базиран на местоположението на мобилните потребители. Услугата се нарича I'M TIM и може да предостави детайлна информация за статуса на потребителите, чиито имена фигурират в телефона ви, както и разнообразни възможности за комуникация с тях, посредством текстове и съобщения в реално време, SMS или глас. Социалните мрежи, чат услугите и другите интернет базирани приложения също вече мигрират към мобилна среда и много от клетъчните оператори изглежда са научили този урок.
Налага се обаче въпросът
дали отговорът на телекомите е навременен
На форума в Барселона като че ли витаеше остана усещането, че тази година фокусът вече беше отместен от мобилните оператори, като Vodafone и T-Mobile и е пренасочен към технологични компании като Yahoo!, Skype и Microsoft. Корпорацията на Бил Гейтс например използва изложението, за да представи своята нова концепция за мобилна операционна система, чието превъплъщение е платформата Windows Phone. Skype пък обяви партньорство с Nokia и показа версия на своя популярен софтуер, пригодена за устройства от типа MID (Mobile Internet Devices), които според мнозина още тази година ще променят модела на достъп до мрежата. "Представянето на първото завършено приложение за интернет комуникация, насочено към мобилни интернет устройства намалява разстоянието между телефона и компютъра и подчертава нашата визия за достъпна комуникация навсякъде", заяви Скот Дърчлаг, главен оперативен директор на Skype, пред журналисти в Барселона.
Предимството на интернет компаниите в случая е, че са много по-динамични и готови бързо да отговарят на промените, много по-отворени са към конкретните предпочитания на потребителите и са способни за броени месеци да превърнат една нова услуга в глобален лидер на съответния пазар. Ако на мобилните оператори трябваха няколко години, за да излъчат ново "killer - приложение", което да повтори успеха на SMS-ите (и според мнозина те все още не са успели), то в уеб - сегмента ново превъплъщение на концепцията "killer app" се появява по няколко пъти всяка година. Мобилните оператори от своя страна обаче имат един важен коз - те притежават инфраструктурата, върху която ще се развиват онлайн услугите от следващо поколение.
Тазгодишното издание на Mobile World Congress беше посетено от над 47 000 души, които получиха възможността да разгледат щандовете на 1300 представители на мобилната индустрия, софтуерни разработчици, медийни и интернет компании, както и производители на навигационно оборудване. Според организаторите на изложението, икономическата криза не е повлияла на броя на участниците, а
истинското отражение ще се усети едва догодина
когато ще дойдат заявките за участие в конгреса през 2010 г. Подобни са и мненията на много от изложителите, според които браншът има шанс да запази ръста си през следващите 12 месеца, но при условие, че мобилните услуги станат по-разпознаваеми като източник на ефективност и производителност, отколкото като луксозен и имиджов продукт. "Производителите на мобилни телефони за поколението над 50 години са сред малкото компании, които могат да бъдат оптимисти", смята Евелин Пюпетер-Фелнер, главен изпълнителен директор на австрийската компания Emporia Telecom, която представи в Барселона нишови и лесни за използване апарати, лишени от последните мултимедийни технологии.
Според представители на канадската компания Research In Motion, която е създател на популярната продуктова линия BlackBerry, пък кризата може да се окаже добра причина за една компания да снабди служителите си със смартфони, особено ако това би й донесло едновременно спестяване на време и на средства за служебни лаптопи. "Днес всички усещаме влиянието на икономическата криза. Компаниите се стремят да внимават с изразходването на средства. Това, което предлага Research In Motion обаче, е спестяване на време, ефективност и продуктивност", коментира Пол Лусиер, вицепрезидент на канадския разработчик, по време на среща с медиите от източноевропейските страни. "Моето послание към потребителите в Централна и Източна Европа е, че тези решения вече са достъпни, а не са далеч в бъдещето", допълва той. Според него използването на смартфони с интегрирани бизнес приложения може да има положителен ефект върху цели сектори на икономиката.
По всяка вероятност
хоризонталните приложения, като отдалечения достъп до електронна поща
ще се окажат от полза за всякакъв тип компании, беше коментирано на форума в Барселона. В добавка редица сегменти, като логистиката, ютилити секторът и здравеопазването ще могат да спечелят от внедряването на вертикални мобилни решения, съобразени със спецификата на тяхната дейност. Според прогнози на аналитичната компания Analysys Mason, услугите за безжичен достъп до електронна поща в Централна и Източна Европа ще донесат приходи в размер на 171 млн. евро през 2010 г. и 204 млн. евро през 2013 г. За сравнение днес този показател е 113 млн. евро. "Спестяването на 30-50 минути дневно би си струвало използването на такива услуги", коментира Мат Хатън, главен анализатор в компанията.
Мобилните оператори също имат своите причини да заложат на безжичните услуги с добавена стойност. Очакванията на Analysys Mason са приходите от традиционни мобилни услуги, като глас и SMS, в Централна и Източна Европа да намалеят значително през следващите пет години. Първо, защото пазарът се насища - ако през 2008 г. броят на потребителите е нараснал с 6%, то очакванията за 2013 г. са този показател да е по-малко от 1 процент. Освен това средният приход от един потребител (ARPU - Average Revenue Per User) от гласови и SMS комуникации намалява, а комбинацията от тези два фактора означава, че операторите скоро ще са изправени от спешна нужда да намерят нови източници на приходи.
"Услугите за пренос на данни ще бъдат основен двигател както за бизнес клиентите, така и за крайните потребители през следващите пет години", смята Мат Хатън. Експертът очаква до 2013 г. този тип услуги да отбележат ръст от 17 процента в Централна и Източна Европа. Според него вече се очертават двата основни бизнес модела за развитие на мобилния пренос на данни - предоставянето на безжичен широколентов достъп и на специфични приложения с добавена стойност, от мобилен достъп до корпоративната поща до CRM (Customers Relationships Management) - система, обработка на документи и разнообразни вертикални приложения.

Лаптопът трабант

Капитал - 35 стр.
Лаптопът трабант

Андриан ГЕОРГИЕВ

Слухът за евтин индийски компютър се оказа силно преувеличен, но може би показа бъдещето
Индия разработва лаптоп на цена от $10. Зад него стои консорциум от научни институти, финансирани от държавата. Компютърът, кръстен Sakshat*, има 2 гигабайта памет и безжична връзка до интернет. Той е голям колкото тетрадка и много скоро ще зарадва индийските студенти, зажаднели за знания.
Щеше да е хубаво, ако беше истина. По-късно се оказа, че "лаптопът" само съхранява данни. Той няма екран, но може да се свърже с истински лаптоп и да обменя информация с него. Крайната му цена ще бъде $30. Никой не знае защо устройството беше представено на медиите като лаптоп. А и вече няма значение. Може би предстоящите парламентарни избори в Индия през май са повлияли, може би не.
Преди да дойде опровержението с истината за Sakshat обаче, "10-доларовият лаптоп" завладя въображението на журналистите и предизвика лавина от анализи и коментари. Страхуват ли се Dell и Apple за своя бизнес, пита списание Forbes? Ще обезсмислят ли индийците инициативата OLPC (One Laptop Per Child - Един лаптоп за всяко дете)? Ще пострадат ли продажбите на минилаптопа Еee PC на Asus? "Не" е краткият отговор на всички въпроси.
Новината за индийския лаптоп се появява за втора поредна година. Отново същото министерство обявява, че работи върху евтин преносим компютър за образователните нужди на населението. Отново цената е $10 и отново не се разкриват почти никакви характеристики на устройството. През 2008 г. излезе, че има печатна грешка и цената е $100. До редакционното приключване на вестника не получихме отговори от двете учреждения, разработващи Sakshat - Индийският научен институт и Националният център по информатика.
В историята има доза правдоподобност, защото, ако има място, където може да се създаде лаптоп за $10, това с пълно право е Индия. Страната е прочута със своите евтини нискотехнологични продукти. Автомобилът Nano на Tata Motors например струва $2500.
Как изглежда бъдещето
Индия има над 1 млрд. жители и едва 7.1% проникване на интернет. Така че без съмнение продажбите на евтин лаптоп могат да ускорят икономическия растеж и да вдигнат жизнения стандарт. "Изчистените продукти, достигнали масово производство, наистина могат да бъдат толкова евтини", коментира за "Капитал" телекомуникационният анализатор Пол Бъди. "Номерът е, че първите [разработки] са по-скъпи и в началото трябват повече пари за тях преди цената [на следващите] да падне", допълни той. Пол Бъди е категоричен, че в Китай, Африка и Латинска Америка със сигурност може да се намери бизнес модел за тези устройства. Един от вариантите е телекомите да субсидират цената на минилаптопи с Wi-Fi в замяна на месечни абонаментни планове, разбира се. В момента най-евтиният лаптоп е дело на организацията OLPC и струва $188. В същото време минилаптопите като eeePC се продават срещу около $300. Ако може да се позовем на Закона на Мур**, след няколко години Sakshtat ще е практически осъществим.
Отскоро в отбора на евтините "лаптопи" има и нов претендент. Екипът на технологичния блог TechCrunch под ръководството на Луи Моние, създател на интернет търсачката AltaVista, създаде прототип на устройство с безжична интернет връзка - CrunchPad. На практика то е екран с диагонал от 25 см, чувствителен на допир с ръка. Затова CrunchPad няма клавиатура. Другото, което липсва (отчасти), е операционна система. Компютърът има базова версия на Linux, но колкото върху нея да се инсталира програма за влизане в интернет. Когато включите CrunchPad, той зарежда направо браузъра. Процесорът е достатъчно мощен, за да гледате видео в мрежата и да изпращате съобщения. Общо взето, основните неща, които правим всички онлайн. Ако CrunchPad стигне масово производство, неговата крайна цена ще бъде под $300, твърдят неговите създатели.
Евтините машини с единствената функция "влизане в интернет" може би наистина са бъдещото. Въпросът е кой ще стигне по-бързо до него - минилаптопите тип eeePC, мобилните устройства като iPhone, таблети като CrunchPad или индийският лаптоп-"трабант"? От друга страна, потенциалът на безжичния интернет е толкова голям, че място има за всички.
*инд. - способен според Wikipedia, пред вашите очи според в. "Гардиън".
**Законът описва увеличението на компютърната мощ във времето. Според него броят на транзисторите върху една интегрална схема се удвоява на всеки две години.

За 5 години Facebook има 150 млн. потребители

Сега - 46 стр.
За 5 години Facebook има 150 млн. потребители



През февруари 2004 г. в студентска стая трима млади американци създават „фейс-бук" (Facebook). Пет години по-късно най-ползваният сайт за социални контакти в света е обществен феномен, но аудиторията му от 150 млн. потребители все още не се е превърнала в златна мина, пише АфП.
Деветнайсетгодишният тогава Марк Зукърбърг и още двама студенти от престижния Харвардски университет -Дъстин Московиц и Крие Хюз - искали да създадат мрежа, за да поддържат връзка с приятели, и така се родил „фейсбук".
Сайтът много бързо привлича студенти и извън Харвард, сдобива се с милиони почитатели в страната, а после и по света.
Днес базираният в Пало Ал-то, Калифорния, уебсайт има 800 служители и изпреварва основния си конкурент „МайСпейс" (MySpace), след като през 2008 г. потребителската му общност нарасна със 127% , посочва специализираната компания за маркетингови проучвания „КомСкор".
На практика всеки, навършил 13 години и разполагащ с интернет, може да си създаде профил във „фейсбук", да разказва за живота си, да публикува снимки и да привлича
приятели, а сайтът вече е достъпен на 37 езика, включително на български.
„Приятели с добри намерения или... сексуални хищници, расисти и религиозни фанатици?" - предупреждават онези, които се тревожат от опасностите в подобни сайтове.
„фейсбук" бе създаден през 2004 г., за да осигури на хората възможност да общуват и да разберат околния свят, пише Зукърбъргър в блога на сайта. Ние сме щастливи и доволни, че толкова хора използват нашия сайт.
За петгодишнината потребителите са поканени да изпратят на приятелите си в мрежа-
та виртуален подарък, наречен „Мерси", с който да се отпразнуват връзките, обединяващи потребителите, отбелязва Зукърбъргър.
Според сп. „форбе" личното богатство на 24-годишният днес Зукърбъргър се изчислява на 1,5 млрд. долара. През 2007 г. „Майкрософт" купи за 240 млн. долара дял от 1,6% в компанията, с което теоретично определи пазарната й стойност на 15 млрд. долара.
Само че сайтът няма значителен източник на доходи, освен парите, внесени от инвеститорите, казва анализаторът Роб Ендерле.
„Фейсбук" има голям потенциал, но все още живее с манталитета от първите часове на глобалната мрежа, а видяхме колко зле свърши всичко със спукването на сапунения мехур „интернет", допълва той. Пускане на акции на компанията на борсата изглежда не е на дневен ред. Рекламата би могла да бъде източник на приходи, но тя изглежда не пасва на философията на „фейсбук".
Във всеки случай, какъвто и модел за развитие да избере фирмата, тя не разполага с цяла вечност пред себе си, така че трябва бързо да съзрее, без да чака още пет години.

Чужденец се изкачи на върха на Sony

Класа - 22 стр.
Чужденец се изкачи на върха на Sony



За първи път в историята на японския електронен гигант Sony Corp. компанията ще бъде оглавена от чужденец, съобщи АП. Американецът от британски произход Хауърд Стрингър ще поеме управлението от досегашния президент Риоджи Чубачи от 1 април, когато излиза последния финансов отчет на компанията. По думите на новия президент мярката се налага с цел постигане на по-голяма конкурентоспособност и възстановяване на имиджа на фирмата като водеща фигура в технологичния сектор.
Досега 67-годишният Стрингър оглавяваше борда на директорите на Sony, като същевременно изпълнява функциите и на изпълнителен директор. От новия президент се очаква да ускори вземането на решения, така че корпорацията да реагира по-оперативно на изискванията на времето. Счита се, че японските мениджъри са по-бюрократични и имат слабост към продължителни преговори.
Стрингър направи кариера в медийното поделение на Sony в САЩ. Той обаче не е типичен американски мениджър, тъй като никога не учил в бизнес университет. През 80-те години на миналия век Стрингър е водел вечерните новини по канала CBS.
Печалбата на Sony за деветте месеца на финансовата година, приключили на 31 декември, намаля близо пет пъти - от $2,9 млрд. на $560 млн. в сравнение със същия период на предходната година. За следващата финансова година японската компания, която беше засегната от световната криза, прогнозира първата си загуба от 14 г. насам.

петък, 27 февруари 2009 г.

Езикът на омразата да бъде спрян със закон

Труд - 17 стр.
Езикът на омразата да бъде спрян със закон

Фатме ИЛИЯЗ, депутат от ДПС

Дебатът за враждебната реч и езика на омразата вече започна в обществото. Дискусиите на тази тема и решението на СЕМ да направи обществен съвет, който да следи враждебната реч в медиите, е първата стъпка в признаването на този обществено-чувствителен проблем, факт е, че дълго си затваряхме очите за него.
Втората логична стъпка е законодателно да се регламентира наказанието за езика на омразата. Група депутати от ДПС предложихме промяна на Наказателния кодекс, която
да увеличи срока за лишаване от свобода от 1 на 4 години, както и глобата от 5 до 10 хил. лв. Тези предложения са продиктувани от тревогата за все по-засилващата се враждебна реч в някои медии и телевизии. Достатъчно е да проследите предавания на телевизия СКАТ: „Паралакс" и вечерният преглед на печата „Между редовете". В същото време все по-често наблюдаваме посегателства, поругаване и оскверняване върху религиозни храмове в страната.
Очакваме скоро предложението ни да влезе в пленарната зала на второ четене. Още преди да стигне до нея обаче, срещу предложените промени имаше странен и силен отпор. Авторите бяхме обвинени в това, че се стремим да ограничим свободата на словото.
Идеята ни е друга. От една страна, предложението ни е да се увеличи защитата срещу престъпленията против националното и расово равенство и против вероизповеданията, извършени по подбуди, свързани с омраза. От друга - да предизвикаме съдържателен обществен дебат както за враждебната реч, така и за нагласите и предразсъдъците наслагвани в колективната психика на обществото години наред.
Има телевизии и вестници, в които само циганската престъпност е безнаказана, малцинствата са виновни за всички проблеми, а „турците са върхушка, която завладява България". Това говорене е безотговорно и отключва реакции, които плашат хората с различно вероизповедание от православното. Нещо повече те стават вредни за обществото. И водят до вандалски актове. В ЕС наказателното и гражданското право предвиждат глоби за враждебна реч. И те варират от 5 хил. до 50 хил. евро според степента на различните нарушения. В България е спорно дали да има или не такива санкции. У нас не се прилагат и малкото възможности, които е предвидил законодателят. За последните 6 години СЕМ е издал постановления срещу езика на омразата, които се броят на пръстите на едната ръка.
Ето защо заедно със законодателните промени е необходимо да се говори повече за това какво е враждебна реч. Тя трябва да се дефинира ясно и дебатът не може да мине без активното участие на българските интелектуалци.

Тв компаниите могат да се отдръпнат от онлайн телевизията

Дневник - Компании&Финанси - VIII стр.
Тв компаниите могат да се отдръпнат от онлайн телевизията



Само преди два месеца Асошиейтед прес обяви Hulu за сайт на 2008 г. Действително проектът изглеждаше, поне краткосрочно, повече от успешен. Телевизионните компании харесаха формулата на Hulu за легално онлайн предаване на телевизионно съдържание (TV стрийминг) срещу приходи от интернет реклама. Потребителите пък са доволни да гледат безплатно любимите си предавания и половин година след старта си сайтът отбеляза 24 милиона уникални посещения за един месец (октомври 2008 г., по данни на ComScore). В края на 2008 г. Hulu предлагаше каталог от 1000 различни предавания и имаше договорни отношения с други сайтове за TV стрийминг. Най-важното за успеха на сайта беше подкрепата на две от най-големите медийни компании и основателки на проекта - NBC Universal и News Corp., чието съдържание Hulu разпространява ексклузивно. Зад привидния безметежен успех обаче се крият проблеми. Основната сила на Hulu, договорът за ексклузивното разпространение на програмите на NBC Universal и News Corp., е временен и ще изтече след година. За сметка на това конкуретни проекти за TV стрийминг набират все повече потребители. Телевизионните разпространители от своя страна са притеснени, че приходите от онлайн реклама далеч няма да покрият загубите от телевизионна такава и стават все по-предпазливи къде и как са налични предаванията им. Така изведнъж в рамките на два дни Hulu приключи отношенията си с два партньора за разпространение на ексклузивно съдържание. Единият е Boxee - софтуер, позволяващ да се гледа онлайн съдържание и на телевизионен приемник. Вторият е Tv.com - сайтът на CBS за стрийминг на телевизионни предавания, който претърпя основен редизайн в края на 2008 г. и само за няколко месеца стигна до 5.9 милиона уникални посещения месечно (по данни на Nielsen). Досега Hulu получаваше 10% от рекламните приходи, събрани чрез стрийминг на неговото съдържание. В корпоративния блог на Hulu бе публикуван коментар, който отрича връзка между двете събития. Според написаното там прекратяването на сътрудничеството с Boxee е резултат на искания на телевизионните канали, с който работи Hulu. Решението е донякъде логично, защото, докато телевизионно съдържание, достъпно през компютър, е приемлива заплаха в очите на медийните компании, то онлайн стрийминг на телезизионен приемник е заобикаляне на кабелните им услуги. Що се отнася до TV. com, според източници от Hulu става въпрос за проблеми по договора между двете компании. Според хора от сектора, цитирани от технологичния сайт Cnet News, най-вероятно с приближаване на рождения си ден (през март) Hulu ще приеме много по-строга стратегия за разпространение на съдържанието, с което все още разполага ексклузив-но, и в момента виждаме първите резултати от нея. Най-вероятно успешният стрийминг сайт ще опита да „огради“ територията си и да задържи потребителите в рамките на един сайт с надеждата да задържи позициите си пред настъпващата конкуренция. Доколко ще е успешна подобна стратегия, не е ясно. Действията на Hulu обаче предизвикаха и опасения, че телевизионните кабелни компании ще се отдръпнат от легалното онлайн разпространение на продуктите си. Причината естествено са парите. Все още от онлайн реклама се печели далеч по-малко, отколкото от същия обем телевизионна реклама.

IT секторът не е засегнат от глобалната икономика

Класа - 25 стр.
IT секторът не е засегнат от глобалната икономика



"Спиди Hem" е един от Водещите доставчици на Високоскоростен Интернет,VoIР услуги, както и услуги с добавена стойност на територията на град София. Създадена през 2004 г., компанията работи както с корпоративни клиенти, така и с крайни потребители. Осигурявайки денонощна поддръжка, пълно оптично покритие в София, както и най-ново поколение оборудване на Cisco Systems, операторът за кратко време се налага над конкуренцията.
Говорим си със Страхил Иванов, изп. Директор на "Спиди Hem" АЛ за пазарната сиуация в момента, за новите IT технологии и тенденции.
Каква е тенденцията за развиване на IT пазара в България?
През последните години тенденцията за развиване на IT пазара в България определено е възходяща. В момента навлизат множество нови услуги, но тяхното проникването е все още няколко пъти по-бавно от това в европейските страни. Самият пазар е много сегментирай и това дава възможност за консолидация и предлагане на високо качество поради голямата конкуренция.
Оказва ли световната кризата отражение на този сектор?
В момента нашият сектор не е засегнат от състоянието на глобалната икономика. Хората възприемат интернет и телекомуникационните услуги като необходимост. Практически нашите приходи продължават да се покачват - не очакваме да се забави ръста.
Какъв тип продукти са най-търсени на пазара у нас?
Продължава да нараства търсенето на широколентов Интернет и LAN компаниите, като "Спиди Hem" успява да отговаря на това търсене. Смятам, че VoIP пазарът също е с повишено търсене, но изглежда, че много потребители все още не могат да осъзнаят потенциала му, докато при
бизнес клиентите VoIP вече е водеща тенденция. Широколентовият интернет ще става все по-предпочитан, заради възможността за видео стрийминг, игрите в мрежа и други приложения, които изискват капацитет.
Как се развива надпреварата между компютърните производители?
Моите наблюдения са, че определено има тенденция за ръст на продажбите на преносими PC, за миналата година те се доближиха до броя на продадените стационарни. Какво е важното в този бранш, за да си лидер на пазара?
Високото качество, бързата реакция, собствената инфраструктура, голямата гама от услуги.
Какво е новото, с което ще зарадвате клиентите си?
"Спиди Hem" инвестира много, за да може да гарантира високо качество на своите услуги и да развива целия спектър от модерни комуникации, включително глас, видео и данни. От месец март ще предложим на своите клиенти едно разширено портфолио, включващо цифрова интерактивна телевизия, хостинг, колокация, поддръжка на клиентски мрежи, оборудване и софтуер.

четвъртък, 26 февруари 2009 г.

Вучков отива в Нова тв като "морален наблюдател"

Класа - 11 стр.
Вучков отива в Нова тв като "морален наблюдател"

ГЛЕДАМ И НЕ ВЯРВАМ НА УШИТЕ СИ

Проф. Юлиян Вучков от днес става "морален наблюдател" по Нова телевизия. Новината съобщи водещият на "Здравей, България" Милен Цветков. Той уточни, че всяка седмица, може би всеки четвъртък, популярният телевизионер ще има 10 минути в сутрешния блок за напътствия към обществото, предаде БЛИЦ. В ранната утрин телефонът на г-н "гледам и не вярвам на ушите си" ще дава свободно, заяви Милен Цветков. В понеделник стана ясно, че TV2, където до момента Вучков имаше предаване, го сваля от екран. В момента обмислям няколко предложения, в края на следващата седмица ще стане ясно къде ще работя дали ще е в телевизия, дали ще е в радио, заяви за "Класа" Кристина Патрашкова. Нейното предаване "Истории с Патрашкова" също отпадна от програмната схема на TV2.

Microsoft разработва принципно нов браузър

News.bg - Технологии
Microsoft разработва принципно нов браузър



В изследователското подразделение на Microsoft тече разработка на съвършено нов браузър.
Засега е известен под кодовото название Gazelle и обещава, че ще предложи на потребителите много иновационни възможности и ще предлага ново ниво на сигурност в сравнение с останалите подобни програми, съобщават от компанията.
Според представители на Microsoft, в новия браузър ще бъде реализирана съществено подобрена в сравнение с всички останали продукти на пазара система за безопасност.
„Нито един от съществуващите браузъри, в това число и Explorer 8, Google Chrome и Opera 9, не притежава многофункционална система, позволяваща да се осъществи пълна защита на компютъра срещу мрежовите заплахи.
Нашият прототип показва, че е напълно възможно да се създаде операционна система на базата на браузъра, която да е изцяло изолирана от останалите ресурси на компютъра", се казва в документа, публикуван на сайта на Microsoft.
По думите на специалисти такава реализация, позволяваща на Gazelle да работи като отделна операционна система, която може сама да филтрира и проверява трафика, обещава по-висока надежност.
Освен това разработчиците обещават, че браузърът, ако види бял свят, ще е съвместим с останалите конурентни програми и няма да е много взискателен към системните ресурси.
и Google Chrome, например, изолира процесите с помощта на табове.
"Това не е достатъчно, тъй като потребителят може да разглежда няколко вредоносни сайта в един таб, а уеб страницата да съдържа части от ненадежни ресурси", се говори в материала.
Засега разработката на Gazelle се намира в стадий на изледвания и обсъждане.
Новият браузър ще бъде изграден на базата на собствено ядро и няма да е свързан с Internet Explorer поредицата.
Засега няма планове за пускане на рабоеща версия, но практиката показва, че подобни разработки при Microsoft обикновено виждат бял свят под формата части от други съществуващи проекти.

Излезе бета версията на браузъра Safari 4

News.bg - Технологии
Излезе бета версията на браузъра Safari 4



Apple пусна публична бета версия на своя Интернет браузър Safari 4.
Според разработчика, програмният продукт е най-бързия и съвременен уеб браузър за компютрите под управление на Windows и Mac OS X,съобщава PCworld.bg.
В Safari 4 са реализирани много нововъведения и подобрения.
Режимът Top Sites позволява бързо да се получи достъп до често посещаваните сайтове, които се показват във вид на миниатюри.
За да се отвори една или друга страница, достатъчно е да се кликне с мишката по нейното изображение. При това, страниците, които са обновени след последното им посещение, се отбелязват със звездичка.
В Safari 4 е реализирана система за пълнотекстово търсене в историята Full History Search, което позволява бързо да се намерят сайтовете по название, адрес или съдържание.
Освен това, разработчиците отбелязват режима Cover Flow, който вече е изпробван в различни продукти на Apple.
Сред останалите промени можем да отбележим функцията за автоматично довършване на адреса, набиран от потребителя, преместеният в горната част на прозореца на браузъра ред с препратки, вградените средства за разработчици и стандартното системно показване на шрифтове в операционните системи Windows.
Apple подчертава, че Safari 4 е първият браузър, преминал на 100% теста Acid3 за съответствие с уеб стандартите.
Бета версията на Safari 4 за Mac OS X и Windows може да се свалите от този адрес.

ЕС настоява Windows да включва конкурентни браузери

News.bg - Технологии
ЕС настоява Windows да включва конкурентни браузери



Европейската комисия е на прага на решение да накара Microsoft да включи конкурентни браузери в операционната система Windows.
Ако това се случи, то ще потвърди, че Комисията планира безпощадно да накаже компанията за това, което регулаторите наричат десетилетие нелегална дейност в ущърб на конкуренцията, пише IDG.BG, като се позовава на информация от Internet News.
Неотдавна самата Microsoft предложи подобна възможност.
Сега идеята изглежда повече като голяма вероятност.
Европейската комисия изчаква Microsoft да отговори и да подаде своята заявка за изслушване. Все още предстои окончателното решение по въпроса.
Нели Крьоос, еврокомисар по конкуренцията, най-вероятно ще настоява и браузери, които не са на Microsoft, да бъдат включени във версията на Windows, която се доставя в Европа, наравно с Internet Explorer (IE).
В изявление от миналия месец ЕК твърди, че "обвързването на Internet Explorer с операционната система Windows вреди на конкуренцията между уеб-браузерите, подкопава иновативността и в крайна сметка намалява възможностите за избор пред потребителя".

Yahoo u Microsoft подновяват преговорите си срещу Google?

Класа - 11 стр.
Yahoo u Microsoft подновяват преговорите си срещу Google?

Търсачката таргетира дисплей рекламите

Изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмьр заяви, че ако Yahoo Inc. иска да обедини сърч бизнеса си с неговия, той би бил заинтересован. На среща на Microsoft във вторник Балмър съобщил на анализатори, че би се радвал Yahoo и софтуерният гигант да обединят възможностите и да завземат пазарен дял от конкурентите си от Google. Въпреки това все още не става дума за пълно придобиване. Вместо това Microsoft ще търси евентуални пътища за сделка относно рекламния бизнес с интернет търсене на Yahoo. Акциите на Microsoft са отчели спад от 3% в средата на борсовата сесия вчера и са достигнали 16,67 долара за акция. Книжата се търгуват на най-ниското си ниво за повече от десетилетие. Акциите на Yahoo са се покачили с 5%. Новият изпълнителен директор на Yahoo Каръл Барц коментира, че би разгледала всяка възможност пред сърч бизнеса на компанията, включително и джойнтвенчър или продажба на сегмента, вероятно на Microsoft. Yahoo изследва възможности за това и в миналото, включително и в опитите си за сделка с Google, които се провалиха пред регулаторите. Порталът е затруднен в сърч бизнеса от конкурента си Междувременно Yahoo обяви, че ще таргетира дисплей реклами в търсачката и другите си 500 сайта. Те ще са базирани на търсения от потребители, предаде AdAge. Съобщението идва седмица след като Yahoo започна да показва дисплей реклами срещу резултатите от търсенето. Според рекламодателите това може да бъде дългосрочно предимство за портала, който е затруднен в сърч бизнеса си от конкурента Google. Yahoo може да е втора в интернет търсенето, но има възможност да го използва като канал за дисплей реклама, в която компанията е по-силна от Google. Новият рекламен модел носи по-големи инвестиции Досега Yahoo таргетираше реклами, базирани на кликове, които потребителите са направили. Сега тези, които използват търсачката на Yahoo, няма да е нужно да натискат бутона на мишката - думите в търсенето им автоматично ще бъдат използвани, за да им се предложи реклама със същите ключови думи. "Това е по-фина техника на предлагане и е следващото ниво на таргетираната реклама", коментира Джоан Брадфорд, старши вицепрезидент на рекламния отдел в компанията. Новата оферта ще се предлага на цена за хиляда виждания. Рекламодателите казват, че новият метод на таргетиране може да донесе по-голяма възвръщаемост на инвестициите и да им осигури повече информация за потребителите на Yahoo. Браян Уийнър, изпълнителен директор на цифровата агенция 360i, коментира, че хубавото в дисплей рекламите при търсене е, че приковават интереса на потребителя в момент, в който той е зает да търси информация и е много по-склонен да се отзове на рекламата.

сряда, 25 февруари 2009 г.

Сан Франциско се разделя с най-големия си вестник

Актуално - Бизнес
Сан Франциско се разделя с най-големия си вестник



Сан Франциско е на път да се сбогува с най-големия си вестник "San Francisco Chronicle", след като собственикът Hearst Corp реши да предприеме грандиозни съкращения и обмисля дали да продаде медията или да я закрие, предава агенция Ройтерс.Базираният в Ню Йорк частен издател обмисля и закриването на втория вестник на Западния бряг - Seattle Post-Intelligencer, заради все по-намаляващите приходи от реклама. От компанията съобщиха, че вероятно ще запазят само онлайн версията на изданието."San Francisco Chronicle" е един от най-старите вестници в САЩ. Основан е малко след като "златната треска" обхванала и Калифорния през средата на XIX в. - през 1865 г. Подкрепен е от местното литературно общество, включително и от Марк Твен.Медията отчете загуби в размер на повече от 50 милиона долара за изминалата година, а през тази се очаква задълбочаване на негативния резултат.Оттук нататък съществуването на вестника е въпрос на оцеляване. Или компанията трябва да се преструктурира, или да се потърси нов собственик. Ако никой не пожелае да инвестира в медията, тогава остава само едно - да го закрием, коментира изпълнителният директор на Hearst Corp Франк Бенак младши.Говорител на компанията отказа да коментира пред Ройтерс кога по-точно са наели консултант за евентуалната продажба.С 275-те си репортера вестникът е дванадесетият по големина в САЩ със среднодневен тираж 339 430 броя. За шестте месеца до 30 септември 2008 г. тиражът на "San Francisco Chronicle" е паднал със 7 процента."San Francisco Chronicle" не е нито първият, нито единственият вестник в страната, който се изправя пред сериозни проблеми заради потъващите приходи от реклама. Световната криза принуди рекламодателите да орязват разходите си, което рефлектира върху медиите.Hearst Corp притежава още няколко вестника в различни щати, както и списанията Marie Claire, O и The Oprah Magazine.

Вторият в „Нюз корп“ напуска компанията в края на юни

Дневник - Компании&Финанси - V стр.
Вторият в „Нюз корп“ напуска компанията в края на юни



Президентът и главен изпълнителен директор на „Нюз корпорейшън“ (News Corporation) Питър Чернин ще напусне компанията на 30 юни след 12 години на поста, съобщи „Блумбърг“. Вторият в компанията на Рупърт Мърдок, която е собственик на Би Ти Ви в България, не успя да постигне успешен договор за позицията си. Чернин ще остане в компанията като продуцент на филми и телевизионни предавания с канала Fox. Рупърт Мърдок ще поеме повече функции като мениджър на Fox във време, когато рецесията в САЩ подкопава приходите от телевизионна реклама. Синът му Джеймс Мърдок ще поеме европейските и азиатските операции на медийната корпорация. „Това не е лесно решение“, пише Чернин в писмо до служителите си. От началото на годината трудният медиен пазар предизвика загуби от 36 на сто в акциите на компанията до 5.78 долара. Компанията очаква спад на нетната печалба с 30 на сто за финансовата година, приключваща през юни.

СЕМ пита откъде са парите в медиите

24 Часа - 4 стр.
СЕМ пита откъде са парите в медиите

Паола ХЮСЕИН

Откъде идват парите във всяко радио и телевизия през последните три години, иска да знае СЕМ. Който не каже и не подаде нужните документи в едномесечен срок - до 24 март, ще бъде спрян.
Има ли тапия за капитала, медията ще бъде вписана в публичен регистър, какъвто се изисква след промените в медийния закон.
Операторите трябва да покажат също заверен финансов отчет, както и документи за структурата на капитала и разпределението на собствеността в него. СЕМ иска удостоверение за актуално състояние и списък на медийните предприятия, в които операторът е акционер или съдружник.1
Липсата на който и да е документ ще доведе до заличаване от регистъра, каза Мария Стефанова, член на СЕМ. Промените в медийния закон влязоха в сила от днес, което накара съветът да заработи на бързи обороти. Той трябва да издаде в 14-дневен срок и цифрови лицензи на ефирните Би Ти Ви, Нова тв и ТВ 2. Предстоят преговори с тези медии, в които трябва да се уточнят програмите им - по колко часа новини, филми и забава да има. СЕМ прати днес писмо до Нова тв да даде право на отговор на Кеворк Кеворкян. Той писал до съвета, тъй като искал 7 мин отговор в „Здравей, България".

Google подкрепи ЕК срещу Microsoft

Актуално - Свят
Google подкрепи ЕК срещу Microsoft



Google подкрепи антитръстовото оплакване на Европейската комисия срещу Microsoft, предаде АФП.Сундар Пичаи, вицепрезидент по продуктовия мениджмънт на компанията, съобщи в писмо на блога на компанията, че Google се присъединява към оплакването, предизвикано от обвързването на уеб браузъра Internet Explorer с операционната система Windows. "Ние подаваме молба да се явим като трета страна в процедурите пред Европейската комисия", заяви той."Internet Explorer е обвързан с доминиращата операционна система на Microsoft, което му дава нечестно предимство над други браузъри". Пичаи отбеляза, че Mozilla, създателите на популярния браузър Firefox, също възразяват срещу обвързването между Internet Explorer и Windows. Google издаде собствения си браузър Chrome миналата година, но той разполага с малка част от пазара на браузъри, който се доминира от Internet Explorer. "Браузърите са критично важни за Интернет - те ни позволяват да сърфираме в мрежата, да търсим, чатим, изпращаме имейли, да гледаме видео или да се свързваме със социалните си групи", подчертава Пичаи. "Понеже са толкова важни за опита на всеки потребител онлайн, браузърите имат важно значение за онлайн-иновацията". Той подчерта, че според Google, пазара на браузъри все още е "не-съревнователен", което "забавя иновацията за потребителите", както в областта на създаването на браузъри, така и на уеб-дизайна.Говорител на Комисията заяви, че Брюксел може да разпореди Майкрософт да предостави на потребителите на Windows ясен и лесен избор на уеб-браузъри, като позволява на потребителите да премахват кода на Internet Explorer. Европесйката комисия и преди се е сблъсквала с американската компания заради практиката й да включва друг софтуер като плейъри в Windows. Microsoft разполага с време до средата на март да отговори на обвиненията за браузъра и може да поиска устно изслушване, за да изложи защитата си.

Спират политиката в ТВ2

Стандарт - 24 стр.
Спират политиката в ТВ2



След като тактично посочиха вратата на проф. Юлиян Вучков и Кристина Патрашкова, в ТВ2 спряха и политиканстването в ефира. Управата на медията свали предаването "Пирамида", където известни общественици бистреха политиката в държавата. От март ТВ2 тотално сменя концепцията си и ще заложи предимно на хитови филми, сериали, забавление и футбол. Шефът на "Пирамида" Стойчо Керев обаче остава като главен продуцент на медията, като сега основно ще се занимава с новото риалити "Размяна на съпруги" в бг вариант, което трябва да тръгне до месец.
Собствениците на ТВ2 предпочетоха да извадят пари за нова програмна схема, която зрителите ще видят още в понеделник. Медията сключи сделка със "Сони пикчърс" и ще радва аудиторията с много хитови филми. В същото време стана ясно, че се водят преговори и с друга голяма филмова компания.
Всички останали български предавания, сред които и шоуто на Азис, ще продължат да се излъчват в обичайното време. Телевизията разработва и няколко нови продукции.
В понеделник филмовите маниаци ще залепнат пред екрана с една от най-успешната теленовели в Европа - "Циганско сърце", в която се леят приказки за любовта и страстта. Драмата се подсилва от любовта между циганин и милионерска щерка, които трябва да преминат през много препятствия. Другият хитов сериал е "Доня Барбара", теленовела по едноименната книга на известния венецуелски писател Ромуло Гайегос.
Другата голяма изненада са 36 филмови заглавия с холивудски звезди. Сред тях са "Шивачът от Панама" с Пиърс Броснан и Джейми Лий Къртис, "Имението Хауърдс Енд" с Ема Томпсън и Антъни Хопкинс. Ще видим и режисьорския дебют на Джони Деп с "Вождът". Другите хитови заглавия са "Достатъчно" с Дженифър Лопес, "Като рицарите" с Хийт Леджър, "Бързата работа" с Матю Пери и Салма Хайек, "Нежно и приглушено" с Ума Търман, Шон Пен и Уди Алън.

вторник, 24 февруари 2009 г.

Новото лого на „Крафт фуудс“ - избрано чрез социална мрежа

Дневник - Компании&Финанси - V стр.
Новото лого на „Крафт фуудс“ - избрано чрез социална мрежа



Новият корпоративен слоган на световния хранителен гигант „Крафт фуудс“ - „Направи днешния ден вкусен“, както и сменената визия на логото на компанията са били избрани с участието на всички служители на корпорацията във всички държави, в които тя присъства, чрез специално създадена за целта вътрешна социална мрежа BigTalkOnline. „Всеки един от нас и нашите потребители имаше възможност да участва с мнение и предложение. Всеки човек имаше принос и това направи процеса на промяната вълнуващ и специален“, обясни пред „Дневник“ Иванка Джолева Минийоти, мениджър „Връзки с обществеността“ в българския клон на компанията.

Когато всеки долар има значение…

Дневник - Компании&Финанси - V стр.
Когато всеки долар има значение…



В САЩ е вече официално. Икономическата рецесия постави началото на нова ера в маркетинговите комуникации - откровена, прагматична и обърната към реалните проблеми на потребителите. Автомобилната компания „Хюндай“ пусна реклама, която обещава на хората, че ако си купят кола и се случи да загубят работата си през следващата година, могат да я върнат и да си вземат парите обратно. Резултатът от смелия маркетингов ход - продажбите им за януари 2009 г. са с 14% нагоре в сравнение със същия период през миналата година.
Още в края на 2007, когато се появяват първите признаци на рецесията в САЩ, най-голямата ритейл верига в страната Wal-Mart подчинява обновената си рекламна концепция на простото послание: „Спестявай пари. Живей по-добре.“ И докато българските рекламодатели все още предпочитат да не назовават проблема, за да не събудят чудовището, международните компании вече атакуват икономическата рецесия с ново поколение маркетингови стратегии.
Страхът от неизвестното и кризата на доверието Встрани от измеримите загуби за всеки един участник на пазара рекламодателите осъзнават, че са загубили един от най-важните елементи, на които се е крепял успехът им досега - доверието на потребителите. Маркетинговите специалисти твърдят, че страхът от неизвестното се е превърнал в движещ фактор в консуматорското поведение на хората. Изборът им вече се свежда до това, което наистина искат да си купят, срещу това, от което действително имат нужда. А когато всеки долар има значение и хората поемат по-малко рискове в икономически несигурна среда, избират онези марки, които са адекватни на непосредствените им нужди.
Бляскавите реклами с примамливи обещания за иновативност, ексклузивност и разкош вече не работят. Защото, когато потребителите правят преоценка на ценните неща в живота си, трудно можем да очакваме, че ще се впечатлят от кампании, които им предлагат да си купят скъпо бижу или часовник само защото са нови и изглеждат примамливо. Според експертите посланието, което хората искат да чуят през 2009, е: „Ние знаем, че преживявате труден период, и ви разбираме.“ Отвъд ценовите промоции съпричастността и откритостта стават все по-важни източници за разграничаване на марките в среда на икономическа несигурност и предпазливост. На дневен ред са по-простите, разбираеми и откровени послания. Предпочитани са марките, които прегръщат традиционни ценности и действително изпълня-
ват обещанията, които дават.
Всъщност западните анализатори са единодушни - идеите на новата президентска администрация на Барак Обама за прочистване на лицемерието от системата и грижа за общността се адаптират успешно в маркетинговата сфера.
Модерен прагматизъм Рекламодателите следват различни подходи, за да атакуват страха от неизвестното по време на рецесия. Едните излизат с конкретно предложение, отговарящо на свиващото се потребление. Като реалистичната оферта на „Хюндай“ на-
пример. А другите залагат на неопределено, но предлагащо емоционален комфорт послание. Като новия корпоративен слоган на Kraft Food „Направи днешния ден вкусен“, който напомня на потребителите за дългосрочната мисия на компанията и казва, че няма място за паника, защото трудният период е само временен. Независимо кой подход ще предпочетат като най-релевантен на собствените си марки обаче, има едно послание, към което последователно се придържат всички компании: стремежът им да бъдат най-близо до верните си потребители. „Фокусирайте се върху
лоялните си потребители. Не ги възприемайте като даденост. Отрупвайте ги с признателност и уважение не само в трудни периоди, но и в добрите времена“, съветва рекламният специалист и дългогодишен президент на офисите на Saatchi & Saatchi и Young & Rubicam в Лос Анджелис Дейвид Мърфи в своя блог WikiBranding. А компаниите, които разчитат на своите лоялни потребители, комуникират, че техните продукти и услуги ще им помогнат да възвърнат контрола върху живота си и да постигнат целите си въпреки рецесията и несигурността. И напомнят на хората за наследството и мисията на своите брандове.
„Какво, ако ни пукаше през цялото време, така както ни пука през част от времето?“, популярната кафе верига „Старбъкс“ попита американците преди изборите за президент в края на миналата година. Инициативата на компанията да дава безплатно по чаша кафе на всеки, който е отишъл да гласува на 4 ноември с убеждението, че така ще направи своята общност и света по-добро място за живеене, още се дава за пример в САЩ как маркетолозите могат да откликват на реалните проблеми на хората, като в същото време ги обвързват трайно с ценностите на своята марка.
***
В България: Заложете на прагматичните послания
„Икономическата несигурност още не е отразена в рекламните кампании, които вървят в момента в България, защото са планирани и реализирани през миналата година“, обяснява Мира Рашкова, директор „Обслужване на клиенти“ в рекламна агенция McCann Erikson Sof a. Според нея българските рекламодатели са по-скоро в позиция на изчакване, претегляне на позитивите и негативите и все още обмислят предпазливо как да комуникират променената икономическа действителност. Рашкова обаче разказа, че при обсъждането на маркетинговите стратегии те вече съветват клиентите си да залагат на по-достъпни продукти, да предлагат повече бонуси и по-атрактивни условия за покупка.
Автомобилният вносител „Тойота Балкани“ обаче е един от рекламодателите, които не се страхуват да назоват проблема. В последната си кампания, реализирана специално за българския пазар, компанията комуникира открито икономическата несигурност: „Знаете ли, че йероглифът за криза и за възможност е един и същ?“
„Един рекламодател не може да се обърне към потребителите си и да им каже: за бога, братя, купувайте. Ние решихме да обясним на клиентите си по един по-елегантен начин, че действително сега предлагаме най-добрите възможни условия за покупка“, обяснява идеята на кампанията Асен Василев, старши PR и продуктов мениджър в „Тойота Балкани“. И е категоричен: вече няма място на пазара за помпозни кампании, настъпи времето на прагматичните послания.

Ще стигнем ли някога Опра Уинфри

Сега - 14 стр.
Ще стигнем ли някога Опра Уинфри

Деница ТОДОРОВА

От години българските телевизии се опитват да създадат успешно женско токшоу, подобно на онова, митичното, за което родният зрител само е чувал - „Шоуто на Опра Уинфри". Само че колкото повече време минава, толкова повече се убеждаваме, че амбициите им са напразни, а и често -доста жалки. Цветно студио с мебели за хиляди левове, които мнозина домакини (основна аудитория на такива продукции) никога не ще могат да си позволят, бляскави тоалети, по-подходящи за посещение на фолк клуб, гости -манекенки, компетентни по всякакви теми - от политиката до менопаузата, музикални изпълнения на плейбек, са „печеливш" ход за висок рейтинг според тв екипите. Все пак има и изключения.
Когато на 27 ноември 2000 г. bTV стартира предаването „Искрено и лично" с водещ Миглена - по това време все още - Ангелова, обещанията бяха, че токшоуто ще е по подобие на американските и в частност това на Опра. Безспорно нуждата от продукция, насочена към женската аудитория на всякаква възраст, която „жадно поглъща" тв програмата между 9:00 и 17:00 ч., тогава я имаше. Има я и днес, но дамата в червено, както наричаха водещата, така и не успя да си изгради имидж на професионалист. Вместо това тя позволи на медиите да нахлуят прекалено много в личното й пространство, което доведе до по-засилен интерес от страна на публиката към нейните бракове и разводи, а не толкова към работата й. Поредната й сватба и предоставените права за заснемането и излъчването й на конкурентна медия я разделиха с дългогодишния й работодател bTV. Миналия май вече г-жа Чакракчиева се премести в Нова тв. И този й брак обаче не продължи дълго. От началото на 2009 г. токшоуто бе свалено от ефир, а неговата водеща описа оцеляването си през годините в телевизията в книга. И все пак не може да се отрече на дамата с много съпрузи и едно предаване, че е спец в областта и наистина знае как се прави шоу, било то с дискусии в студиото или с присъствие в клюкарските колонки. От bTV замениха сърцераздирателните истории в „Искрено и лично" с приказки за кърмене и секцио Предаването „Часът на мама" беше преместено от ранния следобед, за да запълни липсата в сутрешната програма. Продукцията бързо вдигна рейтинга и успя да спечели няколко медийни награди за екипа си. В сайта на токшоуто пък бързо се зароди форум за размяна на съвети и опит. Към момента регистрираните потребители там надхвърлят 26 120 души, а споделените мнения по зададените теми гонят внушителната бройка от 800 хил. Продуцентите на „Часът на мама" Милена Бу-динова и Явор Попов са оцелили в десетката заради темите, касаещи майки и деца, които са без срок на годност.
БНТ1 отдавна прави опити да задържи пред екрана вярната си аудитория с нови предавания или стари такива, но с обновена опаковка. Женското токшоу „Цветно" не успя да повиши интереса към държавната телевизия въпреки добрата си идея. Но лошата реализация и неясната концепция по-скоро объркваха зрителя, отколкото да го забавляват. Това обаче стори актрисата Марта Вачкова, която прехвърли таланта си от кино и театралната сцена в тв студиото. С хумор и закачки Вачкова превръща иначе скучнова-ти теми в интересни дискусии, които понякога се превръщат в шумни диалози, обясними при наличието на куп жени на едно място. Екипът на предаването обаче не „претендира да е знаме на феминизма", независимо че се определят като „трибуна на българската жена", както и „разби-вач на „мъжките" клишета". Декорът и визията са непретенциозни и ненат-рапващи се. А зад реализацията на продукцията ясно личи намесата на Нико Ту-парев. Уви, името на най-продуктивния продуцент у нас не печели повече зрители на страната на БНТ1 по това време на деня. С не такава скромност в ефира се завърна едно от емблематичните лица на Нова - Гала. Блондинката, чиято звезда изгря в „Нева-да", възобнови токшоуто си „На кафе". Цветното студио, което аудиторията помни от „предишния живот" на предаването, е заменено с огромен надпис, в който гостите и водещата се губят. Рубриките и лицата са познатите отпреди години, плюс няколко по-нови. Темите са същите. Няма я само кулинарката Варвара. Но пък пощальонът Пейо от друга продукция на Хал-ваджиян се грижи за музикалното оформление. Похвално е, че Нова тв реши да върне „На кафе" в ефир. Но не само стайлингът на студиото и на водещата трябва да се променят. На никого не му се слуша мнението на „звезди - еднодневки", които така или иначе постоянно присъстват на страниците на всевъзможни вестници и списания. Откровенията на водещата и нейните приятелки в рубриката „Сексът и градът" не наподобяват разказите на героинята от едноименния сериал Кари Брадшоу, а звучат досущ като писанията във вестник „Лична драма". В един от интернет форумите за майки потребител много точно заявява - „Сега си спомнихме защо предаването беше свалено от ефир". Присъствието на едни и същи хора от обкръжението на Маги Халва-джиян на тв екран започна леко да омръзва на зрителя. В публичното пространство има безброй жадни за слава персони, които биха се справили също толкова успешно с дирижирането на женската седянка. Все още не е ясно кога Нико Тупарев и компания ще стартират дългообмис-ляния си проект „Четири жени" и по коя телевизия. По първоначална информация предаването трябваше да се завърти по bTV, но впоследствие оттам потвърдиха за „Сега", че са отказали да подпишат договор за излъчването на токшоуто.
***
Докато чакаме поредното женско предаване в родния ефир обаче, нека погледнем малко факти за индустрията „Опра", признати и от тези, които са алергични към искрените и лични женски истории:
Q „Шоуто на Опра Уинфри" се излъчва всекидневно в 141 държави, гледа се от46 млн. зрители и е токшоуто с най-висок рейтинг въобще в историята на телевизията.
а Опра Уинфри е най-богатият чернокож американец за XX век, а до едно време беше и единственият милиардер с този цвят на кожата.? Много класации я определят като най-влиятелната жена на света. ? Наскоро един друг чернокож американец й открадна челното място по влияние. Президентът Обама обаче имаше причина да умува дали да не предложи сенаторско място на най-го-рещата си привърженичка. Според изчисления, публикувани в американския печат, подкрепата на Опра е осигурила 1 милион гласа за кандидата на демократите. А някои стигнаха дотам да твърдят, че намесата й е била решителна за изхода на изборите. ? Мнозина отдават на Опра заслугата, че накара американците да четат Гогол и Толстой. Изобщо която и книга да влезе в нейния клуб, става сигурен бестселър. А всеки производител, попаднал в списъка й с любими неща, има гарантиран удар на пазара.
? Собственият й живот е като сценарий на холивудска драма, в каквито впрочем Опра също има опит (та даже и номинация за Оскар) -дете на самотна майка тий-нейджърка, изнасилена в невръстна възраст, на свой ред родила на 14 г. дете, което умира. Днес на дневен ред са вечните й битки с килограмите.
Q Опра се е превърнала до такава степен в институция в САЩ, че ако потърсите в Google ще откриете хиляди и хиляди опити за бойкот или подмяна на нейните вездесъщи класации и съвети.

По-малки печалби, но оставаш на пазара

Пари - 21 стр.
По-малки печалби, но оставаш на пазара

Боряна НИКОЛАЕВА

Медиите през следващите години ще намаляват - това е сигурно. Мога да се обзаложа за 100 EUR, че след 10 години те ще са наполовина, прогнозира пред в. Пари Ян Кучмаш, регионален мениджър на AMI Communications за България, Румъния и Словакия. В Чехия например преди 10 години имахме 13 ежедневника, а сега са само 6. Процесът така или иначе ще се случи - кризата просто ще го ускори.
Подходът
Когато на пазара има много медии, те не са достатъчно силни, конкуренцията между тях не е голяма и от гледна точка на PR експертите те не са най-добрият начин за комуникация. В Чехия ежедневниците са по-малко на брой. За всеки един от тях работят между 80 и 120 журналисти, а в най-големия са около 150. В най-големите ежедневници в Германия работят между 200 и 300 журналисти. Какво означава това? Колкото повече журналисти има в една медия, толкова повече те се конкурират помежду си и отделят повече време на работата си. А работата на PR експертите e да комуникират много по-прецизно с тях. В страни като България и Румъния комуникацията се осъществява предимно чрез пресконференции и съобщения, в Чехия подходът е различен. Срещаме се отделно с журналистите от вестниците и списанията, имаме и индивидуални срещи с определени представители на медиите. Подходът е по-скъп, но и по-ефективен. Доказано е, че работи и клиентите са готови да плащат повече пари за подобни комуникации, казва Кучмаш. Намаляването на медиите в България ще доведе след себе си и този начин на работа. И телевизиите, и печатните издания ще намалеят. Няма да има голяма промяна единствено при развлекателните списания, които хората четат за забавление.
Печелившите
В нашия район бюджетите не са толкова големи, колкото са в Западна Европа, затова и няма да се наблюдава голям спад. Друга особеност е, че на PR бизнеса в Източна Европа все още не се гледа като на силно маркетингово оръжие и за него не се отделят толкова средства, колкото в развитите пазари. Някои клиенти, които не осъзнават важността на PR, ще орежат бюджетите и ще спрат да комуникират. На другия полюс са клиентите, които разбират важността на PR. Те ще засилят връзката с аудиторията си. Намаляването на бюджетите обикновено идва от централите на компаниите и е валидно за другите пазари, на които те оперират. Имам много пресен пример как се отразява липсата на комуникация между бизнеса и клиентите. Строителна компания продава апартаменти в центъра на Братислава на безумно скъпа цена за пазара там. Клиентът ни се обърна към нас, за да направим кампания, която да промотира продукта. Ние показахме на хората, че цената си заслужава заради прекрасното място, на което се намират апартаментите. Преди няколко месеца обаче бюджетите на този строител за PR бяха орязани и сега хората виждат в офертата единствено високата цена - това не е предпоставка за успешни продажби. Затова не мога да предскажа какво ще се случи с клиентите ни, но има ясни тенденции, валидни за агенциите. В Чехия например заплатите на PR експертите вече спряха да се покачват. Досега те бяха в непрекъснат възход, но тази тенденция ще затихне.
Промените
Този процес, както и възможните фалити на по-малките агенции, е резултат от намалените бюджети. Част от колегите ни се стремят да запазят печалбите си от миналите години. В условията на криза това няма как да се случи, затова част от тях ще затворят врати. Има и други, към тях се присъединяваме и ние, които искат да са на пазара след
10 или 15 години. Ние гледаме напред и осъзнаваме, че печалбите ще са по-малко, но ще продължим да присъстваме на пазара и ще запазим името си.
Рекламата
Рекламният бизнес ще бъде засегнат в много по-голяма степен от кризата. Причината е, че за PR се отделят около 5-10% от бюджета за реклама. Нормално е в такива случаи да се съкращават първо големите разходи. Не трябва да забравяме, че е много важно за кои пазари говорим.
САЩ и Западна Европа например ще бъдат много по-засегнати от Източна Европа.
Комуникацията
Онлайн PR става все по-сериозна част от комуникациите. Той има три нива - комуникация с журналисти от традиционните медии, с аудиторията като цяло и третото, най-сложно ниво е комуникацията с блогърите. Нашият опит показва, че много важно условие за успеха на една интернет PR кампания е връзката с така наречените
лидери, които се ползват с уважение в блог комуникацията, казва Кучмаш. Това е така, защото една от най-силните реклами е препоръката.
Не бива да се забравя, че медиите не са единственото оръжие на PR комуникациите. Вярно е, че до 90% PR е свързан с медиите, коментира Кучмаш. Във Великобритания например само 50% от PR дейностите са свързани с медиите, докато в посткомунистическите държави не е така. Кучмаш отговаря и за кризисния
PR в държавите от групата на АMIC и наблюденията му са, че след промените медийният бизнес изживява бум и непрекъснат възход. В Европа може да се определят 3 нива на развитие на медиите, казва той. Първото е валидно за България и Румъния - тук медиите са много, но нестабилни. Второто е валидно за държави като Унгария и Словакия, където медиите са относително стабилни, и третото ниво са развитите европейски държави - там медиите са малко, но стабилни.