събота, 28 февруари 2009 г.

Лаптопът трабант

Капитал - 35 стр.
Лаптопът трабант

Андриан ГЕОРГИЕВ

Слухът за евтин индийски компютър се оказа силно преувеличен, но може би показа бъдещето
Индия разработва лаптоп на цена от $10. Зад него стои консорциум от научни институти, финансирани от държавата. Компютърът, кръстен Sakshat*, има 2 гигабайта памет и безжична връзка до интернет. Той е голям колкото тетрадка и много скоро ще зарадва индийските студенти, зажаднели за знания.
Щеше да е хубаво, ако беше истина. По-късно се оказа, че "лаптопът" само съхранява данни. Той няма екран, но може да се свърже с истински лаптоп и да обменя информация с него. Крайната му цена ще бъде $30. Никой не знае защо устройството беше представено на медиите като лаптоп. А и вече няма значение. Може би предстоящите парламентарни избори в Индия през май са повлияли, може би не.
Преди да дойде опровержението с истината за Sakshat обаче, "10-доларовият лаптоп" завладя въображението на журналистите и предизвика лавина от анализи и коментари. Страхуват ли се Dell и Apple за своя бизнес, пита списание Forbes? Ще обезсмислят ли индийците инициативата OLPC (One Laptop Per Child - Един лаптоп за всяко дете)? Ще пострадат ли продажбите на минилаптопа Еee PC на Asus? "Не" е краткият отговор на всички въпроси.
Новината за индийския лаптоп се появява за втора поредна година. Отново същото министерство обявява, че работи върху евтин преносим компютър за образователните нужди на населението. Отново цената е $10 и отново не се разкриват почти никакви характеристики на устройството. През 2008 г. излезе, че има печатна грешка и цената е $100. До редакционното приключване на вестника не получихме отговори от двете учреждения, разработващи Sakshat - Индийският научен институт и Националният център по информатика.
В историята има доза правдоподобност, защото, ако има място, където може да се създаде лаптоп за $10, това с пълно право е Индия. Страната е прочута със своите евтини нискотехнологични продукти. Автомобилът Nano на Tata Motors например струва $2500.
Как изглежда бъдещето
Индия има над 1 млрд. жители и едва 7.1% проникване на интернет. Така че без съмнение продажбите на евтин лаптоп могат да ускорят икономическия растеж и да вдигнат жизнения стандарт. "Изчистените продукти, достигнали масово производство, наистина могат да бъдат толкова евтини", коментира за "Капитал" телекомуникационният анализатор Пол Бъди. "Номерът е, че първите [разработки] са по-скъпи и в началото трябват повече пари за тях преди цената [на следващите] да падне", допълни той. Пол Бъди е категоричен, че в Китай, Африка и Латинска Америка със сигурност може да се намери бизнес модел за тези устройства. Един от вариантите е телекомите да субсидират цената на минилаптопи с Wi-Fi в замяна на месечни абонаментни планове, разбира се. В момента най-евтиният лаптоп е дело на организацията OLPC и струва $188. В същото време минилаптопите като eeePC се продават срещу около $300. Ако може да се позовем на Закона на Мур**, след няколко години Sakshtat ще е практически осъществим.
Отскоро в отбора на евтините "лаптопи" има и нов претендент. Екипът на технологичния блог TechCrunch под ръководството на Луи Моние, създател на интернет търсачката AltaVista, създаде прототип на устройство с безжична интернет връзка - CrunchPad. На практика то е екран с диагонал от 25 см, чувствителен на допир с ръка. Затова CrunchPad няма клавиатура. Другото, което липсва (отчасти), е операционна система. Компютърът има базова версия на Linux, но колкото върху нея да се инсталира програма за влизане в интернет. Когато включите CrunchPad, той зарежда направо браузъра. Процесорът е достатъчно мощен, за да гледате видео в мрежата и да изпращате съобщения. Общо взето, основните неща, които правим всички онлайн. Ако CrunchPad стигне масово производство, неговата крайна цена ще бъде под $300, твърдят неговите създатели.
Евтините машини с единствената функция "влизане в интернет" може би наистина са бъдещото. Въпросът е кой ще стигне по-бързо до него - минилаптопите тип eeePC, мобилните устройства като iPhone, таблети като CrunchPad или индийският лаптоп-"трабант"? От друга страна, потенциалът на безжичния интернет е толкова голям, че място има за всички.
*инд. - способен според Wikipedia, пред вашите очи според в. "Гардиън".
**Законът описва увеличението на компютърната мощ във времето. Според него броят на транзисторите върху една интегрална схема се удвоява на всеки две години.

Няма коментари: