петък, 27 февруари 2009 г.

Езикът на омразата да бъде спрян със закон

Труд - 17 стр.
Езикът на омразата да бъде спрян със закон

Фатме ИЛИЯЗ, депутат от ДПС

Дебатът за враждебната реч и езика на омразата вече започна в обществото. Дискусиите на тази тема и решението на СЕМ да направи обществен съвет, който да следи враждебната реч в медиите, е първата стъпка в признаването на този обществено-чувствителен проблем, факт е, че дълго си затваряхме очите за него.
Втората логична стъпка е законодателно да се регламентира наказанието за езика на омразата. Група депутати от ДПС предложихме промяна на Наказателния кодекс, която
да увеличи срока за лишаване от свобода от 1 на 4 години, както и глобата от 5 до 10 хил. лв. Тези предложения са продиктувани от тревогата за все по-засилващата се враждебна реч в някои медии и телевизии. Достатъчно е да проследите предавания на телевизия СКАТ: „Паралакс" и вечерният преглед на печата „Между редовете". В същото време все по-често наблюдаваме посегателства, поругаване и оскверняване върху религиозни храмове в страната.
Очакваме скоро предложението ни да влезе в пленарната зала на второ четене. Още преди да стигне до нея обаче, срещу предложените промени имаше странен и силен отпор. Авторите бяхме обвинени в това, че се стремим да ограничим свободата на словото.
Идеята ни е друга. От една страна, предложението ни е да се увеличи защитата срещу престъпленията против националното и расово равенство и против вероизповеданията, извършени по подбуди, свързани с омраза. От друга - да предизвикаме съдържателен обществен дебат както за враждебната реч, така и за нагласите и предразсъдъците наслагвани в колективната психика на обществото години наред.
Има телевизии и вестници, в които само циганската престъпност е безнаказана, малцинствата са виновни за всички проблеми, а „турците са върхушка, която завладява България". Това говорене е безотговорно и отключва реакции, които плашат хората с различно вероизповедание от православното. Нещо повече те стават вредни за обществото. И водят до вандалски актове. В ЕС наказателното и гражданското право предвиждат глоби за враждебна реч. И те варират от 5 хил. до 50 хил. евро според степента на различните нарушения. В България е спорно дали да има или не такива санкции. У нас не се прилагат и малкото възможности, които е предвидил законодателят. За последните 6 години СЕМ е издал постановления срещу езика на омразата, които се броят на пръстите на едната ръка.
Ето защо заедно със законодателните промени е необходимо да се говори повече за това какво е враждебна реч. Тя трябва да се дефинира ясно и дебатът не може да мине без активното участие на българските интелектуалци.

Няма коментари: