събота, 28 февруари 2009 г.

Хайде на Safari

Капитал - 62 стр.
Хайде на Safari

Асен ГЕОРГИЕВ

Докато през седмицата в онлайн пространството се шумеше около намеренията на Европейската комисия да се опита да принуди Microsоft да отдели своя браузър от
операционната система Windows или поне да позволи той да е равнопоставен на други конкурентни програми, програмистите на Apple пуснаха за свободен даунлоуд бета-версията на Safari 4.
Преди около месец, на 26 януари, Microsoft отвори своите сър-въри за потребителите, желаещи да свалят и изпробват RC1 (release candidate 1) версията на Internet Explorer 8. Сред нововъведенията, които попадат в нея, има доста полезни функции
като Аccelerators и Web Slices, но за момента тя не е имунизирана срещу неочаквано забиване. В сравнение с IE 8 RC1 бра-узърът Safari 4 изглежда доста по-изчистен. Освен това във версията са направени някои съществени подобрения, които указват влияние върху функционалността й. Сред най-значимите попадат опцията за търсене в архива с отваряни сайто-ве, възможност за уголемяване или намаляване на цялата страница, „умно“ адресно поле, както и енджинът за джава скрип-тове Nitro, който според Apple, превръща техния браузър в най-бързия на пазара.
Чисто и просто Първите впечатления от програмата са в съзвучие с очакванията, които потребителите имат по повод който и да е продукт на Apple. Интерфейсът е мини-малистичен, на екрана се виждат само необходимите икони и прозорци. Добро хрумване е свойството Top Sites. Самото име подсказва, че това е място, където пред вас са визуализирани он-лайн дестинациите, където най-често се застоявате. Този екран може да се появява при всяко стартиране на браузъра, а също и при всяко отваряне на нов таб -изборът е ваш. Chrome и IE 8 RC1 предлагат подобни функции, но тази на епълския браузър излиза едни гърди напред заради графичното оформление в стил iPhone, където сайтовете са изобразени триизмерно.
Ако паметта често ви изневерява, ще харесате и възможността за търсене в архива със страници, които сте посещавали. Така например, ако някъде сте срещнали термин, който трябва да намерите на часа, но не си спомняте конкретния сайт, използвайте тази търсач-ка и тя ще ви насочи. Ако пък сте си забравили очилата вкъщи и четенето на шрифт с размер 8 ви е почти невъзможно, то с една бърза клавишна комбинация (ctrl+ +) можете да увеличите размерите на целия сайт. „Умното“ поле за търсене, което е интегрирано в браузъра, е свързано със софтуера Google Suggest и когато започнете да пишете нещо в полето, под него ще се появяват предположения какво смятате да въведете.
От Apple твърдят, че новият им браузър зарежда страници по-бързо от всички конкуренти благодарение на енджинът за джава скриптове Nitro. Това е малко спорно поради простата причина, че към момента няма начин за обективно сравняване на скоростта на програмите за сърфиране в интернет. По субективно усещане обаче наистина Safari 4 пести от времето ви. Сайтовете се зареждат по-бързо, отколкото под IE8 RC1 и Firefox 3.06.

Няма коментари: