събота, 2 май 2009 г.

Медиите в България "частично свободни"

КАФЕНЕ - Новини
Медиите в България "частично свободни"



Американската неправителствена организация Freedom House съобщи, че най-сериозен спад в свободата на печата се забелязва в Централна и Източна Европа, след като журналисти са били убити в България и Хърватия, били са нападани в Босна и им е отказана съдебна защита в Русия.
В годишния си доклад за свободата на печата в света организация отново определя българските медии като "частично свободни" поради зависимостта им от различни политически и икономически интереси и честата намеса в работата им на държавни институции и частни бизнеси.
Организацията определя като "напълно свободни" медиите в 70 страни и като "частично свободни" медиите в други 61 страни, сред които е и България.
България се намира на 76-то място от общо 195 страни като преди нея са държави като Мавриций, Тринидад и Тобаго, Гана, Мали, Барбадос и Белиз.
С най-голяма свобода на пресата могат да се похвалят Исландия, Финландия, Норвегия, Швеция, Дания и Белгия. Сред страните от Източна и Централна Европа най-голяма свобода на медиите има в Естония, Чешката република и Унгария.
От големите западни страни Германия е на 18-то място пред САЩ - на 24-то, Великобритания е 19-та, докато Франция е 38-ма. Италия вече е в категорията на "частично свободните" страни.
Румъния е на 92-ро място в класацията и заедно с България и Италия са едниствените държави от ЕС, където медиите са "частично свободни".
Страните, където състоянието на медиите е най-тежко са Беларус, Китай, Куба, Екваториална Гвинея, Еритрея, Иран, Лаос, Либия, Бирма, Северна Корея, Руанда, Туркменистан, Узбекистан и Зимбабве, както и палестинските територии.
Freedom House, която е финансирана от американското правителство и частни групи провежда годишни проучвания на свободата на печата от 1980 година. През миналата година като напълно свободни бяха определени 72 страни, докато през тази те са 70.
Докладът на Freedom House, създадена през 1941 година от Елионор Рузвелт - съпруга на тогавашния президент на САЩ Франклин Рузвелт, публикува своето проучване, за да съвпадне с Деня на свободата на печата, който е в неделя.
01.05.2009

Меглена Кунева: Информацията е ключът към повишаване на потребителското доверие в дигиталния свят

Информационна агенция “Фокус” - Институции
Меглена Кунева: Информацията е ключът към повишаване на потребителското доверие в дигиталния свят



София. Информацията е ключът към повишаване на потребителското доверие в дигиталния свят. Това каза еврокомисарят по защитата на потребителите Меглена Кунева на представяне на Платформата “Наръчник на потребителите в дигиталния свят”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Събитието е организирано от Представителството на Европейската комисия в България и Информационна агенция “Фокус”.
ЕП призовава - да се обяснят правата на потребителите в дигиталния свят и отговорът е You Guide – онлайн наръчник с практически съвети. Наръчникът е многоезичен, обяснява всички въпроси, които притесняват потребителите и е организиран с въпроси и отговори. Обясненията са на достъпен език.
На 5 май в 16.00 часа в Страсбург е официалното откриване на Наръчника.
Наръчникът е предназначен за двете страни за потребителите и за предприятията, каза еврокомисар Вивиан Рединг и посочи, че това е особено важно във времената на несигурност.
Около 50 % от европейските домакинства са свързани днес с широколентов интернет. У нас цифрата е 21%. Само 7% от хората, които имат широколентов интернет, използват тази връзка, за да пазаруват извън своята страна. Това е свързано с липсата на доверие, посочи Рединг.
Средно 39 % от потребителите изпитват съмнение дали са в безопасност, когато пазаруват по Интернет.
В България 27 % от хората смятат, че не са в безопасност и затова не поемат рискове.
42 % от европейците не извършват финансови транзакции по интернет, в България тази цифра е 66 %.
В началото Росица Христова приветства гостите от името на Информационна агенция „Фокус” и президента й Красимир Узунов.
За нас е от огромно значение политиките на ЕС да бъдат спазвани. Нееднократно сме се сблъсквали с нечестни практики и проблеми свързани с пиратство. Все повече потребители се усещат несигурни и може би незащитени, вярвам, че този наръчник ще им помогне, каза Росица Христова.
ИА "Фокус" има над 80 000 уникални посещения на ден, за нас е важно те да се чувствата защитени. ИА организира среща на информационните агенциии от Източна Европа през есента. Росица Христова покани еврокомисарите Рединг и Кунева да станат патрони на инициативата.
Веселина ЙОРДАНОВА

Вивиан Рединг: Правата на потребителите онлайн не трябва да зависят от това, къде е регистриран уебсайтът

Информационна агенция “Фокус” - Общество
Вивиан Рединг: Правата на потребителите онлайн не трябва да зависят от това, къде е регистриран уебсайтът



София. Правата на потребителите онлайн не трябва да зависят от това, къде е регистрирано дружеството или уебсайтът. Това каза Вивиан Рединг, европейски комисар по въпросите на информационното общество и медиите на представяне на Платформата “Наръчник на потребителите в дигиталния свят”, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Вивиан Рединг каза, че за да използват потребителите потенциала на цифровите комуникации, те трябва да имат сигурност в мрежата, да знаят, че правата им са защитени.
Оказва се, че 65 % от ползващите интернет в ЕС не знаят къде да получат информация и съвет относно трансграничното пазаруване в рамките на съюза. Една трета от потребителите биха закупили продукт от друга държава, ако е по-евтин или качествен, но само 7 % пазаруват така.
Рединг посочи, че защитата на потребителите в мрежата е свързана с въвеждането и строгото прилагане на ясни права на потребителите.
Европейският комисар по въпросите на информационното общество и медиите Вивиан Рединг и европейският комисар по защитата на потребителите Меглена Кунева определиха и възможни области за действие – борба със спама, да се гарантира, че за потребителите няма значение от коя държава-членка на ЕС идва дигиталното съдържание, като се подготви основата за международна лицензионна система за онлайн съдържание, на потребителите да се предостави сигурност по отношение на това какво могат и какво не могат да правят с песни, видеоклипове и филми, защитени с авторски права. Освен това – да се разшири обхватът на принципите за защита на потребителите така, че да включват и лицензионните споразумения за продукти като софтуер, свален за антивирусна защита, игри или друго подлежащо на лицензиране съдържание, да се гарантира, че политиките за защита на личните данни при офертите онлайн се обясняват точно и съдържат справедливи договорни условия, да се проучат възможностите за засилване на доверието в плащанията онлайн, да се решат проблемите, свързани с разпокъсване и непълни правила във връзка с достъпа до електронни услуги.
В тази връзка ще се работи с промишления сектор и с асоциациите на потребителите за изграждане на европейска система за знак за доверие за уебсайтовете за търговия на дребно, съобразена с най-добрите практики.
Сайтът ще бъде онлайн от 5 май, 16.00 часа.
Адресът е : http://ec.europa.eu/eyouguide
Представянето на Платформата “Наръчник на потребителите в дигиталния свят” е организирано от Представителството на Европейската комисия в България и Информационна агенция “Фокус”.

петък, 1 май 2009 г.

Бареков ще се увековечи в автобиография

Капитал - 39 стр.
Бареков ще се увековечи в автобиография



"Не е време за ограничаване на продажбите и маркетинга"... в хотелиерския бизнес.Водещият на сутрешния блок по bTV Николай Бареков смята да издаде скоро своя автобиография. Това стана ясно от блога на водещия, който той пусна в началото на седмицата.
"Скоро написах книга с очерци от моята автобиография. От нея ще научите много тайни неща за мен и за българските политици. Това ще стане скоро, но... когато му дойде времето", заявява загадъчно 36-годишният Бареков, който е пословичен с опитите за самоизтъкване. Не минава предаване, без Бареков да обяви, че "има новина" в студиото.
Жадният за светско признание журналист, който е работил в миналото и като водещ на чалга конкурси от типа "Мис чака-рака", организира миналата година повторна сватба с избраницата на живота си Евгения. Две години след сключването на граждански брак двамата направиха и църковен, като венчалната церемония извърши лично пловдивският митрополит Николай, а събитието беше шумно отразено от bTV с включвания на живо в централните новини и обилни репортажи.
"Градско момче съм. От центъра на Филибето. Най-великият град на България. Били сме провинция само на Римската империя", написа през седмицата в блога си Бареков, който се определя като "журналист в най-голямата българска медия - BTV". От автоекспозето на водещия става ясно, че е израснал в "мултиетническа и мултирелигиозна среда", а всеки Великден бил воден от баба си Деспа "едновременно в православния храм и в католишка черква" (правописът е запазен - бел.ред.). В бъдещата автобиография Бареков обещава да разкаже на многомилионната си аудитория и за участието му в "нежната революция от 1997 година", както той нарича свалянето на кабинета "Виденов".

Само теб обичам най-много на света!

Капитал - 33 стр.
Само теб обичам най-много на света!



Имало едно време в България рекламен пазар, на който управлявали телевизиите. Те диктували правилата според своите интереси, а компаниите преминавали през всякакви препятствия, за да си осигурят рекламно време в праймтайм. После обаче дошла кризата и разбъркала всичко. И настъпило царството на рекламодателите.
Извън шегата обаче свиващите се рекламни инвестиции на компаниите не само преразпределиха силите във взаимоотношенията между рекламодатели и медии, те разбъркаха самият телевизионен пазар и направиха борбата за рекламни средства и пазарен дял още по-ожесточена.
В стремежа си да не загубят приходи, двете водещи медийни групи на пазара News Corp и MTG станаха много по-отстъпчиви и по-кооперативни в предложенията си към рекламодателите.
Данните на агенцията за маркетингови проучвания TNS/TV Plan за рекламната активност на компаниите за първото тримесечие на 2009 година пък разкриват друга интересна промяна. Заради свитите си маркетингови инвестиции и по-активното и агресивно поведение на телевизиите, рекламодателите избират да насочат бюджетите си, изцяло или приоритетно, към една от двете медийни групи (виж графиките).
Например, глобалната компания за продукти за дома и лична грижа Reckitt Benckiser рекламира само в каналите от портфолиото на MTG, а българската хранителна фирма "Белла България" е съсредоточила по-голямата част от бюджета си в националната bTV.
"Битката между телевизиите в момента е за дял от пазара, всяка се опитва да привлече по-голям бюджет от рекламодателите и дават всякакви преференции. Дори за 1% дял се лее кръв", обобщава ситуацията на пазара Лили Георгиева, управляващ директор на медийна агенция Mind Share. Тя обяснява още, че ако преди рекламният пазар е бил на продавачите, тоест тв каналите, то сега е на купувачите. "Преди телевизиите имаха монополно положение, те бяха много търсен канал, рекламните блокове бяха много натоварени. Каналите решаваха кога и къде ще излъчват бонусни клипове на компаниите. Пазарът беше станал латентен, нямаше динамика, развитие, конкуренция", разказва тя и продължава: "Сега вече ние можем да поставяме и договаряме условия. Телевизиите станаха активни, по-креативни, сами измислят нестандартни рекламни форми, с които да привлекат вниманието."
Причините, поради които рекламодателите, избират да насочат по-голямата част от бюджета си или всички свои инвестиции към News Corp. или към MTG, са разнообразни. Когато компаниите нямат яснота колко дълго ще продължи стагнацията на пазара и колко тежко ще пострада бизнесът им, те не могат да гарантират сумите, които инвестират в медиите и не искат да се обвързват с годишни договори. Медиите от своя страна, които доскоро бяха привикнали на авансово платени кампании, сега не могат да планират приходите си, както и инвестициите си в скъпи тв продукции. В такава ситуация преговорите между тв каналите и компаниите се водят изключително тежко и продължително.
"Не бих казала, че при нашите клиенти наблюдавам голямо преразпределение между двете големи медийни групи, но забелязвам, че там, където преговорите вървят по-гладко и медиите проявяват по-голяма гъвкавост, се насочва и по-големият дял от бюджетите", коментира управляващият директор на медийна агенция MediaS SMV Татяна Лозович. Тя обръща внимание обаче, че от голямо значение е и историята на взаимоотношенията между медиата и клиента. Ако през годините е било изградено успешно партньорство между тях, то със сигурност преговорите са по-лесни и могат да се договорят по-изгодни преференциални условия.
Според директорът продажби в bTV Весела Димова насочването на бюджетите към една група канали е било очаквана и логична стъпка от страна на рекламодателите, защото те се стремят към оптимални условия за медиа купуване при намалени инвестиции. "Нормално е в трудни времена да се довериш на партньор, който ти дава увереност за това, че парите ти ще бъдат инвестирани по най-добрия начин", коментира Димова. "Никога не сме се подвеждали клиентите си с резки спадове в гледаемостта или лошо обслужване", допълва тя и казва, че се опитват да стимулират интереса на рекламодателите с регулярно провеждана промоционална кампания от началото на годината.
Плахи в прогнозите и планирането си, рекламодателите предпочитат да играят на сигурно и в подбора на медии, в които инвестират. От пренасочването на средства само в News Corp или MTG, най-много страдат по-малките кабелни канали, които не са част от големи международни групи. Така например, ако се проследи рекламната активности на големите рекламодатели за първото тримесечие на 2009, става ясно, че в микса на компаниите почти отсъстват канали извън портфолиото на двете медийни групи. Изключение прави само ефирната за София TV7, в която активно рекламират големите фармацевтични компании.
"С подхода си една национална телевизия и нейните сателитни канали рекламодателят покрива всички сегменти на целевата си група. А другите кабелни телевизии, според данните, нямат толкова добри рейтинги", изяснява тази рекламната политика Татяна Лозович от Media S-SMV.
От "Нова тв" също коментираха, че всяка една от двете водещи медийни групи притежава по няколко добре позиционирани канала и това позволява на рекламодателите да постигнат добра ефективност на рекламните си кампании, дори ако изберат само една от двете групи. "Пазарните условия изискват от медиите да бъдат гъвкави и да предлагат специални условия при гарантиране на по-голям дял от рекламните бюджети в тяхното портфолио. Налага се да сме лесно приспособими и да се съобразяваме с нуждите на рекламодателите", казаха още от телевизията.
Директорите на медийните агенции са категорични. Сега битката на пазара е за отстъпки. Решаващ фактор при определянето на медийния микс на една компания е и цената на договорката. Лили Георгиева от Mind Share разказва, че когато планират кампания за даден клиент правят няколко различни микса за една и съща сума и проследяват какви биха били резултатите в различните канали по отношение на покритието на аудиторията, честотата на излъчване, цената за рейтинг и т.н. "Класическото разпределение на бюджетите е 50 на 50 между каналите на двете медийни групи, но това е най-скъпият вариант", казва Георгиева и добавя: "Ако се фокусираш в една група, цената е между 20 и 30% по-ниска и може да се загуби между 1-2% аудитория, което е пренебрежимо малко." Тя обръща внимание още, че освен цената, от голямо значение са и спецификите на продуктите и услугите и на целевата аудитория, до която се стреми да достигне компанията.
Така например, хранителната компания Белла България, която е на 10 място сред двайсетте най-големи рекламодатели в телевизия за януари-март 2009 г., е пренасочила 2.458 млн.лева в bTV и значително по-малка сума от бюджета си в каналите от портфолиото на MTG. Мая Герасимова, маркетинг директор на "Белла" обясни пред "Капитал": "Продуктовите характеристики на различните ни брандове определят каналите, в които избираме да рекламираме". Тя допълни, че тъй като по-голямата част от марките им са предназначени за широка аудитория с масови послания, bTV е предпочитаният канал. В "Нова тв", която е таргетирана към по-младежка аудитория и градското население, маркетират брандовете, насочени към тях. "В крайна сметка за един рекламодател най-важното е да достигне до своята аудитория по правилния начин", обобщава Герасимова.
Управителят на фармацевтичната компания Walmark Десислава Райчинова-Митева също обяснява, че медийният микс и маркетинговите активности на фирмата се определят от търсенето и потребностите на техните потребители. Walmark инвестират най-сериозна сума от бюджета си в каналите на MTG, но присъстват активно и в по-малките телевизии TV2 и TV7.
Всъщност по-презицното планиране и по-внимателното разпределение на рекламните инвестиции от страна на компаниите може да окаже и оздравителен ефект върху пазара. Защото по-голямата конкуренция и борбата за пазарен дял между двете водещи медийни групи на пазара ще означава и по-интересно съдържание за потребителите, и по-справделиви и гъвави условия за рекламодателите.

Класа - 11 стр.
Новини

23% повече ентрита във второто издание на Effie

48 са заявките за участие Във втория фестивал за ефективност в рекламата Effie България 2009. Ентритата са с 23% повече от първото издание през 2007 г., съобщиха организаторите от Асоциацията на рекламните агенции АРА В четирите категории се състезават 22 фирми, 20 агенции и двама рекламодатели. Заявките, разпределени по категории, са съответно - 23 за стоки, 15 - за -услуги, 6 - за корпоративни комуникации и 4 за социална, медийна, политическа комуникация.
Призовете ще бъдат раздадени на 20 май. По преценка на журито във всяка категория се излъчват финалисти и се присъждат до 3 награди (злато, сребро и бронз). Журирането ще премине на 2 етапа. Председател на организационния комитет на фестивала е Красимир Гергов, а членове са Екатерина Тупарева, Александър Тороманов, Даниела Осиковска, Не-над Лозович, Николай Неделчев, София Пенева. Директор на събитието е изпълнителният директор на АРА Мариана Брашнарова.
БНР събира меломани на радиофестивал
Първият музикален радиофестивал "Аларма пънк джаз фест" организира БНР. От 27 април до днес концертите са посетили стотици почитатели на неконвенционалната музика, съобщиха от държавната медия. Инициативата за радиофестивала е на предаването "Аларма" на програма "Христо Ботев". Досега в проявите, освен френското дуо "Виалка Микро Оркестра", са се включили и изпълнителите от "Насекомикс", "Давид Проджект", "Осил Амук", "Дует Дборжак", 'Тортила флет" и други.
фестивалът включва и видеопрожекции, фотография, рисуване върху екран. Всяка вечер концертите бяха излъчвани по програма "Христо Ботев", а вчерашният достигна и до слушателите на предаването "фалшименто" в ефира на Радио София.
В първите минути на 2 май, след новините в полунощ - изпълненията от "Аларма пънк джаз фест" ще могат да се слушат и по регионалните радиостанции на БНР в съвместното предаване с програма "Христо Ботев" "Заедно след полунощ".

Кабинетът съвсем се оплете за фирмата с Кръстева

Дневник - 3 стр.
Кабинетът съвсем се оплете за фирмата с Кръстева

Павлина ЖЕЛЕВА

Основни параметри на сдружаването на правителството с едрия медиен собственик Ирена Кръстева чрез контролирания от нея ИПК „Родина“ все още са напълно неясни и тепърва ще се договарят с финансовия министър Пламен Орешарски без последваща санкция на кабинета. Това става ясно от отговорите, които „Дневник“ получи от Министерството на финансите на серията въпроси, които повдига решението на правителството за създаването на смесено дружество с частната фирма. Оказа се, че сумата, с която Кръстева ще участва в общата компания, още не е изчислена, въпреки че имотите, които ще й даде правителството, вече са определени. „С оглед защита на държавния интерес правителството е преценило за необходимо оценката на имотите, с които държавата ще участва при формиране капитала на търговското дружество, да бъде определена като пазарна стойност от назначени от Агенцията по вписванията три независими вещи лица. Едва тогава ще стане ясно колко пари следва да внесе съучредителят ИПК“, обясниха от финансовото министерство. На 9 април, обаче когато беше взето решението за създаването на смесеното дружество, премиерът Сергей Станишев официално съобщи, че Кръстева ще участва в него с 60.4 млн. лв. Сумата беше обявена като разлика в оценките на имотите, които държавата вкарва във фирмата 83.3 млн. лв., и тези на ИПК - 22.91 млн. лв. Всички въпроси, в това число и свързани с изграждането на новата сграда на Националната агенция за приходите, ще бъдат уредени с акционерно споразумение, обясниха още от ведомството на Орешарски. В решението на правителството обаче вече е записано, че новото дружество ще се управлява само от съвет на директорите, в който ще има двама членове, излъчени от частния инвеститор, и един от държавата. Действията им няма да се контролират от надзорен съвет. „Едностепенната система на управление е по-гъвкавата форма за вземане на решения и осъществяване на контрола за тяхното изпълнение. На практика освен съвет на директорите в дружеството друг орган за управление и контрол е общото събрание на акционерите. Според нас тази форма на управление е по-евтиният вариант“, обясняват от министерството. Представителят на държавата в борда ще е само един, тъй като участието й в бъдещата фирма ще е под 50 на сто от капитала. Според ведомството на Орешарски миноритарното участие е предпочетено заради метода на оценка на апорта, която в този случай ще пазарна.

Отново слухове за бъдещ смартфон на Microsoft

Expert.bg - Технологии
Отново слухове за бъдещ смартфон на Microsoft



Microsoft и телеком операторът Verizon планират да пуснат смартфон, който ще конкурира епълския iPhone, твърди публикация в "The Wall Street Journal", цитиран от TechNews.
Двете компании преговарят за въвеждане на пазара на мобилен телефон с голям сензорен екран, известен засега с кодовото име Pink.
Ако разговорите се увенчаят с успех, смартфонът ще се появи в магазините на Verizon в началото на следващата година.
Логично, Pink ще работи под управление на операционна система Windows Mobile. Устройството ще предложи богати мултимедийни възможности и интегриран софтуер за плейър Microsoft Zune.
Не за първи път излиза информация за мобилен телефон, разработван от Microsoft.
В края на миналата година се твърдеше, че компанията подготвя устройство с чип на Nvidia, което ще дебютира на Световния мобилен конгрес в Барселона през февруари. Това, обаче, не се случи.

Уволнен си, но ще държим връзка

сп. BusinessWeek - 48 стр.
Уволнен си, но ще държим връзка



С обострянето на световната криза мениджърите на отдел "Човешки ресурси" създадоха термин за хилядите служители, които биват уволнени - "алумни". Компании като Dow Chemical u JPMorgan Chase насърчават бивши служители да поддържат взаимоотношения като членове на по-широк корпоративен екип, почти както правят абсолвентите от едно и също висше учебно заведение, дори и ако те се преместят при конкурентните компании.
Идеята е да се запазят контактите с професионалисти, които могат впоследствие да станат бизнес партньори или дори да се върнат отново като служители.
Поради тази причина компаниите ги насърчават да ползват социални алумни мрежи. Приличащи много на
Facebook или Linkedln, тези мрежи дават възможност на бившите служители и вече пенсионираните да създадат профил и списък с приятели, да споделят новини и идеи с бивши колеги, да участват в блогове и уеб форуми. За разлика от големите социални мрежи, сайтовете на компаниите включват новини за бранша и за работни места. Те информират "алумните" за срещи с колеги и събития на компанията, някои дори предлагат изгодни оферти за здравно осигуряване. Алумни мрежите следват принципа на икономиката на знанието: личните връзки надхвърлят корпоративните граници. Офис служителите вече редовно използват Twitter и споделят новини във Facebook c дълъг списък от "приятели", които често включват бизнес конкуренти
u бивши колеги. Чрез алумни мрежите корпорациите се опитват сами да разрушат тези граници, като създадат за всяка компания широка мрежа от хора, които да държат връзка през професионалната си кариера, за да черпят един от друг знания и контакти. Някои компании смесват алумните с настоящите си служители, други ги държат разделени. Карен Скоропанос, която оглавява двегодишната KPMG Connect, твърди: "Имаме интерес да създаваме доживотни контакти." В KPMG Connect 17 000 алумни се свързват онлайн с 22 000 служители. Софтуерни компании като сиатълската Conenza и нюйоркската SelectMinds изграждат и управляват алумни мрежи. Броят на компаниите, които се включват, се увеличава бързо. Само SelectMinds ръководи повече от 60 мрежи, включително тези на IBM, Lockheed Martin u KPMG. Компанията пусна услугата преди 9 години като организационен инструмент, споделя изпълнителният директор на SelectMinds Ан Беркович: "Появихме се на пазара с идеята, че бившите служители са ценни. Беше по времето, когато компаниите не можеха да назначават достатъчно бързо." ЗАПАЗВАНЕ НА ТОПЛИ ОТНОШЕНИЯ Днес положението е съвсем различно. Компаниите "изхвърлят" през вратата векове опит и знания. И все пак, ако държат бившите си служители в алумни мрежите, запазват връзка с този опит и знания. В най-добрите случаи бившите служители имат да кажат нещо позитивно за компанията, превръщайки се в посланици на търговската марка, казано на HR език. А когато икономиката се възстанови, компаниите ще имат контакт с квалифицирани работници, които могат да бъдат отново назначени. Такива случаи се на ричат "бумеранг". Естествено, не всеки, който напуска компанията, бива пламенен посланик на търговската марка. Някои са ядосани, след като са съкратени или уволнени. Рискът е В това, че алумни мрежите могат да им предоставят отдушник за израз на гнева им. И все пак се оказва, посочват алумни и директори на компании, че недоволните са склонни да си изказват болката по саитоьете извън контрола на компаниите. Гуен Уелд, напуснала Microsoft през 2004 след 20 години в компанията, казва: "Има достатъчно други форуми за коментари и оплаквания. Алумни мрежата не е една от тях." За мениджърите алумни мрежата предоставя лаборатория да се учат. Като използват онлайн инструменти, те могат да локализират най-горещите теми, компании, продукти и споменати технологии. Докато търсят нови таланти, могат да изучават моделите на поведение на потребителите. Някои от участниците се оказват експерти в науката или технологиите, твърди Беркович. Други са ефективни служители в мрежата. Те често влизат в сайта, включват нови приятели и контакти, предоставят на хората връзки към знания или възможности. Компаниите домакини могат да използват софтуер, за да анализират динамиката в развитие на отношенията на всеки един човек. След използването на такава информация счетоводна фирма назначи 31 "бумеранга" чрез алумни мрежата си миналата година, според SelectMinds.

Прогноза: Рекламата в интернет в Европа ще расте

Дневник - Компании&Финанси - II стр.
Прогноза: Рекламата в интернет в Европа ще расте

Никола ГЕОРГИЕВ

Наблюдава се изместване от традиционни към нови маркетингови канали
Значителен ръст на рекламата в интернет с до 21% през следващите три години независимо от свиването на пазара в глобален мащаб. Това са резултатите от проучване на Европейската асоциация за интерактивна реклама (European Interactive Advertising Association EIAA). Анализът на организацията затвърждава мнението на експерти от бранша, че онлайн пространството се оказва все по-примамливо за рекламодателите въпреки осезаемия им отлив от останалите маркетингови канали. В условията на задълбочаваща се икономическа криза рекламният сектор усеща сериозно взетите от компании в цял свят мерки за ограничаване на разходите и свиване на потреблението. Въпреки регистрираното свиване на пазара през 2008 г. и очакванията за значително тежка 2009 г. Интернет рекламата, изглежда, ще се развива изцяло в обратна посока на установените в бранша тенденции. На фона на прогнозирано свиване на индустрията от 6.9% през настоящата година анализаторите в EIAA очакват ръст от 18% в разходите за интернет рекламата. По тяхна информация седем от всеки десет рекламодатели ще завишат средствата, отделени за реклама в интернет пространството. Преструктурирането на сектора в условията на криза се очаква да доведе и до значителни размествания в структурата на рекламата. Отливът на потребители от традиционни медии и преориентирането им към нови формати очаквано води след себе си и до промяна във фокуса на рекламодателите. През 2009 г., а и в рамките на следващите две години, от EIAA очакват стабилен ръст и завоюване на здрави позиции в рекламата чрез мобилни телефони, както и на тясно специализирани подходи в интернет. Анализаторите предвиждат, че сегментът от on-line рекламата, който ще отбележи най-голям ръст, е този на видеоматериалите. Промяната на методите за реклама логично води и до формулирането на нови таргет групи. Според EIAA рекламодателите ще увеличат натиска върху възрастовата група на най-активните интернет потребители - между 25 и 44 години. С тази цел е и преминаването на рекламните съобщения в надрегионално ниво, което трябва да доведе и до значителни икономии от мащаба и намаляване на разходите.
***
„Кодак“ публикува загуба от 360 млн. долара
„Кодак“ отбеляза загуба за първото тримесечие на годината в размер на 360 млн. долара, предаде агенция „Блумбърг“. Негативният резултат се отдава на слабото търсене на продуктите на компанията. „Кодак“ заяви, че няма да изплаща дивиденти на своите акционери

ТОП 10 на най-великите US мениджъри на всички времена

Поглед - 22 стр.
ТОП 10 на най-великите US мениджъри на всички времена



Най-великите американски мениджъри на всички времена са модел и мечта за подражание в света на бизнеса. Изданието Portfolio състави класация, в която са отчетени способностите им да създават стойност, тяхната иновативност и мениджърски способности. Ето ги и 10-те най-добри американски мениджъри на всички времена.
****
1. Хенри Форд
„Карайте!", каза той и Америка го послуша. Бащата на модерните движещи се поточни линии променя света, като продава евтино стандартната версия на модела си Model T на цена от 260 долара през 1924 г. и създава силно желание към притежанието на автомобили. Форд също така е заплащал добре на служителите си. През 1914 г. взема доста спорно решение и удвоява повечето заплати до 5 долара на ден, което намалява текучеството, ускорява производството и му помага да си създаде позиции на пазара на най-добрите инженери и механици. Един от недостатъците му е, че е бил силно антисемитски настроен.
Форд създава компанията си само с 28 000 долара. До 1918 г. половината автомобили в САЩ са Model Т. Това се казва възвращаемост на инвестициите.
2. Дж. II. Морган
Как наричате човек, който лично спасява хазната на САЩ два пъти? Брилянтен? Да. Уорън Бъфет? Не. По време на депресията от 1895 г. Джон Пиърпонт Морган попълва хазната със злато на стойност 65 млн. долара в замяна на държавни облигации. Той се явява в ролята на спасител още веднъж през 1907 г. Морган е бил толкова добър в спасяването на компании, изпаднали в затруднение, че получава собствено съществително. В началото на 20 век процесът на превръщане на губеща компания в печеливша става известен като Морганизация.
3. Сам Уолтън
Сам Уолтън е бил откровен селянин. Той е харесвал кучета и пика-пи и е притежавал костюми и вратовръзки, които гордо носел на църква и в офиса. Не е живял в просторно имение. Повече от десетилетие след смъртта му оперативната култура на най-голямата компания в света продължава неговата традиция. „Какво би направил или помислил Сам?" е въпрос, който ръкоюдителите на Wal-Mart все още задават.
4. Алфред Слоун
Известен с невниманието си по отношение на сигурността на автомобила и отяв-лен поддръжник на синдикатите, Слоун вероятно нямаше да се справи в днешната ера на въздушни възглавници и преговори с профсъюзите. Той обаче поема GM в момент, когато компанията е на ръба на фалита и подсигурява оцеляването й. Част от иновациите на Слоун включват разделянето на всяка от марките на GM в отделно подразделение и издаването на поръчки на дизайнерите за разработването на различни автомобили за отделните демографски групи.
5. Лу Гърстнър Във времена, когато отписванията на активи за едно тримесечие са на стойност 10 млрд. долара, еднократните отчисления за преструктуриране в размер на 8 млрд. долара изглеждат нещо дребно. Но през 1993 г., когато Гърстнър наследява ШМ подобна сума би означавала неговият край. Той работи усилено за сплотяването на различните подразделения и подобряването на ефикасността и когато напуска, вече е създал компания с нетна печалба в размер на 5.3 млрд. долара.
Гърстнър не осъзнава заплахата от страна на Microsoft и ШМ губи позиции на софтуерния пазар.
В момента Гърстнър е в пенсия, но все още има договор с ЮМ. Консултантският
му договор е на стойност до 2 млн. долара годишно и изтича през 2012 г.
6. Джон Д. Рокфелер
Трудно е някой да надмине Рокфелер като монополист или филантроп. Докато раздава пари на бедните, Джон Д. изгражда империя, като подбива цената и изкупува конкурентите си. За период от две години през 1872 г., Standard Oil придобива 22 от 26-те петролни компании в Кливланд, където първоначално се е намирала централата на компанията. До 1879 г. компанията е контролирала около 90% от пазара за рафиниране на петрол и пълен контрол над щатската петролна индустрия.
Богатството на Рокфелер достига своя връх през 1912 г. и е в размер на 900 млн. долара (19 млрд. долара в днешно време), но до неговата смърт през 1937 г., той раздава по-голяма част от парите си на наследници и за благотворителна дейност.
7. Стив Джобс
Като съосновател на Apple, Джобс е основната движеща сила зад два продукта, които променят света - Apple П, първият наистина популярен персонален компютър и Macintosh, които определят начина, по който хората използват компютрите и до ден- днешен. След това като СЕО на Pixar, Джобс Jobs създава студио за дигитални филми; инвестицията му от 10 млн. долара прераства в по редица от Оскари и изкупуване на компанията от страна на Disney за 7.4 млрд. долара. Най-впечатляващите постижения на Джобс идват след завръщането му в Apple през 1996 г. Той възкресява компанията посредством прозорлив мениджмънт, като изчиства продуктовата й линия, набляга на дизайна и търси начини софтуерът на Apple да обслужва по-добре клиентите от тези на конкурентите. След това идват още два продукта, които променят играта - iPod и (Phone.
8. Джеф Безос
Микромениджмънтът е стратегията, помогнала на Безос, който е един от първите открили потенциала на онлайн търговията, да запази позицията си на СЕО от времето на Web 1.0 ерата. Той също така поема рисковани ходове, като позволява на други търговци на дребно да продават през Амагоп, предлага безплатна доставка за сметка на печалбата, за да увеличи пазарния си дял, което в крайна сметка дава резултати. Продуктът, с който Амагоп бори кризата, е безплатният четец за електронни книги Kindle. Продажбите на устройството възлизат на 75 млн. долара през 2008 г. и се очаква през тази година да се удвоят.
9. Андрю Кароеги
Силата на филантропията! Железният и стоманен магнат Карнеги не е бил толкова безскрупулен, колкото някои от неговите колеги индустриалци, но все пак му се налага да работи доста върху репутацията си, след като се пенсионира. След като продава Carnegie Steel през 1901 г. (компанията в крайна сметка се превръща в U.S. Steel), бившият изпълнителен директор излъсква имиджа си, като раздава по-голяма част от богатството си от над 1 млрд. долара в подкрепа на библиотеки, на световния мир и образованието.
10. Бил Гейтс
Ако потърсите Гейтс в Google, ще получите почти седем пъти повече резултати отколкото за библейския герой Го-лиат. Съоснователят на Microsoft е смятан за ексцентричен и нетърпелив мениджър - подход, който помага на Microsoft да спечели 60 млрд. долара миналата година. Той е известен и с това, че не е особено приятелски настроен към конкуренцията. През 2001 г. Гейтс се съгласява да сподели техническа информация с други производители на софтуер, за да избегне огромен антимонополен процес срещу Microsoft.
Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет е чак на 16-о място в класацията. Акциите на контролираната от него Berkshire Hathaway са поскъпвали с 20.3% средно на година в периода 1965-2008 г.

83% от децата общуват в мрежата

Политика - 10 стр.
83% от децата общуват в мрежата



Онлайн общуването е най-разпространеното занимание на младежите в интернет. Това показват данните от изследване на НЦИОП за рисковете пред децата в мрежата, възложено от фондация "Партньори -България". Проучването е по инициатива на евррдепутатките Илиана Йотова /ПЕС, БСП/ и Филиз Хюсменова /АЛДЕ, ДПС/. Проведено е между 2 и 14 март в София, Бургас, Варна, Плевен и Пловдив. В училища и компютърни клубове са интервюирани 800 ученици от V до XI клас.
В повечето случаи младежите възприемат чатенето като игра, в която могат да дорисуват своята личност или да си измислят нови качества. Защитени от анонимността си в мрежата, те общуват по всякакви въпроси, които ги вълнуват, търсят „сродни души", контакти и лични срещи. Сред родителите като че ли преобладава мнението, че в къщи е по-сигурно, макар че част от тях да не знаят какво прави детето им, когато е насаме в чата. Според собствениците и администраторите на клубове обаче има немалко родители, които им поверяват децата си и смятат, че и в клуба те са достатъчно защитени. Учителите чувстват своята отговорност и недостатъчната си компетентност по въпроса и биха възприели всякакви форми на допълнителна информация и обучение по темата. Ролята на учителите и училището в случая малко незаслужено се подценява както поради по-ниския престиж на учителската професия, така и поради по-слабата компютърна грамотност на педагозите. Най-раздвоени в позицията си са хората, чиито бизнес са интернет клубовете - те си дават най-ясна представа за рисковете от честите и продължителни контакти в мрежата и наред с това печалбата им зависи от по-големия брой редовни и пристрастени посетители.
Рисковете от запознанствата чрез мрежата се разглеждат по-скоро като възможна, а не като реална опасност и от децата, и от възрастните. Наред с това възрастните посочват реални примери за контакти по интернет с педофили, но по-скоро като частни случаи, а не като първостепенна опасност. Младежите доста неохотно споделят с възрастни заниманията си в интернет и затова не може точно да се прецени реалната степен на риска.
Рисковете от запознанствата по интернет засега не са в центъра на вниманието, защото са част от комплекс ежедневни опасности за съвременните младежи - продължителното стоене пред компютър, което физически и психически натоварва подрастващите; игрите, в които има предимно агресия; сайтовете с автентични кадри на насилие и порнография; разпространението на наркотици около и в интернет клубовете (според родителите дрога се разпространява и употребява в клубовете, а според собствениците - около тях); неграмотността в буквалния смисъл независимо от компютърните умения. Темата засега не е във фокуса на общественото внимание. Една от причините е, че досега в България не е имало драстичен случай на злополука с дете след запознанство в мрежата, който да предизвика остри реакции. Над 90% от интервюираните посочват, че ползват интернет всеки ден или няколко пъти в седмицата. 60% имат компютър в къщи. Учениците от горния курс ползват интернет по-често от по-малките, момчетата - по-често от момичетата. Два пъти повече момчета в сравнение с момичетата посочват, че ползват интернет в клубовете. Най-рядко се ползва интернет в училище - три четвърти от по-малките ученици и половината от по-големите че никога не ползват интернет в училище. Предпочитаното време на денонощието за занимания с Интернет е след обед и вечер. 22 % са в мрежата винаги, когато имат свободно време. Най-разпространенните занимания на младежите в Интернет са онлайн общуването (83%), онлайн игрите (76%), електронната поща и свалянето на различни програми, музика и филми. По-често за общуване ползват интернет момичетата и младежите на възраст 15-18 години, а за игри - момчетата и учениците на възраст 12-14 години. Ползването на интернет за обучение (курсове, регистрация за изпити и др.) и пазаруването са посочени съответно от 5% и 2%. Най-често в мрежата младежите прекарват времето си като общуват онлайн. В повечето случаи това става с текстови съобщения, една четвърт от младежите ползват и гласова връзка, а 5 % - и видеовръзка. При онлайн общуване 43 % от младежите признават, че им се случва да се представят за по-големи, отколкото са в действителност. Това по-често правят момичетата на възраст 12-14 години.
След запознанство в интернет следващата най-логична стъпка обикновено е размяната на е-Mail адреси -70% признават, че това им се е случвало. 38% са се срещали с човек, с когото са се запознали в мрежата, а 35% са показвали своя снимка на познати от интернет, 34% са давали телефонния си номер. По-смели за срещи са момчетата, но по-активни са момичетата на възраст 15-18 години. Обикновено на момичетата им трябва по-дълго време, отколкото на момчетата, за да се решат на лична среща.
Времето, което е изминало между запознанството и осъществяването на следващата стъпка в общуването, е различно - е-мail адреси и снимки се разменят почти веднага, по-бавно се разменят телефони и домашни адреси; най-дълго време отнема уговарянето на лична среща. Част от младежите не винаги са искрени, когато отговарят на въпроси, свързани с контактите им в мрежата. В отговор на друг въпрос само 43 % от тях посочват, че не са се срещали с хора, с които са се запознали в интернет.
Една четвърт от осъществилите срещи признават, че им се е случвало човекът, с когото са се запознали в мрежата, да се окаже по-млад, отколкото се е представял. 21 % от младежите, които са се срещали с хора, които познават от Интернет, посочват, че човекът е бил по-възрастен, отколкото се е представял. По-често това се е случвало на момичетата, отколкото на момчетата. Сред тези, които посочват, че според тях човекът е бил с лоши намерения, по-често са момчетата, може би защото са били по-неподготвени и съответно по-шокирани от възможните намерения на своя „приятел" от чата. Една трета от младежите признават, че през последната година им сее случвало някой гастойчиво и против волята им да се опитва да разговаря с тях в интернет (да иска снимка, да уговаря среща, да води разговор по теми, свързани със секс). По-често обект на подобни настойчиви преследвания са били момичетата. Младежите като цяло са склонни да приемат, че е по-опасно да съобщават личните си данни на свои виртуални познати, отколкото да се срещат са хора, с които са се запознали по интернет. Обяснението на този на пръв поглед нелогичен извод е, че на среща младежите обикновено отиват след по-дълго общуване и с представата, че човекът, с когото се срещат, на практика не е непознат и затова не е опасен за тях.
27 % от младежите смятат, че за тях няма опасности при ползването на интернет, 18% не могат да преценят. Една трета посочват вирусите като най-голяма опасност при ползването на мрежата.

Креативната мощ на тълпата

Капитал - 36 стр.
Креативната мощ на тълпата



"Количествените натрупвания водят до качествени изменения", заключил преди много, много години германският философ Георг Вилхелм Фридрих Хегел. Ако беше творил през последните две десетилетия и се беше занимавал с онлайн технологии, Хегел вероятно щеше да обобщи тезата си с една дума - Crowdsourcing.
Може би сте чували този термин, а може би не.Ето два примера какво точно се крие зад него. Сергей Брин, един от основателите на Google, се надява да събере достатъчно информация за тежката болест Паркинсон чрез онлайн споделен опит на пострадали от нея. LG набира идеи за нов смартфон сред дизайнери аматьори. Описаните инициативи се причисляват към увеличаващия се брой проекти, използващи потенциала на множество хора за решаване на конкретен проблем.
Crowdsourcing
е набрал популярност термин, първоначално използван през 2006 г. в материал на Jeff Howeза популярния технологичен сайт Wired. Понятието означава делегиране на работа на множество непознати онлайн потребители - безплатно или срещу малко възнаграждение. За разлика от outsourcing-а (чийто дериват се явява въпросният термин) прехвърляните задачи се разпределят не само на професионалисти, но и на аматьори, като се разчита на силата на колективния разум. Вече е трудно да се предположи коя идея наистина има бъдеще и какво ще е началото й. "Светът става твърде бърз, твърде сложен и твърде взаимосвързан, за да може една компания да стигне сама до всички отговори", обяснява идеята за свободна иновация (open innovation) Yochai Benkler от университета "Йейл". С други думи, компаниите все по-често са готови да предизвикат oбсъждане на идеи.
Както знаем обаче, подобна структура, в която си партнират много хора, се нуждае от сериозна регулация. Джими Уелс, един от основателите на Wikipedia - най-голямата онлайн енциклопедия и типичен пример за crowdsourcing, твърди, че всяка компания, решила да делегира на потребителите си цялата работа по един проект, напълно е сбъркала подхода. Ако имат нужната рамка, в която да развиват идеите си обаче, хората могат да се превърнат в неоценим работен двигател. Все пак Wikipedia има над 2.6 милиона статии на английски, изготвени от доброволци. Какво още могат да постигнат подобни проекти?
Киберсигурност и SMS-и
Най-голямата стойност на crowdsourcing-а е, че се мобилизира неизползван до момента човешки потенциал. От една страна, така се решават практически задачи, а от друга, участниците в проекта се насърчават да развиват интересите си, били те и извън трудовата им характеристика. В някои случаи това е и шанс за поне малко по-добър живот... Пример за нещо такова е компанията Тxteagle, която предоставя консултантски услуги чрез мобилни телефони. Хиляди хора в развиващите се страни биха могли да припечелят допълнително, като например извършват преводи на кратки фрази и думи от родния си език на английски. Размяната на информация става чрез SMS-и, а партньор по проекта е финландският производител на телефони Nokia.
Факт е, че за много задачи не е нужна експертиза, а голям брой участници, и именно това е силата на crowdsourcing идеята. Борбата с компютърните вируси е една от областите, в които доброволци могат да дадат своят принос. Досега компаниите разчитаха на собствените си специалисти, които да изготвят черни списъци със зловредни сайтове и софтуер. "Лошите" онлайн обаче се развиват твърде бързо, за да бъдат подобни селекции достатъчно актуални. На нередности (за съжаление) първи се натъкват потребителите и именно на тях се възлагат надеждите за по-успешно справяне с проблемите на киберсигурността. Компанията за антивирусна защита Symantec например ще изследва кои програми са най-разпространени и кои са рядко срещани, за да прецени "репутацията" им сред хората. Колективното знание е своеобразно сито за лавината от нова информация и за пръв път може да бъде използвано като такова в реално време и достатъчно голям мащаб за достоверни резултати.
Аматьорите
Цели индустрии обаче се обявиха против някои форми на crowdsourcing. Американският институт за графични изкуства (AIGA) отправи официален призив към членовете си (около 22 000) да не участват в подобни инициативи, в които авторски проекти, изработени по задание от клиент, се състезават един с друг. Сайтовете, "помещаващи" подобни свободни конкурси за изработка на лого, дизайн за уебсайт и т.н., в момента процъфтяват. В рамките на няколко дни обикновено се получават над 100 предложения на аматьори, млади дизайнери или такива на свободна практика. В CrowdSpring, един подобен сайт, клиентът, възлагащ поръчка, е длъжен да си купи дизайн, ако по задачата му са получени над 25 концепции. Комерсиалната платформа пък получава 15% от авторския хонорар. Друг е въпросът, че заплащането често е в порядък 200 - 300 долара или няколко пъти по-малко, отколкото би поискало едно традиционно студио за уебдизайн.
Пословичен стана случаят, в който социалната мрежа Twitter купи изображение на птиче, по-късно използвано върху рекламни банери, за 6 долара от автор посредством iStockphoto. В крайна сметка обаче всеки сам решава дали иска да участва с труда си, а crowdsourcing платформите са шанс за мнозина, особено в сегашните икономически условия. Според сп. Forbes само в САЩ има 80 хиляди дизайнери на свободна практика.
Страхът на индустрията, че стойността на труда й ще бъде обезценена, не е съвсем обоснован. В крайна сметка повечето клиенти на платформи като CrowdSpring всъщност не са потенциални клиенти на наложените агенции, защото не могат да си позволят скъп проект. Големите корпорации пък, въпреки че искат да експериментират, ясно осъзнават рисковете, които работата с аматьори би могла да донесе - трудна комуникация, липса на опит и задълбоченост и т.н. Crowdsourcing-ът обаче може да се справи с последните две неща, защото развива скритите възможности на доброволците, докато решава големи проблеми, засягащи не само компаниите, но и... самите доброволци.

Google е най-скъпата компания в света

Телеграф - 17 стр.
Google е най-скъпата компания в света



Google е надминал с активите си гигантски компании като Соса Cola, Microsoft и дори McDonalds. Оценена на $ 100 млрд., интернет компанията е с 25 % по-скъпа от царя на компютърния софтуер Microsoft. Coca Cola твърдо държи трето място, защото произвежда десетки продукти. На четвърто място е IBM, следван от McDonalds и
Apple. По-назад в класацията остават China Mobile (7-о място), и General Electric и Vodafone (на осмо и девето). Последна, но все пак в топ 10 на най-богатите, се нарежда Marlboro. Според анализаторите от "Топ 100 на най- ценните марки в световен мащаб" общата стойност на стоте тази година се е увеличила едва с две на сто.

четвъртък, 30 април 2009 г.

Мързелът - любимата почивка на българите

Експрес - 1 стр.
Мързелът - любимата почивка на българите

Мария НИКОЛАЕВА

Планираме ваканцията си в последния момент
За българите почивката е главно мързелуване и излежаване. Това показва проучване, направено по поръчка на Държавната агенция за туризъм и финансирано от Оперативна програма "Регионално развитие".
33% от анкетираните обаче смятат, че през отпуската най-важното е да разглеждат природни забележителности, а 32% намират, че ходенето пеша и алпинизмът са най-подходящото занимание за почивка. Следват онези наши сънародници, които пазят свободното си време за плажа или за риболов.
Едва 6% се възползват от възможностите на спа-хотелите, но от изследването не се разбира дали не могат да си ги позволят, или просто не ги познават достатъчно. Младежите до 24 г. предпочитат курорти като Слънчев бряг, Златни пясъци и Несебър, защото купонът е най-важен за тях.
Те обикновено избират маршрутите си за ваканцията чрез препоръки от познати или в интернет, а не разчитат на реклами и брошури. Семейните българи харчат повече в България, а пък необвързаните - когато са в чужбина, показват още данните от проучването. Пътуването зад граница също е сред предпочитаните форми на почивка. Анкетираните признават, че желанието да пътуват навън е главно заради уредената инфраструктура, доброто обслужване и допълнителните услуги. Друга интересна подробност е, че хората от провинцията оставят значително по-дълго зад граница, докато столичани бързат да се приберат. По традиция българите
планират доста късно почивката си, показва проучването. Когато решат да я карат у нас, започват да кроят планове две седмици до месец преди началото й, а когато се стягат за чужбина - от 1 до 3 месеца предварително. Резервациите и в двата случая се правят около 1 месец преди пътуването.
Българските туроператори, от своя страна признават, че пакетите за чужденци са по-изгодни от тези за българи. Много от тях смятат, че в България материалната база е по-добра от тази в чужбина, но няма достатъчно информация за нея. Анкетираните хотелиери и туроператори твърдят, че в Гърция и Турция хотелите са остарели, но са разположени в приятна среда. Докато у нас е обратно- нови хотели са забучени в презастроена и прашна обстановка, в която строежите продължават дори и когато хората почиват. Собствениците на хотели и ресторанти твърдят в направеното изследване, че няма разлика в обслужването на българи и чужденци в родните курорти и също, че българите са предпочитани от тях, защото харчат повече от другите. Ако България се утвърди като целогодишна туристическа дестинация, а българите се научат да почиват и през уикендите тук, без да отскачат до Турция и Гърция, бизнесът бил склонен да инвестира в обучение на персонала, показва анкетата.
ПОСРЕЩАМЕ ГЛАВНО РУМЪНЦИ
От началото на годината сме посрещнали най-много румънски туристи. Според статистиката те са били 94 945, като интересът на комшиите е скочил с 80% спрямо миналата година. Българската дестинация се ползва с успех и сред молдовците, които са с 35% повече. Ръст има и сред чешките -10,3%, арменските -11%, и дори албанските туристи -6%.
За първите три месеца на годината обаче 35% по-малко сърби и 11% гърци са почивали у нас. Македонците също са били с 5,3% по-малко. Почти със 7% са намалели чужди туристи от Нова година, като дори гражданите на ЕС са с 2,5% по-малко.
Според шефа на агенцията по туризма Анелия Крушкова приходите от международен туризъм до февруари са близо 166,1 млн. евро, което е с 8,7 % по-малко от миналата година.
Текст под снимка
Една от причините за отлива на туристи е и сврьхзастрояването на нашите курорти.

11 компании купиха документи за национални мултиплекси

Класа - 11 стр.
11 компании купиха документи за национални мултиплекси

Даниела СТЕФАНОВА

11 компании са купили книжа за участие в двата конкурса на Комисията за регулиране на съобщенията (KPС) за изграждане на национални цифрови телевизионни мрежи. Това стана ясно от публичния регистър на регулатора след изтичане на крайния срок вчера.
Първоначален интерес към надпреварите заявиха 15 кандидати. Няколко от тях, главно австрийски и германски компании, обаче не са закупили документи и отпадат от надпреварата. В нея продължават БТК, "Тесла България", "Хану про България", "Интераюпив медиа сървиз" и "Тауърком България". Те имат интерес и към двата конкурса - за първия и за втория етап от цифровизацията, през които ще се изградят съответно две и три национални дигитални мрежи. По една заявка са депозирали дъщерната компания на купувача на НУРТС -"Остерайхише рундункзендер" и "Прайм хаус". Освен тях интерес са проявили и новите играчи -"Електрон прогрес", "Транс телеком" и "Техно ентъртейнмънт". Десет са кандидатите за първия конкурс, 6 - за втория. Те ще подават документите си за участие съответно до 12 май и до 27 май.
***
КРС ще има деветима комисари
Членовете на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да се увеличат от пет на девет. Това предвиждат нови текстове в Законопроекта за публичното радиоразпръскване, приети от Комисията по гражданско общество и медии. Предложението внесоха нейният председател Иво Атанасов, Георги Юруков, Камен Костадинов и Лютви Местан. Според промените новите попълнения на регулатора трябва да бъдат избрани до I юли. В момента членовете на КРС са петима. По един има от квотата на президента и на премиера, а трима от тази на парламента. Поправките предвиждат представителите на държавния глава и на Народното събрание да станат с по двама повече.

Само Би Би Си ще отразява местни тв новини

Класа - 11 стр.
Само Би Би Си ще отразява местни тв новини



Минимум между 40 и 60 млн. лири са необходими за финансирането на алтернативна информационна система
Би Би Си ще бъде единственият тв източник на регионални новини във Великобритания след 2012 г., ако правителството не вземе спешни мерки да изработи алтернатива. Това предупреди Eд Ричардс, главен изпълнителен директор на британския медиен регулатор Офком, на среща между медийни лидери и политици. Тя бе свикана от Анди Бърнам, културен секретар на парламент, съобщи Financial Tunes.
Ричардс заяви, че Обединеното кралство ще изпусне историческа възможност, ако се провали във финансирането на нова система за осигуряване на безпристрастни новини от регионите на страната. В момента такива се осигуряват от обществената Би Би Си и от най-голямата търговска тв мрежа във Великобритания Ай Ти Ви. Без финансовата помощ на властите обаче частната медия няма да е способна да продължи дейността си. След спада в приходите от реклама във всички медии, предизвикан от финансовата криза, вестниците и радиостанциите също са изправени пред трудности в новинарско покриване на местните общности.
Шефът на Офком допълни още, че Би Би Си е предложила да помогне с осигуряването на информационни бюлетини в страната. Според Ричардс обаче предложението само на финансирания от държавата оператор няма да е достатъчно. Офком е изчислил, че регионална новинарска система с основни характеристики, която да е алтернативна на Би Би Си, може да се осигури с 40 до 60 млн. лири.
Ричардс коментира още, че подходящата локална програма би трябвало да отговаря най-добре на представата на хората за местна идентичност. Според преценката на регулатора за сума от около 60 до 100 милиона лири може да се осигури информационна услуга, способна да удовлетвори изискванията за висок
стандарт и качество на информацията. Средствата за финансиране на тази система може да бъдат набавени от парите, предвидени за подпомагане на възрастни и социално слаби хора, за цифрови тв приемници, които ще са им нужни при дигитализацията. Тези помощи са 130 милиона лири на година, отделяни от бюджетите на обществения оператор за периода от 2007 до 2012 г., когато трябва да приключи цифровизацията на Острова.
***
Публиката става все по-критична към рекламата
Рекламодателите във Великобритания са отчели рекорден брой оплаквания през 2008 г. - над 26 000, като 2 745 са изтеглени или променени. Данните са на британския орган по саморегулиране б рекламата Advertising Standards Authority, съобщи "Ройтерс", цитирана от expert.bg. За първи път нито един от 10-те производителя на най-оспорваните комуникационни послания обаче, не е бил в нарушение на кодексите за реклама. Публиката се е оплакала от 15 556 реклами, отчита ASA в годишния си доклад. Най-големи критики е привлякла тв реклама за благотворителната организация "Барнардо". Тя е създадена за повишаване на информираността по въпросите за домашното насилие над деца и показва сцени скандални сцени. Подвеждащите твърдения в рекламите са 45% от недоволствата, следвани от въпросите, свързани с обиди. Отговаряйки на икономическата криза, ASA съобщава, че е поставила по-голямо ударение върху въпроси, които имат потенциала да засягат потребителите, като финансовите реклами например.

А ти блогна ли се вече?

Новинар - 15 стр.
А ти блогна ли се вече?

Румяна БОЖКОВА

Блоговете се превръщат във фактор за формиране на общественото мнение
Баба ми е на “ти” с модерните технологии. Вече борави с една ръка с дистанционното на телевизора, а отскоро се оправя и с мобилния телефон (стига преди това да й припомниш неколкократно за какво служеше червеното копче и за какво зеленото).
Баба ми наистина е на “ти” с технологиите. Ама явно не съвсем. Защото когато съобщават по вечерните новини, че руският президент си е открил свой личен блог, тя бърза да възкликне: “Ууууу, че за какво пък му е цял блок”.
Търпеливо й обяснявам, че не става въпрос за жилищна сграда, а за личен сайт в интернет. Баба ми гледа неразбиращо и едва когато допълвам, че това е като да си водиш дневник “по компютъра”, явно нещо й просветва (или поне си дава вид, че е така).
Баба ми сигурно е един от малкото хора, родени след Първата световна война, които не знаят що е “блог”.
За повечето от нас обаче това англоезично понятие отдавна се е превърнало в част от нашата информационна и културна среда.Много от блоговете в мрежата функционират по-скоро като онлайн-дневници, чиито автори публикуват свои лични преживявания, мисли, впечатления или любопитни линкове. Други обаче, обикновено специализирани в сфери като политика, изкуство, музика, развлекателен бизнес, представляват
широки платформи за дискусии
и обмен на мнения.Тези блогове притежават няколко безспорни предимства пред традиционните канали за комуникация, включително медиите. От една страна, те са много по-достъпни, по-бързи и по-“демократични”. Всеки, който разполага с компютър и интернет, може за секунди да влезе в някой от политическите, технологични, развлекателни или други блогове и да се запознае почти в реално време с последните новини и анализи в сферата, без да е необходимо да чака до следващата новинарска емисия.
Неограничеността на интернет-пространството дава възможност за безкрайно разнообразие от специализирани или неспециализирани коментари и постинги по огромен брой въпроси, които се обогатяват буквално с всяка минута. Същевременно информацията може да бъде коригирана и актуализирана непрекъснато, позволявайки максимална точност и изчерпателност.
Това превръща най-популярните блогъри в реални фактори за формиране на общественото мнение. Достатъчно е да погледнем влиятелния американски политически блог Хъфингтън пост или пък развлекателния блог на Перез Хилтън с новини и коментари за знаменитостите.
Както политиците, така и бизнесът отдавна са осъзнали огромния потенциал на интернет-пространството като канал за ефективна комуникация и агитация. През последните години се нароиха десетки “лични уеб-дневници” на министри, премиери, президенти, кметове и кметчета, въобще де що има представители на вида “политическо животно”. Със свои блогове разполагат лидери като руския президент Дмитрий Медведев, иранския му колега Махмуд Ахмадинеджад и повечето еврокомисари. Много български политици също откриха свои лични интернет-пространства.
Сред тях са еврокомисарят Меглена Кунева, евродепутатът Николай Младенов, министрите Ивайло Калфин, Евгений Желев и Гергана Паси, настоящият лидер на СДС Мартин Димитров и бившият шеф на партията Пламен Юруков, представителите на “Новото време” Борислав Цеков и Мирослав Севлиевски и други.
Традиционните медии също често прибягват до бързо преравяне на най-популярните блогове като добър начин да “напипат” пулса на аудиторията и да се ориентират в темите, които са актуални в момента. Част от тях дори разполагат със собствени блогове, в които читателите могат да поместват свои коментари.С нарастването на броя и на влиянието на блоговете обаче започнаха да се проявяват и негативните страни на това явление. В САЩ и в други страни вече се появиха платени блогъри, които получават хонорари за скрита реклама за дадена фирма, политик, идея или политическа платформа.
В момента само в Съединените щати има около 20 млн. души, които водят собствени уеб-дневници. От тях 1,7 млн. изкарват пари от тази си дейност, а за 452 000 това е основен източник на доходи. По данни на “Уолстрийт джърнъл” при около 100 000 посещения на месец в личното му уеб-пространство един блогър може да си докара около 75 000 долара на година. Най-добрите професионални блогъри в САЩ, които работят за корпорации, могат да изкарат до 200 000 годишно както от рекламни банери и линкове, поместени в блога им, така и от техни платени постинги в популярни сайтове.
За много компании това се оказа ефикасен и най-вече евтин начин за реклама. Срещу сравнително ниски възнаграждения те плащат на няколкостотин блогъра да поместят постинг или линк към уебстраницата на фирмата, осигурявайки си по този начин по-челно място при евентуално търсене в Гугъл.
Един от примерите, за който съобщиха американски медии, е рекламната агенция USWeb, платила по 5 долара на 2000 блогъра, за да споменат в постингите си продукти и услуги на нейни клиенти. След тази кампания само за три месеца продажбите на клиента – фирма за онлайн-продажба на цветя, са се удвоили. Някои компании дори наемат блогъри на пълен работен ден.
И точно тук щраква капанът. Няма закон, който да задължи даден блогър да разкрие дали получава заплащане за хвалебствените си коментари, или го прави от чисто сърце. Това зависи единствено от етиката на самия блогър и на съответната фирма.Липсата на ефективна регулация в т.нар. блогосфера открива огромна пробойна за сериозни изкривявания и неетични рекламни практики. Проблемът придобива допълнителна тежест, тъй като в него вече се намесва и политиката. В края на 2004 г. в САЩ се разрази скандал, след като стана ясно, че авторите на два известни политически блога в Южна Дакота, подкрепили кандидата за Сената от Републиканската партия Джон Тюн и очерняли съперника му Том Дашъл, са работили като платени съветници за кампанията за Тюн.
Нито един от блогърите обаче не е разкрил официално този факт в сайта си.Случаят породи множество въпроси за отговорността на блогърите пред читателите им и за потенциала за манипулации в блогосферата. Само преди броени дни, този път в Обединеното кралство, избухна още един скандал.
Деймиън Макбрайд, един от най-близките съветници на премиера Гордън Браун, бе принуден да подаде оставка, след като в медиите изтече информация, че е планирал кампания по очерняне на опозиционни лидери заедно с един от най-известните блогъри в страната.
Двамата с пролейбъристки настроения блогър Дерек Драпър замисляли разпространяването в интернет на скандални “разкрития” от личен характер с цел дискредитиране на опозицията преди предстоящите избори идната година.
Въпреки тези изкривявания обаче блоговете си остават едни от най-ефективните, евтини и демократични начини за обмен на информация, мнения и лични впечатления.
Което означава, че блогосферата ще продължи да се разраства, докато има хора, които смятат, че има какво да кажат. Пък току-виж баба ми също открие скоро свой личен блог, в който да съобщава за предстоящото почистване на градинката пред кооперацията (което тя упорито продължава да нарича “съботник”) или да клейми неприятния доберман на съседката Стоименка от втория етаж. Кой знае, може пък и да стане...

сряда, 29 април 2009 г.

Рекордни оплаквания срещу рекламодатели през 2008

Актуално - Свят
Рекордни оплаквания срещу рекламодатели през 2008



Рекламодателите отбелязаха рекорден брой оплаквания, над 26 000 през 2008 г., пред админастрацията по стандарти в рекламата (ASA), изтегляйки или променяйки 2 475 от тях - друг годишен рекорд, съобщи Ройтерс.В годишния си доклад контролното тяло в областта на рекламата заявява също така, че публиката се е оплакала срещу рекордни 15 556 реклами, докато броят на потвърдените решения се е увеличил с 27 %. Телевизионна реклама за благотворителната организация "Барнардо", създадена за повишаване на информираността по въпросите за домашното насилие над деца, показваща сцени на насилие и приемане на наркотици, е привлякла най-големи критики. 840-те оплаквания, обаче, не са били подкрепени. Реклама на "Фолксваген Груп" във Великобритания, изобразяваща дискретно пеещо куче, седящо на пътническата предна седалка, но поклащашо се и изглеждащо стреснато, когато се оказва навън, е на второ място по недоволства със 743 оплаквания. Подвеждащите твърдения в рекламите наброяват над 45 % от всички, следвани от въпросите, свързани с обиди в 8 831 случаите, а на трето място са примерите с нанесената вреда - в 2 926 оплаквания. Отговаряйки на икономическата криза, ASA съобщава, че е поставила по-голямо ударение върху въпроси, които имат потенциала да засягат потребителите, като финансовите реклами например. За първи път нито един от 10 производители на най-оспорваните реклами обаче не е бил в нарушние на кодексите за реклама.

Ангелос Парасхакис, изпълнителен директор на рекламна агенция DDB - София: Кризата е най-добрият период за иновации

Дневник - Компании&Финанси - VII стр.
Ангелос Парасхакис, изпълнителен директор на рекламна агенция DDB - София: Кризата е най-добрият период за иновации

Зорница СТОИЛОВА

- Какви са ефектите от кризата върху рекламната индустрия?
- В момента усещаме между 15 и 20% спад в маркетинговите бюджети във всички сектори без някои бързооборотни стоки, които сега въвеждат нови продукти. Ефектите от кризата все още не са дошли в България. Очакваме тримесечието след летния период да бъде най-трудното, което българският пазар някога е виждал от гледна точка на спад на рекламните инвестиции. Досега на българския пазар никога не е имало спад на средствата, вложени в реклама. От друга страна обаче, това може да бъде за добро, защото ще прочисти пазара от много компании, които се наричат рекламни агенции.
- Очаквате ли фалити на агенции?
- Не вярвам във фалитите на рекламните агенции. Ние трудно бихме банкрутирали, освен ако клиент не си плати, което е голям риск тези дни.
- Защо очаквате, че точно след лятото пазарът ще тръгне надолу?
- Много компании ще започнат да правят оценка на резултатите си от първите шест месеца и ще им се наложи да осъзнаят, че трябва да вземат много мерки. Това е проблем, защото в България не се планират предварително ефектите, които кризата ще донесе. Мисля, че някои от нашите клиенти започват да гледат резултатите си за първите три месеца и ще реагират с драматичен спад в рекламните инвестиции във втората половина на годината.
- Кои сектори са най-засегнати и къде се забелязва най-сериозното свиване на маркетинговите бюджети?
- В рекламата най-засегнати са банковият и автомобилният сектор - такива, в които хората могат да отложат решението за покупка. Странно е, защото например банките в България не се сблъскват с толкова големи проблеми, те са просто много предпазливи и вземат мерки да не направят нещата по-лоши. Не вярвам, че имат проблеми с ликвидността. В автомобилната индустрия проблемът е глобален. Най-голямото орязване на бюджети е в банковия сектор и е над 50%. Някъде там са и автомобилните компании. Категорията бързооборотни стоки е с около 5% надолу. Но най-големият проблем е, че не идват нови рекламодатели в момента.
- Как кризата се отразява на другите пазари в региона?
- Румъния отбелязва спад с около 50%. Там ситуацията на рекламния пазар е наистина тежка. Гърция е с около 30% надолу. Сърбия - спад с около 20%, но все още нямаме ясна картина. От една страна, чуждите инвестиции в Сърбия не са толкова много, така че те не са толкова засегнати от кризата. А в Хърватия и Унгария нещата са дори по-лоши. Наблюдаваме, че много от големите рекламодатели остават на пазара, а малките излизат напълно.
- Свиването на бюджетите в България зависи ли оттова как се справят рекламодателите на по-големи пазари?
- На нас ни се е случвало клиент да си намали бюджета тук, защото в Полша не се справя добре. В такива случаи аз обикновено им казвам: погледнете към развиващите се пазари, защото България въпреки кризата, мисля, че ще има 1% увеличение на БВП. Докато други пазари вече са на минус. Това прави България все още развиващ се пазар. По-добре да отпуснеш бюджет за пазар, на който можеш да очакваш ръст, отколкото да инвестираш там, където ще пада със сигурност. Много от клиентите обаче играят хитро на българския пазар и мисля, че те имат огромна възможност да увеличат пазарния си дял, като се възползват от свиването на бюджетите на големите играчи.
- Какво съветвате клиентите си, за да ги убедите да не свиват маркетинговите си бюджети?
- На всички клиенти, които сега си намаляват бюджетите, ще им отнеме три пъти повече време да се възстановят, когато пазарът се нормализира, отколкото на тези, които не го правят. Загубата на очакваните приходи след нормализирането на пазара ще е над 30-35%. Затова ги съветваме да се опитат да запазят пазарния си дял.
- Сега ли е моментът компаниите да заложат на повече креативност?
- В този период потребителите не са лоялни към марките. Те търсят да купят възможно най-добрата стойност срещу парите си. Така че, когато компаниите инвестират в иновации, техните клиенти мислят, че купуват нещо по-добро, отколкото конкуренцията може да им предложи. Сега е най-добрият период за иновации, особено за компании, които се стремят да увеличат пазарния си дял.
- Забелязвате ли промени в поведението на потребителите вече?
- Промяна има със сигурност в много сегменти, но потребителите могат да действат много непредвидимо, като сменят марките. В някои от категориите те просто отлагат решението за по-добър период. Тези, които страдат най-много, са хората от т.нар. средна класа. Те или ще преминат на по-малко количество, когато пазаруват, или ще отложат, или ще купуват повече за по-добра стойност на парите им.
- Кои медийни канали са най-силно засегнати?
- Пресата преминава през труден период. Кризата ни кара да прекарваме повече време вкъщи. Потребителите ще гледат повече телевизия и ще прекарват повече време в интернет. От резултатите от първото тримесечие обаче се вижда, че повечето тв канали не могат да продадат цялото си рекламно време. През март около 60% от времето им беше продадено, а 40% - празно. Мисля, че в бъдеще можем да видим още сваляне на цените, което не би било зле.
- Очаквате ли фалити на медии?
- Да. Мисля, че ще има няколко ефекта върху медиите. Виждаме смяна в програмното съдържание и на големите тв канали, купуват по-евтино съдържание, намаляват стойността на продукциите си. Вероятно някои по-малки медии - печатни издания, радиа, малки телевизии, ще фалират. Това, разбира се, няма да се случи преди изборите.
- Какво съветвате клиентите си от гледна на точка на преразпределението на маркетинговите си бюджети?
- Първо ги съветваме да продължават да рекламират. Да оставят настрана красивите марки, да преминат към марките, които носят стойност, и да инвестират всички пари в тях. Предпочитам да има по-малко марки, които се рекламират, но с по-голям интензитет. Другото, което ги съветвам, е да донесат нещо ново на пазара, защото това ще се отрази на цялостния им имидж, и това е най-доброто, което могат да направят в момента. Ако не можеш да си позволиш телевизия, по-добре не рекламирай там. Не се опитвай да правиш от всичко по малко. Съветваме ги да заделят голяма част от бюджетите си и за промоции. Те трябва да стигнат до потребителите си там, където те се готвят да купуват.
- Очаквате ли повишение на цените на рекламата в интернет?
- Да, в дългосрочен план.
- Каква прогноза бихте направили за развитието на рекламния пазар до края на годината?
- Мисля, че рекламните инвестиции ще спаднат с около 15 и 90% от пазара ще се концентрират в шест или седем агенции. Ще бъде много труден период за малките и средните рекламни агенции, което е жалко, защото някои от тях предлагат много добри услуги.

Сценаристите на Слави vs. VIP Brother 3

Класа - 11 стр.
Сценаристите на Слави vs. VIP Brother 3



Цинично е богати хора, затворени в суперлукс срещу хонорари, да призовават други хора с по 500 лева заплати, да дават по 1,20 лв. за благотворителност. Това заяви сценаристът в "Шоуто на Слави" no bTV Тошко Йорданов по повод V1P Brother 3.
Благотворителното риалити по Нова тв бе сред темите на редколегията в понеделник вечер. "Забавно е известни хора да се правят на маймуни по телевизията, но защо това трябва да се свързва с благотворителност? Трябва да има морални граници", добави Йорданов. Иво Сиромахов допълни, че във VIP Brother 3 има подмяна на понятието "благотворителност". Според него дарителството е личен акт, а не призоваване на другите да даряват. От Нова телевизия отказаха коментар. Сценаристите призоваха СЕМ да се самосезира и да забрани преките излъчвания от НС, защото по време на дебатите депутатите използват нецензурни думи. За да подкрепи изказването си, Иван Кулеков прочете стенограма от спор между народните представители Георги Георгиев и Яне Янев.

СЕМ удължи лицензите на bTV, Нова тв и TV2

Класа - 11 стр.
СЕМ удължи лицензите на bTV, Нова тв и TV2



Съветът за електронни медии (СЕМ) удължи срока на програмните лицензи на bTV, Нова тв и TV2 до края на аналоговото радиоразпръскване в България, но не повече от 15 години, съобщиха от регулатора. Съветът прие и методически указания за предстоящите радиоконкурси. Надзорниците гласуваха и решение, с което вписват служебно всички оператори с лицензи и регистрации за създаване на радио- и тв програма, които са представили в срок необходимите документи. СЕМ заличи всички оператори с регистрации, които не са представили в срок документите си, съгласно ЗИД на ЗРТ. Регулаторът определи вчера двама свои експерти, които ще участват в експертните комисии при провеждането от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) на двата конкурса за издаване на лицензи за цифрово радиоразпръскване с национален обхват. Те ще се проведат на 14 май и на 2 юни тази година.

Реклама за дъвка в театъра

Труд - 22 стр.
Реклама за дъвка в театъра

Богдана КОСТУРКОВА

Втората пиеса на Яна Борисова „Тихи невидими хора" (Младежки театър) е на път да достигне феноменалния успех на първата - „Малка пиеса за детска стая" (Театър „199"). Новият й текст вече има номинация за „Аскеер" в 4 категории: за съвременна българска драматургия, за режисура (Десислава Шпатова), за поддържаща мъжка роля (Владимир Пенев) и за поддържаща женска роля (Ангелина Славова)
Още в рекламните материали към спектакъла Десислава Шпатова заявява, че прави авторски спектакъл. След като видях постановката, прочетох и пиесата. Видях разликите, харесах и двете. Защото постановката излъчва задъхана енергия - иронично наслагване на епизоди, владеене на интригата. Режисурата се отличава с деликатност и чувствителност в анализа на конфликтите. Тя противопоставя обичайното на илюзорното, разумното на алогичното, спокойствието на мъчителната треска, като смята всяко едно от тях за равностойна съставка на живота.
Преди да прочета в пресата, че Яна Борисова е писала героите за конкретни артисти, усетих, че персонажите са по мярката на актьорското можене и дават простор на артистизма на Станка Калчева, Ангелина Славова, Вежен Велчовски. Малин Кръстев, Николай Луканов и Владимир Пенев. Те са прекрасен ансамбъл, 8 който всеки свети със собствена светлина. Затворени са в едно пространство, за да изработят рекламна стратегия за продажбата на една дъвка, с убедеността, че това, което правят, е важно и потребно. Уверени в собствената си значимост, те неусетно изпадат в необходимостта да направят своя избор. Да прекарат доста време заедно в невъзможноспа си да общуват пълноценно. Предлага им се пространство, където да изградят нова реалност, магическа, невидима, интригуваща...
Докато авторът описва безкрайно любопитно бъги-то, отприщило втурването в
паралелните пространства, то режисьорът предпочита да не го материализира, да остави свобода на въображението на зрителя да го създаде за собствено ползване.
„Тихи, невидими хора" е постановка за всички, които
търсят духовни пространства, искат и могат да се забавляват с абсурда на делника ни и не се страхуват да мечтаят. Дори и за Луна, която не мълчи, Луна - въздишка от кристали, както се пее в народната новозеландска песен в спектакъла.

Осъдиха вестник заради писмо на читателка

Труд - 4 стр.
Осъдиха вестник заради писмо на читателка

Соня СПАСОВА

Главният редактор на „Виделина" трябва да плати 20 000 лв.
Пазарджишкият седмичник „Виделина" е осъден заради публикуване на читателско писмо. Това съобщи вчера главният редактор и съсобственик на вестника Валентин Ненков.
Писмото е излязло в изданието през октомври 2007 г. Авторката е Кунка Делчева, която от 10 години живее във Великобритания. В него тя твърди, че Соня Варникова (която през 2002 г. е била главен експерт „Международно сътрудничество" към община Пазарджик) „сътрудничи на фирма „Нитекс" за закупуването на 7 дка терен на три пъти по-ниска цена, а именно 235 000 лв., при пазарна цена 800 000 лв. в центъра на Пазарджик". Делчева твърди още, че Варникова и съпругът й Георги се „занимават с далавери или по-точно с кражби". Варникова е сестра на бившия мъж на Делчева.
Публикувахме писмото след серия разследвания по темата, а преди това всички твърдения в него бяха проверени, обясни Ненков вчера.
Съдът обаче решава, че издателите трябва да платят 20 000 лв. за нанесени неимуществени вреди, както и разноските по делото.
„Издателят на вестника има качеството на възложител по отношение автора на писмото", отсичат от Окръжния съд в Пазарджик. От Апелативния съд в Пловдив потвърждават решението. Независимо че авторката на писмото под клетва в съда застава зад всяка своя дума.
Няма доказателство за възлагане, не сме плащали хонорари, а рубриката за читателски писма във вестника е от години и винаги сме давали право на отговор, ако някой пожелае, твърди Ненков. В случая обаче Варникова не е искала опровержение.
„Решението на съда е необосновано и незаконосъобразно. Такава сума не се иска дори за кръвнина", възмутиха се и от Асоциацията на регионалните медии. Обезщетение от 20 000 лв. може да убие местна медия, добави и Александър Кашъмов от „Програма Достъп до информация". От „Виделина" ще обжалват във Върховния касационен съд и в Европейския съд в Страсбург.

Windows 7 RC излиза тази седмица

БИГ БГ - Новините Събития категория
Windows 7 RC излиза тази седмица

На 5 май системата ще бъде достъпна за всички

Microsoft ще пусне тази седмица кандидат финална версия на Windows 7, съобщи в своя блог корпоративният мениджър Брандон Лебланк.
Изданиeто RC ще могат да изтеглят от 30 април абонаните на MSDN и TechNet, а от 5 май системата ще стане достъпна за всички потребители. Така Microsoft ще спази обещанието си да пусне RC версия на новата ОС през май.
Windows 7 RC версията се появи в BitTorrent сайтовете преди няколко седмици. Финалната версия, според по-ранно косвено обявление на Microsoft, се очаква към края на настоящата година или началото на следващата.
Не е изключено обаче завършената система да бъде готова преди този срок.
Бета тестерите на Windows 7 са изпращали забележки на всеки 15 секунди в продължение на една седмица, припомня Лебланк.
Благодарение на техните предложения са подобрени лентата със задачи, поведението на Aero Peek, Touch, Windows Media Player и редица други функции.

Световните марки струват 2 трлн. долара

Монитор - 25 стр.
Световните марки струват 2 трлн. долара



Въпреки развихрилата се световна криза стойността на световните марки се е повишила с 2% до рекордните 1,95 трлн. долара. Това показа годишната класация на BrandZ. Причината е, че хората обвиняват компаниите и лидерите за лошите икономически условия, а не марките, коментираха експертите.И тази година номер едно в листата е световната търсачка Google. Стойността на марката е над 100 млрд. долара, което представлява ръст от 16% спрямо миналата година. В топ 10 на престижната класация са още Microsoft, Coca-Cola, IBM, McDonald's, Apple, China Mobile, General Electric, Vodafone, Marlboro. Най-големият губещ в десетката е General Electric, който изпадна с 6 позиции до номер 8.Общо 15 марки са изпаднали от тазгодишните 100. Като най-големите губещи са автомобилните производители, финансовите и застрахователните компании.

вторник, 28 април 2009 г.

Лекарства за рекламен растеж

Дневник - Компании&Финанси - V стр.
Лекарства за рекламен растеж

Зорница СТОИЛОВА

Фармацевтичните компании са едни от най-активните инвеститори през първото тримесечие на 2009
Рекламният пазар е обхванат от лека треска, придружена от температура. Липсват му витамини и жизненост и страда от продължителна настинка. Ако не вземе мерки, го чака тежък грип през втората половина на годината. Така може да се опише състоянието на рекламните инвестиции в България за първите три месеца според данните от мониторинга на изследователската агенция „ТНС/ ТВ план“. В миналия брой ви представихме приходите на печатните медии и телевизиите и спада, който регистрират почти всички. В условията на свити маркетингови бюджети в почти всички сектори на бизнеса и предпазливо рекламно поведение на компаниите резултатите за периода януари - март 2009 г. разкриват сериозно разместване и на позициите в топ 20 на най-големите рекламодатели*. Смяна на местата Логично за сезона лекарствените средства и лекарствата на билкова основа си намират място сред петте най-рекламирани продуктови групи. Тези два сектора са инвестирали общо 16.270 млн. лева в телевизия за този период. А в топ 20 на най-големите рекламодатели в телевизия има четири фармацевтични компании - Natur Produkt, Walmark, GlaxoSmithKline и „Брандекс“. Natur Produkt заема завидната втора позиция, изпреварвайки гиганти като Procter&Gamble и Henkel. Сред най-активно рекламиращите си остават и телекомуникациите, които са инвестирали общо 11.376 млн. лева в телевизия за първите три месеца от годината. В топ пет влизат още препарати за пране и козметичният бранш. За сравнение най-рекламираните продуктови групи през 2008 г. са били телекомуникациите, козметиката, сладкарските изделия и закуските, напитките и финансите. Единствената банка, която е запазила мястото си в топ 20 на тв рекламодателите, е Raiffeisen Bank с инвестиции от 1.830 млн. лева. Любопитно е и разместването сред първите пет компании. Традиционно това са позиции, запазени за Procter&Gamble, Coca Cola и двата мобилни оператора - M-tel и Globul. За периода януари - март обаче всички те значително са свили инвестициите си. Така например Coca Cola, които завършиха миналата година на четвърто място сред 50те най-големи инвеститора в телевизия с вложени средства от 24.698 млн. лева, сега изпадат на 19-а позиция с 1.912 млн. лева за първите три месеца. Най-голям рекламодател в телевизията става компания от бързооборотния сектор, хранителният гигант Nestle Bulgaria със сумата от 8.664 млн. лева. Лоялни рекламодатели Ръстът на рекламата в пресата през последните няколко години е захранван устойчиво от автомобилния и банковия сектор. И въпреки че тези два сегмента се оказаха най-жестоко ударени от кризата в световен мащаб, те продължават да бъдат най-големите инвеститори в пресреклама. Така петте най-рекламирани продуктови групи за периода януари март 2009 са автомобилите, телекомуникациите, депозитните услуги, модните къщи и козметиката. Тук не се наблюдават сериозни размествания спрямо миналата година. Разликата е, че през 2008 банките са рекламирали активно и кредитни услуги. Автомобилната компания, която инвестира най-много в реклама в пресата през първото тримесечие, е Porsche Bulgaria с 661 хил. лева. А на първа позиция в топ 20 за пресата е M-tel с 1.298 млн. лева. „На нашия пазар битката все още е за отстъпки, а това не е интересно състезание“, коментира настоящата ситуация Катерина Буюклиева, управляващ директор на медийна агенция Initiative Media Club. Според нея има сектори, които са много изненадани от развитието на нещата, защото са привикнали на двуцифрени ръстове, а сега влизат в нормалните граници. Добрата новина е, че рекламодателите се събудиха от летаргията, в която ги държеше непрекъснатият ръст на инвестициите. Лошата е, че не се знае кога рекламният пазар ще успее да преболедува кризисния си период. * Данните на “ТНС/ТВ план” са базирани на официалните тарифи на телевизиите и пресата и не отчитат комисионите, отстъпките за обем и бартерните сделки на рекламните агенции, медия шоповете и рекламодателите, купуващи директно рекламно време и площ. За получаването на по-реална представа за рекламните инвестиции от тези суми е прието да се вадят от 15% до 50%. Мониторингът също така не включва рекламите на sms игри, продажба на мелодии и картинки за мобилни телефони и концертна дейност, издателска дейност, рекламни и социологически агенции, игри, лотарии и т.н.

Храненето не признава кризи и рецесии

Пари - 22 стр.
Храненето не признава кризи и рецесии



търсенето на храни се увеличава, защото доходите на хората нарастват
Глобалната икономика до голяма степен се разпада и пазарът на стоки за консумация, както и търсенето на фирми, които произвеждат и финансират създаването на такива стоки, се срива. Пословично цикличният свят на селското стопанство обаче се задържа на повърхността изненадващо успешно. Истинските цени Цените на зърното и месото падат от върховете си, достигнати в средата на 2008 г., но са с 30-50% повисоки от средните цени за последните 10 години. Има основание да се смята, че тази сила е нещо повече, а не поредният от серията балони, които наскоро се спукаха, след като бяха надути до безобразие. Високите цени едва ли са универсална благословия. Те са добри за фермерите, много от които са бедни, но са лоши за потребителите. Част от увеличението може да бъде приписана на промените в употребата на културите - за горива вместо за храна, което се наложи заради безбожно неефикасните субсидии. Напредък Повишаването на цените обаче е и признак на напредък, защото единствената и твърде видима причина за него е постоянното увеличаване на търсенето от страна на по-бедните държави, понеже хората там вече ядат повече и поспециално повече белтъчини. Все по-голям брой хора се хранят по-добре благодарение на по-големите количества зърно, месо и мляко. Китай наваксва Ролята на Китай в този процес е голяма. В нея намират отражение и забележителният икономически напредък на страната, и извънредно голямото й население. В последните десет години, както казва Карло Каяни от фирмата за консултиране на инвеститори Каяни енд Къмпани, базирана в Мелбърн, консумацията на мляко в Китай е нараснала 7 пъти, а на зехтин - 6 пъти. Страната консумира два пъти повече растително олио вместо по-нездравословната свинска мас, 60% повече птиче месо, 30% повече говеждо и 25% повече пшеница. Това е само най-очевидното. Много хранителни ниши са се разраснали драстично - например хората в Китай сега пият четири пъти повече вино. търсенето расте Независимо от целия този растеж китайците все пак консумират само една трета от количествата мляко и месо, с които се хранят жителите на богатите страни, като например Австралия, САЩ и Великобритания. Индия, чието население и икономика също растат бързо, изостава още повече от богатите страни. Цялостното потребление на белтъчини в Европа и Америка не показва признаци за сериозно увеличение, но съчетанието от повишаващи се доходи и растящо население в развиващите се страни би могло да увеличи търсенето с над 5% годишно в следващите години. Щом хората свикнат да ядат повече белтъчини, няма да се откажат лесно от тях, казва Карло Каяни. Липсващата земя Трудно ще бъде доставките на храни да растат паралелно с ръста на населението, което ги консумира, защото количеството обработваема земя, която се използва за земеделие, нараства с извънредно малък процент годишно. В Китай и Индия върху голяма част от най-плодородните площи се строят пътища и индустриални предприятия. Това означава, че Увеличените цени на храните може да бъдат приписани отчасти на употребата им за произвеждане на горива, а не за храна наличната земя става все по-ценна и трябва да стане и по-продуктивна. Последиците се отразяват в цялата хранителна верига, защото повишените цени на храните изискват съответна реакция. От BASF, един от най-големите световни производители на химикали за земеделието, са продали с 9% повече продукти през 2008 г. и имат 16% растеж на продажбите си в Азия. Очакването е индустрията да нарасне със 17% тази година, която започна добре независимо от сътресенията в глобалната икономика. Стабилизиране Конкурентите на BASF също процъфтяват. Цените на акциите на Агриум, Си Еф Индъстрийз, Бунге и Синджента нараснаха рязко миналата година благодарение на цените на храните, после се сгромолясаха заедно с акциите на почти всички други ком- пании. След това настъпи период на стабилизиране, макар че почти целият останал пазар на акции продължи да потъва. Монсанто, които преди десет години бяха хвалени, а после укорявани заради това, че продаваха високоефективни генномодифицирани семена, възвърнаха популярността си точно поради същите причини. След години силен растеж и с перспективи за още успехи цените на акциите им са почти два пъти над средните на пазара на акции. С общи сили Интересът към агроиндустрията продължава да расте. Австралийският производител на агрохимикали Нюфарм спечели одобрение за придобиването на Ей Ейч Маркс, една от най-старите британски химически компании, която притежава ценно портфолио от хербициди. Самата Нюфарм едва успя да избегне поглъщане през 2007 г. от джойнт-венчър между американска частна фирма и китайска държавна компания. Акциите на Мозаик, производител на торове, потънаха заради серия от слухове за придобиване. Апетит за земя Миналата година китайският държавен конгломерат за храни КОФКО купи 5% от Смитфийлд, най-големия производител на свинско месо в света. От Ал Кудра, инвестиционна компания от Абу Даби, казват, че са купили големи парцели земеделска земя в Мароко и Алжир и приключват сделки в Пакистан, Сирия, Виетнам, Тайланд, Судан и Индия. Към края на 2008 г. Чайна Агри-Индърстрийз, подразделение на КОФКО, влезе в съдружие с Вилмар - най-голямата световна компания за търговия с палмово масло. Рандком, листвана на Лондонската борса, и Блек Ърт Фарминг, листвана на Стокхолмската борса, вложиха много пари в украинското земеделие. В Китай се говори, че китайски инвеститори купуват 50 000 хектара земеделска земя в Аржентина и обмислят още инвестиции в Аржентина и Бразилия. Промяна в подхода Дори Китай вече се отваря за частни селскостопански инвестиции отчасти защото новите закони позволяват фермери да наемат земи. Ейжън Бамбу - компания, листвана на Франкфуртската борса, е наела 27 хил. хектара в провинция Фуцзян. Обявените й печалби за 2008 г. са 21 млн. EUR (30.4 млн. USD) от продажби за 44 млн. EUR. От това се вижда как поне за момента земеделието може да бъде бизнес с извънредно висок маржин. Ограничения Има обаче и граници на това, което може да се прави. Засега най-амбициозната от всички сделки със земя за последната година е договорът на Деу Лоджистикс с правителството на Мадагаскар да наеме 1.3 млн. хектара, почти половината от земеделската земя в островната държава, за да произвежда зърно за Южна Корея. Но след бунтовете и преврата в Мадагаскар не може да се говори за сделка. Намеса В отговор на местни проблеми, свързани със загубата на критични количества хранителни запаси, някои правителства наложиха данъци или други рестрикции върху износа - върху ключова съставка на торовете в Китай, върху зърното в Аржентина, върху ориза в Индия. Такава намеса подкопава част от инвестициите и от бизнеса. Но в условията на силен пазар онзи бизнес, който може да оперира свободно, става все по-доходен и по-ценен.

Българско участие на Sabre 2009

Пари - 21 стр.
Българско участие на Sabre 2009



All Channels и APRA Porter Novelli са единствените български агенции с номинации за престижните международни PR награди Sabre Awards тази година. Те оценяват работата на PR практиците в Европа, Близкия изток и Африка. All Channels, с директор Александър Дурчев ще участва на финала на престижния конкурс с два проектa, a APRA Porter Novelli получи номинация в категорията Кампания за безалкохолни напитки с проект за Coca-Cola.

7 начина да привлечете вниманието на медиите

Класа - 27 стр.
7 начина да привлечете вниманието на медиите



Гуруто на младите предприемачи дава рецепта за успешна комуникация
Всички го искат, но малцина знаят как да го получат. За собственика на бизнес споменаването на името на компанията му в голямо списание, вестник или бюлетин е сбъдната мечта. Първо, то е безплатно (любима дума на закъсалите компании); второ, повдига реномето и общественото признание (нещо, с което младите предприемачи често се борят); трето, това е най-добрата форма на реклама, защото е напълно обективна. В повечето случаи този PR е печеливш за всички: вие получавате отразяване 6 пресата, а журналистът - нова и интересна история за писане.
За предприемача работата с медиите е вероятно една от потенциално най-печелившите дейности. Тя обаче може да бъде и много объркваща, стресираша, дори неблагодарна. Най-големият проблем при привличането на PR-u е, че бизнесмените не знаят кои са хората, към които трябва да се обърнат.
Журналистите също са в бизнеса и подобно на вас, са изправени пред натиск, крайни срокове, изненади и, да, човешки животи. Ако смятате, че животът ви е стресов, следвайте няколко дни един журналист. Помнете, че като предприемачи стресът при вас идва отвътре, защото сами сте решили да ръководите. Журналистите зависят от милостта на мнозина други, които често контролират всеки техен ход. Така че, ако им покажете, че разбирате и уважавате работата им, те ще получат поощрението, което им е нужно, за да ви отделят времето, а понякога и приятелството си.
Както става и при всички други отношения, за да си осигурите успех, трябва да инвестирате времето и усилията да разберете какво мотивира хората, с които си имате работа, и особено какво ви прави ценни за тях. Когато разберете тези основни нюанси, бизнес връзките ви ще се умножат и ще станат по-печеливши.
За да изградите основите на ползотворните отношения с медиите, вземете предвид следните стъпки:
1. Защо те трябва да пишат за вас?
Съставете списък с различни гледни точки към историята си, които журналистите да могат да използват, когато пишат статия за вас и бизнеса ви. Решете какво ви прави достойни за пресата. Може би сте необичайно млади?
Може би сте основали необикновена компания? Или пък печелите прекалено много пари за човек с вашето положение? А защо да не сте поставили сериозна заплаха за първенството на някои големи марки?
След това съставете списък с прилагателните, описващи предприятието ви, които могат да се използват като ключови думи или улавящи вниманието фрази. Това могат да бъдат например думи като "жена собственик на бизнес", "ки-бернаркоман", "виртуална корпорация", "зелен" (съобразен с околната среда), "международен" и т.н. Ако четете търговските списания и сайтове за отрасъла си, не би трябвало да срещнете проблем в това да откриете ключовите фрази от сферата.
2. Направете собствен списък от медии
След това подредете изданията и медийните източници (вестници, списания, радиопредавания, ток-шоута и новинарски програми), които според вас най-вероятно могат да използват вашата история. Съберете цялата информация за тях - пълното име на компанията, адреса, телефона и факса, както и подходящия човек за контакт, ако това е възможно. Подбирайте. Не изпращайте данните си на хора, които очевидно не работят с вашия отрасъл, тема или публика/клиенти. Журналистите са непрестанно бомбардирани с необмислени прессъобщения, така че не губете тяхното време и своите пари, като им пращате литература върху бизнеса си, залагайки на отчаяния шанс те да направят изключение за вас. Най-лошото, което можете да направите, е да провокирате някой журналист да ви помоли да не се свързвате повече с него. Един млад предприемач, когото ще наречем Tog, прати по мейла непоискано прессъобщение на главния редактор на голям вестник. Няколко часа по-късно редакторът му отговорил грубо и поискал от Tog "да свали името му от списъка си за джънк мейл".
В най-добрия случай трябва сами да четете изданията или поне да сте прегледали няколко броя в библиотеката, за да видите кои журналисти се специализират 6 темите, свързани с вас.
3. С кого да се свържа?
В бизнес изданията изпращайте материалите си на главния редактор, на зам.главния редактор или на шефа на "вашия" отдел. Това са хората, които ръководят написването на статиите и обикновено преценяват вариантите за нови материали. В изданията с по-широка аудитория трябва да намерите името на един от редакторите, които отразяват вашия ресор.
Ако имената на отделните журналисти или редактори не са обнародвани, обадете се директно в компанията (във всички издания има информация за връзка, обикновено в тясна колонка, наречена "каре", на първите или последните страници на вестника или списанието). Никога не притеснявайте издателя -помнете, че 8 света на печата издателят е бизнес мениджърът на компанията, а не журналист. Често издателите дори не работят на същото място като редакционните отдели и затова най-вероятно няма да обърнат внимание на информацията ви или ще я пратят в грешната посока.
4. Кога да предложите историята си
Създайте собствен медиен календар, за да можете да планирате предварително PR кампаниите си. Едно добро начало е да изучите бизнес циклите на компанията и отрасъла си. Кога са най-заетите месеци? Ако например предлагате съвети за ориентиране на студенти, бизнес циклите ви ще са в зенит около май и декември, когато студентите най-вероятно ще си търсят работа. Ако в това време обърнете внимание на целевите си медии, ще видите, че и те следят завършващите студенти. Това е моментът, когато нуждата те да разберат кои сте е най-голяма.
Първо определете дали целевите ви медии излизат ежедневно, седмично или месечно. Честотата на издаване, без значение дали става дума за седмична новинарска програма или специален годишник, до голяма
степен диктува кога е най-подходящият момент да се свържете с медийните си източници. Да речем, че например искате за компанията ви да бъде написана статия в месечно списание. Повечето такива започват работа по броя три месеца предварително. В медийния си календар вие трябва да следите "месеците на целевите медии" или месеците, когато бихте искали информацията ви да се отпечата. След това се върнете два месеца назад от целевия период и отбележете датите, когато броят затваря. Върнете още един месец назад и си отбележете датите за изпращане на прессъобщенията.
Пример: декември е месец на целевата медия (пиков период за бизнеса). Ноември, октомври - декемврийският брой затваря. Септември - изпрати прес-съобщения/помощни материали. (Не забравяйте, че този пример се отнася само за месечните издания.) Ако се стремите към някое ежедневно или седмично издание, най-добрият момент да изпратите информация е съответно няколко дни или седмици преди броя. За останалите цикли на разпространение важи правилото да се обадите направо в редакцията и да попитате кога затваря броят им. (Отделът за рекламни продажби също може да ви помогне в това отношение. Календарът ще ви покаже точните дати, когато изданието планира да пусне специализирани статии. Проверете дали не можете да свържете своя PR c една от тези дати. Колкото повече информация имате за заглавието, толкова по-добри ще излязат статиите и броят ще се продаде по-доб-ре.) Ако разберете кога съществува най-голяма вероятност журналистите да се заинтригуват от историята ви, ще си спестите много време и значително ще увеличите шансовете си да ви споменат в някой материал.
5. Бъдете надежден източник
Бъдете добър източник за медиите. Ако някой журналист или редактор ви се обади за информация за компанията ви или дори за отрасъла ви, скачайте! Не бъдете свенливи, а им дайте всичко, което искат, че и повече - но накратко. Ако ви кажат, че имат краен срок (а те ще ви го кажат), ограничете кореспонденцията си до кратки справки, факсове, гласови съобщения или бързи обаждания, ако ви помолят лично да се свържете с тях. Колкото по-загрижени се покажете към техните нужди, толкова по-вероятно ще бъде да продължат да поддържат връзка с вас. Всички журналисти имат група от контакти, които считат за лични източници на информация по различни въпроси; ако успеете да станете един от тях, рано или късно ще бъдете възнаградени с чудесна реклама.
6. Отговаряйте
Изпращайте благодарствено писмо за всяка статия или интервю, които ви направят - дори и да сте били интервюирани, но за вас да не пише в статията (а това често се случва), пак им благодарете.
Много е лесно да се разстроите, след като сте прекарали дълго време в търсене и предлагане на информация на някой медиен агент и накрая не получите признание за това, но не позволявайте на такива неща да убиват добрите ви маниери! Друго важно нещо, което трябва да помните, е, че на журналистите се налага да отхвърлят голяма част от информацията, която получават, защото мястото в изданието е ограничено.
7. Поддържайте връзка
Изпращайте от време на време бележка или мейл на медийните си контакти, за да им покажете как компанията ви се променя, разраства или разнообразя-ва и да ги осведомите за последните новини. Това е чудесен начин да ви помнят и без усилие да следят напредъка ви.