понеделник, 27 април 2009 г.

Продажбите на компютри паднаха драстично

Монитор - 23 стр.
Продажбите на компютри паднаха драстично



Пазарът на персонални компютри у нас отчита 3,5% ръст за първото тримесечие на настоящата година. България е загубила лидерската си позиция от последните две тримесечия на миналата година сред страните от Европейския съюз по този показател. Страната ни вече заема четвърто място. Това сочат данни на изследователската компания IDC. Експертите прогнозират едноцифрен ръст на PC пазара в България за цялата 2009 г. заради кризата. За сравнение през 2008 г. страната ни е била шампион сред страните от ЕС с увеличение от 48,8%.
Нарастването се дължи на продажбите на лаптопи, уточниха от IDC.
Според данните за Централна и Източна Европа за миналата година ръстът на PC пазара е 10,9%, като продажбите на преносими компютри регистрират годишно увеличение от 46,7%.
Очаква се влиянието на кризата върху пазара у нас да продължи до втората половина на 2009. Това ще се отрази зле най-вече на доставчиците, които ще се опитат да запазят приходите, ще завишат цените и ще загубят клиенти.
Като цяло за ИТ пазара в България от IDC предвиждат положителен ръст през годината. Структурата на пазара е сред факторите, които се вземат под внимание при изготвяне на прогнозата. У нас 71 на сто от ИТ сектора се пада на хардуера, 15 на сто - на софтуера, и 14 на сто - на услугите.
Очаква се по-сериозно навлизане на виртуализацията, което ще засили продажбите на сървъри с x86 архитектура.
Спад в световен мащаб има в пазара на принтери за миналата година. Единственият сегмент, регистрирал ръст, е този на цветните лазерни многофункционални устройства.
У нас продажбите на принтери за миналата година регистрират увеличение от 12,1%, което ни нарежда на челна позиция сред страните от ЕС. Най-голямата единична категория в продажбата на бройки заемат лазерните монохронни принтери.
Предвижда се настоящата година да бъде най-трудна на пазара на принтери в България. Въпреки това от IDC очакват ръст, макар и минимален.
Заради кризата потребителите у нас се насочват от оригинални към неоригинални консумативи. Тази практика ще се повиши през 2009 г. Засилва се още неофициалният внос на персонални компютри и принтери. Сега той е много по-осезаем и от него ще пострадат по-скъпите марки, сподели Евелин Стоев - старши анализатор в IDC. Тенденцията е още към преминаване от по-скъпа ценова категория към по-евтина. Потребителите вече предпочитат по-евтините марки. Това означава, че едни от най-големите търговци няма да имат досегашните големи обороти, коментира Стоев.

Няма коментари: