четвъртък, 30 април 2009 г.

Мързелът - любимата почивка на българите

Експрес - 1 стр.
Мързелът - любимата почивка на българите

Мария НИКОЛАЕВА

Планираме ваканцията си в последния момент
За българите почивката е главно мързелуване и излежаване. Това показва проучване, направено по поръчка на Държавната агенция за туризъм и финансирано от Оперативна програма "Регионално развитие".
33% от анкетираните обаче смятат, че през отпуската най-важното е да разглеждат природни забележителности, а 32% намират, че ходенето пеша и алпинизмът са най-подходящото занимание за почивка. Следват онези наши сънародници, които пазят свободното си време за плажа или за риболов.
Едва 6% се възползват от възможностите на спа-хотелите, но от изследването не се разбира дали не могат да си ги позволят, или просто не ги познават достатъчно. Младежите до 24 г. предпочитат курорти като Слънчев бряг, Златни пясъци и Несебър, защото купонът е най-важен за тях.
Те обикновено избират маршрутите си за ваканцията чрез препоръки от познати или в интернет, а не разчитат на реклами и брошури. Семейните българи харчат повече в България, а пък необвързаните - когато са в чужбина, показват още данните от проучването. Пътуването зад граница също е сред предпочитаните форми на почивка. Анкетираните признават, че желанието да пътуват навън е главно заради уредената инфраструктура, доброто обслужване и допълнителните услуги. Друга интересна подробност е, че хората от провинцията оставят значително по-дълго зад граница, докато столичани бързат да се приберат. По традиция българите
планират доста късно почивката си, показва проучването. Когато решат да я карат у нас, започват да кроят планове две седмици до месец преди началото й, а когато се стягат за чужбина - от 1 до 3 месеца предварително. Резервациите и в двата случая се правят около 1 месец преди пътуването.
Българските туроператори, от своя страна признават, че пакетите за чужденци са по-изгодни от тези за българи. Много от тях смятат, че в България материалната база е по-добра от тази в чужбина, но няма достатъчно информация за нея. Анкетираните хотелиери и туроператори твърдят, че в Гърция и Турция хотелите са остарели, но са разположени в приятна среда. Докато у нас е обратно- нови хотели са забучени в презастроена и прашна обстановка, в която строежите продължават дори и когато хората почиват. Собствениците на хотели и ресторанти твърдят в направеното изследване, че няма разлика в обслужването на българи и чужденци в родните курорти и също, че българите са предпочитани от тях, защото харчат повече от другите. Ако България се утвърди като целогодишна туристическа дестинация, а българите се научат да почиват и през уикендите тук, без да отскачат до Турция и Гърция, бизнесът бил склонен да инвестира в обучение на персонала, показва анкетата.
ПОСРЕЩАМЕ ГЛАВНО РУМЪНЦИ
От началото на годината сме посрещнали най-много румънски туристи. Според статистиката те са били 94 945, като интересът на комшиите е скочил с 80% спрямо миналата година. Българската дестинация се ползва с успех и сред молдовците, които са с 35% повече. Ръст има и сред чешките -10,3%, арменските -11%, и дори албанските туристи -6%.
За първите три месеца на годината обаче 35% по-малко сърби и 11% гърци са почивали у нас. Македонците също са били с 5,3% по-малко. Почти със 7% са намалели чужди туристи от Нова година, като дори гражданите на ЕС са с 2,5% по-малко.
Според шефа на агенцията по туризма Анелия Крушкова приходите от международен туризъм до февруари са близо 166,1 млн. евро, което е с 8,7 % по-малко от миналата година.
Текст под снимка
Една от причините за отлива на туристи е и сврьхзастрояването на нашите курорти.

Няма коментари: