четвъртък, 30 април 2009 г.

Само Би Би Си ще отразява местни тв новини

Класа - 11 стр.
Само Би Би Си ще отразява местни тв новини



Минимум между 40 и 60 млн. лири са необходими за финансирането на алтернативна информационна система
Би Би Си ще бъде единственият тв източник на регионални новини във Великобритания след 2012 г., ако правителството не вземе спешни мерки да изработи алтернатива. Това предупреди Eд Ричардс, главен изпълнителен директор на британския медиен регулатор Офком, на среща между медийни лидери и политици. Тя бе свикана от Анди Бърнам, културен секретар на парламент, съобщи Financial Tunes.
Ричардс заяви, че Обединеното кралство ще изпусне историческа възможност, ако се провали във финансирането на нова система за осигуряване на безпристрастни новини от регионите на страната. В момента такива се осигуряват от обществената Би Би Си и от най-голямата търговска тв мрежа във Великобритания Ай Ти Ви. Без финансовата помощ на властите обаче частната медия няма да е способна да продължи дейността си. След спада в приходите от реклама във всички медии, предизвикан от финансовата криза, вестниците и радиостанциите също са изправени пред трудности в новинарско покриване на местните общности.
Шефът на Офком допълни още, че Би Би Си е предложила да помогне с осигуряването на информационни бюлетини в страната. Според Ричардс обаче предложението само на финансирания от държавата оператор няма да е достатъчно. Офком е изчислил, че регионална новинарска система с основни характеристики, която да е алтернативна на Би Би Си, може да се осигури с 40 до 60 млн. лири.
Ричардс коментира още, че подходящата локална програма би трябвало да отговаря най-добре на представата на хората за местна идентичност. Според преценката на регулатора за сума от около 60 до 100 милиона лири може да се осигури информационна услуга, способна да удовлетвори изискванията за висок
стандарт и качество на информацията. Средствата за финансиране на тази система може да бъдат набавени от парите, предвидени за подпомагане на възрастни и социално слаби хора, за цифрови тв приемници, които ще са им нужни при дигитализацията. Тези помощи са 130 милиона лири на година, отделяни от бюджетите на обществения оператор за периода от 2007 до 2012 г., когато трябва да приключи цифровизацията на Острова.
***
Публиката става все по-критична към рекламата
Рекламодателите във Великобритания са отчели рекорден брой оплаквания през 2008 г. - над 26 000, като 2 745 са изтеглени или променени. Данните са на британския орган по саморегулиране б рекламата Advertising Standards Authority, съобщи "Ройтерс", цитирана от expert.bg. За първи път нито един от 10-те производителя на най-оспорваните комуникационни послания обаче, не е бил в нарушение на кодексите за реклама. Публиката се е оплакала от 15 556 реклами, отчита ASA в годишния си доклад. Най-големи критики е привлякла тв реклама за благотворителната организация "Барнардо". Тя е създадена за повишаване на информираността по въпросите за домашното насилие над деца и показва сцени скандални сцени. Подвеждащите твърдения в рекламите са 45% от недоволствата, следвани от въпросите, свързани с обиди. Отговаряйки на икономическата криза, ASA съобщава, че е поставила по-голямо ударение върху въпроси, които имат потенциала да засягат потребителите, като финансовите реклами например.

Няма коментари: