вторник, 21 юли 2009 г.

Последна публикация


Снимка: alex.ch

Макар и с немалко тъга, днес трябва да напиша последната публикация на този блог. За година и няколко месеца се натрупаха над 4000 статии в архива му, успя да следи за интересни новини над 120 медии, регистрира над 100 000 уникални посещения. Вярвам, че е бил от полза на много хора в средите на маркетинга. Вероятно мнозина са изпили поне една чаша кафе, преглеждайки съдържанието му. Днес слагам край на този проект.

Има няколко причини за закриването му. Блогът изпълни функцията си на ценен архив тогава, когато ми беше нужен. Той винаги е съществувал с некомерсиална цел - идеята беше зададена още при създаването му. През цялото това време публикувах всеки ден средно по 8 поста със значима информация. Важно е да се отбележи, че става въпрос за вече масово разпространена информация с позоваване на медията източник. Но това струва сериозен резурс от време, с който не разполагам при работата и отговорностите си. Факт е, че и в отплата на усилията си получих много повече обвинения в лично облагодетелстване на чужд гръб и нарушаване на авторски права, отколкото благодарност. Явно въпросните хора така и не разбраха, че напълно безвъзмездно промотирам ценността на тяхното съдържание. Стереотипното мислене и автоматизираните отбранителни реакции са нещо, с което съм свикнал да се сблъсквам всеки ден. Имаше и доста заплахи със съд, но досега никой не е намерил основателни причини да заведе дело. Обаче аз се уморих...

Оттеглянето ми е вид лична оптимизация на времевия ресурс. Разбира се, няма да спра да споделям информация и ще го правя както досега - без комерсиална цел. Ще можете да видите всеки заинтригувал ме с полезността си материал на профилите ми в социалните мрежи или на личния ми блог. С удоволствие ще приема за приятел във Facebook всеки, който ми напише, че ме познава от тук. Ето линк към профила ми. Но най-горещо ви съветвам да ме следите в Twitter, тъй като публикувам най-много съдържание там. Удобен вариант е да се абонирате и за RSS-a на акаунта ми, което ще ви осигури архив на всичките ми микроблогвания.

Довиждане и до нови срещи в онлайн пространството!

Радосвета Чобанова, управляващ съдружник в агенция PeeR to peer: Финансовата криза доведе до засилване на PR комуникациите

Пари - 14 стр.
Радосвета Чобанова, управляващ съдружник в агенция PeeR to peer: Финансовата криза доведе до засилване на PR комуникациитеБюджетите за реклама бяха доста орязани и компаниите се обърнаха към PR
- Госпожо Чобанова, как се изменя PR пазарът вследствие на кризата?
- Всички последици и промени, които донесе след себе си финансовата криза, доведоха до засилване на PR комуникациите. Бюджетите за реклама бяха доста орязани и компаниите се обърнаха към PR, за да може да комуникират със своята аудитория. Никога не съм подценявала рекламата, но тя е само една част от маркетинговия микс. Ако тя показва, то PR обяснява. Ако нямаш огромни бюджети, за да налагаш продукта си, ти трябва да обясняваш на потребителите с какво си по-добър от конкурентите. Вследствие на рецесията започват да се използват все повече нетрадиционните начини за реклама и PR. Кризата изкара на преден план креативното мислене на колегите - залага се много на дейности под чертата, директен маркетинг, онлайн комуникация. Интернет медиите ще се развиват доста динамично.
- Кои са водещите принципи в работата ви?
- Твърдо отстоявам убеждението си, че добрият PR експерт трябва преди това да е бил добър журналист. Казвам го, защото и моята кариера се разви по такъв начин. Аз знам какво дразни журналистите, знам какво може да провокира вниманието им и какво може да ги накара да задълбаят в една тема. Сега от позицията си на PR се опитвам да избегна всички онези неща, които не съм харесвала в работата на PR, когато аз бях журналист. В нашата агенция няма случай, в който да сме отказали информация на журналист, да не сме вдигнали телефона или да не сме имали бърза и адекватна реакция. Освен това много е важно да работиш за клиентите си, така както би работил за себе си, да не си позволяваш да отстъпиш от нивото или да изневеряваш на принципите си.
- Осъзнават ли българските компании силата на PR по време на криза?
- Големите чужди компании приемат PR като политика. Там PR мениджърите са част от висшия мениджмънт на компаниите. Тук също се наблюдава промяна в тази посока, но все още има много време, докато стигнем нивото на западните компании. Ако един РR експерт работи превантивно, знае стратегията и плановете на компанията, той може много по-адекватно и своевременно да реагира и да комуникира, когато се стигне до кризисна ситуация. PR консултантите ще бъдат изведени на съвсем друга позиция, след като кризата приключи, защото голяма част от фирмите ще осъзнаят далновидността им. Големите корпоративни структури, които оперират у нас, имат изградени методи на работа в тази сфера. Малките и средните български компании все още не разбират същността на PR комуникацията. За радост, слава Богу, тези случаи вече са доста по-малко.
- Какво ще се случва на рекламния пазар в близките месеци?
- Ако приемем, че рекламните бюджети намаляват за сметка на PR бюджетите -това е добре. Но PR бюджетите също намаляват. Това вече не е толкова добре. Крайният потребител също се променя вследствие на кризата и има необходимост компанията да продължи да комуникира с него. Така той ще остане лоялен към марката. Ако бюджетите за тази цел са малки, ние не може да бъдем достатъчно ефективни. PR е постоянен процес и в момента, в който спреш да комуникираш, трябва да започнеш отначало. Според мен начинът, по който достигаш до крайния клиент, невинаги трябва да е грандиозен и да се разчита на огромни бюджети и събития. Напротив, за всеки има място под слънцето и ако си креативен, ще имаш работа и клиенти. По-малките и по-нови PR агенции в момента изпитват сериозни трудности, защото не са стъпили здраво на пазара. По-големите агенции, които се занимават и с реклама, и с PR, все по-често се обръщат към PR дейностите и са принудени да работят в нови мащаби, да търсят добър ефект с по-ограничен бюджет. Средно големите агенции като нас, каквито са и много други, са най-стабилни в момента, защото отдавна сме се научили да сме гъвкави. Окрупняването също е тенденция, която се наблюдава в България напоследък.
***
Визитка
Коя е Радосвета Чобанова
? Според Радосвета Чобанова добрият PR експерт трябва да е бил добър журналист.
? Тя се занимава с журналистика от 1991 г. ? десет години по-късно се впуска в попрището на PR.
? Определя го като случайно събитие в живота си, защото не е планирала подобна крачка. ? Работила е за дарик радио, радио НЕТ и БНТ. ? Минала съм през всички нива на професията, казва Радосвета.
? От обикновен репортер през радиоводещ, телевизионен водещ, главен редактор на списание. ? Когато се обърна назад, виждам, че любимата ми работа е била в радиото, допълва тя.
? Завършила е журналистика в Софийския университет “Св. Климент охридски”.
? Когато усетих, че тръпката вече я няма, че работата ми не ме провокира, реших да се откажа от журналистиката. ? Веднага след това получава предложение да заеме позицията PR на Българската агенция за инвестиции. Радосвета приема предизвикателството и не след дълго разбира, че това е другата й страст.
? Беше ми трудно да погледна нещата от другата страна и в същото време да запазя принципите си и начина си на мислене, споделя тя. ? Тези 4 години, които прекарах там, бяха един невероятно добър учебник по PR.
? В навечерието на коледните празници през 2004 г. заедно с нейната съдружничка Цвета димитрова изготвят бизнес план и полагат основите на агенцията PeeR to peer.
? Агенцията е официално на пазара през 2005 г.
***
Агенцията
? PeeR to peer се появява на пазара с идеята да е бутикова агенция.
? През 2004 г. това определение беше доста модерно, казва Радосвета. Aгенцията се занимава с интегрирани маркетингови комуникации.
? Телекомуникации и информационни технологии, финанси, енергетика, бързооборотни стоки, интернет банкиране са секторите, които попадат в обсега й.
? Клиентите са ни по-скоро партньори, ние трябва да ги познаваме перфектно, за да може да ги съветваме по най-добрия начин, подчертава Радосвета.
? За агенцията работят 10 души - всички сме жени, с изключение на дизайнерите, казва с усмивка тя. PeeR to peer работи с Карлсберг България, дойче Банк, НеВеК, групата датамакс Системс, Музикаутор, Кофас България и др. Клиенти на агенцията са и IT компании.
? Екипът е работил по проекти с LG, Volvo, Хюндай, България еър и др.

Големите новинарски организации ще са с платени сайтове go една година

Класа - 15 стр.
Големите новинарски организации ще са с платени сайтове go една годинаПочти всички новинарски организации ще таксуват потребителите си за ползване на онлайн съдържание до една година. Това прогнозира финансовият редактор на "файненшъл таймс" Лайънъл Барбър, пише в. "Гардиън". Според журналиста изграждането на онлайн платформи, които могат да таксуват читателите си за статии на базата на абонамент, е едно от ключовите предизвикателства пред новинарските организации. "Как работят тези онлайн модели на плащане и какъв приход могат да генерират все още не може да се каже", заявил Барбър в реч по време на събитие на Организацията за медийни стандарти в Британската академия. Барбър е поредната водеща фигура в медийния бизнес, която предлага вестникарската индустрия да промени из основи съществуващия си бизнес модел. Председателят и главен изпълнителен дирек- тор на News Corporation Рупърт Мърдок заяви през май, че очаква сайтовете на неговите вестници да започнат да таксуват за достъп в срок от една година. А конкурентният на изданията на News Corp "Ню Йорк таймс" се очаква да въведе платения онлайн достъп в следващите три до четири седмици, пише още "Гардиън". Лайънъл Барбър припомни, че "файненшъл таймс" е въвел модела, при който се осигурява безплатен онлайн достъп до ограничен брой материали, след което се предлага на потребителя да плати за абонамент. Сайтът на изданието се посещава от повече от 1,3 млн. незаплатили регистрирани потребители от целия свят, а тези, които са абонирани за платено съдържание, са 110 хиляди. Редакторът на икономическото издание допълни, че може да направи някои "скромни предложения" относно това как журналистиката не просто да оцелее, а да процъфтява в дигиталната ера. Той каза, че цифровият свят представлява заплаха, но и огромна възможност за утвърдените новинарски организации и предупреди, че на най-голям риск е изложено оцеляването на посредствените медии. Барбър направи разграничение между професионалната журналистика и блоговете, които по думите му са базирани на мнения вместо на установени факти, но стават все по-влиятелни в определянето на публичния дневен ред. Редакторът добави, че блогърите обикновено не работят по същите стандарти като професионалните журналисти. "Те често съобщават слухове като факти с аргумента, че читателите могат да се намесят и да променят написаното, ако то не отговаря на истината", добавя той.

bTVbg е лидер в информацията за юни

Класа - 15 стр.
bTVbg е лидер в информацията за юниСайтът на bTV за пореден месец е най-предпочитаният новинарски сайт с 786 684 реални посетители. Това сочат данни на Gemius Bulgaira, валидни за юни. Обхватът на сайта е .23,89%, а посещенията за месеца са 3 169 995. Всеки потребител е видял сайта на телевизията средно 2105 пъти, а прекараното време на btv.bg на юзър е средно 19:11 минути. В общата класация на най-посещаваните сайтове този на bTV е на трето място, като първите две позиции заемат съответно порталите dir.bg и start.bg. Реалните посетители на dir.bg са 1 503 612, посещенията са 14 151 110, а обхватът възлиза на 45,66%. Вторият в листата портал start.bg пък е привлякъл 878 752 посетители, 2 469 870 посещения и има 26,69% обхват. На четвърта позиция по популярност е сайтът за запознанства impulse.bg. Неговите реални посетители за юни са били 654 739, реализираните посещения са 12 745 446, а обхватът - 19,88%. Петото място е заето от портала за майки bg-mamma.com с 650 481 посетители и 19,75% обхват. Информационният сайт dnes.bg се нарежда на девето място сред най-посещаваните през миналия месец с 510 728 юзъри и 15,51% обхват, а новинарският сайт dariknews.bg се класира на тринадесета позиция с 467 798 реални посетители и 14,21% обхват. На петнадесето място за юни е спортният информационен сайт sportal.bg. Неговите посетители са били 444 972, а обхватът му е 13,51%.

Отново се шуми около Microsoft и Yahoo

БИГ БГ - Търговски новини Бизнес категория
Отново се шуми около Microsoft и YahooГолямата новина може да дойде още следващата седмица
Слух за нови преговори между Microsoft и Yahoo плъзна в интернет пространството.
Позовавайки се на достоверни източници, сайтът All Things Digital твърди, че двете компании скоро ще сключат сделка.
"Microsoft-Yahoo" беше една от най-коментираните теми през миналата година. Поглъщането обаче така и не се състоя, а междувременно положението на Yahoo се усложни и CEO-то на компанията подаде оставка.
С назначаване на Карол Барц за изпълнителен директор евентуална сделка с Microsoft отново стана актуална, но вече ограничена само до бизнеса с търсене на интернет компанията.
Според най-горещите слухове по темата, през следващата седмица двете компании ще обявят дълго чаканото споразумение.
Не са известни никакви условия по сделката. Предполага се, че Microsoft ще закупи бизнеса на Yahoo за солидна сума и процент от печалбата в бъдеще.
Всички ходове на Редмънт недвусмислено показват, че Microsoft ще направи всичко по силите си, за да достигне Google в интернет. Наскоро компанията пусна търсачката Bing – амбициозен проект, който засега се развива много успешно.

понеделник, 20 юли 2009 г.

Chrome OS: нови хоризонти или глуха защита от страна на Google?

IT Forum - 11 стр.
Chrome OS: нови хоризонти или глуха защита от страна на Google?

Александър ГЛАВЧЕВ

Всичко, което прави Google след старта на интернет търсачката си, е на практика стъпки за нейната защита. Пускането на нови продукти, били me Google Apps, Chrome или най-пресният Chrome OS, е с цел отвличане вниманието на конкуренцията. Такова мнение изказва вицепрезидентът и един от идеолозите на Майкрософт Уолид Абу-Хадба по повод новата операционна система Google Chrome OS. Според него по този начин компанията принуждава останалите да подобряват продукцията си и да не доближават „светая светих" на Google - търсенето в интернет.
Преди около две седмици Google обяви новата операционна система - Chrome Operating System. Тя е базирана на Linux и се очаква да бъде изцяло ориентирана към работата на потребителя в интернет.
Очаква се изходният код на новата разработка да бъде публикуван до края на настоящата година, а първите устройства (нетбуци), базирани на нея, да видят бял свят през втората половина на 2010-а. От Google отбелязват, че Chrome OS ще работи както с х86, така и с ARM процесори.
От компанията съобщават още, че новата операционна система не е продължение на Android, a е отделен проект. Android бе разработена за друг тип устройства - от мобилни телефони, през цифрови помощници, до нетбуци. Chrome OS пък е насочена към хора, които прекарват голяма част от времето си в интернет. Въпреки че в началото тя ще дебютира на нетбуци, плановете включват на по-късен етап да бъде инсталирана и на настолни машини.
„Минаха 9 месеца, откакто представихме Google Chrome. Той бе създаден за онези хора, които "живеят" в интернет - търсят информация, комуникират, пазаруват. В момента този браузър се използва от над 30 млн. души по цял свят. Съвременните операционни системи обаче са разработвани преди ерата на световната мрежа. Затова ние представяме новия продукт Google Chrome Operating System. Тази разработка отразява нашата визия за това каква трябва да бъде една съвременна операционна система", се съобщава в официалния блог на компанията.
Междувременно основателят на Майкрософт Бил Гейтс и главният изпълнителен директор на компанията Стив Балмър споделиха вижданията си за новата разработка на Google, която се очаква да бъде конкурент на Windows. На пресконференция в Ню Орлиънс Балмър е отговорил на въпрос относно мнението му за задаващата се Chrome OS и дали тя наистина се явява заплаха за операционната система на Майкрософт. В отговор директорът на компанията е използвал шеговит тон, по същия начин, както и при обсъждането на iPhone преди време - тогава той заяви, че толкова скъп телефон няма шанс за повече от 2-3% от пазара (по данни на ABI Research - 1%). Този път Балмър е отбелязал, че Google анонсира втора операционна система за последните две години. По неговите думи една е напълно достатъчна. Още повече, че Android може да работи на нетбуци - устройствата, на които ще се появи и Chrome OS през следващата година. Като цяло обаче, според Applelnsider, Балмър внимателно е подбирал изказванията си. На предложението Майкрософт да последва примера на Google и да разработи свой вариант на Chrome OS той е отговорил, че втора операционна система не им е необходима, допълвайки, че главната задача на компанията е да развива съществуващите продукти, включително Windows, Internet Explorer u Office.
„Тайната винаги е интересна", е заявил Бил Гейтс в интервю за американско издание. По думите му обаче новата разработка на Google е просто поредната вариация на Linux. „Има безброй много такива. Дори понякога се учудвам как хората намират нещо ново в поредния продукт", заключава той. Гейтс също е споменал Android и според него създаването на нова операционна система е логична стъпка за Google, които вече имат такъв продукт, както и уеб браузър за него. А в този браузър могат да бъдат изпълнявани интернет приложения, т.е. по същество компанията вече разполага с продукт като Chrome OS.
Според президента на бизнес подразделението в Майкрософт Стив
Енлоп даже в ерата на безплатните уеб приложения потребителите ще трябва да плащат за настолен продукт. Той, както и Майкрософт, се придържат към варианта S+S (Software+Services), когато приложенията се предлагат като част от софтуерната окомплектовка към компютъра.
Редно е да се отбележи, че по думите на Балмър, ако Майкрософт можеше да промени нещо в миналото си, то би започнала много по-отрано да се занимава с интернет търсене. Стартиралата преди няколко месеца нова търсачка на компанията Bing, която замени LiveSearch, предизвика голям интерес. Дори се чуха слухове за сформиран екип от специалисти, оглавен лично от един от основателите на Google, Сергей Брин, с цел изследване алгоритъма на новия конкурент. Такива действия са необичайни за него, тъй като той и другият основател на интернет гиганта, Лари Пейдж, напоследък рядко се занимават с подобни ежедневни оперативни задачи. Много нови търсачки се появиха и изчезнаха през годините. Явно обаче Bing е по-различна и опасна за Google, след като провокира подобни, приличащи на спешни действия от страна на компанията.

Социалните мрежи все по-често се използват за връзка с инвеститорите

Дневник - Компании&Финанси - XII стр.
Социалните мрежи все по-често се използват за връзка с инвеститорите

Татяна ПУНЧЕВА

Комуникацията на българските компании в интернет се подобрява
Българските публични компании подобряват присъствието си в интернет и комуникацията си с инвеститорите въпреки кризата и благодарение на по-големия интерес към местния капиталов пазар през последните две-три години. През тази година всички компании на официалния пазар на Българската фондова борса (БФБ), най-престижния, вече имат интернет сайтове и публикуват най-необходимата за инвеститорите информация. Такива изводи прави Българската фондова борса от изследването, което представи на международната ДВИ конференция, организирана от Асоциацията на директорите за връзка с инвеститорите в България в края на миналата седмица. Според изследването, освен че всички компании на официалния пазар имат вече интернет сайтове, болшинството от тях публикуват информация за самата компания, мениджмънта й, финансовите резултати и общите събрания. Само няколко години по-рано повечето почти не са имали сайтове, каза Румен Соколов, главен експерт „Привличане на емитенти“ и „Международни връзки, комуникации и маркетинг“ към БФБ. Въпреки това е рано да се правят заключения, защото това е първото по рода си подобно изследване на пазара, поради което липсва база за сравнение. Напредък в комуникацията с инвеститорите отчете и Елена Маринова, инвестиционен анализатор от Danske capital за България. Тя поясни, че според изследването на инвестиционния фонд българските компании представят по-своевременно и по-изчерпателна информация във финансовите си отчети за разлика от колегите си в Румъния. Допълнително те са подобрили качеството на разкриваната информация по запитванията на инвеститорите, поясни тя. Все пак Маринова отчете, че има какво да се желае от страна на поддържането на регулярен контакт с инвеститори чрез електронна поща или конферентни връзки. В глобален мащаб електронната поща може би скоро ще влезе в историята като канал за комуникация с инвеститорите. Причината е, че все по-голяма популярност придобиват социалните мрежи като Twitter, Facebook и LinkedIn, посочи Майкъл Макгаф, вицепрезидент „Маркетинг и членство“ към Американската асоциация на директорите за връзка с инвеститорите NIRI. Освен с активно онлайн присъствие в социалните мрежи болшинството от по-големи публични компании в САЩ са увеличи комуникацията си с инвеститорите заради кризата, показва проучване на NIRI. Най-често задаваните въпроси от инвеститорите вече са свързани основно с нивото на задлъжнялост на компаниите, очакванията им за краткосрочното им представяне и плановете им за съкращаване на разходи. Значително са се увеличили обажданията от дългосрочни инвеститори. Макар и все още далеч от българската реалност, инвеститорите все повече разчитат на социалните мрежи, за да разпространяват информация от презентации, общи събрания и пресконференции на публичните компании в САЩ. Според публикация в блога на IR web report пресен пример за това е денят на инвеститорите в eBay през март тази година. Освен анализатори и журналисти на мероприятието са присъствали и стотици невидими участници чрез микроблогинга си в Twitter. Няколко анализатори, а и корпоративният блогър на самият eBay са изпащали по няколко изречения за случващото се и впоследствие са задавали въпроси, получавани чрез Twitter, на присъстващите на мероприятието. От събитието е имало няколкостотин Тwitter постинга, а впоследствие отново блог пространството е събрало освен обичайното видео и аудио от събитие и допълнителна информация като презентации и медийно отразяване на събитието.
***
Текст под снимка
Майкъл Макгаф от американската асоциация NIRI (вторият от дясно на ляво) призова директорите за връзка с инвеститорите в България да бъдат открити и достъпни за заинтересуваните лица въпреки кризата

Михаил Михайлов, експерт по комуникации: Пиарите станаха рум сървиз на политиците

Труд - 8 стр.
Михаил Михайлов, експерт по комуникации: Пиарите станаха рум сървиз на политиците

Мариела БАЛЕВА

- Голяма изненада беше включването ви в предизборната кампания на партия ЛИДЕР, г-н Михайлов! Мнозина ви свързват с управлението на СДС и Костов, където бяхте и шеф на правителствения пресцентър. Защо избрахте да работите за тази нова партия?
- Приех да участвам по две причини. Първата е, защото ми направиха много добра оферта, което може би звучи грубо в ушите на някои хора. Трябва обаче да уточня - когато става дума за политика, почти винаги става дума за пари. А когато не става дума за пари, става дума за много пари...
- И приоритетите ви само в парични единици ли се измерват?
- Позволете да кажа и втората причина, а това е, че проектът ЛИДЕР има голям потенциал. В хода на кампанията и запознанството ми с хората от ЛИДЕР причините, поради които приех тази работа, размениха местата си. Аз съм емоционален човек. Тези хора се оказаха много интересни, много истински, необременени с политически биографии и амбиции. Те всъщност бяха посегнали към политиката като към последното средство да помогнат на бизнеса, с който се занимават.
* Казват, че пиаръте като да разкажеш една история, така ли е?
- Да, а за да разкажеш историята, някой трябва да я случи. А обикновено тези, които случват историята - политиците, рано или късно превръщат пиара в рум съ-рвиз. Проблемът не е, че имаше черен пиар. А че той сработи на изборите. Да, винаги ще го има. Страшно е,
че българските политици търсят своите качества в недостатъците на опонентите си. Много скоро политическата класа ще бъде компрометирана по такъв начин, че някои от следващите избори ще трябва да бъдат не за нови политици, а за нов народ, който да вярва на старите политици.
- Как ви се стори кампанията на вашите бивши приятели от „Синята коалиция"? В клиповете им имаше разказани няколко истории...
- Не искам да говоря за кампанията им, но резултатите им, които са под 7%, означават само едно - те или са забравили какво означава синята идея, или никога не са
знаели какво е тя. Тъжни са тези 6,7% за СДС и ДСБ, които казват, че са автентичното дясно.
- А кампанията на ДПС? Не се ли преобърнаха нещата след прословутия запис с изказването на Доган в с. Кочан?
- Кампанията на ДПС беше моментна снимка на лидера й Ахмед Доган. Странна комбинация между съвременни методи и остаряло мислене. В същото време демонстрация на желание за екипност и едновременно с това еднолично налагане на волята. ДПС е осъдено да бъде огледало на лидера си. И
не бива Доган да се сърди на това, което вижда в огледалото. Той вижда себе си.
- Бойко Борисов има ли нужда от пиар или той самият си е най-добрият пиар?
- Той много умело компилира всички съвети, мнения и собствен опит. И ги поднася по най-достъпния начин на хората. А каква част от тях е истина, времето ще покаже.
- Как ви се стори девизът на БСП „Ние сме на ваша страна"?
- В тази кампания се нагледах и наслушах на тъпи девизи. Този е един от тях. Или например „Време е за добрите хора". Кои са точно тези добри хора?
• Как кои, хората от „Си-
нята коалиция"?
- Ама тези хора са „добри" от 20 г. Не разбирам защо чак сега хората трябва да признаят този факт. А девизът на ГЕРБ „България може"? Аз знам, че България може, въпросът е дали ГЕРБ може.
- Кой беше най-много изненадан на изборите?
- Нямаше неизненадани. Смятам, че и Борисов не е очаквал такъв висок резултат.
- В БСП са изненадани от загубата. Но защо социологът Юрий Асланов призна, че не е очаквал червените да вземат чак 750 000
гласа?
- Сигурно в БСП са се оту-чили да мечтаят... Щом тези гласове са им много, как са се готвели да вземат още един мандат? За да са изненадани, значи, че в БСП въобще не са наясно в какво се превръща партията им. Българските политици бъркат желаното с възможното.
- НДСВ се оказаха големите губещи...
- За мен НДСВ е политически инвеститор. Те са една от двете партии у нас (другата е ДПС), които инвестираха парите, спечелени по един или другначиноттях.вполитика, в кампании. Всички останали политици заработваха по някой лев на гърба на партиите си и тези пари отидоха
по лични сметки.
- Бяхте доста близък с Иван Костов. След толкова години как се е променил, той все още е най-де-монизираният политик.
- Не. Медиите го направиха такъв под влияние на определени политически кръгове. Костов не е никакъв демон, той е един много добър администратор, много добър държавник, но много лош политик. Да си добър политик, означава да си последователен. А той точно това не е. Така, както се разделяше с хората около себе си, по същия начин се разделяше и със собствените си тези.
- Какво не разбраха българите за ЛИДЕР? Защото единственото нещо, което се коментираше от политици и анализатори, бе, че хората от тази партия купуват гласове, а на върха й е един „олигарх".
- Все пак за ЛИДЕР дадоха гласа си 150 000 българи, а това, за което говорите, бе насаждано от малцина други (надявам се и те българи). За тази партия бе изградено мнение, което се крепи на три кита: корпоративен вот, купуване на гласове и това, че тя е политически проект на някаква политическа сила - или БСП,
или ДПС.
- Не е ли така?
- Мисля, че Огнян Минчев употреби за първи път израза корпоративен вот. Но след това всички някакси го харесаха и започнаха да го употребяват. В България много често един безсмислен израз придобива гражданственост и навлиза в масова употреба без хората да знаят какво точно означава. Истината е, че партия ЛИДЕР уплаши политическото статукво у нас. Уникален е и фактът, че всички партии от ляво и дясно бяха обединени единствено и само от страха, прераснал в
омраза към ЛИДЕР.
- А каква е истината?
- Истината е, че само който никога не е давал работа на някой друг, освен на самия себе си, смята, че да спечелиш доверието на работниците си е лесна работа. Точно обратното е: ако не си добър партньор на тези хора през годините, а разказвач на приказки за един месец, няма сила, която да ги накара да гласуват за теб.
- Като експерт по комуникациите анализирахте ли какво не достигна за повече гласове?
- Причините са много. Една от тях е, че ЛИДЕР е млада и заради това неопитна партия. Ние не успяхме да реагираме на черния пиар, който се изля по посока на ЛИДЕР, както и на смъртоносната прегръдка на До-ган.
- Какво имате предвид?
- Констатацията му в нощта на евровота, че ЛИДЕР е хубав проект, на който той с удоволствие ще помага. Не зная защо го направи, но зная какъв е резултатът. Доган беше концентрирал такова голямо недоволство срещу себе си, че всеки, който можеше да бъде от-ъждествен или приближен до него, понесе негативи от това.
- А имаше ли някакви договорки, контакти между лидера на ДПС и г-н Ковачки или някой ДРУГ?
- За времето, в което аз работя за партия ЛИДЕР, категорично заявявам, че никакви контакти между ДПС и ЛИДЕР или с други не е имало. Това твърдение е толкова абсурдно, колкото и твърдението, че ЛИДЕР е най-големият купувач на гласове.
- Защо?
- Знаете ли, че партия ЛИДЕР имаше над 45 000 недействителни бюлетини -направете си извода това нормално и реално ли е. Освен това никъде не видях дори тълкувание на факта, че от всички гласове за мажоритарни кандидати има 220 000 невалидни. Всъщност знае ли някой тези цифри? Интересува ли се някой от тях? Тези избори бяха като айсберг, в основата, на който имаше безкрайно много машинации, спекулации и нечестни ходове. Твърдя отговорно - участвал съм и съм видял всички избори от 1990 г. насам, но тези бяха най-нечестните и най-непочтените.
- Какво ви кара да мислите така?
- Бяха използвани изключително непочтени мерки. Давам ви примери не с активисти, а с обикновени привърженици на ЛИДЕР. В деня на изборите в Плевен в 6 ч сутринта в над 20 семейства влизат представителите на властта и карат деца и родители да легнат по корем с ръце на тила, представяте ли си? След евроизбо-рите в Бургас привикват над 50 миньори да ги питат защо гласуват за ЛИДЕР.
- Полицаи ли са участвали в тези акции?
- От полицията, от ДАНС, от прокуратурата. Десетки семейства са били малтретирани по този начин. Като че ли е впрегната цялата държава срещу хората, дръзнали да гласуват за друг, а не за статуквото. Призовавам журналистите да проверите фактите, защото се опасявам, че това, че ЛИДЕР е извън парламента, няма да спре тези, които се страхуват от него.
- И в крайна сметка накъде отива България?
- Натам, накъдето ни водят не желанията, а възможностите.

Просто гениално!

сп. Максим - 16 стр.
Просто гениално!Докато ние се чудим какво толкова му харесват всички
на Twitter, трима тарикати трупат стотици милиони
от най-успешното бизнес начинание в интернет напоследък
Първата мисъл при сблъсъка с Twitter обикновено е нещо от сорта на "що за воняща квинтесенция на всесветовната тъпота е това?!". Което изобщо не пречи броят на потребителите на сайта месечно да нараства с... 1382%! На този фон, със своите 228%, доскорошният хит сред социалните мрежи Facebook буди искрено съжаление.
Какво правиш?
В 140 знака можеш да отговориш на този прост въпрос през компютър или телефон, в реално време: това е то цялата философия (и магия) на Twitter, която му позволява да играе ролята едновременно на "имейл за бедни" (изцепка на Ерик Шмит, шеф на Гугъл), новата играчка на звездите (тук се изявяват всички - от английския актьорлегенда Стивън Фрай до бабофила Аштън Къчър), последен пирон в ковчега на старите медии и могъщ лост за политическо влияние (както се оказа при вълненията в Иран или кампанията на Обама). Ключът към всичко това е фразата "в реално време". "Микроблогингът" чрез Twitter не само позволява на хора, които в общия случай не интересуват никого, да пускат съобщения, касаещи безсмисления им живот, но и дава възможност за бърза организация на огромни маси, когато всички други комуникации са резнати. Благодарение на новата социална
мрежа снимки от важни събития се появяват в мрежата едновременно със самите събития, например терористичните актове 6 Бомбай през ноември 2008. Макар и да е на хоризонта от едва две години, туит-манията започва да добива нездравословни измерения -
хората вече се женят и назначават на работа чрез "туитове", майки пускат съобщения от името на неродените си бебета
Самият замисъл вероятно кара Оруел да се върти в гроба: вместо държавата да наблюдава кой какви ги върши, гражданите надлежно и по своя воля докладват всекидневно (голяма част и всекичасно), без дори да си дават сметка, че туитобете могат лесно да бъдат следени и анализирани. Нещо повече - онези, които ползват телефон за туитване, автоматично могат да бъдат локализирани с GPS. Hue, като видни параноици, отдавна сме се светнали за тези опасности, поради което в офиса туитваме единствено с молив върху парчета хартия,
които впоследствие унищожаваме чрез кремация.
И кои са тия хитреци?
Човекът с плана е Джак Дорси - генийче от Сейнт Луис, щата Мисури, което се вдъхновява още през 2000-ата и бистри нещата докъм 2006. Легендата гласи, че по време на брейнсторминг 6 тогавашната му компания Odeo (фирмата събира основателите на Twitter в пълния им състав) той се почесал и избълбукал следното:
"Копеленца, имам идея
за нещо като AOL Instant
Messenger, ама по-яко"
Дорси и неговият колега, финият блог-манипулатор Айзък "Биз" Стоун, се спират на есемес форма-ma и изковават кода на отрочето си за стандартните в компютърните религии две седмици (в случай, че си забравил, Марк Зъкърбърг, Творецът на Facebook, посочва същия срок като време за създаване на своя код). Накрая остава само да се намеси предприемачът Евън Уилямс (37, най-стар от тримата), издрапал дотук след детство в селска Небраска, директорски стол в Гугъл и неоспоримо авторство на цялата мода с влоговете, както и на самия термин "блогър" (той стои зад небезизвестния сайт blogger.com). През 2004-а Евън напуска добре платената си шефска работа в Гугъл, за да основе подкастингкомпанията Odeo, а впоследствие и Obvious Corp. (която придобива Odeo заедно със зародиша на Twitter). Сякаш предчувствайки успеха, Уилямс отделя Twitter като самостоятелна компания през април 2007-а, макар все още да нямат нито лого, нито концепция.
Първообразът на сайта
е вътрешна мрежа за работещите в Odeo, които по-късно стават акционери в Obvious
а понастоящем и мултимилионери, гадове-
Обща култура!
Любопитни факти в около 140 знака
Биз Стоун е автор на книгите Who Let the Blogs Out? (2004) и Blogging: Genius Strategies for Instant Web Content
Прочутият Fail Whale, който се появява при сривове в сайта, е нарисуван от австралийския график Йинг Ау и си има собствен фенклуб
Аштън Къчър е първият туитър, минал бариерата от 1 милион последователи
Twitter спечели Webby Award 2009 за "Пробив на годината"
Първото туитче изобщо датира от недалечния 21 март 2006 и гласи "Just setting up my twttr". Авторът е Джак Дорси, естествено
те. Отначало продуктът и неговия код са кръстени twttr no подобие на сайта за снимки flickr.com, а и понеже щатските номера за есемесване са с по пет цифри. Понататъшната съдба на проекта е плод на две ключови събития: фестивалът South by Southwest 8 Остин, Тексас (2007), който отприщва туитовете за първи път, и гостуването на Евън Уилямс при Опра по-рано тази година, което превръща сайта в истински ураган от съобщения.
Всяка млада интернет компания има нужда от пари, но благодарение на таланта и пресметливостта на Уилямс Twitter засега е толкова добре, че
да отхвърли оферта
на Facebook за приблизително половин
милиард долара!
Това вероятно е повлияно и от обстоятелството, че са обект на интерес от страна на гиганта Гугъл. Туитър-ите се помещават на етаж от сграда в индустриалната зона на Сан франциско, декориран с древна машина за видеоигри и зелени сръндаци в естествена големина (не питай, сигурно е нещо нърд-ско), 40 души персонал и... а, да бе - 11 милиона редовни потребители, чийто
брой постоянно расте.
Вътрешната структура на сайта е доста елементарна: или си "следван", или си "последовател", и естестдено, знаменитостите спадат само към първата категория. Чувстваме се длъжни да те предупредим, че глупостите, които четеш (тоест, надяваме се, не четеш), подписани от Бритни или фифти Сент, всъщност са натракани от платени автори, например популярния Крие "Бродуей" Ромеро.
Самите шефове на Twitter вече също са звезди и дори присъстдат в списъка на сп. Time за най-влиятелни личности на 2009, но изобщо не се държат като такива. Тихата вода Дорси мрази интервюта, а Уилямс е толкова непосредствен 6 мърлявостта си, че се яви пред Опра размъкнат и с мръсни чорапи. Откъде знаем? Ами от туигпа му преди шоуто, как откъде?
***
За мелез между блог, есемес услуга, имейл и пълна простотия, Twitter не се справя никак зле - 8 него наливат кинти светила като Джеф Бейзос от Amazon и акулите Benchmark, като в същото време сребролюбецът Уилямс обмисля всякакви възможности за допълнителна печалба - от реклама, през електронна търговия и такси за частни вътрешни мрежи, та до тениски с грозни птиченца по тях ("tweet" значи "чуруликам, цвърча", откъдето впрочем и онова старо анимационно Туийти, дето тормозеше котарака Силвестър). Истерията около сайта напоследък му гарантира поне още година безпроблемен възход, а това, че все повече задава тона за песен на познатите медии, е много вероятно да набира бъдещето му със златни кюлчета. Другите подобни сайтове - като Jaiku, Иигк и Friend Feed, вероятно просто са родени без късмет
Maxim- експеримент!
За да проучим за какво всъщност става дума, се регистрирахме в Twitter nog благозвучния псевдоним coitusinterruptus ("прекъснато съвокупление"). Шест часа по-късно, без да сме правили каквото и да било, освен да активираме членството си, се оказахме последователи на 19 души, включително Арнолд Губернатора, Пола Абдул и Лили Алън. И "следвани" от пъпчива девойка от Тенеси и ник без снимка, ама това е то съдбата на Maxim

Крушкова: Трябват повече пари за реклама на България

lev.bg - Туризъм
Крушкова: Трябват повече пари за реклама на БългарияЗа да е успешна националната туристическа реклама на България, са нужни повече средства от осигуряваните досега от бюджета и равномерното им разпределение в рамките на календарната година. Това каза в интервю за Дарик Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм.
Всеки, който е бил на това място, е изстрадал липсата на средства. Това е страдане, не е някакво нормално състояние, коментира председателката на Държавната агенция по туризъм.
„Не искам да се оплаквам по никакъв начин, но няма вариант, при който да се прави реклама с тези средства”, които има, допълни тя.
Крушкова обясни, че в течение на годините наистина имало допълнителни средства, които са били предоставяни и то не малко. Като ги съберем накрая наистина стават сериозни средства, каза тя.
По думите й големият проблем е бил, че тези средства не са били бюджетирани още в началото на годината. Те са се изсипвали в края на годината в последната една седмица, много често последните няколко дни и наистина е трябвало да бъдат усвоени на секундата, за да не се загубят.
Крушкова обясни, че ведомството й е било подготвено за този момент, но подчерта, че ако тези пари ги е имало регулярно през цялата година и те са официални средства, които се дават на Държавната агенция по туризъм, „тяхното изразходване би било много по-целесъобразно и по-умно”.

Business Week - 2009 г. не е 1929 г.

Капитал - 48 стр.
Business Week - 2009 г. не е 1929 г.

Константин НИКОЛОВ

Легендарното списание е пред фалит и спешно си търси купувач
Икономическите и финансовите новини никога не са били толкова четени и търсени от хората както днес, в разгара на глобалната криза. Но тази популярност на бизнес медиите по света не означава, че всички те процъфтяват. По-скоро е точно обратното... Типичен пример за трудностите в сектора е съдбата на легендарното списание Business Week (BW). Роденото през 1929 г. издание, макар и невръстно, оцеля през Голямата депресия, но 80 години по-късно бъдещето му е повече от несигурно. А издателят му McGraw-Hill нае услугите на инвестиционната банка Evercore, която вече търси купувач на списанието.
Опит за спасяване
Компанията майка, собственик и на една от водещите агенции за кредитен рейтинг - Standard & Poor’s, съобщи единствено, че "разглежда стратегически възможности" за Business Week. Но според вътрешни източници групата вече е взела решение да се "отърве" от неосновните си активи, сред които е и BW. Standard & Poor's носи по-голяма част от приходите на конгломерата. Досега McGraw-Hill разпродаде други подразделения с надеждата да запази списанието. Но загубите продължиха да се трупат. Подразделения като енергийния информационен терминал Platts крепят медийния бизнес на групата, а Business Week определено е най-голямата тежест в портфолиото й. Според оценка на JP Morgan изданието губи около 20 млн. долара на година при приходи от 100 до 150 млн. долара. Подобни негативни тенденции много трудно могат да бъдат обърнати, особено при сегашния свит медиен и рекламен пазар. А и възможността за синергии с останалите издания на групата е твърде ограничена, тъй като те са много различни - Рlatts, специализираното Aviation Week и компанията за изследване на потребителското търсене JD Power нямат допирни точки с ВusinessWeek. Всъщност в McGraw-Hill не очакват да получат никакви пари за BW. Много вероятно е списанието да бъде продадено за 1 долар - по-малко дори от продажната цена на дребно, а новият собственик да поеме всички загуби и дългове. Експертите смятат, че единствено друга бизнес медия може да се възползва от евентуалните синергии с Business Week. Но все още не е ясно кой ще иска да наддава за изданието. Financial Times цитира банкери, според които Time Inc, издателят на друго голяма списание - Fortune, не се интересува от бъдеща сделка. Малко вероятно е и Forbes да участва. Сред спряганите имена засега са шведската група Bonnier и фондът OpenGate Capital, който неотдавна купи друго издание за 1 долар - справочника TV Guide. "За McGraw-Hill има голям смисъл да продаде списанието, макар и за жълти стотинки. Купувачи ще се намерят, ако под купувачи разбирате някого, който просто ще ги отърве от изданието", заяви пред в. New York Times Питър Апърт, анализатор в Piper Jaffray Companies.
С глава срещу стената
През последните години Business Week направи редица промени, чрез които целеше да привлече повече читатели. През 2005 г. списанието спря регионалните си издания в Европа и Азия с довода, че иска да е "глобално списание". Този факт не попречи на BW да има варианти в редица страни в Източна Европа, сред които и България. През 2007 г. пък беше обновен дизайнът на списанието. Редакционният екип започна да променя и съдържанието. Привлечени бяха колумнисти като легендарния бивш изпълнителен директор на General Electric Джак Уелч и известния бизнес журналист Мария Бартиромо. Много усилия бяха хвърлени и за сайта на BusinessWeek, което доведе до скок на посетителите през последните месеци. Но реалността не можеше да бъде променена - около 75% от приходите на списанието идват от реклама, и то главно в печатното издание. Положението се влоши, когато тези постъпления намаляха драстично в резултат на кризата. Според асоциацията на издателите в САЩ рекламните приходи на Business Week са се понижили с над 30% през първото полугодие на тази година до 77.8 млн. долара. Всички корпорации намалиха бюджетите си, но за списанието най-негативна е кризата в автомобилния сектор, който е сред най-активните рекламодатели. Тиражът остава почти непроменен - около 936 000, но през първото тримесечие са били издадени 10 броя в сравнение с 12 през същия период на 2008 г.
Списания на килограм
Както и останалите печатни медии списанията пострадаха от миграцията на читателите и рекламодателите към интернет. Според асоциацията на издателите рекламните страници са намалели с 27.9% през първата половина на тази година. Някои нишови издания (особено насочени към женската аудитория) се справят по-добре с икономическата буря. Wall Street Journal дава за пример Family Circle, което е увеличило рекламните си страници с 10.3% през второто тримесечие. Според анализаторите кризата очертава и свръхпредлагането на заглавия в отделни сектори. Тази тенденция е най-видима в циклични области като списанията "за дома", коментира WSJ. Бизнес изданията също не остават по-назад. Мнозина наблюдатели смятат, че икономическа криза като настоящата трябва да е златна мина за тези медии. Повечето от тях увеличиха аудиторията си през последната година, тъй като хората искат да са информирани за парите си. Но истината е, че по правило най-голямата тема за икономическите медии почти винаги съвпада със спад на рекламния пазар. Пазарният срив е "супер" от гледна точка на репортера, но за рекламния отдел е като филм на ужасите, коментира блогърът Хамилтън Нолан. Кризата взе и своите първи жертви сред бизнес списанията. През април излезе последният брой на Portfolio, издавано от могъщата медийна група Conde Nast, собственик на Vogue и Vanity Fair. Portfoio беше създадено преди две години, по време на пика на бичия пазар, с идеята да привлече младите и заможни професионалисти. Въпреки че вложи 100 млн. долара в проекта, Conde Nast така и не успя да наложи списанието. Eкипът на Business Week се надява да не последва съдбата на колегите си.
***
Текст под снимка
Повечето бизнес списания увеличиха аудиторията си, но това не доведе до подобряване на финансовото им състояние

Криза, криза ама.....

Капитал - 34 стр.
Криза, криза ама.....

Весислава АНТОНОВА

Списание Rolling Stone от есента ще излиза и на български
Издателите на пазара на списания прогнозират фалити на нискотиражните, слаби марки
Въпреки че и лятото и кризата са в разгара си на пазара на списания, не липсват изненади.
Горещата новина е, че от есента на българските сергии ще се появи едно от култовите издания за музика и лайфстайл Rolling Stone*. При това то няма да е част от портфолиото на някое от големите издателства на нашия пазар. Марката влиза в България, като резултат от едногодишните усилия и ентусиазъм на 22-годишната студентка от Американския университет в Благоевград Анелия Илиева и екипа на българската компания, която ще го издава "Сивир пъбликейшънс". Тя е бакалавър по специалностите "Журналистика и Масови комуникации", както и "Бизнес Администрация". Фактът, че скоро след дипломирането си започва кариерата си не като редови журналист, а директно като главен редактор на силна световна марка като Rolling Stone, може да бъде определен единствено като летящ старт в професията.
Анелия съвсем уверено обяснява, че преговорите със собственика и издател на Rolling Stone Ян Уенър, започнали преди една година в Ню Йорк. Като при всички разговори имало момент и на разколебаване и резервираност най-малкото защото светът преживява поредната финансова криза. В крайна сметка тази година договорът е подписан. И двете страни са убедени, че кризата няма да е вечна, а Уенър - че си заслужава да рискува и да сключи сделка.
Зад амбициозното намерение на Илиева застава екипът на "Сивир пъбликейшънс", който я подкрепят. "Планираме списанието да е на пазара през есента, но още не мога да се ангажирам с точна дата. Първият брой ще е 30 хил. бройки в обем от 70-80 страници. Цената, която се надяваме да постигнем, е 5 лева. Всичко, което ви казвам обаче, подлежи на корекции, защото имаме разговори с американския издател, с който съгласуваме всичко", каза Анелия Илиева.
Тя обяснява, че съдържанието на изданието ще е над 50% преводно и по-малка част - българско. "Нишата на музикалните издания в България е зле разработена и силна марка като Rolling Stone добре ще се вписва на пазара", убедена е Илиева. На практика в сектора на музикалните списания няма сериозна конкуренция. След закриването на "Ритъм" през 2007 г. там има няколко списания ориентирани към феновете на поп-фолк музиката и най-много две-три нишови издания, като например за любителите на метъл музика.
Продуцентският бизнес в България реагира положително на новината за излизането на българска версия на Rolling Stone. "В появата на такава силна марка на пазара на списания има бизнес логика. И без това поп и рок изпълнителите в България нямат печатна платформа, на която да са представени. Излизането на такова списание дава шанс. Като има на пазара музикално издание в една празна ниша, поне да е силна марка, защото само силен бранд би имал успех", категорична е управителката на "Вирджиния рекърдс" Станислава Армутлиева. После допълва, че тя лично би помагала на подобно издание "със страшна сила. Фактът, че излиза Rolling Stone, е знак, че ще има вече силна алтернатива на слушателите на поп-фолк и феновете на поп и рок музиката ще имат своето сериозно издание", обясни тя.
"Такова списание може да помогне на музикалния пазар, като популяризира добри иначе музиканти, които нямат широка популярност и трудно влизат или изобщо отсъстват от други издания, защото доминира интересът към поп-фолк изпълнителите", коментира изпълнителният директор на "Санома Блясък" Димитър Друмев. Той както и повечето му колеги са убедени, че "оттук нататък ще се развиват специализираните, нишови издания, защото на пазара има достатъчно масови марки", каза Друмев.
И още ...
От тази седмица на пазара е и една нова местна марка - научнопопулярното списание "Обекти". То е собственост на издателите на списание "Мениджър" - "МИТ Прес". Космосът и Земята, науката и техниката, загадките и мистериите в света са основните теми на "Обекти".
Главен редактор на новото списание е Дарина Младенова, дългогодишен завеждащ-отдел "Международни новини" в "24 часа", след това заместник главен редактор на в. "Класа". Първият брой на списанието е в тираж от 15 хил. копия и струва 3.95 лв. на промоционална цена от 1.99 лв.
Изданието попада в една конкурентна ниша с издания като Geo и National Geographic, що се отнася до интереса на читателите към научнопопулярни теми. Издателите възнамеряват да развият и сайт към изданието, но това е идея за бъдещето. "За да е интересно едно списание, трябва да има баланс на темите в него, т.е. да не са само за история и археология, както в други научнопопулярни издания, а да има по-голямо разнообразие от прецизно и интересно написани текстове, обяснява формулата на успеха Младенова. Амбицията на екипа е като част от авторите на изданието да привлекат успели български учени в чуждестранни институти.
Освен новините за старта на нови списания знак, че в този сектор все още няма силни проявления на кризата са данните на TNS/TV Plan за приходите от реклама в месечните издания. За първите шест месеца на тази година те са 32.1 млн. лева - ръст спрямо същия период през 2008 г., когато приходите са 30 млн. лв. Е, данни за отстъпките, на които изданията продават площите си, няма, но няма и новини за закрити списания. А липсата на лоши новини е добра новина.
*Повече за историята на Rolling Stone четете в блога на "Капитал"

Know your limits*

Капитал - 35 стр.
Know your limits*

Зорница СТОИЛОВА

Алкохолните компании намират начини да заобикалят ограниченията на закона
SIS Industries се забърка в огромна каша с рекламата на "Узаки Зорбас"
"Защо да позволяваме на хубавите моменти да се превръщат в лоши?" Това е слоганът на мащабна рекламна кампания за по-разумно консумиране на алкохол във Великобритания, която ще стартира през септември и ще продължи цели пет години. По-важното е, че инициативата е на 45 алкохолни компании, които не само я подкрепят, но и осигуряват средствата за реализирането й - 100 милиона британски лири. Кампанията е отговорът на индустрията спрямо растящия натиск за въвеждане на по-строги правила за рекламата на алкохолни и спиртни напитки. И още - резултат от осъзнатата и споделена отговорност за саморегулирането на бранша.
Спрямо този ангажимент България е на друг културен континент. Справка - казусът с анасоновата напитка Ouzaki Zorbas, която влезе в три нарушения на закона само с един рекламен клип. Той обаче не е единичен случай на заобикаляне на ограниченията в закона чрез маркетингови трикове.
Алкохолни забрани
От началото на годината досега Съветът за електронни медии е издал девет акта за нарушения на телевизионни и радиооператори заради излъчени реклами на алкохолни напитки, които противоречат на Закона за здравето. Традиционно сумата, с която се санкционират операторите, е 5 хил. лева. Председателят на регулатора Маргарита Пешева обясни пред "Капитал", че най-често се нарушава забраната да не се излъчват преки реклами на високоалкохолни напитки, както и да не се излъчват реклами на алкохол преди 22 часа.
Подобни са наблюденията и на инспекторите към Министерство на здравеопазването (МЗ), които пък следят рекламите на алкохолни напитки в печатните и аутдор медии и в търговските обекти. Доктор Маша Гавраилова, която оглавява отдел "Опазване на общественото здраве" към министерството, обръща внимание, че поголовните нарушения са спрели с приемането на промените на Закона за здравето, които влязоха в сила през 2005 г. Така например, ако през 2005 г. регистрираните нарушения са били 25, през 2008 г. е била наложена една-единствена глоба. Въпреки това обаче тя посочва, че все още има опити да се заобикаля законът. "Производителите имат право да използват марката и вида алкохол, но без да показват бутилка или начин на консумация. Често използват етикетите, за да очертаят силуета на бутилка например", разказва Гавраилова.
Нарушителите далеч не се изчерпват с глобените марки и компании. Албена Трифонова, генерален мениджър на Pernod Ricard България (Jameson, Chivas Regal, Absolut), обръща внимание върху друг феномен в рекламите на алкохол: "В последните няколко години виждаме много "интелигентни" заобикаляния на рестрикциите: например реклами на нискоалкохолни напитки със същото основно търговско наименование като съответната спиртна напитка или минимална промяна в етикетирането, които обаче не могат да бъдат намерени в търговската мрежа. Най-интересното е, че рекламите им са идентични с тези на спиртната напитка, която се излъчва след 22 часа", разказва тя.
Маргарита Пешева от СЕМ добавя, че за подобно "надхитряване" на ограниченията са били глобени тв операторите в редица казуси - с ракиите "Грозден" (марка на SIS Industries) и "Пещерска гроздова" ("Винпром Пещера") например. Изпълнителният директор на "Винпром Пещера" Иван Папазов обясни, че рекламата на "Пещерска" по никакъв начин не нарушава законовите разпоредби и той не разполага с информация за актове срещу телевизиите.
Саморегулацията - (не)възможна
Според Ели Герганова, председател на Националния съвет за саморегулация (неправителствена организация, която обединява усилията на рекламодатели, рекламни агенции и медии за създаване на по-етични търговски комуникации), контролните органи нямат ресурс да следят и прилагат закона към всеки един вид комуникация. А подаването на жалби до държавните комисии е продължителен процес, който често се размива и в крайна сметка остава с неясен резултат.
Много от международните алкохолни компании, които присъстват на българския пазар, имат задължителни вътрешни правила по отношение на рекламните си комуникации и изискват и от своите партньори да ги спазват стриктно. Вносителят на марките Johnie Walker, Smirnoff, J&B Diageo има фирмен маркетинг кодекс, който прилага в заданията към рекламните агенции, с които работи и към който задължително има обучения на маркетинг специалистите кои са допустимите граници, в които може да се проявява креативността им. "Саморегулацията е може би единственият доказал се във времето метод за едновременно удовлетворяване на интересите и търсенията на различните заинтересувани участници в процеса: от една странау на здравните органи, от друга - на различните групи потребители, и от трета - на производителите", е мнението и на Албена Трифонова от Pernod Ricard - България.
Изпълнителният директор на българската компания "Винпром Пещера" Иван Папазов обясни пред "Капитал", че те залагат регулаторните изисквания във всеки бриф към външна агенция, "независимо че от години работим с най-утвърдените в България рекламни агенции и те вече добре познават всички законови разпоредби за бранша."
Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки, в която членуват повечето играчи на българския пазар, е приела Хартата за отговорна консумация на Европейската браншова организация. Според документа всички реклами трябва да съдържат послания за отговорна консумация към потребителите, но проста проверка показва, че липсват такива в тв клиповете на повечето български марки спиртни напитки. "Българският бизнес не е дозрял да се саморегулира, липсват му традиции", казва Ели Герганова и добавя: "Промяната трябва да се случи отвътре навън. Това е културно пътешествие за нашия пазар."
В момента Националният съвет по саморегулация прави усилия да създаде и реализира на практика Национални етични правила за реклама и търговски комуникации, които да са приложими към всеки бизнес. Засега обаче нито един от законите не предвижда под никаква форма какво е саморегулацията и каква функция да й бъде отредена в рекламата. А редица компании се възползват от забавената реакция на регулаторите и хитро заобикалят законите, заставайки на ръба на приетото и добрия вкус. "Някои казват, че рекламата, даже и негативна, е добре дошла, но не е така, защото най-важното за една марка е да вдъхва доверие у потребителя", обобщава Ели Герганова.
***
*Know your limits (от англ. - познавай границите си) - рекламният слоган на кампания за ограничаване на злоупотребата с алкохол на британското правителство

Facebook промени американския интернет пазар

Днес БГ - Свят
Facebook промени американския интернет пазарПрез юни общо 87,25 млн. американци са посетили сайта
Възходът на социалната мрежа Facebook, която от вчера има 250 млн. регистрирани потребители по целия свят, е особено видим в САЩ.
През юни общо 87,25 млн. американци са посетили сайта, като всеки от тях е престоял средно по 4 часа и 39 минути в него за месеца.
Това показват ежемесечните данни на Nielsen за онлайн пазара отвъд Океана.
Средният американски потребител е посетил 2 569 страници в интернет, като е прекарал на тях средно по 57 секунди.
Сред компаниите с най-голяма аудитория за месеца са Google, Microsoft и Yahoo!. Лидер от тях е Google със 155,6 млн. потребители. На дъното на топ 10 е Amazon с 59,5 млн. потребители.

Google изненада финансовите анализатори

Expert.bg - България
Google изненада финансовите анализаториТехнологичният гигант Google отчете по-добри от очакваното финансови резултати за второто тримесечие на годината.
Все пак, слабата икономика и свитите разходи на бизнеса за реклама са се отразили на прираста на приходите, както и на цената на предлаганата от компанията интернет реклама, предава агенция Ройтерс.
Приходите през второто тримесечие са 5,52 милиарда долара, докато анализатори прогнозираха 5,49 милиарда долара. Печалбата на акция е 5,35 долара. Чистата печалба възлиза на 1,48 милиарда долара за трите месеца до 30 юни. Финансовите резултати на корпорацията отразяват и въведените данъчни облекчения.
Прогноза за следващия финансов период не бе дадена, както обикновено.
Цената на клик върху реквама, обаче, е паднала с 13 процента на годишна база. Оптимистичното в случай е поскъпването с 5 на сто спрямо предходното тримесечие. От Google, обаче, смятат, че рекламният пазар е намерил дъното и най-големите рекламодатели отново излизат на тезгяха.
Анализатори коментират, че компанията запазва пазарния си дял при търсещите машини, въпреки нашествието на Microsoft. Успехът на Microsoft се дължи предимно на спаднали дял на Yahoo. От Google също твърдят, че не са усетили материално удара на Bing.

10 начина, по които Google OS може да убие Windows...

Computerworld - 16 стр.
10 начина, по които Google OS може да убие Windows...и една причина, поради която това няма да стане Ще успее ли бъдещата операционна среда да нахлуе в териториите на Microsoft? Ето няколко аргумента.
1. Безплатно е. Google Chrome OS ще направи подсечка на лицензионните такси на Microsoft. Освен това ще се „сервира" В комплект с много от любимите екстри: Google Docs, gMail, Picassa u, разбира се, браузъра Google Chrome. И всичко това добре интегрирано помежду си.
2. Носи името на Google. Всеки, който ползва Hem, ползва Google. Познато е, достъпно е, работи. Какво повече?
3. Бързо е. Зареждането на Windows отнема време. Но „голямата G" обещава, че с Google Chrome компютрите ще работят толкова бързо, колкото са работели в деня на покупката им. Какво му е лошото на светкавично бутване и моментален достъп до мрежата?
4. Ще превърне „облака" 8 нещо повсеместно. Windows не се бои от облачния компютинг. Но Google е мнооого, много напред с материала, имайки неща като Google Docs, Calendars или пък gMail. Облакът, казват, бил бъдещето на персоналния компютинг и Google Chrome може да се окаже първият реален досег на обикновените потребители (а не само на технологичните маниаци) до това чудо, наречено облак.
5. Ще е изцяло интегрирана. Еххх, тази думичка интегрираност! Google Chrome OS ще синхронизира лесно електронни пощи, календари, документи - няма проблем, стига да имате gMail адрес и сте вързани към екосистемата на „Голямата G".
6. Дълъг живот за батериите. Приложенията на Google Chrome ще са уеб-базирани и почти няма да товарят процесора. Ако към това добавим и приноса на SSD дисковете към сметката, може да се окаже, че нетбуците работят десетки часове без презареждане.
7. Евтино. Предвид използването на не много мощни и евтини процесори, както и скромно дисково пространство, може да се очаква, че нетбуците с Google Chrome ще бъдат безсрамно евтини. Ако успеят да стигнат до заветния праг от 100 долара, какви продажби можем да очакваме? А при устройствата с Windows за по 300 долара Microsoft ще види бая зор да се конкурира.
8. Ще бъде лесно. Windows ХР и Vista са доста опростени и удобни за потребителите, но все пак могат да предизвикат доста главоболия - или най-малкото главопочесвания - за начинаещия компютърджия, който за пьрви път си има работа с това чудо компютъра. Google Chrome OS обещава всичко да е просто и елементарно, така че хората да не се занимават часове наред да се суетят около операционната среда.
9. Не е само за нетбуци. Google не крие амбициите си след нетбуците, да завоюва и ноутбуците и настолните компютри. А това изглежда като изстрел право към Microsoft и нейната „собствена територия".
10. С отворен код е. Google Chrome OS ще може да се изтегля към края на тази година. И понеже е с отворен код, разработчиците ще могат да започнат да си играят с нея, да пишат програми за нея, да я развиват. Подобно на Linux общността, ако възникне проблем, бързо ще се намери някой да помогне.
А ето и една причина, поради която Chrome OS няма да елиминира Windows. Тя е, че... зависи от Интернет. Например, Google намеква, че вместо да се мъчи с драйвери, Chrome OS ще се свързва към устройства през Web. Е, какво - като се срине Интернет връзката, няма да можете да си разпечатате една страничка? Ето че Майкъл Джексън почина и целият Интернет „изгърмя", угасна. Звучи невероятно, но е истина - в средата на май 2009 г. собствените услуги на Google бяха изцяло недостъпни за повече от един час. Какво бихте правили тогава, ако работата ви зависеше от софтуера, разположен точно в този облак? Да не говорим, че и локалната Интернет връзка понякога може да прекъсне поради ред причини. Пълната зависимост от Интернет е голямо забавление, докато не падне връзката. А после?

Сайтовете ще се броят наесен

Капитал - 41 стр.
Сайтовете ще се броят наесен

Калина КАЛЧЕВА

Борбата за надмощие между двете онлайн метрики навлиза в решителната си фаза
За какво давам парите си? По време на криза този въпрос става жизненоважен. Когато става дума за интернет реклама, отговорът обикновено е свързан с обективните проучвания на онлайн аудиториите. За да са склонни клиентите да дават парите си за онлайн маркетинг, въпросните изследвания трябва да се правят по ясни, прозрачни и стандартизирани критерии. В България такива проучвания се извършват от две специализирани агенции - Gemius и Nielsen Online. Доскоро обаче те "картографираха" две обособени парчета от българския интернет и съответно не включваха в анализите си по един от големите играчи на интернет пазара у нас. Напоследък обаче все повече интернет групи предпочитат да присъстват и в двете метрики. Означава ли това, че скоро една от тях ще се наложи като по-ефективна и използвана?
Чисто сравнение
Измерването на онлайн аудиторията (като демография, брой импресии, време за ползване на сайт и т.н.) е важно за онлайн бизнеса най-малкото защото приходите от реклама са основният източник на пари. Чрез подобни проучвания рекламните агенции и рекламодателите могат да планират ефективно присъствието си онлайн, като се възползват от предимствата на интернет - по-тясно таргетиране, богатство на рекламните формати, управление на кампаниите в реално време и може би най-важното по време на криза - ниските цени. Единната система за измерване би имала предимството да даде ясен критерий за сравнение на онлайн групите и в крайна сметка да увеличи доверието на рекламодателите в интернет рекламата, която, въпреки че стремително нараства, все още държи малка част от общия рекламен медия микс (под 5%). "Имаме ли единна метрика, можем да разчитаме, че обемът на пазара ще стане по-голям", обяснява Веселин Ангелов от агенцията Gemius. Именно затова подписаният през февруари 2008 г. договор между 8 големи онлайн издатели ("Нетинфо.БГ", "Инвестор.БГ", "Дарик нюз", "Икономедиа" - издател на "Капитал" и други) и международната агенция Nielsen Online в лицето на българския партньор "Ноема" бе приет с нескрит оптимизъм. Споразумението целеше да създаде единна онлайн метрика, но на практика това не се случи. Причината бе, че в резултатите на Nielsen Оnline липсва една от най-големите онлайн групи - "Дир.БГ", която предпочете да работи само с конкурентната агенция Gemius. Тази метрика обаче също не беше пълна, защото в нея не присъстваха сайтовете на най-големия играч в сектора - "Нетинфо.БГ". Освен разделено българското интернет пространството се оказа и измервано по различни показатели. Докато Gemius твърди, че чрез нейната методика дава данни за реални потребители, Nielsen Online измерва броя уникални браузъри (чрез които се влиза в интернет). Пряката конкуренция на различните технологии за измерване бе донякъде полезна, защото предостави избор на бранша, който можеше да оцени два коренно различни продукта. Петя Терзиева, директор "Маркетинг комуникации" на bTV, обяснява, че в началото медията е имала абонамент и за двете метрики с цел да се избере по-добрата технология. "Работихме и с двете метрики до края на 2008 г., но се оттеглихме от Nielsen заради това, че казусът с vbox7.com [бел. авт. - става въпрос за спор около неуредените авторски права на някои от видеоклиповете, които са качени на сайта] не беше разрешен. Не е разрешен и до днес. Отделно от това в ситуация на криза е крайно неразумно да се плащат пари на 2 онлайн метрики, които мерят едно и също нещо", добавя тя. Наличието на две паралелни конкурентни метрики в дългосрочен план обаче едва ли ще е благоприятно за бранша. Липсата на единен критерий за сравнение затруднява (или поне увеличава) работата на рекламните агенции и обърква някои от големите рекламодатели. "Работата с една метрика е за предпочитане, защото така вариантите за объркване на клиент и агенция са по-малко", казва Иван Иванов от агенцията на онлайн маркетинг Zed Digital Cybermark. За хората от бранша е ясно, че в сегашната ситуация участието само в една от метриките не помага на ръста на рекламните приходи. Затова голяма част от тях като "Дарик нюз", "Икономедиа", Sanomа, "Meйл.БГ " работят и с двете агенции. Докато през миналата година по-висок ръст на нови клиенти имаше Nielsen Online, сега все повече онлайн групи правят тестови измервания за работа с технологията на Gemius. В момента Nielsen Online измерва около 180 български сайта, а Gemius - около 300. Тестови измервания на втората агенция текат с онлайн групи като NEG (собственик на bg-mammа.com), WMG (Web Media Group) и т.н. Това обаче все още не значи, че дадена метрика има повече шансове да доминира като обединяваща сектора и да се окаже краен победител.
Под една метрика
Фактът, че от май тази година най-голямата българска интернет група "Нетинфо.БГ" прави тестови измервания с Gemius, обаче е стъпката, която може да промени сегашната ситуация. Интересен аспект от провежданите тестове е и фактът, че vbox7.com също участва в тях. Разговори за евентуално официално включване в метриката на Gemius все още предстоят. При успех и договор между "Нетинфо.БГ" и агенцията за онлайн измервания на практика всички големи интернет групи ще бъдат съпоставими. "Ако тестовете приключат добре и "Нетинфо.БГ" трайно остане в Gemius, смятам, че те ще започнат да се оформят като метриката с по-голям обхват", коментира Иван Иванов от Zed Digital Cybermark. Според Маргарита Боева от "Ноема", партньор на Nielsen Online в България, при наличието на две метрики подобни тестове са нормални. Тя добавя, че в момента Nielsen Online не отчита загуба на клиенти, но признава, че тази година няма такъв наплив на новоприсъединили се към метриката онлайн групи, какъвто имаше през 2008 г. поради забавянето на целия бранш. "Ноема" обаче работи активно върху качеството на предлаганите услуги, включително нивото на клиентско обслужване, твърди Боева. В началото на годината е било извършено намаляване на цените на услугите на компанията чрез по-прецизното им образуване. Досега цените на "Ноема" бяха по-високи от тези на Gemius, но пък данните, получени от агенцията, ставаха собственост на клиентите. И Веселин Ангелов от Gemius, и Маргарита Боева от "Ноема" обаче смятат, че в бъдеще ще се наложи избор на една метрика, което естествено ще подпомогне развитието й. Очакванията им до голяма степен се базират на актуалните слухове, че текат разговори за създаване на браншово обединение на играчите в българския онлайн бизнес. "Нещата според мен са предрешени. Идва момент, в който трябва да се избира. Според мен това, което трябва да стане и ще стане, предполагам тази есен, е да се направи браншово сдружение (joint industry committee)", коментира Веселин Ангелов от Gemius. Когато става дума за въпросното сдружение, често се споменава и името на изпълнителния директор на "Дир.БГ" Владимир Жеглов като евентуален негов инициатор. Идеята не е нова. От две години периодично в бранша се говори за създаване на браншова организация, която да се присъедини към авторитетното международно сдружение на онлайн издатели и маркетингови агенции IAB (Interactive Advertising Bureau). Самият Владимир Жеглов коментира за "Капитал", че е въпрос на време всеки тип бизнес да осъзнае общите си интереси, които обединяват участниците в него. "Такъв момент май вече е назрял и никога досега интернет издателите не са били толкова близо до обединение", допълва той. Дори и такова обединение да се появи скоро, това не значи, че то ще избере една от двете конкурентни метрични агенции. Това е и мнението на Владимир Жеглов, който коментира за "Капитал", че първо трябва да се видят общите интереси, те да се приемат от участниците в евентуална браншова организация и тогава да се пристъпи към избор на методология и конкретна фирма за измерване на онлайн аудиториите. Всъщност, както обикновено, самият пазар ще отхвърли или задържи някой от конкурентите. Въпрос на математика, също както и работата на самите метрики. Управление на кампании в реално време
И двете метрични агенции са започнали работа по или вече имат продукт, който да измерва ефективността на рекламните кампании в рамките на много различни платформи/сайтове. Такива продукти са добре познати по света и е по-скоро изненадващо, че не се използват от рекламодателите в България. Gemius предлага подобен продукт от началото на годината, като досега го е използвала с над 20 големи рекламодатели. "Ноема" от своя страна ще предлага подобни услуги от септември.