събота, 25 април 2009 г.

Павел Колев: Млад съм да ходя на планьорки

Поглед - 18 стр.
Павел Колев: Млад съм да ходя на планьорки

Евелина СТРАХИЛОВА

- Папка, какво предизвикателство е за едии спортен журналист да оглави мъжко списание?
- Нека първо уточня, че от година вече не съм спортен журналист. 13 години работих във в. „24 часа", където се занимавах със спорт. Но и не само с това - отразявал съм погребението на Папа Йоан-Павел II, също така предавах от Мадрид репортажи след бомбените атентати през 2004 г. Видях, че мога да се справям и с други неща. Никога не съм се приемал насериозно в професията спортен журналист. В България тя е супер обезценена и девалвирала. И с течение на времето това започна да ме огорчава. Имах предложение от в. ,,24 часа" да стана шеф на отдел „Оживление". Но и това не ми се стори достатъчно кардинална промяна. Даже щеше да стане по-лошо, защото вместо да се занимавам с истинска журналистика, щях да навляза в една бюрокрация - постоянно ходене на планьорки. Това не е за мен - аз съм на 33 години, не съм на 60. В този момент ме поканиха да работя в МАХ и аз приех.
- И все пак как се съгласи да станеш главен редактор?
- Тъкмо си бях починал от спорта и дойде едно телевизионно предизвикателство - да водя спортното предаване Replay в Re:TV. Добре си бях уплътнил времето - от понеделник до петък в МАХ, уикенда в Re:TV, веднъж седмично пишех рубрика във в. „7 дни спорт", освен това записвах и в Дарик радио ,.Моите три минути". Малко ме изненада предложението за главен редактор. А в същото време ме поканиха да стана пресдиректор на БФС. Много мислих, защото отново трябваше кардинално да променям всичко. И накрая реших, че явно списанието е моята медия на този етап. Напуснах телевизията. вече не пиша и за „7 дни спорт", нямам физическата сила. Иначе позицията ми в МАХ не промени особено нещата. Да. отговорността е малко по-голяма. Главно защото изисква присъствие в редакцията. Но в списанието няма йерархия, сядаме и си говорим, всеки дава идеи, дори понякога минават и без мен.
- Осезаема ли е разликата да работиш във вестник, а след това в списание?
- В първите няколко месеца се чувствах все едно съм слязъл от виенско колело. Преходът от всекидневник в списание е доста рязък. Естетиката, темите, езикът са други. Образно казано във вестника, ако имаш да напълниш едно плитко каналче, трябва да го пускаш да тече, защото някъде накрая те чакат потребителите и всичко става много бързо. Докато в списанието имаш цял месец да копаеш. Там вече е важен анализът, дълбочината. Да хванеш една тенденция и да погледнеш в бъдещето.
- В мартенския брой на МАХ излезе интервю с Венелина Гочева. Ти ли я убеди?
- Предложих на екипа Гочева и всички се съгласиха. Присъствах на интервюто, което изцяло бе направено от Мариан Станков. В интерес на истината Гочева харесва МАХ не само защото аз работя тук. Всъщност в МАХ пиша от първия брой. Спомням си, че когато окончателно реших да напусна „24 часа", влязох при нея в кабинета, за да ми подпише молбата и тя каза: „Къде отиваш, ако не е тайна?" и аз отговорих:
МАХ. А тя: „Аха, онова списание, в което по принцип си работиш от доста време". Намекна ми леко, че работя и в МАХ, без да я питам. Когато й се обадих по телефона за интервюто, Гочева веднага каза окей, проблемът бе само да ни съвмести в графика. Успя да го направи, за което съм и благодарен. И според мен стана много хубав разговор.
- Очевидно, щом и най-голямата конкуренция па ..24 часа" -„Труд" пуснаха дописка за него.
- Аз съм малко скептичен към тази конкуренция. Наистина редакционните екипи се съревновават помежду си. Там няма сътрудничество, а безкомпромисна битка. Ако единият вестник е написал нещо, което в другия го няма, е много страшно. Ако си изпуснал някаква новина за сметка на „Монитор", „Сега".., не е чак такъв проблем, но да го има в „Труд", а в „24 часа" не, не е желателно в този момент да си около Гочева. Конкуренцията е само вътрешна, защото за рекламния пазар те са едно цяло.
- С какво се отличава МАХ от останалите мъжки списания?
- Форматът на МАХ не може да се сравни с нищо в България. Силата на списанието е в собствената продукция. Много важно е, че МАХ никога не е гледал на жената като на обект, на аксесоар, което го има в останалите лицензни мъжки списания в България. В МАХ има много естетско отношение към жената като към субект, като към живо същество, като партньор и неделима част от живота на мъжа. МАХ е за хора, които имат вкус. Дори и да нямат переректния вкус, искат да го развиват. И да се забавляват едновременно, четейки историите на успели млади хора.
- Откакто си главен редактор, усеща ли се мъжкото и женското мислене в изданието?
- МАХ е жив организъм. Трудно е да кажеш - това досега беше МАХ на Ваня, а вече е МАХ на Павел. Екипът е същият. Вероятно има някаква разлика. Може би е станал по-мъжки. На мен така ми се струва, а и хората, с които съм си говорил, така казват. Опитвам се да променя вътрешно температурата на списанието. Гледам да има баланс - да редувам забавното с агресивното, стряскащо като визия и т.н.
- Не ти ли липсва динамиката на репортерстването?
- Не, даже се чудя как съм издържал толкова дълго време. Като влезеш в едно русло, дори да имаш попадение, не можеш да му се зарадваш. Особено пък във всекидневник. Няма нищо по-старо от вчерашния вестник. Оргазменият момент във вестника е докато го пишеш. В същото време има някаква перверзни в цялото това нещо, защото никога нямаш информация дали само при теб ще излезе новината. Вече да си пръв, работейки във вестник, е утопия. Има радио, телевизия, сайтове. и това размаз-ва. Като работиш във вестник, ти си безнадеждно закъснял. Вървиш след новините и нямаш избор.
- Ти си пресдиректор на БФС Как е да си от другата страни?
- Много ми помага това, че толкова години съм работил в тази система и съм наясно какво искат спортните журналисти. Освен това повечето са ми приятели. Работата ми сега е да направя така, че на тях да им е лесно. Защото от години е практика БФС да води окопна война с журналистите и да им затруднява максимално работата. А глобално погледнато задачата ми е да променя имиджа на БФС, да покажа, че той не е това, което хората си мислят - някаква корумпирана система.
- А самият ти убеден ли си в това?
Определено. Много малко неща реално зависят от БФС, много повече зависят от хората, които инвестират във футбола, тоест президентите. В самия Съюз има положителна енергия, има желание за промяна. Дори с ограничения ресурс, с който тази институция разполага, нещата се случват.
***
Другите за него
Едуард Папазян
Павел Колев дойде в спортната редакция на „24 часа", ненавършил 20 години. Още в началото го чувствах много близък, личеше си, че в него има потенциал. Изключително амбициозен човек. Много се радвам, че Павел и останалите трима журналисти, които дойдоха по едно и също време в „24 часа" и напуснаха след това, станаха главни редактори.
***
Асен Григоров
Павел е съвестен, свестен u добър професионалист. Смятам, че е доста по-интелигентен от спортен журналист. Съжалявам, че Replay спря, защото буквално бе най-умното спортно предаване в българския ефир. А това мнение не е само мое, казвали са го и специалисти в тази област.
***
Павел Колев е завършил класическата гимназия и след това психология в СУ „Св. Климент Охридски". 13 години работи В спортната редакция на В. „24 часа". Публикува свои статии в списание L'Europeo и във в. „7 дни спорт"я. Кореспондент на вестник Gazetta dello sport, автор и водещ на спортното предаване Replay no Re:TV. Автор в списание МАХ от стартирането на италианското издание през 2006 г. у нас. От месец е и негов главен редактор.

Испания също ограничи рекламите

Поглед - 17 стр.
Испания също ограничи рекламите



Рекламите по държавната телевизия в Испания ще бъдат драстично редуцирани. Това заяви премиерът на страната Хосе Луис Родригес Сапатеро В отговор на жалби от страна на частните оператори, предаде „Холиууд рипортър", цитиран от investor.bg. Сапатеро не уточни с колко планира да намали приходите от реклама на държавната медия Radio Television Espanola (RTVE). Компанията използва смесен модел на финансиране, който разчита на приходи от реклама, далеч превишаващи държавните субсидии. Постъпленията от търговски поелания в RTVE за 2008 г. са повече от 557 млн. евро. Миналата година правителството на Сапатеро възприе стратегия, която доведе до редукция на рекламното време no RTVE от 11 до 10 минути на час. Очаква се нормата да стигне 9 минути следващата година. Частните телевизии, представлявани от лоби групата UTECA, от известно време твърдят, че понижението е недостатъчно. Те посрещнаха с одобрение изявлението на премиера и настояха за незабавно изпълнение на промените.
-****
Испанският премиер Хосе Луис Сапатеро реши да редуцира драстично рекламите в държавните медии

ТВ аудиторията намалява

Капитал - 37 стр.
ТВ аудиторията намалява

Зорница СТОИЛОВА, Борислав КАНДОВ

Но тези, които гледат телевизия се задържат по-дълго пред екрана
Домашните забавления са една от най-често споменаваните промени, предизвикани от икономическата рецесия по света.
Твърдението е логично - за да намалят разходите си за забавления, хората ще си стоят повече вкъщи, което се очаква да доведе до повече време пред вече не толкова малкия екран. А дори и без помощта на кризата, времето, прекарано пред телевизорите расте с всяка изминала година.
По данни на Nielsen през 2007 г. американците са гледали средно 8 часа и 14 минути тв продукция, докато през 2008 г. времето, отделено за това е 8 часа и 21 минути. В България тенденцията е същата. По данни на GARB за периода януари-април 2007 г. активно гледащите телевизия българи са прекарвали по малко повече от 6 часа пред екрана. За януари-април 2009 г. това време е 6 часа и 23 минути.
Любопитното в данните на GARB е, че времето, което гледащите отделят е повече, а самите гледащи са по-малко. В началото на 2007 г. средно 1.428 млн. българи са гледали телевизия, докато в началото на 2009 г. техният брой е спаднал до 1.274 млн.
Но може би тази тенденция скоро ще започне да се обръща. Юлита Станишева, управител на медиа агенцията Universal McCann казва, че "телевизията е най- евтиното забавление и в периоди на криза и свиване на бюджета на домакинствата, хората ще гледат дори повече. Призводителите на безалкохолни напитки вече отбелязват значим спад в консумацията по заведенията. А в консумацията вкъщи - не. Хората излизат все по-малко, а като си седиш вкъщи не ти остават много форми на забавления."
Всъщност директорите на медийните агенции за скептични, че телевизията ще загуби позиции толкова лесно най-вече заради спецификата на медийна консумация в България. Според глобално проучване на медиа агенция Mind Share как различните нации потребяват отделните типове медии българите консумират предимно аудиовизуални такива, най-много телевизия и интернет. За сравнение 70% от скандинавците предпочитат да четат вестници и списания срещу 30%, които гледат телевизия. "Вярно е, че има спад в гледаемостта, но България е уникална по отношение на потреблението на телевизия", коментира Лили Георгиева, управляващ директор на MindShare и продължава: "В сравнение със Западна Европа тук постигаме невероятни рейтинги и два канала покриват почти цялото население. Освен това 91% от хората гледат телевизия всеки ден."
Програмният директор на "Нова тв" Олга Лозанова счита спада на гледаемостта за естествена тенденция, която се развива в световен мащаб, но не вярва на крайните прогнози, че новите медии ще изместят традиционните. И се надява кризата действително да остави хората повече пред екраните. На фона на общия спад на интереса на зрителите към телевизиите, "Нова тв" бележи възход. "Намираме се в рейтингов подем от началото на годината. Дори според нашите изследвания за месец март отчитаме ръст от 48% в гледаемостта спрямо март миналата година", коментира Лозанова. Всъщност при "Нова тв" нарастването на аудиторията е резултат от гъвкави промени в програмата. Запълване на часовия пояс между 7 и 12 часа с обновен сутрешен блок и утвърдено женско предаване, силен сезон на риалити формата VIP Brother, филмов маратон в неделната схема са опорните точки, които са стабилизирали програмата на телевизията и са привлекли повече зрители, според Олга Лозанова.
Именно инвестициите в качествено съдържание са едно от решенията на проблема със спада на интереса на зрителите. Катерина Буюклиева, управляващ директор на медийна агенция Initiative Media Club, обаче се опасява, че през тази кризисна година ще изгледаме повторенията на много предавания и филми, с които телевизиите ще спестят от скъпи програмни инвестиции.
А тъкмо сега е времето тв каналите да се възползват от възможността, която им отваря рецесията, за да съхранят аудиторията си. Така кризата, която бавно убива печатните медии в Западна Европа и САЩ най-вероятно ще се превърне в спасението, което тв мениджърите очакват от деня, в който интернет и видео игрите се превърнаха в заплаха за бизнеса им.

Телевизионната афера продължава по план

Капитал - 36 стр.
Телевизионната афера продължава по план

Весислава АНТОНОВА

Управляващите форсираха закони и конкурси за цифровизацията на ефира
Мистериозните политици и бизнесмени, които дърпат конците на промените в телевизионната регулация, тази седмица имат основания да триумфират. С два хода тази седмица те ускориха още повече и без това форсираната докрай акция по промени в законите и конкурси. По предложение на депутата от ДПС Камен Костадинов, изиграл ключова роля в телевизионната афера до момента, срокът за внасяне на промени в законопроекта за публично радиоразпръскване след приемането му на първо четене от парламента беше сведен до рекордните 72 часа. Обикновено това се случва за 14 дни.
Междувременно Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) обяви началото на конкурса за аналогови честоти из цялата страна, като срокът за подаване на документи започна да тече на 22 април и приключва на 7 май. Заради почивните дни в началото на май обаче кандидатите ще имат практически шест работни дни, за да получат всички удостоверения от държавни ведомства и да подготвят собствените си документи.
До тази ситуация се стигна, понеже управляващите правят всичко възможно да приемат законите,, свързани с цифровизацията на ефира и да проведат всички конкурси преди изборите. Така БСП/ДПС/НДСВ ще получат възможност да пренаредят телевизионния пазар по начин, удобен за тях.
Форсирането на държания апарат върви по два канала – парламентът експресно приема законите, които определят правилата, а КРС експресно подготвя и провежда конкурси. Обявеният в средата на тази седмица – за аналоговите честоти из страната е важен, защото ако някой канал получи лицензи за честоти, които покриват над половината от населението на страната, този някой получава без конкурс достъп до цифровия ефир.
Неочаквано тази седмица се оказа, че в София, където се очаква конкуренцията да е най-голяма, свободните честоти са две и така до края на май в столичния ефир могат да се появят двама нови играчи.
Източник на "Капитал", запознат с историята на обявените за свободни софийски честоти, обясни, че единият канал най-вероятно е бившата честота на "Нова тв", която медията използвала, преди да вземе национален лиценз. Преди години "Нова тв" съди КРС за нея, тъй като законът не й позволяваше да има едновременно национално ефирно покритие и регионална честота. Изглежда, КРС все пак са спечелили делото.
Другата честота не е на бившата руска телевизия, както се смяташе по-рано. Тази честота винаги е била свободна и още през 2007 г. бе предоставена от КРС на СЕМ.
Предположенията засега са, че най-сигурните кандидати за аналогови разрешителни, чиито искания ще бъдат удовлетворени, са TV7, която е в орбитата на влияние на бившата шефка на спортния тотализатор Ирена Кръстева. Главният изпълнителен продуцент на медията вече потвърди пред "Капитал", че телевизията ще подаде документи за ефирни честоти. Пловдивската държавна кабелна телевзия "Евроком" на близкия до президента Първанов бизнесмен Георги Гергов също ще участва. Съсобственикът на Пловдивският панаир Гергов коментира кратко и лаконично: "Естествено, ще подадем документи за аналогови честоти."
В битката дава заявка да участва и друг доскоро близък до президента бизнесмен - собственикът на ВВТ Петър Манджуков.
Председателят на съвета на директорите на телевизия "Европа" Емил Стоянов потвърди, че каналът ще подаде документи за аналогови разрешителни. "Длъжни сме да участваме и вече почти сме подготвили документите си. въпреки че срокът, който е даден, сякаш е за кандидат, който предварително е знаел за условията. Времето не е достатъчно да се подготви пълният пакет от документи", каза Стоянов.
Столичният кабелен канал Re:TV, собственост на фондация "Граждански медии", чиито учредители и дарители са Иван Кръстев, съиздателят на "Капитал" Иво Прокопиев и бизнесменът Светослав Божилов, също ще участва в надпреварата за аналогови разрешителни. Изпълнителният директор на медията Асен Григоров потвърди: "Ще подадем документи за ефирни честоти. Каналът ни отговаря на поставените изисквания, а програмата, която правим, е с обществено значим профил. Срокът, за който трябва да се подготви пакетът от документи, е кратък, но с професионален, бърз и амбициозен екип не е невъзможно да се справим", каза той.
На пазара се коментира, че сред кандидатите за ефир е възможно да бъде и телевизия VTV, ръководена от бившата председателка на парламентарната медийна комисия Милена Милотинова, както и ръководената от Петко Тодоров "7 дни тв".
След получените аналогови разрешителни най-много два от каналите, достигнали до 50% покритие на територията на България, отново могат да се възползват от ЗЕС и да бъдат качени по право и без конкурс на един от цифровите мултиплекси още през първия етап на цифровизацията. План, който засега се развива така, както е замислен. Безпрепятствено и с подкрепата и на правителството и на парламента.
***

Продуцентите си направиха синдикат

Труд - 18 стр.
Продуцентите си направиха синдикат

Соня СПАСОВА

Телевизиите да излъчват повече външни продукции, искат те
Битка за промени в законите и за повече родна продукция в тв ефира подеха вчера от Асоциацията на телевизионните продуценти (АТВ). Изпълнителен директор на новосформираното сдружение е Димитър Станчев, който навремето направи на първата частна продукция у нас - култовото шоу „Невада". Основната ни цел ще бъде промяна в „архаичния" Закон за радио и телевизия, обявиха от синдиката на тв продуцентите (кои са те - виж карето). „Настояваме да се вдигне задължителният минимум за външни продукции в телевизиите от 10 на 30% от програмата", обясни председателят на управителния съвет на АТВ Магърдич Халваджиян. Неговата компания произвежда „Страх" и „Пълна лудница" за Нова тв и „Море от любов" за Би Ти Ви. В повечето европейски страни този праг бил около 30-40%, като стигал дори до 60 но сто. Ако не се приеме в закона да е30%,ние сме съгласни и на 40%, пошегува се Димитър Станчев. Не воюват със сапунките „Не сме против третокласните сапунки, които телевизиите бълват постоянно, но в определени часови пояси можем да направим на тяхно място образователни предавания за младите хора", допълни Халваджиян. Нашата продукция може да е по-скъпа, но е по-качествена и за да се развиваме, трябва да я продаваме, единодушни са в АТВ. Увеличението на прага за външна продукция трябва да засегне и бъдещите национални цифрови програми, уточни Мартин Захариев. Той заедно с Робин Кафалиев прави „Форт Бояр" по Би Ти Ви. По думите му при цифровизацията се очаква телевизиите, които ще се приемат безплатно в цялата страна, да станат поне 16-18. Продуцентите се възмутиха и от ограничението в сега действащите нормативни документи една компания да прави до 2 предавания за дадена телевизия. „В много европейски страни заради кризата рекламата вече е забранена в обществените телевизии. Ако финансовата стагнация продължи по-дълго и у нас, вероятно това ще се случи и с БНТ", прогнозира Захариев. От асоциацията били склонни да подкрепят подобно решение. Още повече че държавната телевизия разполагала с годишен бюджет от 70-80 млн. лв., а приходите от реклама за целия тв сектор като цяло спадали. Оплакват се от торентите Аз съм по-голям оптимист. Смятам, че в нашия бранш кризата започва да отминава, има раздвижване, опонира Маги Халваджиян. Ще искаме заплащане за всяко пускане на наша продукция в интернет, казаха още от АТВ. Защо час след като приключат „Господари на ефира"или „Комиците", вече са качени в торентите - къде са ГДБОП и МВР, попита Мартин Захариев. От асоциацията са сформирали групи за преговори с телевизиите. Целта е да се уточнят правилата за използването на водещите на отделните външни предавания като рекламни лица на медиите. Творческият екип не си взема парите от авторските права, оплакаха се още от АТВ. Не може телевизиите да въртят едно и също предаване 5000 пъти, без да ти плащат, възмутиха се още от синдиката. Ще раздават награди Едно от първите съвместни мероприятия на обединеното продуцентско братство щяло да бъде раздаването на телевизионни награди. Предвижда се церемонията да се излъчва и по трите национални телевизии - Би Ти Ви, Нова тв и БНТ. Освен това имало планове да се правят мащабни съвместни продукции от няколко продуцентски къщи, както било по света.
***
Засега в Асоциацията на телевизионните продуценти (АТВ) са се включили 13 фирми. Сред тях са компаниите, които правят „Комиците", „Сървайвьр", „Мюзик айдъл" и „ Търси се" по Би Ти Ви, „Господари на ефира", „Пълна лудница" и „Горещо" по Нова тв. До дни към тях ще се присъединят още 4 фирми. Засега екипът на Слави Трифонов и неговата къща „Седем осми" е извън сдружението. Идея за подобно обединение имало още преди 7 години, но А ТВ станала юридически факт едва преди месец. „Всички в асоциацията сме млади момчета, като изключим Халваджян, който е на преклонна възраст", пошегува се Евтим Милошев, който е член на управителния съвет на новата структура. Участниците в асоциацията държат 85% от пазарния дял за външни предавания на националните телевизии. Всеки ден продукцията, която ние правим, влиза в дома на поне 2,5 млн.домакинства, твърдят от АТВ. В производството на предаванията пък са заети около 3000 души.

„Веселина" и „Дарик" в битка за рейтинг

Труд - 19 стр.
„Веселина" и „Дарик" в битка за рейтинг



Програма „Хоризонт" на Българското национално радио (БНР) се нареди на първо място сред най-слушаните радиостанции в България за ноември 2008 г., януари и март 2009 г. За март медията е спечелила 35,3% от слушателите в страната.
Това показват данните от национално проучване на радиоаудиторията, проведено от агенция „Маркет линкс" сред 1204 респон-денти на възраст над 15 години. Според изследването аудиторията на„Хоризонт" се е покачвала всеки месец. През ноември м.г. е била 31,8%, а през януари т.г. е набъбнала с почти един процент - 32,6%. Веднага след програмата на БНР се нарежда любимото на всички фолкфенове радио „Веселина" с 27% за март т.г. (виж таблицата). Едва трети по слушаемост през същия месец остават емисиите и предаванията на „Дарик" -15,7%. „Няма да коментирам изследване, което претендира да е национално, но поставя на второ място радио, което не се хваща в цялата страна", коментира вчера за „Труд" собственикът на „Дарик" Радосвет Радев. Програмният директор на радио „Веселина" Генади Роев пък изрази задоволството си от втората позиция на медията в проучването. „Дарик" е по-напред с материала от всички останали радиа в страната, затова се отнасям скептично към това изследване", каза водещият на „Седмицата" и „Денят на „Дарик" Кирил Вълчев.

Microsoft с първи спад на печалбите от 1986 г.

Money.bg - По света
Microsoft с първи спад на печалбите от 1986 г.

Николай Киров

Печалбата на най-големия производител на софтуер в света, Microsoft пада на годишна база за първи път от 23 години насам, през първите три месеца на 2009-а. За първото тримесечие компанията отчете спад на печалбата си с 32%, до 2.98 млрд. долара или 33 цената на акция, спрямо 4.39 млрд. долара или по 47 цента на акция за същия период на 2008 г. Приходите на Microsoft са намалели с 6%, до 13.65 млрд. долара, спрямо 14.45 млрд. долара година по-рано. Спадът на печалбата на компанията на годишна база е първи откакто през 1986 г. е започнало публичното листване на акциите й на фондовата борса в Ню Йорк. Според Microsoft понижението се дължи на влошената икономическа ситуация, която е имала негативен ефект върху продажбите на компанията. Очакванията на пазара бяха за по-силни резултати на Microsoft и продажби в размер на 14.1 млрд. долара, с печалба от 39 цента на акция. По-голямата част от приходите на Mircosoft идват от продажба на операционната система Windows и приложения към нея, като Office. Ето защо за по-слабите резултати има влияние и понижението в търсенето на персонални компютри, като според финансовият директор на компанията Крис Лидъл, „не се забелязва подобрение на ситуацията в края на тримесечието, което да ни даде окуражителен сигнал, че сме достигнали дъното на спада". „Очакваме слабостите да продължат поне и през следващото тримесечие", заяви той. Във вторник акциите на Microsoft приключиха търговията на нива от 18.92 долара, с повишение от 14 цента, като въпреки слабите резултати на следборсовата търговия поскъпнаха с 3 на сто, до 19.50 долара.

Yahoo! затваря GeoCities, за който преди десет години даде 3 млрд. долара

Инвестор - Комуникации Новини категория
Yahoo! затваря GeoCities, за който преди десет години даде 3 млрд. долара



Американската интернет група Yahoo! обяви, че тази година ще прекрати услугата си GeoCities, позволяваща създаването на интернет сайтове, предаде АФП. Преди десет години компанията плати над 3 млрд. долара, за да се сдобие с GeoCities. „Затваряме GeoCities по-късно тази година“, посочват от Yahoo!, уточнявайки, че политиката за развитие на групата е да се инвестира в някои сектори и да се излиза от други. От четвъртък при отваряне на страницата на GeoCities вече се показва съобщение, че нови потребители няма да бъдат регистрирани. Сайтът беше пуснат през 1994 г., като Yahoo! го купува през 1999 г. насред проблемите със спукването на интернет балона.

петък, 24 април 2009 г.

Слънцето на Лари Елисън изгря

Капитал - 52 стр.
Слънцето на Лари Елисън изгря

Константин НИКОЛОВ

Основателят на Oracle прибави и Sun Microsystems към империята си
"Каква е разликата между Лари Елисън и Господ? Господ не се мисли за Лари Елисън...". Тази шега добре показва уважението и антипатията, които в софтуерния бранш хранят към изпълнителния директор на софтуерния гигант Oracle.
Смятан за един от най-силните играчи в IT индустрията, 64-годишният Елисън си е спечелил доста врагове заради чепатия си характер и безкомпромисното си поведение. Всички обаче признават - често противоречивите му сделки за милиарди долари го направиха един от най-богатите хора на планетата.
Последната му (засега) придобивка не прави изключение. Покупката на Sun Microsystems в сделка за 7.4 млрд. долара затвърди имиджа на Елисън. Само две седмици по-рано IBM почти беше станал собственик на Sun, но сделката пропадна и Елисън веднага надуши добрата възможност. А тя е наистина добра. Oracle купува компания, която е един от лидерите по продажби на сървъри. Но основният актив, поне за Oracle, са позициите не на хардуерния, а на софтуерния пазар. Sun притежава популярния програмен език Java и системата за управление на база данни MySQL с над 11 млн. инсталации.
Въпреки че предложената от Елисън сума за Sun е 30% над борсовата цена на акциите на компанията преди новината, платените милиарди изглеждат оправдани: Елисън предотвратява попадането на тези технологии в ръцете на конкуренти.
Място на върха
"Ще сме първите, които предлагаме толкова интегрирана система, а клиентите ни ще спечелят, тъй като разходите им за IT поддръжка ще спаднат драстично", похвали се Елисън в типичния си стил след обявяването на сделката. И може да му се вярва, като се има предвид опитът му - той стои зад придобиванията на основни играчи в IT индустрията като PeopleSoft, Siebel, I-flex, Primavera, BEА и Hyperion.
"Той е един от последните останали големи мениджъри в Силиконовата долина зедно със Стийв Джобс в Apple и Анди Гроув в Intel", коментира пред в. San Jose Mercury News анализаторът Ашок Кумар. Елисън купува компании с лекотата, с която придобива и къщи, яхти и... "съпруги" (женен е за четвърти път). След като основава Oracle през 1977 г., се увлича по самурайската култура, което обяснява и желанието му винаги да побеждава. А и докато направлява Оracle към върха на IT индустрията, магнатът впечатлява и като инвеститор. Той е мажоритарен акционер в компанията за бизнес софтуер NetSuite и фирмата за съхраняване на данни Pillar Data Systems. Всичко това му донася 22.5 млрд. долара и четвърто място по богатство в света. Водач обаче е големият му "враг" Бил Гейтс. Отношенията между двамата преди години бяха в точката на замръзването и леко се затоплиха чак след оттеглянето на Гейтс от активна мениджърска дейност. За Елисън Microsoft е абсолютен монополист на пазара, чието влияние е трябвало отдавна да бъде ограничено.
На ръба
Според някои анализатори Елисън е тънък специалист по бизнес практики, които са на ръба на коректността. Най-големите му корпоративни победи идват не при сливането на две компании, а по-скоро при разделянето им. Както в случая със Sun, където Елисън се възползва от оттеглянето на IBM, които не очакваха да имат конкурент в наддаването.
Най-показателен е случаят с PeopleSoft, софтуерна компания в областта на човешките ресурси, която се оказа важна част от стратегията на милиардера за световна доминация. През май 2003 г. PeopleSoft купи за 1.7 млрд. долара конкурента си J.D. Edwards, от който се интересуваше и самият Елисън. Само няколко дни след обявяването на сделката Oracle контраатакува и предложи 5.1 млрд. долара за новата компания. PeopleSoft и изпълнителният му директор Крейг Конуей подадоха съдебен иск срещу Oracle, чрез който се опитаха да спрат придобиването си от Елисън. Конуей сравни офертата на Oracle с "предложение да ви купя кучето, за да го застрелям впоследствие". Отговорът на Елисън не закъсня: "Обичам животните. Ако Крейг и кучето стояха един до друг и имах само един куршум, кучето щеше да оживее." След тези реплики Конуей се яви на пресконференция с черния си лабрадор, но и двамата бяха облечени в бронирани жилетки. В крайна сметка парите на Елисън надделяха и през 2004 г. Oracle погълна PeopleSoft, а Конуей напусна.
За разлика от PeopleSoft сделката със Sun не предизвиква такива страсти, най-вече заради близостта между Лари Елисън и Скот Макнийли, основател и президент на Sun Microsystems. Двамата се познават отдавна, редовно си гостуват на яхтите, а в началото на века бяха основни съюзници в антимонополното дело на държавата срещу Microsoft. А и инженерите на двете компании си сътрудничат по редица проекти още от края на 80-те години. Така че няма нищо учудващо във факта Макнийли да предпочете Oracle пред IBM за партньор. А и придобиването на Sun задоволява огромното его на Елисън, чиято основна цел от години е да оспори лидерството на HP, IBM и Microsoft на върха на IT сектора.
Елисън е наясно, че са нужни големи съкращения на разходите и работните места, за да може сделката да е успех. Досега нито Макнийли, нито изпълнителният директор на Sun Джонатан Шварц се осмеляваха да предприемат подобни мерки. А и цифрите показват, че общите разходи на Sun са били значително по-високи от тези на Oracle през миналата година. Все още не е ясно и каква ще е съдбата на Макнийли след завършване на сделката. Мнозина са на мнение, че той и Шварц носят вина за неумението на Sun да върне позициите си преди спукването на дотком балона в началото на века. Много вероятно е двамата да напуснат с щедри компенсации за милиони долари. Сега идва редът на Елисън...

Сезонът на мрачния оптимизъм

Капитал - 40 стр.
Сезонът на мрачния оптимизъм

Калина КАЛЧЕВА

Според някои кризата в IT сектора е достигнала дъното. Дали?
Свободният полет надолу на IT компаниите от последните месеци на 2008 г. преобърна понятието ни за добри новини. При представянето на финансовите си резултати за първото тримесечие няколко ключови хардуерни производители се осмелиха да изразят оптимизъм, че пазарното дъно е достигнато и се очаква постепенна стабилизация. Прогнозите им бяха посрещнати доста скептично. Първото тримесечие на годината ли е дъното или просто е трудно да си представим още по-лош развой за технологичния сектор?
Барометър
Миналата седмица Intel, лидер в един от най-засегнатите от кризата компютърни браншове - производителите на процесори, оповести първите си финансови резултати за 2009 г. По време на представянето Пол Отелини, изпълнителен директор на компанията и един от IT пионерите, заяви, че дъното на компютърния пазар е достигнато. Intel регистрира "оптимистични" спрямо очакванията на анализаторите резултати: 55% спад на годишна база на нетната печалба за първото тримесечие (647 милиона долара). В сравнение с края на 2008 г., който донесе 90% срив, компанията наистина е започнала относително стабилизиране. Предприетата от Intel радикална политика за оцеляване включва както оптимизация - 6000 съкратени служители, така и инвестиции в нови производителни мощности за перспективните 32-нанометрови чипове на стойност 7 милиарда долара.
От началото на годината продажбите на компанията са паднали с 27% в сравнение с 2008 г. Според Пол Отелини обаче компютърните производители са изчерпали наличните запаси от чипове и търсенето ще се стабилизира постепенно.
Тези относително добри прогнози обаче бяха посрещнати по-скоро враждебно. Intel не прогнозира растеж през настоящото тримесечие, което разочарова инвеститори и анализатори. Единственото, което финансовият директор на лидера при чиповете Стейси Смит коментира, е, че се очаква задържане на резултатите, постигнати досега. В следпазарната сесия, когато беше публикуван отчетът, акциите на Intel се понижиха с 6%. Всъщност все повече компании (около 1/3 от 600 анкетираните от National Investor Relations Institute американски компании) отказват да дадат детайлна прогноза за бъдещето, което допълнително пречи на стабилизацията на пазара.
"Не виждам как някой може да каже, че сме достигнали дъното", изказа най-разпространения скептичен довод и Дирк Мейер, изпълнителен директор на конкурентния производител на чипове AMD (Advanced Micro Devices). AMD oтчете нетна загуба от 416 милиона долара, а прогнозите й за следващия период не са особено добри. Очакванията на компанията са за резултати, по-лоши от показаните досега поради неблагоприятния икономически климат и сезонния спад в продажбите.
Притеснителна тенденция и при двата големи производителя на чипове, а респективно и при производителите, е стопяването на печалбата им от всеки отделен продукт, която се движи средно в рамките на 43-45%. Това означава, че компаниите губят все повече финансов ресурс, необходим за реинвестиции, иновации и оцеляване в кризата. Финансовите резултати на Intel винаги с право са били разглеждани като ясен показател за състоянието и посоката на развитие на компютърния сектор заради взаимовръзката между двете индустрии.
Хардуерът отвръща на удара
Всъщност компютърният сектор се представя доста добре... предвид ситуацията. Световните продажби на компютри са по-добри от очакваното, макар и със спад от 7.1% на годишна база, твърди доклад на анализаторите IDC. Очакванията са този процент приблизително да се задържи и през идните месеци. За разлика от предходната повсеместна криза в бранша след спукването на дотком балона през 2000 г., сега хардуерните производители показаха по-голяма гъвкавост и веднага отговориха с нови, по-адекватни (разбирай в ниския ценови сегмент) оферти. В този смисъл дъното вероятно е достигнато и се очаква стабилизация. Компютрите, също както мобилните телефони, вече са по-скоро стока от непосредствена необходимост, така че пазар за тях (макар и за по-евтини, базови версии) винаги ще има. Именно в тази насока е и тенденцията, отбелязана от IDC - по-активни в момента и в бъдеще ще са крайните потребители, а не корпорациите.
Трудностите мотивираха компютърните производители да се включат в нови пазари като този на мобилни телефони. Dell е поредният компютърен гигант, който най-вероятно ще почне производство на телефони. Слухове твърдят, че американската компания ще си партнира с китайски хардуерен производител за инвазия в мобилния пазар. Освен това Dell ще предложи 15 различни компютърни конфигурации от по-ниския сегмент, разработени специално за Поднебесната империя. Целта е да се усвоят част от предвидените държавни субсидии за развитие на селските райони в размер на 2.9 милиарда долара.
Поводи за относително успокояване има и ако се съди по прогнозите на самите мобилни производители. Световният лидер Nokia подобно на Intel прогнозира стабилизиране на търсенето въпреки отчетените 19% по-малко продажби на годишна база. Основният аргумент на изпълнителния директор на компанията Оли Пека Каласвуо беше същият като този на Пол Отелини - наличните количества апарати при търговците са се изчерпали. Надежди за окончателно подобрение се възлагат на втората половина на годината, като растежът ще дойде именно от източните пазари - Китай и Индия.

Мартин Линдстрьом: Марките са под огромно напрежение

Капитал - 38 стр.
Мартин Линдстрьом: Марките са под огромно напрежение

Борислав КАНДОВ

Профил
Мартин Линдстрьом е брандинг консултант и автор на няколко бестеселъра. Той ще бъде един от лекторите на тазгодишното, трето, издание на организирания от "Капитал" Marketing Innovation Forum, който ще се проведе на 28 май в София (вижте повече на www.miforum.eu). Консултирал е компании като McDonald’s, Nestle, Procter & Gamble, Microsoft, Unilever и други. Автор е на пет книги, като Brand Sense е определена за една от петте най-добри маркетингови книги според Wall Street Journal.
Скептичност, страх и несигурност.
Това са основните настроения на потребителите по света днес. О, да - тези и станалото модерно презрение към марковата обсесия.
В такива тъмни краски описва глобалното състояние на марките и брандинга Мартин Линдстрьом. "Марките са под огромно напрежение. Тези, които са успели да създадат солидна емоционална връзка със своите потребители, оцеляват, но тези, които са създали връзка, основана само на цена или на намаления, са в дълбока криза. И много от тях изчезват в момента", казва брандинг гуруто.
По-евтино
Проблемът се задълбочава и от очакванията на потребителите, че всички цени трябва да бъдат намалени по време на криза, и те влизат в магазините с предварителни очаквания, че ще получат отстъпки. "Хората вече не питат за намаления, те просто ги очакват", казва Линдстрьом. И в това няма нищо лошо, стига да не сте в позицията на собственика на дадена марка: "Ако всички марки предложат намаления, те биха загинали. Вземете марката като Louis Vuitton - ако те предложат 35% намаление, хората биха купували много. Но веднъж когато кризата свърши, те биха били в голямо затруднение и според нашите изследвания биха се борили седем години, за да достигнат ценовото равнище, на което са в момента", твърди Линдстрьом.
По-сигурно
А пък и намаленията не са единственият подход към умовете и джобовете на потребителите. Линдстрьом дава за пример изключително пострадалия от рецесията пазар на автомобили в САЩ: "Никой не купува коли и не защото нямат пари, защото много хора всъщност ги имат, а защото ги е страх да не бъдат уволнени." Брандинг консултантът посочва като правилен подход услугата, която Hyundai започнаха да предлагат - Hyundai Assurance, която гарантира на купувачите, че могат да върнат автомобил до една година след покупката, ако са били съкратени. Програмата помогна на Hyundai да останат едни от малкото производители с ръст на продажбите през 2009 г.
По-истинско
Една от най-големите промени в нагласите, породени от кризата, безспорно е отливът на доверие към марките и нетърпимостта към тези, които подхождат небрежно към потребителите си. Това, съгласен е Линдстрьом, неизменно води до промяна на начина, по който компаниите правят бизнес. Той добавя и още една тенденция, която нарича ENOUGH (от англ. - стига, достатъчно). Според него потребителите удрят по масата с репликата "омръзна ни от цялата тази маркова обсесия". "Тенденцията ENOUGH вече удря няколко държави по света и това си проличава в начина, по който хората купуват своите марки. Просто те са станали по-скептични и не приемат твърденията за искреност, освен ако те не са подкрепени със сериозни доказателства", казва Линдстрьом.
В опитите си да се справят с новите предизвикателства различните компании допускат едни и същи грешки според брандинг специалиста. Говорят за бъдещето, вместо да говорят за миналото ("потребителите винаги виждат миналото в по-позитивна светлина, отколкото бъдещето"), правят много промени в комуникацията си, а "всъщност те трябва да бъдат постоянни, защото хората наистина имат нужда от постоянство във време на рецесия, тъй като това комуникира доверие".

Незамененимият Стив Джобс

Банкер - 40 стр.
Незамененимият Стив Джобс



На съоснователя и шеф на Apple Inc. - Стив Джобс, човечеството дължи появата на компютрите, лаптопите, iPod, iPhone и редица други електронни джаджи, без които животът за мнозина изглежда скучен. Сега обаче и феновете, и инвеститорите на Джобс са силно обезпокоени, защото 54-годишният предприемач призна, че има проблеми със здравето си, и излезе в отпуск по болест. В случая с Джобс и Apple обичайните опасения, съпътстващи оставките на ръководители на големи корпорации, се задълбочават от два фактора. Първо - болестта му има загадъчно естество, от което следва непредсказуемото й развитие и изход. И второ - съдбите на компанията и нейния ръководител се преплитат по изключителен начин. „Възможно е в целия корпоративен свят Стив Джобс да се окаже единственият незаменим изпълнителен директор", смята анализаторът Чарлз Улф. Защото Стив Джобс и Apple са като братя близнаци. Любов към калиграфията Виновникът за всички тези вълнения Стив Пол Джобс е роден на 24 февруари 1955 г. в Калифорния. Още през първите му седмици на бял свят животът на бъдещия милиардер тръгва по сложен път. Родителите му били студенти и дали детето в приют за сираци, откъдето го осиновяват Пол и Клара Джобс. По-късно вече порасналият Стив Джобс намира биологичната си майка Джоан Симпсън и научава, че има сестра - писателката Мона Симпсън, с която поддържа топли отношения. Но така и не прави опити да се срещне с баща си - родения в Сирия Абдулфатах Джандал, бивш преподавател по обществени науки, а сега мениджър средна ръка в калифорнийски хотел.
По думите на преподавателя му Джон Макколъм в училище Стив се отличавал от другите с две неща: „постоянното уединение и поразителната способност да вижда предметите и явленията в съвършено различна светлина". След уроците си юношата посещавал и лекции в компанията Hewlett-Packard, a през лятото работел в нея като временен сътрудник. Тъкмо там Джобс се запознал със своя съименник Стивън Возняк, който бил зарязал обучението си в университета в Бъркли. „Воз беше първият ми познат, който знаеше за електрониката повече от мен" - без тази фраза на Джобс не минава нито една негова биография. Младите изобретатели започнали с това, че усъвършенствали направената от Возняк „синя кутия" - нелегално джобно устройство, позволяващо безплатно да се провеждат междуградски разговори.
През 1972 г. Джобс завършва училище и постъпва в колежа „Рийд" в Портланд, щата Орегон. Науките обаче така и не го увличат и след първия семестър зарязва занятията. Въпреки това продължава да се мотае в студентското градче още година, посещавайки по изключение лекциите по философия и калиграфия. Десет години по-късно тези на пръв поглед безсмислени упражнения, ще послужат на Джобс при създаването на първия компютър „Макинтош". След като купонясва с хипитата и експериментира с ЛСД, на 19 години Джобс постъпва като дизайнер в компанията Atari, която се занимава с разработката на видеоигри. Но не се задържа дълго в нея. Щом успява да посъбере малко пари, тръгва с приятеля си Дан Котке да търси духовно просветление в Индия. Оттам се връща завладян от идеите на будизма и от желанието да създаде персонален компютър. През 1975 г. Джобс отново обединява усилията си с Возняк. За да започнат свой бизнес, се наложило младите хора да се разделят с най-ценните си вещи. Джоб продал микробуса си, а Возняк своя калкулатор. Така си осигуряват 1300 долара начален капитал и в гаража на Джобс започва да кипи трескава дейност. Така на бял свят се появява компанията Apple.
Съществуват две версии за избора на това название. Първата е, че Джобс просто обичал ябълките от сорта „Макинтош", който е много популярен в Орегон. Втората - че като почитател на „Бийтълз" Джобс просто заимствал името от фирмата, грижеща се за финансовите дела на ливърпулската четворка Apple Corps Ltd.
Изобретателят на "телефона"
През 1976 г. приятелите предлагат на пазара първото си творение - Apple I. Устройството струва 666 долара и се продава твърде успешно, фирмата спечелва 774 хил. долара, което позволява на двамата да се заемат с разработката на по-мащабния проект - Apple II и на последвалите модификации. Вторият модел им донася 139 млн. долара за три години. А в периода от 1978 до 1993 г. годишният ръст на продажбите на компанията достига зашеметяващите 150 процента.
Съименниците се допълват един друг хармонично. Инженерно-техническите иновации на Возняк са в синхрон с фантастичния усет на Джобс за маркетинг и с умението му не само да отгатва текущите нужди на потребителите, но и да предвижда бъдещите. По-късно Стив Джобс често цитира канадския хокеист Уейн Грецки: „Устремявам се натам, където ще бъде шайбата, а не натам, където е в момента."
Философията на Джобс се заключава в това, че масивните, скъпоструващи, трудноуправляеми машини трябва да станат достъпни и удобни за ползване. Основателите на Apple обичали да си припомнят съдбата на две изобретения с глобално значение - телеграфа и телефона. „Същото е и с компютрите - казвал Стив Джобс. - Хората не искат да си губят времето, за да се обучават на азбуката на Морз или да затъват в 400-странични ръководства за потребителите. Сегашното поколение компютри няма бъдеще. И ние искаме да правим продукт, подобен на първия телефон."
Именно благодарение на усилията на Джобс се появяват персоналните компютри. Тъкмо на екраните на „Макинтош"-ите се появяват за първи път толкова обичайните днес за нас „икони". Джобс е и човекът, измислил мишката и отделението за CD-ROM на компютрите. Макар че заслужава да му се издигне паметник дори само заради създаването на лаптопа.
Но фанатичната педантичност на Джобс за детайлите в собственото му виждане за бъдещето на компютърните и на развлекателните технологии има и своите негативни страни. Именно заради тях се стига до това основателят на компанията да бъде изгонен от нея през 1985-а. Поканеният от Джобс две години по-рано на длъжността изпълнителен директор Джон Скъли влиза в конфликт с него. Нещо повече - той успява да убеди съвета на директорите на корпорацията, че снижението на продажбите з края на 1984 г. се дължи на „пренебрежението към законите на пазара" от страна на Джобс. Аргументът е чут най-вече защото по това време се поява сериозен конкурент на Apple продукцията на IBM.
Впоследствие Джобс основава компанията Next и се съсредоточава върху разработката на сложни и скоростни компютри и програми за висшето образование и за научни цели. Новата фирма не преуспява колкото Apple, но направените по това време разработки биват оползотворени по-късно. През 1996 г. Стив Джобс се връща в Apple, която преживява дълбока криза. Той не само успява да възстанови позициите на компанията, но и да я тласне към нови творчески постижения - медийният плейър iPod, музикалният ИНТЕРНЕТ магазин iTunes и телефонът i Phone връщат Apple сред лидерите на цифровата епоха. Миналата година корпорацията оглави класацията „Най-уважаваните компании" на списание Fortune.
А Джобс неизменно присъства между първите в списъка на най-влиятелните бизнесмени.
Компетентният тиранин Стив Джобс е сложна личност. И в голямото, и в малкото той предпочита да определя свои правила, а не да играе по чуждите. Понякога го прави гениално, понякога забавно, а понякога - несръчно. Например основателят на Apple упорито отказва да сложи контролни номера на мерцедеса си и продължава да паркира колата си на местата за инвалиди... Интересно е, че Джобс определя себе си не като топмениджър, а по-скоро като художник, като основна креативна фигура в корпорацията. Той е съавтор на 103 патента - от интерфейса на iPod до стъклените стълби в магазините на Apple. Случвало се е да се надсмее на някои от идеите на сътрудниците си, а след време да ги предложи като свои собствени.
Несдържаността в изразите на Джобс също отдавна е пословична. Днес някой от служителите му е „гений", а утре - „пълен изрод", който трябва да бъде уволнен „още преди да завърша изречението си". Продуктите на Apple са винаги „нечовешки превъзходни", а конкурентите са способни да произведат само „боклук"...
Както отбелязва работещият с него предприемач от Пало Алто Жан-Луи Гас:
„Демокрациите не създават забележителни продукти. За това ви е нужен компетентен тиранин." Джон Скъли пък в мемоарите си сравнява Джобс с Лев Троцки: „Същият фанатик, чиито виждания са толкова идеалистични, че не може да се приспособи към несъвършенството на обкръжаващия свят".
В бита си Джобс е твърде скромен. Името му е отбелязано в Книгата на Гинес, защото дълго време той беше най-нископлатеният шеф на корпорация в света - заплатата му беше символичният един долар годишно. Делът му в капитала на компанията също е символичен - той държи една акция. В същото време Джобс не може да бъде наречен алтруист. В последния списък на Forbes той е на 178-о място в световната йерархия на милиардерите с 3.4 млрд. долара - с 2 млрд. по-малко от предишната година. Но богатството му дава възможност да купи за 10 млн. долара през 1986 г. от кинорежисьора Джордан Лукас анимационната студия Pixar и големия пакет акции от „Уолт Дисни Пикчърс".
Джобс е женен от 18 години за Лорин Пауъл. Двамата имат три деца. Стив има и извънбрачна дъщеря - Лиза БренънДжобс. Той дълго отричаше това бащинство, но после го призна и толкова обикна дъщеря си, че нарече първия образец на преносимия компютър с нейното име - „Лиза". Джобс обича музиката, особено „Бийтълз" и Боб Дилън. Семейството има огромна къща в Удсайд, Калифорния, която предприемачът е купил преди женитбата си и според слуховете дълго държал стария си мотоциклет в хола й. Засекретените болести През 2004 г. лекарите поставиха на Джобс страшна диагноза - рак на панкреаса. За щастие последвалите изследвания показаха, че все пак става дума за форма на заболяването, която се поддава на операция. Лекарите настояваха за хирургическа интервенция. А Джобс печелеше време, обсъждайки с приятелите си будисти и източни знахари рецепти от билкови настойки. В края на краищата многочасовата операция беше извършена успешно и пациентът се възстанови твърде бързо.
Обществото разбра за тези драматични перипетии със задна дата. Подобни ситуации се интерпретират по различен начин.
От една страна, всеки човек има право на личен живот. От друга - от здравето на Джобс зависи съдбата на голяма компания. Така че и инвеститорите, и участниците на пазара биха искали да имат повече информация за състоянието му.
Този проблем възникна с нова сила през август 2006-а. Мускулестият милиардер и любител на спорта изведнъж започна да се топи. Той отказа да участва в няколко презентации на нови продукти, макар да обича безумно тези представления. Те традиционно бяха театър с един актьор - Стив Джобс. Медиите се пълнеха с всевъзможни слухове, на които представител на компанията отговаряше еднотипно: „Стив Джобс е здрав." Едва през 2008 г. Apple пусна нова версия - шефът страда от необикновен вирус. Разбира се, никой не повярва в това. А агенцията Bloomberg дотолкова се увлече от тази история, че неочаквано пусна на информационна лента готовия некролог на Джобс. Вярно, че липсваха датата на смъртта и възрастта на „покойника".
Джобс реагира с ругатни и насмешки по адрес на акулите на перото. Разбира се, не пропусна възможността да цитира Марк Твен за преувеличените слухове около смъртта му. Въпреки това през януари Джобс беше принуден да публикува изявление, че страда от странно заболяване, което дълго време не могло да бъде диагностицирано - „хормонален дисбаланс". Обяви, че излиза в шестмесечен отпуск, обещавайки да не изпуска делата в компанията от око и да се върне, готов да я води напред. Ако всичко се развие по споменатия сценарий, няма повод за безпокойство. И, както се казва, Бог да го пази. Защото 0 какво е Джобс без Apple, c но и тя без него ?

Некои съображения относно Фейсбук и др. мрежи

Сега - 56 стр.
Некои съображения относно Фейсбук и др. мрежи

Товарищ МАУЗЕР

Фейсбук - тук, Фейсбук - там, във Фейсбук с друг, във Фейсбук - сам.
...Ако на радиото като медия са му трябвали 38 години да достигне до 50 милиона потребители, на Фейсбук са му били необходими едва две. С две думи: ний сме в утрото на нова ера, с факела на нова вера.
Новата вера е, че в социалните мрежи може да се направиш на по-готин, отколкото си, пред хора, които не те знаят що за охлюв или социопат си.
Като всяка нова вера и тази бързо печели умовете и сърцата на народонаселението. Тълпи от нововерующи скачат в кръщелния купел на Интернета като водоплаващи птици във водоем. Те са приветствали и насочвани от адептите на новата вяра: първосвещениците
на Фейсбук, шаманите на Туитър, мюфтиите на Нетлога.........и
още.
Новата религия дава възможност да получиш своите 15 минути слава, разказвайки живота си в текст, снимки и видеоклипове на всички желаещи да научат. Подобно на всяка уважаваща себе си религия и при социалните мрежи се появиха екстремисти и фундаменталисти; тук обаче екстремизмът е в посока - Какво Именно Дадено Човешко Същество Може Да Направи С Друго Същество (не задължително човешко и не задължително същество) Под Влияние На Половия Нагон, Както се досещаме -Доста Нещо.
За фундаменталистите пък няма живот извън Фейсбук-а. И когато им обясниш, че вън е пълно с истински живи хора, които могат да бъдат пипнати, те боязливо питат дали хората за пипане са правоверни. Тоест дали имат профил във Фейсбук-а, а дали няма вероятност да се пипне от тях някоя отвратителна езическа болест:
склероза на профила, троянски коне, компютърни срамни въшки......
... и т.н.
Верующите пропускат обаче няколко досадни особености на социалните мрежи, в частност Фейсбук.
Първо, Фейсбук дава чудна възможност за контрол над работния ден на служителите във всяка една фирма. Достатъчно е началникът е да влезе във Фейсбук-а и да установи, че болезнено замисленият преди 1 час служител X, вместо да мисли как да вдигне печалбите на фирмата, всъщност е решавал куиз от типа „Какъв плод и зеленчук сте"; сякаш не можеше да пита началника си, който щеше да му даде правилния отговор на секундата: „ Тиква, зелена сте вие, колега X".
Това първо.
И второ, както казва Фелдкурат Кац - миришат ли ви краката?
Защото, ако миришат, имам една добра и една лоша новина за вас.
Добрата новина е че във Фейсбук краката ви не миришат, или поне няма как да се разбере, освен ако изрично не го упоменете в профила си.
Лошата новина е, че краката ви миришат навсякъде другаде освен във Фейсбук. И това няма да се промени независимо колко често освежавате профила си в интернет-пространството, пропускайки пространството между пръстите на краката си.
Има и трето. Забелязали ли сте, че родната ни политическо-чиновническа социална прослойка все още не се е организирала в собствена социална мрежа? И защо, питам аз? С американски политици човек може да си чати в tweeter, докато с нашите политици - нюню!
Наистина в нашите условия най-често използваните от политиците-чатъри фрази ще бъдат: „И аз твоята" и „На кого викаш крадец, бе маргинал?"; но това по никой начин не намалява огромните ползи за татковината.
Например инвеститорът У отваря профила на полицая X, където вижда, че въпросният се е снимал с ловно облекло и пушка „Мозберг"; и като човек-естет веднага решава, че на полицая X много по ще му прилича една изискана „Бенели"...
Отваря друг инвеститор профила на политика Z и веднага забелязва, че същият се интересува от изобразително изкуство, по-специално портрети на мъдри американски президенти; и от религиозни символи, по-специално от Всевиждащото око. Бидейки меценат по душа, инвеститорът немедленно ще изпрати на политика подобаващо количество зелени хартии, на които има и мъдри президенти, и всевиждащи очи...
Преглеждайки профила на данъчен чиновник О, крупният данъкоплатец 0 (може да са адаши хората) забелязва, че адашът обича аритметиката, особено действието прибиране, пардон събиране, докато проявява явно неохота към изваждането, особено на кирливи данъчни ризи, особено при подходящо количество за прибир, пак пардон, събиране....
Да не говорим, че ако в профила на даден магистрат пише, че обича да е близо до широките народни маси, потенциалните инвеститори веднага трябва да се сетят колко точно трябва да е широка масата; и че яденето и пиенето на нея трябва да са достатъчни за пиянството на цял един народ. За предпочитане - китайския.
Или пък къде другаде на един президент може да му проличи колко точно е социален, ако не в социалната мрежа? Пък и неговите колеги държавни глави преди визитата му ще могат надлежно да се информират какъв точно ловен трофей му липсва и да се снабдят с такъв дивеч. Ако не е останал дори в Червената книга, може и от зоопарка.
Всъщност вместо задължително гласуване защо направо не се въведе задължителна регистрация във Фейсбук?
П.П. Авторът не се е регистрирал, няма намерение да се регистрира и не желае да бъде регистриран в нито една социална мрежа. Нека има един щъкащ еретик наоколо...

Брандовете предпочитат да се лансират на изток

Класа - 17 стр.
Брандовете предпочитат да се лансират на изток

Джон ГАПЪР

Компании от Япония и Южна Корея настигнаха и изпревариха САШ в потребителската електроника
Неотдавна Джоана Седън, заместник-главен изпълнителен директор на Millward Brown, загубва копче от костюма си Louis Feraud u тръгва да търси магазин в Ню Йорк или Лондон, за да й сложат ново. Не й провървяло - магазинът на френския дизайнер на "Медисън Авеню" бил затворен, А трябваше да потърси 6 Китай, където Feraud има 11 аутлета. Странни и все по-често срещани истории. А с тях започва да се подкопава и следвоенната представа, че САЩ са мястото, където глобалните потребителски марки се пускат, преди да бъдат разпространени по света. Porsche избра автошоуто в Сингапур, за да пусне на пазара модела Panamera c четири врати, който е четвърта линия на Porsche след 911, Boxster/Cayman и Cayenne. Този път без съмнение е повлиян от Азия. Panamera е световен модел, но дължината му - почти толкова дълъг, колкото Series 5, който BMW произведе за Китай, казва всичко. Богатите китайски клиенти предпочитат да ги возят шофьори. Автомобилната индустрия е показателна. Кризата в САЩ направи Китай най-големия автомобилен пазар в света тази година. Китай е самотен светъл лъч за General Motors, които имат хронични проблеми с обезиенените си марки и намалелите продажби в САЩ и се борят с Opel и Vauxhall в Европа. В Китай не само Cadillac привлича клиенти, но дори и слабо продаваният иначе Buick. И това не е единствен случай. Промяната на покупателната сила на нововъзникващите пазари, освен че дава на китайските марки по-добра възможност да излязат извън местния пазар, едва доловимо променя и начина, по който западните компании развиват и търгуват марките си. САЩ все така са най-големият източник на продуктови нововъведения, каквито бяха през XX век. Единният пазар, ентусиазмът по свободната инициатива и ликвидните капита-лови пазари (звучи като да е било много отдавна, нали?) произведоха всичко - от персоналните компютри до пелените за еднократна употреба. И въпреки икономическите си беди не се колебаят да пускат нови продукти, особено в технологиите. Първите години на века донесоха Google, iPhone на Apple u Amazon Kindle.
Светът на глобалния бизнес обаче се променя. Компаниите извън Америка са станали по-хитри в завоюването на авторитет. На теория Motorola имаше огромни предимства пред финландската Nokia, която разполагаше само с малкия си вътрешен пазар. Но Nokia се оказа победител, успявайки да се наложи като евтин производител в Азия. Тя разполага с доскоро немислим профил за световна корпорация - приходи за изминалите 12 месеца в размер на €5,9 млрд. в Китай, €3,7 млрд. в Индия, €2 млрд. в Индонезия и едва €1,9 млрд. в САЩ.
Компании от Япония и Южна Корея настигнаха и изпревариха САЩ в потребителската електроника (и автомобилите) през последните десетилетия. Япония произведе марки като Wii и DS, а Корея - LG и Samsung. Китай и Индия също напират с климатиците Haier и автомобила Tata Nano. Да не забравяме и новоизгрявашдте китайски Goodbaby, производител на детски колички и пелени, и Johnson Electric, които произвеждат електронни мотори. Повечето китайски фирми все още са зад американските и европейските, но фактът, че западните марки доминират на световните пазари, не описва напълно какво се случва.
От дълго време световните продукти се произвеждат по начин, който американският потреби-
тел иска или си представя. McDonald's превърна един "макдрайв" в място, където се събират руснаци. Starbucks взе един италиански еспресо бар и го обзаведе с удобни столове и приятна музика. Но влиянието на американския потребител избледнява. Или се балансира. В момента 30% от продажбите на Procter & Gamble идват от нововъзникваиште пазари, а продукти, като омекотителя за пране Downy Single Rinse, вече се продават и извън САЩ. Дори традиционни американски брандове, като KFC, или европейски като Nivea, собственост на германската Beiersdorf, са повлияни от промяната на продажбите към Азия. Точно какво ще направи западният потребител, когато влиянието на Азия започне да се усеща в продукти, различни от конзоли за игри, тепърва ще разберем. Маркетингът така добре се справи с продажбата на американския начин на живот в последните десетилетия, че цигарите още се асоциират с каубои. Сега трябва да ни убеди, че дългите азиатски автомобили, а не обширните американски SUV, са най-доброто, което човек може да кара. Мисля, че ще намери начин.

Google хвърли нова пазарна ръкавица

Икономически живот - 23 стр.
Google хвърли нова пазарна ръкавица



С помощна на първия продукт Google Similar Images (сходни изображения) може да се открие по даден критерий онова изображение, което ви е необходимо. Google News Time Line ще улеснява хората, които търсят информация по определена тема. Те ще получават списъци със статии, снимки и клипове, които са подредени по дата, а резултатите ще може да се стесняват до конкретни новинарски източници, списания или блогове.
„Традиционното търсене по ключови думи в момента, а и в обозримо бъдеще ще остане най-използваното и популярно в интернет, защото е много ефективен механизъм, чрез който някой задава въпрос и получава много релевантни отговори. Те в по-голямата част отговарят директно на поставеното питане , разяснява ефекта от новите продукти Ар Джей Питман, продуктов мениджър на калифорнийската технологична компания. Според него новите методи отговарят на нарасналия „апетит"за по-адекватно и рафинирано търсене в реално време. „Далеч сме от това да правим дръзки прогнози как представените системи ще променят интернет търсенето, но сме сигурни, че Google Similar Images и Google News Time Line имат потенциал да го направят", уточнява Питман. Думите на продуктовия мениджър на Google дават ясен сигнал, че въпреки непрекъснато растящия пазарен дял на компанията в световен мащаб тя ще продължава да хвърля пазарни ръкавици на конкурентите си и да залага на иновативни продукти, за да предлага повече и разнообразни възможности на потребителите си. Основание за подобна стратегия дава статистиката. Онлайн търсенията, извършени от американските интернет потребители през март, възлизат на 9.523 млрд., или около 3555 в секунда, показват изчисленията на изследователската компания Nielsen. Спрямо същия месец на миналата година броят на заявките, попълнени в полетата на търсачките, отбелязва ръст от 16.7% на годишна база. Без изненада на първо място по пазарен дял е Google, през чиято търсачка са отправени 6.114 млрд. заявки, или 64% от общия обем на запитванията.
Втора в класацията е търсачката Yahoo Search. През обработващата програма са преминали 1.505 млрд. заявки, които отнемат лидерските позиции на компанията. В момента Yahoo Search има пазарен дял в интернет търсенето в САЩ от 15.8% при 18.5% през март 2008 г.
Третото място остава за различните портали на Microsoft. Данните на Nielsen показват, че търсенето чрез платформата на софтуерния гигант е нараснало само с 0.3% до 982.661 млн. броя, а пазарният дял на компанията намалява с над 2 процентни пункта до 10.3%.
Как работят двете услуги Similar Images позволява при написване на ключова дума в полето за търсене да се изведат подобно на досега познатото търсене различни снимки, свързани с тази дума. Ако думата е „храм", след първото кликване на бутона „търси" ще се появяват светилища на различни цивилизации и религии -майска, индуска, древногръцка, католически, православни и др., като всичко става графично. При избиране на някой от тези храмове системата автоматично елиминира всички други асоциации и се насочва само към древногръцките светилища, които се появяват в горния десен ъгъл като възможност за избиране.
Системата е полезна и когато се търсят повече снимки на личности в различното им амплоа -например някой известен актьор или актриса. При търсене само по името първоначално се появяват изображения от филми, церемонии от награждавания, папарашки снимки и др. Избирайки една от тези възможности, отново в горния десен ъгъл се появяват снимки, свързани единствено с нея. На този етап, тъй като системата е все още в ранна фаза на разработване, има слабо или почти никакво поддържане на базата данни от изображения, които може да се открият с ключова дума на кирилица.
По думите на Радика Малпани, която оглавява инженерния екип в Google, целта на новия продукт Similar Images e да се обхванат всички публично достъпни снимки в интернет в следващите месеци и години.
Другото нововъведение Google News Timeline представлява оптимизиране на съществуващото и сега търсене на новини през news.google.com. Целта е да бъдат намирани по-лесно информационни материали, които са подредени хронологично спрямо деня на търсенето. За някои материали базата има данни със стотици години назад. Системата е разработена от Анди Херцфелд, който беше една от водещите фигури при създаването на платформата Macintosh на Apple. „Когато потребителят търси резултати от футболни срещи или за войната в Ирак например, той получава текстова, снимкова, видео и аудиоинформациа, подредена пред очите му ден по ден", уточни Херцфелд по време на представянето на новите продукти. Търсенето може да се ограничи и до определено списание, вестник или блог. Наред с двата нови продукта компанията обнови сайта си Google Laps, в който вече потребителите ще могат да виждат върху какво работят хилядите софтуерни инженери на търсачката. „Целта е разработките да стигат по-рано до масовите потребители, които при желание могат да на-пишат забележките и препоръките си, за да може финалната версия на програмата да бъде със завишена работоспособност и грешките да бъдат намалени до минимум", уточни Питман. По думите му предлагането на един завършен и работещ продукт е от особено важно значение в настоящата икономическа ситуация.
Припомняме, че през есента на миналата година компанията представи услугата си Google Audio Indexing. Тя позволява при изписването на определена дума или изречение от изявление на даден политик или обществена личност да бъде намерена и цялата реч на видео-файл, ако я има в YouTube. Според Анди Херцфелд обратната връзка с потребителите досега е положителна, но голяма част от тях настояват тази помощна при търсенето функция да се разпространи и към лица извън политическия живот.
Нови инвестиции В края на март калифорнийската компания даде още един знак, че възнамерява да инвестира в бъдещи технологии и иновационни решения. Тя обяви създаването на инвестиционен фонд с капитал от $ 100 млн. Новото предриятие ще се казва Google Ventures и ще бъде 100% собственост на Google, но ще работи напълно самостоятелно. Новосформираното дружество ще търси най-разнообразни компании, за да инвестира в тях - за интернет продукти и различни услуги, вкл. и в областта на здравеопазването.
Обявените през миналата седмица отчети на компанията показват, че нетната печалба на Google през първото тримесечие на тази година е нараснала с 8% на годишна база до $ 1.42 млрд. Общите приходи са се увеличили с 6.2% до $5.51 млрд. спрямо $5.2 млрд. през същия период на 2008 г.

Дарик в небето

Дарик интернет новини - Коментар
Дарик в небето

Илиана Найденова

Винаги има начин да сме на точното място в точния момент. С топ-новинарския нюзкоптер Raven R44II. Фирма Darik Sky официално получи свидетелство за авиационен оператор както на територията на страната, така и в Европа. Darik Sky притежава два хеликоптера тип Robinson R44, от които единият е първият у нас новинарски хеликоптер. Това е най-добрият в света напълно интегриран Electronic News Gathering (ENG) хеликоптер. Този нюзкоптер излъчва, приема и записва на живо от мястото на събитието аудио и видео с качеството на High Definition (HD) картина. Нюзкоптерът Raven R44II може да развие скорост до 200 километра в час, което ни гарантира, че ще бъдем първи. На точното място в точния момент. С разрешението за авиационен оператор на Darik Sky най-добрият новинарски хеликоптер в света пристигна ексклузивно не само за България, но и за цяла Източна Европа. На Стария континент има още две такива машини - една във Великобритания и друга в Русия. Нюзкоптерът може да лети с 200 километра в час три часа непрекъснато, без да се налага да се зарежда допълнително гориво. Това гарантира, че репортерите, фотографите и видеооператорите на Дарик ще бъдат първи там, където другите не могат да стигнат.
Тази машина предлага за първи път в Източна Европа услугата Eyes in the Sky, което означава, че предаваме на живо от мястото на събитието с гарантирано качество на работа. Не случайно първоначално хеликоптерът е създаден, за да отговори на нуждите на най-големите телевизионни станции в САЩ, Австралия и Западна Европа. Хеликоптерът притежава предна и централна аеродинамична и гиро-стабилизирана HD камера Ikegami с единствени по рода си оптично 22x приближение и 360-градусова ротация. Тази лека, компактна и изцяло дигитална камера с лещи Canon с 22x увеличение улавя всеки детайл в живи цветове, независимо дали се снима през деня или през нощта. Събитието може да бъде снимано от всеки един ъгъл, тъй като камерата се ротира на 360 градуса без загуба на стабилизация, качество или яркост и детайлност на изображението. Нашите репортери ще работят на борда на нюзкоптера, който разполага с два плоски монитора, специално осветление, микрокамера, FM-радио и live трансмитер. Заедно с това операторът, репортерът и пилотът имат отделни аудио панели, за да прослушват, приемат или предават информация, независимо един от друг. Аеродинамичните ротори осигуряват нисък шум в кабината.
Когато новината се случи, ние вече ще предаваме на живо.
С новинарския хеликоптер освен да се предава на живо от мястото на събитието, може и да се снимат спортни състезания, автомобилни и мото-кросове, филми, реклами, специални телевизионни програми и промоционални клипове. Хеколптерът може да извършва ad-hoc услуги на международни медии и филм-продукционни компании за снимане на определени събития.
И, разбира се, чартърни полети от всяка точка в България, както и специални услуги като бизнес пътувания, превоз на товари, сватби и други специални събития, туристически обиколки.

Google тества по-точни варианти за търсене в мрежата

Дневник - Компании&Финанси - VIII стр.
Google тества по-точни варианти за търсене в мрежата



Само през март тази година в САЩ са регистрирани 9.5 млрд. търсения в интернет, показват данните на анализаторите от Nielsen Online. 64% от тях са направени през Google, около 15% са минали през Yahoo! и малко над 10% са извършени през портала на Microsoft. Въпреки че е световен лидер в търсенето на информация в интернет, Google продължава да разработва нови услуги и приложения, които да правят тази услуга все по-полезна за потребителите. Последните две решения, излезли от недрата на изследователските центрове на компанията, се казват Google News Timeline и Similar Images. Двата експериментални продукта се появиха в онлайн пространството в началото на седмицата. Можете да ги намерите на сайта www.googlelabs.com. Това е онлайн пространството, в което изследователите и инженерите, работещи в Google, показват ранни версии на своите най-нови разработки. Част от тях се превръщат в реални приложения, добавяни към основния набор от услуги на компанията, докато друга немалка част от експерименталните продукти просто изчезват безследно, ако интересът към тях е нисък. „Идеята, която се
опитваме да осъществим с Google Labs и културата на иновация, e да съкратим разстоянието между всяка нова идея и момента, в който тя вече е в ръцете на потребителите и те дават обратна връзка“, разказва директорът на продуктовия мениджмънт в Google Р. Дж. Пи-тмън пред Би Би Си. Google News Timeline представлява услуга, чрез която може да се търси в цялата информация, налична при търсене в Google News - индексирани статии, сканирани списания, архиви на вестници и т.н. Различното е, че намерените резултати се подреждат в хронологичен ред. Потребителят може да избира дали да вижда развитието на дадена история ден по ден, седмица по седмица, месец по месец, година по година или дори десетилетие по десетилетие. Интерфейсът на приложението е лесен за възприемане - при търсене на екрана се появяват няколко колони, в които вертикално са подредени новините, цитатите, клиповете или каквото друго търсите по избраната от вас тема. Сред водещите инженери, участвали в разработката на Timeline, е един от създателите на Apple Macintosh - Анди Херцфелд. „Аз съм като дете пред магазин за сладки с всичката тази информация и е страхотно да я направим достъпна за нашите потребители“, разказва Херцфелд пред Би Би Си. Да имаш възможността да видиш културата на човешката раса, „лежаща“ на монитора пред теб е чудесно, добавя той.
Използването на Timeline има чисто практическа насоченост
а резултатът определено е различен от общото търсене в Google. Двете услуги дори не се препокриват. Те предлагат различен поглед върху информацията, която така или иначе съществува в мрежата. С Timeline можете да търсите само цитати на Обама за последната година например. Или пък да разгледате кориците на списание Popular Science за последния век. Вълнуващо е, че кликвайки на броя от март 46-а г., ще можете да го прочетете само след секунда -при това напълно безплатно. За момента софтуерът е в експериментална фаза и от него не се очакват печалби, ако обаче бъде интегриран в основния сайт на Google, вероятно ще бъде екипиран с рекламни послания. Все още не се знае дали евентуалното интегриране на Timeline в портфолиото от услуги на Google няма да засили напрежението между търсачката и медийните организации заради използването на новинарско съдържание в популярната услуга Google News (откъдето Timeline черпи информация). Според вестник New York Times това едва ли ще се случи, защото новата услуга не задълбава повече в съдържанието на медийните организации, а просто позволява нов и интересен начин за подреждане на съдържанието, индексирано от Google News или намиращо се в архивите на вестниците и списанията, за които Google вече има лиценз.
Вторият експериментален продукт на Google, който бе показан в началото на седмицата, се казва Similar Images Той работи като допълнение на услугата Image Search и позволява търсене на сходни илюстрации. Например, ако търсите снимка по ключова дума ягуар, на монитора пред вас ще се появят автомобилни модели с тази марка, както и снимки на едноименното животно. За да се съсредоточите само върху снимките на колите, които да приемем, че ви интересуват, трябва да кликнете върху линк под изображение, показващо модел на ягуар. След това на монитора ви ще се появят единствено снимки на коли от тази марка. Ако напишете България в полето за търсене и изберете снимка на храм-паметник „Св. Александър Невски“, секунда по-късно ще виждате само други изображения на катедралата, но не и пейзажи от Родопите, снимки от морски курорти и т.н. Търсенето на изображения е труден проблем, защото е визуален и принципно е трудно да се опише картина с думи, казва Радика Малпани от Google. И наистина сходните изображения, които показва Similar Images, не-винаги имат нещо общо помежду си, но да не забравяме, че това е все още експериментална версия на програмата.

Пускат сайт за добри вести

Телеграф - 10 стр.
Пускат сайт за добри вести



Скоро ще стартира портал само с добри новини, съобщиха създателите му от news.bg. Позитивността ще блика на http://goodnews.bg. Това, което го отличава от останалите портали е тоталната цензура върху негативни, свързани с насилие новини, посочват организаторите. На страницата е добавена и опция за публикуване на добри новини от страна на читателите. Ще тече и месечна класация с награда за най-добрата публикация. Логото на портала е бяла лястовичка.

Microsoft представи българската версия на Internet Explorer 8

Класа - 7 стр.
Microsoft представи българската версия на Internet Explorer 8



С Internet Explorer 8 компанията предлага за първи път иновации, разработени специално за българските потребители. За българските потребители е интересно и наличието на акселератори и уебслайсове за услуги, предоставяни от родни уебсайтове от групата на "Нетинфо", "Булинфо" (lmot.bg, Mobilen.bg и Zaplata.bg), BGmaps.com и SA Dictionary. C тях потребителите с минимален брой кликове ще стигат до информацията и услугите, които ги интересуват. IE8 е един от най-бързите браузъри.

четвъртък, 23 април 2009 г.

Има ли почва авторското право у нас?

Инвестор - България
Има ли почва авторското право у нас?



Сумата, която дължат всички организатори на големи концерти у нас за авторски права на композиторите, е в размер на 5% от приходите от продажба на билети. Въпреки това голяма част от организаторите не я плащат. Това заявиха на пресконференция днес от сдружението Музикаутор, което се занимава със събирането на сумите, отредени за авторски права на български композитори и автори, както и на чуждестранни такива за използване на техни произведения у нас. Музикаутор представлява над 2000 български творци, както и автори от близо 100 страни в света по силата на двустранни договори с 58 чуждестранни авторски дружества.
Сред ползвателите, неизплатили съответните суми за авторски права, попада НДСВ, която не е платила дължимите отчисления за концертите отпреди 5 години. Срещу партията се води дело, което е спечелено от Музикаутор на първа инстанция, но от НДСВ са обжалвали.
"Този, който създава закона, не иска да го спазва", коментира композиторът Ценко Минкин, председател на управителния съвет на Музикаутор.
През последната година обаче все повече ползватели се издължават, заяви Ценко Минкин. Той посочи, че сред тези ползватели са големите телевизии като БНТ и BTV, както и по-големите радиа. Срещу неизрядните ползватели от различни категории, сред които и кабелни телевизии, са образувани съдебни дела, като делото срещу „7 дни“ вече е спечелено от Музикаутор.
От трите най-големи промоутърски фирми в България - София Мюзик Ентерпрайзес (СМЕ), Жокер Медия и Болкан Ентертейнмент Компани, занимаващи се с организацията на концерти, единствено София Мюзик Ентерпрайзес има изрядни отношения със сдружението. Музикаутор има договор и с Болкан Ентертейнмент Компани, но от компанията изостават с плащанията и все още не са изплатили дължимите отчисления от концертите на гиганти като Metallica и KISS. Преподписан е договорът с Жокер Медия, но и там плащанията вървят бавно и трудно и все още не са заплатени авторските права за организираните от тях концерти на Лени Кравиц, Seal, Брайън Адамс, Дзукеро и Робин Гиб от "Би джийс".
"Концертът на Робин Гиб беше много успешен. Гиб е председател на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC), на която и Музикаутор е член, но дори той не е получил пари за авторски права", отбеляза вокалистът на легендарната група Щурците - Кирил Маричков, който е и заместник-председател на управителния съвет на Музикаутор.
Маричков уточни, че заплащането на авторските права на всички песни, изпълнявани по време на един концерт, е задължително и е отговорност на организаторите на проявата, а не на изпълнителите.
Първата стъпка, която предприема Музикаутор като част от масовата кампания срещу некоректните ползватели на авторски права в България, е даването под съд на ”ТВ Медиа 1” ЕООД - фирмата-организатор на последните два концерта на Лили Иванова, проведени през ноември 2008 г. По неофициални данни на сдружението постъпленията от продажбата на билети за двата концерта надхвърлят 450 хил. лв. ”ТВ Медиа 1” ЕООД не е направила нужните отчисления за авторски права за композиторите, авторите на текстовете и аранжимента на песните, които е изпяла примата по време на тези концерти. "По този начин творците са ощетени общо с над 22 хил. лв., което е 10 пъти по-малка сума от хонорара на Лили Иванова. Митко Щерев дори й е забранил писмено да пее негови песни по концерти, тъй като не му се изплащат авторските права", коментира Маричков.
По данни на Музикаутор организаторите на концертите на Веселин Маринов и Георги Христов също попадат сред тези, които не зачитат авторското право. Сред коректно проведените концерти пък са тези на дует Ритон, Камелия Тодорова, Митко Щерев, Ваня Костова и Щурците.
Освен с некоректните организатори на концерти, Музикаутор продължава да води битка и с търговските обекти, които не спазват задълженията си по закон. До сега не са били завеждани дела срещу тях, защото събирането на доказателства става много трудно.
"Тарифите са минимално минимални - в пъти по-ниски от европейските стандарти. Твърдя, че става дума за суми от порядъка на 1-2 лв. на ден за заведения с над 100 места", заяви Васил Гюров - един от създателите на група Ревю и заместник-председател в управителния съвет на Музикаутор. Той уточни, че целта е да се научат хората, че трябва да плащат.
Благодарение на сериозните мерки, взети от Министерство на културата, все повече търговски обекти сами се свързват със сдружението, за да подпишат нужните договори. "Около 50% от обектите, на които са пратени нотариални покани, са подписали впоследствие договори с Музикаутор", каза Гюров и добави, че, ако за 15 години сдружението е завело 10 дела, то сега то смята да организира по 10 дела годишно, като "концертните заведения ще бъдат съдени до дупка". От сдружението посочиха, че на "Дон Мерудия" ЕООД, собственик на веригата заведения "Дон Домат", е изпратена призовка и скоро срещу него ще бъде заведено дело.
Заведения като Ялта, Ескейп, Бекстейдж, Суингин Хол, Jimmy’s, Биг епъл, в които често гастролират български и чужди изпълнители, все още нямат подписан договор с Музикаутор.
Сред коректните търговски обекти, които редовно правят отчисления за авторски права според тарифите на Музикаутор, са Black Label, Червило, KFC, хотелите Arena di Serdica, Кристал Палас, Хилтън, Шератон и други.
Гюров коментира още, че организацията няма проблеми с чуждите вериги, които отварят врати у нас, защото те зачитат интелектуалното право.
"Ако ние искаме да сме част от голямото европейско семейство, трябва да се научим да зачитаме интелектуалната собственост", заключи Ценко Минкин.

Най-добрите корпоративни завръщания в US бизнеса

Класа - 24 стр.
Най-добрите корпоративни завръщания в US бизнеса



Кои са най-добрите корпоративни завръща-ния 5 американския бизнес? Някои от най-големите компании 6 САШ 6 момента преминават през тежки времена и са заплашени от банкрут. Винаги обаче има възможност за завръщане. AOL Money & Finance, цитирани от PR Kernel, дават за пример десетте най-добри корпоративни завръща-ния в американския бизнес. В края на телевизионния сезон 2003-2004 година ABC изпада до номер четири в рейтинг класациите. През 1999 г. медията не можеше да удържи на конкуренцията на CBS, която пусна Survivor. От ABC обаче бързо отговарят с играта "Кой иска да стане милионер?", но я излъчват четири пъти в седмицата и тя бързо омръзва на зрителите. Всичко се променя, когато Стивън Макферсън става СЕО. Само два сериала - "Отчаяни съпруги" и "Изгубени", са достатъчни, за да вдигнат рейтинга на ABC. Първият сериал постига рекорд - дебютира пред 21,6 млн. зрители.
През 1986 година в едно американско тв шоу се казват мнения, че заради производствен дефект Audi 5000 понякога ускорява, вместо да намаля и това е станало причина за няколко фатални пътни инцидента. Разследване показва, че инцидентите се дължат на шофьорски грешки, но "градската легенда" пречи на компанията в продължение на десетилетие. В началото на 90-те години автокъщите на Audi продават най-много по една кола на седмица. Компанията се завръща с представянето на модела А4 пет години по-късно. През 2008 година Audi продава 1 003 000 возила в света, с което за пръв път минава седемцфрени продажби. През 1999 година марката е загубила чара си. Всичко обаче се променя благодарение на промяна В рекламната кампания. Явно късите, ясни слогани вършат най-добра работа. Ето три красноречиви примера: Apple - "Мисли различно", Nike -"Просто го направи" и Johnie Walker "Продължавай да вървиш!". След стартиране на кампанията Keep walking обемът на продажбите в света скача с почти 50%, а приходите с 94%, до 4,56 млрд. долара годишно. Target не се опитва да се конкурира с Wal-Mart. Вместо това компанията успя успешно да се установи като търговец на дребно на по-високо ниво. Тя предлага малко по-високи цени, но за по-качествени стоки, благодарение на което привлича по-млади и по-богати клиенти. Една от най-големите разлики между двата гиганта е бельото - в Target се продават луксозната марка Victoria's Secret например. Някои предлагат Стив Джобс за СЕО на General Motors - той вече вдигна на крака една компания. В годините между 1985 година, когато напусна Apple, и 1996 г., когато се завърна, компанията, загуби значителен пазарен дял. Джобс бързо Всички познават мъжа от рекламите на Marlboro. Знаете ли, че преди време на негово място е имало жена? Когато марката се появява за пръв път на пазара през 20-те години, тя таргетира дамите и има пазарен дял от една четвърт процент. Компанията намира правилния път, когато сменя таргет групата си и вкарва идеята за суровия каубой и независимостта. Компанията е на повече от 100 години. В началото на 90-те Aberc-rombie & Fitch е почти забравена. Това се променя, когато Майкъл Джефрис става СЕО. Той сменя дизайна на дрехите към по-секси стил. До 2006 година Dunkin Donuts e само поредният магазин за понички. През 2006 година обаче новият собственик сменя основно имиджа и слага синята якичка на служителите. Най-големият конкурент на компанията в момента е Starbucks. Dunkin' обаче няма високите претенции на веригата за кафе, която си гради имидж на място, където ходят бизнесмени и пият капучино, докато се взират в лап-топа си. Dunkin' са по-ориентирани към редовия американец, който влиза, купува си поничка и кафе и излиза обратно към офиса си. След като през 1985 година компанията вдъхна нов живот на пазара на видео игри и бе на гребена на вълната в продължение на пет години, тя започна да губи клиенти, които се насочваха към PlayStation. Завръщането стана през 2006 г. с представянето на Wii конзолата, която бе сензация не само за компанията, но и за цялата индустрия. Емблематичната поло блуза с бродирано алигаторче се появява през 1933 г., след като тенисистът Рене Лакост сключва сделка с мениджъра си - за всеки спечелен мач ще получава по един нов куфар от алигаторска кожа. Скоро започват да бродират алигаторче на всичките му екипи и оттам се ражда идеята за дизайнерска марка. Компанията процъфтява 40 години, след което започва да губи пазарен дял от Ralph Lauren u Ab-ercrombie and Fitch. Докато се появява Кристиян Лемер, който вдъхва нов живот и имидж на колекцията. В рамките на 5 г. продажбите се удвояват и през 2005 година са продадени почти 50 млн. продукта в 100 държави. Сред промените, които извършва Лемер, са привличането на млади тенис звезди, като Анди Ро-дик, за лица, както и създаване на хайклас имидж - марката не се предлага в универсални магазини като JC Penny u Macy's.

Гафотворецът Саркози

Дневник - 9 стр.
Гафотворецът Саркози

Деница КАМЕНОВА

Поредното изказване на френския президент му навлече международен гняв
Последното нещо, което може да се каже за френския президент, е, че е скучен, шаблонен и поведението му се подчинява на общоприетите норми. Известният с непринуденото си поведение Никола Саркози неведнъж е разчупвал протокола, както и неведнъж е отивал по-далеч, като е правел откровени гафове (виж карето). И макар някои от тях да развеселяват, а други да се подминават снизходително, последният нямаше как да остане незабележим. И въпреки че беше деликатно подминат от пряко засегнатите, според анализатори те трудно ще му простят изказванията.
Причината е, че този път Саркози си позволи
да обиди някои от най-важните си международни партньори
Скандалът се разрази, след като френският „Либерасион“ излезе с разкрития за коментарите, които е правил след срещата на Г-20 в Лондон. Това станало на специален обяд, на който Саркози събрал станалата известна като групата Г-24, в която участват 12 сенатори и 12 депутати от различни френски политически партии, за да мислят за изход от финансовата криза, и решил да разкаже своите впечатления от наскоро приключилата среща. От изказванията му станало ясно, че той съвсем няма ласкаво мнение за някои от най-близките си международни съюзници като американския президент Барак Обама, германския канцлер Ангела Меркел и испанския премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро. Така например според френския държавен глава Обама е неопитен, Сапатеро - глупав, а Меркел послушно следвала идеите на Саркози, защото нямала друг избор. Очевидно в случая лоша шега на президента е изиграл фактът, че той се е предоверил на участващите в срещата, че ще запазят конфиденциалността на разговора. Още след края на работния обяд обаче част от представителите на социалистите разказали надълго и нашироко за неговите коментари на левия „Либерасион“, който съответно веднага излезе с доста критична статия за Саркози, която беше подхваната и от другите медии. От разказа на участвалите в обяда става ясно, че Саркози казал по адрес на Обама, че е „мек по душа, много интелигентен и харизматичен, но е избран преди едва два месеца и не е водил заседание на министерски съвет никога в живота си. По голям брой въпроси той няма позиция... и невинаги е на нивото да взима решения и да бъде ефективен“. Меркел от своя страна, „когато си даде сметка за състоянието на нейните банки и автомобилна индустрия, нямаше друг изход, освен да подкрепи моята позиция“, похвалил се Саркози. Най-неласкаво обаче той е прозвучал за Сапатеро. Като подхванал коментара на един от участниците, че за Сапатеро могат да са кажат много неща, Саркози отбелязал: „Той май не е много интелигентен.“ Единственият човек, за когото Саркози се изказал ласкаво, бил италианският премиер Силвио Берлускони. „В моята политическа кариера често съм побеждавал хора, за които се е казвало, че са по-интелигентни и са по-образовани от мен“, споделил Саркози. И допълнил: “Важното в една демокрация е да бъдеш преизбран
Погледнете Берлускони, той беше преизбиран три пъти.“
Елисейският дворец веднага отрече твърденията в статията на „Либерасион“, а други участници на обяда коментираха, че изказванията му са извадени от контекста и нямат лоша умисъл. Стигна се дори дотам, че основният конкурент на Саркози на президентските избори - социалистката Сеголен Роаял, се извини на Сапатеро и дори заяви, че когато четяла в чуждестранната преса за изявите на Саркози, се срамувала, че е французойка. И макар че пряко засегнатите предпочетоха да запазят мълчание, световната преса бе доста остра в реакциите си. Испанските медии единодушно отбелязаха, че подобни коментари не са най-добрият начин да подготвяш държавна визита, визирайки предстоящото посещение на Саркози в Мадрид в края на месеца. А АВС отсече: с изказването си Саркози „потвърди, че неговият комплекс за превъзходство няма край“. Традиционно критичната британска преса също не остана назад, като „Таймс“ дори определи френския президент като „досадна малка принцеса“
„Айриш таймс“ от своя страна заключи, че президентът за пореден път „доказал, че е най-лошият си враг, като се прострелял собственоръчно в крака“. Каквито и да са коментарите за френския президент обаче и колкото и да са безпощадни критиките за поредния му гаф и предупрежденията, че той ще се отрази доста сериозно на международните му позиции, едно е ясно - харизматичният и скандален Саркози отново успя, макар и неволно, да постигне това, което може би най-много обича - да прикове вниманието върху себе си.
***
Златните хитове
Гафовете на Никола Саркози привличат вниманието не само на журналистите. В различни сайтове могат да бъдат намерени множество класации от рода на „Топ 10 на гафовете на Саркози“, а в много блогове и форуми се обсъждат теми от рода на: „Помощ! Успявате ли да следите всичките му гафове.“ И макар че всеки предлага своето виждане, някои от темпераментните прояви на Саркози се цитират навсякъде:
„измет“ - така Саркози още като министър определи разбунтувалите се младежи от бедните парижки предградия през 2005 г. Тогава изказването му предизвика сериозни скандали в страната - „чупи се, нещастно к… “ - до ден днешен всички медии дават за пример изпуснатата на публично място реплика по адрес на обидил го протестиращ
• „Журналистите са кръгла нула. Трябва да ги заплюеш в лицето, да ги стъпчеш и смачкаш. Те са по-лоши от бандити. Бандитите поне имат малко морал“ - според френските медии такъв е бил коментарът на Саркози по техен адрес, когато пуснали материали, подозиращи известен и близък до първата двойка банкер в пране на наркопари
• прекратеното интервю за CBS - в разгара на слуховете за предстоящ развод между Саркози и предишната му съпруга Сесилия той дава интервю за американския телевизионен канал CBS. Когато журналистката обаче му задава въпрос за съпругата му, Саркози рязко става, заявява, че дори и да има да каже нещо за Сесилия, няма да го каже на нея, сваля си микрофона, благодари й и напуска стаята пред снимащите го телевизионни камери. Клипчето веднага стана едно от най-гледаните в Youtube.
• шумното му ухажване с Карла Бруни - според анализатори обаче най-сериозният му гаф е силно медиатизираното ухажване на бившия модел и настояща негова съпруга Карла Бруни. Малко след развода на Саркози със Сесилия той заведе Карла в Йордания, а след това в Египет, като всяка тяхна стъпка беше съпътствана от журналисти и фоторепортери. Шумната ПР кампания обаче според много анализатори изигра лоша шега на президента, тъй като французите се преситиха от неговите изяви и именно оттогава започна да се отбелязва и спад в общественото доверие, на което до този момент той неминуемо се радваше.
***
Текст под снимка
Саркози се превърна в любимец на фоторепортерите с непринуденото си поведение

Босът на „Ню Имидж" си иска от държавата 1,6 млн. от депозит

24 Часа - 23 стр.
Босът на „Ню Имидж" си иска от държавата 1,6 млн. от депозит



Идеята "Ню Бояна филм" да се превърне в европейски Холивуд бе развита от собственика на компанията Ави Лернер при среща с министъра на икономиката Петър Димитров в края на февруари.
Тогава Лернер заяви намерение въпреки финансовата криза да се увеличат инвестициите в българската филмова индустрия. Но постави и изискването на правителствено ниво да се обмислят и въведат финансови стимули за чуждестранните филмови продукции, по подобие на тези, които успешно функционират в Унгария, Белгия, Германия, Канада, САЩ, Австралия, Нова Зеландия и др. Основната цел на един от най-влиятелните продуценти в момента е да си върне 1,6 млн. евро, които е внесъл под формата на депозит при закупува-
нето на "Бояна филм".
62-годишният продуцентски ас предупреди още, че малко по-ниските цени в България вече не са достатъчни и много значими продукции ще предпочитат други страни. Например в Унгария държавата връща най-малко 20% от направените на нейна територия разходи за чуждестранни филми. Така от филмовата индустрия България би могла да генерира сериозни многомилионни приходи на своя територия.
Изключително неприятни проблеми за чуждестранните филмови продукции създава и огромното забавяне на връщането на ДДС върху разходите им в България.
Няколко големи филма по тази причина предпочетоха Румъния и Чехословакия.

GSM АРОМАТЕРАПИЯ

Монитор - 26 стр.
GSM АРОМАТЕРАПИЯ



Звучи пълна измишльотина, но съвсем скоро ароматерапията може да бъде напълно обикновена функция, добавена към всеки телефон. В последния патент, за който Samsung са подали документи, става дума точно за такова устройство. Телефонът разполага с ароматизираща лента, вградена в плъзгащия механизъм на слайдера, или в пантите на сгъваемите телефони, която отделя аромат при отваряне. Засега не е ясно дали потребителите ще могат сами да сменят ароматите и колко дълго ще издържат самите ленти.

Пуснаха МР3 плеър за ембриони

Монитор - 26 стр.
Пуснаха МР3 плеър за ембриони



Майките ще могат да пускат любимите си парчета на своите деца още преди да са се родили. Това става възможно благодарение на първия MP3 плеър за бебета още докато са в утробата. Устройството, наречено BLABY, има колан с прикрепен към него дигитален плеър, който се увива около кръста и корема на бременната жена. Мелодиите достигат до плода благодарение на трите вградени вибриращи колонки. Те пренасят вибрациите от записаната музика или глас, като същевременно коланът извършва своеобразен масаж на майката.
Идеята на плеъра BLABY почива върху теорията за "ефекта на Моцарт". Според нея детето ще бъде по-интелигентно, ако по време на бременността майката слуша класическа музика. Плеърът дава възможност на бъдещите майки да изпробват дали наистина музиката е катализатор за умственото развитие на децата и да установят отношения с рожбата си още докато тя е в утробата.

сряда, 22 април 2009 г.

А защо не рушвет по интернет?

Труд - 10 стр.
А защо не рушвет по интернет?



Блогърът Никола предлага в сайта си www. nicodile.eu на шега нов начин за процъфтяване и регулация на корупцията:
Омръзнало ви е да се чудите колко да „бутнете" в общината за разрешение за строеж? Новите бизнес начинания се бавят, защото не знаете кому да дадете рушвет за лиценз? Искате да минете по „Цариградско" с 200 км/ч, без ченгета да ви спират с въпроса „Какво ще правим сега?"... Решението е просто: e-podkup - нов IT пар-тиотичен бизнес проект!
E-podkup е интегрирана система за парични трансфери от бизнеса и гражданите към държавните служители и от бизнеса към самия бизнес. Лесен за ползване, e-podkup позволява да пратите „благодарности" на полицаи, общински служители, митничари или прокурори бързо и при абсолютна сигурност срещу минимална комисиона от 1% от стойността на подкупи до 10 000 лв. и 0,8% за суми над 10 000 лв.... E-podkup изпълнява и важна социална задача: регулира корупционния пазар... e-podkup създава конкуренция между корумпираните, сваля цените на подкупите, спестява време и нерви... Все по-голяма част от живота ни е в интернет. Целта на e-podkup е до 2011 да държи над 50% от корупционния пазар в България... E-podkup е национално отговорен бизнес. Подкулвайте електронно!