събота, 4 април 2009 г.

Писателите ни най-търсени за четене вкъщи

24 Часа - 2 стр.
Писателите ни най-търсени за четене вкъщи

Мила ВАЧЕВА

Покрай кампанията " Голямото четене", която наскоро приключи с избора на "Под игото" за любим роман на българите, рязко се повиши интересът към книгите, отчитат всички библиотекари. Естествено в момента най-много хора искат да видят защо точно тези 12 заглавия са станали фаворити. За "Майстора и Маргарита", "Сто години самота", " Малкият
принц", "Време разделно", "Осъдени души", "Тютюн", "На изток от рая", "Галактическият стопаджия" и т.н. се правят списъци от чакащи да ги прочетат.
А иначе всекидневието на всяка една библиотека в столицата и страната е доминирано от задължителните книги, изучавани в училище. Томчетата на Вазов, Ботев, Смирненски, Вапцаров се предават
от ръка на ръка. Столичната библиотека - най-голямата обществено достъпна, има два филиала и детски отдел. Общо отчита над 500 посещения на ден.
Разрешено е да се вземат максимум 4 книги (някъде 5)
за срок от 20 дни. За закъснение над 1 месец се плаща глоба от 1 лев. 300 хиляди книги годишно отиват в домовете на абонатите, които подновяват картите си всяка година срещу символична сума под 10 лв. При записването си плащат депозит от 5 лв., който после, ако се откажат от услугите на библиотеката, им се връща. "Забелязва се все по-голям интерес към книгите от български автори и главно към тези, посветени на нашата история, казва Спаска Тарандова от Столичнтаа библиотека. - Много се търсят "По особено жесток начин" на Свобода Бъчварова, книгите на Людмила Филипова "Мастиленият лабиринт", "Стъклени съдби" и "Червено злато", романите на Георги Господинов, Михаил Вешим, Алек Попов, Теодора Димова, Илия Троянов, Захари Карабашлиев, Георги Стоев, "Български хроники" на Стефан Цанев. От нашумелите бестселъри най-голямо е желанието да се прочетат най-но-
вите книги на Орхан Памук, Джон Гришъм, Балдачи, Харуки Муриками, Халед Хосейни, Джефри Дивър, Джоан Харис, Софи Кинсела, Кандис Бушнел - авторката на "Сексът и градът". Добре вървят класическите четива на Чехов, Джейн Остин и сестрите Бронте. Рускините - майсторки на криминалния трилър, като Маринина, Устинова, Даря Донцова, също са популярни сред нашите читатели. Децата се редят на опашка за "Хари Потър", а сега за нашумелите "Здрач" и "Новолуние ".
Шестдесет процента от нашите абонати са жени, а те четат всичко - особено популярна психология, мемоари и т.н. Сега най-върви книгата за Невена Коканова от Георги Тошев. Вече питат и за биографията на Лили Иванова. Хитовите заглавия обаче търсете 2 месеца след появата им на пазара - едва в този срок библиотеката успява да ги купи -набавят се по 8 бройки. А учебниците са по 6 бройки. Фондът ни е 1 млн. книги." " Около 100-годишнината на Никола Вапцаров има засилен интерес към неговото творчество, отчита директорката на Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" проф. Боряна Христова. Тя се похвали, че на ден има по 320-380 влизания в сайта на библиотеката, за да се ползват каталози и справочният фонд.
В дигиталната ни библиотека има 27 хил. файла.
***
За кои правят списъци
Практика в библиотеките е да се правят списъци с желаещи да прочетат нашумял автор или заглавие. Напоследък най-дълги са "листите" за биографията на Пили Иванова от Исак Гозес и за интерсния албум с историята на живота на Невена Коканова, дело на Георги Тошев. Не спада интересът към Дан Браун, Хари Потър, тийнейджърските романи "Здрач" и "Новолуние", както и към мафиотските истории от първо лице като тази на магистрата Алфонсо Сабела.
преден план излизат книгите, които се четат за разтоварване - с криминална или любовна интрига. Бум предизвикаха например книгипородили противоречиви мнения и тълкувания. Голям интерес беше към книгите на Дан Браун - "Шестото клеймо", "Шифърът на Леонардо" и др. Книгите на Мулдашев, Ноам Чомски, Гор Видал, мемоарите на Чърчил, М. Тачър, книгите на Кисинджър, Бжежински също много се търсят, но читателите като цяло намаляват, отчита Мария Дзивева от една от най-големите читалищни библиотеки "Н. Хайтов", чийто фонд е 33 хил. тома.
Източна философия и съвременни български автори
като Стефан Цанев с трите тома "Български хроники", Людмила Филипова със "Стъклени съдби" и Илия Траянов - "Събирачът на светове" и "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", четат старозагорци. Това каза Снежана Маринова, директор на библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора. Според нея голямо влияние върху читателския вкус оказва рекламата на книги в медиите. Старозагорци се интересували още от "Дванайсет мита в българската история" на Божидар Димитров, 4-те тома "Бивалици" на Вера Мутафчиева, исторически книги за произхода на българите на Петър Добрев, "Светове" и "Разрухата" на Владимир Зарев. За някои от тези книги имало дори списък с чакащи реда си. За свободното време се предпочитали любовните романи на Исабел Алиенде "Къщата на духовете" и книгите на Анна Гавалда "Обичах я" и "Заедно".
В Бургас също са усетили, че "Голямото четене" влияе на техните абонати -читателите се интересували предимно от номинираните книги.
През последните години художествената литература направи крачка назад в предпочитанията на читателите, обясни Елена Мангушева, служител в регионалната библиотека в Благоевград.
Преди време интересът към романите е бил по-голям. Сега обаче той е изместен от интернет, допълва тя. Напоследък се заема научна и специализирана литература най-вече от студентите. Енциклопедии, справочници и стари вестници - това са любимите четива на възрастните варненци, които имат традицие да се образоват в читалните на библиотеките в града. "Пенсионерите не губят интерес към самообразоването си за разлика от голяма част от младите. Те са най-заклетите читатели на енциклопедичния тип издания и са в постоянна кампания по загряване за" Стани богат"", разказа служителка от заемната на читалищна библиотека. Не забравяйте да подкрепите четенето, като гласувате за любим литературен герой на сайта www.lubimgeroi.net.

Google във вероятни преговори за придобиване на Twitter

Инвестор - Свят
Google във вероятни преговори за придобиване на Twitter



Google вероятно е в късен етап на прегoвoри за придобиване на сайтa за микроблогове Twitter, пише журналистът Майкъл Арингтън от TechCrunch, позовавайки се на информация от двама души, които твърдят, че са запознати с преговорите.
Според статията на Арингтън Google ще плати с кеш или с акции или с комбинация от двете.
Според експерти от индустрията Арингтън има смесена слава по отношение правдивостта на новините му, но бил първият отразил слуховете, че Google ще купи YouTube в края на 2006 г.
Говорител на Google е заявил пред репортер на Ройтерс, че компанията няма да коментира слухове или спекулации. От Twitter не са били намерени за коментар.
Преди няколко месеца Twitter отклони оферта за придобиване за 500 млн. евро под формата на акции от социалната мрежа Facebook. Според съобщението на компанията главната причина, поради която офертата е пропаднала, е високата цена
Базираната в Сан Франциско, Калифорния, Twitter се радва на все по-голяма популярност от създаването си преди три години, въпреки че компанията все още не е била на печалба.
През март съоснователят на сайта за микроблогове Биз Стоун заяви, че компанията е ентусиазирана да си партнира с други компании, в това число Google, но не обмисля сливане или придобиване.

Един виртуален коктейл, моля

Капитал - 43 стр.
Един виртуален коктейл, моля



Знаете, че Facebook е най-големият сайт за социални контакти в света. Всеки ден неговите над 175 млн. регистрирани членове прекарват средно по 17 минути на сайта. Въпреки популярността си Facebook работи на загуба. Рекламата не е особено ефективна, тъй като хората избягват досадните банери, когато общуват със своите "приятели". В това време разходите растат до небето, тъй като поддръжката на Facebook излиза скъпо. Месечно потребителите качват на сайта 850 млн. снимки и 7 млн. видеоклипа. Това струва $20 млн. на компанията, информира TechCrunch.
За да завърши на плюс, Facebook залага на своя имидж пред инвеститорите. А те от своя страна щедро наливат пари - $400 млн. само от създаването на сайта преди пет години. Сега компанията отново издирва капитал. Търсената сума е $100 млн., съобщава VentureBeat. С парите сайтът ще купи около 50 хил. сървъра, които да поемат притока на нови потребители. Очевидно трябва още, тъй като преди дни финансовият директор Гидеон Ю напусна Facebook. Дори се появи прогноза, че компанията може да излезе много скоро на борсата.
Има ли дъно
Въпреки очевидно добрите резултати в привличането на потребители Facebook все още няма ясен бизнес модел. MySpace например, социална мрежа №2 в света, е по-печеливша. Нейният успех се крепи на богатото музикално и видеосъдържание с уредени авторски права, качено на сайта.
hi5, третият най-популярен глобален сайт за социални контакти, също има финансови проблеми. Не на шега ден преди 1 април компанията съкрати около 50 души, или половината от своите служители. Преди няколко месеца hi5 уволни около 15% от целия персонал. Все пак не всеки сайт е Facebook, за да привлича инвестиции, когато пожелае.
Докато Facebook и hi5 трупат проблеми, от изток изгрява надежда, че в тези сайтове има огромен бизнес. Tencent, китайска група от услуги за онлайн комуникация, обяви, че приходите й за 2008 г. надминават $1 млрд. За сравнение - eMarketer посочва, че постъпленията на Facebook за същия период са $256 млн.
Кой купува пиксели
Tencent е публична компания, чиято дейност се върти около интернет портал. Той събира на едно място социална мрежа, чат програма и онлайн игри. Сайтът за социални контакти Qzone има над 150 млн. потребители и е абсолютният лидер на китайския пазар. Както и във Facebook хората могат да правят запознанства, да качват снимки и да блогват.
Фокусът на Tencent е върху продажбите на виртуални стоки. Така например китайците купуват с истински пари виртуалната валута на Tencent, наречена Q-монети. Чрез тях те плащат малки суми за предмети, като аватари например (снимки, с които да се показват пред своите онлайн приятели). Освен това те могат да купят аксесоари, с които да допълнят своя аватар и да променят вида му в мрежата от услуги на Tencent. Това включва бижута, дрехи и козметика. Компанията с години предлага истински дебитни карти с Q-монети. Те са толкова популярни, че дори китайските власти са пожелали да регулират размяната на официалния юан и виртуалната валута. Facebook също продава виртуални стоки, но за миналата година сайтът е привлякъл едва около $45 млн., показват неофициални данни. Какво кара хората да купуват несъществуващи неща? Две причини, пише Джереми Лю в статия за "Уолстрийт джърнъл". Покупката дава повече възможности. Ако много искам да победя в бойна игра във Facebook, ще си купя силно оръжие. Освен това виртуалните продукти затвърждават връзките между хората. Ако моя приятелка има рожден ден и получи десетки поздравления във Facebook, може би искам нещо специално, за да се отлича от останалите. За целта мога да й подаря виртуални балони или морска звезда. По същата логика, за да разгранича вида си от милионите потребители на виртуалния свят или социалната мрежа, ще трябва да отделя дребна сума. Мога да си купя неща, които ме асоциират с известни марки и знаменитости. Например доберманите на Снуп Дог или тениска на бразилския национален отбор по футбол.
И след като този модел очевидно работи, интересът към него се засилва. Най-новият играч на пазара за виртуални блага е Apple. Компанията на Стив Джобс създаде платформа за продажба на виртуални предмети. Тя ще се появи през лятото за iPhone. Така, докато играете на смартфона, ще може да купите оръжие за масово унищожение за 99 цента, с което по-лесно да преминете в следващото ниво.
Пазарът на виртуални стоки очевидно не е някаква китайска особеност, която може да съществува само в сърцето на Азия. Поредният успех е базиран във Финландия. Местният виртуален свят Habbo се издържа почти изцяло от своята онлайн валута. През миналата година тя е докарала на сайта $74 млн.

Искаш музика онлайн? Време е да си платиш.

Капитал - 44 стр.
Искаш музика онлайн? Време е да си платиш.



Чували ли сте за Pandora.com? Ако напишете това име в браузъра си в момента, ще получите съобщение, че услугата е ограничена само за потребители от САЩ и Великобритания. Неприятно, защото това беше първият сайт, който предложи стрийминг (излъчване в интернет) на музика заедно с алгоритъм, който проучва вашите музикални предпочитания и зарежда именно парчетата, които искате да чуете. Причината Pandora да ограничи своето "излъчване" до границите на САЩ и Великобритания през месец май 2007 г. бяха ниските рекламни приходи и проблеми с музикалните лицензи за държавите извън горепосочените две. Почти по същото време сайтът, както и стотици други интернет радиа, базирани в САЩ, получиха втори удар - Copyright Royalty Board (CRB) - комисията, която събира таксите за авторски права на щатска територия, увеличи драстично размера на лицензните такси.
Въпросът, който тогава изникна пред компаниите, които залагат на безплатен достъп до техните онлайн радиа, е: Какво се случва оттук нататък
Преди малко повече от седмица ръководството на Last.fm - едно от най-популярните интернет радиа в мрежата, където човек може да слуша безплатно музика, да разглежда информация за изпълнители, предстоящи събития и междувременно да контактува с хора от цял свят, потвърди, че има сериозен проблем в съществуващия бизнес модел. Това стана ясно покрай идеята да се въведе потребителска такса от 3 евро месечно за всички меломани, живеещи извън САЩ, Великобритания и Германия. Жителите на тези три държави остават "облагодетелствани", защото там CBS Interactive, компанията собственик на Last.fm, печели достатъчно от реклами на тяхна територия. Всъщност и в момента за част от опциите в сайта като скриване на рекламите, възможност за следене на това кой е гледал профила ви и други, се плаща 2.50 евро месечно. Стриймването обаче е безплатно.
Едва седмица след обявяването на първоначалните намерения стана ясно, че вследствие на множеството писма и силната обратна връзка от потребители преминаването към платено ползване се отменя. Засега. В поста на Ричард Джоунс от Last.fm се казва: "Ние просто не можем да бъдем във всяка страна, в която се използват нашите услуги, и да продаваме достатъчно реклама, за да ги поддържаме." "Интернет е глобален, географските ограничения изглеждат нечестни, но това е реалността, пред която сме изправени всеки ден, когато уреждаме нашите музикални лицензи", добавя Джоунс.
Временно решение
В момента бизнес моделът на интернет радиата е базиран изключително на приходи от реклами, с които се поддържат сървърите, покриват се заплатите на персонала и се плащат лицензните такси. Този начин на функциониране обаче започва да се пропуква. В средата на март проектът SpiralFrog спря едва година и половина след създаването му. Този сайт позволяваше не само слушането на легална музика, но и нейното сваляне. Той разчиташе само на рекламни приходи и... в крайна сметка сега е в небитието. Представители на бранша, чиято съдба може да се окаже идентична, побързаха да се разграничат от случващото се. "Концепцията беше добра, но управлението - слабо", заключва Робин Кент, бивш изпълнителен директор на SpiralFrog и настоящ съветник в конкурентния проект Qtrax. Самите Qtrax също разчитат изцяло на рекламодатели. Концепцията им е за предоставяне на музикално съдържание през p2p мрежа. Уловката е, че то може да се слуша само през плеъра на компанията и не може да се съхранява на потребителския компютър.
Истината е, че безплатните интернет радиа, които искат да печелят от реклама, са на пазара малко повече от две години (с някои изключения), но все още не могат да излязат на плюс. Според писмо, изпратено от адвоката на SpiralFrog до инвеститорите, компанията дължи 34 млн. долара, когато прекратява дейност на 13 март, пише технологичният сайт Cnet.com.
Примерите за провалени инициативи в тази насока не са един и два. Дори най-добрите от тях обаче, които залагат на иновации и добри отношения с музикалната индустрия, също изпитват затруднения подобно на почти образцовия Last.fm. От друга страна, идеята за безплатни сайтове, където всеки може да слуша музика, чете интересна информация за любимите си артисти и да говори с приятели, се приема много добре от потребителите. Въпросът сега е склонни ли са те да плащат минимални суми за това удоволствие? Опитът на Pandora показва, че не са - преди интернет радиото да се ориентира към печалба от реклама, то е разчитало на регистрационна такса от $3, която много малко хора са били склонни да плащат. Така че на този етап, за да проработи подобен подход, услугите, които се предлагат, трябва да са наистина безупречни (стабилни стрийминг канали, качествена информация и т.н.) или музикалните компании да намалят таксите си.

Героите на звездните реклами

Експрес - 29 стр.
Героите на звездните реклами



Инвестирайте в реклама по време на криза, това не е съвет на "Експрес", а съвет на един от най-авторитетните всекидневници Financial Times. Изданието поде рекламна кампания, подтикната именно от разразилата се световна финансова криза. Призивът е в никакъв случай да не се орязва рекламата, а напротив - да се рекламира още повече фирмата и конкретната дейност. Естествената реакция при криза е да се орязват бюджети, да се съкращават служители и да се затварят офиси. Единствено не трябва да се съкращава рекламата, защото това е все едно човек да боледува и да спре лекарствата, защото са скъпи.
Какъв е еталонът за добър продавач? Да пробута дезодорант на Венера Милоска, гласи един стар анекдот.
В днешно време добрият продавач все по-често приема облика на някоя свръхактуална звезда, която ни убеждава от билбордове и телевизионни реклами, че точно този парфюм, дреха или банка са най-добрите на света. Колкото по-известна е избраната личност, толкова повече клиенти за производителя. През последните години рекламата в банковия сектор в България предложи на хората не само креативност и приказни герои, но и ги облъчи многократно и по всевъзможен начин. Потенциалните клиенти са затрупани с рекламни съобщения навсякъде и по всяко време, нищо че все по-трудно се отпускат кредити. През 90-те години банковите институции залагаха на обичани актьори за рекламите - Таня Полова, Зуека, Митко Рачков и др. През последната година предпочитани са известни спортисти. Банките имат топло чувство към тях.
Бербатов и неговата карта
От сутрин до вечер от екрана и на улицата се срещаме с любимците на народа, които агитират за ипотечни кредити. Рекламата с Димитър Бербатов и "моята карта" с негов автограф е една от емблематичните сред комуникацията на карти. PR специалистите са категорични, че Първа инвестиционна банка е направила удар с привличането на Бербо за рекламно лице. "Любовта" между банката и нападателя пламна по време на последната церемония "Футболист на годината", на която ПИБ награди Митко с дебитна карта с 10 000 евро.
Гибона за първи път в тв реклама
Капитанът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов и бившият световен шампион по шахмат Веселин Топалов са новите рекламни лица на Сосиете Женерал Експресбанк. Заедно с певицата Мария Илиева участват в имиджовата кампания "Успяваме заедно". Тримата бяха заснети в три различни клипа, които показват как служители на банката впечатляват звездите именно в областите, в които са популярни. "Беше ми много приятно да участвам в заснемането на този клип, защото изживяването е напълно ново. Винаги ми е било интересно да видя как се работи в тези среди", заяви Пламен Константинов, който досега не беше използван за рекламно лице.
Ветеранът Ники Кънчев и "ипотечният" Христо Мутафчиев
Ветеран в рекламирането е Ники Кънчев, който се очертава и като най-ангажираното лице в дисциплината. "Първата ми истинска реклама беше за Хеброс банк, признава журналистът.
Малко хора не са виждали "хипотетичната" реклама на СИБанк. Става въпрос за онзи скеч на Христо Мутафчиев, в който героят му хипотетично трябва да работи на три места, за да може след 10 години да си купи жилище, в което да живее с третата си жена. Явно три е щастливото число за този герой, защото той успя да се уреди с фотокомикс за "ипотетичните" си приключения в три епизода, замислен и изработен от ICYGEN. Фотокомиксът е всъщност новата интернет рекламна кампания за ипотечните кредити на СИБанк, в която героят носи многозначителното име Ицо Хипотезата и разказва за своя живот в същия скечов стил. Първата част от комикса резюмира ежедневието на Ицо - работи зад бюро, кара "любимия" на повечето българи "Голф" двойка и привидно всичко му е наред, но все още живее в дома на мама и тате.
Спират Янакиев за кредит на улицата
Друг светъл образ, който ни гледа от поредния билборд или банкомат, е на Роберт Янакиев. Засмян и избръснат, Данчо аха да каже "да-да" и от плаката. Защото навик му е двойно да отрицава от малкия екран. Образът му обаче някак си се разви и наднича откъде ли не. Знаят кой е той театралите, киноманите и всички, които се интересуват от изкуство. За масовия зрител си е Данчо от Пощенска банка. Приятелите му казвали, че трябва да си смени личната карта. Питали го: "На тебе някой вика ли ти Роберт изобщо?". Иначе жилищен кредит няма. Но хората по улицата редовно го питат как да получат пари и му се сърдят, че от банката не им дават. "Държат ме отговорен. А то има условия, които те да изпълнят", гледа с насмешка на ситуациите актьорът, който е лице на Пощенска банка.
Мартина Вачкова не остава назад
Първата й подобна изява беше преди 11 години, когато се снима за американска фирма за памперси. Тогава Вачкова играе ролята на бременна, а по стечение на обстоятелствата малко след снимките наистина забременява. И рекламите за перилни препарати не я подминават. "Рекламите са допринесли за по-добрия ми имидж. За разлика от мои колеги обаче не вземам тлъсти суми за хонорари, а като за детски закуски", сподели водещата на токшоуто "Жените" по БНТ. В момента тя заедно с Тончо Токмакчиев, с когото изградиха образа на Кирето и Сийка, са лица на ПИБ.
Три банки искат Румяна Нейкова
За първи път у нас три конкурентни институции, опериращи на един пазар, негласно се споразумяха да използват едно рекламно лице. Преди време стана ясно, че Българска обединена банка, Първа инвестиционна банка и Кооперативна търговска банка джентълменски са си стиснали ръцете, за да могат пълноценно да използват популярността на единствената наша златна медалистка от Китай - Румяна Нейкова.
Иван и Андрей се блъскат в "Лев инс"
Иван и Андрей от "Сблъсък" пък заснемат първата си тв реклама преди две години и стават лица на застрахователната компания "Лев инс". Последното им участие в подобни начинания - два спота за Globul, обаче се превърна в хит сред младите. Някои още си припяват "защо няма Cooper за теб и за мен", вдъхновена от песен на Софи Маринова. Реализацията и на двата клипа отново е дело на Ashley and Holmes. И тук главните действащи лица дават приноса си за сюжета, режисирани от Драгомир Шолев, като измислят популярната фраза.
***
Ето няколко наистина запомнящи се реклами:
Пощенска банка - "Чудното семейство" с Любо Нейков и Виктор Калев - "И на мен ще ми дойдат добре до 50 лв. подарък". Или друго мило семейство, което се обяснява пред приятел - "То не може пари за всичко" и съответният отговор: "Да, да...". И накрая - "Дават ли ти, ВЗИМАЙ!"
ПИБ - Татяна Лолова и нейните спътници в маршрутка
"Живот в небесата" с Васил Василев-Зуека и Димитър Рачков
Известният музикален хит от времето на предаването "Риск печели-риск губи" със Зуека и Светльо - "С колко искате да пораснете?"
Банката заложи и на други хитови елементи - сериала "Сексът и градът" и футболната звезда Димитър Бербатов.
Societe General Expressbank - банката заложи на известни личности като Мария Илиева, Веско Топалов и Пламен Константинов.
СИБанк - актьорът Христо Мутафчиев с "Хипотетично или ипотетично".

Услугата YouTube продължава да се развива

Сега - 46 стр.
***



Услугата YouTube продължава да се развива, като през януари постави нов рекорд на посещаемост. Сайтът за януари е регистрирал 100 милиона посетители според данни на компанията comScore Inc. Според анализаторите от comScore всички жители на Америка са изгледали 14.8 милиарда видеоклипа за януари, което е 4% повече от декември 2008 година. Всеки един от всички 147 милиона интернет потребители е изгледал по 101 видеоклипа. Всеки жител отделя средно по 6 часа на месец за сайта YouTube. YouTube притежава 43% от обществото за онлайн видеоматериали, на второ място се нарежда Fox Interactive Media Inc. c 3.7%, a Yahoo заема само 2.5%. Анализаторите свързват тези показатели с ръста на интернет потребителите. По брой интернет потребители на първо място се нарежда Китай с 18%, 16.2% принадлежат на САЩ, а Япония е на трето място с 6%.

Блоговете са по-популярни от имейла

Сега - 46 стр.
Блоговете са по-популярни от имейла



Хората, които посещават сайтовете на социални мрежи или блоговете, са повече от тези, използващи базирана в уеб електронна поща, твърди скорошно проучване на „Нилсън онлайн".
Т. нар. „членски общности", които сега се посещават от 67% от глобалното онлайн население, се превърнаха в четвъртата най-популярна онлайн категория и изпревариха персоналната електронна поща.
Докладът „Глобални лица и мрежови места" на „Нилсън онлайн" разкрива новата роля и мащаба на социалните мрежи. Те се разрастват два пъти по-бързо, отколкото другите четири най-големи сектора на онлайн дейностите (търсене, портали, софтуер и електронна поща). На тях се пада една от всеки 11 минути, прекарани в интернет.
Мобилността играе все по-голяма роля в социалните мрежи. Според данните от проучването британските потребители проявяват най-голяма тенденция към посещаване на социални сайтове от мобилни устройства, следвани от американци и французи. Посетителите на социални мрежи и блогове сега са по-разнообразни по отношение на възрастови категории: най-голямо увеличение на посетители през 2008 г. се забелязва във възрастовата група от 35 до 49 години ( + 11.3 милиона).
Facebook е най-популярният от сайтовете за социални контакти в глобален мащаб. Той доминира сегмента в Англия, Италия, Австралия, франция, Испания и Швейцария.
Facebook има най-много посетители и членове във Великобритания. 47% от британците, които са активни в интернет, използват този сайт. Процентът на потребители на Facebook е голям и в Италия (44%), Австралия (38%) и родината му САЩ (33%). Интересна е и статистиката по отношение на възрастовите групи. За периода на проучването - декември 2007 г. до декември 2008 г., броят на посетилите Facebook потребители на възраст от 50 до 64 години се е увеличил два пъти повече (+13.6 милиона), отколкото е увеличението на броя на посетителите на възраст под 18 години (+7.3 милиона). В сегмента на социалните мрежи Facebook има най-голямо средно време на престой на човек, отколкото всеки друг сайт - три часа и 10 минути.

петък, 3 април 2009 г.

Знаменитости режисират реклами

сп. BusinessWeek - 63 стр.
Знаменитости режисират реклами

Джон ФАЙН

Maximum Entertainment привлича киноасове да създават красиви образи
Когато големите рекламни агенции и медийните компании се договорят, зейват пролуки в пейзажа, от които могат да изникнат нови цветя. Такъв новак е Maximum Entertainment, продуцентска фирма за бидеореклами. За рекламисти и агенции, които биха се поинтересували да я наемат, козът на Maximum се разгръща около групата й режисьори, почти всички от света на киното.
Много рекламодатели - с право или не - все още харчат сериозни суми, за да си гарантират красиви образи. Има нещо свързано с егото около наемането на именити режисьори (всички рекламисти мислят, че продуктите им са звездни), но истинските дивиденти идват от необичайно запомнящи се реклами. (Един от фаворитите, поне около моето бюро, е спотът "Моят живот, моята карта" на American Express, заснет от любимеца на критиците Уес Андерсьн ("Колежът Ръшмор").
Други компании също размахват списъци с киноасове. Хватката на Maximum е ловкостта им в привличане на прочути кинаджии, за които снимането на реклами е нещо ново. Сред сбирката им са Джеймс Марш (Оскар за най-добър документален филм с "Човекът на въжето"); Джеймс Грей ("Двама влюбени" с Гуинет Полтроу и Хо-акин финикс) и Гюс Ван Сант ("Мляко" с Шон Пен - Оскар за най-добра мъжка роля). През краткия си живот Maximum са правили реклами за Estee Lauder Cos., кабелния канал TNT на Time Warner u Tommy Hilfiger.
В най-идеализираната си форма Maximum (основана от звездата на операторското майсторство Харис Савидес и продуцентите Джим Чарнецки и Мария Галахър) решава два проблема. Продуцира реклами за тежко пострадалите от рецесията рекламни агенции, силно орязали вътрешното производство, и осигурява доходи на режисьорите, които правят този тип "малки" филми, обожавани от познавачите. "Няма смисъл да се срамуваме - признава Марш. - Документалните филми не са най-бляскавият начин да си изкарваш прехраната."
А звездните режисьори знаят трик-два как да накарат звука и картината да запеят. Сега TNT излъчва промовидео на Maximum и режисьора Грей, рекламиращо драматичните сериали на канала, сред които "Спасяването на Грейс" и "Разобличаване". По думите на Моли Батин, старши вицепрезидент в кабелната мрежа, "няма по-подходящ човек, в чиито ръце да поверим марката си, от режисьор, който се занимава с емоционални драми".
Ярката разделителна линия, която някога държеше повечето рок идоли извън рекламния свят, никога не е съществувала за кинотворците. Всъщност кръстосването между филмовите режисьори и рекламата има дълга история. Зои Касавитис от Max'mum, режисирала клипове и филми, посочва, че и колос като Фелини е работил по реклами.
Сега обаче Maximum предлага нещо различно на един реномиран режисьор. Оформя се нова граница в разказването на истории, било сериали, излъчвани по видеосайтове, или хибриди, при които такива клипове подсилват разказа, представян във филми и тв програми. Maximum споява тези форми, като напредва в т.нар. брандирано съдържание - или спонсорирани от рекламодатели програми, независимо дали филми или уеб сериали. И предоставя гаранция за първото пробно потапяне на своите режисьори в тези нови води.
Maximum все още е миниатюрен бизнес, измерващ приходите си в седемцифрени числа. А и само наличието на банда суперталанти не означава успех. Не е трудно да се намерят рекламни директори, които си остават подозрителни към филмовите режисьори. Нали на холивудските типове им се носи славата на примадони. Въпреки това Maximum и подобните й представляват още един начин, по който загниването на по-старите бизнес модели разпръсква средства и възможности за играчите от нов тип.
Текст под снимка
Двама от съоснователите на Maximum - Джим Чарнецки и Мария Галахър.

От списание "Адвъртайзинг Ейдж" Mindshare бе обявена за световна медийна агенция на годината

Класа - 11 стр.
От списание "Адвъртайзинг Ейдж" Mindshare бе обявена за световна медийна агенция на годината



Ключови фактори за постижението са преструктурирането на мрежата и успешните кампании
През месец март агенция Mindshare бе обявена за световна медийна агенция за 2008 г. от списание "Адвъртайзинг ейдж", съобщиха от Ogilvy PR. За българското й подразделение новината съвпадна със спечелването на два местни конкурса за медийна агенция - на EU Pharmacia и Boehringer.
Mindshare е глобална агенция за маркетингови и ме-дийни услуги с оборот над $23 млрд. Групата се състои от 97 офиса в 67 страни по целия свят. Агенцията е член на WPP, водещата световна група за комуникационни услуги с $63.5 млрд. годишен оборот. В България Mindshare е част от групата Ogilvy и обслужва 4 от топ 15-те рекламодатели в страната - Globul Unilever, Heineken, Bella. Наградата на "Адвъртай-зинг ейдж" идва след важна година за притежаваната от WPP мрежа. През 2008 г. тя преструктурира работата си, сливайки дванадесет агенции в четири групи: Client Leadership група; група за бизнес планиране; дивизия за креативен медиен подход, наречена Invention и The Exchange, група, фокусирана върху, традиционна и онлайн търговия. Според
"Ад ейдж" глобалното преструктуриране на бизнеса е ключова причина за наградата. Списанието отчита и успешни кампании като китайската версия на "Грозната Бети" за клиента на Mindshare Unilever, както и проекта In the Motherhood, съвместен проект на Unilever и Sprint, в който е използвана интеграция с комедийно шоу, за да бъдат привлечени жени към сайта inthemotherhood.com. Избраният формат е генерирал 5.5 млн. зрители и е избран от телевизия Ей Би Си да бъде превърнат в тв сериал, който започна на 26 март.
"Ад ейдж" отбелязва и основополагащата работа на екипа на Mindshare за клиентите Maybelline u Nike, както и успешната интеграция на агенцията за комуникационно планиране Micnaelides & Bednash в глобалната Invention група.
"Бихме желали да благодарим на Advertising Age за това, че ни избра за „Глобална агенция на годината", коментира Доминик Прок-тор, изпълнителен директор на Mindshare Worldwide. "Миналата година беше важна за нас, тъй като инициирахме сериозни промени в целия си бизнес - от структурата и подхода до дизайна и усещането за собствената ни марка", допълни той. Проктор обясни още, че промените са позволили на агенцията да заеме лидерската позиция в индустрията и че ръководството се гордее с това постижение.

Държавно предприятие ще отговаря за цифровизацията на БНТ и БНР

Класа - 11 стр.
Държавно предприятие ще отговаря за цифровизацията на БНТ и БНР



Компанията ще се финансира от бюджета и собствени приходи
Ново държавно предприятие ще се занимава с цифровизацията на БНТ и БНР. Това е заложено в проект на закон за публичното радиоразпръскване, който правителството одобри и го предлага за одобрение на Народното събрание. Това съобщиха от правителствената информационна пресслужба, цитирани от БТА. Предприятието се казва Национална компания "Обществено цифрово радиоразпръскване". Основната му дейност е осъществяването на електронни съобщения чрез изграждане, поддържане, развиване и експлоатация на електронна съобщителна мрежа за на-земно цифрово радиоразпръскване на програмите на БНТ и БНР. С цел осигуряване на ефективна конкуренция, за компанията са въведени определени ограничения: държавното предприятие не може да бъде радио и тв. оператор по смисъла на ЗРТ; не може да участва в търговски дружества, които по занятие създават програми, предназначени за разпространение чрез електронни съобщителни мрежи; няма право да изгражда и експлоатира електронна съобщителна мрежа за пренос на радио и телевизионни програми; няма право да разпространява други програми, освен създадените от БНТ и БНР като обществени оператори.
Органи на управление на държавното предприятие са министърът на финансите, управителен съвет и изпълнителен директор. Членовете на Управителния съвет на Националната компания "Обществено цифрово радиоразпръскване" ще бъдат назначавани с указ на президента на България по предложение на министър-председателя, като техният мандат е пет години. Със законопроекта са определени и правомощията на органите за управление на държавното предприятие. Компанията се финансира от държавния бюджет, като може да формира и собствени приходи - от обществените оператори, чиито програми се разпространяват чрез мрежата за наземно цифрово радио-разпръскване и приходи от търговска дейност. Възнаграждението, което БНТ и БНР. ще заплащат, ще включва цената за покриване на разходите по поддръжка и развитие на мрежата, както и обичайната печалба по смисъла на Закона за корпоративното подоходно облагане.
Освен цифровото излъчване на двете обществени медии, държавата ще гарантира изграждането на електронна съобщителна мрежа за пренос на радио и тв. програми. За целта ще бъде създадено и друго търговско дружество с държавно участие, чийто предмет на дейност е изграждане, развитие и експлоатация на електронната съобщителна мрежа за осъществяване на електронни съобщения със статут на национален инфраструктурен обект. Мрежата за пренос ще бъде използвана от всички радиа и телевизии.
В дружеството държавата ще притежава не по-малко от 50 на сто от капитала, което може да бъде и не парична вноска.

БНТ с нов PR

Монитор - 18 стр.
БНТ с нов PR



Цветелина Попова е новият директор "Връзки с обществеността" в БНТ. Тя ще отговаря за контактите с медиите, корпоративния имидж на телевизията и вътрешните комуникации. През последните шест години е работила последователно в HVB Bank Biochim и Първа инвестиционна банка. Била е мениджър «Събития и спонсорства» в Първа инвестиционна банка. Завършила е бакалавърска степен по "Бизнес администрация" и магистърска програма по "Международни финанси".

СЕМ прати отчета си в парламента

Монитор - 18 стр.
СЕМ прати отчета си в парламента



419 радио- и тв програми съставят електронна медийна среда у нас. Това е първата цифра в отчета на Съвета за електронни медии за 2008 година, който от вчера е по пощенските кутии на депутатите. От тях 199 са радиопрограми и 220 - телевизионни.
Според рекапитулацията на територията на България се разпространяват наземно 157 радиопрограми, а 42 - по кабел. От 220-те тв програми могат да се гледат по кабел и сателит, а 7 са ефирни.
Както показва отчетът, в страната ни са лицензирани още 197 далекосъобщителни оператора, които използват ограничен честотен ресурс и разпространяват програмата си по наземен път. Броят на изградените кабелни мрежи е 1800, поддържани от 635 далекосъобщителни оператора и 23, чиито програми се разпространяват чрез сателит.
"Обликът на медийната среда се формира главно чрез радио- и телевизионните програми, но той вече е неотделим от пазара, а вече и от интернет сайтовете на големите електронни медии, радио- и телевизионните излъчвания онлайн, както и рекламата онлайн", пише в отчета на СЕМ. Според него 2008 е година на "бурно развитие на медийния пазар". Като водещи са тенденциите на сливания и окрупняване, на смяна на медийна собственост, довели до съществени промени в бранша.
В отчета на СЕМ е отбелязан и смяната на собственика на Нова тв, както и продажбата на ТВ 2 и Ринг. Отчетено е също издаването през 2008-а на 18 радиолиценза и 17 регистрации на нови тв програми. .

Реклама в телефона

Монитор - 18 стр.
Реклама в телефона

Лияна ПАНДЕЛИЕВА

Пренасищането на традиционните медии с послания роди. Потребителски кошмар или успешна платформа
Три държави в Европа са въвели активно мобилната реклама. България ще стане четвъртата след Великобритания, Турция и Хърватия. Авторът на концепцията за този нов вид атака е британецът Джонатан Макдоналд, който пристигна в България, за да обясни своята концепция, която стартира у нас чрез М-Тел.
Според Макдоналд на пръв поглед проблемът е повече от елементарен: откакто цифровата телевизия позволява зрителят да превърта целия рекламен блок и доволно да продължи да си гледа програмата, пазарът никога вече не може да бъде същият. Това се отнася с еднаква сила и за външната реклама, и за печатните медии. Следователно новите условия изискват нови решения, които да оправдават рекламните бюджети на всяка фирма.
Факт е, че с пренасищането на традиционните медии с рекламни послания само единични кампании могат да привлекат по-отчетливо интереса на потребителите. Онова, което дразни повечето хора, е, че постоянно им предлагат неща, от които те изобщо не се интересуват и дори никога не биха се поинтересували. Следователно - те не са потребители, а жертви на нежелана информационна атака.
Колко реклами за изключителните качества на дамски превръзки може да понесе спокойно един мъж на вечер? А колко послания за отслабване иска да чуе жена, която и без това тежи 48 кг? Рекламните лавини отдавна губят времето на хората и допълнително им опъват нервите.
Потоците от послания откриха и нов канал за атака - интернет. Чрез сложни алгоритми повечето търсачки "се научиха да разпознават" своя клиент. Когато три пъти потърсите информация за Южна Африка например, на четвъртия някъде върху екрана ви сякаш от нищото ще се нацвъкат прозорчета, които предлагат търсената от вас услуга и във всички околни на ЮАР държави.
Специалистите по маркетинг от цял свят вече няколко години алармират, че пазарът става колкото глобален, толкова и индивидуален. Щом хората могат сами да подредят телевизионната си програма, да гледат само любимите си предавания, да намират само онези стоки и услуги, от които лично се интересуват директно чрез мрежата, какво да правят рекламодателите и как от своя страна те да бъдат сигурни, че са достигнали до своя точен клиент?
Чрез правилно подреждане на ключови думи в търсачките. Добре, това е една страна. Но колко хора са постоянно пред компютъра и коя медия в момента е най-популярна? На този въпрос Джонатан Макдоналд дава категоричен отговор: мобилният телефон. А от около две години вече той е не само телефон, видеокамера, фотоапарат, музикална уредба, но и постоянна връзка с интернет. Затова без никакво колебание може да се твърди, че мобилните телефони са медията, обхванала в най-здрава мрежа целия свят. Най-логичното нещо е рекламата да се пренесе съм мобилната телефония.
Как изглежда мобилната реклама? Това отново са банери, чрез които човек може да получи конкретна информация и да влезе в предложения сайт или да я подмине. На въпрос на "Монитор" за риска телефоните да започнат като полудели да ни заливат със съобщения по всяко време и по всеки повод, Макдоналд призна, че тази вероятност е много висока. Той разказа, че в някои от страните, въвели рекламата, благодарение на физическия локатор - т.е. глобалната система за позициониране на апарата - съобщения започват да заливат собствениците на телефони, които казват: "Минаваш край Старбъкс! Влез и изпий едно безплатно кафе, като покажеш това съобщение!". На практика обаче преминаващите не само не влизат, а започват отдалеч да избикалят тези места. Усещането за наблюдение от страна на Big Brother всъщност кара хората да изпитват параноя, а не приятелска покана.
Мобилната реклама ще е постигнала целта си, когато човек чрез телефона си получава само тези рекламни съобщения, от които сам се интересува. В същото време рекламодателите ще са наясно колко уникални посещения на своето съобщение са получили и колцина от заинтересуваните са продължили да търсят информация за съответния продукт.
Засега М-Тел са постигнали първа успешна кампания по Коледа. Тогава кратък банер промотира продажбата на мобилен компютър с интернет.
***
Текст под снимка
Джонатан Макдоналд представя новия канал за рекламни послания.

Парламентът отложи дебата за следене в Интернет

bpost.bg - България
Парламентът отложи дебата за следене в Интернет



Народното събрание отложи гласуването на спорните текстове в закона за електронните съобщения. Министърът на вътрешните работи Михаил Миков обвини опозицията, че пречи на полицаите да си вършат работата. По думите му обаче те ще продължат да правят това независимо какъв е законът.
“Очевидно, че има народни представители, специално от опозицията, които не искат полицията да върши по-ефикасно в своята работа, коментира вътрешният министър Михаил Миков, цитиран от Дарик радио. Дебатът и гласуването бяха отложени, тъй-като към момента опозицията, заедно с НДСВ имаха преимущество в залата.
Още преди месец при приемането на закона по настояване на Минчо Спасов от НДСВ беше отхвърлен текст, който позволяваше на МВР да изисква разпечатки от телефонния и интернет трафик за тежки престъпления.
По възражение на вътрешния министър обаче законът бе върнат за преработване. Според Правилника на Народното събрание обаче в един текст не могат да се правят промени в рамките на шест месеца след последната редакция на дадения закон.
На вчерашното заседание на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред стана ясно, че по указание на председателя на парламента три комисии – вътрешната, по европейски въпроси и по транспорт и съобщения, трябва да излязат с единно становище по новата редакция на текста от член 251.
В последствие одобрение върху текста е дала само транспортната комисия. Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред отхвърли текста в редакцията на вътрешното министерство като противоконституционен, защото с него се нарушавали основни човешки права.
Текстовете за следене и подслушване в закона бяха внесени в транспортната комисия със скандал, тъй-като от опозицията и от НДСВ обвиниха БСП и ДПС, че вкарват разглеждането на текстовете с процедурно нарушение.
Предложенията бяха гласувани без да са включени в дневния ред на комисията и разгледани в рамките на по-малко от час. Въпреки това днес при гласуване в пленарна зала текстовете бяха отхвърлени.
Защо МВР иска промени в закона за електронните съобщения?
Министърът на вътрешните работи Михаил Миков поиска от парламента да бъдат променени текстовете в закона за електронните медии, които да разрешат на ведомството да получава информация от телефонни разпечатки и комуникации в Интернет, без да е налице доказателства за тежко престъпление и разрешение от прокурор.
Министър Миков настоя Народното събрание в кратки срокове да намери решение, което да даде възможност и на МВР да се бори с престъпността, като се възползва от приетия закон. Той бе подкрепен от парламентарната група на неговата партия – БСП.
По думите на Миков, ако поправките не бъдат прието МВР ще загуби оперативност и бързина за разкриване на престъпления, работата по горещи следи ще бъде намалена, както и ефективността.

„Гугъл“ навлиза сериозно на китайския онлайн пазар

Дневник - Компании&Финанси - VIII стр.
„Гугъл“ навлиза сериозно на китайския онлайн пазар

Асен ГЕОРГИЕВ

Най-използваната интернет търсачка в света - „Гугъл“ (Google), обяви намеренията си да навлезе още по-сериозно на китайския онлайн пазар, където изостава зад местната конкуренция в лицето на Baidu.ch. Решението на компанията е съобразено с навиците и предпочитанията на китайския потребител и се изразява в стартиране на услуга за безплатно търсене и сваляне на легално музикално съдържание. Към момента вече са сключени договори с някои от големите музикални лейбъли като „Сони мюзик“ (Sony Music), „Уорнър мюзик“ (Warner Music), EMI и „Юнивърсъл мюзик“ (Universal Music). На сървърите на „Гугъл“ вече са качени около 350 хил. парчета с уредени авторски права, до които всички потребители на интернет в Китай имат достъп. Плановете на компанията са броят на песните да достигне 1.1 млн. в близките месеци, твърди Гари Чен, изпълнителен директор на музикалния сайт Top100.cn, с който „Гугъл“ си партнира в инициативата. Приходите от реклами ще се поделят между търсачката, местния музикален сайт и звукозаписните компании. Все още не е ясно в какво процентно съотношение. Знае се обаче, че „Гугъл“ няма намерение да търси чиста печалба на този момент: „Можем да правим пари и по-късно“, лаконично коментира въпроса Лий Кайфу, президент на подразделението на компанията в Китай, пред „Файненшъл таймс“. Подбудите на търсачката да предложи на своята китайска аудитория безплатни песни не се крият в желанието за повишаване на музикалната култура на населението. Целта е да спечели вниманието на местните онлайн жители, които в по-голямата си част (над 55%) използват конкурентната търсачка Baidu.ch. „Гугъл“ загуби позиции в страната, след като сайтът на търсачката в Китай дълго време изпитваше затруднения с отварянето и нормалното функциониране, което е твърде вероятно да се дължали на държавните филтри, с които се следи онлайн съдържанието в Китай. В момента „Гугъл“ изпълнява 30% от търсенията в Китай. Надеждите на мениджърите на компанията са с новата услуга това да се промени, защото тя ще предложи пряка алтернатива на популярната търсачка на Baidu, която намира музика в трети сайтове и насочва потребителите към нея. Тя обаче обикновено е пиратска и с лошо качество, разказват от Google. Междувременно музикалната индустрия е изправена пред нелек избор. Да сътрудничи на подобни инициативи за предлагане на безплатна музика през интернет, където идеята е да се печели от реклами или да стои настрани от този подход. Ползите за музикалните компании са, че печелят от лицензионни такси и популяризират музиката на артистите, но, от друга страна, има страхове, че когато потребителите имат достъп до безплатна музика, спират да купуват дискове. „Това е първият сериозен опит за монетаризиране на китайския онлайн пазар. Не мога да не оценя високо важността му“, обяснява Лачи Рътфорд, президент на Warner Music Asia Pacific и председател на Международната федерация на фонографската индустрия (IFPI), пред списание wired. По данни на федерацията за изминалата година 99% от цялата разпространена в Китай музика е била пиратска. Общият легален музикален пазар пък възлиза на 76 млн. долара, което е по-малко от 1% от световния. С оглед на тези данни партньорството между „Гугъл“ и музикалната индустрия изглежда логично - търсачката ще получи най-важното за нея - нови потребители, които ще бъдат привлечени от легална музика с добро качество, а лейбълите се надяват да постигнат намаляване на нивото на разпространението на пиратско съдържание в страната с най-много жители онлайн.

сряда, 1 април 2009 г.

Nielsen Co. регистрира 6% ръст на приходите, продължава със съкращенията

Класа - 11 стр.
Nielsen Co. регистрира 6% ръст на приходите, продължава със съкращенията



Списанието "Брандуийк" може да остане само в онлайн Вариант
Американската компания Nielsen Co. обяви приходи в размер на $5,012 млрд. за 2008 г. Това е повишение от 6% спрямо 2007 г., когато постъпленията на компанията са били $ 4,707 млн, съобщава официалният сайт на Nielsen. Като се изключи влиянието от нестабилността във валутата, печалбата за годината се е увеличила с 4,5%.
Обявеният оперативен приход за 2008 г. е $118 млн в сравнение с $416 млн. за предходната 2007 г. Печалбите преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация са $1,343 млн. Считано до 31 декември 2008 г., цялостният дълг на компанията е $8,494 млн., а паричният баланс - $466 млн. Капиталобите разходи са $370 млн. за 2008 г. Спрямо $266 млн. за предходната 2007 г.
Преструктуриране на дейностите
Наред с това обаче групата отчете оперативна годишна загуба от $251 млн. от подразделението си за бизнес медии. Тя се компенсира от оперативна печалба в размер на $224 млн. от дейностите, свързани с медийни проучвания, както и от постъпленията от $259 млн: от потребителски проучвания. Nielsen съобщи и за мащабно преструктуриране на ключовите си дейности, включително и съкращения на 1600 работни места от офисите си по света.
По-голямата част от редуцирането на състава вече е била направена през
последното тримесечие на миналата година и началото на 2009 г. Останалите съкращения се очакват по-късно през тази година, казват от компанията. Към момента служителите на Nielsen Co. са 35-36 хил. души.
Повечето от съкращенията се отнасят до дейностите на фирмата извън САЩ. Преструктурирането, което започна преди няколко години, бе ускорено от ефекта на глобалната криза върху медийния сектор и този на потребителския маркетинг, от които до голяма степен зависят приходите на фирмата.
"Брандуийк" спира?!
Междувременно стана ясно, че издателското подразделение на компанията Nielsen Business Media обмисля да обедини печатното си издание "Брандуийк" с едно от другите си списания "Медиауийк" или "Адуийк", пише сайтът MediaPost.
Списанието е застрашено заради ефекта на финансовата криза върху медиите и големия спад на рекламните приходи в бизнес-към-бизнес изданията. В отговор на тези слухове говорител на Nielsen коментира, че компанията обмисля много модели за бъдещо развитие на брандовете си. Този уклончив отговор не изключва възможността "Брандуийк" да спре да съществува като самостоятелно списание. От Nielsen, подобно на други списания, най-вероятна предвиждат поддържане само на онлайн вариант, пише още Mediapost.

Иво Прокопиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ): Бюджетът да свие разходите

Труд - 14 стр.
Иво Прокопиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ): Бюджетът да свие разходите

Соня ГЪЛЪБАРОВА

- След всички успокоителни приказки на управляващите, че кризата у нас ще мине като хрема, какви са наблюденията и очакванията на бизнеса?
- За шест месеца глобалната икономика се промени изцяло. В България кризата се усети най-сериозно с намаления достъп до капитали. Това, което движеше икономиката ни, бяха свежите пари под формата на преки чуждестранни инвестиции и частен външен дълг, който банките или фирмите привличаха от чужбина. Сега капиталовите потоци са доста по-орязани, много по-чувствителни на риск и недоверчиви.
- Как ни се отразява?
- Възможните сценарии за България са, че притокът на капитал от около 30% от БВП през 2008 г. ще спадне между 10% и 0%. Е, 0% едва ли ще стане, но и до 10% от БВП е голям спад, за да може икономиката ни лесно да се приспособи към тази корекция. Ключовата дума сега е приспособяване, защото икономическият растеж през последните години се движеше от инвестиции в имоти, строителство, туризъм и свързаните с това финансови услуги. В момента икономиката се преструктурира, защото няма приток на капитал в тези сектори и тя трябва да намери нови източници на растеж и на конкурентни предимства.
- Прогнозите на МВФ за България са доста стряскащи.
- В зависимост от това колко твърдо е кацането, МВФ прави прогнози, че икономическият ни растеж ще се забави до 1% през 2009 г., но е възможно да е и минус 3%. Другите параметри варират -инфлация между 3,5 и 4,7% - и в двата варианта доста ниска. А дефицитът по текущата сметка ще е между 6 и 15% от БВП, което също е значително подобряване от нивата през миналата година (25% от БВП - б. p.). Така че и в най-лошия сценарий има добри новини. Ако, например, дефицитът по текущата сметка стане 6%, се приема, че в икономиката няма големи структурни неравновесия и шансовете ни да бъдем приети бързо във валутния механизъм и в еврозоната стават много по-големи.
- Защо не ви допада по-лекият сценарий?
- Страх ме е от него. Социалните ефекти като безработица, негативно развитие на пазара на труда, състояние на фирмите ще са по-малки, но пък приспособяването и балансирането на икономиката ни ще е по-бавно. Страх ме е да не загубим цяло десетилетие на мъчително преструктуриране. Това е парадоксът на сегашната ситуация.
- Какво правим като държава, след като сме планирали много по-висок икономически растеж от прогнозния на МВФ?
- КРИБ вече даде предложенията си. Няма нищо еретично в идеята ни за актуализация на бюджета. Ако поради политически съображения държавата няма воля да го направи, поне да сложи по-консервативен буфер за харчовете от бюджета и те да се изпълняват не на 90%, а на 80%.
- Всъщност вие искате орязване с 20% на планираните разходи?
- Да. Това може да стане по два начина - или да бъдат спрени цели програми, проекти, или да стане пропорционално за всички разходи, докато не се види какво ще е годишното изпълнение. Налага се, защото приходите в бюджета също ще спаднат и дори не знаем с колко точно.
- КРИБ настоява всички политически сили да сключат пакт, че няма да клатят валутния борд и след изборите. Сериозна ли е опасността?
- Сериозна е. Леки поклащания вече се усещат. Става дума за обществен договор с една-единствена точка - да се запази бордът до влизането ни в еврозоната. И да се поддържа финансовата дисциплина и макроикономическата стабилност. Нито е сложно, нито е неизпълнимо. Друг шанс като икономика нямаме.
Затова е нормално бизнесът да постави проблема преди изборите, за да може отсега да се ускорят разговорите с МВФ и Европейската централна банка по отношение на валутния механизъм и еврозоната.
- Искате и ново предпазно споразумение с МВФ, т. е. нов заем, но вчера министър Орешарски каза, че това е неуместно преди края на мандата.
- Министър Орешарски не е прав. Споразумението с МВФ е и допълнителна гаранция за разумност на политиците около и след изборите.
Затова ни трябва точно предизборно. Сега сме в положение и вълкът да е сит, и агнето да е цяло, т. е. хем фискалният резерв да е цял, хем да се облекчи положението на малките и средните предприятия, на домакинствата, за да имат достъп до финансиране. Това не е възможно, защото не трябва да харчим повече от фискалния резерв - темпът, с който той намалява през първите месеци на годината, е тревожен. От друга страна, трябва да се вземат мерки за възстановяване на кредитирането и срещу безработицата. Въпросът е с какви пари.
- Трябва ли осигуровките да паднат още?
- Задължително. Защото сега на пазара на труда положението е такова - или трябва да се намаляват заплати, или да се намаляват данъците върху труда, т. е. осигуровките. Дилемата е дали да имаме луксозни разходи за неефективно здравеопазване, образование, полиция, армия или високи пенсии и ниски данъци.
- Но в условия на криза и преди избори е трудно да се правят структурни промени?
- Напротив. Не можем да си позволим да изпуснем такава криза. Сега е време за структурни реформи повече отвсякога. Политиците ни не са големи реформатори, те правят това само под натиск. А в момента нямат друг избор, защото няма пари. При тази ситуация просто трябва да си напишем домашното, което ни стои на масата вече 15 г.
- Как се отрази кризата на вашия бизнес?
- Справяме се. Кризата изисква едни и същи умения и в двете посоки - когато пазарът е нагоре, се бориш за нови проекти, за пазарни дялове, за развитие, за финансиране. А когато е надолу, преструктурираш, оптимизираш разходи, запазваш позиции. Ако си бил добър в едното, няма как да не се оправиш с другото. Макар че никой не е по-голям от пазара. Годишните финансови резултати на „Алфа финанс холдинг" са много добри. Независимо от кризата, завършваме годината с 38 млн. лв. годишна печалба и с ръст на приходите от 45% до 321 млн. лв, консолидирано. Собственият капитал на групата е 225 млн. лева. Колко средства хвърлихте за новия медиен бизнес, който започнахте - печатница, безплатен вестник?
- Двата проекта са различни. Печатницата беше важен стратегически проект за „Икономедиа". Той заработи в началото на т. г. и инвестицията е за около 20 млн. лв. Освен изданията на „Икономедиа", вече има доста външни клиенти, например, изданията на белгийската група за безплатни вестници „Россел медиа".
- Как ще си избиете парите?
- Не очакваме бърза възвръщаемост от такъв проект. Предвидили сме това да стане за около Юг. Като се има предвид, че има само три вестникарски печатници, сме спокойни - с една трета от пазара, това ще се случи без проблеми.
- Говори се, че сте загубили много пари от борсови операции. Колко?
- Тук сигурно е мястото да кажа, че нямам сестра... Някои от нашите компании са на борсата, но това че акциите им са спаднали, не означава, че бизнесът им е зле, като например „Каолин". Там ние сме основен акционер и стратегически, дългосрочен инвеститор. Моментната цена на акциите няма голямо значение за бизнеса на самото предприятие. Иначе инвестициите на холдинга в миноритарни пакети акции на публични компании като цяло са нищожна част, под половин процент от активите на групата.
- Има ли опасност „Каолин" да закъса в кризата?
- „Каолин" се държи доста добре. За 2008 г. има дори 14% ръст в продажбите, за 2009 г. не очаквам спад, може би малък ръст. Причината е, че работим на много пазари, в над 25 държави. Отварят се нови поради скока на долара и поевтиняването на морския транспорт. Имаше спад на рентабилността поради цените на природния газ и горивата, но в момента тенденцията е обратна.
- Защо се отказахте от издаването на безплатен вестник?
- Стартирахме проект за безплатен вестник в края на м. г. както бяхме планирали. Преди месец преценихме, че конюнктурата на рекламния пазар е много лоша и спряхме, точно за да не хвърляме пари на вятъра. Нищо драматично няма в това и двете бяха чисто бизнес решения. Но във всеки момент можем да го почнем пак. По принцип не сме си променили мнението за категорията безплатни вестници, но сега ситуацията на рекламния пазар е тотално различна.
-Готвите ли се да ставате премиер?
- Това също е част от спекулациите около мен. С нищо не съм променил позициите си и не съм изкушен от политиката.
***
Този спор - повече държава или повече частна инициатива е необходимо по време на кризата - е измислен. Валутният борд предопределя каква да е икономическата политика у нас. Той е автоматичен регулатор, т. е. намесата на държавата е силно ограничена и няма нужда да се натоварва с функции, за които й липсва капацитет.

АБВ прерасна в повече от поща

БИГ БГ - Търговски новини Бизнес категория
АБВ прерасна в повече от поща



Бърза и лесна организация на дигиталното всекидневие
Пощата, която ползват над 2,6 млн. българи, вече събира накуп всички основни действия на потребителите в интернет.
АБВ Поща промени началната си страница и прерасна в повече от поща, съобщиха от Нетинфо. АБВ вече предлага преглед на поща, търсене на информация, преглед на основните новини, прогноза за времето, забавление и личен хороскоп.
С новата начална страница на АБВ бихме искали да създадем приятно за потребителите място, което им помага да организират бързо и лесно всеки свой дигитален ден, поясни бранд мениджърът на АБВ Ева Мичева.
Основните функционалности на новата АБВ начална страница позволяват:
Разместване на блокове (видео демонстрация) - сега потребителите могат да подреждат началната си страница според своите нужди и интереси;
Скриване/Показване на информация - двете иконки + и - дават възможност на потребителите сами да определят колко новини да виждат в даден блок - минимум четири или (в случай че държат да са добре информирани) 10 на брой.
Персонализиране на съдържанието - потребителите могат да определят прогнозата за времето за града, който искат да следят, да посочат желаната часова зона или да покажат своя хороскоп;
Бърз достъп до АБВ Поща - формата за Вход сега е по-голяма и лесна за употреба;
Връзка към мобилната версия на АБВ Поща - мобилната АБВ Поща, m.abv.bg, вече е достъпна от началната страница на АБВ.

Facebook сменя финансовия си директор

Money.bg - По света
Facebook сменя финансовия си директор



Една от най-големите социални мрежи в интернет - Facebook, обяви че заменя своя главен финансов директор и търси негов заместник, който има опит в акционерни дружества, предаде Reuters.
От Facebook отказаха коментари дали Гидеон Ю, който се присъедини към компанията през 2007 г е напуснал по собствено желание или е бил отстранен.
Досегашният финансов директор изигра важна роля при постигането на успех изграждайки способен екип от експерти и полагайки основите на финансовите операции на компанията.
Независимо от лошият икономически климат, ние сме доволни от това, че финансовото ни представяне е силно и имаме необходимата база да предприемам стъпки за бъдещо развитие, допълват от Facebook.
Припомняме че 1.6% от компанията бе продадена на Microsoft в края на 2007 г за 240 млн.

Microsoft също си направи Google Earth

Монитор - 26 стр.
Microsoft също си направи Google Earth



Microsoft обяви предстоящото пускане на своята нова услуга - GeoSynth. Това е поредният проект на компанията, който се конкурира директно с услугите на Google. Новата платформа, която ще предлага виртуални разходки из земното кълбо посредством сателитни снимки, напомня точно популярната платформа Google Street View. Единствената разлика между двете системи е в това, че в софтуера на Microsoft потребителите също ще могат да качват снимки. Условието е изображението да има геомаркери, които уточняват къде се намира заснетият обект.
Услугата ще включва и поддръжка на платформата MS Virtual Earth, което потенциално ще даде на потребителите възможност подробно да разглеждат практически всяко място на Земята..

Парламентът решава днес за следенето в интернет

Дневник - 4 стр.
Парламентът решава днес за следенето в интернет

Юлиана КОЛЕВА

Депутатите се надцакват с процедури заради опитите на БСП и ДПС да прокарат безконтролния достъп до данните
Споредица процедурни хватки се надцакваха вчера привържениците и опонентите на промените в Закона за електронните съобщения, които осигуряват на МВР безконтролен достъп до интернет данни и телефонни разпечатки. В опит да прокарат по-бързо поправката БСП и ДПС не изчакаха да се изпълни инструкцията на председателя на Народното събрание Георги Пирински по текстовете да се постигне общо становище на транспортната, вътрешната и евроинтеграционната комисия и едва тогава да има обсъждане в зала. Въпреки този призив социалистите и хората на
Ахмед Доган наложиха волята си и започнаха дискусиите. Няколко часа по-късно пък НДСВ и дясната опозиция с няколко финта успяха да се наложат във вътрешната комисия и да отхвърлят промените. Гласуването на първо четене в пленарната зала се очаква да бъде днес. От НДСВ и опозицията прогнозираха, че въпреки всичко с гласовете на БСП и ДПС текстовете ще бъдат приети.
Вчера почти в края на пленарното заседание депутатите стигнаха до обсъждането на въпроса за следенето в интернет. От НДСВ възразиха да се води дискусия по текстовете в зала и припомниха становището на председателя на парламента. Царистите поискаха 30-минутна почивка. След нея обаче председателстващият заседанието Любен Корнезов (БСП) продължи дискусията по промените, без да се съобрази с настояванията на НДСВ. Отдавам на първоаприлска шега това, че точката беше допусната за разглеждане, коментира председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов (НДСВ).
Час по-късно в отсъствието на по-голяма част от опозицията БСП и ДПС успяха да наложат мнението си текстовете изобщо да не се разглеждат във вътрешната комисия, тъй като по тях вече тече дискусия в пленарната зала. В края на заседанието обаче депутатът от ДСБ Атанас Атанасов поиска прегласуване на това решение с мотив, че не е присъствал на обсъждането му. В присъствието вече на по-голямата част от опозиционните депутати НДСВ и десните обърнаха решението и започнаха дискусия по измененията. Тогава пък комисията напуснаха депутатите от БСП и ДПС. В крайна сметка с 9 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“ комисията отхвърли исканите от МВР поправки. Надиграването с процедурни хватки започна още от внасянето на промените - дни след като парламентът реши МВР да получава достъп до трафичните данни и телефонни разпечатки само със съдебна санкция и само „при съмнения за тежки и компютърни престъпления“. От БСП, ДПС и някои независими обаче предложиха преди десетина дни поправка, даваща пасивен достъп чрез интерфейс на МВР до данните в сървърите. Измененията бяха одобрени от част от депутатите от транспортната комисия - от БСП и ДПС, а от НДСВ и опозицията възразиха срещу това гласуване, което според тях е станало в противоречие на правилника на парламента. Транспортната комисия имаше редовно заседание, някои от колегите напуснаха, опитвайки се да демонстрират момчешки навици, които аз не разбирам, заяви вчера от парламентарната трибуна Камен Костадинов от ДПС. Според него НДСВ е против промяната заради личното отношение на Минчо Спасов към МВР.

Софийски интернет доставчици се сливат

Дневник - 22 стр.
Софийски интернет доставчици се сливат

Калина КАЛЧЕВА

Powernet Telecommunications купи Airbites
Интернет доставчикът Powernet финализира сделката за придобиване на по-малката мрежа на Airbites, съобщи управителят на Powernet Димитър Хинков. През 2006 г. „Бали студио“ и SpeedNet бяха купени и слети от AirBites, международна телеком група, която е дъщерна на швейцарската Swisscom и оперира в Полша, Словакия, Украйна и Румъния. Тогава абонатите на компанията бяха около 15 хил. души. В момента по официални данни броят им е малко под 6 хил. Компанията е сочена в сектора като пример за недостатъчно успешно сливане на изкупените по-малки мрежи. Подробности по финансовата страна на сделката все още не са оповестени. Самият LAN доставчик
Powernet от своя страна през 2008 г. стана собственост на словенския инвестиционен фонд P&S East Growth Luxembourg, който изкупи две големи мрежи - Bol.bg и едноименната Powernet. Абонатите на компанията по официални данни са около 30 хил. Досега в Powernet са вложени 7.5 млн. евро. Сделката се сключва в момент, когато Powernet търпи кадрови промени и проблеми. Миналата седмица 60 техници от компанията обявиха исканията си за административни реформи и подадоха протестни предизвестия за напускане. Те настояваха за работещ средносрочен технически план за развитие, както и за смяна на ръководството на компанията в лицето на управителя Димитър Хинков. Техниците изтъкват именно фокуса единствено върху търговско развитие за сметка на инфраструктурни подобрения като основна грешка. Ответната реакция от страна на ръководството на Powernet беше да подсигури резервен екип от технически персонал, за да гарантира дейността си при евентуално оттегляне на персонала. За целта LAN доставчици извън София изпратиха резервни екипи в петък, 24 март. Около 50% от протестиращите са се върнали на позициите си. Със сигурност трима от петимата технически отговорници по райони са отстранени. Наскоро компанията се е разделила и с техническия директор Петър Даскалов, както и с маркетинговия си директор Георги Атанасов. Безпрецедентният за сектора случай на корпоративен протест е окачествяван от едни като част от външна провокация, а от други като опит за прекратяване на управленски проблеми в комуникацията, администрацията и технологическото развитие на компанията. Според Димитър Хинков процесът на обединяване на придобитите от P&S East Growth Luxembourg LAN мрежи e приключил и тепърва предстоят нови значителни инвестиции в инфраструктура. Как обаче Powernet ще се справи с още едно сливане в такъв кратък период от време не е ясно. Съдбата на Airbites е показателна за проблемите, които окрупняването на компании в сектора води след себе си.

Рекламодателите изчакват с бюджетите

Пари - 23 стр.
Рекламодателите изчакват с бюджетите



Победители след края на рецесията ще бъдат тези играчи на медийния пазар, които са готови бързо да променят стратегиите си и залагат на интернет конвергенцията. Около това мнение се обединиха представители на рекламния и медийния бизнес. По данни на Асоциацията на рекламните агенции в България през 2008 г. в онлайн реклама са инвестирани 20.9 млн. лв., а интернет пазарът отбелязва ръст от 62%.
бъдещето
През последните години икономическото развитие доведе до бум на медиите, особено на новите социални мрежи, коментира за в. Пари д-р Бернард Майер, медиа директор на Байерсдорф за Централна и Източна Европа. В условията на криза много от тях ще положат огромни усилия да запазят ръста си. Някои дори ще изчезнат от пазара. Като тенденция се откроява стабилната позиция на интернет медиите, телевизиите също ще се справят добре със ситуацията, коментира Майер. По-трудно ще бъде за платените медии, като вестници и списания, защото в момента потребителите не са склонни да плащат за луксозни издания. Онлайн
Вече не е тайна за никого, че ако пресата иска да оцелее, тя трябва да се конвергира с интернет. Всички сериозни медии вече направиха това. Тук обаче стои въпросът: Как да изкарваме пари от интернет изданието си? За съжаление на издателите сред потребителите преобладава нагласата, че всичко, което е в интернет, е безплатно, казва Майер. Ако съдържанието е платено, това му придава повече тежест и го прави напълно равносилно на хартиения вариант. По отношение на рекламата хитови в момента са послания от типа Последен шанс, Най-добра цена, Купете само сега и др.
Стефан Пере, мениджър онлайн реклама в групата The Economist за Европа, коментира за в. Пари, че най-силният период за рекламодателите ще бъде септември - декември 2009 г. На въпроса, дали традиционната преса ще мине изцяло в мрежата, той отговаря, че читателите отдават значение на бранда - за тях няма значение дали пресата ще е на хартия или в интернет. Затова няма нищо страшно, ако хартиените носители изчезнат.
Телевизията Рецесията се отразява и върху плановете за развитие на TV2. При по-малко приходи трябва да имаме по-малко разходи, коментира за в. Пари Огнян Димов, генерален директор на TV2. Това от своя страна ще доведе до загуба на пазарен дял, което е стратегическа, не само моментна загуба. Нашата позиция е по-различна, защото не само че не можем да си позволим да съкратим драстично разходите си, но и трябва да инвестираме в бъдещето. Най-големите ни инвестиции са в областта на футболното първенство, в момента сме в преговори с голяма филмова компания за излъчването на филми, допълва Димов. Пренасочването на инвестициите означава, че вместо да започнем няколко проекта сега, ще го направим през есента. Тактиката на изчакване ни беше наложена от пазара, така правим и ние. Много от рекламодателите също изчакват, част от тях вече са съкратили бюджетите си. За нас в тази област има два основни проблема - рекламата отива първо в сигурните медии, рекламодателите все още не гледат на нас като на стабилно място. Вторият проблем е, че двете водещи телевизии Би Ти Ви и Нова имат възможност да си позволят намаляване на цените, а ние я нямаме. Поради това привличането на клиенти става по-трудно. Предполагам, че през втората половина на годината блоковете им ще се напълнят и рекламите ще бъдат пренасочени към каналите от техните групи. Ние сме конкурентоспособни точно на това ниво. Агенциите
Реклама, PR, директен маркетинг - всички ще бъдат засегнати от кризата, коментира за в. Пари Ненад Лозович, управляващ директор на New moment new ideas за България. У нас най-сериозно ще пострада рекламата. PR може да отбележи ръст, защото по време на криза компаниите трябва да комуникират, а директният маркетинг няма да измени позициите си. От началото на годината не отчитаме сериозен спад на бюджетите, защото повечето рекламодатели знаят, че да се спре рекламата и комуникацията в условията на криза е фатална грешка, казва Лозович. Важно е да управляват разумно бюджетите си и да не харчат излишно. Като победители от ситуацията ще излязат тези, които са гъвкави и са готови бързо да сменят стратегиите си. Трудно е да се прогнозира дали ще има фалити на малки агенции. Успех ще имат тези, които успеят заедно с клиентите си да вървят напред. Тук се наблюдава верижна реакция - не може агенцията да е успешна, ако всичките й клиенти фалират.

Пернати и космати са звезди в рекламите

Монитор - 31 стр.
Пернати и космати са звезди в рекламите

Кокошки се снимат в клип само след хипноза

Най-успешна е рекламата, която включва животни, твърдят експертите в бранша. Снимките обаче са истинско изпитание за целия екип. Централната роля често се поверява на миловидни песове, грациозни котки и дори... плъхове. Срещат се, разбира се, и доста по-екзотични създания. На снимачната площадка обаче всеки от тях проявява характер.
Обикновено, когато за някой рекламен клип е нужно определено животно, режисьорите се обаждат на специализираните агенции, в чиито картотеки са вписани всякакви космати, люспести и пернати шоузвезди. В поръчката за клипа се описват породата, размерът, цветът или някакви други особени белези на търсеното животно, а след това по правило „актьорът" се избира по снимки или видео.
Кастингите за животни съвсем не са лесна работа. Снимачните екипи често търсят зверче с определена външност и порода. От него може обаче да се изискват и някои особени таланти. При това далеч невинаги дресираните животни се оказват по-добри от своите „необразовани" събратя. Главният минус на цирковите животни е в това, че те са свикнали да изпълняват определени трикове и е много по-трудно да бъдат накарани да се държат „нестандартно"
По-лесно е с животните, които не са опитали върху себе си твърдата ръка на дресьора.
Например за снимките на рекламен клип, в който мечки се разхождат в музей, кастингът продължил два месеца, докато самите снимки отнели само ден. За два месеца специалистите прегледали творческите досиета на много животни, в това число от циркове и зоологически градини. „Повечето мечки бяха възпитани с помощта на принуда. Те се оказаха доста агресивни, с тях можеше да се работи само с намордници. Нашата цел беше да заснемем мечките в тяхното естествено състояние, съхранявайки характерните за тях мимики, емоции и жестове" - разказва американецът Грег Холстън, автор на много рекламни клипове с животни.
В крайна сметка екипът се спрял на семейство от 4 мечки, които били отглеждани практически в естествени условия и никога не били подлагани на насилие. Това не били дресирани животни. В същото време обаче те не били агресивни, защото стопаните им никога не ги хранили със сурово месо. „Процесът достави на самите мечки голямо удоволствие, те не бяха принуждавани да правят едни или други трикове - просто си живееха своя естествен живот, сами скачаха и бягаха - оставаше само камерата да улови най-ярките кадри"
разказват в рекламната агенция.
Всички, на които се налага да работят с животни, признават, че с тях първо трябва да се сприятелиш. В много случаи котките например се настаняват за няколко дни в готовите за снимките декори, за да свикнат и да не се плашат от снимачния екип, в който може да има до сто човека. Ако става дума за животни, които по принцип се поддават на дресировка, в снимките участват само дресирани „актьори". Известно е, че оказал се за първи път на снимачната площадка, дори човек не се чувства особено уютно. Но често задачите, които се поставят пред животните, са много специфични и дресьорът или ветеринарят малко могат да помогнат.
Според Макс Артурян, рекламен специалист от Чикаго, с животните никога не може да се предвиди колко ще продължи снимачният процес и колко дубъла ще трябва да се направят. „Животните могат да искат да спят, да нервничат или дори да се откажат от снимките по някакви си техни причини", обяснява Артурян. И наистина с четириногите актьори много често плановете нямат нищо общо с действителността. Всеки дубъл може да стане последен, особено когато животното започне да нервничи.
***
Според професионалистите в рекламния бранш
най-нервните артисти са птиците
На снимките на клип с папагал на снимачната група се наложило да прояви чудеса от храброст, за да усмири един темпераментен папагал ара. Най-сложни се оказали епизодите, където папагалът заспива. От рекламната агенция открили птица, която танцува в клетката си и виси надолу в главата в домашни условия. Но на снимачната площадка папагалът страшно се разгневил, след като се почувствал като звезда, и много дълго не искал да заспи.
А щраусите изобщо се оказали войнствени същества. На снимките на рекламен клип една от гигантските птици „видяла" в статива на камерата свой съперник и започнала да изяснява отношенията си с него. Да се успокои разлютеният щраус, се оказало трудна и съвсем не безопасна работа.
При друг случай трябвало да бъдат заснети дузина кокошки, които спят в креватчета. Първоначално смятали да ги упоят с инжекции. Но се изяснило, че макар и птицата да заспива, главата й продължава да се върти насам-натам. При това действието на сънотворното не било достатъчно продължително. Много по-ефективна се оказала... хипнозата. Пред очите на кокошките бавно движели бял лист хартия и те заспивали. Така всички кокошки прекарали под одеялото осем часа. За да лежат в нужните пози, те били привързвани към специално изработени телени арматури.
***
Правят памперси за папагали
След децата и кучетата, идва ред и на птиците - и за тях вече се предлагат... памперси. Изработени от ликра във всички цветове на дъгата, те са предназначени за всякакви пернати питомци - от папагали до канарчета.
Памперсите позволяват на птиците свободно да се движат из дома, а техните стопани и гостите не се безпокоят за това, че могат да настъпят или седнат върху някоя нечистотия. В памперса се слага салфетка за еднократна употреба, която след изцапване се изхвърля. Многократното използване на тези оригинални памперси е разчетено за години напред.
Без съмнение птичите памперси са много удобни, както за домашно използване, така и за транспорт. Оригиналното приспособление струва 25 британски лири.
***
Автомат предлага кучешки принадлежности
Hey Buddy е модерен автомат, който предлага всичко необходимо за кучетата. Идеята за създаването му дошла на неговия създател преди 20 години, когато разходката с домашния любимец се превръщала в истински кошмар. Стопаните трябвало да носят със себе си цял арсенал от средства за почистване на кучешките екскременти. Сега те се продават от автомата Hey Buddy.
Карота Ленокс, автор на идеята, решила да включи в асортимента от стоки всички кучешки принадлежности: храна, витамини, играчки, нашийници, поводи. Такива автомати се разполагат в големите градски паркове, където всеки пазарува бързо.
***
САЩ забрани маймуните за домашни любимци
Шимпанзе, което нанесе тежки травми на 55-годишна жена, принуди Конгреса на САЩ да приеме законопроект, който забранява отглеждането на примати като домашни любимци. „Маймунският проблем" стана актуален, след като седмица по-рано шимпанзето Травис, което живеело в дома на едно семейство в Стемфорд, щата Кънектикът, нападнало гостенка. В пристъп на ярост то обезобразило лицето й. Пристигналите на място полицаи били принудени да го застрелят. Маймуната, която е една от забележителностите на града, била обучена да ходи в тоалетна, да се мие и да си чисти зъбите. Травис се хранел на една маса със своите стопани, умеел да включва компютъра, за да разглежда картинки, и сменял дистанционно програмите на телевизора.

Globul с нов маркетинг директор

DeltaNews - Пари Компании категория
Globul с нов маркетинг директор



Галина Чулева ще отговаря за рекламата, връзките с обществеността и търговския маркетинг в Globul. Галина Чулева е новият директор "Kорпоративен маркетинг" в Globul, съобщиха от компанията за Deltanews. Тя ще отговаря за рекламата, връзките с обществеността и търговския маркетинг в телекомуникацинното дружество.Галина Чулева има 12-годишен опит в областта на комуникациите и бизнес развитието. Преди Globul, в продължение на 5 години Галина Чулева е част от мениджърския екип на рекламна агенция Leo Burnett София, където управлява маркетинговите комуникации на богато портфолио от клиенти в телеком, банковия и бързо-оборотния сектор. Преди това заема поста директор „Развитие и връзки с обществеността" в Американски университет в България (АУБ) и отговаря за връзките с медии, държавни институции, и корпоративни и частни дарители от България, Европа и САЩ. Галина Чулева е възпитаник на Американски университет в България и магистър по икономика от American University, Washington DC, USA.

Раздават наградите за ефективност в рекламата EFFIE на 20 май

Класа - 11 стр.
Раздават наградите за ефективност в рекламата EFFIE на 20 май



Вторите награди за ефективност 6 рекламата EFFIE- България ще бъдат раздадени на 20 май. фестивалът се организира от Асоциацията на рекламните агенции (АРА) - България и е запазена марка на Американската маркетингова асоциация. Целта на форума е да направи преглед на ефективността на рекламата и да отличи най-добрите сред участниците в отделните категории. Председател на организационния комитет на фестивала е Красимир Гергов. Членове на комитета са Екатерина Тупарева, Александър Тороманов, Даниела Осиковска, Ненад Лозович, Николай Неделчев, София Пенева. Директор на форума е изпълнителният директор на АРА Мариана Брашнарова. Във фестивала могат да участват всички реклами и рекламни кампании, създадени в България и публикувани, излъчвани и организирани в периода 01.09.2007 г. - 28.02. 2009 г. Крайният срок за заявки е до 21 април. Категориите са обединени в 4 -стоки, услуги, корпоративни комуникации и социална, медийна, политическа. По преценка на журито във всяка една се излъчват финалисти и се присъждат до 3 награди (злато, сребро и бронз). Журирането ще премине на 2 етапа. Член на журито няма право да гласува за рекламите на фирмата, в която работи в момента или се е трудил след 1 септември 2007 г.. Рекламодателите пък не могат да дадат вота си и за заявките на директните си конкурента През първия етап всяка заявка ще получи "да" или "не". Член на журито дава позитивен глас, ако според него рекламата може да бъде финалист На този етап се оценяват доказателствата, доколко кампанията е допринесла за постигнатите резултати. За да бъде на финала една заявка, тя трябва да е получила минимум 50% отговори "да". На втория етап всеки финалист получава точки от 1 до 10 според 5 показателя - цели на кампанията, творческа стратегия, медийна стратегия, постигнати резултати и творческа реализация. Първите четири показателя формират 80% от оценката, а на творческата реализация се падат 20% от общата оценка.

Създават нов Комитет за радио и телевизия

24 Часа - 4 стр.
Създават нов Комитет за радио и телевизия

Паола ХЮСЕИН

Нов Комитет за радио и телевизия е предвиден заради цифровизацията на БНТ и БНР в проектозакон за държавните медии, който вероятно ще се разглежда утре от МС.
Той ще бъде създаден под името Национална компания „Обществено цифрово радиоразпръскване" и ще се грижи за разпространението на програмите на БНТ и БНР. Ще се ръководи от министъра на финансите и от УС.
Според проекта министърът опосредствано ще избира шефовете на БНТ и БНР. Той заедно с културния министър ще реши кои 5-има да са в управителния съвет на компанията. Тези хора ще предлагат на СЕМ кой да оглави държавните радио и телевизия. До 15 май КРС трябва да даде без конкурс честоти на новата компания за цифровизацията на двете медии, пише в проектозакона.

Microsoft закрива електронна си енциклопедия Encarta

Expert.bg - Международни
Microsoft закрива електронна си енциклопедия Encarta



Интернет компанията Майкрософт (Microsoft) съобщи, че ще закрие електронна си енциклопедия Енкарта (Encarta), изпаднала в затруднение поради конкуренцията в сектора, където водеща роля има безплатният сайт Уикипедия (Wikipеdia), предаде Франс прес.
Американският технологичен гигант обяви на 31 октомври, че ще закрие всичките си сайтове на Енкарта по света, с изключение на Япония, където това ще стане на 31 декември.
В комюнике на компанията, публикувано в сайта на Енкарта се посочва, че "днес хората търсят и консумират информация по съвсем различен начин, отколкото преди няколко години".
Енкарта бе лансирана през 1993 година наред с традиционни сайтове като Енциклопедия британика (Encyclopedia Britannica).
Попурялността й лека-полека намаля в полза на безплатния сайт Уикипедия, лансиран през 2001 година.
Уикипедия постоянно е актуализирана от потребителите на интернет, докато промените в Енкарта са за сметка на издателите й

Yahoo! търси път към среда с отворен код за развитие на услугите си

Инвестор - Свят
Yahoo! търси път към среда с отворен код за развитие на услугите си



„Интернет се движи в посока към отворения код и социалните приложения засилват тази идея“. Това казва директорът „Маркетинг стратегии и бизнес развитие“ в Yahoo! Грег Кон, цитиран от Globes. „Социалните мрежи изискват преход към отвореност“, добавя той. В момента той е на посещение в Израел, където, заедно с други висши мениджъри на компанията, ще се срещне с редица разработчици на софтуер по време на специална сесия, организирана от Yahoo!. Компанията цели да премине към среда с отворен код за развитието на своите услуги и приложения. Идеята е софтуерните инженери да развиват своите продукти заедно с клиентите на Yahoo!, което ще позволи на компанията да диверсифицира своята продуктова среда, пише изданието. Социалните мрежи са ключов компонент от стратегията на компанията. Тя се е присъединила към OpenSocial Foundation заедно с други компании като Google Inc. и MySpace Inc., с цел да бъде развит профил на типичния потребител, на базата на който програмисти извън конкретните компании ще могат да развиват приложения, подходящи за конкретните мрежи. Кон е казал, че не е изключено Yahoo! да обмисли различни придобивания на компании от ИТ сектора на пазара в Израел. Въпреки това обаче компанията има и своя програма за развитие в тази област. Преди два месеца Facebook също е провел подобно събитие, с цел да призове израелските програмисти да развиват приложения за платформата. Google също провежда различни събития с ИТ общността в страната, пише изданието.

Marketing Innovation Forum: Как да превърнем рецесията в най-силното маркетингово оръжие

Дневник - Компании&Финанси - VI стр.
Marketing Innovation Forum: Как да превърнем рецесията в най-силното маркетингово оръжие



Маркетинг по време на криза ще бъде темата на третото издание на Marketing Innovation Forum (MIF), организиран от в. „Капитал“. Целта на форума, който ще се проведе на 28 май, е на едно място да се съберат професионалисти от сферата на маркетинга и рекламата в България, за да споделят опит, информация и идеи. За предизвикателствата, които стоят пред компаниите и техните марки в променените пазарни условия, ще говорят международните лектори на форума, които този път са двама, но за сметка на това отдавна чакани. „Ако искате да видите Кевин Робъртс жив, посетете маркетинг форума“, казва шеговитата рекламна кампания на събитието. Организаторите на MIF се опитват да доведат изпълнителния директор на рекламна агенция Saatchi&Saatchi, част от комуникационния холдинг Publicis Groupe, за целия свят още от първото издание на форума и тази година усилията им се увенчаха с успех. Робъртс е истинска звезда в света на маркетинга. Той е автор на култовата поредица книги „Марките на любовта - бъдещето отвъд търговските марки“ и „Ефектът от марките на любовта: Да спечелиш потребителската революция“. Под неговото ръководство Saatchi&Saatchi постига забележителни глобални финансови резултати, а преди да се присъедини към рекламната агенция, той заема ключови позиции в четири международни водещи компании -Gillette, Pepsi Co, Procter&Gamble и Lion Nathan. Появата на другия лектор -Мартин Линдстром, пък беше пожелана от участниците във второто издание на MIF миналата година. Той е един от най-търсените консултанти по брандинг и автор на книгата „Покупкология - истините и лъжите за това защо купуваме“. „Ню Йорк таймс“ и „Уолстрийт джърнъл“ го наричат най-продавания автор, предишната му книга BRANDSense е определена като една от петте най-добри книги за маркетинг, публикувани някога. Линдстром е изпълнителен директор и председател на консултантската фирма Lindstrom, която съветва управителите на мултинационални корпорации като McDonalds, Nestle, Procter & Gamble, Microsoft, Walt Disney и Unilever. Темата, по която ще говори Линдстром в Народния театър „Иван Вазов“, ще бъде за това как да превърнем рецесията в най-силното маркетингово оръжие. Фокусът на събитието ще бъде върху решенията и тенденциите, които дават възможност кризата да бъде управлявана, и как чрез навременна, експертна информация и споделен опит компаниите могат да я превърнат в растеж. До 7 април е срокът, в който всеки записал се ще има възможност да ползва отстъпка в цената.

вторник, 31 март 2009 г.

Кризата може да разбърка маркетинг микса и медийния пазар

Дневник - Компании&Финанси - V стр.
Кризата може да разбърка маркетинг микса и медийния пазар

Зорница СТОИЛОВА

Съкратени маркетинг бюджети. Това беше един от първите ефекти от кризата, който се усети на българския рекламен пазар. Това неминуемо се отрази на приходите на всички медии и заплашва да пренареди позициите им в маркетинг микса на компаниите. В годишния доклад на Асоциацията на рекламните агенции (АРА) за развитието на рекламния пазар в България, който беше представен на рекламния форум миналата седмица, се прогнозира, че през 2009 г. в условията на оптимизирани рекламни бюджети ресурсът ще бъде привлечен от помощните играчи на пазара, а за по-малките ще настъпят трудни времена. Изправени пред заплахата да отбележат спад в печалбите си и да загубят пазарен дял, рекламодателите не само са принудени да изпълняват заложените цели с по-малки медийни бюджети, но и внимателно да планират ефективността на кампаниите. Натискът върху маркетинг мениджърите да доказват пред мениджмънта възвращаемост на инвестициите (ROI), вложени в рекламни активности, става все по-голям. Достъпът до максимален брой потенциални потребители чрез дадена медия вече е от първостепенно значение за рекламодателите. Именно затова очакванията са, че през 2009 г. основната част от рекламните пари ще бъдат пренасочени към масови медии с по-голяма аудитория или по-специализирани, но точно таргетирани канали като интернет, списанията и немедийната реклама (BTL). Така в групата на медиите, изложени на риск да изгубят най-много рекламни приходи, според доклада на АРА попадат печатните издания като вестници без наложени брандове и с неясна аудитория и по-малки списания, някои радиа и кабелни тв програми. Най-уязвими ще са и играчите, които следват непазарно поведение, а съществуват, за да защитават интересите на влиятелни кръгове.
Ще запазят позициите си онези медии, които съобразят условията си с променената пазарна ситуация, намалят рекламните си тарифи и предлагат бонуси и отстъпки на рекламодателите.
Господари на пазара
Първи тази политика възприеха големите електронни медии. Националните канали bTV и „Нова тв” заедно с прилежащите им по-малки телевизии в портфолиото на международните им собственици намалиха с около 26% цените за рекламни излъчвания още през януари. Според данните на АРА нетният рекламен бюджет в телевизия за 2008 г. е в размер на 257.653 млн. лв., което е със 7% повече от 2007 г. Така за 2008 г. пазарният дял на телевизионната реклама в маркетинг микса е почти 50%. Въпреки че телевизията също ще бележи спад през 2009, медийните анализатори са категорични, че тя отново ще привлича най-голям дял от аудиторията и от рекламата. „Телевизията е все още най-ефективната медия поради специфичната ситуация в България: само два основни телевизионни канала с ниска цена на 1000 души и концентрация на аудиторията”, обяснява успеха на тв рекламата управляващият директор на рекламна агенция Ogilvy Group Екатерина Тупарева. Въпреки че заемат второ място след телевизията по пазарен дял в маркетинг микса на рекламодателите с 21.09% и бюджет от 109.407 млн. лв., печатните медии ще бъдат засегнати от рецесията. При тях тенденцията към спад на интереса на рекламодателите не е нова и е функция от намаляване на читаемостта както на вестниците, така и на списанията през последните няколко години. От ключово значение за привличане на рекламни инвестиции в печата ще се окаже внимателно таргетираната аудитория. А прогнозите са, че оптимизираните рекламни бюджети ще доведат до преоценка на количеството и качеството на изданията на пазара. Управляващият директор на медийна агенция „Аргент” Владимир Денев обаче забелязва любопитна тенденция. В интервю за „Капитал” той цитира данни на маркетинговата агенция „Прогрес консулт”, според които през февруари тази година се наблюдава увеличение на читаемостта на вестниците. Тази тенденция може да бъде обяснена с необходимостта от информация във времена на несигурност, но ако се запази, Денев прогнозира завръщане на интереса на рекламодателите към печатните медии.
Интернет растеж
Ако традиционните медии губят позиции в резултат на кризата, то интернет е сочен за потенциален победител от ситуацията. За 2008 г. онлайн медиите бележат 62% ръст на рекламните инвестиции и се очертават като най-динамично развиващия се рекламен сектор. Компаниите са вложили в онлайн реклама 20.927 млн. лв. и по този начин пазарният дял на интернет в маркетинг микса се е покачил с близо процент до 4.03%. Рекламните агенции вече отчитат миграцията на рекламодателите към мрежата не само заради по-ниските цени, но и заради по-прецизното таргетиране и по-лесното измерване на ефекта от рекламата. Макар да минава през период на затишие и също да губи позиции, външната реклама остава относително евтина медия, която бързо изгражда познаваемост на продукта или услугата и има „напомнящи” функции. Инвестиции във външна реклама също бележи ръст през 2008 с 8% и са 76.763 млн. лв. Приблизително същите предимства като допълваща медия има и радиото, в което през изминалата година са били инвестирани 41.928 млн. лв. Според рекламните специалисти то също ще бележи спад в рекламните си приходи, но ще остане работеща и по-евтина медия. Най-уязвими ще бъдат малките радиостанции, които не са част от големи международни компании. Въпреки че намалените маркетингови бюджети на рекламодателите и общото свиване на пазара заплашват да пренаредят пазара на медийни услуги в България, кризата може да окаже и положителни ефекти върху индустрията. От бизнеса ще отпаднат непазарните и неефективните играчи, а след като нивата на пазара се възстановят, в България ще има по-качествени и финансово стабилни медии.

Рекламата е отвлечена за постоянно от интернет

Сега - 14 стр.
Рекламата е отвлечена за постоянно от интернет

Деница ТОДОРОВА

„Рекламодателите ще имат нужда от велики идеи". С тези думи медиа-директорът на фармацевтичната компания „Байерсдорф" Бернхард Майер се обърна към представителите на рекламните агенции у нас по време на 13-ото издание на форума на рекламата, провел се в края на миналата седмица в НДК. На събитието редица светила в сферата на медийния и рекламния бизнес дадоха своите прогнози и съвети за световната финансова криза. Въпреки всеобщата паника и очакванията рекламният пазар да се срине с до 30% специалистите демонстрираха увереност, че с не дотолкова „велики" идеи и иновативни решения ситуацията може да бъде преодоляна.
зглежда, вече няма две мнения по въпроса, че най-динамично ще се развива интернет маркетингът. „Потребителите ще стават все по-малко лоялни към марките и затова рекламните послания трябва да бъдат прости, практични и да внушават чувство на сигурност и общност. Особено внимание трябва да се обърне на мрежата и директните комуникации с консуматорите", препоръча Бернхард Майер. Мениджърът на групата за бизнес медии The Economist Стефан Пере продължи темата, като допълни, че онлайн рекламата не се ограничава само с банери в сайтовете. „Създавайте платформи със съдържание около своите марки. Нека хората да свързват вашите продукти с определени теми, така че да можете да ги ангажирате в посланията си и да си взаимодействате с тях", каза Пере.
Думите на Пере се оказаха продължение на тенденциите, прогнозирани неотдавна от група американски рекламисти, работещи за едни от най-големите компании в света. Те изявиха категоричното си мнение, че рекламните агенции трябва да променят структурата си, ако имат желание да продължат бизнеса си в условията на финансова криза. И да помислят за реализацията на по-разнообразни решения. Например уеб медиите трябва да заложат не толкова на технологичните рамки, колкото на съдържанието и то не в познатите му форми. Влоговете и личните сайтове се превръщат в най-предпочитано място за реклама. По последни данни на маркетинговата компания „Адфюжън" повече от по-
ловината потребители в САЩ биха прочели и реагирали на маркетингово послание в мрежата, като статия с информация за определена марка, вместо да спрат вниманието си върху обява на електронната поща или спонсорирани линкове.
Друга тенденция за развитие на рекламния бизнес е използването на тв екрани, разположени из големи търговски обекти. Броят на този вид рекламни пана бележи значителен ръст през последните години, включително и у нас.
Напоследък се усеща засилен интерес от страна на рекламодателите и към мобилната реклама. Според данни на „Велти България" около 60% от хората по света не се разделят с GSM-a си дори когато си лягат. 90% от тях пък не го оставят на разстояние повече от метър. Тази „зависимост" на човека към телефона естествено ражда тенденции в развитието на мобилния маркетинг, като пращането на рекламни sms-и, клипчета и осигуряване на платени услуги, достъпни от мобилния теле-
фон. И докато стандартната реклама изживява двуцифрен спад в световен мащаб, то пазарът на рекламните материали, пращани и получавани през GSM-a, се очаква да достигне 19 млрд. долара през 2011 г. Сайтовете, публикуващи рекламни клипове, също бележат възход, независимо дали залагат на потребителското (клипове, заснети от юзъри и качени в мрежата, или тв спотове, публикувани в интернет без разрешението на автора) или на авторското съдържание (Youtube). Собствениците на последните даже предприеха нови стъпки в развитието си. В последно време те публикуват предавания, филми и рекламни продукции, които са били предназначение за излъчване в тв ефир. Експертите предвиждат, че именно сайтовете с авторско съдържание ще се превърнат в най-предпочитани от рекламодателите, заради увереността, че материалите в него ще бъдат качествени и имиджът на марката им няма да пострада.
Очаква се значителна промяна да настъпи при провеждането на анкети и запитвания, чиято цел е да проверят мненията на потребителите към дадени продукти. Онлайн и хартиените бланки вече са част от миналото. В Америка вече се провеждат нов тип проучвания на таргет групите. Например избрани домакини биват придружени от анкетьори, които вместо да им задават въпроси, ги наблюдават по време на къщната работа - готвене, чистене, пране, т.н. и по този начин събират нужната им информация за определен продукт. Същевременно обаче упорстват всевъзможните конфликти, които възникват около употребата и злоупотребата с лични данни в интернет.