събота, 4 април 2009 г.

Писателите ни най-търсени за четене вкъщи

24 Часа - 2 стр.
Писателите ни най-търсени за четене вкъщи

Мила ВАЧЕВА

Покрай кампанията " Голямото четене", която наскоро приключи с избора на "Под игото" за любим роман на българите, рязко се повиши интересът към книгите, отчитат всички библиотекари. Естествено в момента най-много хора искат да видят защо точно тези 12 заглавия са станали фаворити. За "Майстора и Маргарита", "Сто години самота", " Малкият
принц", "Време разделно", "Осъдени души", "Тютюн", "На изток от рая", "Галактическият стопаджия" и т.н. се правят списъци от чакащи да ги прочетат.
А иначе всекидневието на всяка една библиотека в столицата и страната е доминирано от задължителните книги, изучавани в училище. Томчетата на Вазов, Ботев, Смирненски, Вапцаров се предават
от ръка на ръка. Столичната библиотека - най-голямата обществено достъпна, има два филиала и детски отдел. Общо отчита над 500 посещения на ден.
Разрешено е да се вземат максимум 4 книги (някъде 5)
за срок от 20 дни. За закъснение над 1 месец се плаща глоба от 1 лев. 300 хиляди книги годишно отиват в домовете на абонатите, които подновяват картите си всяка година срещу символична сума под 10 лв. При записването си плащат депозит от 5 лв., който после, ако се откажат от услугите на библиотеката, им се връща. "Забелязва се все по-голям интерес към книгите от български автори и главно към тези, посветени на нашата история, казва Спаска Тарандова от Столичнтаа библиотека. - Много се търсят "По особено жесток начин" на Свобода Бъчварова, книгите на Людмила Филипова "Мастиленият лабиринт", "Стъклени съдби" и "Червено злато", романите на Георги Господинов, Михаил Вешим, Алек Попов, Теодора Димова, Илия Троянов, Захари Карабашлиев, Георги Стоев, "Български хроники" на Стефан Цанев. От нашумелите бестселъри най-голямо е желанието да се прочетат най-но-
вите книги на Орхан Памук, Джон Гришъм, Балдачи, Харуки Муриками, Халед Хосейни, Джефри Дивър, Джоан Харис, Софи Кинсела, Кандис Бушнел - авторката на "Сексът и градът". Добре вървят класическите четива на Чехов, Джейн Остин и сестрите Бронте. Рускините - майсторки на криминалния трилър, като Маринина, Устинова, Даря Донцова, също са популярни сред нашите читатели. Децата се редят на опашка за "Хари Потър", а сега за нашумелите "Здрач" и "Новолуние ".
Шестдесет процента от нашите абонати са жени, а те четат всичко - особено популярна психология, мемоари и т.н. Сега най-върви книгата за Невена Коканова от Георги Тошев. Вече питат и за биографията на Лили Иванова. Хитовите заглавия обаче търсете 2 месеца след появата им на пазара - едва в този срок библиотеката успява да ги купи -набавят се по 8 бройки. А учебниците са по 6 бройки. Фондът ни е 1 млн. книги." " Около 100-годишнината на Никола Вапцаров има засилен интерес към неговото творчество, отчита директорката на Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" проф. Боряна Христова. Тя се похвали, че на ден има по 320-380 влизания в сайта на библиотеката, за да се ползват каталози и справочният фонд.
В дигиталната ни библиотека има 27 хил. файла.
***
За кои правят списъци
Практика в библиотеките е да се правят списъци с желаещи да прочетат нашумял автор или заглавие. Напоследък най-дълги са "листите" за биографията на Пили Иванова от Исак Гозес и за интерсния албум с историята на живота на Невена Коканова, дело на Георги Тошев. Не спада интересът към Дан Браун, Хари Потър, тийнейджърските романи "Здрач" и "Новолуние", както и към мафиотските истории от първо лице като тази на магистрата Алфонсо Сабела.
преден план излизат книгите, които се четат за разтоварване - с криминална или любовна интрига. Бум предизвикаха например книгипородили противоречиви мнения и тълкувания. Голям интерес беше към книгите на Дан Браун - "Шестото клеймо", "Шифърът на Леонардо" и др. Книгите на Мулдашев, Ноам Чомски, Гор Видал, мемоарите на Чърчил, М. Тачър, книгите на Кисинджър, Бжежински също много се търсят, но читателите като цяло намаляват, отчита Мария Дзивева от една от най-големите читалищни библиотеки "Н. Хайтов", чийто фонд е 33 хил. тома.
Източна философия и съвременни български автори
като Стефан Цанев с трите тома "Български хроники", Людмила Филипова със "Стъклени съдби" и Илия Траянов - "Събирачът на светове" и "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", четат старозагорци. Това каза Снежана Маринова, директор на библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора. Според нея голямо влияние върху читателския вкус оказва рекламата на книги в медиите. Старозагорци се интересували още от "Дванайсет мита в българската история" на Божидар Димитров, 4-те тома "Бивалици" на Вера Мутафчиева, исторически книги за произхода на българите на Петър Добрев, "Светове" и "Разрухата" на Владимир Зарев. За някои от тези книги имало дори списък с чакащи реда си. За свободното време се предпочитали любовните романи на Исабел Алиенде "Къщата на духовете" и книгите на Анна Гавалда "Обичах я" и "Заедно".
В Бургас също са усетили, че "Голямото четене" влияе на техните абонати -читателите се интересували предимно от номинираните книги.
През последните години художествената литература направи крачка назад в предпочитанията на читателите, обясни Елена Мангушева, служител в регионалната библиотека в Благоевград.
Преди време интересът към романите е бил по-голям. Сега обаче той е изместен от интернет, допълва тя. Напоследък се заема научна и специализирана литература най-вече от студентите. Енциклопедии, справочници и стари вестници - това са любимите четива на възрастните варненци, които имат традицие да се образоват в читалните на библиотеките в града. "Пенсионерите не губят интерес към самообразоването си за разлика от голяма част от младите. Те са най-заклетите читатели на енциклопедичния тип издания и са в постоянна кампания по загряване за" Стани богат"", разказа служителка от заемната на читалищна библиотека. Не забравяйте да подкрепите четенето, като гласувате за любим литературен герой на сайта www.lubimgeroi.net.

Няма коментари: