вторник, 31 март 2009 г.

„Скайп“ вече ще се ползва и от iPhone

Дневник - 16 стр.
„Скайп“ вече ще се ползва и от iPhoneПопулярната програма за онлайн разговори „Скайп“ (Skype) вече ще бъде достъпна и чрез iPhone. От вторник притежателите на авангардния телефон ще могат да ползват безплатната интернет услуга, а от май тя ще бъде достъпна и за мобилните устройства за електронна поща „Блекбъри“ (Blackberry). Единственото условие е собственикът на телефона да е в обхвата на Wi-Fi мрежа.
„Това е молба номер едно от нашите клиенти“, заяви шефът по операциите на „Скайп“ Скот Дърчслег. Според него от безплатните телефонни разговори, кратки текстови съобщения и чат ще се възползват над 400 млн. потребители. Едно от предимствата през iPhone e, че няма нужда номерата на абонатите, запазени в телефона, да се записват наново - „Скайп“ директно ще ги разпознава. Версията на „Скайп“ за iPhone ще се сваля свободно от интернет и ще функционира както стандартната - потребителите на програмата ще разговарят безплатно помежду си, а такса ще се начислява само за разговорите към мобилни и стационарни мрежи.
Компанията все още не е решила дали да пусне и видео през iPhone. „Обмисляме сериозно възможността, но все още срещаме значителни трудности с качеството“, признава Дърчслег пред Ройтерс. По мнението на анализатори, ако „Скайп“ успее да повтори и при клетъчните телефони успеха си от компютрите, това ще ускори развитието на целия видеосегмент в мобилната комуникация. Пред германското сп. „Виртшафтсвохе“ говорителят на „Дойче телеком“ Александер фон Шметов заяви, че компанията възнамерява да блокира използването на услугата, защото тя щяла да забави и претовари мобилната й мрежа.
„Скайп“ вече обяви през януари своя версия за над 100 модела телефони, включително такива на „Нокиа“ и „Самсунг“ , както и за устройства с мобилния софтуер „Андроид“ на „Гугъл“ или „Уиндоус мобайл“ на „Майкрософт“. В допълнение услугата ще се предлага и от второто поколение плеъри „Апод тъч“ с хендсфри. Според Дърчслаг всеки ден към „Скайп“ се присъединяват по 350 хиляди нови потребители.

Няма коментари: