вторник, 31 март 2009 г.

Гергов даде на Ирена Кръстева тв честота на Манджуков

Дневник - 5 стр.
Гергов даде на Ирена Кръстева тв честота на Манджуков

Албена БОРИСОВА

Управляваната от Ирена Кръстева телевизия ТВ7 вече се излъчва ефирно в София. Това стана по-малко от половин година след като собствеността в ТВ7 беше сменена с посредничеството на бившата шефка на тотото. Досега на софийската честота вървеше Би Би Ти, която още се води собственост на Петър Манджуков. Промяната е уредена с договор между ТВ7 и собственика на честотата - „ЛГ Консулт“. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е уведомена още в края на миналата седмица, съобщиха оттам вчера. Според уведомлението от „ЛГ Консулт“ промяната влиза в сила от 26 март. Фирмата, която държи лиценза за честота, е собственост на ЗОПАЛ С.А. - Люксембург, а един от управителите й е Огнян Димов - генералният директор на ТВ2. Официален консултант на собствениците на ТВ2 в България - СМЕ, е Красимир Гергов. Той е консултант и на Би Би Ти, за която в момента се водят преговори за продажба.
Димов не беше открит за коментар, защото вчера цял ден беше в срещи. Ирена Кръстева също отказа да уточни при какви условия медията ще използва лиценза, защото била болна и не може да говори.
В Съвета за електронни медии официално уведомление за промяната в ефира още няма, но това не е проблем, заяви председателят на надзорниците Маргарита Пешева. Тя уточни, че параграф 9а от медийния закон, по условията на който е издаден лицензът на „ЛГ Консулт“, дава възможност на фирмата да разпространява чрез използваната честота както лицензирани, така и регистрирани програми, каквато е ТВ7. Казусът беше същият и когато Би Би Ти започна да се излъчва в София на мястото на „Седем дни“, обясни Пешева.
Прокуристът на Би Би Ти Кирил Гоцев заяви, че знае за ефирното излъчване на ТВ7, но до момента няма официално съобщение от собствениците на честотата. „Няма никакво значение дали в момента ние ползваме тази честота или някой друг, защото всички кабелни оператори могат да кандидатстват за ефир по новите правила на КРС“, заяви Гоцев. Промените в Закона за електронните съобщения (ЗЕС) дават възможност на регулатора да раздаде свободните ефирни честоти до включването им в цифровизацията. Още с влизането в сила на промените в ЗЕС ръководство на ТВ7 обяви, че ще кандидатства за ефирни честоти. Би Би Ти също ще иска аналогов лиценз.

Няма коментари: