събота, 8 ноември 2008 г.

Градски истории

Капитал - 42 стр.
Градски истории



По брой безплатни всекидневници Европа е водеща, констатира докладът на WAN за 2008 г. В него се публикуват данни за пазара на този тип издания за 2007 г. Най-много безплатни вестници има в Русия - 35. След нея се нарежда Испания с общо 26 заглавия, а на трето място са Обединеното кралство и Франция с по десет. Най-голям тираж в този сегмент държи вестник "Метро" (Великобритания) - 1.366 млн. броя, следван от "20 минути" в Испания с тираж - 1.005 млн. копия. На трето място е италианският, чийто тираж е един милион. Най-важни за издателите обаче са цифрите от рекламните приходи на изданията. Отличникът по приходи от реклама е пазарът във Великобритания с 2.17 млрд. долара. На второ място е Франция - 1.64 млрд. долара, а Швеция е трета с 244 млн. долара рекламни приходи в полза на безплатните вестници.
София черно на бяло. Такава, каквато я виждате всеки ден. С дупките, трафика, бездомните кучета, напрегнатите лица на хората, динамичния начин на живот.
София, която създавате и променяте всеки ден. За града и неговите истории ще разказва новият проект на "Икономедиа" АД - безплатният "Градски вестник". Медийната група е издател на няколко вестници и списания, между които "Капитал" и "Дневник". Първият брой на Градски вестник ще бъде отпечатан на 10 ноември, в собствената печатница на компанията, която издателите определят като най-скъпия инвестиционен проект на медийната група.
Изданието започва да излиза с амбицията да създава качествен продукт, който помага на софиянци да организират по-добре всекидневието си. Целта на екипа от журналисти е да предлагат полезна и достоверна информация. "Този проект има дълга и трудна история", призна главният редактор на "Градски вестник" Димитрана Александрова."Ние не сме първият безплатен вестник на пазара, но ще бъдем безплатно издание за напреднали", пошегува се тя.
Кратко, ясно и полезно
"Градски вестник" ще отговаря на четирите най-важни условия за съдържанието на едно безплатно издание: да бъде кратко, ясно, точно и практично. Ще се фокусира върху нуждите на специфичната аудитория - хората, пътуващи в градския транспорт, както и онези, които по принцип не четат всекидневници. Основните рубрики във вестника ще са водещите новини и справочна информация за актуалните събития от градския живот. В него ще има още специални рубрики за здраве, мода, технологии, храна, коли и дом, комикси и кръстословици за свободното време.
Това, с което "Градски" ще разчупва границите на жанра и ще гради собствен облик обаче, е силното присъствие на коментари и анализи в съдържанието. За тази задача създателите на вестника ще търсят активното участие на своите читатели и ще разчитат на софиянци като на съавтори на качествена журналистика с позиция. Специалната рубрика "Вкарай малко мисъл в този град" е създадена именно с цел да бъде платформа за идеи как да променим към по-добро града, в който живеем, вместо само да изброяваме проблемите му.
В коментарната секция на вестника всеки понеделник ще пише политологът Иван Кръстев, във вторник - председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Иво Прокопиев (издател на "Капитал", "Дневник" и "Градски вестник"), в сряда ще пише столичният кмет Бойко Борисов, в четвъртък - журналистът Ники Кънчев, а в петък е ред на гражданите, които искат да кажат нещо умно, важно и ново за София.
Както е обичайно за издания от този тип, "Градски" ще се разпространява на най-оживените места в София: метрото, столичните подлези, около търговските центрове, във и около бизнес сградите. От мениджмънта на "Икономедиа" обясняват, че "местата за разпространение са подбрани, така че да се гарантира качеството на аудиторията". Ще достига до читателите си от понеделник до петък в тираж от 100 хил. броя, като амбицията на издателите е обаче той да достига до 250 хил. души на ден.
Безплатният вестник ще продължи да поддържа и онлайн платформата си (gradski.bg) и ще улеснява максимално рекламодателите, като им предлага възможност за интегрирана комуникация. "Разработили сме специални пакети за рекламодателите, които им позволяват освен да закупуват площ в хартиеното издание, да рекламират в интернет и да брандират разносвачите и количките им", обясни рекламният директор на "Градски вестник" Стефан Стефанов.
Привлекателен пазар
Въпреки че в Западна Европа сегментът на безплатните вестници е добре разработен и печеливш от години, в България за предимствата на този тип издания започна активно да се говори едва през последните две-три години. "Започваме да издаваме безплатен вестник, защото смятаме, че има голяма бизнес възможност и ако се справим умно, ще спечелим. Освен това има сериозна ниша - над 800 хил. души в София не си купуват всекидневници. Пазарът им като цяло пада през последните години и безплатният формат е вариант да го съживим", коментира изпълнителният директор на "Икономедиа" Бисер Боев.
По думите му "и в XXI век има бизнес за вестниците, стига да се правят умно, от хора, които знаят как и се придържат към стандартите на качествената журналистика".
Първият български безплатен всекидневник излезе на 1 септември тази година. Казва се "19 минути" и се издава от "Бал Медиа" АД, в която съдружници са Борис Ангелов и Атанас Арнаудов. Те стоят и зад светските списания "Слава", Easy и b2b изданието "Грандхотели". Безплатният вестник започна с тираж 100 хил., а в момента е 150 хил. броя (според издателите) и се разпространява по най-оживените места в столицата.
Едновременно със старта на "19 минути" на пазара се появи и безплатен седмичник, който обаче се прицелва в много по-конкретна аудитория. "За Люлин" се издава от издателска къща "Метрополис" ООД. "Вестникарска група България" е другото издателство, за което се смяташе, че ще издаде безплатен вестник, но поне засега няма потвърждение на тези намерения от мениджмънта на компанията.
В доклада на Световната асоциация на вестниците (WAN) за 2008 г. се констатира, че безплатните издания "са повече, по-добри и по-успешни от всякога". Независимо че на нашия пазар този тип издания се възприемат като сериозна заплаха за традиционните издания, според анализаторите на WAN е по-вероятно безплатните издания просто да отклонят част от потока приходи на платените вестници, отколкото да ги убият. Едно от големите предимства на безплатните вестници може да бъде по-добре таргетираната аудитория, както в случая с "Градски" - към софиянци, или "За Люлин" - към живеещите в този квартал.
събота, 8 ноември 2008 03:16:47

Креативният директор на Cole&Weber Тод Грант:Ключът към креативността е да си искрен

Капитал - 43 стр.
Креативният директор на Cole&Weber Тод Грант:Ключът към креативността е да си искрен



Тод Грант е изпълнителен криейтив директор на базираната в Сиатъл рекламна агенция Cole&Weber United, част от комуникационния гигант WPP. Преди това той е бил творчески директор в Publicis West, Goodby Silverstein & Partners и Chiat/Day в Сан Франциско. През годините той е създал и разработил запомнящи се кампании за Adidas, GotMilk, Porshe, Budweiser, HP. Носител е на редица рекламни награди, сред които Kelly Awards, Clios, D&AD, Radio Mercuri Awards. Има и 15 лъвчета от световният рекламен фестивал в Кан. Учил е в Колежа по реклама в Маями (Сан Франциско).
"Никога не наемай пор да свърши работата на невестулката", саркастично клати глава вечно киселият гущер Луи, след като пъкленият му план да накара пора да екзекутира жабите от блатото с токов удар, за да отнеме ролята им в рекламата на бирата Budweiser, се проваля. Това е един от любимите рекламни сценарии в САЩ, а кампанията е обявена от изданието USA Today за най-популярната в страната. Тя върви в периода 1998 - 2000 г., а клиповете се въртят дори в почивките на националния шампионат по американски футбол Superbowl, което в САЩ е равнозначно на вселенска слава.
Героите на Budweiser започват да живеят свой живот извън телевизионните и радио спотове. "Беше едновременно като телевизионно шоу и комедиен сериал", разказва създателят на рекламите, криейтив директорът на агенция Cole&Weber Тод Грант. "Това, което наистина ме възхити обаче, беше, че се появиха фен сайтове на гущерите, хората започнаха да пишат собствени диалози с героите и да създават принт версии на тв клиповете, нещо, което ние въобще не бяхме предвидили", обяснява той.
Тод Грант е в България по покана на специализираното списание за маркетинг и реклама Sign Cafe на организирания от тях форум за рекламисти и рекламодатели Ad Mall тази седмица. Семинарът на творческия директор на Cole&Weber пред българската аудитория беше именно за креативността, но не като самоцел, а като успешна инвестиция в марката и в рекламната стратегия на компанията.
"Да си иновативен означава да се съсредоточиш в онова, което хората искат и което би ги провокирало да се отзоват", обяснява простичко Грант. Ако твърде много се напъваш да бъдеш различен, ставаш нахален и странен, а хората лесно надушват преструвката, смята той. Ключът към креативността е да си искрен.
Тод Грант обобщава новото в света на рекламата с едно изречение - иновативни и интегрирани решения и диалог с потребителите. И непрекъснато дава примери с кампании, които илюстрират тези тенденции и са го впечатлили с посланията и идеите си. "Има толкова много добри неща, които ме мотивират и вдъхновяват", усмихва се той и продължава: "Е, понякога завиждам и си казвам, по дяволите, защо не ми хрумна на мен това, толкова е готино." Грант обаче е на мнение, че агенциите могат да си влияят едни на други по позитивен начин и дава пример: "Когато учех изобразително изкуство, любими ми бяха Брак и Пикасо, които на практика са създали кубизма. Но нито един от двамата не го е направил сам, те са си влияели взаимно. Конкурирали са се, но са се възхищавали един на друг. Това, което правел единия, е вдъхновявало другия", разказва криейтив директорът.
Това, което отличава Грант през целия му път от училището по изкуства до кариерата в рекламата, е чувството за хумор, което влага в своите проекти. "Всеки иска да бъде най-забавният тип в компанията", шегува се той и по този повод. Но после добавя сериозно, че е хубаво да караш хората да се усмихват и да разчупваш границите, но трябва и да оставаш адекватен на идентичността и стратегията за развитие на марката. "Някои компании имат чувство за хумор, други нямат, но това, на което трябва да се наблегне е това, което хората обичат в тази марка, това, което ги прави уникални", обръща внимание Тод Грант и продължава: "А ако имаш и чувство за хумор спрямо себе си, спрямо бранда си и спрямо това, което правиш, се получават чудесни реклами."
Оптимизъм по време на криза
Когато стане дума за маркетингови бюджети и американският рекламен пазар, творческият директор на Cole&Weber бързо изоставя веселия тон и признава, че рекламата е едно от първите пера, които са пострадали с разпространението на финансовата криза, при това сериозно. Тод Грант прогнозира тежка година за секторите, свързани с финанси и търговия и набляга, че те трябва да бъдат внимателни в комуникациите си, защото по време на рецесия хората стават цинични и недоверчиви. "Мисля, че корпорации, като петролните например, които печелят огромни суми, трябва да бъдат много съзнателни, когато рекламират и също прецизни по отношение на посланията, които изпращат към потребителите", казва той. И добавя, че със сигурност не бива да съсредоточават рекламните си активности върху себе си, а да ги обърнат към хората, към това, което правят, за да улеснят живота им.
Рекламистът обаче е на мнение, че най-лошото е отминало и не споделя тезата, че по време на кризата компаниите трябва да се свият и да престанат да общуват с потребителите си. "По време на рецесия хората все още имат нужда да си купят сол, тоалетна хартия, да отидат на ресторант и да пият бира", обяснява Грант. Той съветва компаниите да останат адекватни и актуални в подобна ситуация: "Ако просто се затвориш и престанеш да рекламираш, хората ще започнат да забравят името и дейността ти. Ние все още сме консуматори, но просто сме по-чувствителни към посланията."
Грант е оптимист и за развитието на българския рекламен пазар. "Виждал съм няколко местни реклами в Sign Cafe. Възхищавам се на дизайна на някои от нещата, но, честно казано, не ги разбирам. Може би защото са локални, но също и заради езиковата бариера", вдига рамене той. Макар да е в България само от ден, той признава, че хора от бранша вече са му разказали за проблемите на рекламния бизнес в България - а именно, че липсват прости, но добри идеи. Тод Грант обаче е на мнение, че това много скоро ще се промени. "България е много млада индустрия. Сигурен съм, че ще останете изненадани какво ще се случи тук през следващите няколко години в положителен смисъл. Аз самият ще очаквам с голямо нетърпение идеите, които ще се родят в региона", усмихва се той. Защото е от хората, които не само вярват в промяната, но я създават.
събота, 8 ноември 2008 03:20:11

Рекламата на туризма ни - неандерталец в света на цивилизацията

Монитор - 11 стр.
Рекламата на туризма ни - неандерталец в света на цивилизацията



Лиана ПАНДЕЛИЕВА
Годишният бюджет за реклама на България като туристическа дестинация от 5 млн.лв. е толкова мизерен, че се стигна до почти отчаяния ход на Държавната агенция по туризъм (ДА Т) да облепя български тирове срещу 1000лв. парчето с името на държавата и запазения ни знак и така да се носим по аутобаните на Европа. Една маяка, но неприятна подробност е, че на Запад тировете могат да се движат
предимно в тъмната част на денонощието и едва ли под светлината на фарове от преминаващите край тях коли платнищата им ще предизвикат порив за пътуване към България. Според представители на туристическия бранш сумите, които трябва да се отпуснат за реклама на сектора, са в диапазона между 20 и 100 млн. лв. Но дори тези пари да са 200 млн. лв., пак остава въпросът кой точно ще направи стратегията за реклама и кой ще създаде модерната ви-зия на посланията, та да не приличаме за пореден път на неан-дерталци в света на цивилизацията. Апетитите на няколко частни лица, обединени под шапката на поредната гръмогласна асоциация, която ще оправя рекламата в туризма ни, предизвикаха такъв неистов гняв в гилдията, че за първи път тя се обедини. Туро-ператори, хотелиери, инвеститори и организации застанаха вку-пом зад председателя на ДАТ Анелия Крушкова и предотвратиха отстраняването й от поста. Ако тази година не изплуваме, отиваме на провала, категорично заяви Донка Соколова, председател на БАТА. Нужна ни е качествена, масова и модерна реклама. Дотук добре. Каквое нивото на разбирането за реклама от страна на сектора обаче, може да се види не само по държавното участие на световни и регионални форуми, а по това какво предлагат ангажираните в туристическата дейност като послания. Рекламните материали предизвикват най-голямо отчаяние, защото в болшинството си разкриват ограниченото и нетърговско мислене на своите поръчители. Проблемите на националната туристическа реклама условно могат да се разделят на три: неясна визия за модерна реклама, неясно е кой, къде и как решава какво да се рекламира и не е известен местният, сезонен и национален продукт, който да се рекламира.
От години се води спорът дали щандовете на ДАТ по световните изложения са красиви и функционални. Като се има предвид, че по ЗОП на конкурсите печели този, предложил най-ниска цена, всички истински качествени и впечатляващо красиви проекти досега са отпадали. Сигурен източник от ДАТ каза за "Монитор ", че и за изложенията за идната година е спечелил най-грозният от всички предложени проекти, който с помощта на експерти от агенцията малко е пооправен. "Накъде върви българският туризъм" показват рекламите По време на последната среща на туристическия бранш под нас-лов "Накъде върви българският туризъм", Стефан Шарлопов, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм изрече на един дъх сферите, които остават неразработени от индустрията у нас - винарска и кулинарна, които бележат бум в света, яхтена, приключенска, спортна, СПА, културна и историческа, конгресна, голф, инсен-тив. Съюзът по балнеология е изготвил детайлна маркетингова стратегия за СПА отрасъла, но когато стана дума, че всеки качествен СПА хотел би трябвало да се сертифицира, председателят на СПА асоциацията Станимир Станков репликира, че това е твърде скъпо. Е, когато лидер на асоциация, която трябва да гарантира качеството на услугата, счита, че именно от международната сертификация трябва да се пести, не е трудно да се досетим от колко неща в реалното ежедневие пестят собствениците на хотели. У нас вече само спорадично се чуват вопли за пропуснатите ползи от младежки пътувания, зимни и летни лагери. Предпоставките за тази дейност са налице. Условията обаче рядко отговарят на стандартите, а и там, където ги има, не получават адекватна реклама. За да се разработи всяка от тези сфери, са нужни три неща: съгласие на ангажираните от туристическата индустрия по стратегията за развитие на всяка от тях; единно разбиране за същността на рекламата и персонали-зиране на посланията - демек най-сетне те да не са на принципа "елате, защото ви каним" или "вижте ни леглата", а да гони конкретни целеви групи с оферти по интереси и възраст.
Конгресни центрове, спа и еко хотели ' никнат като гъби Липсата на адекватни продук-тови стратегии дава възможност да се роят имитаторите на основните отрасли. Четири области са изключително знакови в това отношение: конгресен туризъм, СПА хотели, конен и еко туризъм. По време на 11-ата годишна среща на Регионална туристическа асоциация "Стара планина" бяха предоставени местни рекламни дипляни и брошури. Дори да допуснем, че те са толкова скромни, грозни и безлични, защото никой не се старае кой знае колко за регионален форум, прави впечатление, че конферен-тните центрове никнат като гъби. Пример: еднозвезден хотел в местността У зана, който си е ремонтирана планинска хижа. Да, мястото е фантастично за туризъм, но кой отива вдън гори галилейски за семинар за 20 души, в ремонтирано мазе? У нас за всяко нещо, за което се чуе, че по света носи добри приходи, се прави допълнителна "приставка" в хотели и хотелчета и така имитира услуга. Точно над Трявна се намира малък семеен "еко" комплекс, който предлага и конна езда. Все още няма изготвена статистика колко туристи у нас са се претрепали, качвайки се на необучените животни, без предпазна екипировка и без квалифицирани водачи. Любители, ентусиасти, имитатори се хвърлиха да правят конни бази, защото се знае, че на Запад само имотни хора се занимават с този спорт.
Еко темата у нас също претърпя метаморфоза спрямо световните практики. Всяка постройка с елементи на каменна и дървена облицовка, чамова мебел, както и няколко дървени пейки се води "еко комплекс". Този, построен над Трявна, е в бивши краварни-ци. В това няма нищо лошо, ако са спазени поне някакви стандарти при изпълнението. Например пътечките покрай леглата в стаите да не са от велтер, ръчно изрязван на ръка с тъпа ножица. За сметка на това крайните цени са около пет пъти по-високи от предлаганото качество. Тези хора обаче се предлагат с "еко" и "конен туризъм". Така продуктът е пълен боклук. Защо ни е да се рек-ламираме в Лондон?
Още по-голяма изненада предизвика председателят на асоциацията Силвия Хинкова, като на въпрос на "Монитор" как ще се представя регион Стара планина на световната туристическа борса в Лондон, тя отговори, че те нямат нужда да се представят там, тъй като това изложение е само за море и ски. Всъщност, националният продукт ще бъде море и ски, докато някой не го разчупи и с други оферти. Но освен с концептуалното им изготвяне те трябва да се адресират към конкретни потребителски групи.
В същото време основният плакат в заседателната зала по време на работните срещи бе с правописна грешка: "ТурисИ-ческа борса". Е, ако на национална среща не можеш да си напишеш буквичките на основния плакат вярно, за какво рекламно мислене става дума?
От РТА "Стара планина" поясниха още, че правилната по същество идея на ДАТ за туристическо райониране на страната с цел да бъдат обособени продуктите на всеки от регионите, се разбива във вътрешното съревнование между самите градове. Според Хинкова лобирането за преимуществено представяне на един или друг град не позволява да бъде излъчен един представител на региона От това следва, че отново всеки, който може да си позволи да плати таксата за участие за големите туристически форуми, ще отива там с предложение за хотелче или няколко хотелчета и с купчинката по-умело или по-зле сглобени във "Фото-шоп" картинки. Огромният проблем на липсващата реклама е, че в момента всички се опитват да бъдат всичко. Така се нароиха и СПА центрове и смесица от бизнес-семей-ни хотели, с неясна кухня и неясни услуги. Рекламата им е безоб-разно безлична. В същото време професионално направените хотели в тази сфера, като "Катарино", "Перун" или "България" в Банско преминаха на западен мениджмънт и започнаха да разработват свои канали за реклама не само на продукта си, но на целия регион. Те назначиха хора, които се занимават с това, с цел гостите им да са в разнообразна среда всеки ден. Тони Берфус, мениджър на хотелите на " България холидейз" е категоричен, че и най-качественият хотел без допълнителни занимания остава само ограничено място с удобни легла. Липсата на визия за развитието и същината на туризма у нас е особено осезателна по време на националните туристически изложения. Започваме с невероятно бедното им излъчване, което носи характера на 60-те години на миналия век. Развитие, модер-ност не настъпва. Обяснението на организаторите - участниците не искали да платят повече за качествени щандове. Другата драма на изложенията е по-сериозна - пълна липса на акцент и посока на развитие. Веднага след учредяването на първия туристически район у нас " София", председателят на БХРА Благой Рагин каза специално за "Монитор": " Не искам да се карам с колегите и да ги нападам, но истината е, че у нас не се провежда нито едно професионално изложение и в тяхната организация цари пълен хаос. Горчивата истина е, че сме много далеч от професионализма в рекламата и в изложенията дори на родна територия."
събота, 8 ноември 2008 03:46:50

„Гугъл" се споразумя с книгоиздатели

Банкер - 39 стр.
„Гугъл" се споразумя с книгоиздатели



Най-голямата в света ИНТЕРНЕТ компания - „Гугъл", на 28 октомври 2008 г. се споразумя с група издатели и автори, които я дадоха под съд през 2005 г. за нарушаване на авторски права, съобщи „Икономист". „Гугъл" е сканирала части от милиони книги в дигитален формат, правейки по този начин текстовете достъпни онлайн с цел да отговори на търсенията на потребителите си. Според компанията тя е употребила честно авторските материали, тъй като е направила само малка част от тях широкодостъпна. Асоциацията на американските издатели и гилдията на авторите обаче не се съгласиха с това. Все пак преобладаваха очакванията, че разгарялата се юридическа война ще завърши със споразумение, но постигането му отне известно време.
Съгласно споразумението „Гугъл" ще плати 125 млн. щ. долара обезщетение на притежателите на авторските права и ще основе регистър, чрез който ще се разплаща с автори и издатели за дигиталната употреба и продажба на произведенията им. Въпросният регистър ще наподобява колекционерските асоциации, които изпращат чекове с авторски хонорари на музиканти и текстописци. Така хората ще имат възможност да закупуват пълното съдържание на книгите в дигитален формат или пък да заплащат за получаването на достъп до съответна част или страница от нея. Малка част от всяка книга ще бъде достъпна за справки. При това положение „Гугъл" ще получава 37% от приходите, а останалите 63% ще отиват при притежателите на авторските права. И издателите, и авторите могат да откажат участието си в тази схема, а достъпът до книги, които не са защитени с авторски права, ще бъде свободен.
Споразумението, което все още се очаква да бъде одобрено от съда, може да породи проблеми. Колекционерските асоциации често попадат под ударите на антитръстовото законодателство, което налага необходимостта от по-специални мерки от страна на законотворците. А „Гугъл" в действителност е получила лиценз върху почти всички материали, станали обект на делото. Това дава на компанията съкрушителното предимство за онлайн индексиране и обработване на книги, казва Дженифър Ърбан, експерт по авторско право към Университета в Южна Каролина. Това може сериозно да накърни нормалната конкуренция.
Споразумението ще важи единствено за територията на Съединените щати, но по всяка вероятност може да послужи като модел и в други държави. В случай че бъде успешен, моделът ще отвори вратите към нова територия в придобиването на знания онлайн, а също и към цял нов пазар.

Microsoft поля със студена вода Yahoo!

Монитор - 15 стр.
Microsoft поля със студена вода Yahoo!



Главният изпълнителен директор на софтуерния гигант Microsoft Стив Балмър заяви, че ръководената от него компания няма никакви намерения да се връща отново към преговорите за пълна или частична покупка на интер-нет корпорацията Yahoo!, съобщи агенция Reuters. Балмър подчерта, че Microsoft два пъти е направила предложение за покупка на Yahoo!, което управата на компанията е отхвърлила. Въпреки това шефът на софтуерния гигант заяви, че не се отказва от друго сътрудничество с Yahoo!. Според него двете компании могат да станат партньори на пазара на интернет търсачки-те. Балмър обаче не уточни какво точно се има предвид под подобно партньорство.
В началото на ноември световният лидер в областта на интернет търсенето Google се отказа от партньорство в Yahoo! на пазара на онлайн реклама. Според очакванията тази сделка трябваше да донесе на Yahoo! около 800 млн. долара допълнителен годишен доход. В същия ден шефът на Yahoo! Джери Янг заяви, че е готов да разгледа едно ново предложение от страна на Microsoft.
събота, 8 ноември 2008 03:54:16

петък, 7 ноември 2008 г.

Българският бизнес подготвя етичен кодекс за саморегулация в рекламата

БНР (Хоризонт) - Преди всички 06:04 ч.
Българският бизнес подготвя етичен кодекс за саморегулация в рекламата



Водещ: Може би е добре любителите на пиво, а и всички, които са загрижени за чистотата на рекламното пространство у нас да се вслушат в следващия репортаж. Българският бизнес подготвя свой етичен кодекс за саморегулация в рекламата, която ще заимства и част от действащите правила за етична реклама на пивоварите. Предвижда се да действа обществен съвет за саморегулация, в който да влизат и журналисти.
Репортер: От 1937 година функционира един кодекс на Международната търговска камара. В Румъния са натрупали известен опит в областта на саморегулацията. Защо България изостана толкова в този процес
„Темпото на развитие на саморегулацията е темпо на развитие и на демократичното мислене”.
„Тези правила, които са на Международната камара, те са правени в продължение на много години и там има разпоредби, които касаят всички сфери, чувствителни към обществения интерес. Като се започне от деца, изображения на жени, разпоредби, свързани с храни, алкохоли и т.н. и се стигне дори до околна среда.”
Репортер: Това обясняват Ели Герганова и Ивана Радомирова, ангажирани с работата на Обществения съвет за саморегулация в рекламата. Смисълът на саморегулацията за бизнеса:
„Да помисли за това какъв принос е индустрията. Извън мисленето за печалба и развитие на съответния технологичен продукт, да мисли и за социалната приложност. Тоест вяска една фирма да се изживява като гражданин на държавата”.
Репортер: Конкретните ползи на саморегулацията за отделните компании. Преди една реклама да излезе на пазара, тя може да мине етап на предварително одобрение.
„Всяка компания безплатно има право да поиска такава предварителна консултация. Трябва да се покани този независим съвет от трима представители – журналист, рекламист, юрист. Разглежда се, коментира се с тези трима експерти и ако някъде има дори съмнения, че би могъл да бъде нарушена на първо място законодателната уредба на страната и след това нашите правила, се дава препоръка това нещо да се оправи.”
Репортер: Пивоварите вече имат свои вътрешни правила за етика в рекламата, разказва Ивана Радомирова. Какви са гаранциите, че компаниите не са в скрито съгласие за дадена реклама?
„Постмониторингът се извършва на практика от всички компании, които по между си в колкото и добри отношения да са, те са конкуренти и никой няма да допусне, един път, самият имидж на индустрията по този начин да бъде накърнен, а втори път от гледна точка на самите правила за добра практика в конкуренцията.”
Репортер: Ако не вярвате, че рекламата се съобразява и с културните традиции на дадена страна, чуйте аргументите:
„Има страни, в които по определени въпроси са много по-чувствителни, отколкото в някакви други сфери. И в тези случаи не може да се изисква еднозначно прилагане на правилата в единия край на Европа или в другия край на Европа. Примерно в едни страни е прието жените да са някакъв идол. Често пъти там се допуска и някакви малко по-фриволни в това отношение закачки. В други страни това е много строго и се счита за дискриминация. Една реклама в Италия, в която жената е показана в по-предизвикателно облекло, би била приета абсолютно нормално и никой не е считал, че по този начин са нарушени правата. В други страни, мисля, че конкретният случай беше в Ирландия, тази реклама, понеже тя е била мултинационална, се е счела за голяма обида и тя била забранена.
Репортер: Какво означава овластяване на консуматора в целия този процес?
„В Европа като че ли забелязвам някаква тенденция на замяна на думата защита на потребителя с думата овластяване, той да има властта на бъде уважавания член на обществото, уважавания от бизнеса член. И всеки един бизнес в крайна сметка цели някакъв потребител.
петък, 7 ноември 2008 08:54:43

Опасни за вашето послание

сп. BusinessWeek - 13 стр.
Опасни за вашето послание



Като повечето реклами, тези на обществените организации често разчитат на емоционални послания, за да привлекат вниманието. Тази тактика дава и обратен ефект. Изследователи от University of Missouri измерили вниманието при група зрители, докато гледали двадесетина стряскащи реклами срещу тютюнопушенето. Част от 30-секундните клишета, създадени между 1998 и 2002, показвали ужасяващи кадри - например болен от емфизем, който се мъчи да си поеме дъх. Други показвали кървяща артерия по време на операция или увреден бял дроб в поднос.
И плашещите реклами, и клиповете с кръв и вътрешности ангажирали изследваните (58 студенти непушачи) по-ефективно отколкото рекламите против пушенето, в които липсвало емоционално съдържание. Освен това студентите ги помнели по-точно и по-лесно. Но когато клиповете били едновременно и страшни, и кървави, вниманието им спадало рязко и те трудно си спомняли съдържанието.
"Възможно е хората да не могат да обработят" толкова емоции, казва Глен Лешнър, професор по стратегически комуникации и водещ автор на проучването. Неговата хипотеза: зрителите вероятно изключват при едновременно страховити и отвращаващи реклами, защото усещат опасност и инстинктивно се оттеглят. "Пулсът на студентите е бил ускорен - отбелязва Лешнър. - Сякаш са се подготвяли да избягат."
петък, 7 ноември 2008 05:53:52

Coors: Бира. Студена. Хубава

сп. BusinessWeek - 62 стр.
Coors: Бира. Студена. Хубава

Джон ФАЙН

Рекламите й са скучни, но вдигат продажбите с просто послание
Този текст е за Coors и как производителят на бира се носи напред, докато останалите конкуренти стагнират. Та да поговорим за бира. Бирата е изключително познат продукт. Всички големи брандове -Coors, Budweiser, Miller и пр., са на пазара от години. И всеки чувствителен американец може да си изкове образ за реклама на Bud или Miller по-бързо от... ами от това как една малка бира изчезва, след като през августовски следобед сте косили ливадката пред къщата ви. Големите бири - да си го кажем направо - са доста еднакъв продукт, произвеждат се от прекалено много хора и е трудно да ги различиш. (Сред гигантите теоретично предпочитам Miller Genuine Draft, но ако ми завържат очите, не съм сигурен дали ще я различа от друга.)
Подобно на сапунени мехури, това са продукти, чиито продажби растат или намаляват значително. От лятото Coors е част от MillerCoors, но може да се похвали с основни брандове в много категории - Coors Banquet (позната като обикновената и добра стара Coors), Coors Light, евтината Keystone u Blue Moon, произведена в малки пивоварни, която стимулира здравословно увеличение на продажбите.
През септември продажбите на Coors Banquet към търговските вериги се увеличиха с 12% в една западаща категория, според Beer Marketer's Insights. "Те имат четири бранда, които се движат по-бързо от останалите", твърди редакторът на изданието Бендж Стейнман. Главният маркетолог на MillerCoors Анди Ингланд си е поставил за цел рекламите на пивоварите да заприличат на нещо като политическа кампания - една проста идея, повтаряща се при всеки удобен случай.
Рекламите за най-големия бранд на компанията Coors Light сега се фокусират върху "студено ободряване". "Или да използваме фразата, спомената от en. Ad Age - "вцепеняващо ума фокусиране върху слогана", пояснява одобряващият посланието Марти Сток, който наблюдава рекламите на Coors като вицепрезидент в агенцията DraftFCB.
Coors разгръща това послание умно. За да обърнем внимание на един често цитиран пример, тя се концентрира върху времето преди "хепи ауър" в 16:53. Тогава рекламите на Coors Light текат в сайтовете с добър трафик като Yahoo!, no спортните канали и тези с прогнози за времето. А те се посещават най-вече от хората, работещи в "килийките" на офисите, които В края на работния ден са жадни.
Фразата "Студено ободряване" изглежда крехка, за да понесе рекламна кампания за милиони. Затова Coors, според Марти Сток, предлага хитроумна добавка: "Ободряването е прекалено общо. Ето защо имаме студеното ободряващо чувство от Скалистите планини" - като приковаваща вниманието фраза.
Може и да се подсмивате на такива хрумки (особено, ако откриете, че Coors Light сега се прави във Вирджиния), включително и на цялото послание, че да се продава студена бира, тя следва да е... студена. Можете да откриете и местата за Coors Banquet, чиито прехвалени западни корени се простират от дълги планини до тучни поля, за да бъдат неразличими от други бири или дори реклами на коли.
Някои бирени реклами отдавна са в лексикона на поп културата. Те са толкова богато направени, че направо предизвикват спомени за холивудски продукции като тези на Budweiser за Super Bowl. За разлика от тях рекламите на Coors са определено прозаични и никога няма да привлекат вниманието на спецовете. Но ако съдим по резултатите, те са изпълнили мисията си и Ингланд отхвърля подигравките. "Честно казано, не ме интересуват - казва той. - Аз съм първо бизнесмен, а после маркетолог."
В новата си по-значителна роля Ингланд ще опита да вдигне продажбите на Miller c просто послание: вкусът. Ще е интересно да видим дали ефектът на Ингланд ще проработи втори път. Но има нещо, което политиците отдавна знаят: за да спечелите на един пазар, пълен с медии и послания, откажете се от фантазьорските реклами. Просто повтаряйте нещо просто - отново, отново и отново.
петък, 7 ноември 2008 06:12:21

Рекламирайте дръзко, за да постигнете добри резултати

Класа - 11 стр.
Рекламирайте дръзко, за да постигнете добри резултати

Инна ВАСИЛЕВА

Опитайте нещо дръзко в рекламата и ще постигнете добри резултати. Това посъветва вчера Тод Грашп, партньор и криейтив директор на агенция Cole&Web-ber, Сиатъл. На фестивала на рекламодателя AdMall в Интер Експо център-София Грант представи някои от най-популярните си реклами и сподели опита си 6 решаването на бизнес проблеми чрез криейтив идеи. Той даде примери как добрите кампании и творчески екипи могат да помогнат на компаниите да отчетат ръст дори по време на криза. Amazon.com например отбелязва покачване от 30-40% на тримесечие благодарение на артспециалистите си. Подходящите криейтив екипи имат заслуга и в 50%-ното увеличение на Google за последната година, a Starbucks отбеляза 20% ръст, въпреки че се наложи да затвори някои от заведенията си. Според Грант тайната на качествените кампании е в нестандартния подход или така наречения герила или out of the box маркетинг. "Тези понятия имат за цел да дефинират идеите извън рамките на клишето, както и идеите, които понякога ни плашат и ни държат будни през нощта. Залагането на сигурното ограничава възможността за гафове, но и за успехи", обясни Тод Грант. В едночасовата си презентация рекламният гуру сподели и опита си във възраждането на брандове от миналото. Той запозна българските си колеги с кампанията си за вино "Карло Роси", което е било популярно през 70-те години на миналия век. "При такива ситуации трябва да се преоткрие диалогът с публиката около класическия продукт, без да се загуби емблематичното за него, да се представи на нова, по-млада аудитория", обясни той. Когато "Карло Роси" е било модерно, характерна за него е била специалната дамаджана, в която виното се е предлагало. В своята кампания Грант използва тази бутилка, като представя изработени от нея мебели -полилей, диван, стилаж за книги. Криейтив директорът разказа и как е започнал да се занимава с реклама. Докато е работел като туристически гид в пивоварна Rainier в Сиатъл, гледал реклами на бира и много се забавлявал с тях. От там идват и първите му творчески идеи. Присъстващите на вчерашния семинар имаха възможността да видят първите спотове, вдъхновили рекламното мислене на Грант, както и клипове от прочутите му кампании "Пихте ли мляко?", разработена за американска асоциация за млечни продукти и здраве, реклами на 7 Up, Budweiser, HP, Adidas u други брандове, за които е работил.
петък, 7 ноември 2008 05:01:44

Yahoo към Microsoft: Купете ни!

bpost.bg - Технологии
Yahoo към Microsoft: Купете ни!



След три отказа на предложения за закупуване от страна на Microsoft, сега от Yahoo искат връщане към преговорите.
Главният изпълнителен директор на Yahoo Inc. Джери Янг заяви, че има желание да продаде компанията на Microsoft, ако софтуерният гигант се върне в преговорите. Преди девет месец Microsoft предложиха 44,6 млрд. долара за закупуването на популярната търсачка, но Джери Янг отказа. Последваха още две оферти на компанията на Бил Гейтс, но Yahoo отхвърлиха и тях.
„Към днешна дата смятам, че най-доброто, което Microsoft може да направи, е да купи Yahoo“, сподели Янг на среща на високо равнище, проведена в Сан Франциско. Това изказване дойде в същия ден, когато стана ясно, че Google няма да удържи на думата си и ще се откаже от обещаното рекламно партньорство с Yahoo.
Осъществяването на сътрудничество между Yahoo и Google по план трябваше да ускори растежа на приходите на компанията на Джери Янг и да предразположи акционерите, все още настроени отрицателно след отказа за продажба на компанията за сумата от 47,5 милиарда, каквото бе второто предложение на Microsoft.
След първата оферта на софтуерния гигант, Google предложи рекламно сътрудничество на Yahoo, за да предотврати сливането на двете компании, което, според директора на най-популярната търсачка, би довело до ограничаване на безплатните приложения в интернет. В отговор Microsoft заяви, че Google фактически доминират на пазара на интернет рекламата.
Вчера вечерта акциите на Yahoo се спряха на 13,92 долара, което е далеч под цената, която Microsoft предлагаха – 33 долара за акция. Компанията, създател на най-популярната операционна система – Windows, се отказа от преговорите, след като Джери Янг поиска повече.
06.11.2008
петък, 7 ноември 2008 00:01:00

470 интернет-рекламодатели в България през 2008-а

News.bg - У нас
470 интернет-рекламодатели в България през 2008-а



Забелязва се увеличаване на рекламодателите в интернет в България, като до този момент през 2008 г. те са около 470, каза Мартин Попов от медийната агенция MindShare по време на уеб семинар вчера, пише HiComm.bg.
Някои от тях имат по 30 кампании, сочат негови наблюдения.
Той очерта няколко слаби места при създаването на интернет реклама в България, сред които недостатъчно конкретни уеб брифове (заданията на клиентите) или адаптирането за онлайн цели на реклами, първоначално създадени за други канали.
По думите му интернет не трябва да се сравнява и приравнява с традиционните медии. Нужни са повече иновативност и интерактивност, добави Попов.
Често пъти страницата, на която ще попадне потребителят, след като е кликнал на банер (т. нар. landing page), е недостатъчно добра или не отговоря на посланието от банера, коментира още той.
Онлайн медиите трябва да съдействат и също да бъдат иновативни, каза Попов.
По думите му само в 4-5 медийни групи в България може да се публикуват нестандартни банери (rich media банери).
В бъдеще все повече ще се използват данните от компаниите за измерване на интернет трафика като Nielsen и Gemius, агенциите ще се стремят да обслужват по-качествено рекламните бюджети, а рекламодателите ще очакват резултати, не само импресии и кликове, прогнозира той.
Онлайн медиите пък ще се стремят към качествено съдържание, повече ползваемост на сайтовете си, както и към нишови продукти.
„Сега е времето на нишовите продукти, те имат клиенти, ще намерят и своите рекламодатели", каза Попов.
06.11.2008
петък, 7 ноември 2008 00:01:00

100% достъп до интернет след 2 години

24 Часа - 8 стр.
100% достъп до интернет след 2 години



До 2010 г. 100% от населението на България ще има достъп до компютър и интернет на не повече от 20 км от вкъщи. Това предвижда стратегия за разширяване на интернет покритието, каза Румен Трифонов от Държавната агенция по информационни технологии и съобщения. Планът ще е готов до началото на 2009 г.
Развитието на широколентовия достъп ще е на базата на публично-частно партньорство. Трифонов посочи, че в началото на 2008 г. у нас има 528 хил. широколентови връзки, от които 27% са през DSL.
петък, 7 ноември 2008 05:18:12

четвъртък, 6 ноември 2008 г.

Станишев: Не знам кой стои зад някои български медии

24 Часа - второ издание - 5 стр.
Станишев: Не знам кой стои зад някои български медии



Публичен регистър на собствениците им, предлагат СБЖ и Съюзът на издателите
„Не знам кой стои зад някои български медии, но по-лошото е, че обществото не знае." Това заяви премиерът Сергей Станишев снощи при откриването на форума „Медии и демокрация в Югоизточна Европа: професионални стандарти и журналистическо образование". Организатори са медийната група В АЦ, фондация „Конрад Аденауер" и медийната организация за Югоизточна Европа SEEMO. „Ако включите българските тв канали, ще видите, че няма цензура. В същото време има телевизии, които работят срещу правителството и не знам как се финансират и откъде идват парите им", обясни премиерът. 20 минути той говори при откриването на конференцията, след което отговаря още 70 минути на въпроси. Близо 200 издатели, главни редактори и журналисти от Югоизточна Европа се събраха в София за двудневния форум. Части от конференцията бяха излъчени директно по БНТ1. Съюзът на българските журналисти (СБЖ) е предложил на Съюза на издателите (СИБ) да се създаде публичен регистър на собствениците на медии в България, обяви главният редактор на „24 часа" Венелина Гочева на първия панел от конференцията, наречен „Медии и демокрация". Идеята на СБЖ е този регистър да бъде направен по законов път. СИБ допуска това да е по пътя на саморегулацията. „Все по-често икономиката и политиката се опитват да ограничат журналистите и упражняват натиск върху тях. Обучението на журналистите е един от начините те да успяват да задържат независимостта си", заяви Андреас Рудаш, управител на „Ост холдинг", дъщерно дружество на ВАЦ. Днес конференцията продължава с дискусия за обучението на журналисти. Генералният секретар на Международната федерация на журналистите Айдън Уайт ще говори за професионалните стандарти.
***
Текст под снимка
Генералният секретар на Международната федерация на журналистите Айдън Уайт посети пребития през септември журналист Огнян Стефанов.

четвъртък, 6 ноември 2008 04:33:03

Станишев: Медиите в България са свободни

Труд - второ издание - 1 стр.
Станишев: Медиите в България са свободни



Никой не поставя под съмнение свободата и независимостта на българските медии. Това обяви снощи в почти двучасово изявление премиерът Сергей Станишев пред участниците във втория медиен форум за Югоизточна Европа. Конференцията е организирана от медийната група ВАЦ, собственик на вестниците „Труд" и „24 часа", и в нея участват над 200 журналисти от Европа. Премиерът подчерта, че България и банките ни са много по-стабилни, отколкото са на други места по света. „Знаете, че муха, банка и политик се убиват с вестник, затова отразявайте ситуацията точно", обърна се той към българските журналисти. Станишев се спря и на анонимната „журналистика", при която всеки пишел каквото си пожелае без никаква цензура.
После допълни, че е притеснен, защото заради конюнктура български политици днес говорят взривоопасни неща за ДПС.

четвъртък, 6 ноември 2008 05:34:19

Ще променим модата на говорене в медиите

Класа - 11 стр.
Ще променим модата на говорене в медиите

Инна ВАСИЛЕВА

Не е модерно да бъдеш толерантен и трябва да променим тази мода. До този извод стигнаха участниците в дискусията "Речта на омразата", инициирана от Съвета за електронни медии В нея се включиха представители на Съюза на националните медии. Да дискутират наболелия медиен въпрос, в регулатора вчера пристигнаха Виктория Бехар, изпълнителен продуцент на "bTV Новините", шефовете на БНТ Уляна Пръмова и на БНР Валерий Тодоров, генералният директор на БТА Максим Минчев, вицепрезидентът на радио FM+ Константин Тилев, председателят на Съвета на директорите на Нова тв Силва Зурлева. Трябва да бъдем толерантни към хората с различен етнос, религия или сексуална ориентация, отношението ни към тях е част от цялостната ни култура на поведение, навлязла и в медиите, коментира Мария Стефанова, и.д. председател на СЕМ. "Тази култура на грубостта трябва да се промени, защото младите я възприемат и стават нетолерашпни", допълни Константин Тилев. "Никой не може да ни задължи да се обичаме помежду си, но можем поне да уважаваме различните", допълни той. Конкретна стратегия засега не е изготвена, но от регулатора смятат скоро да инициират нова публична дискусия по темата за враждебната реч.
***
Текст под снимка
Константин Тилев и Маргарита Пешева

четвъртък, 6 ноември 2008 02:23:46

Павел Станчев аут от Нова тв, Силва Зурлева - консултант

Монитор - 3 стр.
Павел Станчев аут от Нова тв, Силва Зурлева - консултант



Якоб Андерсен e новият изпълнителен директор на Нова тв, назначен от “Модерн таймс груп”, съобщиха от медията вчера. Досегашният шеф Павел Станчев се разделя с компанията, се казва в официалното съобщение, а Силва Зурлева е приела позицията главен консултант на MTG за България и на борда на директорите на Нова телевизия. “Избрахме да имаме един и същ изпълнителен директор на Нова тв и телевизиите “Диема”. Якоб Андерсен има впечатляваща история за времето, прекарано в МТG и по-специално от неговия период на управление на телевизиите Диема”, коментира Андерс Нилсън, главен оперативен директор на “Модърн таймс груп”.

четвъртък, 6 ноември 2008 04:44:01

FM+ с нов програмен директор

Монитор - 18 стр.
FM+ с нов програмен директор



Надежда Радева (на снимката) е новият програмен директор на FM+, позната от ефира като водеща на предаването "Шоколад". Гласът й звучи и от многобройни радио и тв реклами. Радева замени на поста журналистката Евелина Павлова, която вече ще заема друга длъжност в медийната група. "След толкова години в ефира на радио FМ+ това е логичното продължение на моя професионален опит, а същевременно - и ново начало", казва Надежда Радева.

четвъртък, 6 ноември 2008 05:53:44

Dancing Stars е най-гледаното бг шоу

Монитор - 18 стр.
Dancing Stars е най-гледаното бг шоу



Според данни на TV Plan/TNS за месец октомври танцувалното шоу на bTV Dancing Stars (на снимката) е най-гледаното предаване в родния ефир. То е било наблюдавано от над 1 375 000 зрители. Малко след него се е наредила друга продукция на Мърдоковата телевизия - "Комиците". За пореден път медията напълно е завладяла вниманието на тв публиката.
В Топ 10 влизат още приключенското риалити Survivor: Островите на перлите, bTV Репортерите, bTV Новините и др. БНТ успява да завземе третата и единадесетата позиция в класацията с излъчването на футболните срещи между отборите на България и Италия и България - Грузия.
Предаването на Нова тв Big Brother е почти толкова гледано, колкото и "Шоуто на канала" по БНТ. Двете продукции са съответно на 18 и 19 място.

четвъртък, 6 ноември 2008 05:57:16

БНТ наля 2.1 млн. лв. във волейбола и баскетбола

Дневник - 23 стр.
БНТ наля 2.1 млн. лв. във волейбола и баскетбола

Божидар КЪРТУНОВ

Националната телевизия плати още 220 хил. лева за тв права на три европейски първенства
В разрез с дългогодишната си политика ръководството на БНТ хвърли повече от два милиона лева за телевизионните права на голяма част от събитията, свързани с волейбола и баскетбола в България. За два дни двете федерации си осигуриха безпрецедентна финансова инжекция от държавната телевизия, като в определени моменти БФВ дори ще действа като рекламна агенция. Първо БНТ даде път на волейбола, където ще плати 900 хиляди лева. Половин милион лева ще отидат за участието на мъжкия национален отбор в Световната лига. Така за пръв път БНТ ще плати таксата за най-престижния турнир за националния отбори, която е 300 хил. долара (456 хил. лева). Освен това задължително условие за записване в надпреварата е някоя от ефирните телевизии да купи правата за излъчване на срещите. Досега винаги федерацията (БФВ) плащаше сумата, за да може БНТ да предава двубоите на България, а от телевизията предоставяха рекламни заставки. От тази година генералният директор на БНТ Уляна Пръмова въвежда нова политика. „Вече всичко се плаща. Успехите на националния отбор доведоха до условия, които от федерацията вече ясно поставят. Досега работехме на бартер, но това вече е в миналото. Няма как да искаме нещата да продължават по същия начин“, коментира Пръмова. Не е известно БНТ да е имала конкуренция, която да обуславя резкия скок в цената на правата. Телевизията ще даде още 400 хил. лева, за да закупи правата на вътрешното първенство, както и квалификационните срещи на националните отбори за световното първенство. „От тези 400 хиляди лева 100 хиляди са рекламни за-ставки. Това рекламно време ще бъде продадено на спонсорите, но за по-малка сума. Предполагам, че волейболната лига ще получи около 70-80 хиляди. Останалите 300 хиляди предстои да бъдат разпределени от федерацията“, обясни президентът на лигата Краси Илиев. БНТ ще излъчи 40 двубоя от първенствата при жените и мъжете, както и от турнирите за Купата на България. Подобно е положението и при баскетбола. Разликата е, че договорът е за три години. Контрактът е на стойност 1.2 млн. лева и с него националната телевизия си осигури правата за излъчване на срещите от вътрешното първенство, тези от Балканската лига, както и домакинските мачове на българските отбори в евротурнирите. В договора е записано, че БНТ ще излъчи минимум 40 срещи по шестте си канала, в които влизат и регионалните телевизии. Новото е, че в ефира ще тръгне и близо половинчасово седмично предаване само за баскетбол. За първата година ръководството на телевизията ще плати 300 хиляди лева, за втората - 400, а за третата - 500 хиляди. Част от сумите са във формата на телевизионни за-ставки. „Има по-важно нещо от парите в този договор. На първо място за мен е фактът, че ще тръгне специализирано предаване по националната телевизия“, коментира президентът на БФБ Михаил Михов. Отделно БНТ вече си осигури правата за предаване на европейските първенства по волейбол за мъже и жени и по баскетбол за мъже през 2009 г. срещу 220 хил. лева.
***
Текст под снимка
Президентът на баскетболната федерация Михаил Михов (вляво) остана доволен от договора с БНТ

четвъртък, 6 ноември 2008 04:38:38

вторник, 4 ноември 2008 г.

Лили Иванова с най-добър личен сайт

InfoBulgaria.info - Култура
Лили Иванова с най-добър личен сайт



Уеб страницата на Лили Иванова, www.lili.bg, победи в категорията личен блог/сайт на приключилия вчера конкурс БГ Сайт 2008. Нейни подгласници са Oggin.net и vanitta.com.
Повече от 13 600 души се включиха в двуседмичното онлайн гласуване. Публиката избра кои от 135-те състезаващи се сайта ще получат почетните статуетки – традиционен символ на конкурса – за победител във всяка от десетте категории.
Още 6 статуетки разпредели журито чрез своите специални номинации за личности, компании и проекти, като признание за тяхната значимост и за приноса им в развитието на Интернет в България през последните две години.
В категорията Публична администрация победител стана сайтът socialni.bg. Номер едно в Банки и финанси е moitepari.bg. За най-добър в категория електронен магазин е избран amam.bg, а kulev.com е пръв при корпоративните сайтове.
В категорията Социални мрежи победител излезе bebealbum.bg, следван от svejo.net и impulse.bg.
FlowersNet.info е пръв в категорията Кауза, събитие, общност. Първенец в Образование и наука стана photoshop-bg.com.
Шестте специални награди журито връчи на Интернет потребителя, Нели Огнянова, TopBlogLog, Инвестор АД, Икономедиа и Гемиус.
Конкурсът БГ Сайт 2008 се организира от ABC Design & Communication и M3 Communications Group.
4. 11. 2008 г.

сряда, 5 ноември 2008 00:01:00

Туризмът предлага фондове за спонсориране на рекламата

Класа - 6 стр.
Туризмът предлага фондове за спонсориране на рекламата



Трябва да се събират допълнителни туристически такси от областните центрове в България, които да образуват фондове за спонсориране на международната и вътрешната реклама. Това е една от мерките за развитието на туризма 6 условията на световна криза, които бяха предложени от част от туристическия бранш вчера. Ветко Арабаджиев, председател на Съюза на инвеститорите в туризма, цитиран от Агенция "Фокус", каза още, че в плана за укрепване на туризма са включени и запазване на сегашните цени на туристическите пакети, и допълнителната реклама на страната в държави като Русия, Румъния, Унгария и Полша. Държавната агенция по туризъм вече е пуснала процедура за рекламни клипове основно в Русия и съседните страни, за които ще бъдат отделени само около 500 000 лева, съобщи председателят на ДАТ Анелия Крушкова за "Класа". Браншът се обедини отново върху необходимостта от повече средства за реклама на страната ни през 2009 г. в условията на криза. България е известна като евтина дестинация, сега дори трябва да удвоим приходите си, каза председателят на Българския съюз по балнеология и СПА Стефан Шарлопов. Според него бюджетът на ДАТ трябва да достигне 22 млн. лева през 2009 г. България трябва да се
представя като туристическа дестинация, предлагаща добро качество на приемливи цени, коментира още Арабаджиев. Според него страната има шанс да стане по-привлекателна от Турция, тъй като техният туристически продукт е обвързан с долара, а скокът му ще доведе до оскъпяване на туристическата услуга там. Шарлопов посочи, че е много важно за България да излезе от имиджа си на дестинация само за ски или за морски туризъм.
Слаба оценка за състоянието на туризма е фактът, че българите предпочитат чуждестранните дестинации. До дни агенцията по туризъм трябва да изготви мерки за рекламирането на България в условията на криза. Преди дни пък стана ясно, че браншът е притеснен от участието си в най-голямото туристическо изложение в Лондон другата седмица, когато тепърва ще може да се говори и за ефекта от кризата.

сряда, 5 ноември 2008 04:39:00

Yahoo и Google преразглеждат сделката си, за да получат одобрение

Инвестор - Международни
Yahoo и Google преразглеждат сделката си, за да получат одобрение



Интернет компаниите Yahoo Inc и Google Inc са намалили значително обхвата на договореното си партньорство с цел да получат одобрението на щатските регулатори, е съобщил източник на Ройтерс, близък до преговорите.
Ходът идва, след като Google изглеждаше на път да се откаже от сделката, обявена през юни с цел да отблъсне опита на Microsoft Corp да погълне Yahoo. Впоследствие сделката стана обект на задълбочен анализ от страна на регулаторните органи в Америка заради нарастващите критики от рекламодателите, които се притесниха от евентуално повишаване на цените.
Двете интернет компании са подали в щатското министерство на правосъдието преработен вариант на предложението си, в който съкращават срока на партньорството си до едва 2 години от 10, твърди източникът.
Ревизираното споразумение също ограничава дела на приходите от търсене, които Yahoo може да получи от Google до не повече от 25% и дава възможност на рекламодателите на Google да не бъдат публикувани в Yahoo, ако пожелаят, обяснява още източникът.
От Yahoo са казали, че компанията продължава да работи с министерството на правосъдието и преговорите продължават. От Google са отказали да уточнят подробности по процеса.
Според анализатори новите условия може да помогнат сделката да получи одобрението на регулаторите, но същевременно се повдига въпросът доколко подобно ограничено партньорство би било финансово изгодно за Yahoo.
Миналата седмица се появи информация, че е възможно двете компании да се откажат от планираното партньорство заради неуспеха да постигнат споразумение с министерството.
4. 11. 2008 г.

сряда, 5 ноември 2008 00:01:00

Топ 5 на мобилните производители за тримесечието

News.bg - По света
Топ 5 на мобилните производители за тримесечието



Според данни на IDC за продажбите на мобилни телефони през третото тримесечие на 2008 г. Nokia продължава да е лидер на пазара, въпреки че делът на компанията е спаднал до 39,4%.
На второ място е Samsung със 17,3%, а Sony Ericsson е трети с 8,6%.
Последните две компании в първата петица са Motorola и LG, съответно с по 8,5% и 7,7% дял.
В сравнение със същия период на миналата година пазарният дял на шведите е спаднал с 0,8%, но никой не може да се мери с Motorola, които през последната година са загубили цели 31,7% от пазарните си позиции.
Останалите три компании от първата петица са увеличили дела си за годината.
Източник: MobileBulgaria
04.11.2008 г.

сряда, 5 ноември 2008 00:01:00

Yahoo и Google преразглеждат сделката си

Днес + - Общество
Yahoo и Google преразглеждат сделката си



Интернет компаниите Yahoo Inc и Google Inc са намалили значително обхвата на договореното си партньорство с цел да получат одобрението на щатските регулатори, е съобщил източник на Ройтерс, близък до преговорите.
Ходът идва, след като Google изглеждаше напът да се откаже от сделката, обявена през юни с цел да отблъсне опита на Microsoft Corp да погълне Yahoo.
Впоследствие сделката стана обект на задълбочен анализ от страна на регулаторните органи в Америка заради нарастващите критики от рекламодателите, които се притесниха от евентуално повишаване на цените.
04.11.2008 г.

сряда, 5 ноември 2008 00:01:00

Десетият Икономически форум за Югоизточна Европа започва днес в София

БНР (Хоризонт) - Сутрешен осведомителен бюлетин 07:00 ч.
Десетият Икономически форум за Югоизточна Европа започва днес в София



7. Новина
Десетият Икономически форум за Югоизточна Европа започва днес в София. Той ще бъде открит от председателя на Народното събрание Георги Пирински и от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.
Специално за десетото юбилейно издание на Икономическия форум за Югоизточна Европа у нас пристига професорът по приложна икономика в университета „Джон Хопкинс” Стив Ханке. Тази година форумът, който е под егидата на Министерство на икономиката и енергетиката, ще се проведе съвместно с традиционното финансово изложение „Финанси за всички”. За участие в събитието са поканени членове на правителствата, известни икономисти, политици и бизнес лидери на страните от региона. Глобалните финансови тенденции в Югоизточна Европа, проблемите на инфраструктурата, енергетиката, енергийната ефективност, околната среда и телекомуникациите ще бъдат сред основните теми през втория ден на форума.
сряда, 5 ноември 2008 08:43:52

Fujitsu изкупи Fujitsu Siemens Computers

Монитор - 25 стр.
Fujitsu изкупи Fujitsu Siemens Computers



Компанията Fujitsu ще придобие 50% от общото си предприятие с германския концерн Siemens - Fujitsu Siemens Computers. Цената на изкупуването ще възлезе на приблизително 450 млн. евро, съобщиха от немския гигант. Според проекта транзакциите трябва да бъдат извършени на 1 април 2009 г. Досегашният шеф на Fujitsu Siemens Computers - Бернд Бишоф, ще се откаже от директорското място поради лични причини. Постът ще заеме финансовият директор Каи Флоре. Ще продължим да фокусираме компанията върху ключови сектори като индустрията, енергетиката и здравеопазването и се надяваме Fujitsu да ни изведе до нови висоти, коментира Флоре.

сряда, 5 ноември 2008 03:50:02

Интернет вече избра новия президент на САЩ

Сега - 14 стр.
Интернет вече избра новия президент на САЩ

Деница ТОДОРОВА

MySpace и YouTube изместиха центъра на управление на предизборните кампании от традиционните медии и политическите стратези
Броени часове преди да стане ясно кой е следващият президент на САЩ, интернет потребителите почти единодушно избраха своя победител. Към днешна дата в профила на Барак Обама в MySpace са регистрирани 825 339 души в списъка му с "приятели" и 2 358 168 в профила му във Facebook срещу 215 762 за Джон Маккейн в MySpace и 617 405 във Facebook. Предизборната битка отдавна се пренесе от страниците на USA Today и The New York Times в мрежите на MySpace и Facebook, а медиите обявиха, че това ще са първите YouTube избори в историята. Създателите на най-бързо развиващите се интернет страници приемат със задоволство използването на отрочетата им за агитационната цел въпреки първоначалната им идея да създадат онлайн пространство, където хора от различни държави да завързват контакти и да обменят идеи. А и как не, като засиленият интерес към двата сайта повиши прилива на реклами напук на глобалната финансова криза. Самият президент на MySpace Том Андерсън се ангажира с изграждането на профил на чернокожия политик Барак Обама. Въпреки несъмнената подкрепа на екипа му към кандидата на Демократическата партия той посочи като причина за появата на http://www.myspace.com/barackobama "инициатива на две млади госпожици, които ни умоляваха да създадем страница на любимеца им". Не всичко със сайта обаче беше толкова розово. Оказа се, че потребители са използвали акаунта, за да свалят симпатизантки на младия сенатор от Илинойс, и колкото и невероятно да звучи, много жени са се хванали на флиртовете на мнимия политик. От Facebook също не крият предпочитанията си към кандидата на демократите. Един от четиримата създатели на страницата - 24-годишният Крис Хъгс, призна в интервю за The New York Times, че дори е работил за Обама преди време. Встрани от събирането на привърженици медийните анализатори вече се оглеждат и за по-невидими ефекти от преместването на кампанията в социалните мрежи на интернет, пише Financial Times. "Кандидатите се научиха да канализират силата на интерактивната култура в интернет, но все още не я владеят напълно, нито пък могат да я регулират", казва преподавателят в Масачузетския технологичен институт Хенри Дженкинс. За разлика от обичайните кампании тази не се храни основно от реклама - за агитация в интернет са отишли по-малко от 1% от общите рекламни бюджети на кандидатите. Вместо това тя има нужда от кратки и евтини клипове, които чрез социалните мрежи да стигнат до максимален брой гласоподаватели. В последната седмица например екипът на Обама качва по 20 нови клипа на ден в YouTube.
Лагерът на Маккейн се появи със закъснение на това бойно поле, но напоследък според оценките демонстрира драматично подобрение. Въпреки това и в сайта за видеообмен републиканците губят катастрофално - клиповете на Обама са гледани 77 млн. пъти към началото на октомври при 20 млн. посещения за тези на Маккейн.
Влиянието на интернет върху политическия диалог тепърва ще се анализира. Някои ефекти обаче се виждат и отсега - потопът от клипове например удавя ясните послания. Потребителите на свой ред променят съдържанието и създават пародии, а после ги споделят с приятели, с което изземват контрола на кампанията от авторите й. Изобщо възможността гласоподавателите да гледат рекламни клипове, когато си пожелаят, и да подбират кои от тях да препратят към други хора измества центъра на управлението от традиционните медии и политическите стратези.
В тези процеси падат и жертви. Пародиите по вечерните шоута на Сара Пейлин например се радват на голяма популярност в YouTube и допълнително карат зрителите да търсят в архива други клипове. Така рано или късно всички стигат до катастрофалното интервю на кандидатката за вице по CBS, а тя едва ли си мечтае точно за това.
***
ВЪПРЕКИ КРИЗАТА
Тази кампания доказа, че всичко в Америка е по-голямо, включително и политиката, заключи с малко горчивина британският "Гардиън" тези дни. И се вглежда в рекламните сметки на двамата кандидати за президент. За реклама по телевизията, радиото и даже в компютърните игри Барак Обама е похарчил 3.5 пъти повече от Джон Маккейн по данни на Campaign Media Analysis Group. Всеки ден екипът на демократите дава средно 3.5 млн. долара за реклама, без да се брои безпрецедентният 30-минутен клип, за който по слухове са платени 3 млн. долара на големите тв компании.
Дори когато не плащат, кандидатите владеят ефира. Последният президентски дебат е гледан от над 60 млн. души, а CNN и MSNBC са увеличили аудиторията си в праймтайма със съответно 165% и 81% в сравнение със същото тримесечие на миналата година. Да не говорим пък за ефекта "Сара Пейлин". Нейната реч пред конгреса на републиканците надмина по зрители "Оскарите", откриването на олимпиадата и даже финала на American Idol. Другите големи печеливши са комиците от вечерните шоута. Техният рейтинг порасна покрай кампанията с до 44%, а някои програми регистрираха най-голямата аудитория в историята си. "Изборите се превърнаха в национална мания - даже заклети спортни фенове следят новините, за да видят кой ще спечели", удивлява се продуцентът от MSNBC Бил Улф. На страхотен интерес се радват и новинарските сайтове. За Politico.com увеличението на посещенията е с 219%. Вестниците също имат глътка въздух насред падащите тиражи - сайтовете на LA Times, Wall Street Journal, New York Post, Boston Globe са увеличили посетителите си с около 100%. Какво обаче ще стане, когато изборите свършат днес? Дали рейтингите ще оцелеят? Според анализаторите сайтовете за новини и видеоклипове ще съумеят да задържат част от новите си посетители. Затова днес може би не само Маккейн или Обама ще спечели.
***
Текст под снимка
В YouTube-изборите гласоподавателят може да изтипоса кандидатите във всякакви пародии и да ги разпространи до произволен брой други гласоподаватели.

вторник, 4 ноември 2008 04:02:42

Нина Мирчева, PR мениджър в M-Tel: Кризата ще помогне на PR да е по-гъвкав и креативен

Пари - 26 стр.
Нина Мирчева, PR мениджър в M-Tel: Кризата ще помогне на PR да е по-гъвкав и креативен

Боряна НИКОЛАЕВА

PR експертът вече извоюва своето място на комуникатор, стратег и съветник в големите компании у нас
***
Визитка
► Започва кариерата си като репортер и водещ в пловдивското частно радио Канал Ком. Там работи около 3 години.
► Изглежда, числото 3 е определящо за кариерата й, защото следващите 3 години е PR на Булгаргаз, след това 5 години PR на столичното електроразпределение и още 3 години PR в ЧЕЗ.
► От декември миналата година оглавява PR дирекцията в M-Tel.
► Член е на управителния съвет на Българското дружество за връзки с обществеността.
***
► Госпожо Мирчева, как е организиран PR в толкова голяма компания, каквато е M-Tel?
- Той е обособен в дирекция Корпоративни комуникации. В по-големите международни компании PR е разширил ролята си до комуникатор. От само PR, който поддържа и управлява връзките с медиите, сега повечето PR специалисти са комуникатори - отговарят за вътрешните и външните комуникации, за организирането на събития. Тези комуникационни звена много често отговарят и за CSR политиката на съответната компания. В M-Tel е точно така - имаме три основни направления - външни, вътрешни и CSR комуникации. Освен това екипът тук е чудесен!
► Каква е ролята на PR за успеха на дадена компания?
- Това е микс от много роли. В българските компании PR извоюва статута на съветник, участва в проектите не само в техния краен етап, но и в много по-ранен момент - по време на тяхното създаване и разработването им. Множество идеи, реализирани от компанията и определящи нейната политика, се раждат именно в PR звеното. По този начин може да се избегнат определени проблеми, свързани с комуникацията, целите и резултатите, а и самата комуникация може да се планира много по-рано. Освен това в големите компании PR е много важен съветник за вътрешните комуникации, в които също се прилагат принципите и правилата на PR.
► В последно време CSR политиката е все по-важен приоритет за компаниите.
- Да, социално отговорната политика отдавна премина границите на обикновения PR. Тя вече е мисия, която е сериозно вплетена в бизнеса на компанията. Ролята на комуникатора е не само да представя CSR активностите на дадена компания и да организира събитията, а и да определя стратегията, посоката и областите, които имат нужда от подкрепа. Както PR дейностите, така и CSR политиката са комуникационни стратегии и затова вървят ръка за ръка.
► За или против адаптирането на чужди PR кампании сте?
- Принципно аз съм за. С уговорката, че трябва да се адаптира много внимателно. Ако си зададем въпроса има ли смисъл да откриваме топлата вода, когато има вече успешно измислени стратегии и кампании, ще видим, че е много по-разумно да ги приложим. Ако се прецени, че една кампания може да има успех на местна почва, спокойно може да се използва. Пример за подобни успешни практики е роуд шоуто, което доскоро не беше познато у нас. То е комуникационен процес, който е привнесен отвън и определено има успех и у нас. Както към всяка PR кампания и тук трябва да се подхожда много внимателно и не бива да се създават очаквания, по-големи от тези, които в действителност може да бъдат постигнати. Това е основен принцип, който смятам, че е редно да се следва в тези практики.
► Ще пострадат ли PR бюджетите от финансовата криза?
- Всяка криза е и предизвикателство. Няма как да не се отрази на бюджетите и на поведението на компаниите. България не е самотен остров и неминуемо кризата ще се усети у нас в различни сфери и аспекти. От друга страна, тази ситуация може да ни научи да управляваме бюджетите много по-разумно и оптимално. Може да ни научи на по-стриктно планиране, на по-ясно целеполагане. Когато ръцете ти са до известна степен вързани, тоест ограничен си от определен бюджет, тогава в помощ идва креативното мислене. Кризата ще помогне на PR да се обогати с повече идеи и гъвкавост.
► Кои са опорните точки на една успешна PR кампания?
- Подготовката е изключително важна за успеха на една кампания. Трябва да си наясно за каква целева аудитория работиш, да определиш целите си и да знаеш къде отиваш. От голямо значение е и умението да планираш нещата във времето. В процеса на кампанията според мен най-необходимите неща са креативност и гъвкавост. Ако в други сфери можеш да планираш нещата до най-дребните детайли, тук невинаги те се случват по план. В PR кампаниите са намесени много други ключови хора, организации и аудитории и в хода на кампаниите те често се променят. Трябва да си подготвен
за изненади и да реагираш навреме.
► Може ли лесно да се оцени ефектът от една PR кампания?
- Да, ако имаш ясно определени и измерими цели. Не е невъзможно, не е и лесно. Най-добрият начин за измерването на ефективността според мен е статистическото проучване за нагласите. Ако искаш да постигнеш промяна в отношението на хората към компанията, това е начинът да провериш дали си успял. В много случаи резултатите
се измерват в брой и обем публикации. Би могъл да се приеме и този подход, ние също го използваме, но по-важното е да се види как те са се отразили на мнението на хората.
► Каква е вашата прогноза за развитието на PR пазара у нас?
- Колкото повече чужди компании навлизат у нас, толкова повече чужди агенции ще идват паралелно с тях. Пазарът е наситен и добре развит. Навлизането на нови играчи ще продължи, стига кризата да не ни се отрази толкова сериозно, че драстично да намалеят чуждите инвестиции. PR пазарът у нас е развит на различни нива - имаме големи агенции, които обслужват големи клиенти, по-малки агенции, които обслужват малки клиенти. Структурата на бизнеса има своето огледално изображение в структурата на PR. Бизнесът усеща значимостта на професията и тя ще бъде все по-търсена. В големите компании се работи паралелно с вътрешно комуникационно звено и външна агенция.
***
Текст под снимка
В PR бизнеса трябва да си подготвен за изненади, казва Нина Мирчева

вторник, 4 ноември 2008 04:28:49

Нов закон, стари проблеми

Пари - 27 стр.
Нов закон, стари проблеми

Боряна НИКОЛАЕВА

Промените в Закона за радио и телевизия уреждат етапите на цифровия преход. Бизнесът обаче не е съгласен с тях
Цифровизацията на телевизионния ефир е едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправен медийният бизнес в България. Сроковете, поставени от Европейския съюз, са до 2012 г. преминаването от аналогово към цифрово излъчване на сигнала да стане факт. Важна стъпка е преди всички произтичащи от този процес технологични промени да бъде променен Законът за радио и телевизия. Миналата седмица парламентът прие на първо четене въпросните промени, които предвиждат цифровият преход да се извърши на два етапа. Предложенията обаче предизвикаха редица негативни мнения в обществото и бизнеса и оставиха съмнение за непрозрачност.
Законът
При първия етап от цифровизацията едно предприятие ще получи след конкурс разрешение да изгради и експлоатира три мултиплекса с национален обхват, всеки от които ще излъчва по четири телевизионни програми. Едновременно с това ще започне и конкурс за избор на предприятие, което ще изгради и експлоатира три мултиплекса във втория етап, като разрешение за участие в него няма да бъде дадено на предприятието, спечелило в първия етап. Предлага се за регионалните мрежи да бъде издадено разрешение на едно предприятие, което да експлоатира три регионални мрежи през първия етап. Предприятията, притежаващи мултиплекси, да нямат право да разпространяват собствени програми, предлага правителството. С промените в Закона за радио и телевизия се въвежда и задължение към държавата да се осигури възможност поне две програми на БНТ да се разпространяват на територията на цялата страна чрез мрежи за наземно цифрово радиоразпръскване още в рамките на първия етап от цифровия преход. Според комисията по гражданско общество и медии между първото и второто четене на закона трябва да се въведат някои
промени - мултиплексите да се обособяват отделно от радиоразпръсквателните мрежи, да се въведе задължение мултиплексът да равнопоставя програмите, които разпространява, да се въведе контрол върху цените за разпространение на програмите.
Реакцията
Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) изрази своето скептично отношение към предложените промени в закона. Основните опасения, които имат от асоциацията, са свързани с правото едно предприятие да получи разрешение да изгради и експлоатира три мултиплекса с национален обхват. Според председателя на АБРО Гриша Камбуров това ще доведе до ситуация на монопол. В проектозакона е предвидено и недопустимо сливане на практически две отделни фигури в една - т. нар. оператор на преносната мрежа, на когото са предоставени както управлението на определен радиочестотен цифров капацитет за съответна територия и време, така и изграждането, поддържането и управлението на преносната мрежа. Монополът е създаден по вертикала - по веригата на разпространение на цифрова телевизия, а това е недопустимо, защото непряко ще доведе до ограничения в плурализма
и разпространяването на мнения, смята Камбуров.
Играчите
Подобно залагане на изненадващи капани още със старта на промените е недопустимо и поражда редица съмнения, коментира за в. Пари Димитър Радев, изп. директор на КейбълТел. Спорните точки в проектозакона са много. Най-проблемната от тях и според него е правото една компания да управлява мултиплексите, които ще разпространяват програмите. Подобна ситуация не съществува в никоя друга европейска страна, според мен това решение е лишено от всякаква пазарна логика, коментира Радев. То ще доведе до създаването на монополист на медийния пазар, защото едно предприятие ще определя кои телевизии да бъдат излъчвани на национално ниво. Така всички програми ще бъдат зависими от въпросното предприятие, добавя Радев. Най-важното в случая е да има ясна регулаторна рамка, прозрачност на процедурата и един орган, който да контролира процеса, а не да се прехвърля топката непрекъснато. Според Радев трябва да има по един оператор на мултиплекс, който да гарантира разпространението на национално значимите телевизии и да има ясни критерии за лицензирането. Според Силва Зурлева, председател на борда на директорите на Нова телевизия, между първото и второто четене на законопроекта ще бъдат направени промени, защото в сегашния си вид той не отговаря на развитието на електронните медии и е пълен с недомислици. Опасения от създаване на монополно положение на пазара изразяват и от TV2. Яна Иванова, зам.-директор на телевизията, коментира за в. Пари, че най-належащата промяна е свързана с правата и контрола над мултиплексите. Трябва да се разграничат двете лица - оператор на мултиплекс и оператор на мрежата, казва Иванова. В мотивите на законодателите няма основателни причини защо са предложени такива промени. Мотивите на КРС бяха, че така ще бъде по-евтино, но при положение че се правят промени, които ще преструктурират целия медиен пазар, трябва да се вземат адекватни решения, допълва Иванова.
В интерес на бизнеса и на зрителя е промените в закона да бъдат изготвени и приети така, че да не спъват развитието на телевизионния пазар, а напротив
- да се спазят сроковете на Европейския съюз и преминаването от аналогов към цифров сигнал да бъде прозрачно и максимално адекватно.
***
Текст под снимка
Промените в закона ще доведат до монополизация на пазара, смята Гриша Камбуров

вторник, 4 ноември 2008 04:30:24

БНР връчи наградата Златен будилник

Пари - 27 стр.
БНР връчи наградата Златен будилник



Националното радио получи признание за висок професионализъм
За седми пореден път програма Христо Ботев на БНР връчи годишните си награди Златен будилник. Те се присъждат за всеотдайна работа и подкрепа за националната програма за култура. Носители са журналисти от програмата и хора, свързани с нея.
Отличие
Тази година наградата за журналист от програмата получи екипът на репортерското студио. То олицетворява новото начало в Христо Ботев - комуникацията и взаимовръзките между отделните предавания. Отличието за човек, трайно свързал името си с програма Христо Ботев, е за писателя Михаил Неделчев - литературен критик, историк и теоретик с широк спектър от интереси и изследвания. Специалната награда е за Гьоте институт - София, за доброто партньорство и за подкрепата, която културният център оказва на инициативи и проекти на програмата.
Оценка
Междувременно на среща в Съвета за електронни медии генералният директор на БНР Валери Тодоров и членовете на управителният съвет представиха отчета за програмната, технологичната и финансовата дейност на Българското национално радио за периода 1 юни 2007 - 30 септември 2008 г. Членовете на СЕМ специално отбелязаха успехите в развитието на технологиите, старта на цифровото излъчване, разширяването обхвата на аудиторията и особено увеличението на дела на младежката аудитория. Подчертана беше необходимостта от по-активен PR на обществените инициативи на БНР през годината, свързани с подкрепата и организирането на фестивали, конкурси и други значими обществени събития и инициативи.

вторник, 4 ноември 2008 04:31:42

Санома търпи загуби

Пари - 27 стр.
Санома търпи загуби



Финландският медиен концерн Санома очаква оборотът му през 2008 г. да нарасне по-малко, отколкото миналата година, съобщава холандското издание Ен Ер Сей - Ханделсблад.
Компанията, която издава множество списания в Холандия, изпитва трудности заради икономическата несигурност и спадащото доверие на потребителите. Това се забелязва и на рекламния пазар. През 2007 г. оборотът на Санома е нараснал с 6.7%. За цялата 2008 г. се очаква по-ниско темпо на растежа. За първите девет месеца на тази година оборотът на компанията е нараснал с 4.9% до 2.23 млрд. EUR. Санома мегъзинс интернешънъл издава популярни женски списания като Story и ли-цензирани заглавия, най-популярното от които е Cosmopolitan. Нейно издание е и National Geographic, което излиза и в България. Санома мегъзинс интернешънъл е част от един от най-големите издатели на списания в Европа - Санома мегъзинс, чиято централа се намира в Амстердам. Компанията издава над 300 заглавия в 13 страни. От своя страна Санома мегъ-зинс е част от финландската група SanomaWSOY, която работи в различни медийни области, а над 50% от нетните й продажби се реализират извън Финландия.
В България веригата издава още списанията Блясък, ELLE, Harper’s Bazaar, Журнал за жената, Тя и Максимум.

вторник, 4 ноември 2008 04:32:22

Интернет бяга от кризата

Пари - 28 стр.
Интернет бяга от кризата



Световната финансова криза събужда тревога сред основните играчи на интернет пазара. Според Джими Уелс, основателя на електронната енциклопедия Wikipedia, се очаква интернет и технологичните компании да изпитат „сериозна криза”. неговата прогноза се отнася по-скоро за спад на акциите на някои странични играчи от сектора. очаква се сериозно засегната от финансовата криза да бъде Yahoo! Търсачката миналата седмица съкрати 1500 свои служители и отбеляза 64% спад на тримесечните печалби. Джими Уелс не остава пасивен и е предприел мерки за справяне с проблема. миналата седмица персоналът на Wikipedia е намалял с 10% в отговор на кризата, която се задава на рекламния пазар. българският интернет пазар засега няма сериозни опасения от кризата. Дали експертите са прави - ще видим.

вторник, 4 ноември 2008 04:32:43

АРА и пивоварите правят форум за етичната комуникация

Дневник - 16 стр.
АРА и пивоварите правят форум за етичната комуникация



Асоциацията на рекламните агенции (АРА) и Съюзът на пивоварите в България организират международен форум, посветен на етичните кодекси и саморегулацията в бизнес комуникацията. Събитието е под патронажа на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова. В него ще участват представители на държавната администрация, пивовари от Европа, членове на Европейския алианс за рекламни стандарти, Европейската асоциация на комуникационните агенции и др. Форумът ще се проведе на 7 ноември.

вторник, 4 ноември 2008 04:13:38

200 издатели и журналисти се събират в София

24 Часа - 4 стр.
200 издатели и журналисти се събират в София



Близо 200 издатели, главни редактори и водещи журналисти от Югоизточна Европа ще участват на 5 и 6 ноември в София във форум на тема „Медии и демокрация в Югоизточна Европа - професионални стандарти и образование на журналистите."
Организатори са медий-ната група В АЦ, фондация „Конрад Аденауер" и ме-дийната организация за Югоизточна Европа
SEEMO. Срещата ще бъде открита от премиера Сергей Ста-нишев.
В сряда е планирана кръгла маса по темата „Медии и демокрация". Сред участниците са Станишев, шефът на ВАЦ Кристиан Ниенхаус, главният редактор на „24 часа" Венелина Гочева и Иохан Фриц, представител на австрийския клон на Международния прес институт. Другите панели ще дискутират обучението на
журналисти, професионалните стандарти и независимите медийни източници.
ВАЦ и Международната федерация на журналистите ще обявят и разяснят критериите по които ще бъде връчвача съвместната им награда „ Смелост" за журналистика, отстояла на опитите за вмешателство. Първият медиен форум се проведе миналата година в хърватската столица Загреб. (24 часа)
***
Текст под снимка
Сергей Станишев връчва годишната държавна награда "Паисий Хилендарски" на режисьора Рангел Вълчанов (вляво).

вторник, 4 ноември 2008 03:53:25

Google индексира сканирани документи

Insurance.bg - Компании
Google индексира сканирани документи



Най-голямата търсеща машина в интернет Google вече разпознава и индексира сканирани документи, съхранени в PDF формат. Според информация в блога на компанията, за целта е създадена и приложена в търсачката специална технология за оптическо разпознаване. Данните от сканирането се добавят в индекса на Google, което позволява на потребителите да търсят документи, първоначално съществуващи само на хартиен носител. Очаква се компанията да разшири поддръжката и към други файлови формати освен PDF, информира TechNews. Междувременно, Уол Стрийт Джърнъл съобщи, че Google може да се откаже от рекламната сделка с Yahoo. Двете компании имат подписано споразумение, което предвижда публикуване на платени текстови линкове от системата на Google в страниците с резултати от търсене на Yahoo. Антимонополните органи на САЩ обаче все още не са дали зелена светлина за сделката, която беше сключена през юни. Дълго проточилото се забавяне може да демотивира Google и Yahoo и двете компании да прекратят споразумението, коментират анализатори.
03.11.2008

вторник, 4 ноември 2008 00:01:00

Microsoft ще защитава интелектуалната собственост

News.bg - Технологии
Microsoft ще защитава интелектуалната собственост



Microsoft стартира глобална инициатива в защита на интелектуалната собственост, която включва провеждането на информационни кампании и обучителни форуми в 49 страни в цял свят. С провеждането й компанията цели да предпази своите клиенти и партньори от вредите причинени от фалшифицирането на софтуер и нелегалното му разпространение. Като част от действията в рамките на глобалната инициатива, в България Microsoft стартира Get Genuine Advantage - образователна кампания, която има за цел да информира потребителите за рисковете от използването на нелицезирани софтуерни продукти, както и за ползите от оригинални такива. Get Genuine Advantage предоставя и възможности за лицензиране на използвания нелегален софтуер. "Създаването и разпространението на нелегален софтуер е все по-нарастваща заплаха за интелектуалната собственост, която е основен двигател за развитието на иновациите", твърдят от Microsfot. "В световен мащаб над една трета от компютрите съдържат нелицензиран софтуер. През 2007 година загубите причинени от фалшифицирането и разпространяването на нелегален софтуер се оценяват на 50 милиарда долара", допълват от компанията. В България през 2007 отчетеното ниво на пиратство е 68%, а загубите за българската икономика за същата година възлизат на 63 млн. долара. "Паралелно с негативното влияние върху икономиката, фалшифицирането и разпространението на нелицензиран софтуер крие голям риск за потребителите. Нелицензираните копия не функционират правилно и могат да доведат до сериозни пробиви в сигурността, загуба на важни лични и бизнес данни и други", предупреждават от Редмънд. Според проучване на IDC компютърни системи с инсталиран нелегален софтуер претърпяват 3,3 пъти повече пробиви в системата, отколкото тези с оригинален софтуер. Нелицензираният софтуер намалява продуктивността на компютърните системи с 2,7 пъти, а компаниите работещи с нелегален софтуер са подложени на два пъти по-голям риск от загуба на данни и заразяване с вируси, твърдят от Microsoft. Със стартирането на глобалната инициатива, Microsoft потвърждава своя ангажимент към обществото за полагане на усилия в защита на интелектуалната собственост.
03.11.2008

вторник, 4 ноември 2008 00:01:00

Информационните и комуникационни технологии в България

News.bg - Технологии
Информационните и комуникационни технологии в България



В рамките на най-голямото специализирано национално изложение по информационни и комуникационни технологии БАИТ ЕКСПО 2008 ще се проведе Национален форум посветен на състоянието и развитието на информационните и комуникационни технологии в България. Мероприятието ще се проведе на 4 ноември 2008 г. , вторник от 09:30 ч. в Интер Експо и Конгресен Център, София бул. Цариградско шосе 147. С форума се цели да се представят състоянието и тенденциите, свързани с политиката и регулирането в областта на информационните и комуникационните технологии в България; да се обсъдят идеи, предложения и предизвикателства пред ИКТ индустрията в България, свързани с устойчивото развитие на този сектор. Сред основните доклади на форума "Българският ИКТ Пазар 2008- Предизвикателства и Възможности" ще бъде изнесен от Председателя на УС на БАИТ Боян Бойчев. Той ще направи анализ на състоянието и развитието на пазара на информационни и комуникационни технологии в страната, възможностите за развитие на публично-частното партньорство и други актуални проблеми пред развитието на българската ИКТ индустрия. Организатори на този мащабен и представителен форум, който се провежда за втора поредна година са ДАИТС, БАИТ, КРС, Асоциация „Телекомуникации" , Асоциация на българските кабелни оператори, Асоциация на българските радио и телевизионни оператори и Агенция „Булгаррреклама". Форумът за развитие на информационните технологии традиционно се провежда по време на най-голямото ИКТ изложение у нас - БАИТ ЕКСПО 2008 при участието на над 130 фирми-изложители с поредица специализирани семинари. На обединения щанд «Образователен форум» се демонстрират най-новите решения и продукти за използване на информационните и комуникационни технологии за целите на образованието.
03.11.2008

вторник, 4 ноември 2008 00:01:00

Чатърите гледат повече телевизия

Телеграф - 10 стр.
Чатърите гледат повече телевизия



Хората, които са активни потребители на интернет, всъщност гледат повече телевизия, установи ново проучване на №ielsen Company. 20% от най-интензивно сърфиращите в мрежата потребители прекарват по над 250 минути на ден и пред телевизора. В същото време хората, които въобще не ползват интернет, зяпат по 220 минути на ден телевизия. Изследването е извършено с помощта на технологията TV/Internet Convergence Panel, която измерва едновременно тв и интернет активността в даден дом. Около 80% от потребителите предпочитат едновременно да ползват интернет и да гледат телевизия, установява още проучването. Онлайн видеото пък е приоритет на девойките. 80% от неговата аудитория са именно подрастващите момичета.

вторник, 4 ноември 2008 03:30:48

понеделник, 3 ноември 2008 г.

Показват най-новото в опаковките

Пари - 32 стр.
Показват най-новото в опаковките



От 5 до 8 ноември 2008 г. Интер Експо Център ще се превърне в сцена на 8-ото издание на международна специализирана изложба EXPO PRINT&IMAGING и рекламния фестивал ADMALL.На площ от 3500 кв. м водещи български и чуждестранни фирми ще представят последните тенденции в областта на дизайна, фотографията, печата, рекламата, визуалните комуникации и опаковъчната индустрия.

понеделник, 3 ноември 2008 02:58:23

Клиентите получават бонуси и уважение

Монитор - 20 стр.
Клиентите получават бонуси и уважение



Вече стана ясно, че облаците над автомобилните компании стават все по-тъмни. Как обаче ще се отрази кризата на клиентите? За тях експертите смятат, че рецесията ще е от полза поради следните причини:
1. Кризата ще принуди производителите и дилърите да правят повече промоции с всевъзможни намаления и други примамливи за клиентите оферти. Компаниите ще предприемат тази мярка, за да минимализират негативните последствията от финансовата криза и да подобрят своята ликвидност. Това ще накара и дилърите да предприемат рекламни кампании, които да стимулират продажбите. Дилърите ще бъдат принудени също да намалят и маржа на печалбата си, за да предложат по-ниски крайни цени на клиентите.
2. Скъпите автомобили ще станат по-малко. Една от причините за това ще са станалите по-трудно достъпни и с по-висок лихвен процент лизингови схеми и кредитиране за покупка на нови автомобили. Това ще накара клиентите да избират по-евтини и оборудвани с по-малко екстри модели. Именно затова повечето производители, включително и "Мерцедес", включват в моделната си гама и евтини бюджетни модификации.
3. Луксозните автосалони ще станат по-малко. Липсата на оборотни средства ще принуди дилърите да намалят инвестициите за строеж на представителни скъпи сгради.
4. Ще се редуцира броят на малките дилъри с нисък оборот, тъй като кризата ще удари първо по тях. Някои ще фалират, а други ще бъдат погълнати от по-едрите риби. Ще оцелеят най-вече големите дилъри и директните вносители със стабилна банкова подкрепа.
5. Ще се подобри качеството на услугите и обслужването в автосалоните и автосервизите, за да бъдат привлечени нови клиенти. Потенциалните клиенти с кеш ще бъдат ухажвани с намаления, подаръци и добро отношение.
***
Текст под снимка
Производителите и дилърите ще трябва да измислят все повече изкушения, за да привлекат клиентите в автосалоните.

понеделник, 3 ноември 2008 06:10:26

СЕМ се обезличил според Михайлова

Монитор - 2 стр.
СЕМ се обезличил според Михайлова



Съветът за електронни медии се е обезличил и никой не се обръща към него за експертно мнение. Това заяви вчера Екатерина Михайлова, заместник- председател на ДСБ. "От времето на демократичните промени България не е попадала на последно място в класация за свобода на словото на медиите, а сега е в такава", мотивира се Михайлова. "Страната ни е зле с медиите. Свободата на словото не е в необходимите размери. Сега знаем, че СЕМ загуби авторитет и в гилдията, и сред обществото", обясни Михайлова.

понеделник, 3 ноември 2008 04:57:12

Нестандартните реклами на България

Класа - 13 стр.
Нестандартните реклами на България



Или как Валентина Хасан направи страната ни по-известна, отколкото всички държавни органи, взети заедно
България може да рекламира туризма си върху каросериите на камионите, които пътуват в чужбина. За целта са необходими около 90 хил. лева (стр. 6). Сумата е нищожна в сравнение с ефекта, който може да се постигне. Защото европейските потребители са преситени от конвенционални реклами и всяка една нестандартна идея прави много по-голямо впечатление. В момента на Запад България е известна с Валя Балканска, Стоичков, Бербатов и... "Кен лий". Именно един обикновен клип в Youtube стана причина страната ни да се прочуе много повече, отколкото правят всички държавни агенции и наши представителства в чужбина. Само до вчера песничката на Валентина Хасан бе гледана от над 15 милиона души! И впечатляващото е, че чужденците пишат почти само положителни коментари.
В страната ни има много компетентни и кадърни хора, които работят в областта на рекламата. Именно тук е ролята на държавата, която трябва да финансира свежите им идеи. Защото всеки лев, вложен в реклама, се възвръща стократно от туристите, които ще дойдат в България. Пък било и само за да видят Валентина Хасан на живо.

понеделник, 3 ноември 2008 02:58:22

неделя, 2 ноември 2008 г.

БАИТ Eкспo 2008 с акцент върху „Зелената вълна"

Computerworld - 3 стр.
БАИТ Eкспo 2008 с акцент върху „Зелената вълна"



От 04 дo 08 ноември 2008 г. в „Интер ekcno u конгресен център" в София ще се проведе 13-то поред специализирано изложение за информационни и комуникационни технологии БАИТ Експо 2008 под мотото „Технологията следва природата - да поемем заедно по правилния път". Акцентирайки върху„3елената вълна" в ИТ технологиите, на изложението ще се популяризират продуктите, водещи до ограничаване влиянието на човешката дейност върху околната среда с цел нейното опазване, съобщи на пресконференция дни преди откриването на изложението Боян Бойчев, председател на УС на БАИТ. На церемонията по откриването ще бъде връчена традиционната
годишна награда на БАИТ за изключителен принос за развитието на информационните технологии в България. Тази година отличието е присъдено на акад. Петър Кендеров.
По време на изложението ще се проведе и вторият Национален форум за развитие на ИТ, организиран от ДАИТС съвместно с БАИТ, АСTEЛ и други браншови организации. Темите на дискусиите в първата част на форума ще бъдат съсредоточени върху държавната политика и регулирането, а във втората част ще има паралелни пленарни заседания, при които един от акцентите ще бъде „конвергенцията на мрежите и дивергенцията на услугите".
Във форума ще вземе участие и представител на ВГГСОМ - немската асоциация по информационни технологии, комуникации и нови медии. Организиран е и полудневен семинарен форум, на който немски фирми ще представят свои продукти и решения за бизнеса и администрацията.
На форума ще присъства и испанска делегация от ИКТ сектора, която ще направи кратко представяне на състоянието и развитието на този сектор в регион Екстремадура, Испания. Делегация ще бъде на работно посещение у нас и ще има срещи с ръководството на ДАИТС и БАИТ. Целта на работното посещение на испанската делегация е обсъждане на възможностите за сътрудничество и подготовка на двустранна среща на фирми от ИКТ сектора на България и Екстремадура в началото на 2009 в София, и подписване на Меморандум за сътрудничество между БАИТ и Асоциацията на ИКТ фирми на Екстремадура, както и между ДАИТС и Министерството на икономиката на Екстремадура, Главна дирекция ИКТ.
PC World Софтуерно изложение, което досега се провеждаше по време на Техническия панаир в Пловдив, ще бъде в рамките на БАИТ Ekcno. To се организира от ICT Media, a в рамките на изложението се провежда и традиционната конкурс-изложба за разработки на български преподаватели и студенти в областта на ИКТ. Тази инициатива е резултат от съвместната работа на ICT Media, Държавната агенция за информационни технологии и съобщения и Младежко иновационно и информационно общество АБ. Ще бъдат представени 11 проекта от 10 висши училища, 3 от които ще бъдат отличени. Церемонията по награждаването ще се състои на 7 ноември от 12:30 часа - последия ден на БАИТ Експо.
Ще бъде проведен и станалият вече традиционен образователен форум
с подкрепата на МОН. Над 20 училища от страната ще имат възможност да представят на изложението своите постижения 6 областта на информационните технологии. Освен това организираните ученически групови посещения на изложението ще бъдат с безплатен вход. На БАИТ Експо се предвижда да се даде широка гласност на инициативата „Столична община за безопасен Интернет", като е предвиден форум за безопасен Интернет за учителц родители и деца, който включва семинар с презентации на иницативата, обучение, на което ще бъде демонстрирана методологията и ще бъде представен европейският опит. Ще се проведат и демонстративни състезания между учители и деца „Кой умее да сърфира по-безопасно".
Столична община и Българската федерация по електронни спортове са организирали
Национален кибер шампионат България 2008, като ще се проведат квалификациите на българските състезатели и отбори за участието в Европейското първенство по електронни спортове. Tози шампионат е част от кибер фестивала под наслов „Компютърът моят приятел", по бреме на който Националният център за безопасен интернет от мрежата INSAFE на Европейската комисия ще организират прожекция на видеофилми, видеоклипове и презентации на проекти за превенция на насилието и рискове за деца в Интернет.
***
Текст под снимка
Николай Славчев, председател на Българската асоциация по електронни спортове, Пламен Вутов, директор маркетинг, МАКС Телеком, Боян Бойчев, председател на УС на БАИТ, Димитър Стойчев, зам.председател, ДАИТС, Недялка Йоловска, управител на ICT Media, Любомир Димитров, член на УС на БАИТ
01.10.2008
неделя, 2 ноември 2008 02:53:56