събота, 8 ноември 2008 г.

„Гугъл" се споразумя с книгоиздатели

Банкер - 39 стр.
„Гугъл" се споразумя с книгоиздатели



Най-голямата в света ИНТЕРНЕТ компания - „Гугъл", на 28 октомври 2008 г. се споразумя с група издатели и автори, които я дадоха под съд през 2005 г. за нарушаване на авторски права, съобщи „Икономист". „Гугъл" е сканирала части от милиони книги в дигитален формат, правейки по този начин текстовете достъпни онлайн с цел да отговори на търсенията на потребителите си. Според компанията тя е употребила честно авторските материали, тъй като е направила само малка част от тях широкодостъпна. Асоциацията на американските издатели и гилдията на авторите обаче не се съгласиха с това. Все пак преобладаваха очакванията, че разгарялата се юридическа война ще завърши със споразумение, но постигането му отне известно време.
Съгласно споразумението „Гугъл" ще плати 125 млн. щ. долара обезщетение на притежателите на авторските права и ще основе регистър, чрез който ще се разплаща с автори и издатели за дигиталната употреба и продажба на произведенията им. Въпросният регистър ще наподобява колекционерските асоциации, които изпращат чекове с авторски хонорари на музиканти и текстописци. Така хората ще имат възможност да закупуват пълното съдържание на книгите в дигитален формат или пък да заплащат за получаването на достъп до съответна част или страница от нея. Малка част от всяка книга ще бъде достъпна за справки. При това положение „Гугъл" ще получава 37% от приходите, а останалите 63% ще отиват при притежателите на авторските права. И издателите, и авторите могат да откажат участието си в тази схема, а достъпът до книги, които не са защитени с авторски права, ще бъде свободен.
Споразумението, което все още се очаква да бъде одобрено от съда, може да породи проблеми. Колекционерските асоциации често попадат под ударите на антитръстовото законодателство, което налага необходимостта от по-специални мерки от страна на законотворците. А „Гугъл" в действителност е получила лиценз върху почти всички материали, станали обект на делото. Това дава на компанията съкрушителното предимство за онлайн индексиране и обработване на книги, казва Дженифър Ърбан, експерт по авторско право към Университета в Южна Каролина. Това може сериозно да накърни нормалната конкуренция.
Споразумението ще важи единствено за територията на Съединените щати, но по всяка вероятност може да послужи като модел и в други държави. В случай че бъде успешен, моделът ще отвори вратите към нова територия в придобиването на знания онлайн, а също и към цял нов пазар.

Няма коментари: