неделя, 2 ноември 2008 г.

Искаш да говориш с царя и Мадона - скачай във "Фейсбук"

24 Часа - 7 стр.
Искаш да говориш с царя и Мадона - скачай във "Фейсбук"



Милиони млади намират приятели не в махалата или в клас, а в тази мрежа
Ако имате нужда от приятели, напоследък най-добрият начин да ги намерите е да се регистрирате в мрежата за социални контакти " Фейсбук" (Facebook.com).
Гарантирано е, не само, че ще намерите стари познати, но може да се сприятелите с нови хора, с които споделяте общи интереси. А и няма по-лесен начин да контактувате с любимата си фолкзвезда например. Стига тя също да се е регистрирала там
"Фейсбук" е сайт, в който всеки може да създаде свой личен профил. В него може да се качват снимки и да се добавят приятели. С познатите си потребителят може да разменя лични съобщения, а отскоро има възможност за онлайн разговори подобно на ICQ и Skype. Мрежата предлага различни групи по интереси, към които всеки, който желае, може да се включи. Има и фен страници на известни личности, актьори, певци. Регистрираните във "Фейсбук" могат да се присъединят към някоя кауза, да играят игри или да решават тестове. За кратко време социалната мрежа се превърна в едно от най-посещаваните места в интернет пространстгото. Според някои статистики повече от 150 хил. души всекидневно стават потребители в сайта. За един месец във " Фейсбук" са регистрирани повече от 120 млн. посещения от всички краища на планетата. Напоследък "Фейсбук" е особено популярен сред световните политици в битката за печелене на избиратели. Например, кандидатът за президент на САЩ Барак
Обама има над 1,3 млн. поддръжници само във Фейсбук
Други известни политици, които поддържат профили в мрежата, са доскорошният опонент на Обама - Хилари Клинтън, и настоящият му съперник за президентския пост Джон Маккейн, бившият британски премиер Тони Блеър и др.
(Продължение от 7-а стр.)
Създател на социалната мрежа " Фейсбук" е 23-годишният Марк Цукерберг, който е посочен ц тазгодишната класация на сп." Форбс" за най-младият милиардер в света. Само 4 години след появата на портала през февруари 2004 г., първоначално рекламиран в " Гугъл", днес разполага с лично състояние от 1,5 милиарда долара.
Специалистът по компютърно програмиране, който доскоро следваше в Хар-вард, преди да напусне университета, за да се присъедини към Силиконовата долина вече живее в Пауло Алто, Калифорния. Той всъщност създава "Фейсбук" заедно с трима свои колеги от университета -Ендрю Макълъм, Дъстин Московиц и Крие Хюдж. С последните двама даже е делил една стая. Първоначално те правят онлайн мрежа на студентите в Харвард. Месец по-късно в нея се включват колегите им от Йейл, Станфорд и Колумбий-ския университет. На следващата година право на регистрация вече имат и ученици, а от май 2006 г. служителите от една и съща организация също могат да се съюзят в мрежа.
Порталът стартира с 500 хиляди долара, инвестирани от Питер Тиел, съосновател на компанията "ПейПал" (PayPal) - притежавана от иБей (eBay) и предпочитана от нейните клиенти като платежно средство чрез интернет, алтернатива на кредитните карти, чековете и банковите преводи. По-късно в него налива 13 млн. долара и един от бизнесмените любители на рискови начинания от Силиконовата долина - Джем Брайър, собственик на " Ак-сел партнърс" (Accel Partners).
За успеха на перспективната компания говори достатъчно и фактът, че миналия октомври "Майкрософт" плати 240 млн. долара за 1,6-процентов дял от нея. Тази сума косвено оцени "Фейсбук" на около 15 млрд. долара.
Според някои анализатори обаче подобна пазарна стойност е раздута. Компютърният гигант заяви, че се надява делът му в портала, чиито продажби достигнаха 150 млн. долара годишно, да бъде увеличен на 5%. Преговорите между "Майкрософт" и "Фейсбук" са част от стратегията на софтуерната компания да запълни празнината между "Майкрософт" и "Гугъл" при интернет технологиите, където в момента най-ползваната в света търсачка има значително предимство. Според източниците на "Уолстрийт джърнъл" към "Фейсбук" интерес проявява и самата "Гугъл". Миналата година "Фейсбук" отхвърли оферта за 1 млрд. долара
на "Яху". Собственикът на компанията Марк Цукерберг многократно заяви, че иска "Фейсбук" да остане независима компания. Преди две години основният конкурентна "Фейсбук" сред социалните мрежи - "Май спейс" (My Space) беше продаден на медийния магнат Рупърт Мърдок за 580 млн. долара.
"Фейсбук" все още се възприема като запазена лична територия на учещите младежи. Повечето са на възраст между 17 и 25 години и използват мрежата, за да споделят лични преживявания и интереси, да намират нови приятели.
Стратегията за развитие на портала обаче се променя почти толкова бързо, колкото и броят на членовете му. Но от какво печели компания, чиито активи са само виртуални - база данни на хора? Точно от тях.
За разлика от всеки друг посещаван сайт,портал,търсачка "Фейсбук", както и останалите социални мрежи, събират информация, която затварят в себе си. Мрежата няма външен интерфейс за връзка, копиране, синхронизиране или източване към друг сайт. Веднъж написал нещо в нея, не можеш да го заличиш
или пренесеш другаде, дори и много да искаш. Близко до ума е, че, събрани, всички тези индивидуални вкусове и мнения са отлична храна за маркетинга. Разликата с " нормални" сайтове на практика е в количеството информация за посетителите -име, пол, националност, възраст, образование, професия, доход, каква музика харесваш, кои магазини посещаваш и много други. В мрежи като" Фе йсбук" ти не само предоставяш тази информация доброволно, но и я предоставяш в смлян и готов за използване вид плюс връзката с личността ти, позиционирана в обществото. Огромна услуга за бъдеща реклама, която да достигне определени "таргет-гру-пи"!
За много хора ползването на тези данни е нарушаване на личната им неприкосновеност, а търговията с тях - повече от укорима. Но опонентите им смятат, че най-малкото никой не те задължава да си създаваш профил във" Фейсбук ".Ай бездруго в интернет няма пълна защита. Е, наистина не е приятно да знаеш, че някой те "следи", но от друга страна, щом така или иначе ще те заливат с реклами, защо да не са на продукти, които могат да ти допаднат.
неделя, 2 ноември 2008 01:29:06

Няма коментари: