събота, 7 март 2009 г.

Пиратският MS Office ще показва реклами

Нетинфо - Светът
Пиратският MS Office ще показва реклами



"Майкрософт" планират да вградят система за реклама в следващата версия на своя офис пакет, като по този начин елиминират загубите от пиратство на своите продукти.
"Office 14 ще показва на потребителите рекламни послания. Това е антипиратска инициатива", обяснил Стивън Илоп.
Въвеждайки подобна система, софтуерната корпорация ще може да печели от нелегалните копия на офис пакета. Все още няма яснота за различията във функционално отношение между рекламната версия на Office 14 и платената.
Office 14 се очаква на пазара не по-рано от 2010 г. През януари "Майкрософт" предостави на свои партньори за тестване алфа версия на офис пакета.
Готвят се и уеб версии на Word, Excel, PowerPoint и o­neNote, които ще излязат едновременно с Office 14.

Google News с обяви

Поглед - 15 стр.
Google News с обяви



Световната интернет търсачка „Гугъл" (Google) за първи път сложи реклама на своята' страница за нобини. На „Гугъл нюз" (Google News) вече могат да се намерят обяви, които зависят от зададеното търсене. Те се появяват от дясната страна на резултатите. Ник фокс, директорът за управлението на бизнес продуктите на компанията, даде пример: „Ако напишете iPod в Google.com и потърсите новини, заедно с резултатите ще видите и рекламите". Той припомня, че миналия ноември търсачката, за която работят над 20 хиляди души, обяви своите планове за експерименти с поместването на реклами на някои от основните си продукти. Първият опит вече е реализиран за юзърите в Съединените щати. Целта според фокс е допълнително да се улеснят както клиентите на „Гугъл", така и издателите и рекламодателите. Компанията вече няколко години изпробва различни рекламни формати и на базата на събрания опит започва да развива новата си дейност. „Гугъл" получава 99 на сто от приходите си от своите рекламни програми, а за 2008-а това са 21,796 милиарда. Пример е 2006 година, когато рекламата е донесла 10,492 милиарда, а от лицензионни такси са дошли едва 112 милиона долара. През юни миналата година „Гугъл" постигна споразумение с втората в света търсачка „Яху" (Yahoo) за поместване на реклами. Но договорката не можа да се реализира заради американското Министерство на правосъдието, което изрази загриженост за монополно положение. Така в края на ноември 2008 година „Гугъл" се оттегли от споразумението. Междувременно в края на февруари съперникът „Яху" също представи три нови проекта, които трябва да помогнат на рекламистите и маркетинговите експерти.

Пресреклама пред замръзване

Капитал - 32 стр.
Пресреклама пред замръзване



В началото на март "Икономедиа" АД (издател на "Капитал") обяви спирането на проекта за безплатен столичен всекидневник "Градски вестник". Замразява се и онлайн версията на вестника gradski.bg. "Градски вестник" не е издание, което се дотира от определен спонсор. Той бе вестник, който съществуваше на пазарен принцип и по пазарни правила. Тъй като пазарът е в криза и тя е по-голяма, отколкото предвиждахме при стартиране на проекта, ние не можехме да си позволим да го развиваме повече. Вместо това предпочетохме да се фокусираме върху основните си марки - "Капитал", "Дневник", "Строителство Градът" и интернет бизнеса ни", коментира изпълнителният директор на "Икономедиа" АД Бисер Боев. Той подчерта, че въпреки това компанията продължава да вярва в безплатните вестници.
Макар че навън пролетта дойде, от печатните медии лъха хлад.
Студеният повей е предизвикан от данните за приходите на вестниците и списанията от реклама за 2008 г. И най-вече от сегмента на всекидневните издания. Според мониторинга на TNS/TV Plan привлечените от тях рекламни инвестиции са спаднали с 7.7% спрямо 2007 г. В парично изражение това означава, че през 2008 г. във всекидневниците са били закупени рекламни площи на стойност 59.049 млн. лева, докато през 2007 г. те са били за 64 млн. лева.
Общо в пазара на пресреклама през 2008 г. са вложени 163.483 млн. лева. Отчетеният ръст е в размер на 6.5%. Това е рязко забавяне в сравнение с досегашните стойности, с които нарастваше пазарът всяка година - 10.6% през 2007 г., 13.3% през 2006 г., 28% през 2005 г.
Мониторингът на TNS/TV Plan обхваща 15 всекидневника, 21 седмични вестника, 16 седмични и 54 месечни списания (в таблиците публикуваме приходите на най-големите). При разглеждането на данните трябва да се има предвид, че те са изчислени по официалните тарифи на съответните медии и не включват отстъпките за количество, комисионите на рекламните агенции и рекламодателите и бартерните договори. В сумите не са включени рекламите на игри, лотарии, тв канали и радиостанции, вестници, списания, издателска дейност, благотворителни организации, социологически и рекламни агенции. За да се придобие по-реална представа за вложенията в пресреклама, обикновено се вадят между 10% и 50% от официалните стойности.
От проследените 15 всекидневника TNS/TV Plan засичат спад в привлечените инвестиции при 12 от тях. Сред най-пострадалите са пазарните лидери "24 часа" и "Труд", издавани от "Вестникарска група България". Дори и прословутата им практика на продажба на "огледална реклама" (рекламодателят закупува идентични площи и в двете издания) не ги предпази от свиването на пазара - двата вестника отчитат общ спад на привлечените инвестиции от 13.4% до 29.015 млн. лева за 2008 г. спрямо 33.514 млн. лева за 2007 г. Този спад бе регистриран още в средата на 2008 г., когато според данните на TNS/TV Plan двете издания бяха загубили 10.8% през първите шест месеца, сравнени със същия период на 2007 г. През лятото главният управител на "Вестникарска група България" Аксел Шиндлер заяви, че отчетените данни не са верни. Сега той отново не коментира "конкретни числа", но признава, че "ние - както най-вероятно и всички останали медии в България, усещаме общата финансова и икономическа криза. Проучванията ни обаче сочат, че на този етап сме най-слабо засегнати от нея."
Сред останалите големи губещи са "Дума" (-56.5%), "Сега" (-15.3%), "Монитор" (-9.5%).
Единствените издания, при които е регистриран ръст през изминалата година, са "Стандарт" (2.9%), "Дневник" (8.2%, вестникът се издава от "Икономедиа", издател и на "Капитал") "7 дни спорт" (8.2%) и "Меридиан мач" (40%). С този ръст "Дневник" изпревари "Пари" и вече заема четвърто място в топ 10 на всекидневниците.
Съдбата на останалите три сегмента на пазара на печатни медии е доста по-различна, като и трите отчитат нарастване на привлечените средства.
При седмичните вестници лидер остава "Капитал" с ръст от 8.1% до 8.709 млн. лева, следван от "Софийски имоти", който отчита доста добрите 33.8% нарастване. "168 часа" пък е едно от малкото издания на "Вестникарска група България" отчитащи ръст, и то впечатляващите 37%. Но най-изненадващо е представянето на "Трета възраст", при който нарастването на привлечените рекламни пари е 78.5%. Макар че най-тиражният вестник в България към момента (официални данни за тиражите не се разпространяват, но според пазарни данни тиражът на "Трета възраст" надхвърля 300 хил. копия) през цялата си история се е издържал само от продажби, като дори преди време издателят му Николай Желев твърдеше, че връща рекламодатели. Но сега тази политика се е променила.
Собственикът и главен редактор на вестника Росица Николова обясни, че тиражът им се задържа около 300 хил. копия, което ги е накарало да увеличат обема на вестника и той вече е на 24 страници. "При това положение и разходите ни се увеличават и имаме нужда от рекламни постъпления. Освен това рекламният пазар в последните години се отвори към нишовите издания. Рекламодателите се разделиха с клишетата за третата възраст като неплатежоспособен електорат, гласуващ в червено. Третата възраст също са потребители затова и банките имат специални продукти, ориентирани към тази възрастова група. Възрастните хора ползват медицински, туристически услуги, дават имоти под наем", обяснява Николова.
Все пак и тук не липсват губещи. Свиване на рекламните инвестиции се регистрира при "Банкер" (-9%), "Седмичен Труд" (9.4%), спрелия в началото на 2009 г. "Кеш" (-11.1%), The Sofia Echo (-2.4%), "Авто Труд" (-14.3%) и други.
През последните години се наложи тенденцията основен двигател за ръста на пазара на пресреклама да бъдат списанията в двете си основни разновидности в България - седмични и месечни. Тя се запазва и през 2008 г.
При седмичните издания регистрираният ръст е в размер на 23.8%. На първите три места няма промяна в сравнение с 2007 г. - лидер остава безплатното "Програмата" (5.097 млн. лева, 18.6% ръст) следвано от "Журнал за жената" (2.842 млн. лева, 23.8% ръст) и приложението на "Капитал" - Light (2.147 млн. лева, 14.9% ръст).
Спад отчитат две от сериозните издания в този сегмент - "Тема" (-16%) и спрялото да излиза заедно с "Кеш" BusinessWeek (-18.7%), както и жълтите "Слава" (-3.9%) и "Хай клуб" (-20.2%).
И докато при седмичните списания все пак има известно колебание в резултатите, при месечните списания животът е прекрасен. Макар в процентно измерение ръстът при тях да е по-малък от седмичните издания (19.6%), той е напълно достатъчен, за да се превърнат лъскавите месечни заглавия в най-големия сегмент от пазара. Общо в тях са вложени 63.138 млн. лева (припомняме - при всекидневниците общите инвестиции са за 59.049 млн. лева).
Дългогодишният лидер Eva запазва първата си позиция и през 2008 г. с привлечени 4.373 млн. лева и 5.4% ръст. Изданието е следвано по петите от стартиралото в края на 2007 г. Amica, което през първата си пълна година на пазара успя да изпревари всички останали списания и да заеме второто място с 4.088 млн. лева. Любопитни са спадовете, които отчитат лицензните Elle (-4.3%) и Playboy (-5.8%).
Сред отличниците на пазара на месечни издания са интериорните "Домът днес и утре" с ръст от 48.3% и Bravacasa (49.5%) и мъжкото Maxim (45.5%).
Неофициалните коментари за ситуацията на пазара са, че в момента, когато рекламодателите свиват бюджетите си, лицензните издания се ползват с предимство пред местните заради познаваемостта на марките им, особено когато въпросният бюджет е на международна компания.
Иначе през 2008 г. автомобилните вносители отново са били най-големите инвеститори в пресреклама с общ бюджет от 20.454 млн. лева в сравнение с 17.384 млн. лева за 2007 г. Така те държат 12.5% от пазара. На второ място, както и през 2007 г., са телекомуникационните компании, които са инвестирали в корпоративния си имидж 10.872 млн. лева - с близо 1.5 млн. лева по-малко, отколкото предходния период.
При разглеждането на данните за продуктовите групи се забелязва промяната в политиката на банките в страната. През първата година те отделяха по-големи бюджети за рекламиране на кредитните си услуги, докато през втората половина предимство имат депозитите. Но все пак за цялата 2008 г. финансовите институции са вложили 7.777 млн. лева в представяне на кредитните и 6.995 млн. лева на депозитните си услуги.
"Настъпи ли криза, мениджърите винаги реагират по един и същ начин: преустановяват назначаването на нови хора, спират да инвестират и свиват рекламните си бюджети. Последното се отразява директно на медиите. За съжаление те не действат антициклично, въпреки че точно това се преподава на студентите по икономика през първия семестър от следването им: т.е. в добри времена се прави по-малко реклама, в лоши - повече", коментира главният управител на "Вестникарска група България" Аксел Шиндлер. Според него заради свиването на рекламните бюджети ще започне процес на "прочистване" в издателския бизнес. Шиндлер е убеден, че някой вестници ще спрат да излизат, но твърдо заяви, че "няма да е някой от нашите". Той смята още, че дори цели издателства няма да оцелеят, но "тези, които успеят да преодолеят кризата, ще излязат от нея по-силни".

Microsoft разработва нов Интернет браузър - Gazelle

InfoBulgaria.info - България
Microsoft разработва нов Интернет браузър - Gazelle



В Microsoft работят над съвсем нов браузър, който ще предложи на потребителите повече иновативни функции и възможности. Новият уеб браузър има кодовото име Gazelle.
По думите на представители на Microsoft, в новия браузър ще бъде реализирана съществено подобрена в сравнение с всички останали продукти на пазара система за безопасност.
„Нито един от съществуващите браузъри, включително най-съвременните платформи, например Explorer 8, Google Chrome и Opera 9, не притежава многофункционална система, позволяваща да се осъществи пълна защита на компютъра срещу мрежовите заплахи. Нашият прототип показва, че е напълно реално да се създаде операционна система на базата на браузъра, която да е изцяло изолирана от останалите ресурси на компютъра“, - се казва в документа, публикуван на сайта на Microsoft.
Реализирането на тази технология ще позволи на Gazelle да работи като отделна операционна система, която ще може самостоятелно да филтрира и проверява трафика, реагирайки на появата на опасни обекти. Според изследователите, този подход позволява да се постигне много по-голяма надеждност и безопасност, тъй като процесите в браузъра няма да взаимодействат с основната система. Разработчиците обещават, че Газелата ще е съвместима с другите версии на браузърите и няма да е много взискателна към хардуера.
За сега разработката на Gazelle се намира на стадий изследване и обсъждане. Новият браузър ще има собствено ядро, което няма да има нищо общо със серията Internet Explorer. Трябва да отбележим, че Gazelle все още е изследователски продукт и за него няма набелязани планове кога реално ще бъде пуснат на пазара. Обикновено тези разработки на Microsoft с времето стават част от вече съществуващи проекти.
Освен това, авторите на описанието на Gazelle критикуват идеологията на новия Internet Explorer 8, който както и Chrome изолира процесите с помощта на табове. „Това не е достатъчно, тъй като потребителят може да разглежда няколко опасни сайта в един таб, а уеб страницата може да съдържа част от съдържанието на ненадеждните ресурси“, - се казва в изследователския материал.
Още една интересна функция на Gazelle е блокирането на атаки, когато хакерът създава страница, предлагаща на потребителя да кликне в определена зона на сайта – непосредствено преди клика се появява линк към друга страница, която може да съдържа опасен код. В този случай браузърът Gazelle просто ще игнорира препратките, които току що са се появили.

Развален телефон

Капитал - 52 стр.
Развален телефон

Кой с кого работи

"Мобилтел" работи с Handy, "Технополис", "Мсвят" и франчайза им "Мпорт". Тези вериги нямат право да работят с друг оператор.
"Глобул" пласира телефони основно чрез пет вериги специализирани магазини ("Германос" (които станаха собственост на OTE), Office 1, Internity, "Глобал нет" и 2be).
"Вивател" продава чрез 2be и Jeff. От БТК твърдят, че искат да изградят собствена дилърска мрежа.
Населението на България по официални данни на Националния статистически институт е 7.6 милиона души, а около 72% от тях ползват мобилен телефон. По данни на мобилните оператори пък проникването на мобилни услуги в страната е достигнало 142%, а според специалисти от бранша активните карти на мобилните оператори са надминали 11 милиона. Само за миналата година нови клиенти на мрежите са станали 1.1 милиона българи. Бизнесът с GSM апарати, разбира се, е в пряка зависимост от предлагането на услуги. Така, подобно на скачени съдове, търговците и вносителите на мобилни телефони имат съвсем основателен повод да бъдат притеснени от все по-наситения пазар.
Телефон все ни свързва...
Около 60% от апаратите се продават през мобилните оператори в техните собствени търговски обекти, казват от сектора. Трите оператора разчитат и на свои ексклузивни партньори като Handy, 2be, Germanos. Официална статистика за броя на продадените апарати и тяхната стойност липсва. Въпреки това оценките на търговците са за между един милион и милион и осемстотин хиляди продадени бройки годишно. За стойността им никой не се наема да направи оценка.
След години на ръст в момента продажбите на мобилни телефони намаляват. Естествено, обяснението е кризата.
"Определено има забавяне на ръста на продажби при вносителите. Има спад на оборотите в целия сектор. Не очакваме ръст и за двете първи тримесечия на 2009 г.", твърди генералният директор на "Мсвят" Иван Тотев.
И това е логично: в момента хората минимализират своите разходи. Смяната на телефон е прищявка, но не и първа необходимост. По неофициални данни българинът купува мобилен телефон веднъж на две до три години. Някои представители на сектора са на мнение, че съществува една тясна прослойка от около 50 хиляди души, които сменят апарата си всеки път при появата на по-нов, по-хубав и по-скъп модел. Предвид сегашната криза обаче техният брой вероятно ще намалее през следващите няколко месеца. Други отчитат още една неблагоприятна за бранша тенденция: потребителите с повече от един телефон все по-често се отказват от някой от договорите и запазват само основния си номер.
"Спадът на продажбите при нас е около 20%. Клиентите продължават да преподписват договори с мобилните оператори със същото темпо. Но при това преподписване ние почти не получаваме приходи", казва Петър Петров, търговски директор на "Авенир телеком" - България. Преди около две години компанията купи веригата магазини "Да-да", които сега работят под марката Internity. Според Петров спадът при продажбата на телефони на новите GSM абонати е в порядъка на около 20%, а при продажбата на телефони без подписване на договор с оператор - над 50%.
От "Хенди" говорят за още по-голям спад на продажбите - спрямо ноември продажбите на мобилни телефони през февруари при тях са паднали с 30%, казва Любен Тосев, търговски директор на компанията.
Кризата удря и в друго направление - според Светлана Арнаудова, изпълнителен директор на 2be, "по-голямата част от клиентите влизат в магазините с презумпцията да пазаруват на лизинг". Според нея около 70% от покупките на мобилна техника традиционно са на изплащане. В последните месеци обаче заради затягането на кредитирането едва 25% от желаещите получават одобрението от страна на банките, дружествата за потребителско финансиране и лизинговите компании. Тази тенденция се отчита и от Александър Димитров, главен търговски директор на БТК. "В последните три месеца заради финансовата криза банките драстично намалиха финансирането на телефони, които се купуват на изплащане - чрез кредитна карта или директен кредит. Смятам, че има забавяне на продажбата на телефони основно заради това", твърди Димитров. Намаляването на кредитирането според Петър Петров от "Авенир телеком" също е очевидно. "Половината компании за потребителско финансиране вече не предлагат заеми за мобилни телефони, като например "БНП Париба лични финанси" (бившата "Джет файнанс"). А останалите отпускат заем за телефон само на свои бивши клиенти с добро кредитно минало." "Ти Би Ай кредит" например са одобрявали над 60% от кандидатите си за финансиране, а сега делът е спаднал на около 30%. Тази тенденция се отразява негативно върху продажбата на свободни телефони (несубсидирани от мобилните оператори). "Ако през 2007 г. се продаваха повече свободни телефони, през 2008 г. това съотношение се изравни и дори има тенденция за по-голям брой продажби на мобилен телефон с договор с оператор", твърди Светлана Арнаудова. А Петров пресмята: "Делът на телефоните без подписване на договор сега е 10-15%, а преди беше между 40% и 60%, само допреди шест месеца всеки трети продаден телефон беше без договор." Кои са най-купуваниЛипсва официална статистика за най-продаваните марки телефони в страната. По неофициални данни най-голям пазарен дял държи Nokia с над 60%. 25% е делът на Samsung, следват Motorola, SonyEricsson и LG. Alcatel и Vodafone са марки, които са продавани главно заради високите субсидии от страна на мобилните оператори. Най-търсени са телефоните в ултраниския (до 30 лв.) и ниския ценови сегмент (до 100 - 150 лв.). Средната цена на свободна продажба е около 150 -180 лв. В България все още водещ мотив за покупка е цената. Марката, доверието и съветът на други потребители също играят голяма роля при покупката. В момента най-много се търсят евтини телефони, със сравнително издръжлива батерия. През миналата година най-търсена екстра е била добрата камера, а през тази се очаква да се повиши интересът към т.нар. data телефони (които позволяват браузване в интернет).
Бракове и разводи по сметка
"Бракът между дилъра и оператора е странно нещо - като при много бракове има някой недоволен. И също като при всеки брак някой от двамата бизнес партньори има пари и налага условията. Разбира се, тези условия трябва да са такива, че и дилърът да може да съществува. Ако финансово не може да се издържа, или прекратява дейността си, или се развежда и се сгодява с друг оператор, който дава по-добри условия." Така образно търговският директор на "Авенир телеком" Петър Петров описа бизнес модела на веригите. А при положение че според него вече 90% от продаваните телефони са субсидирани от операторите, тези бракове стават все по-важни. Иван Тотев от "Мсвят" е на същото мнение: "Тази година пазарът ще се определя в голяма степен от операторите, от субсидираните предложения, навлизането на нови услуги и конкурентоспособността на тарифните планове", твърди той.
Специалисти от бранша твърдят, че в момента маржът на печалба при продажбата на GSM е малко над 10%. Но всичко, разбира се, е относително. Ако дадена верига е надценила някой празник и е презаредила склада си, единственото нещо, към което се стреми, е да освободи средства. Това изяжда маржа, като понякога го изпилява до нула. Говори се дори за вериги, които продават под доставна стойност само за да си осигурят паричен поток.
Разлика има и при маржовете при свободни и субсидирани телефони. Неофициално се твърди, че печалбата при телефоните без договори е под 10%. За да се продава подобен апарат на по-голям марж, трябва да е нов модел и да има добри продажби през първите два месеца, преди пазарът да се е наситил. Тогава маржът би могъл да достигне и 20%.
При продажбата на субсидирани от операторите телефони се печели от комисионата при продажбата не на самия апарат, а на договора.
"Глобул" предоставя на дилърите си по-ниска комисиона в сравнение с "Мобилтел" и "Вивател". За сключен договор с "Глобул" тя се движи между 25 и 30 лева в зависимост от това дали веригата е изпълнила вече определен обем продажби. Затова пък от компанията предоставят и т.нар. бонус Rtimе. При него всеки месец операторът превежда от сметката на абоната определена сума на дилъра, продал договора. Целта е самата верига от магазини да си пази за възможно най-дълъг период клиентската база и ако работи с повече от един оператор, да се избягва прехвърлянето на клиенти между тях. При продажбата на субсидирани от "Мобилтел"и "Вивател" апарати комисионата достига до 50 лв. "Напоследък веригите се насочват към продажба и на друга техника като лаптопи, цифрови фотоапарати, предаватели, трансмитери и др.", казва Иван Тотев от "Мсвят". При тях надценката е по-голяма - над 20%.
Спадащите продажби на веригите вероятно ще се усетят и от потребителя. Цената на мобилните апарати в момента пада много по-бързо, oтколкото преди година. Все повече вериги се опитват да привлекат клиенти чрез промоции - например купуваш телефон - получаваш подарък.
Мобилната шесторка
И ако сте останали с впечатлението, че едва ли не на всеки ъгъл има магазин за телефони, може и да не сте се излъгали. Според главния търговски директор на БТК Александър Димитров общият брой на специализираните магазини за мобилна телефония е достигнал 1500-2000.
Да се направи класация на веригите по продажби обаче е невъзможно най-малкото по две причини. Първо, броят магазини не може да е показателен за продажбите им. И второ - някои от веригите започнаха да организират свои "подвериги" от дилърски магазини, които често са притежание на различни фирми, но са обединени под обща марка и ползват обща реклама. По брой обекти обаче най-големият играч е "Германос" с 138 магазина. 2be имат 111 обекта в страната, Handy са на трето място, а малко след тях се нарежда "Авенир телеком" с веригата си Internity. При навлизането си на пазара в края на 2006 г. от френската компания предвиждаха за две години да влязат в топ 3. Сега са близо до тази цел, но кризата налага да се преразгледа планът за инвазия. "Скоро ще сме съизмерими като брой магазини с "Хенди". Те имат доста повече обекти на търговските улици, но ние сме по-добре позиционирани в графата "магазин в магазина". Очакваме тази година откриването на над 20 магазина на Kaufland и Billa в България, а там ще имаме по един обект", казва Петър Петров. Този модел вероятно ще доведе до преимущество за френската верига - в сегашната обстановка човекопотокът по улиците ще намалее, но ще остане този в хранителните вериги. Avenir Telecom остава предпазлива по отношение на уличните магазини, защото наемите там са високи. "Трудно може да се избие наем на търговска улица от порядъка на 4 хил. евро", признава Петров.
От БТК също обмислят преместване на част от своите обекти, които в момента са 138. Компанията е собственик на доста имоти в цялата страна, които обаче невинаги са в центровете на градовете. Затова операторът ще се опита да влезе в новооткриващите се търговски центрове.
Handy също оптимизират разходите. От началото на 2009 г. веригата е затворила 10 свои магазина (един от които на бул. "Витоша" в София), а е отворила само 4-5.
Анализатори предвиждат вероятни фалити и бъдещо окрупняване на пазара. "То вече е факт", казва Александър Димитров. По думите му преди малко повече от 2 години в страната е имало само две вериги, а сега са поне 6 с по стотина обекта. Преди две години над 50% са били самостоятелните магазини, а днес техният дял е не повече от 20%. Затова пък големите играчи активно се оглеждат за нови собственици. По слухове на пазара всички вериги без Internity са готови да преговарят с инвеститори.
"Очаквам броят на веригите да намалее, някои просто ще изчезнат", твърди Петров. Според него всяка верига от гледна точка на оператора е голям разход. Ако тя не носи определен приход, главоболията са големи. Той очаква всеки оператор да има по две вериги - една собствена и една външна, което означава наличие на не повече от шест вериги общо.

Война на браузърите

Телеграф - 32 стр.
Война на браузърите

Ивета ВЕНЕВА

Пускат нови версии на програмите
Новите версии на най-популярните интернет браузъри излизат тази година. В лютата битка за привличане на нови потребители компаниите правят чудеса с функциите и дизайна на софтуера.
От Apple сигурно не могат да спят от радост, след като новият им продукт Safari 4 счупи всички рекорди за бързина на тестове на С№ЕТ. Safari 4 се справя и най-добре с обработката на JavaScript. Версията за Windows е изпълнила набора от тестове SunSpider за 910 милисекунди, докато на Google Chrome-1177 милисекунди, а на Firefox 3 - 3250 милисекунди. Най-засрамени трябва да са разработчиците на Internet Explorer 7 и 8, които са се запънали на съответно 39026 и 5839 милисекунди. Още по-голямо е предимството на Safari 4 за MacOS, понеже е изпълнил теста близо четири пъти по-бързо от Firefox 3 и седем пъти и половина по-бързо от Opera 9.6. Освен че със Safari 4 ще хвърчите като изтребител из нета, ще се радвате и на редицата нововъведения в дизайна, които улесняват ползването. Сред останалите промени е въвеждането на функцията за автоматично довършване на адреса, преместеният в горната част на прозореца на браузъра ред с препратки, вградените средства за разработчици и стандартното системно показване на шрифтове операционните системи Windows. Интерфейсът е минималистичен, без ненужни икони и бутони. Сред най-хвалените опции е и Top Sites -списък със сайтовете, в които „отвисявате" по цял ден и за които е по-добре шефът ви да не разбира.
Chrome
Google също представи нова версия на своя Chrome, която е под номер 2.0.156.1. Софтуерът може да запаметява данни, въведени от потребителите в различни ресурси. Освен това в новата версия на браузъра ще се появи и функция за увеличаване на всички обекти по страниците, а не само на текста, както е в първия вариант на Chrome. Още една особеност на втората версия на браузъра е вградената поддръжка на профили, като всеки профил ще има собствени настройки и ще помни история на посещенията. Броят на профилите ще е неограничен, а информацията за тях няма да се обменя, словоохотливо разказват от Google.
Търсачка
Без да губят време, от Microsoft са започнали разработката на нов интересен продукт - интернет търсачка, наречена Viveri. Към момента я "разцъкват" само служители на Microsoft. Viveri е базирана на същата технология, която ползва и Live Search. Тя обаче предлага опции, които отсъстват от Live. Интерфейсът й ще бъде базиран на технологията Silverlight, a в резултатите от търсенето ще има не само линкове към сайтове, но и съпътстваща информация в помощ на потребителите. Според компанията Viveri ще стане достъпна за широката публика през лятото на тази година.

Малките фирми нямат стратегия за търсачките

Сега - 46 стр.
Малките фирми нямат стратегия за търсачките



Над една трета от малкия и средния бизнес няма стратегия за оптимизация сред уебтърсачките (SEO), която осигурява по-добро позициониране на сайтовете при търсене в интернет.
Според проучване на британската хостинг компания Fasthosts, цитирано от TechNews, много мениджъри все още не са наясно как се генерират резултатите от търсене.
Все пак проучването отчита, че броят на компаниите, които не позиционират своите сайтове в търсачките, е намалял от 49% през 2006 година до 17% в момента.
Близо една пета от анкетираните вярват, че подреждането на резултатите при търсене не може да бъде повлияно от собственика на сайта. 12% пък са казали, че резултатите се подреждат според заплащането. И двете твърдения са неверни, посочват авторите на анализа.
Повечето малки фирми разбират, че трябва да позиционират своите сайтове в големите търсачки, за да се показват по-напред. SEO оптимизацията обаче все още е пренебрегната от много бизнеси, казва Стив Холфорд, маркетинг директор на Fasthosts.
Мениджърите трябва да разберат, че SEO е много важен канал и ако отделят дори и малко време да го изучат и оптимизират сайтовете си, ще получат незабавна възвръщаемост, измерена в по-голям безплатен трафик, посочва Холфорд.

Google избягна патентна битка с Apple

Сега - 46 стр.
Google избягна патентна битка с Apple

Така пускането на смартфона G1 няма да се забави

Една от основните критики към смартфона G1, работещ с операционната система Android на Google, е липсата на поддръжка на мултитъч технологията.
На премиерата му миналата година на всички направи впечатление, че той не реагира на онези смешни движения на ръцете, с които потребителите си общуват с неговия конкурент iPhone.
Доказано е, че екранът на G1 и Android могат да поддържат мултитъч, така че не беше ясно защо Google и НТС (която прави G1) не са приложили тази технология за разпознаване на жестове. Вече има едно обяснение, което обаче повдига повече въпроси, отколкото дава отговори, съобщава TechNews.
Според VentureBeat, Apple просто е поискала от Google да не интегрира мултитъч способности в нейната мобилна платформа Android за G1, независимо че сензорният екран на телефона може да ги поддържа. Говори се, че информацията идва от член на екипа на Android, който е казал, че Google се е съгласила с искането на Apple.
Решението на Google очевидно е предизвикало огромно облекчение сред екипа на Android, който се притесняваше, че един по-твърдоглав подход би могъл да въвлече Android в объркана патентна битка, която да забави пускането на Gl c месеци, ако не и с години.
Майкъл Гартенберг, вицепрезидент по стратегия и анализ в Interpret LLC, намира смисъл в това Google да се съобрази с желанията на Apple, поне за известно време.
„Apple има няколко патента относно концепцията за мултитъч, свързани с телефони", каза Гартенберг. „Но не по-малко важно е да се отбележи, че докато Apple си съперничи до известна степен с Google в тази област, от друга страна Google е важен партньор за Apple относно iPhone и в други области." Наред с други неща, Google направи усилие да форматира много от услугите си специално за iPhone и съвсем наскоро направи безпрецедентната стъпка да лицензира софтуера Exchange на Microsoft, така че да може да предостави синхронизация в реално време на контакти и календари за iPhone. Подходът на Google се отличава рязко от този на Palm, която интегрира мултитъч способности в най-новия си смартфон Palm Pre. Способността да реагира на жестове на ръката помогна той да стане един от хитовете на шоуто за потребителска електроника през миналия месец.
Но Palm (в която работят много бивши служители на Apple) може да се сблъска със съдебен иск от страна на Apple. Дори ако последната реши да не си търси правата в съда, ситуацията вероятно ще охлади отношенията между двете компании. Очевидно Google не желае това да се случи между нея и Apple.

четвъртък, 5 март 2009 г.

„Ютюб“ и „Юнивърсъл“ готвят музикален видеопортал

Дневник - Компании&Финанси - VIII стр.
„Ютюб“ и „Юнивърсъл“ готвят музикален видеопортал

Христо ПЕТРОВ

Сайтът ще печели от реклама, продажба на билети и фенски артикули
Популярният сайт за видеосъдържание „Ютуб“ (Youtube) готви общ проект с водещото музикално студио „Юнивърсъл мюзик“, предаде „Дау Джоунс“, цитирайки запознати с преговорите между двете страни източници. Компаниите искат да създадат сайт за музикални видеоклипове, който според източника на агенцията носи работното име Vevo. Проектът се обсъжда от есента, но все още не са уточнени подробности и не е ясно дали ще приключи успешно. Сайтът ще предоставя безплатен и легитимен достъп до видеоклиповете на работещите с „Юнивърсъл“ музиканти, но според „Блумбърг“ целта е да се привличат и певци и групи на други големи музикални компании като „Сони“ или EMI. Проектът ще печели от реклама, като идеята е да се привлекат повече рекламодатели чрез представянето на съдържанието по нов, атрактивен за потребителите начин. Според „Блумбърг“ това ще стане чрез предлагането на допълни видеоматериали с музикална насоченост или трудно откриваеми музикални клипове. Обмисля се и продажбата на билети за музикални концерти, тениски и други артикули за феновете с цел допълнителни приходи. Агенцията прави аналогия между проекта и Hulu на „Нюз корпорейшън“, който дава възможност на потребителите да гледат безплатно сериали и филми. Youtube и сега има споразумения с музикалните компании и ги компенсира за видеоклиповете на техни музиканти, които са публикувани в сайта, но звукозаписните къщи изразиха недоволство от размера на тези компенсации. В края на миналата година „Уорнър мюзик“ обяви, че ще изтегли от Youtube клиповете на музикантите в своя каталог. Междувременно сроковете на предишните споразумения между Youtube и звукозаписните къщи изтекоха и предстои да бъдат подновени. Досега това е направила единствено „Сони“, напомня „Ню Йорк таймс“. Пред вестника шефът на „Гугъл“ Ерик Шмид заяви, че компанията му засега не е стигнала до консенсус с музикалните компании за размера на техните компенсации, както и че не може да каже кога спорът ще бъде разрешен. „Гугъл“ е собственик на Youtube от няколко години, след като го придоби за 1.65 млрд. долара. Сайтът дава възможност на потребителите да публикуват свои видеоматериали, както и лицензирани клипове и предавания - нещо, заради което Youtube си навлече гнева на медийните компании.

Лондон запазва първо място в световната ранглиста

Класа - 17 стр.
Лондон запазва първо място в световната ранглиста

Брук МАСТЪРС

Ню Йорк изостава само с 13 точки, а следващите - Сингапур, Хонконг и Lbopux, са с понижен общ сбор на оценките
Имиджът на всички световни финансови центрове пострада след срива на пазарите. Лондон и Ню Йорк обаче са по-достойни за доверие в сравнение с конкурентите си, запазвайки двете топпозиции в ранглистата по конкурентоспособност на Лондонското сити. Това сочат данните от мартенския индекс на глобалните финансови центрове, който се изготвя два пъти годишно от Z/Yen Group. Със своите 781 точки Лондон е на челно място, както в последните две и половина години. Ню Йорк намалява преднината и вече изостава само с 13 точки. Следващите три града в класацията - Сингапур, Хонконг и Цюрих, са загубили доста точки, което е обрат от тенденциите през миналия март, когато центровете от втората редица гонеха по петите Лондон и Ню Йорк, които изоставаха заради събпрайм кризата. Cnojpeg анализаторите Ню Йорк и Лондон "си остават единствените два истински глобални центъра". След като последиците от кредитния крънч бяха усетени по целия свят, пишат те, се наблюдава "бягство към сигурността". Градовете в Топ 10 са загубили средно едва малко под 9 точки, докато последните 10 от общо 62 класирани града са отписали цели 40 точки. Класацията взима предвид както субективни фактори, като репутация и бизнес климат, така и по-обективни, като инфраструктура, наличие на квалифицирана работна ръка и данъчен режим. Токио е загубил най-много позиции, сривайки се с 8 места до 15-о. Сидни е паднал с 6 места до 16-а позиция. Ванкувър и Монреал са се изкачили с 5 места, съответно до 25-о и 26-о, защото са загубили по-малко точки в сравнение с конкурентите около тях. Офшорните финансови центрове, като Гърнси, Джърси и Остров Ман, също са напреднали. Класацията оценява градовете и по привлекателността им за определени финансови под сектори. Лондон повежда в застраховането, професионалните услуги и управлението на активи, а Ню Йорк - в банкирането. Лондон си връща и челната позиция по правителствено и регулаторно управление, след като бе изпреварен от презокеанския си конкурент в предната класация заради правителственото объркване по отношение на фалиралата Northern Rock. "Резултатите показват, че не трябва да се обвиняваме твърде много, казва Йън Лудър, кмет на Лондонското сити. Ако ураган повали дърво в овощната ви градина, трябва да направите някои промени. Ако обаче дърветата са само две, дупката ще е още по-голяма."

Магъраич Халвалжиян, продуцент: ТВ продуценти ще стачкуват, ако не се променят законите

Класа - 11 стр.
Магъраич Халвалжиян, продуцент: ТВ продуценти ще стачкуват, ако не се променят законите

Андриана МИХАЙЛОВА

Роден е през 1967 г. в Плевен. Има над 700 клипа и реклами. С продуциране се занимава от средата на 90-те. фирмата му "Глобал вижьн" съществува от 2002 г. Негови са едни от най-рейтинговите предавания в българския тв ефир. Най-новият му проект е екстремното шоу "Страх". Преди няколко дни Халваджиян бе избран за председател на Асоциацията на телевизионните продуценти.
***
Как ще коментирате рейтингите за първите издания на "Страх" и Music Idol 3 - екстремното шоу има с 1 млн. по-малко зрители?
Нормално е - яденето на гадории в 20 часа не е точното време. Не сме имали амбициите да се борим с Music Idol, защото това е формат, който трудно се побеждава. "Страх" трябваше да започва в 21 часа и тогава очакванията за по-висок рейтинг щяха да се случат. А сега няма как. Яд ме е, че нещо, заснето добре, не може да се види от всички. Всъщност, основният сблъсък е между форматите - Music Idol е отворен, може да се гледа от цялото семейство, докато "Страх" е тясно таргетиран за младите.
Преди Време твърдяхте, че изправянето на Dancing Stars срещу Big Brother e грешка. Пак ли я допускат двете най-големи телевизии у нас - bTV и Нова тв? Да, разбира се. Няма логика защо трябва да се пречи на зрителя да гледа и двата формата. Праймтаймът вече е достатъчно голям. Вечната борба кой е no-най-най не е полезна за аудиторията, а и за телевизиите.
Наградата в "Страх" е 15 хил. лева. Не е ли твърде малка, в американския вариант е $50 000?
Не е малка. Наградният фонд за 15 предавания е почти колкото този на "Сървайвър". Само че там парите се печелят за месец-два, а "Страх" се снима три дни. И в САЩ "Стани богат" дава $1 млн., а тук-200 000 лева.
Как се справиха с екстремните изпитания известните участници?
Не съм очаквал, че толкова ще се панират, но явно на 60 м височина наистина е страшничко. Милен Цветков твърдеше, че нищо няма да го уплаши, но се оказа, че не е точно така. Зрителите ще видят епизода следващата седмица.
Защо спряхте "Море от любов"?
От миналата година водя разговори с bTV, че искам да сменим декора, да вкараме нови рубрики. Предаването е на 7 г., трябва му промяна, за да му се удължи животът. От медията обаче все ми отговаряха, че когато нещо върви прекрасно, не бива да се пипа. Затова изчакахме да ни изтече договорът в края на януари и по моя молба се разбрахме да го спрем за три месеца. Дотогава ще се излъчват стари епизоди. В няколко от новите серии ще разкажем историите на първите участници.
А проектът с комедийно шоу, докъде стигна?
Подготвяме го и ще тръгне в началото на април по Нова тв. Най-вероятно ще се казва "Крейзи тв" и ще бъде като "Дискусионно студио "Страх", което бе точно преди старта на "Страх". Експериментирахме и получихме добър отзвук - направихме го само за три-четири дни. Това за пореден път доказва, че българинът иска да се забавлява, да се надсмива над тези, които са по-зле от него. Продуцентите на Music Idol са уцелили много точно народопсихологията - то на практика е фрийк шоу -10% певци и 90% идиоти.
Как ви се отразява кризата? Неподготвени ли ви хвана?
За сега не я усещаме, по-скоро чакаме да видим как ще се отрази върху телевизиите. Те вече си дадоха сметка, че ако спрат проектите, губят зрители. А като свърши кризата, какво ще правят? В такива моменти често се взимат неадекватни решения, съсипват се неща, които са изграждани с години. В "Глобал Вижьн" стагнацията засегна звеното, което снима реклами - те намаляха с 50% спрямо 2008 г. Но се надявам до септември ситуацията да се оправи. Да си призная, без да знаем, че ще има такъв колапс на пазара, още през лятото преструктурирахме екипа.
Тези промени ни се отразиха положително финансово и като почна кризата нямаше уволнения.
Продуцентската гилдия от години се опитва да се обедини в браншова организация. Защо обаче Асоциация на телевизионните продуценти (АТП), на която ви избраха за президент, е факт едва сега? Кои се съгласиха да членуват в нея и как ще защитавате интересите им? Защото явно не бяхме узрели. В АТП влизат всички 15-16 компании, които произвеждат тв продукция, с изключение на фирмата на Слави Трифонов. Той каза, че го е страх, че у нас такива сбирки винаги бързо се развалят, но ако асоциацията сработи, след 2-3 месеца и той ще влезе. Интересите ни наистина са различни, защото сме конкуренти. Точно това обаче използват телевизиите, за да ни манипулират, тъй като са на принципа "разделяй и владей". Целта ни не е да се борим с медиите, но можем да отстояваме интересите си, само ако сме единни. Ние сме сериозна гилдия.
Какво точно ще правите?
Почваме разговори със СЕМ, с парламента, с Министерството на културата, с телевизиите, защото някои неща категорично трябва да се променят и то преди цифровизацията. Ще търсим промени в законите. В тях има безумни текстове, които по никакъв начин не защитават продуцентите. Например, тези за авторските права, които никой в тази държава не плаща. Заснел съм над 600 - 700 клипа, които се въртят по всички телевизии. Ако ми изплащаха правата само върху част от тях и живеехме в нормална страна, отдавна щях да съм спрял да работя и да съм под някоя палма на екзотичен остров. Време е медиите да се научат, че трябва да си плащат. Ще искаме и приходите от product placement и промоционални съобщения, каквито правихме в "Господари на ефира", да са за продуцентите, не за телевизиите. Искаме местната продукция, която е произведена в България, да се увеличи. В момента тя е някакви смешни 10% от всичко, което се излъчва в ефира. Настояваме да стане 30%. Това ще ни гарантира работата. На практика, когато голяма част от законовите текстове са били правени, още не е имало продуценти. Само че колкото по-голяма става гилдията ни, толкова тези 10% стават по-малко. Какво да правим? Нали и ние трябва да си развиваме бизнеса! Ако ние, тези 15 фирми, които сме се събрал, утре кажем "Край", по закон нито една телевизия няма да може да излъчва нищо, защото няма да има тези 10%.
Това не е ли изнудване?
Няма да изнудваме никого. Ще се борим за правата си. Телевизиите ги е страх от този момент, защото знаят, че много неща ще се променят. Те се изживяват уж като наши партньори, но и хлябът и ножът в момента са в тях. Това трябва да се промени -или ще сме партньори, или не.
Да. но телевизиите все твърдят, че те са реалните продуценти?
Не, не са те. Продуцент не е този, който дава парите, а намира финансирането и организира проекта. Телевизиите чакат от нас да си получат касетата с предаванията. Затова настояваме да има законова дефиниция за "продуцент" и "изпълнителен продуцент" - така този спор кой е продуцент ще спре веднъж за винаги.
Каква е вашата дефиниция за "продуцент"?
В Управителния съвет имаме различни мнения по въпроса, затова следващата седмица ще напишем общо становище. Няма да чакаме някой да ни дава предложения, ако трябва ще натискаме, ако трябва ще се борим жестоко, защото трябва на високо ниво да се вземат някои решения. Няма да си оставим бизнеса в калта!!! В противен случай явно ще стачкуваме ефективно.
Защо са ви толкова изострени отношенията с тв каналите?
В момент на криза вместо телевизиите да ни предложат да поговорим като партнъори, започнаха да ни изпращат писма. В тях ни уведомяват как ще съкратят предаванията ни, в абсолютен разрез с договорите ни. Тази тенденция се усети и моментално дадохме отпор.
Наистина ли всички продуценти могат да спрат работа?
Да. Още на първата среща имаше такива гласове, че ако един от членовете бъде засегнат, всички заедно скачаме. Попитах колегите дали са готови за това, всички казаха - да.

Саркози даде орден на главния редактор на „Стандарт"

24 Часа - 5 стр.
Саркози даде орден на главния редактор на „Стандарт"



Един от най-престижните ордени на франция - "Национален орден за заслуги", степен "Кавалер", получи вчера главният редактор на „Стандарт" Славка Бозукова.
Президентът Никола Саркози подписал указа за отличието преди дни. Орденът се присъжда на Бозукова заради мисията „Не сте сами" за освобождаването на медиците ни от Либия, както и за приноса й за свободата на пресата у нас.
Главният редактор на "Стандарт" благодари на своите партньори от Да-рик радио и bTV, както и на собственика на изданието - Тодор Батков, за подкрепата в съвместната акция.
Текст под снимка
Във френското посолство вчера Бозукова получи „Национален орден за заслуги", степен „Кавалер".

ЕК отслаби контрола над Майкрософт

Insurance.bg - Новини
ЕК отслаби контрола над Майкрософт



Комисията разпусна независимия съвет за наблюдение
Европейската комисия обяви днес, че ще разпусне създадения през 2005 година независим съвет за наблюдение на Майкрософт. С това си решение, ЕК отслабва контрола над софтуерната корпорация, предприет след съдебно решение през 2004 година по нашумялото антимонополно дело.
Съдебното постановление изискваше от Майкрософт да предоставя на разработчиците информация, която им необходима за създаване на продукти, съвместими с нейните.
Специалният съвет се оглавяваше от британския професор по компютърни науки Нил Барет. В неговите ангажименти влизаше проверка на документацията, която Майкрософт предоставя на външни разработчици.
Подобен строг контрол вече не е необходим, тъй като Майкрософт е показала готовност да промени своето бизнес поведение, посочват от Европейската комисия. Междувременно, конкурентите на софтуерния гигант са получили повече шансове за справедливост в националните съдилища, предаде TechNews.
Мониторингът може да се изпълнява по-ефективно с помощта на технически консултанти, ако възникнат спорове, заявяват от ЕК.
Съдебните битки между Майкрософт и Брюксел обаче продължават. В момента се разглежда иск срещу компанията за това, че интегрира браузъра Internet Explorer в операционната система Windows.

CeBit 2009: Интернет, зелени технологии и по-малко участници

Дневник - Компании&Финанси - VIII стр.
CeBit 2009: Интернет, зелени технологии и по-малко участници

Калина КАЛЧЕВА

Най-големият IT форум в Европа CeBIT, който се провежда от 3 до 8 март в Хановер, съумя да събере едни от големите технологични лидери - Крейг Барет от Intel, Лео Апотекер от SAP, Скот Дурчслаг от Skype. В същото време обаче CeBIT има съществен проблем - представените технологични компании тази година са 4300, или с една четвърт по-малко от миналата година. Липсват големи производители на техника като Toshiba и Samsung. „Като се има предвид сериозността на сегашната световна икономическа криза, този брой е успех“, коментира отлива на участници Ернст Рауе, един от организаторите на CeBIT. Истината обаче е, че подобни потребителски форуми са все по-малка част от общото представяне на технологичните компании. Тазгодишното изложение CeBIT препотвърди стари стратегии, намерения и слухове за нови продукти, без да покаже революционно нови концепции. Тази тенденция впрочем вече е валидна за повечето изложения. Основните три направления на изложението в Хановер са интернет мобилност, зелени технологии и онлайн здравеопазване, или с други думи - секторите с най-голям потенциал за растеж от 2008 г. Основният фокус на изложението е интернет мобилността под диктата на нетбук устройствата. Ако съдим по CeBIT, 2009 г. ще е времето за разнообразяване на вече създадени продуктови линии. Производителите залагат и на „олекотяване“ на моделите като хардуер за сметка на силен фокус върху интернет достъпа и новите възможности за взаимодействие с лаптопите, т.е. различни от стандартната Qwerty клавиатура. Taйванската компания Asus разгръща богата продуктова линия, базирана на ултрауспешния Asus Eee. По време на CeBIT беше представен моделът Eee PC 1008HA с дебелина едва 2.5 см, значително по-бляскав дизайн и подобрения по WiFi адаптера. Интерес предизвика и моделът на Asus с HD функционалност, който се свързва направо към LCD телевизори и монитори и може да се използва като декодер. На живо потребителите видяха и концептуален нетбук с два тъчскрийн екрана. Периферните устройства също не бяха пренебрегнати EEE Stick е датчик за движение, специално проектиран за компютърни игри и съвместим с продуктите на Asus. Тайванската компания представи и EEE Videophonе смартфон, проектиран специално за пренос на видео и глас през интернет съвместно със Skype. Конкурентите на Asus не останаха по-назад. MSI заяви, че вече е сред топ 4 на компаниите в сектора на нетбук устройствата, и представи серия от ултратънки модели. По-интересно при тях е възможността за работа в екорежим, който увеличава живота на батерията до 12 часа. Разработката Winki пък е устройство, проектирано за интернет достъп без операционна система, или по-точно с базова олекотена версия на Linux. Тази година Gigabyte пък залагат на нетбук с въртящ се екран с диагонал от 25 см - Touch Note M1028. Основните панели за онлайн здравеопазване ще се проведат на 7 и 8 март на специална конференция TeleHealth, на която ще се обсъжда развитието на сектора. Въпреки това от продуктова гледна точка вече има достатъчно новости в две основни направления: технологични устройства за измерване на показателите на тялото и онлайн бази със здравни картони. Американската компания BodyTel ще представи новата версия на устройството си за измерване на кръвна захар GlucoTel. Изследователският център Fraunhofer Institute for Photonic Microsystems пък е разработил система за мониторинг на смущения при дишането по време на сън. Естествено не може да съществува изложение без продукт, разработен за iPhone. Продукт на T-Systems позволява на сърдечно болните да извършват електрокардиограми в реално време чрез измервателно устройство, изпращащо резултатите чрез GPRS до централен сървър и оттам до смартфона. Що се отнася до онлайн базираните медицински картони, CompuGroup обяви, че ще отвори своя система за съхраняване на медицински данни. Достъпът до нея ще се извършва чрез четец за електронни карти. IBM пък представя софтуер за интеграция на онлайн данни от различни медицински заведения. CeBIT 2009 е подчертано зелен, с пет пъти по-голяма площ, отредена на екоразработките. За разлика от миналата година сега има повече екологични решения за големи дата центрове, които са сред големите консуматори на енергия - за поддържане на постоянна температура в сървърните помещения, за резервен хардуер и т.н. Всъщност именно финансовата криза кара компаниите да проявят интерес към по-ефективни нови технологии, които са не само екологични, но и дългосрочно по-евтини.

Жените в Европа са подценени

Дума - 5 стр.
Жените в Европа са подценени

Аида ПАНИКЯН

Те са с по-високо образование от мъжете, но със 17,4% по-ниски заплати
Продължава тенденцията за по-честа работа на непълно работно време при жените (31,2% при жените и 7,7% при мъжете), а жените преобладават в секторите с по-ниски заплати (над 40% от тях работят в здравеопазването, образованието и публичната администрация, което е два пъти повече от мъжете). Това показва годишният доклад на Еврокомисията за равенството на половете. Жените обаче са 59% от всички новозавършили висше образование.
На 3 март ЕК започна кампания срещу разликите в заплащането на жените и мъжете. В икономиката на ЕС жените печелят средно със 17,4% по-малко от мъжете. Концепцията "равно заплащане за равностоен труд" е в основата на кампанията, лансирана в контекста на Международния ден на жената - 8 март. Причините за разликите в заплащането са многобройни, затова има необходимост от множество решения. Мерки трябва да се предприемат на всички равнища - работодатели, синдикати, всеки отделен гражданин, заяви еврокомисарят по социалните дейности и равните възможности Владимир Шпидла. Все още се смята, че женският труд е с по-ниска стойност от този на мъжете. Около 21% от жените на 65 и над 65 г. са изложени на риск от бедност, докато при мъжете на същата възраст този процент е 16. Жените все още са слабо представени на най-високо равнище в едрия бизнес, мъжете са почти 90% от членовете на УС на водещите компании, се посочва в доклада. В Европарламента процентът на жените е леко по-висок от този в националните парламенти - 31%. Мъжете са повече сред министрите в националните правителства (25:75).
На 3 март Еврокомисията инициира подписването на Кодекс за най-добри практики за работа на жени в информационните технологии. Документът предвижда мерки за използване на потенциала на млади жени при добри условия и заплащане в компютърни фирми. Към 2010 г. ЕС ще почувства недостиг от над 300 000 програмисти и компютърни специалисти, прогнозират експертите. У нас повече от половината от безработните са жени (54,4%), съобщи социалният зам.-министър д-р Ясен Янев. Само 4,3% от безработните са напуснали работа по лични и семейни причини, но сред тях делът на жените е 68%.

Първанов подкрепи МВР за безконтролното следене в интернет

Дневник - 4 стр.
Първанов подкрепи МВР за безконтролното следене в интернет

Юлиана КОЛЕВА

Президентът пусна Закона за електронните съобщения, но с много забележки
Президентът Георги Първанов подписа в четвъртък указ за обнародване на промените в Закона за електронните съобщения, въпреки че отправи множество забележки по текстовете. Критиките му са по регламентираните в закона ограничения на достъпа на МВР до данните от мрежата, както и за разширените правомощия на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), които ще дадат възможност на комисията да издава аналогови лицензи по своя преценка. Становището на държавния глава беше разпространено от прессекретариата му. Първанов на практика се обявява за промени в правилата, по които МВР събира данни от интернет и телефонната комуникация, с които да се създаде „по-балансиран режим“. Целта била да се защитават правата на гражданите от неправомерно използване на информация, но и да се дават ефективни средства за борбата с престъпността. Преди седмица вътрешният министър Михаил Миков също каза, че ще настоява за промени в условията за достъп до трафичните данни, регламентирани в закона, приет на 19 февруари. Депутатите от БСП вече обещаха на МВР да внесат исканите от тях промени в закона веднага след обнародването му в Държавен вестник. Социалисти ще подготвят заедно с Миков новите изменения, обясни Надка Балева. От МВР настояват да отпадне изискването достъпът им до данни за интернет трафика да става само за разкриване на тежки или компютърни престъпления. Другата замисляна поправка е Законът за МВР да се запише сред законите, по които ще се иска предоставянето на информация. Така искането на данни ще може да се обосновава само с „оперативна необходимост“. Вчера Първанов подкрепи тезата на Миков, че с промените ще се затрудни работата на службите. Също както министъра и той смята, че ограниченията за използване на данните само за разкриване на тежки престъпления ще затруднят борбата със сводничеството и детската порнография. „Еднакво неоправдано е както абсолютизирането на правата на отделната личност за сметка на обществения интерес, така и неправомерното засягане на нейните права“, заявява още президентът. Според правозащитници обаче в повечето европейски страни се изисква съдебно решение за достъп до такава информация. Те напомниха, че съдилищата отговарят бързо на подобни искания от МВР, има и възможност да се събират данни, а съдебното разрешение да се вземе в 24-часов срок след това. Първанов атакува и разпоредбата на закона, с която предоставя възможност на КРС да издава разрешения за аналогово наземно телевизионно разпръскване и да приеме правилата, по които те се издават. Президентът не е убеден в правилността на това решение, защото така СЕМ няма да има възможност да контролира съдържанието на операторите, които ще излъчват с разрешение на комисията. „Въпроси поражда и текстът за отнемане на разрешението за ползване на аналогови честоти, когато те са необходими за реализиране на етап от изграждането на цифрова електронна съобщителна мрежа“, смята Първанов. „Освен всичко друго приетият закон представлява пореден опит за дистанциране на президентската институция от вземането на важни решения в областта на електронните съобщения, към които тя досега имаше отношение“, се отбелязва в становището.
***

Метромедиа спечели делото за конкуренция за рекламата в метрото

Expert.bg - България
Метромедиа спечели делото за конкуренция за рекламата в метрото



Фирмата "Метромедиа" ООД не нарушава Закона за защита на конкуренцията, окончателно постани Върховният административен съд. Петчленен състав на съда потвърди решението на тричленния състав от 27 май 2008 г.
С решението бе сложен край на 3-годишните опити на "Моушън Артс" ООД, дъщерно дружество на "Билборд"АД, за санкциониране на конкурента им "Метромедиа" ООД. "Моушън Артс" ООД и КЗК са осъдени да платят на "Метромедиа" разноските по делото.
Съдът отхвърли жалбата на конкурентната фирма "Моушън Артс" ООД, дъщерно дружество на "Билборд" АД, срещу "Метромедиа" ООД за нелоялна конкуренция и въвеждане на потребителите в заблуждение.
Отхвърлена е и жалбата, с която "Моушън Артс" иска от Комисията за защита на конкуренцията да санкционира прекия му конкурент "Метромедиа", тъй като компанията не е извършила нарушение.
Съдът отмени решението на КЗК от 29 януари 2008 г., с което на "Метромедиа" е наложена глоба от 15 000 лв., въз основа на твърденията на "Моушън артс".
"Метромедиа" доказа безспорно, че спазва Закона за защита на конкуренцията. През трите години на спора "Моушън артс" ООД, която се представя и като "Метрореклама", информираше интензивно медиите и клиентите за неокончателни решения в своя полза, с което злепоставяше прекия си конкурент "Метромедиа".
Решението на петчленния състав на ВАС от 9 февруари 2009 г. в полза на "Метромедиа" е окончателно и не подлежи на обжалване.
"Метромедиа" e първата българска компания, проектирала и изградила през 2000 г. система за публична аудио-визуална информация и реклама с инсталация в метрото на София. Компанията предлага разнообразни форми на реклама в метрото, включващи TV реклама с плазмени и DLP екрани, аудио реклама, класически индоор, разпространение на печатна реклама, билбордове, широко-форматен брандинг на метро-станции, BTL и др.

Продажбата на думи, или най-евтината реклама в интернет

Класа - 24 стр.
Продажбата на думи, или най-евтината реклама в интернет



В крайна сметка всичко тръгва просто от една много добра идея и сериозна мотивация. Такъв е и случаят с I000wordsforsale.com. Малко иновативно мислене и добри умения в дизайна Водят до създаването на 2 февруари на един сайт с атрактивна визия. Това, което създателят Никола Райков предлага, е продажбата на рекламно място под формата на дума, завъртяна в лексикална сфера като всяка буква разполага с различно оформление. Ако страницата изпълни своето предназначение и добие достатъчно голяма популярност, това може да се окаже най-печелившата реклама В мрежата, тъй като една дума се закупува за 10 години на цена от едва 100 долара. Мотивът на автора на страницата е също толкова артистичен, колкото и самия проект, а именно заснемането на независим филм със заглавието "Влез". Така че освен евтина реклама, компаниите, закупили дума, може да получат и билет за кинопремиера.
Г-н Райков, как точно се продават думи В интернет? На този сайт са събрани 1000-та най-популярни думи 6 интернет, т. е. думите, които са търсени най-много, като изключим разбира се думите, които са запазена марка или име на компания и т. н.
Това са само всекидневни наименования от английския език, като всъщност продаването им е продаване на рекламно място тъй като думата, която се закупи става линк към сайта на този, който е закупил думата. Рекламата ще бъде в рамките на сайта като целта е самата интернет страница да стане изключително популярна и по този начин част от големия трафик, който пристига на нея да се пренасочва към различните сайтове, които ще са закупили съответните думи. Когато потребителят предвижи мишката върху думата, се изписва изречение, което е предоставено от рекламодателя, съдържащо задължително думата, която е закупил. По този начин в общи линии се подтиква потребителят евентуално да кликне върху сайта, ако му е интересно това, което вижда или му е загадъчно. Зависи как ще подходи този, който купува думата -изречението може да бъде под формата на въпрос и да не става ясно точно какъв е сайта.
Как се закупува дума В сайта и колко са свободни В момента? Всъщност досега съществува ли такъв установен механизъм? Една дума се продава за 10 години на фиксирана цена от 100 долара. И вече зависи дали сайтът ще стане достатъчно популярен, за да си струва.
Подобна идея на тази няма досега или поне аз не съм виждал.
До момента са продадени 16 думи основно на български фирми Четири думи бяха закупени от ирландци, една в САЩ и още няколко сделки са в процес на финали-зиране, в смисъл, че трябва да се изпрати плащането, фирмите са от най-различни сектори, няма някаква тенденция, дори няма повтаряща се сфера - от недвижими имоти до други рекламни сайтове, сайтове за отстъпки, блогове, абсолютно разнородни са. До сега продадените думи са legal, new, power, deal, improve, jewellery, ads и др.
Кои са главните ползи за фирмите, закупили дума в сайта?
Освен линка в самия сайт, допълнителна полза за закупуващите думи е, че с минаването на бремето Google прави отчет. Търсачката има система за оценяване важността на сайтовете като под това се разбира колко сайтове водят към него. С времето, когато Google си обнови оценката за сайта, примерно след 4-5 месеца и тази оценка се повиши, тези които са закупили линкове към техния сайт освен директния трафик, който ще получат, ще им се повиши и класирането в търсачките за тази дума. Би им се вдигнал резултатът в Google. Той е сбор от много неща, но забиси и техния сайт до колко е оптимизиран. Но ако е достатъчно добре поддържан, със сигурност биха имали голям скок 6 резултатите за тази дума.
А как стоят нещата със законовия аспект на сделката? Няма ли опасност да се появи правен проблем с авторски права например? В легалната секция на сайта е описано подробно, че не предявявам претенции върху тези думи, те се използват единствено с рекламна цел и са моя собственост доколкото се намират на този сайт, на който аз съм правил дизайна и поддържам сървъра и т.н. Ако евентуално възникне правен спор за някоя от думите, тя може да бъде заменена и свалена от сайта, това не е чак такъв проблем.
Колко време ти отне изработването на крайния вариант на страницата и как ще се рекламира?
След като дойде идеята, до завършването на сайта минаха около три месеца, тъй като първо имаше две седмици само докато се състави списъка. От различни източници съпоставях статистическата информация кои са най-търсените думи и отне доста време само да се изведе списъка. От там нататък дизайнът също отне време, тъй като всяка буква е с различен дизайн.
А колкото до рекламата за мен интернет е средата за реклама.
А фирмите могат ли да купуват повече от една дума?
Само ако имат различни сайтове. Една дума може да води само към един сайт и един сайт може да има само една дума, която води към него. Не може да има дублиращо се съдържание като това е направено, за да е по-интересно за потребителите. За да няма възможност да се окажат от две различни думи пак на същия сайт.

bTV пак е лидер в сутрешните блокове, Нова тв привлича младите

Класа - 11 стр.
bTV пак е лидер в сутрешните блокове, Нова тв привлича младите



Ранният часови пояс - от сутринта до 12 на обяд -остава един от най-оспорваните на българския тв пазар през последните години. Непосредствено след сутрешните блокове водещите канали се прицелват към аудиторията, която остава у дома и за която телевизията е основна съпътстващата медия към обичайните дейности. Програмните схеми на лидерите са построени по логиката да бъдат "хванати" активните зрители в интервала между 6,45 и 9,00 ч., след което тази аудитория прелива към радио и интернет (основно
на работното място). След 9,15 ч. в делничните дни потенциалната тв аудитория е доминирана от жени - 60% от всички хора пред екраните, и от зрители над 55-годишна възраст (58% от всички).
В пояса на сутрешните блокове средно 880 хиляди -1 млн. Зрители, гледат телевизия, като 80% се спират на трите национални канала. Първите месеци на 2009 г. не донесоха съществени промени в класацията на сутрешните предавания - водещ по зрителска гледаемост остава блокът на bTV (среден рейтинг 5,9% на национална база), следван от "Здравей, България" на Нова тв (среден рейтинг 2,7%) и "Денят започва" на БНТ1 (с рейтинг 1,6%). Завръщането на Милен Цветков като водещ на сутрешното предаване на Нова тв не повлиява значително върху обема на аудиторията - средно 240 хиляди следят предаването в делничните сутрини. Подобни бяха рейтингите на "Здравей, България" и в периода от края на ноември до 19 януари, когато водещ бе Лора Крумова - максимално предаването достигаше гледаемост от 3,8%. Нова телевизия обаче печели в битката за младата аудитория - профилът на предаването показва, че малко под една трета от зрителите са до 44 години. За сравнение, 19% от аудиторията на "Денят започва" са в тази възрастова група. Сред трите конкуриращи се профилът на "Здравей, България" се отличава и като най-ориентиран към градската аудитория: 15% са софиянци, а 54% са живеещите в други градове. При bTV и БНТ1 съотношението е съответно 62-64% градска аудитория и 36-38% зрители по селата.
Нова телевизия направи промени и в пояса след сутрешния блок, позиционирайки веднага след него женското "На кафе" с Гала. Завръщането на предаването в променен формат и с нова продължителност е успешно, като рейтингите сред дамската аудитория плавно се увеличават - средно от старта на 16 февруари пазарният дял е 17% (на база жени), или средно 100 000 зрителки. Все още предаването е с по-ниска обща аудитория от конкурентите "Часът на мама" no bTV и "Жените с Марта Вачкова" по БНТ1 - за периода 16-26 февруари двете рубрики са с изравнени резултати: среден рейтинг около 4%, като пазарният дял на "Жените..." е по-висок - 26% спрямо 23% дял за "Часът на мама". Както и при сутрешните блокове, и в жанра на женски магазинни предавания Нова телевизия предлага формат, който привлича в по-висока степен зрителки в млада активна възраст - рейтингът на Гала сред дамите между 35 и 44 години е най-висок - 2,9%.

FM+ с три номинации за радиооскарите

Монитор - 18 стр.
FM+ с три номинации за радиооскарите



Радио FM+ е номинирано в три от категориите на годишните награди EMMI, които се раздават в края на март в Лас Вегас, САЩ. Призовете са еквивалент на "Оскар" сред станциите и се връчват в 16 раздела на американски и европейски медии. FM+ ще се бори за победа в "Най-добра кампания в полза на обществото", "Технически мениджър на годината" и "Криейтив мениджър на годината". Разпределени персонално, номинациите са за инициативата "15 добри неща", каза главният инженер Ивайло Божилов и пиарът на EMMIS International Радослав Неделчев. Радиото вече е носител на EMMI за кампанията "Убий скоростта, спаси дете" през 2006 г.

Четирима директори в Google с бонуси по над $1,2 млн. за 2008 г.

Днес + - Международни новини
Четирима директори в Google с бонуси по над $1,2 млн. за 2008 г.



Четирима директори в американската компания Google са получили бонуси от по над 1,2 млн. долара всеки за 2008 г. заради това, че са помогнали на фирмата да отчете, макар и скромен, ръст в печалбата си на фона на рецесията, която засегна голяма част от корпоративна Америка, предаде AP.
Бонусите са по-малко от раздадените допълнителни възнаграждения за 2007, когато печалбата на компанията нарасна с 37 на сто спрямо 1 на сто ръст за 2008 г.
Пазарната капитализация на групата се понижи с около 120 млрд. долара, или около 56%, през миналата година, отразявайки опасенията за това, че слабостта на икономиката ще се отрази негативно на онлайн рекламния пазар.

Ираван Хира, генерален директор на HP България:Кризата ще забави наполовина ръста в IT сектора в България

Пари - 20 стр.
Ираван Хира, генерален директор на HP България:Кризата ще забави наполовина ръста в IT сектора в България



- Господин Хира, усеща ли HP някакво влияние от кризата в България и как?
- България не може да се отдели като самостоятелен остров и да не бъде повлияна от световната финансова криза. Затова вече се виждат първите сигнали на задаващата се криза. Надявам се това да е по-скоро струпване на облаци, а страната ни да остане в периферията му. За щастие нашият регион все е още е малко по-добре от държавите в Европейския съюз, но е просто въпрос на време кризата да дойде и тук.
- Кога очаквате това да стане и колко време ще продължи стагнацията?
- Трудно е да се отговори на подобен въпрос. Не мога да предвидя колко време ще продължи кризата, но се надявам тя да е по-кратка. Нашите анализи на този етап показват, че до края на годината трябва да започне да се вижда просветление. Добрата новина е, че на световно ниво кризата е възприета като доста сериозна и се предприемат мерки, част от които не са толкова ефективни. Тоест, ситуацията е малко по-контролируема, въпреки че все още икономиката буксува.
- Отразява ли се ситуацията, която описахте, на продажбите на вашата компания у нас?
- Изминалите няколко години бяха изключително успешни не само за HP в световен мащаб. Това бяха
години, в които IT секторът в България нарасна доста, бяха направени значителни инвестиции не само от държавата, но и от частния сектор. За съжаление не очакваме, че през 2009 г. ще бъде повторен успехът от миналата година. Според мен ще има ръст, но той ще бъде по-малък в сравнение с 2008 г. Не мога да кажа точно колко, но според мен той ще намалее поне наполовина.
- Къде се усеща по-голям спад - при бизнеса или при потребителите?
- За съжаление и при потребителите, и при бизнеса наблюдаваме забавяне. В потребителския сегмент ставаме свидетели на преосмисляне на харчовете и в такива ситуации информационните технологии са нещо, което потребителите е хубаво да имат, но не е необходимост на всяка цена. Затова те са готови да направят компромис с качеството на продуктите, които купуват. При бизнеса също се усеща забавяне - на първо място при индустрията. В момента се наблюдава забавяне на инвестициите от всички сектори, но то също се дължи на преосмисляне на разходите. Търсят се решения, които не повишават производителността, а оптимизират разходите, улесняват управлението на наличните ресурси и т.н. За такива решения бизнесът търси информационните технологии. Това е и възможността на IT сектора в условията на криза.
- Според различни анализатори държавните инвестиции ще спасят It сектора в България. Дали е така?
- Засега се наблюдава тенденция на по-внимателно инвестиране, но от друга страна, на информационните технологии се гледа като на приоритет, тъй като държавата трябва да продължи да инвестира в тях. Причината за това е проста - имаме да осъвместяваме своите системи по европейските стандарти, за което трябва да се покрият много изисквания. Затова и инвестициите от страна на държавата няма да спрат.
- В момента в глобалния It сектор текат големи съкращения. Планира ли HP да променя броя на работниците си в България?
- Освен че крие рискове, кризата дава и възможности. От една страна, тя идва естествено - това е начин нещата да се подредят и да се изчистят недостатъците, след което цялата икономика да започне да работи по-ефективно. Затова и кризата винаги дава потенциал за развитие. HP е израснала в криза - а именно Великата депресия. За нас кризата е по-скоро опция да подредим компанията си отвътре и да станем по-дисциплинирани - тоест, да оптимизираме разходите си. Затова и България, и по-специално нашият Global Delivery Center, се намира в по-изгодна позиция, отколкото в другите държави. Тук има наличен потенциал и капитал в
държавата, структурата на разходите ни за издържане на такъв офис е доста добре балансирана.
- Означава ли това, че планирате дори да увеличите персонала в Global Delivery Center?
- Да, това е нашето намерение. Не сме финализирали това действие, но това е възможност, от която България може да се възползва максимално. Все още не е ясно с колко ще се увеличи персоналът, но в момента текат разговори за това.
- HP има доста диверсифициран бизнес, който обхваща и няколко продуктови категории. Коя от тях се развива най-добре - принтери, лаптопи или друга?
- Именно диверсифицираната продуктова гама е сред най-силните ни страни. Затова и в момента няма област, в която да кажем, че сме изключително добре за сметка на друг. За щастие успяваме да задържим лидерски позиции в почти всички сегменти, в които оперираме, тоест да имаме по-предвидимо поведение и към пазара, и обратно.
- През миналата година HP стъпи официално на потребителския пазар на компютри. Планирате ли увеличаване на портфолиото си?
- Тази продуктова линия беше много добре възприета от българския пазар и смятаме да я разширим още. В момента извършваме проучвания, с които да разберем какво точно се търси на българския пазар, за да се ориентираме спрямо клиентите. В зависимост от това смятаме да предлагаме нови продукти
в Pavillion серията си. Що се касае до бизнеса, там също имаме фокус да представим решения за сегашната ситуация. В момента наблюдаваме тенденция за засилване на търсенето на софтуер, който да дава възможност на бизнеса да управлява по-ефективно ресурсите си, да организира наличните IT ресурси. Това е нещо, върху което ние ще се фокусираме. През последните години HP изкупи доста сериозни компании в тази област и ориентираме продуктите към очакванията на пазара. Ние се опитаме да помогнем на бизнеса точно с такъв тип решения - системи, които дават възможност да се следят бизнес процесите. Това помага на мениджърите да вземат правилни решения.

"Фейсбук" - новото ловно поле на киберпиратите

Класа - 14 стр.
"Фейсбук" - новото ловно поле на киберпиратите



Киберизмамниците са превърнали сайтовете за запознанства в новото си ловно поле. Най-големият сайт в тази област - "фейсбук", неотдавна стана мишена на редица кражби на данни, предупреждават експерти по компютърна сигурност.
Привлечени от сайтовете, в които потребителите непрекъснато разменят лична информация, измамници и хакери логично се насочиха към "фейсбук", който наброява над 175 милиона членове. "В социалните сайтове има толкова много хора, че за непочтените типове става изгодно да ги посещават. Те могат да видят цялата информация, която пускате. Възможно е, без да знаете, да разкривате ценни лични данни", заяви Дейвид Пери, експерт от фирмата за компютърна сигурност Trend Micro.
Дори елементи, които изглеждат съвсем безобидни и са включени в профила на потребителя, може да са полезни ресурси за киберпиратите. Например имената на дядовците и бабите ви или на животните ви, които са посочени в пустнати снимки, може да са от полза на някой пират при отговори на стандартните въпроси, които се задават при забравени пароли за онлайн банкови сметки. Пиратите могат също да вкарват вируси в използвани в социалните мрежи софтуери, да мамят потребителите с лъжливи съобщения или да разпространяват фалшиви приложения. "фейсбук" набра популярност, след като разреши на външни дизайнери да предлагат дребни приложения, които може да се добавят към профила. Компанията обаче проверява тези игрови или функционални софтуери само при подадено оплакване. "Този уикенд имахме случай със заразено приложение. То успя да премине файъруола. Поздравления за "фейсбук", че го премахнаха бързо", съобщи в понеделник друг експерт от Trend Micro, Джамз Янеза. Според компанията му това изглежда е било вариант на друго заразено с вирус приложение, което е било засечено миналата седмица.

сряда, 4 март 2009 г.

New Moment New Ideas e новата рекламна агенция на „Каменица“

Дневник - Компании&Финанси - II стр.
New Moment New Ideas e новата рекламна агенция на „Каменица“

Зорница СТОИЛОВА

ew Moment New Ideas беше избрана да поеме цялото рекламно обслужване на „Каменица“. Това стана след конкурс, проведен в края на миналата година от бирената компания „ИнБев“. Рекламната агенция ще има задача да изготви нова комуникационна стратегия на марката. За участие в пича (така на рекламен език се нарича състезанието на идеи и концепции) са били поканени New Moment New Ideas Company, Lowe Swing Communications, McCann Erickson и Euro RSCG Sofia. „Имаме нужда от комуникационна кампания, която да отговаря на духа на марката“, обясни решението за провеждането на конкурс за нова стратегия на „Каменица“ Димо Димов,бранд мениджър за България в „ИнБев“. Той разказа пред „Дневник“, че четирите рекламни фирми са били подложени на потребителски тест по методика за предварителен тест на реклама. За да гарантират обективност, от „ИнБев“ възложили на външна международна компания да извърши тестването. Идеите за кампания на конкуриращите се агенции са били изпробвани върху потребители. Досега за рекламното обслужване на марката „Каменица“ отговаряше Lowe Swing Communications. За PR активностите ще продължи да се грижи Euro RSCG Sofia. Агенция New Moment съществува от 1994 г. и работи за клиенти като ОББ, „Тойота Балкани“, Ferrero Rocher.

Класа - 11 стр.
MTG реорганизира собствеността си у нас



Шведската Modem Times Group (MTG) обяви вчера, че ще реорганизира собствеността на всичките си активи в България, предаде Businesswire, цитиран от PR Kernel. От MTG са подписали споразумение с британската медийна компания Apace Media. Според документа активите, притежавани съвместно в смесеното Balkan Media Group Limited (BMGL), ще бъдат прехвърлени към филиала на MTG - Нова телевизия груп.
MTG държеше 50% от BMGL до март 2007 г. и придоби 100% от Нова телевизия през октомври 2008 г. В резултат на споразумението MTG ще притежава 95% от разширената група на Нова телевизия и ще продължи изцяло да консолидира резултатите от съвместните операции, докато Apace media ще контролира 5% от Нова телевизия груп. филиалите, прехвърлени от BMGL, Включват "Диема", "Диема фемили", "Диема 2" и ММ в България, както и албаноезичния канал ERA TV в Македония. Нова телевизия груп управлява Nova TV, която е втората най-гледана телевизионна програма в България.

6510 лв. за cпoт в Music Idol 3, "Комиците" остават най-скъпи

Класа - 11 стр.
6510 лв. за cпoт в Music Idol 3, "Комиците" остават най-скъпи

Инна ВАСИЛЕВА

Цената за 30-секунден спот в рамките на Music Idol 3, реализиран от про-дуиентската компания "Междинна станция" на Иван Христов и Андрей Арнаудов, е 6510 лв. без ДДС. Това сочи публикуваната на сайта на. bTV рекламна тарифа. И през този тв сезон петъчното шоу "Комиците" е най-скъпото за рекламодателите в ефира на bTV. По-ловинминутна реклама в него се продава срещу 6720 лв. Music Idol ще се излъчва всеки делничен ден от 20.00 до 21.00 часа до 26 март. За същия ден е предвидена и премиерата на новия сезон на окултното риалити "Ясновидци" на "Еобал филмс". Цената за реклама в него също е 6510 лв. без ДДС. Един ден по-късно, на 27 март, петък, най-вероятно ще дебютира пилотният епизод на новото шоу на "Междинна станция" -"Хипнотизаторът". От първата частна национална телевизия не потвърдиха датата, тъй като преговорите с продуцентите не са финализи-рани. Най-вероятно то ще върви в ефир в петък от 20 часа преди "Комиците".В настоящата рекламна тарифа на bTV 30-секунден спот в отбелязаното като "комедийношоу" предаване струва 5460 лв. без ДЦС. В първия ден на март по конкурентната Нова тв започна "Страх", проду-цирано от Тлобал филмс" на Магърдич Халваджиян. Актуалните рекламни тарифи на Нова тв, съобразени със старта на екстремното шоу и с предстоящия трети сезон на "ВИП брадър", обаче все още не са публикувани на сайта на медията. Тарифите за реклама в БНТ са непроменени от септември 2008 г.. Тогава те бяха намалени с 30% извън праймтайма. В момента стойността на половинминутен клип по БНТ 1 в най-гледаното време на медията - между 19 и 22 часа, варира от 2400 лева за периода от 19 до 20 часа в събота вечер, до най-високата цена от 7500 лева за времето между 20 и 21 часа в неделната вечер. В средата на януари bTV намали тарифите си с 26%. Нова тв също коригира рекламната си политика в началото на 2009 г. и предлага в пакет всички канали от порт-фолиото на MTG (групата "Диема" и музикалната ММ) с обединени рекламни тарифи.

Майкрософт тества нова търсачка

Актуално - Свят
Майкрософт тества нова търсачка



Microsoft потвърди, че тества нова Интернет-търсачка на Kumo.com, която разчита да създаде конкуренция на доминиращата търсачка на Google, предаде АФП.Механизмът на търсачката, която се тества от софтуерната компания се основава на семантична технология, му позволява да разбира изреченията и взаимовръзките между думите. Сегашните търсачки, включително софтуерът на Google, разчитат на съвпадението на думи, въведени в търсачката с думите, намирани на уебсайтовете и в информацията в Интернет."Има голямо въодушевление за този тест, както вътрешно така и външно, което ние винаги се радваме да видим", заяви главният мениджър на Microsoft Live Search Майк Никълс в онлайн-послание. "Надяваме се, че нашите служители ще ни дадат чудесни отзиви за новите опции и че всичко това ще стане част от външния опит скоро". В Интернет има множество спорове дали софтеурният гигант възнамерява да замени своя Live Search с Kumo, след като паметна записка за вътрешно ползване, написано от Сатия Надела, вицепрезидент на компанията, изтече онлайн тази седмица. Microsoft заяви, че информацията в паметната записка "всъщност е точна". Никълс постна и предварителен скрийншот на Кумо в официален блог на Live Search. Той добави, че не е уточнено дали името на Кумо ще замени "Live Search" при публичният дебют. "Използваме бранда и URL-то на Кумо, за да сме сигурни, че служителите ни разбират, че това е тест", каза той, като целта са "по-активни отзиви". Смяната на марката е нещо, което "все още се обмисля". Според статистиката, хората, които търсят онлайн, често не намират това, което търсят, и издирването често им отнема над 20 минути в близо половината случаи. Майкрософт се опита да купи Yahoo! За 47.5 милиарда долара, в напразен опит да слее онлайн-ресурси, за да се бори с Google, който притежава над 60% от онлайн-пазара на търсачките в САЩ. Microsoft разполага едва с 8.5% според последните данни.

Торентите надвиха Холивуд

Сега - 15 стр.
Торентите надвиха Холивуд

Михаил МУХТАРОВ

Лошо скроено обвинение обрече на фиаско „процеса на десетилетието“ по въпросите за защита на авторските права
Един от популярните лозунги на Pirate Bay гласи "Споделянето (на файлове) е грижа".
Pirate Bay се смята за най-големия в света торент-тракер, т.е. интернет сайт, позволяващ на регистрираните потребители да обменят файлове с различни формати, съхранявани единствено на личните им компютри. Трафикът е безплатен. Там са само данните, подпомагащи свързването между притежателя на файла и този, който иска да си го изтегли от него. Страницата стартира в Стокхолм през 2004 г. в рамките на проект на шведската организация Piratbyran, която се обявява за противник на законодателство по въпросите на авторските права. Pirate Bay разполага с каталог, разделен на категории "аудио", "видео", "приложения", "игри", "порно" и други.
Сайтът набира скорост и с течение на времето започва да се радва на все по-голям интерес. Смята се, че от услугите му се ползват зашеметяващите 25 млн. активни потребители по целия свят. Днес той заема 102-ро място в списъка за най-популярни сайтове в глобалната мрежа в класация на Alexa Internet. Това е подразделение на електронната книжарница Amazon.com, което проучва интернет трафика и следи посещаемостта на определен брой сайтове. Но тъй като всяко нещо си има цена, успехът е съпътстван и от проблеми.
На 31 май 2006 г. шведската полиция извършва обиск в офиси на Pirate Bay поради съмнения в нарушаване на авторските права. В акцията се включват 65 души, които изземват сървърите и затварят сайта за няколко дни. Арестувани са съдържателите на сайта Готфрид Свартхолм, Фредрик Ней и Микаел Виборг, който е техен правен съветник. Полицията разпитва тримата и след това ги освобождава. Малко по-късно тв мрежата Sveriges Television цитира неназовани източници, които приписват действията срещу Pirate Bay на политически натиск от страна на САЩ. Кабинетът в Стокхолм отхвърля тези твърдения. Наред с това телевизията тиражира информацията, че скандинавската държава е била заплашена със санкции от Световната търговска организация, ако не предприеме мерки срещу съдържателите на сайта. Медиите се добират до писмо на Американската асоциация на кинематографите, в която членуват големите холивудски студия Buena Vista, Sony Pictures, Paramount pictures, 20th Century Fox, Universal Studios и Warner Bros. То е отправено към Дан Илиасон, държавен секретар към правосъдното министерство и е изпратено приблизително два месеца преди акцията. Писмото гласи: "Със сигурност не е в интерес на Швеция да си спечели репутация на място, където беззаконието се толерира" и призовава към "така необходимите" действия срещу Pirate Bay. Арестът обаче има обратен ефект, тъй като случаят е широко отразен от медиите и в крайна сметка сайтът регистрира осезаемо увеличаване на потребителите си.
Истински правният казус започва през май 2007 г. Тогава прокурорът Хьокан Росвал обявява, че възнамерява да повдигне обвинения срещу администраторите. Това се случва в средата на януари миналата година. Ней, Пер Свартхолм Уарг, Петер Сунде (съосновател) и Карл Лундстрьом (финансов благодетел) са обвинени в "съдействие за нарушения на авторските права на други хора".
Заплашват ги до 2 г. лишаване от свобода
Виборг започва словесната престрелка, като твърди, че сайтът само посочва източник на файловете и заради това не нарушава местните закони. Реакцията не се забавя. Юрисконсултът на Международната асоциация за защита на авторските права в звукозаписната индустрия Магнус Мартенсон контрира, че сайтът нанася щети на бизнеса и че собствениците му най-малкото "допринасят за нарушаване на авторски права". Сунде пък предрича, че е невъзможно да се стигне до обвинителна присъда. "Няма да бъдем осъдени, а ако това се случи, ние ще обжалваме чак до ЕС. Случаят може да приключи след пет години". Несигурността на обвинението е загатнато в изказване на прокурора Росвал. По думите му сайтът няма да може да бъде ликвидиран само с осъдителни присъди. "Инфраструктурата (сървърите - бел. авт.) е разпръсната на много места. Никоя отделно взета държава не е в състояние да го изключи", признава той пораженчески още в началото на 2008 г. Според него обаче рекламодателите биха се замислили дали да си дават парите, след като собствениците са осъдени. "В дългосрочен план може да има недостиг на ресурса, позволяващ на сайта да функционира". Експерти смятат това обаче за слабо вероятно.
А междувременно зад обвиненията се нарежда цяла плеяда от смятащи се за ощетени, обединени около Международната асоциация за защита на авторските права в звукозаписната индустрия. В списъка на ищците фигурират Sony BMG, Universal Music, Playground Music, Bonnier Amigo Music Group, EMI, Warner Bros, Yellow Bird Films, Nordisk Film, Henrik Danstrup, MGM Pictures, Columbia Pictures, 20th Century Fox, Mars Media. Всички те завеждат индивидуални искове за обезщетения на загубите, причинени от разпространението на продуктите им през мрежата Pirate Bay. Общата сума възлиза на 14.3 млн. долара.
Заради обществения интерес
заседанията се предават пряко по шведското държавно радио
Предзнаменование за предстоящото фиаско е забавна случка от старта на процеса на 16 януари. Прокурорът по делото не успява да пусне специално подготвена Power point презентация в подкрепа на обвиненията. Последват още няколко опита. В залата се чува сподавен смях, след което прокурорът Росвал представя на хартия данни за файловете, събрани след вече спомената конфискация на сървъри от 2006 г. Ответниците съответно пледират невинност и отхвърлят исковете за компенсации. Вторият ден е още по-печален за тъжителите, чийто представител се принуждава да свали половината от първоначалните обвинения. Той не съумява да обясни технологията на торент-мрежите, нито да докаже съхраняване на сайта на копия от материали, защитени с авторски права. Адвокатът на защитата Пер Самуелсон нарича развитието на процеса сензационно. "Това не е изненадващо, не и за онези, които следят материята. Ние знаехме, че Pirate Bay не прави копията директно", подчертава Санна Волк, доктор по право от университета в Стокхолм. Правният съветник на музикалните компании от групата тъжители Питър Дановски смутолевя пред журналистите, че ставало дума за един специализиран технически проблем, който не променя исковете за компенсация. Нещо повече, развитието на делото всъщност щяло да улесни обвинението, като му позволи да се концентрира върху главната теза - "сайтът поставя на разположение материали със защитени авторски права". При това положение "делото на века по въпросите за защита на авторските права" далеч не изглежда толкова интересно и сякаш е обречено да не завърши с осъдени "пирати". Развръзката е предрешена само два дни след старта му.
В експертните среди се говори, че развлекателните компании се надявали натискът от високо ниво върху обвиняемите в периода от конфискациите до старта на процеса да ги сломи психически и те сами да се признаят за виновни, поне по някои от точките. По тази причина обвинението не се е подготвило достатъчно добре. Убедени в правотата си, съдържателите на торент-тракера обаче са далеч от мисълта за предаване без бой. А правителството вече съжалява, че провеждащ се в страната знаков процес търпи провал, предвид залога и реномето на Стокхолм в очите на отвъдокеанските му партньори. Делото трябва да приключи на 4 март. Може би дотогава обвинението ще осъзнае, че исковете трябваше да бъдат заведени срещу онези, които изпращат материалите. Но дори тогава остава невъзможно за доказване кои от файловете у милионите потребители са придобити и разпространявани в разрез със законите за авторските права.

bTV и Нова треперят три дни за рейтинги

Монитор - 4 стр.
bTV и Нова треперят три дни за рейтинги

Мая МЛАДЕНОВА

Четирите почивни дни за националния празник оставиха без отговор въпроса, кой победи в големия първомартенски тв двубой - "Мюзик айдъл" или "Страх".
Заради неработните понеделник и вторник двете пийпълметрични агенции ТНС/ТВ План и ГАРБ ще представят на телевизиите рейтингите от неделната вечер чак утре сутрин. "Не знаем резултатите", отговориха вчера от bTV и Нова тв на въпрос на "Телеграф" какво са предпочели да гледат зрителите. Пред рекламодателите bTV е заложила гарантиран рейтинг от 15,5 точки във възрастовия диапазон 18-49 години. Пиарът на Нова Станислава Кунева цитира единствено данни на ГАРБ за времето между 21 и 22 часа, според които "Страх" е събрал 9,7 рейтинг точки, а "Мюзик айдъл" 10,6. По информация на "Телеграф" по-фрапираща е била разликата между 20 и 21 ч., когато Нова тв има около 20% пазарен дял, а bTV - над 60. Това е обяснимо с големия интерес към финала на "Форт бояр". Голямата телевизионна надпревара започна в 20 ч. в неделя, когато bTV излъчи финала на "Форт бояр", а конкуренцията пусна едночасово подгряващо комедийно шоу, дело на екипа на "Господари на ефира", преди старта на "Страх" в 21 ч. Шоуто за фобии излъчи премиерния си епизод с български участници "на гърба" на нулевия епизод на "Мюзик айдъл 3", в който бяха представени журито, моменти от предишните сезони и отпътуването на екипа за първия кастинг във Варна.

Apple е най-обичаната компания

DeltaNews - Пари Световен бизнес категория
Apple е най-обичаната компания



Въпреки болестта на Стив Джобс, компанията му държи стабилни позиции на пазара.
Технологичният гигант Apple за втора поредна година оглави класацията за най-обичаните компании в света. Рейтингът се съставя ежегодно от авторитетното списание Fortune.Изданието отбелязва, че въпреки болестта на шефа на компанията Стив Джобс Apple успя през първото тримесечие на текущата финансова година да продаде 2.5 млн. компютъра Mac и 22.7 млн. броя музикални плеъри iPod. Това е съответно с 9% и 3% повече от същия период на предходната година.На второ място в класацията на Fortune се нарежда компанията на милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathaway. Въпреки, че заради кризата акциите на фонда загубиха 49% от стойността си, компанията на Мъдрецът от Омаха оказа значителна финансова помощ на General Electric и Goldman Sachs, отбелязва Fortune.Японският автопроизводител Toyota Motors влезе в челната тройка, като успя да измести General Electric, която изпадна до 9-а позиция в тазгодишната класация.В Топ 10 намират място и Google, Johnson & Johnson, Procter & Gamble, FedEx, Southwest Airlines и Microsoft. ТОП 10 1 Apple 2 Berkshire Hathaway 3 Toyota Motor 4 Google 5 Johnson&Johnson 6 Procter&Gamble 7* FedEx 7* Southwest Airlines 9 General Electric 10 Microsoft
*двете компании са с еднакъв финансов резултатСписание Fortune класира най-обичаните компании по няколко показателя, от които размер на иновациите, финансова стабилност, качеството на предлаганите продукти и услуги и други.

100% широколентов достъп в България до 2013-а

News.bg - У нас
100% широколентов достъп в България до 2013-а



Координационният съвет за информационно общество на свое заседание съгласува Програмата за широколентов достъп.
Документът е подготвен от експерти на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, се съобщава на официалния й сайт.
Програмата посочва като цел до 2013 година в големите градове, където живеят около 75 на сто от българите, да има 100 процента широколентов достъп (едновременно до данни, гласови и видеоуслуги при он-лайн свързаност).
Възможността да се ползва бърз интернет и он-лайн услуги трябва да се съчетае с надеждна свързаност, ниски цени за крайните потребители и високи скорости на връзката.
Програмата предвижда до 2013 година в слабо развитите райони да се осигурят около 4000 места по подобие на съществуващите телецентрове, където да се предоставят широколентови услуги на социална база.
Според прогнозите на експертите на ДАИТС до 2011 година 85 на сто от българите трябва да бъдат интернет потребители, 100 процента от българските училища да са свързани със високоскоростен интернет, поне 40 на сто от бизнеса да използва електронни услуги.
Това ще създаде условия за работа от разстояние. Към 2011 година се очаква 5 на сто от заетите да работят от дома си, 15 на сто да съчетават работата от разстояние с присъствие на работното място.
Широколентовият достъп ще стимулира и електронния бизнес, ще доведе до значително нарастване на заетостта, конкурентоспособността на националната икономика и повишаване на качеството на живот.
Програмата поставя срок до 2011 година, за да се създаде устойчива оптична инфраструктура между областните и големите градове, а до 2015 година България да се интегрира с европейските оптични инфраструктури.
Според доклада на Европейската комисия за напредъка на единния европейски пазар на електронни съобщения, през 2007 година, България е единствената държава от съюза, в която разпространението на широколентов достъп е 3 пъти по-ниско от средния показател за Европейския съюз -7.56% за България, като в слаборазвитите райони няма никакъв достъп, при среден процент 20.4% за Европейския съюз.

Индийски IT гигант се кани да стъпи у нас

Труд - 26 стр.
Индийски IT гигант се кани да стъпи у нас

Михайлина ДИМИТРОВА

Индийски гигант в областта на информационните технологии иска да стъпи на българския пазар, стана ясно вчера на бизнесфорум в Делхи, където вицепремиерът Ивайло Калфин направ*и презентация на родната икономика пред федерацията на индийските търговско-промишлени камари.
Следващата ни цел ще бъде България, заявиха представители на компанията ВИПРО, която е базирана в Бангалор - индийската Силиконова долина, и има оборот от $5 млрд. годишно, фирмата вече работи в Румъния и в Полша.
„Поканих ги да дойдат, България има капацитет в тази област", коментира Калфин, който представи пред 70 индийски бизнесмени благоприятните условия за инвестиции у нас. Индийците бяха силно впечатлени от ниските ни данъци.
Газовият бизнес в страната ни също привлича Индия. Консорциумът ГАИЛ има интерес към газификацията на селища у нас, както и към други енергийни проекти. Индийските компании търсят още технологии за екологично чисти производства на въглища, за намаляване на вредните емисии, за сътрудничество и обучение на техни специалисти в ядрения сектор, ноу-хау за преработка на зърнени култури и храни. Те пък предлагат съвместни предприятия във винопроизводството, текстилната индустрия, фармацевтиката и хранителната промишленост. Индия е най-големият в света производител на генерични лекарствени продукти и иска да разшири този бизнес у нас.
Домакините призоваха за отваряне на редовна самолетна линия София-Делхи. „Може да стане, ще има доста пътници", заяви Калфин. Сега, когато страдаме от икономическата криза, е времето за новите партньорства, покани вицепремиерът индийските бизнесмени. Той обясни, че България е най-подходящото място, откъдето индийските стокимогат да влязат в ЕС.
В края на годината се подготвя посещение на президента Първанов в Индия. Вчера Калфин посети и средно училище в Делхи, което носи името на Г. С. Раковски. Той засади дръвче в двора на школото и му подари компютър, дискове и албуми за България.

понеделник, 2 март 2009 г.

Ползваме най-бърз интернет в ЕС

Монитор - 20 стр.
Ползваме най-бърз интернет в ЕС



Огласяват национална стратегия за развитие на широколентовите услуги в началото на март
България е на първо място в ЕС по скорост на широколентов (броудбанд) интернет. Около 40% от всички фиксирани интернет връзки осигуряват скорост над 10 Mbps, стана ясно на проведен в София семинар на тема "Широколентови IP услуги". Бяха представени възможностите пред пазара на услуги с добавена стойност на базата на развиващата се широколентова инфраструктура. В същото време страната ни изостава от другите държави членки на ЕС както по отношение на свързаност и приложение на технологиите от страна на бизнеса и потребителите, така и по отношение на ползваемостта.
По показателя за проникване на високоскоростен интернет, България е на последно място в ЕС с едва 9,5% , по данни на Европейската комисия към месец юли 2008 г. Това означава, че на висока скорост се радва само малка част от населението, позиционирана в големите градове. Огромна е разликата между страната ни и лидера в класацията Дания, където този процент е 37,2. Едновременно с това тенденциите на българския интернет пазар изостават значително от тези в Западна Европа, където близо 80% от широколентовия интернет се доставя по хDSL технология. У нас 72% от достъпа се осигурява от LAN и кабелните оператори, а само 25 чрез xDSL.
По думите на Антони Славински, председател на асоциация "Телекомуникации", навлизането на xDSL е достигнало своя максимум и би следвало да се очаква спад. Това прави бъдещите инвестиции в тази технология нерентабилни, коментира той.
Погледнат в перспектива, дялът на xDSL абонатите в Западна Европа ще отбелязва все по-бавен ръст за сметка на FTTH (Fiber-to-the-home) технологията, фиксирания WiMax и мобилния интернет.
Разработването и изпълнението на Националната стратегия за развитие на широколентов достъп в Република България е в компетенциите на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС). Стратегията, първоначално в компактен вариант, а след това разширена по региони, ще бъде публикувана на сайта на ДАИТС в началото на март, съобщиха експерти от агенцията.
До 2013 г. в големите градове, където живеят около 75 на сто от българите, трябва да има 100% широколентов достъп - едновременно до данни, гласови и видеоуслуги при онлайн свързаност, гласи програмата. Тя предвижда до 2013 г. в слабо развитите райони да се осигурят около 4 хил. места по подобие на съществуващите телецентрове, където да се предоставят широколентови услуги на социална база. До 2011 г. трябва да се създаде устойчива оптична инфраструктура между областните и големите градове. Сред източниците на финансиране на програмата за широколентов достъп са Европейският фонд за социално развитие, Програмата за развитие на селските райони и публично-частни инициативи. По прогнози на експертите на ДАИТС до 2011 г. 85 на сто от българите трябва да бъдат интернет потребители, 100% от българските училища да са свързани с високоскоростен интернет, а поне 40 на сто от бизнеса да използва електронни услуги. Това ще създаде условия за работа от разстояние. Към 2011 г. се очаква 5 на сто от заетите да работят от дома си, а 15 на сто да съчетават работата от разстояние с присъствие на работното място.