понеделник, 2 март 2009 г.

Ползваме най-бърз интернет в ЕС

Монитор - 20 стр.
Ползваме най-бърз интернет в ЕС



Огласяват национална стратегия за развитие на широколентовите услуги в началото на март
България е на първо място в ЕС по скорост на широколентов (броудбанд) интернет. Около 40% от всички фиксирани интернет връзки осигуряват скорост над 10 Mbps, стана ясно на проведен в София семинар на тема "Широколентови IP услуги". Бяха представени възможностите пред пазара на услуги с добавена стойност на базата на развиващата се широколентова инфраструктура. В същото време страната ни изостава от другите държави членки на ЕС както по отношение на свързаност и приложение на технологиите от страна на бизнеса и потребителите, така и по отношение на ползваемостта.
По показателя за проникване на високоскоростен интернет, България е на последно място в ЕС с едва 9,5% , по данни на Европейската комисия към месец юли 2008 г. Това означава, че на висока скорост се радва само малка част от населението, позиционирана в големите градове. Огромна е разликата между страната ни и лидера в класацията Дания, където този процент е 37,2. Едновременно с това тенденциите на българския интернет пазар изостават значително от тези в Западна Европа, където близо 80% от широколентовия интернет се доставя по хDSL технология. У нас 72% от достъпа се осигурява от LAN и кабелните оператори, а само 25 чрез xDSL.
По думите на Антони Славински, председател на асоциация "Телекомуникации", навлизането на xDSL е достигнало своя максимум и би следвало да се очаква спад. Това прави бъдещите инвестиции в тази технология нерентабилни, коментира той.
Погледнат в перспектива, дялът на xDSL абонатите в Западна Европа ще отбелязва все по-бавен ръст за сметка на FTTH (Fiber-to-the-home) технологията, фиксирания WiMax и мобилния интернет.
Разработването и изпълнението на Националната стратегия за развитие на широколентов достъп в Република България е в компетенциите на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС). Стратегията, първоначално в компактен вариант, а след това разширена по региони, ще бъде публикувана на сайта на ДАИТС в началото на март, съобщиха експерти от агенцията.
До 2013 г. в големите градове, където живеят около 75 на сто от българите, трябва да има 100% широколентов достъп - едновременно до данни, гласови и видеоуслуги при онлайн свързаност, гласи програмата. Тя предвижда до 2013 г. в слабо развитите райони да се осигурят около 4 хил. места по подобие на съществуващите телецентрове, където да се предоставят широколентови услуги на социална база. До 2011 г. трябва да се създаде устойчива оптична инфраструктура между областните и големите градове. Сред източниците на финансиране на програмата за широколентов достъп са Европейският фонд за социално развитие, Програмата за развитие на селските райони и публично-частни инициативи. По прогнози на експертите на ДАИТС до 2011 г. 85 на сто от българите трябва да бъдат интернет потребители, 100% от българските училища да са свързани с високоскоростен интернет, а поне 40 на сто от бизнеса да използва електронни услуги. Това ще създаде условия за работа от разстояние. Към 2011 г. се очаква 5 на сто от заетите да работят от дома си, а 15 на сто да съчетават работата от разстояние с присъствие на работното място.

Няма коментари: