сряда, 4 март 2009 г.

Торентите надвиха Холивуд

Сега - 15 стр.
Торентите надвиха Холивуд

Михаил МУХТАРОВ

Лошо скроено обвинение обрече на фиаско „процеса на десетилетието“ по въпросите за защита на авторските права
Един от популярните лозунги на Pirate Bay гласи "Споделянето (на файлове) е грижа".
Pirate Bay се смята за най-големия в света торент-тракер, т.е. интернет сайт, позволяващ на регистрираните потребители да обменят файлове с различни формати, съхранявани единствено на личните им компютри. Трафикът е безплатен. Там са само данните, подпомагащи свързването между притежателя на файла и този, който иска да си го изтегли от него. Страницата стартира в Стокхолм през 2004 г. в рамките на проект на шведската организация Piratbyran, която се обявява за противник на законодателство по въпросите на авторските права. Pirate Bay разполага с каталог, разделен на категории "аудио", "видео", "приложения", "игри", "порно" и други.
Сайтът набира скорост и с течение на времето започва да се радва на все по-голям интерес. Смята се, че от услугите му се ползват зашеметяващите 25 млн. активни потребители по целия свят. Днес той заема 102-ро място в списъка за най-популярни сайтове в глобалната мрежа в класация на Alexa Internet. Това е подразделение на електронната книжарница Amazon.com, което проучва интернет трафика и следи посещаемостта на определен брой сайтове. Но тъй като всяко нещо си има цена, успехът е съпътстван и от проблеми.
На 31 май 2006 г. шведската полиция извършва обиск в офиси на Pirate Bay поради съмнения в нарушаване на авторските права. В акцията се включват 65 души, които изземват сървърите и затварят сайта за няколко дни. Арестувани са съдържателите на сайта Готфрид Свартхолм, Фредрик Ней и Микаел Виборг, който е техен правен съветник. Полицията разпитва тримата и след това ги освобождава. Малко по-късно тв мрежата Sveriges Television цитира неназовани източници, които приписват действията срещу Pirate Bay на политически натиск от страна на САЩ. Кабинетът в Стокхолм отхвърля тези твърдения. Наред с това телевизията тиражира информацията, че скандинавската държава е била заплашена със санкции от Световната търговска организация, ако не предприеме мерки срещу съдържателите на сайта. Медиите се добират до писмо на Американската асоциация на кинематографите, в която членуват големите холивудски студия Buena Vista, Sony Pictures, Paramount pictures, 20th Century Fox, Universal Studios и Warner Bros. То е отправено към Дан Илиасон, държавен секретар към правосъдното министерство и е изпратено приблизително два месеца преди акцията. Писмото гласи: "Със сигурност не е в интерес на Швеция да си спечели репутация на място, където беззаконието се толерира" и призовава към "така необходимите" действия срещу Pirate Bay. Арестът обаче има обратен ефект, тъй като случаят е широко отразен от медиите и в крайна сметка сайтът регистрира осезаемо увеличаване на потребителите си.
Истински правният казус започва през май 2007 г. Тогава прокурорът Хьокан Росвал обявява, че възнамерява да повдигне обвинения срещу администраторите. Това се случва в средата на януари миналата година. Ней, Пер Свартхолм Уарг, Петер Сунде (съосновател) и Карл Лундстрьом (финансов благодетел) са обвинени в "съдействие за нарушения на авторските права на други хора".
Заплашват ги до 2 г. лишаване от свобода
Виборг започва словесната престрелка, като твърди, че сайтът само посочва източник на файловете и заради това не нарушава местните закони. Реакцията не се забавя. Юрисконсултът на Международната асоциация за защита на авторските права в звукозаписната индустрия Магнус Мартенсон контрира, че сайтът нанася щети на бизнеса и че собствениците му най-малкото "допринасят за нарушаване на авторски права". Сунде пък предрича, че е невъзможно да се стигне до обвинителна присъда. "Няма да бъдем осъдени, а ако това се случи, ние ще обжалваме чак до ЕС. Случаят може да приключи след пет години". Несигурността на обвинението е загатнато в изказване на прокурора Росвал. По думите му сайтът няма да може да бъде ликвидиран само с осъдителни присъди. "Инфраструктурата (сървърите - бел. авт.) е разпръсната на много места. Никоя отделно взета държава не е в състояние да го изключи", признава той пораженчески още в началото на 2008 г. Според него обаче рекламодателите биха се замислили дали да си дават парите, след като собствениците са осъдени. "В дългосрочен план може да има недостиг на ресурса, позволяващ на сайта да функционира". Експерти смятат това обаче за слабо вероятно.
А междувременно зад обвиненията се нарежда цяла плеяда от смятащи се за ощетени, обединени около Международната асоциация за защита на авторските права в звукозаписната индустрия. В списъка на ищците фигурират Sony BMG, Universal Music, Playground Music, Bonnier Amigo Music Group, EMI, Warner Bros, Yellow Bird Films, Nordisk Film, Henrik Danstrup, MGM Pictures, Columbia Pictures, 20th Century Fox, Mars Media. Всички те завеждат индивидуални искове за обезщетения на загубите, причинени от разпространението на продуктите им през мрежата Pirate Bay. Общата сума възлиза на 14.3 млн. долара.
Заради обществения интерес
заседанията се предават пряко по шведското държавно радио
Предзнаменование за предстоящото фиаско е забавна случка от старта на процеса на 16 януари. Прокурорът по делото не успява да пусне специално подготвена Power point презентация в подкрепа на обвиненията. Последват още няколко опита. В залата се чува сподавен смях, след което прокурорът Росвал представя на хартия данни за файловете, събрани след вече спомената конфискация на сървъри от 2006 г. Ответниците съответно пледират невинност и отхвърлят исковете за компенсации. Вторият ден е още по-печален за тъжителите, чийто представител се принуждава да свали половината от първоначалните обвинения. Той не съумява да обясни технологията на торент-мрежите, нито да докаже съхраняване на сайта на копия от материали, защитени с авторски права. Адвокатът на защитата Пер Самуелсон нарича развитието на процеса сензационно. "Това не е изненадващо, не и за онези, които следят материята. Ние знаехме, че Pirate Bay не прави копията директно", подчертава Санна Волк, доктор по право от университета в Стокхолм. Правният съветник на музикалните компании от групата тъжители Питър Дановски смутолевя пред журналистите, че ставало дума за един специализиран технически проблем, който не променя исковете за компенсация. Нещо повече, развитието на делото всъщност щяло да улесни обвинението, като му позволи да се концентрира върху главната теза - "сайтът поставя на разположение материали със защитени авторски права". При това положение "делото на века по въпросите за защита на авторските права" далеч не изглежда толкова интересно и сякаш е обречено да не завърши с осъдени "пирати". Развръзката е предрешена само два дни след старта му.
В експертните среди се говори, че развлекателните компании се надявали натискът от високо ниво върху обвиняемите в периода от конфискациите до старта на процеса да ги сломи психически и те сами да се признаят за виновни, поне по някои от точките. По тази причина обвинението не се е подготвило достатъчно добре. Убедени в правотата си, съдържателите на торент-тракера обаче са далеч от мисълта за предаване без бой. А правителството вече съжалява, че провеждащ се в страната знаков процес търпи провал, предвид залога и реномето на Стокхолм в очите на отвъдокеанските му партньори. Делото трябва да приключи на 4 март. Може би дотогава обвинението ще осъзнае, че исковете трябваше да бъдат заведени срещу онези, които изпращат материалите. Но дори тогава остава невъзможно за доказване кои от файловете у милионите потребители са придобити и разпространявани в разрез със законите за авторските права.

Няма коментари: