събота, 7 март 2009 г.

Microsoft разработва нов Интернет браузър - Gazelle

InfoBulgaria.info - България
Microsoft разработва нов Интернет браузър - Gazelle



В Microsoft работят над съвсем нов браузър, който ще предложи на потребителите повече иновативни функции и възможности. Новият уеб браузър има кодовото име Gazelle.
По думите на представители на Microsoft, в новия браузър ще бъде реализирана съществено подобрена в сравнение с всички останали продукти на пазара система за безопасност.
„Нито един от съществуващите браузъри, включително най-съвременните платформи, например Explorer 8, Google Chrome и Opera 9, не притежава многофункционална система, позволяваща да се осъществи пълна защита на компютъра срещу мрежовите заплахи. Нашият прототип показва, че е напълно реално да се създаде операционна система на базата на браузъра, която да е изцяло изолирана от останалите ресурси на компютъра“, - се казва в документа, публикуван на сайта на Microsoft.
Реализирането на тази технология ще позволи на Gazelle да работи като отделна операционна система, която ще може самостоятелно да филтрира и проверява трафика, реагирайки на появата на опасни обекти. Според изследователите, този подход позволява да се постигне много по-голяма надеждност и безопасност, тъй като процесите в браузъра няма да взаимодействат с основната система. Разработчиците обещават, че Газелата ще е съвместима с другите версии на браузърите и няма да е много взискателна към хардуера.
За сега разработката на Gazelle се намира на стадий изследване и обсъждане. Новият браузър ще има собствено ядро, което няма да има нищо общо със серията Internet Explorer. Трябва да отбележим, че Gazelle все още е изследователски продукт и за него няма набелязани планове кога реално ще бъде пуснат на пазара. Обикновено тези разработки на Microsoft с времето стават част от вече съществуващи проекти.
Освен това, авторите на описанието на Gazelle критикуват идеологията на новия Internet Explorer 8, който както и Chrome изолира процесите с помощта на табове. „Това не е достатъчно, тъй като потребителят може да разглежда няколко опасни сайта в един таб, а уеб страницата може да съдържа част от съдържанието на ненадеждните ресурси“, - се казва в изследователския материал.
Още една интересна функция на Gazelle е блокирането на атаки, когато хакерът създава страница, предлагаща на потребителя да кликне в определена зона на сайта – непосредствено преди клика се появява линк към друга страница, която може да съдържа опасен код. В този случай браузърът Gazelle просто ще игнорира препратките, които току що са се появили.

Няма коментари: