четвъртък, 5 март 2009 г.

bTV пак е лидер в сутрешните блокове, Нова тв привлича младите

Класа - 11 стр.
bTV пак е лидер в сутрешните блокове, Нова тв привлича младите



Ранният часови пояс - от сутринта до 12 на обяд -остава един от най-оспорваните на българския тв пазар през последните години. Непосредствено след сутрешните блокове водещите канали се прицелват към аудиторията, която остава у дома и за която телевизията е основна съпътстващата медия към обичайните дейности. Програмните схеми на лидерите са построени по логиката да бъдат "хванати" активните зрители в интервала между 6,45 и 9,00 ч., след което тази аудитория прелива към радио и интернет (основно
на работното място). След 9,15 ч. в делничните дни потенциалната тв аудитория е доминирана от жени - 60% от всички хора пред екраните, и от зрители над 55-годишна възраст (58% от всички).
В пояса на сутрешните блокове средно 880 хиляди -1 млн. Зрители, гледат телевизия, като 80% се спират на трите национални канала. Първите месеци на 2009 г. не донесоха съществени промени в класацията на сутрешните предавания - водещ по зрителска гледаемост остава блокът на bTV (среден рейтинг 5,9% на национална база), следван от "Здравей, България" на Нова тв (среден рейтинг 2,7%) и "Денят започва" на БНТ1 (с рейтинг 1,6%). Завръщането на Милен Цветков като водещ на сутрешното предаване на Нова тв не повлиява значително върху обема на аудиторията - средно 240 хиляди следят предаването в делничните сутрини. Подобни бяха рейтингите на "Здравей, България" и в периода от края на ноември до 19 януари, когато водещ бе Лора Крумова - максимално предаването достигаше гледаемост от 3,8%. Нова телевизия обаче печели в битката за младата аудитория - профилът на предаването показва, че малко под една трета от зрителите са до 44 години. За сравнение, 19% от аудиторията на "Денят започва" са в тази възрастова група. Сред трите конкуриращи се профилът на "Здравей, България" се отличава и като най-ориентиран към градската аудитория: 15% са софиянци, а 54% са живеещите в други градове. При bTV и БНТ1 съотношението е съответно 62-64% градска аудитория и 36-38% зрители по селата.
Нова телевизия направи промени и в пояса след сутрешния блок, позиционирайки веднага след него женското "На кафе" с Гала. Завръщането на предаването в променен формат и с нова продължителност е успешно, като рейтингите сред дамската аудитория плавно се увеличават - средно от старта на 16 февруари пазарният дял е 17% (на база жени), или средно 100 000 зрителки. Все още предаването е с по-ниска обща аудитория от конкурентите "Часът на мама" no bTV и "Жените с Марта Вачкова" по БНТ1 - за периода 16-26 февруари двете рубрики са с изравнени резултати: среден рейтинг около 4%, като пазарният дял на "Жените..." е по-висок - 26% спрямо 23% дял за "Часът на мама". Както и при сутрешните блокове, и в жанра на женски магазинни предавания Нова телевизия предлага формат, който привлича в по-висока степен зрителки в млада активна възраст - рейтингът на Гала сред дамите между 35 и 44 години е най-висок - 2,9%.

Няма коментари: