четвъртък, 5 март 2009 г.

Магъраич Халвалжиян, продуцент: ТВ продуценти ще стачкуват, ако не се променят законите

Класа - 11 стр.
Магъраич Халвалжиян, продуцент: ТВ продуценти ще стачкуват, ако не се променят законите

Андриана МИХАЙЛОВА

Роден е през 1967 г. в Плевен. Има над 700 клипа и реклами. С продуциране се занимава от средата на 90-те. фирмата му "Глобал вижьн" съществува от 2002 г. Негови са едни от най-рейтинговите предавания в българския тв ефир. Най-новият му проект е екстремното шоу "Страх". Преди няколко дни Халваджиян бе избран за председател на Асоциацията на телевизионните продуценти.
***
Как ще коментирате рейтингите за първите издания на "Страх" и Music Idol 3 - екстремното шоу има с 1 млн. по-малко зрители?
Нормално е - яденето на гадории в 20 часа не е точното време. Не сме имали амбициите да се борим с Music Idol, защото това е формат, който трудно се побеждава. "Страх" трябваше да започва в 21 часа и тогава очакванията за по-висок рейтинг щяха да се случат. А сега няма как. Яд ме е, че нещо, заснето добре, не може да се види от всички. Всъщност, основният сблъсък е между форматите - Music Idol е отворен, може да се гледа от цялото семейство, докато "Страх" е тясно таргетиран за младите.
Преди Време твърдяхте, че изправянето на Dancing Stars срещу Big Brother e грешка. Пак ли я допускат двете най-големи телевизии у нас - bTV и Нова тв? Да, разбира се. Няма логика защо трябва да се пречи на зрителя да гледа и двата формата. Праймтаймът вече е достатъчно голям. Вечната борба кой е no-най-най не е полезна за аудиторията, а и за телевизиите.
Наградата в "Страх" е 15 хил. лева. Не е ли твърде малка, в американския вариант е $50 000?
Не е малка. Наградният фонд за 15 предавания е почти колкото този на "Сървайвър". Само че там парите се печелят за месец-два, а "Страх" се снима три дни. И в САЩ "Стани богат" дава $1 млн., а тук-200 000 лева.
Как се справиха с екстремните изпитания известните участници?
Не съм очаквал, че толкова ще се панират, но явно на 60 м височина наистина е страшничко. Милен Цветков твърдеше, че нищо няма да го уплаши, но се оказа, че не е точно така. Зрителите ще видят епизода следващата седмица.
Защо спряхте "Море от любов"?
От миналата година водя разговори с bTV, че искам да сменим декора, да вкараме нови рубрики. Предаването е на 7 г., трябва му промяна, за да му се удължи животът. От медията обаче все ми отговаряха, че когато нещо върви прекрасно, не бива да се пипа. Затова изчакахме да ни изтече договорът в края на януари и по моя молба се разбрахме да го спрем за три месеца. Дотогава ще се излъчват стари епизоди. В няколко от новите серии ще разкажем историите на първите участници.
А проектът с комедийно шоу, докъде стигна?
Подготвяме го и ще тръгне в началото на април по Нова тв. Най-вероятно ще се казва "Крейзи тв" и ще бъде като "Дискусионно студио "Страх", което бе точно преди старта на "Страх". Експериментирахме и получихме добър отзвук - направихме го само за три-четири дни. Това за пореден път доказва, че българинът иска да се забавлява, да се надсмива над тези, които са по-зле от него. Продуцентите на Music Idol са уцелили много точно народопсихологията - то на практика е фрийк шоу -10% певци и 90% идиоти.
Как ви се отразява кризата? Неподготвени ли ви хвана?
За сега не я усещаме, по-скоро чакаме да видим как ще се отрази върху телевизиите. Те вече си дадоха сметка, че ако спрат проектите, губят зрители. А като свърши кризата, какво ще правят? В такива моменти често се взимат неадекватни решения, съсипват се неща, които са изграждани с години. В "Глобал Вижьн" стагнацията засегна звеното, което снима реклами - те намаляха с 50% спрямо 2008 г. Но се надявам до септември ситуацията да се оправи. Да си призная, без да знаем, че ще има такъв колапс на пазара, още през лятото преструктурирахме екипа.
Тези промени ни се отразиха положително финансово и като почна кризата нямаше уволнения.
Продуцентската гилдия от години се опитва да се обедини в браншова организация. Защо обаче Асоциация на телевизионните продуценти (АТП), на която ви избраха за президент, е факт едва сега? Кои се съгласиха да членуват в нея и как ще защитавате интересите им? Защото явно не бяхме узрели. В АТП влизат всички 15-16 компании, които произвеждат тв продукция, с изключение на фирмата на Слави Трифонов. Той каза, че го е страх, че у нас такива сбирки винаги бързо се развалят, но ако асоциацията сработи, след 2-3 месеца и той ще влезе. Интересите ни наистина са различни, защото сме конкуренти. Точно това обаче използват телевизиите, за да ни манипулират, тъй като са на принципа "разделяй и владей". Целта ни не е да се борим с медиите, но можем да отстояваме интересите си, само ако сме единни. Ние сме сериозна гилдия.
Какво точно ще правите?
Почваме разговори със СЕМ, с парламента, с Министерството на културата, с телевизиите, защото някои неща категорично трябва да се променят и то преди цифровизацията. Ще търсим промени в законите. В тях има безумни текстове, които по никакъв начин не защитават продуцентите. Например, тези за авторските права, които никой в тази държава не плаща. Заснел съм над 600 - 700 клипа, които се въртят по всички телевизии. Ако ми изплащаха правата само върху част от тях и живеехме в нормална страна, отдавна щях да съм спрял да работя и да съм под някоя палма на екзотичен остров. Време е медиите да се научат, че трябва да си плащат. Ще искаме и приходите от product placement и промоционални съобщения, каквито правихме в "Господари на ефира", да са за продуцентите, не за телевизиите. Искаме местната продукция, която е произведена в България, да се увеличи. В момента тя е някакви смешни 10% от всичко, което се излъчва в ефира. Настояваме да стане 30%. Това ще ни гарантира работата. На практика, когато голяма част от законовите текстове са били правени, още не е имало продуценти. Само че колкото по-голяма става гилдията ни, толкова тези 10% стават по-малко. Какво да правим? Нали и ние трябва да си развиваме бизнеса! Ако ние, тези 15 фирми, които сме се събрал, утре кажем "Край", по закон нито една телевизия няма да може да излъчва нищо, защото няма да има тези 10%.
Това не е ли изнудване?
Няма да изнудваме никого. Ще се борим за правата си. Телевизиите ги е страх от този момент, защото знаят, че много неща ще се променят. Те се изживяват уж като наши партньори, но и хлябът и ножът в момента са в тях. Това трябва да се промени -или ще сме партньори, или не.
Да. но телевизиите все твърдят, че те са реалните продуценти?
Не, не са те. Продуцент не е този, който дава парите, а намира финансирането и организира проекта. Телевизиите чакат от нас да си получат касетата с предаванията. Затова настояваме да има законова дефиниция за "продуцент" и "изпълнителен продуцент" - така този спор кой е продуцент ще спре веднъж за винаги.
Каква е вашата дефиниция за "продуцент"?
В Управителния съвет имаме различни мнения по въпроса, затова следващата седмица ще напишем общо становище. Няма да чакаме някой да ни дава предложения, ако трябва ще натискаме, ако трябва ще се борим жестоко, защото трябва на високо ниво да се вземат някои решения. Няма да си оставим бизнеса в калта!!! В противен случай явно ще стачкуваме ефективно.
Защо са ви толкова изострени отношенията с тв каналите?
В момент на криза вместо телевизиите да ни предложат да поговорим като партнъори, започнаха да ни изпращат писма. В тях ни уведомяват как ще съкратят предаванията ни, в абсолютен разрез с договорите ни. Тази тенденция се усети и моментално дадохме отпор.
Наистина ли всички продуценти могат да спрат работа?
Да. Още на първата среща имаше такива гласове, че ако един от членовете бъде засегнат, всички заедно скачаме. Попитах колегите дали са готови за това, всички казаха - да.

Няма коментари: