събота, 7 март 2009 г.

Google избягна патентна битка с Apple

Сега - 46 стр.
Google избягна патентна битка с Apple

Така пускането на смартфона G1 няма да се забави

Една от основните критики към смартфона G1, работещ с операционната система Android на Google, е липсата на поддръжка на мултитъч технологията.
На премиерата му миналата година на всички направи впечатление, че той не реагира на онези смешни движения на ръцете, с които потребителите си общуват с неговия конкурент iPhone.
Доказано е, че екранът на G1 и Android могат да поддържат мултитъч, така че не беше ясно защо Google и НТС (която прави G1) не са приложили тази технология за разпознаване на жестове. Вече има едно обяснение, което обаче повдига повече въпроси, отколкото дава отговори, съобщава TechNews.
Според VentureBeat, Apple просто е поискала от Google да не интегрира мултитъч способности в нейната мобилна платформа Android за G1, независимо че сензорният екран на телефона може да ги поддържа. Говори се, че информацията идва от член на екипа на Android, който е казал, че Google се е съгласила с искането на Apple.
Решението на Google очевидно е предизвикало огромно облекчение сред екипа на Android, който се притесняваше, че един по-твърдоглав подход би могъл да въвлече Android в объркана патентна битка, която да забави пускането на Gl c месеци, ако не и с години.
Майкъл Гартенберг, вицепрезидент по стратегия и анализ в Interpret LLC, намира смисъл в това Google да се съобрази с желанията на Apple, поне за известно време.
„Apple има няколко патента относно концепцията за мултитъч, свързани с телефони", каза Гартенберг. „Но не по-малко важно е да се отбележи, че докато Apple си съперничи до известна степен с Google в тази област, от друга страна Google е важен партньор за Apple относно iPhone и в други области." Наред с други неща, Google направи усилие да форматира много от услугите си специално за iPhone и съвсем наскоро направи безпрецедентната стъпка да лицензира софтуера Exchange на Microsoft, така че да може да предостави синхронизация в реално време на контакти и календари за iPhone. Подходът на Google се отличава рязко от този на Palm, която интегрира мултитъч способности в най-новия си смартфон Palm Pre. Способността да реагира на жестове на ръката помогна той да стане един от хитовете на шоуто за потребителска електроника през миналия месец.
Но Palm (в която работят много бивши служители на Apple) може да се сблъска със съдебен иск от страна на Apple. Дори ако последната реши да не си търси правата в съда, ситуацията вероятно ще охлади отношенията между двете компании. Очевидно Google не желае това да се случи между нея и Apple.

Няма коментари: