сряда, 4 март 2009 г.

Индийски IT гигант се кани да стъпи у нас

Труд - 26 стр.
Индийски IT гигант се кани да стъпи у нас

Михайлина ДИМИТРОВА

Индийски гигант в областта на информационните технологии иска да стъпи на българския пазар, стана ясно вчера на бизнесфорум в Делхи, където вицепремиерът Ивайло Калфин направ*и презентация на родната икономика пред федерацията на индийските търговско-промишлени камари.
Следващата ни цел ще бъде България, заявиха представители на компанията ВИПРО, която е базирана в Бангалор - индийската Силиконова долина, и има оборот от $5 млрд. годишно, фирмата вече работи в Румъния и в Полша.
„Поканих ги да дойдат, България има капацитет в тази област", коментира Калфин, който представи пред 70 индийски бизнесмени благоприятните условия за инвестиции у нас. Индийците бяха силно впечатлени от ниските ни данъци.
Газовият бизнес в страната ни също привлича Индия. Консорциумът ГАИЛ има интерес към газификацията на селища у нас, както и към други енергийни проекти. Индийските компании търсят още технологии за екологично чисти производства на въглища, за намаляване на вредните емисии, за сътрудничество и обучение на техни специалисти в ядрения сектор, ноу-хау за преработка на зърнени култури и храни. Те пък предлагат съвместни предприятия във винопроизводството, текстилната индустрия, фармацевтиката и хранителната промишленост. Индия е най-големият в света производител на генерични лекарствени продукти и иска да разшири този бизнес у нас.
Домакините призоваха за отваряне на редовна самолетна линия София-Делхи. „Може да стане, ще има доста пътници", заяви Калфин. Сега, когато страдаме от икономическата криза, е времето за новите партньорства, покани вицепремиерът индийските бизнесмени. Той обясни, че България е най-подходящото място, откъдето индийските стокимогат да влязат в ЕС.
В края на годината се подготвя посещение на президента Първанов в Индия. Вчера Калфин посети и средно училище в Делхи, което носи името на Г. С. Раковски. Той засади дръвче в двора на школото и му подари компютър, дискове и албуми за България.

Няма коментари: